Парадоксът на германския патриотизъм

Парадоксът на германския патриотизъм


Новo социологическo проучванe показва, че германските граждани са започнали да губят вяра в европейския проект. Това може да има катастрофални последствия, ако германските политици не променят начина, по който представят Европа на своите избиратели.


Бъдещето на Германия остава неясно, докато страната се готви за федерални избори през септември. Под ръководството на Ангела Меркел Германия стана незаменима в Европа и в международния ред. Съществува консенсус, че следващият канцлер ще приложи същия подход към външната политика на страната. Меркел е избрала своя наследник, Армин Лаше от Християндемократическия съюз, чиято платформа има за цел да продължи досегашния курс.


Въпреки това, докато Меркел се подготвя да напусне поста, нараства неудовлетворението на германското общество от традиционната роля на Германия в Европейския съюз. Няма изгледи страната да напусне съюза или да бъде ръководена от евроскептична партия, но проучване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) показва срив на доверието в ЕС по време на пандемията.
През 2019 и 2020 г. анкетираните германци са изразили повече вяра в политическата система на ЕС в сравнение с анкетираните италианци и французи. Изглежда, че незадоволителният начин, по който се справи Европейската комисия с пандемията, е променил тяхното мнение. Около 55 процента от германците сега смятат политическата система на ЕС за счупена - 11 процента повече от миналата година. През ноември 2020 г. един на всеки двама германци е вярвал, че системата на ЕС работи, а сега само 36 процента от населението е на това мнение. "По-малко" или "много по-малко" вяра в ЕС имат 49 процента от анкетираните в резултат от ваксинационната политика на страната. Около 33 процента смятат, че нивото на интеграция в съюза е твърде високо в сравнение с 23 процента през 2020 г.


Независимо от това данните са в резултат само на едно проучване и доверието в ЕС може отново да се повиши с напредването на ваксинационния процес в Германия. Поредица от проучвания на ЕСВП през 2019 и 2020 г. сочат, че германците подкрепят задълбочаването на европейската интеграция. Въпреки това, ако спадът на доверие продължи, това може да има сериозни дългосрочни последици. Германските лидери могат да бъдат подложени на обществен натиск да се справят сами с политики, свързани с доставки на ваксини, миграция, търговия и енергетика.


Светът се променя и това носи рискове за ролята на Германия като Exportweltmeister (световен шампион по износ). Китай и САЩ отново се връщат към протекционизма, а други страни - членки на ЕС, гордо преследват единствено своите национални интереси. Страни като Унгария и Полша открито поставят собствените си интереси пред европейската солидарност и това е в противоречие с идеала за Европа, който германските политици представят на избирателите си. Защо Германия да поставя Европа пред своите собствени цели, когато никой друг не желае да направи същото?


Германските популисти вече се възползват от това противоречие. Кристиан Линднер от Свободната демократическа партия е против споделения европейски дълг и заяви, че няма да се присъедини към нито една възможна коалиция, която поставя проевропейската партия на Зелените начело на финансовото министерство.


Дори когато светът се променя, външната политика на Германия продължава да има европейски фокус и да е базирана на жертви и задължения в името на солидарността. Имайки предвид историята на страната от миналия век, нейните лидери избягват да говорят за национални интереси, но този отказ да се адаптират също носи рискове.


Много германци приемат европейската политика на страната по-скоро като поредица от наложителни компромиси с цел да се изкупят исторически грехове, а не като начин Германия да е по-силна, по-богата и по-безопасна за своите граждани. Недоволството от този факт може да стане опасно, ако подходът на германските политици не се промени скоро. След катастрофалното управление на Тръмп, всички вече сме наясно как изглежда един граждански бунт срещу статуквото.


Парадоксът се състои в това, че германците имат нужда от нотка на патриотизъм, за да приемат проевропейския космополитизъм. Като избягват да говорят за германски патриотизъм, прогресивните политици в страната създадоха вакуум, , който крайната десница с радост запълва с ултранационализъм и ксенофобия. Бъдещото правителство може да има едно ново патриотично и отворено към Европа послание и да наложи стандарт, че Германия има национални интереси, които си струва да бъдат защитени. Тъй като тези интереси неизбежно ще са дълбоко свързани с европейския контекст, промяната няма да е за сметка на ЕС.


Чрез патриотично говорене за Европа, германските политици могат да посочат, че изборът е между европейски суверенитет и липсата на такъв. Германия ще трябва да премисли своя икономически модел, за да се адаптира към революциите в цифровизацията и зелените политики. Страната ще трябва да намери и начин да се противопоставя на протекционизма, санкциите и други негативни практики на великите сили, независимо дали те идват от приятелски страни като САЩ, или опоненти като Китай.


От европейска гледна точка е изключително важно Германия да претърпи такава трансформация. Още по-важно е подобни икономически промени да настъпят и в малките икономики в Съюза. Останалите държави-членки на ЕС не трябва да се чувстват застрашени от един истински дебат за това какви са интересите на Германия и какво предполагат те за европейската политика на страната. Много по-опасна е алтернативата - германско оттегляне от Европа.


Последното проучване на ЕСВП трябва да служи като предупреждение, че германското общество може би губи вярата си в Европа. Човек, заразен от ковид-19, може да има както кратка, остра фаза на заболяване, така и широк спектър от по-дългосрочни патологии. Политическите ефекти от вируса трябва да бъдат разглеждани по подобен начин. В краткосрочен план пандемията предизвика силен имунен отговор и германците се мобилизираха и подкрепиха амбициозна общоевропейска политика. Сега настъпват по-трудно разбираемите политически ефекти на "продължителния ковид". Ако германските политици не намерят нов подход към Европа, е вероятно ЕС да страда от продължително неразположение.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sanvito
  sanvito
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Най-печеливши от ЕС са германците , час по -скоро да се разпада тоя прогнил съюз,

 2. 2 Профил на ourson
  ourson
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Пораженията от комсомолската баба Меркел тепърва ще излизат наяве и все по сериозни.

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  Мазната, лъжлива и прикрита под фалшив флаг пропаганда като горното винаги ме е карала да наострям уши.

  На прима виста уж е ясно, че основно се визира "ерата след Меркел".
  Но не ми ухае приятно пасището, към което се опитват нЕкои дрОгаре да поведат стадото ...

 4. 4 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Германия нямаше да е това, което е, без ЕС. Благодарение на еврото и липсата на мита немската икономика постигна евтин износ и експанзия в ЕС. В немските фабрики работят много граждани на ЕС. Ако тенденцията е Германия да се ориентира все повече към "cherry picking" по отношение на членството си в ЕС, то това ще доведе до реципрочни мерки.

  Но според мен Германия все повече клони към прикрит фашизъм. Просто им е в генотипа. Дотатъчно е да се четат най популярните издания като Шпигел, Велт и Цайт, за да се види какъв тон се задава на немското общество.

  Освен това в Германия задължителните мерки и орязването на свободите, покрай пандемията са в размери, много по големи от останалите страни от ЕС. Императивността и склонността да се жертват граждански свободи в името на някаква ефективност е притеснителна. В тази криза културните разлики между Германия(и в някаква степен и други северноевропейски страни) и останалите членки на ЕС си проличават, което води до стремеж към дистанциране. Нека да не забравяме, че в исторически план Германия винаги е предавала Европейската идея в стремежа си към доминация. Демокрацията в Германия също няма дълбоки корени, тя им стои като присадена. Немецът си иска някой да му нарежда какво да прави.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4249 Любопитно

  "Светът се променя и това носи рискове за ролята на Германия като Exportweltmeister (световен шампион по износ)."

  Китай от доста години вече е световен шампион по износ на стоки и продукти. Германия е най-голям износител на стоки в рамките на ЕС.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3317 Неутрално

  няма никакъв парадокс

  просто извратено разбиране на понятия като "патриотизъм"

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 7. 7 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Всъщност тоя юнак си е от някакво НПО.
  "Европейският съвет по външни отношения (ECFR) е награждаван международен мозъчен тръст, който има за цел да проведе авангардни независими изследвания на европейската външна политика и политика на сигурност и да осигури безопасно място за срещи на лицата, вземащи решения, активисти и влиятелни лица идеи. Ние изграждаме коалиции за промяна на европейско ниво и насърчаваме информиран дебат за ролята на Европа в света."
  Част от състава му е и Иван Кръстев.
  Не че има нещо лошо, само за сведение, защото названието му звучи малко като структура на ЕС.

 8. 8 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  от списъка с ценности на ЕС, се сещам само за най-ценното им - да са различни.

  свободата (включително на мнение) остана някъде по пътя.

  все повече хора (не благодарение на едни фокусирани върху няколко теми медии) смятат, че ако не си гей или чипиран, значи си фашист или някакъв терорист.

  странни времена настанаха.

 9. 9 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Ами то си е ясно от край време- Дойчланд юбер алес !

 10. 10 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  ''Страната ще трябва да намери и начин да се противопоставя на протекционизма, санкциите и други негативни практики на великите сили, независимо дали те идват от приятелски страни като САЩ, или опоненти като Китай.''

  пхахахахахаха

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  няма никакъв парадокспросто извратено разбиране на понятия като "патриотизъм"
  —цитат от коментар 6 на Николай Теллалов


  Именно!
  Икономически за Германия "усвояването" на "Großraum Europa" не беше под въпрос.
  Още при Шрьодер те тръгнаха на бастисване на модела "Soziale Marktwirtschaft", за да се впуснат във вихъра на "Liberale Weltmarktwirtschaft". Заради което Шрьодер се скюска и раздели с Оскар Лафонтен. Северните Потоци са също от тази доктрина, която пое и крепеше Меркел. И заради това немците отново издигнаха лозУнга и хвалбата за Exportweltmeister-а. Което, между прочем, си е лозУнг от предвоенната Наци-Германия - "Изнасяй или умри!" - защото Германия, бидейки постоянно на ръба на фалита, е била принудена ударно да реализира кампанийно валута, за да си осигурява суровините.

  Днес палачинката отново обаче се обръща. Светът се цепи, както дудна от няколко години, на "блокове по Хънтингтън". Това е видно, това е ясно. Вижте не само ясно очертаните блокове, но и вече официално лидерите на Запада започнаха да плещят за "Многополюсния свят" на Путин, което си е същото, което предвиждаше Хънтингтън.
  И в така оформящият се свят вече Германия трябва да си търси новото място и новата тежест. И да се обърне отново най-вече към недокрай усвоения "Großraum Europa". За което именно е призован и въпросният "умерен патриотизъм", и "европейски суверенитет". Защото и за това няма защо да се лъжем и самозаблуждаваме - Щатите "опаковат" устремно Източна Европа. С което де факто цепят ЕС. И го нацепват на Германия, коментирана в случая. Точно както си и каза Вики Нуланд - "Fuck EU!".

 12. 12 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 631 Неутрално
 13. 13 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 631 Неутрално
 14. 14 Профил на 5g
  5g
  Рейтинг: 0 Неутрално

  На първо време да почистят с голямата метла всичкото лекари и инженери на Меркел

 15. 15 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#4] от "Боян Таксиров":

  Германците в мнозинството си са ядосани и заядливи типове, показващи прикрита пасивна агресия на всеки който нарушава правилата в подредения им свят. Могат да те отсвирят и мислено да те анихилират без въобще да го познаеш по лицевото им изражение. Обичат да се следят и докладват помежду си. Много по-различна култура от английската или американската.

 16. 16 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4517 Весело

  "Под ръководството на Ангела Меркел Германия стана незаменима в Европа и в международния ред"

  Автора на статията Марк Ленард има много силно чувство за хумор.😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 17. 17 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "Германските популисти вече се възползват от това противоречие. Кристиан Линднер от Свободната демократическа партия е против споделения европейски дълг и заяви, че няма да се присъедини към нито една възможна коалиция, която поставя проевропейската партия на Зелените начело на финансовото министерство"

  Ахаххах, популистите се възползвали...
  Германските зеленяци НЕ бива по никакъв начин да бъдат допускани до финансите, защото ще видят сметката на държавата от днес за утре. Зеления Обир дори и при сегашните условия е неизпълним и води към катастрофа, а зелен немски бюджет всеки може да си представи какъв ще е.

 18. 18 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#11] от "xm...":

  джордж фридман говори за ''буферна зона'' от земите на балтийските тигри , та до гръчките острови , по протежението на която се подържат послушни , компрадорски ''режими'' .
  Дойчланд постига некъв ''суров мир'' с американската доктрина в района .
  как го постигат с 80000 американски окупационен корпус на територията , го наблюдаваме отдавна .
  евала на германците!

 19. 19 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  От текста: "Новo социологическo проучванe показва, че германските граждани са започнали да губят вяра в европейския проект. Това може да има катастрофални последствия, ако германските политици не променят начина, по който представят Европа на своите избиратели."

  В статията има разумни неща, но според мен проблема е не само как германските политици представят ЕС на своите избиратели, още по-голям проблем е че ЕС наистина не се справя много добре. И хората няма как да не го видят, каквито ще приказки да им разказват политиците. За да е стабилно бъдещето на ЕС, трябва и ЕС да се погрижи да коригира политиките които прдизвикват недоволство и разочарование сред европейците.

 20. 20 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#15] от "irobot":

  Могат да те отсвирят и мислено да те анихилират без въобще да го познаеш по лицевото им изражение.
  —цитат от коментар 15 на irobot


  Това важи в по голяма степен за англичаните. Те са шампионите по лицемерие. Германците са по груби и директни, което не е непременно лошо. Поне си наясно как стоят нещата. Въпреки че напоследък и германците копират англосаксонците по лицемерие и заучени реакции.

  Но тук не става въпрос за хората, а за политика. Немската политика е експанзионистична, но това се прикрива като проевропейска ориентация. Германия се възползва от индустриалното си предимство и благоприятните условия за износ, осигурени от ЕС, за да трупа печалби и влияние. Лошото е, че докато няма общо европейско самосъзнание и по тясно интегрирана Европа едни държави ще се облагодетелстват, а други ще разчитат на фондове.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 21. 21 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Весело

  До коментар [#4] от "Боян Таксиров":

  С две думи - за всичко са виновни германците. Да ги изгониме от ЕС и да настъпва раят на земята. 😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 22. 22 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Любопитно

  Допискста е много сбъркана. Лош превод или кофти мисли на афтора?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 23. 23 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#20] от "Боян Таксиров":

  Англичаните са много по-спокойна култура със задължителен пласт на куртоазия и етикет когато се изразява мнение. Правилата се спазват ако ситуацията наистина предполага това. Дори и в правната им система (Common Law) са заложени такива принципи.

  В немския всичко звучи императивно като заповед. Das ist verboten означава, че нататък не може да се спори.

 24. 24 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 761 Неутрално

  меркел и нейният наследник лашет са руски пионки.

 25. 25 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Гледам доста "сериозни" анализатори тука. Нека гледаме какво става в нашата татковина, че ако няма внос на стари немски дрехи и дизелови автомобили втора ръка, какво ще правим? Да не говорим, че ЛИДЪЛ, който е за по-бедните хора в Германия, у нас налага стандарт за качество. На голо шкембе, чифте пищови, та и Германия ще оправяме!

 26. 26 Профил на Петър Бабанов
  Петър Бабанов
  Рейтинг: 37 Неутрално

  "Германия стана незаменима в .... и в международния ред."
  Сериозно ли се шегувате?!

 27. 27 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  До коментар [#26] от "Петър Бабанов":

  Не не се шегува Бойдън я назначи за надзирател с делегиране на пълномощия

 28. 28 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#23] от "irobot":

  Както и да е. Аз нямам работа с немци и англичани, коментирам политика.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 29. 29 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Гледам доста "сериозни" анализатори тука. Нека гледаме какво става в нашата татковина, че ако няма внос на стари немски дрехи и дизелови автомобили втора ръка, какво ще правим? Да не говорим, че ЛИДЪЛ, който е за по-бедните хора в Германия, у нас налага стандарт за качество. На голо шкембе, чифте пищови, та и Германия ще оправяме!
  —цитат от коментар 25 на balla


  Що да нямаме претенции към Германия?Все пак живеем в един съюз. А немците са първи поддръжници на джендъризма,затоплизма и политкоректността.Нещата,които ще затрият Европа.

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  "като поредица от наложителни компромиси с цел да се изкупят исторически грехове"
  Германците да спрат да се чувстват виновни, това е друго поколение. Ето, руснаците и те толкова злини натвориха, но казали ли са някога ,че са виновни за нещо.

 31. 31 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#21] от "DDR":

  Е, айде сега. Виновен е капитализма. А германците са просто като кучетата - изпълнително носят пръчката.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 32. 32 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Весело

  До коментар [#31] от "Боян Таксиров":

  Страхотен експерт си по Германия и немският бит и душевност.
  Hut ab!

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 33. 33 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#31] от "Боян Таксиров":Страхотен експерт си по Германия и немският бит и душевност.Hut ab!
  —цитат от коментар 32 на DDR


  Немците без идеология не могат да живеят. Щото заради тази идеология се чувстват по-висши от останалите хора. Преди бяха висша раса,сега се изкарват най-загрижените за природата,етнически,религиозни и сексуални малцинства. Което води до пропаганда на затоплизма,джендъризма,политкорекността.Отново защитават пагубни за Европа идеи. А и за самите тях.

 34. 34 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Весело

  До коментар [#33] от "Мусаши":

  Явно и ти познаваш много добре бита и душевността на немскивт народ и идеологическата база на нацизма.
  Hut ab!
  Апропо като интересно отклонение -австроунгарските немци са искали да се цепят от империята в независима фържава. Причината е била, че не желаели да издържат милионите славянски търтеи, които отгоре на всичко ревели и получавали все повече права за тяхна сметка.😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 35. 35 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#33] от "Мусаши":Явно и ти познаваш много добре бита и душевността на немскивт народ и идеологическата база на нацизма.Hut ab!Апропо като интересно отклонение -австроунгарските немци са искали да се цепят от империята в независима фържава. Причината е била, че не желаели да издържат милионите славянски търтеи, които отгоре на всичко ревели и получавали все повече права за тяхна сметка.😉
  —цитат от коментар 34 на DDR


  Познавам историята. Познавам и съвременната политика. Това ми е достатъчно,за да си направя изводите.
  Иначе лошо няма ако немците си се отделят в отделна държава и си живеят по собствените правила. Лошото е когато искат да налагат идеологията си над останалите народи .

 36. 36 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Весело

  До коментар [#35] от "Мусаши":

  Немците в момента са отделени в две собствени държави и си живеят там по своите си правила. На никого нищо не налагат. Нито някой на сила са вкарвали нито в държавата си, нито в ЕС. На който не му харесва, да взима пример от британците.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 37. 37 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#35] от "Мусаши":Немците в момента са отделени в две собствени държави и си живеят там по своите си правила. На никого нищо не налагат. Нито някой на сила са вкарвали нито в държавата си, нито в ЕС. На който не му харесва, да взима пример от британците.
  —цитат от коментар 36 на DDR


  И от какъв зор някоя държава ще напуска ЕС,ако не иска да приеме немската идеология?Това е съюз на 27 равноправни държави не немски райх. Откъде накъде другите държави ще трябва да приемат африканци и азиатци,ще обучават децата си,че е нормално да са гейове и ще си съсипват икономиката заради затоплизма.
  И немците си налагат диктата. Само как скочиха на Полша и Унгария,щото не искат децата им да ги облъчват с гей пропаганда.

 38. 38 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Весело

  До коментар [#37] от "Мусаши":

  Като чета написаното от тебе и взимам дълбоко да се замислям, дали аджеба немците не са наистина свръхчовеци. 82 милиона си налагат волята над други 400 милиона. Това Франция, Испания, Италия -слаба ракия. Седят мирно и козируват. Още малко и немски като втори език ще въведът (в Северна Италия даже в момента е първи на места). Добре че са поляците и унгарците, дето насила ги вкараха в немскивт ЕС и те сега оказват достойна съпротива 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 39. 39 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  Немците ако искат да си отиват от ЕС.
  Но да си вземат със себе си социалистите, комунистите, затоплистите, гретенистите, гейофилите, феминистите, зелените.

  Вече наистина ми омръзна цялата лицемерна и нео-марксистка лигоч.
  Ще преживеем и без грантовете им, и без безмитните зони и без свободното пътуване и работа.

  Те не били искали общи заеми. Че аз искам ли!? Искам ли да се профукват ТРИЛИОНИ за болни амбиции и данък "вода и въздух".

 40. 40 Профил на alfonsie88
  alfonsie88
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Егоцентрираните пост-комунистически страни (най-вече Унгария и Полша, но също Словения и България) гледат основно собствения си интерес и не мислят много за цялото на ЕС. Това изглежда е резултат от тоталитарната комунистическа култура, която все още не е отмряла в тези страни, където изглежда много хора интуитивно приемат собствената си позиция за меродавна, а другите за погрешни (съответно на ЕС и малцинствата се обръща гръб, а национализма, популизма, расизма, сексизма и хомофобията процъфтяват). Докато в страните с утвърдени демократични традиции в значително по-голяма степен се взема под внимание позицията и проблемите на всеки, независимо към коя социална или малцинствена общност принадлежи.

 41. 41 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Германия постави точно собствените си меркантилни интереси при осъществяването на корупционния проект Северен поток 2 в ущърб не само на Украйна, но и на Полша и приблтийските страни,които са членове на ЕС и в угода на агресора и военнопрестъпника Путин, който в момента е най-голямата заплаха за Европа. Това стана въпреки резолюцията на ЕП против този газопровод.

 42. 42 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Германският патрЕотизъм доведе Европа до тежки катастрофи. На германските военни дължим гениалната идея да бъзе изпратен болшевишкия маниак Улянов-Ленин в Русия, където с осигурените милиарди германски марки да бъде осъществен болшевишкия преврат. А на милионите на германските индустриалци дължим идването на ненормалника Хитлер на власт и последвалата разрушителна война.

 43. 43 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Авторът не споменава и думичка за заплахите от Русия, особено на фона на предателската политика на Меркел с нейните газови тръби.

 44. 44 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3927 Весело

  До коментар [#39] от "Тангра":

  'Ще преживеем и без грантовете им, и без безмитните зони и без свободното пътуване и работа.'

  Не думай?! Вярно ли?!

  klimentm
 45. 45 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  До коментар [#39] от "Тангра":'Ще преживеем и без грантовете им, и без безмитните зони и без свободното пътуване и работа.'Не думай?! Вярно ли?!
  —цитат от коментар 44 на klimentm


  вЕрно!
  Има си емиграционни политики и без ЕС. Аз, например, имам канадски паспорт след кандидатстване по точкова система.
  Също така, от 5г живея обратно в България и работя все за мултинационални компании, американски, тайвански и т.н. И за немска бих работил. В Канада съм го правил.
  Това, че миячите на чинии ще си седнат на задника колко да е световен проблем?
  Има си туристически визи, краткосрочни работни визи за който е много на зор и много търсен.

  Само не ми обяснявай, че хомофилията, затоплизмът и феминизмът са еквивалентни на запада. Достатъчно съм възрастен за да помня западните държави, политиката и ценностите им от преди 20г+.
  Съчувствам им, че ги е налазил паразит, но няма как да помогна.

 46. 46 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  До коментар [#35] от "Мусаши":Немците в момента са отделени в две собствени държави и си живеят там по своите си правила. На никого нищо не налагат. Нито някой на сила са вкарвали нито в държавата си, нито в ЕС. На който не му харесва, да взима пример от британците.
  —цитат от коментар 36 на DDR


  "Комен зи комен зи комен зи комен" на какъв език беше казано!?

 47. 47 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 944 Неутрално

  До коментар [#45] от "Тангра":

  Всичките балкански консерватори забравяте, че цяла Западна Европа е на акъла на немците. Малцинството на Орбановци и Балканци няма как да си наложи мачизма и тръмпизма на Европа. Не плюйте Меркел, тя е само пощальонът, който ви носи посланието.

 48. 48 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#20] от "Боян Таксиров":

  няма как да има общоевропейско съзнание като няма общоевропейски език(над 20 различни езика със съответните култури),Германия освен това е страна с много ограничен суверенитет.нейната роля е по-скоро на надзирател в рамките на глобалистката структура представяна като ЕС,ЕСТЕСТВЕНО ПОЛУчАВАТ МНОГО БОНУСИ ЗА ТАЗИ СИ РОЛЯ.(КАТО НАПРИМЕР ЕЛИМИНИРАНЕТО НА ИТАЛИЯ ,ОСНОВНИЯТ ИМ СЪПЕРНИК КАТО ИНДУСТРИАЛЕН ПРОИЗВОДИТЕЛ,КОЯТО Е СТРАНА БЕЗ НИКАКЪВ СУВЕРЕНИТЕТ И ЗАТОВА Е ЖЕРТВАНА НАВСЯКЪДЕ И ВЪВ ВСИчКО, НЕщО КОЕТО СИ ЛИчИ ОТ ПЪЛНИЯТ И УПАДЪК ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ.

 49. 49 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Ако ЕС иска да се подобри, и като имидж, и като ефективност, трябва рязко да намали нещата, с които се занимава. Нещата отиват към Вавилонска кула.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 50. 50 Профил на Binko Binev
  Binko Binev
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#47] от "iazdakaja":

  Да, но АфД казват, че семейство може да има само между мъж и жена.

  https://www.haz.de/Nachrichten/Politik/Deutschland-Welt/Ehe-fuer-alle-oeffnet-Vielehe-Tuer-und-Tor 51. 51 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 944 Неутрално

  До коментар [#50] от "Binko Binev":

  АфД е Източна Германия = Полша и т.н. Говорех за Западна Европа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK