Десет години, откакто ни напусна Дими Паница

Дими Паница

© Асен Тонев

Дими ПаницаПреди 10 години ни напусна Дими Паница, основател и председател на Фондация "Свободна и демократична България".


Светла да e паметта му!
Ленко Ленков


По повод годишнината "Дневник" припомня откъс от статията на "Капитал" от 2003 г., посветена на известния журналист и филантроп, "Професия - българин".
"Никога, ама никога недей да се вземаш прекалено насериозно. Това послание ми го завеща баща ми. Златно правило. Защото хората лесно се поддават на такива страсти и се самозабравят. Случва се много често за жалост с нашите управници. Я стане министър, вече не можеш да го докоснеш. После като падне - горкият, седи сам в кафенето и чака някой да му каже две думи. Това наистина ми прави впечатление тука - почувстват ли се важни клечки, стават просто недокосваеми."


Дими Паница казва последното, хвърля поглед назад към изпълнения с млади политици автобус, след което избухва в смях. Онзи гърлен, шумен, нисък, кънтящ смях, който е първото, което ще посочиш, ако ти кажат - опиши Дими Паница само с едно съществително. Седим на първите седалки в рейса, носещ се от Пампорово към Пловдив. Това е свободна, отредена за джаз концерт вечер за участниците в поредния курс на българското "Училище за политика" и единственият възможен момент, когато можеш да откраднеш цял час от времето на неговия основател.


Дими Паница е един от най-заетите хора, които си срещал. И въпреки че де факто е пенсионер и според всички документи излиза, че е на 73 години, е и един от най-енергичните ти познати. Малък детайл - на врата си Дими Паница носи съдийска свирка. С нейна помощ "конт-ролира ситуацията", или по-скоро - групата от 40 разноцветни млади политици и представители на гражданското общество, които се обучават на толерантност в училището.


"Най-големият ми кеф е общуването с хората. Всеки човек има нещо, което може да ти каже, нещо, с което да те обогати. Аз не помня в живота си да съм скучал и един ден. Постоянно научавам нещо ново." Според едно мнение много от емигрантите, завърнали се в страната след 1989 г., са се обърнали главно към собственото си поколение. А Дими Паница е един от малкото, които през цялото време се опитват да общуват с поколенията, които не познават.


И освен енергията това интелектуално любопитство е най-характерната му черта.


Историята


Ако трябва да разплетем нишката докрай, ще стигнем до родителите - Мика (внучка на Иван Ев. Гешов) и Евстати Паница (назначен през 1921 г. за първи почетен консул на Норвегия в София). На 9 септември 1944 г. семейството е обявено за "враг на народа" заради политическите му предпочитания по време на Втората световна война. Норвежкото правителство обаче дава поданство на своя почетен консул и чрез ООН издейства разрешение от българските власти Мика, Евстати и Дими Паница да заминат за чужбина. През август 1948 г. тримата напускат България, в която Мика и Евстати никога повече не се завръщат. След кратък престой в Швейцария семейството се установява в Париж.


"През този период всеки трябваше сам да си печели хляба - спомня си Дими Паница (цитатът е от книгата на Е. Стателова "Прокудените"). В България съм завършил Пета мъжка гимназия, но за жалост не успях да продължа образованието си, трябваше да работя. Започнах в една от парижките банки благодарение на връзките на баща ми. Не беше лесно - баща ми беше на възраст и не го искаха навсякъде. Стана счетоводител в една химическа фабрика, а майка ми правеше шапки."


Дими Паница е банков чиновник съвсем за кратко, след което се премества в САЩ и през 1952 г. постъпва на работа в редакцията на списание Reader`s Digest. Там достига до поста зам. главен редактор, като под негово ръководство се поставя началото на руско, унгарско, чешко и полско издание. По времето на Паница Reader`s Digest достига тираж от 32 милиона и на практика се превръща в най-влиятелното издание в света.


Както казва политологът Иван Кръстев: "Малцина си дават сметка, че през 50-те и 60-те години за Reader`s Digest заедно с "Кока-Кола" се мисли като за най-големия символ не само на Америка, но и на свободния свят." Дими Паница се оттегля от работа в Reader`s Digest през 1994 г. Казва, че онова, за което съжалява в своята журналистическа кариера, е неосъщественото му желание да види и българско издание на Reader`s Digest.


През онези години Дими Паница е в управителния съвет на емигрантската организация Free Bulgarian Center (FBC). Още през 1982 г. той и останалите членове на съвета си дават дума да не се връщат в България, докато Тодор Живков е на власт. Почти веднага след като "чудото става" обаче (на 11 февруари 1990 г., или 42 години по-късно), Дими Паница пристига в страната. Същата вечер приятели го завеждат в полиграфическия комбинат, където се отпечатва първият брой на вестник "Демокрация". Ето нещо, което вероятно ще ви изненада.


Впечатленията на Паница от едноседмичния му престой в България (а именно грандиозните трудности, пред които са изправени демократичните сили в страната) водят до решението на FBC за включване в предизборната борба чрез пряка подкрепа на опозицията. В Щатите и Европа центърът организира кампания за събиране на компютри, телефакси, копирни машини, хартия и пр., които впоследствие предоставя на СДС. С помощта на Дими Паница опозицията създава свой собствен пресцентър, а Иван Станчов финансира първите и пресконференции. Освен това Паница успява да убеди гуруто по политически маркетинг Жак Сегела да се заеме със съз­даването на привлекателния облик на СДС. Ако пък разпитате hardcore седесари за спомените им от дните преди изборите на 10 юни 1990 г., в тях със сигурност ще присъстват Дими Паница и Иван Станчов, които на практика не излизат от предизборния щаб на демократичните сили.


Другите за него


По повод последното авторът на "Голямата промяна" Петко Симеонов казва: "Без Дими Паница и неговия кръг СДС по-трудно би станал значима политическа сила." Точно връзката на Паница със синята партия пък дава повод на бившия министър на вътрешните работи Николай Добрев да го обвини, че е финансирал януарските събития от 1997 г. "Изявленията на г-н Добрев, що се отнася до каквато и да било финансова и друга помощ, дадена на студентите по време на януарските събития от мен или от фондацията, която оглавявам, е абсолютна измишльотина и лъжа", заявява на свой ред Паница пред радио BBC.


Збигнев Бжежински, съветник по националната сигурност на бившия американски президент Джими Картър, който дойде в България за пръв път през 1995 г. именно по покана на Дими Паница, го нарича един истински успял американец. Това става по време на вечерята след международния форум "Карнегиевата анкета и Балканите днес", на която Бжежински е гост.


Политологът Иван Кръстев определя Дими Паница като една от най-интересните обществени фигури в България след 1989 г. "Веднага след промените - казва Кръстев, - в страната се завърнаха три типа хора. Едните бяха запазили носталгията си към страната, но никога не се бяха опитали да променят нещо в нея. Вторите също през цялото време бяха живели извън България, но никога не я бяха напускали емоционално и политически. За тях тези 50 години по-скоро бяха замразени и те се върнаха с политическите си противници и идеи от края на 30-те и 40-те години. И третият, изключително рядък тип хора, са онези като Дими Паница - който беше успял да съчетае в себе си онова носталгично обожествяване на страната и в същото време беше успял да види "другия свят" като свят, към който трябва да принадлежи и България."


Разбира се, не всички харесват Дими Паница. Мнозина го обвиняват в "предателство" и "шпионаж", тъй като - твърдят те - именно от страниците на Reader`s Digest тръгва "българската следа" в атентата срещу папата.


Противниците на Дими Паница ще ви кажат още, че парите за въпросното разследване на американската журналистка Клеър Стърлинг са дошли от ЦРУ, както и че заради ненавистта си към комунизма българинът не е пропускал сгоден случай да плюе страната си. Самият Паница също не отрича, че "където и когато съм могъл да го правя, съм ги изобличавал тези ченгета - било чрез страниците на Reader`s Digest, било чрез мои изказвания". Той обаче добавя още, че е пагубно да не прави разлика между България, Партията и Държавна сигурност. "Бях един от прокудените българи и над 40 години съм бил емигрант. Но никога не съм изпитвал ненавист към България. И камък не съм хвърлял срещу нея. Съвестта ми е чиста", заявява той в интервю за в. "Труд" отпреди година.


Колкото до конкретната публикация на Стърлинг, Паница казва: "За т.нар. българска следа се заговори без каквито и да е недомлъвки в едно обширно документално предаване на английската телевизия от 3 септември 1981 г. Всекидневният печат в Европа и Америка беше пълен с публикации на тази тема. Статията на Клеър Стърлинг бе поместена в Reader`s Digest една година по-късно. Световно списание като нашето не можеше да мълчи по толкова злободневна тема."


Той за себе си


Когато питаш Дими Паница за самия него, първоначално той не е склонен да каже нищо друго освен: "Винаги съм бил човек, който обича да действа. Човек, който е доста нетърпелив - спрямо себе си и спрямо другите. Изисквам от хората много, но се опитвам и да давам." След това обаче се отпуска и се оказва, че Дими Паница раздава доверие в аванс и често греши. Че е импулсивен, а понякога и много нахален. Че нерядко мисли своето решение за единственото правилно. Че въпреки че проповядва толерантност, му се случва да не спазва този принцип. И още - че е перфекционист, "но това е положителна черта, защото нещата трябва да са добре направени, не наполовина".


Дими Паница чете "вестници като прахосмукачка. Обичам да чета, едно от нещата, които първо научих, е speed reading. И прекарвам много време в интернет да чета български вестници. Книги? Не чета класическа литература, чета current affairs". Дими Паница спи "нормално - по 6 часа на нощ". Дими Паница обича съпругата си: "Получавам неимоверна подкрепа от тази великолепна жена - Ивон, която винаги е стояла до мен във всички мои начинания. Която обикна България и която споделя изцяло моите мисли. Което е много важно. Ако това не беше така, щеше да бъде много трудно да прекарвам толкова време в България и да правя това, което правя."


А Дими Паница прави много неща (за справка - карето). "Трябва да разберете, че всичко, което фондацията върши тук, е в рамките на скромни възможности. Когато си нахакан, ходиш и търсиш пари - това е единственият начин да се издържаш. С тези средства работим по програмата за бездомните деца и поддържаме двата дома в Надежда и Гара Подуене. Имаме и програмата за наркомании, в рамките на която издадохме Пътеводителя за родители и учители, който стана един национален хит - 45 000 - 50 000 брошури сме раздали. Другото, което е много важно за мен, е Училището за политика. Това е едно яйце, което 4 години го мътя, преди да се излюпи. И това ми е последната голяма амбиция - да осигуря бъдещето на това училище. Работим и по други програми - обмен на журналисти, присъждането на ежегодните журналистически награди... Това е. Иначе на международно ниво съм също доста зает..." Разбира се, следва логичният въпрос откъде сили за всичко това.


"Вижте - става сериозен Дими Паница. Знам, че ако, недай си боже, утре ми се случи нещо и трябва да седна на стол, загивам. Това ще бъде един ужасен ден за мен. Това е моментът, в който Дими Паница можеш да го отпишеш."


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Заради такива като Димитрий Паница,
  г-н Иван Костов каза,
  че духът (на демокрацията) е напуснал тялото!

 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3869 Неутрално

  Много съм любопитен, колко от тези млади (тогава) политици си спомнят за него?

 3. 3 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Тази фамилия веднага навява мисли за междуособни убийства във ВМРО! Разбира се Нищо във връзка с работата и заслугите на човека за демокрацията в България!

 4. 4 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 521 Неутрално

  айде, за да е пълна картинката, да разкажете и за реституцията - огромната болка на такива като Паница, за които мечтата им бе да си върнат "едрата градска собственост", и покрай нея оплескаха и много други неща в страната (земеделие, малцинствата и тн). прекален светец го изкарвате.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 5. 5 Профил на faro
  faro
  Рейтинг: 130 Разстроено

  Боже, боже....ела си прибери версиите....тоя ленко за паница реве....
  Много мъка има по земята.....................................................................................

 6. 6 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  айде, за да е пълна картинката, да разкажете и за реституцията - огромната болка на такива като Паница, за които мечтата им бе да си върнат "едрата градска собственост", и покрай нея оплескаха и много други неща в страната (земеделие, малцинствата и тн). прекален светец го изкарвате.
  —цитат от коментар 4 на 彼得。斯托亚诺夫


  Би ли ми обяснил, моля (като на неосведомен аутсайдер) как така такива "като Паница" заради реституцията на "едра градска собственост" оплескали "земеделието, малцинствата и т.н.)?!?

  Прокрали закон "връща се само едра градска собственост, земите и горите остават в ТКЗСтата"?!?

  Прокарали закон "за всеки реституиран апартамент-договор с фирма на Доган"?!?

  П.С. Не ми е ясно кои са тези "като Паница"? Наследници/собственици на "отчуждени" имоти? Или емигранти върнали се в България след 89? Или създателите на СДС со' сичките им "внедрени" ченгета (Паница май не е бил ченге, или и тук ще ме изненадаш?)?!?
  До коментар [#4] от "彼得。斯托亚诺夫":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 7. 7 Профил на fzj53311090
  fzj53311090
  Рейтинг: 8 Гневно

  Типичен злобен предател от втората половина на 20 век.

 8. 8 Профил на fcv251055839
  fcv251055839
  Рейтинг: 159 Неутрално

  Дими Паница е срам за България. Същия преди доста години активно участваше в оплюването на Сергей Антонов и България. Праваше това заедно с Клеър Стърлинг.
  Животът на Антонов бе съсипан, а Паница кацна в България е бе приет едва ли не като национален герой. Дори раздаваше някакви награди на журналисти. Срам.
  Това не го ли знае Ленко Ленков ? Или го знае, но го прескача, защото не е удобно да се каже истината за Паница и Антонов.

 9. 9 Профил на Shivo
  Shivo
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Животът ме срещна с този изключителен българин. Опитваше се да отвори очите и съзнанието на журналисти, политици и да бута напред процесите в България. Когато го видях за последно споделихме горчивината си от регреса на медиите след настъплението на Пеевски и Цветан Василев. Като чета коментарите тук явно ни трябват много като Дими и през цялото време. Посредствеността е като плевел.

 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4036 Весело

  До коментар [#4] от "彼得。斯托亚诺夫":

  Връщат това, което е било тяхна собственост, открадната от комунистите, или не трябваше?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  До коментар [#10] от "hamiltonf":

  Реституцията беше хубаво нещо. Старите демократи почнаха да се занимават със събиране на наеми, вместо с далаверите на комунистите.

 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  До коментар [#11] от "blondofil":

  Така стана, но едно е да си наследник, друго е да си съзидател...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 13. 13 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#6] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  дълго е за обяснение, пък едва ли форумът на дневник е мястото, а и вярвам, че си го знаеш, но си чешем езиците.

  паница, савов и тн имаха мечта да си върнат "едрата градска собственост". на паница мисля, че беше бившето китайско посолство срещу ректората. и тк не може да се върне само къщата на паница, се върнаха и земеделските земи "в реални граници", както и сума други глупости се направиха заради 1-2 къщи и 1-2 апартамента. имаше много по-елегантни начини, с полза за цялото општство и задоволяване на интереса на пострадалите от народната власт.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 14. 14 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#6] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":дълго е за обяснение, пък едва ли форумът на дневник е мястото, а и вярвам, че си го знаеш, но си чешем езиците.паница, савов и тн имаха мечта да си върнат "едрата градска собственост". на паница мисля, че беше бившето китайско посолство срещу ректората. и тк не може да се върне само къщата на паница, се върнаха и земеделските земи "в реални граници", както и сума други глупости се направиха заради 1-2 къщи и 1-2 апартамента. имаше много по-елегантни начини, с полза за цялото општство и задоволяване на интереса на пострадалите от народната власт.
  —цитат от коментар 13 на 彼得。斯托亚诺夫


  НАИСТИНА не знам😃 "Изчезнах" от нрб през 1968 и от тогава не живея в нрб/България (с изключение на 2010-2017)😃 В началото на коментара си написах че съм "неосведомен аутсайдер" и в повечето неща в новата българска история наистина съм такъв, специално в нюансите и дребните подробности.

  Та...бъди добър и конкретизирай нещата...ако имаш време за губене де😃А, да, и АДРЕСИРАЙ твоя коментар към мен, за да го видя в таблото си.
  До коментар [#13] от "彼得。斯托亚诺夫":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 15. 15 Профил на Vladislav Sotirov
  Vladislav Sotirov
  Рейтинг: 59 Неутрално

  До коментар [#13] от "彼得。斯托亚诺夫":

  А как трябваше да бъдат върнати имотите, ограбени от народната власт в ползата на цялото общество ?

 16. 16 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3869 Любопитно

  До коментар [#15] от "Vladislav Sotirov":

  А, защо не бяха върнати имотите конфискувани от евреите по ЗЗД през четиридесетте години?

 17. 17 Профил на Петър Бабанов
  Петър Бабанов
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Долен, добре платен боклук.
  За такива като него, не важи уважението към мъртвите!

 18. 18 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  Светла му памет на Дими Паница!

  Обаче, бай Ленков, една молба ако може - дайте някой долар на Прокопи да си оправи сайта, че хората пропищяха от бъгове.

 19. 19 Профил на FL
  FL
  Рейтинг: 253 Неутрално

  До коментар [#11] от "blondofil":

  Печална истина.

 20. 20 Профил на FL
  FL
  Рейтинг: 253 Неутрално

  До коментар [#11] от "blondofil":

  Печална истина.

 21. 21 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  Бащата на Паница преди 44та година е един от най-богатите българи
  А сина Паница покрай женитбата си влиза в редовете на най-богатите хора на Франция.
  Така, че за реституции забравете.
  Той беше над тези неща.
  Най-голямата му любов беше България.
  Изключителна личност
  Изключителен патриот.
  Поклон!

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK