Каква икономическа политика ни е нужна

На практика - почти няма вътрешен сектор на нашата икономика, който да работи на принципите на свободната конкуренция.

© Цветелина Белутова, Капитал

На практика - почти няма вътрешен сектор на нашата икономика, който да работи на принципите на свободната конкуренция.Коментарът е от профила на автора във "Фейсбук".


Чудесно е, че се разгръща дискусия за бъдещата икономическа политика на правителството.


Общо взето, дебатът е дали да продължаваме с политиката от 1997 г., наложена от МВФ - на бюджетен остиритет, консолидация на разходите, балансиран бюджет, нисък държавен дълг, минимална държава и минимално участие на държавата в икономиката.
Или след четвърт век да отчетем промяната в икономическата среда вследствие на двата световни икономически шока от 2008 и 2020 г., довели със себе си радикални икономически, технологични и социални предизвикателства.


Идеологически ли е дебатът


Първата грешка в такъв дебат е да го разположим по оста "дясно - ляво". Това е прима виста влизане в идеологическия канон.


Трябва да се прави разлика между икономическа идеология, на която стъпва дескриптивния, позитивен икономикс, и нормативния икономикс, на който стъпва икономическата политика.


Казано по-просто, икономическата политика търси най-ефективно решение на даден проблем с микс от всички икономически инструменти, една част от които са фаворити, а друга част - табу за "десните" икономисти и обратното за "левите" икономисти. Добрият управленец обаче не бива да се лишава и да има предубеждения към нито един инструмент, към нито една политика и не трябва да робува на идеологически предразсъдъци.


За малката и голямата държава


Лявата икономическа мисъл издига в култ държавата, държавната намеса в икономиката, държавната собственост, големите бюджетни дефицити, високите данъци. Дясната обратно - низвергва всичко, свързано с държавата, и издига на пиедестал "мъдрия" частен сектор. Всяка крайност, знаем, е погрешна.


Да, вярно е, че в условията на криминален преход държавните разходи хранят корупцията. Левите игнорират този факт, но десните забравят, че корупцията е невъзможна без участието на частния сектор. Постановката, че понеже държавата е слаба и корумпирана, парите, които минават през нея трябва да бъдат намалявани, не издържа критика.


В условията на липсваща правова държава частните монополи и олигополи изместват самата държава при влошаващи се пазарни условия за потребителите. Енергетиката е страхотен пример. В много други сектори на икономиката има неявни частни монополи или олигополи: алкохол, горива, строителство, транспорт и т.н. На практика - почти няма вътрешен сектор на нашата икономика, който да работи на принципите на свободната конкуренция.


Защо се случва това? Дори да имаше политическа воля за налагане на правилата (а тя, знаем, по-често липсва), една от причините за системния регулативен провал на държавата е в липсващите държавни инвестиции в електронна инфраструктура, в обучение на кадрите, в технологичната модернизация на държавата.


Вземете пример със здравната каса: опитите за нейната електронизация датират от 2000 г., но оттогава се "провалят" - за да продължи течът. Тогава какво - да намалим парите за здравеопазване, за да не се крадат ли? Или да проследим къде отиват?


На практика близо и над 90% от бюджетите на министерствата, включително МВР, отиват за заплати. Така държавата е място за трудоустройване, а не за ефективна държавна дейност. Но увеличаване бюджета на някои министерства не е непременно левичарското вдигане на разходите, то може да е за сметка на преструктуриране на бюджетните разходи.


Също така необлагаемият минимум на данък общ доход е намаляване на данъците и не е "лява" мярка. Прилагането на закона към голяма компания в сектора на горивата, за да плаща данъци, не е "дясна" мярка. Но са пример колко много е изкривена идеята за справедливо разпределение на данъчната тежест и оттам на доходите. Прекрасна среда за задълбочаване на неравенствата.


Тогава колко голяма да е държавата


И друг път съм писал, че е важно не държавата да е "малка" ( измерена като публични разходи/БВП), а да е силна/ефективна. Най-малките държави по този критерий в света са Сомалия и Афганистан, а най-голямата вероятно Северна Корея. Значи ни трябва оптимална държава - в контекста на традициите, икономическите възможности и много важно - европейската ни, а не, примерно, азиатска принадлежност.


Проблемът с корупцията не се решава, като намаляваме парите през нея и увеличаваме парите на частния сектор - и най-вече на една малка част от него. А като променяме държавата - като я модернизираме, електронизираме и най-вече европеизираме.


Няма как при тази структура на демографията да намаляваме или закотвяме разходната част на бюджета - но трябва да спазваме Маастрихтските критерии.


Защо държавата е важна за икономиката


Това, което е важно да се разбере още от Голямата депресия е, че държавата има ключова роля да поема големи и системни рискове в кризи, които частният сектор не може да поеме. Частният сектор е или МСП - разчитащ на помощ в пандемия, или добра бизнес среда, която без правовата държава е невъзможна. Ясно е, че не могат да заместят държавните инвестиции.


Или е много големи играчи на местния пазар, които разчитат на слаба, корумпирана държава за своето оцеляване, защото не могат да работят само на пазарен принцип. Те ли ще заместят държавата? Или е големи чужди компании, които искат ред и правила от държавата, за да си гарантират печалбите, или слаба държава, за да не плащат данъците. Но всички зависят от държавата под една или друга форма. Защото държавата е ключов компонент в техния бизнес модел.


Лошо ли е нарастване на доходите през бюджета


Поне в едно направление държавата постоянно ще расте. Искаме или не искаме, държавните разходи за пенсии и социални разходи само ще се увеличават. Но има значение как, кога и по какъв начин това се случва.


Единият начин е - както винаги досега - да са функция на всички други разходи на държавата, защото ги смятаме за "непроизводителни". Или пък обратно - всички разходи на държавата да зависят от минимално ниво на доходите на най-бедните слоеве, като знаем, че тези доходи отиват към българските фирми, вместо внос (примерно чрез ваучъри). Да, стимулирането на търсенето чрез насърчаване на потреблението е ключова икономическа политика, която не трябва да пренебрегваме. Така ще развием вътрешния пазар и няма да разчитаме само на износа (външното търсене).


Публично-частно партньорство
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

По-важното обаче е друго - справянето с бедността и огромните икономически неравенства е единственият начин да запазим демокрацията в България.


Държава или пазар


Решения как да решим въпроса с бедността много, но трябва да се промени неефективната държавна политика на инвестиците и доходите. Без да се нарушава Маастрихт. Затова не става дума за изместване на частните инвестиции (дето и сега са кът) от държавните, а за взаимно допълване: дъжавата трябва да изгради ефективна транспортна, енергийна, комуникационна и финансова инфраструктура, а частният сектор да стъпи на нея за своя растеж.


Дилемата не е държава или пазар, а ефективната симбиоза между тях. Не е държавна или частна собственост, а партньорство и взаимно допълване.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  Най-важното са правилата. Да са устойчиви, предвидими и еднакви за всички играчи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  минимална държава и минимално участие на държавата в икономиката
  ???????
  Сериознишен?
  Не можеть будет?
  Че коя държава има по-голямо участие в икономиката?
  Е, може би Куба, Северна Корея?
  Че ско нямаш алъш вериш с държава/мафия/мутри какъв “бизнес” ще връткаш????

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  При ГЕРБ Шайката средата бе като зала с криви огледала - нищо не бе реално отразявано и обръчите със съпорта дебелееха прекомерно докато другите фалираха от нелоялната конкуренция.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3051 Весело

  Хубав и балансиран текст. Явно крайно десните ми и либерални възгледи за ролята на държавата ще стават все по-старомодни в новите реалности. Въпреки това няма да се променя мнението - колкото по-малко държава, толкова по-добре.

 5. 5 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  При ГЕРБ
  ?????
  Що бе?
  Да не би при Луканов, Жан, командира, Симо, шайката да беше различна?
  Да не би комсомолци/мутри/ченгета да не станаха мастити мафиоти-бизнесмени?
  Най малко защитавам толупът Бойко, но не си закривайте главите в пясъка с надеждите че сте бутнали поредния мошенник и сте се спасили с поредния принц.
  Ех поне по едно конче да имаха принцовете, а?

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#4] от "boevbisser":

  Според теб при герб държавата малко ли беше или много?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  До коментар [#4] от "boevbisser":

  колкото по-малко държава, толкова по-добре
  +++++***
  ++++
  Точно така е!
  Само че кой да направи “по-малко” държава?
  Та нали по-малко държава ще значи и по-малко корупция?
  Миналите, сегашни, бъдещи политици в съвременна България може уж да са тъпички но са внимавали в час в урока за чичо Пейо на черешата.
  Кой е тоз будала БГ политик да отреже клона на който седи?
  Клона-корупция!

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#5] от "Таралеж":

  Ония бяха чавдарчета в сравнение със сегашните усвоители на фондове и държавни поръчки.
  Кажи някой едър бизнесмен или олигарх, който да е още активен играч.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Бе накрая ще се събуди Ленин и ке нашари задниците на таквиз икономисти, един мъж трябва да има и самоусещане, не да е самовеличие.

 10. 10 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  В момента най-оскъдтият ресурс в икономиката са хората. Вместо по 20000 България трябва да "внася" по 200 000 човека на година.

 11. 11 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3051 Весело

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Много, и с течение на управлението се увеличи нетърпимо - Автомагистрали, ВиК холдинг, държавна петролна компания, кво, кво каза?!? Да не говорим, пък че тормозеха тоя частен бизнес, който не им сътрудничеше, тъй да се каже.
  Като ги гледам тези новите, и те не мислят да намаляват ролята й, а би трябвало.

 12. 12 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Какви играчи да бъдат като са само 4% от икономиката. Но владеят медиите и ни занимават със себе си. Я ми покажи медия дето не е собственост на олигарх от приватизациите.

 13. 13 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#4] от "boevbisser":

  Нека първо да изясним що е според теб по-малко държава в икономиката. Аз примерно съм привърженик на финансовата децентрализация. Това автоматично води до по-малко средства за преразпределение от централното правителство и съответно, по-малко лостове за влияние. Но не означава по-ниски данъци или нещо от сорта.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 14. 14 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  КМЕТЕ,
  Ти си се фиксирал върху ГЕРБ. Морално те вече са минало. Ако имаш идеи за бъдещето, сподели ги.

 15. 15 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3051 Весело

  До коментар [#13] от "tsyrvulan":

  Две неща означава, и двете нямат нищо общо с децентрализацията. Първо - намаляване, закриване или приватизация на държавните компании, повечето от тях носят само вреди, загуби и в крайна сметка останалите данъкоплатци плащаме за глупостите им. Примерите са толкова много, че не искам да ги споделям. Второто е намаляване на данъчната тежест и въобще на парите, които се преразпределят през бюджета, в момента покрай ковид май минахме 42 % от БВП, за мен и 35 % са много.
  Но пак казвам - аз съм краен, реалностите са други.

 16. 16 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Сериозно бъркаш. Точно ония докараха простотията ГЕРБ. Ама ти КМЕТЕ си падаш малко "комунистче".

 17. 17 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#14] от "Hristo Daskalov":

  Колкото да ми е неприятно да го кажа, все още е рано да се отписват ГЕРБ. Ако сегашните анти-ГЕРБ партии успеят да се споразумеят и съставят стабилно правителство, след 4 годинки можем да видим залеза на Бойкавата организация.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 18. 18 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 282 Весело

  Нужна ни е политика на:
  1. Намаляне на данъците
  2. Намаляне на държавната администрация
  3. Премахване на армията и въоръжаване на населението
  4. Премахване на безплатното здравеопазване.
  5. Премахване на Пенисонното осигуряване и на пенсиите
  6. Откачане на лева от еврото и закачането му за среброто
  7. Въвеждане на масова приватизация

  Всичко друго е социо комунистически брътвежи на Института за Планова икономика.

  Колкото до статията поредната глупост:

  Цитат
  -------------------------------------------------
  Да, вярно е, че в условията на криминален преход държавните разходи хранят корупцията. Левите игнорират този факт, но десните забравят, че корупцията е невъзможна без участието на частния сектор. Постановката, че понеже държавата е слаба и корумпирана, парите, които минават през нея трябва да бъдат намалявани не издържа критика.
  ------------------------------------------------

  Ами умнико, ако няма кой да бъде корумпиран частния бизнес няма да корумпира. Не почваш да строиш къщата от покрива нали. В случая държавата е в основата като дава субсидии и "инвестиции" и държавния толуп винаги ще бъде в основата на корупцията. Премахни го и ще видиш дали ще има корупция.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 19. 19 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 747 Неутрално

  "Каква икономическа политика ни е нужна"

  Не само икономическа, ами каквато й политика да изберем да следваме, ползата ще е нищожна докато се прилага от хора с увредено мислене. Необходимо е преосмисляне на основните ни морални ценности.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#15] от "boevbisser":

  Каква е вероятността държавата да бъде заменена с корпорациите

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1315 Весело

  "Първата грешка в такъв дебат е да го разположим по оста "дясно - ляво"
  ..............
  Няма ляво, няма дясно, колко хубаво оправдание, че се прегърнахме с Партията и Кмета.

 22. 22 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3051 Весело

  До коментар [#20] от "дерибеев":

  Ако частните корпорациите вършат същото като държавата, доказано го вършат по-ефективно, тук спорове няма. В старото управление и в очертаващото се ново шансове за намаляване на директното държавно участие в икономиката за сметка на частното на практика няма. Приватизация е вече мръсна дума и даже уж десните политици бягат от нея като дявол от тамян, вкл. и от ДБ. Щом ББР решиха да оставят, дето за близо 20 г. работа за 5 лв. не е свършила и няма едно едничко нещо, което да прави по-добре от частните банки, какво да говорим.

 23. 23 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#22] от "boevbisser":

  А защо не приватизирани газопреносната мрежа както препоръчва ЕС и която е оценена на около 20 милиарда..Ще имаме свободен пазар за газа.
  Но никоя партия и дума не дава да се издума защото явно им е голяма касичка.

 24. 24 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#10] от "Да вярваме на истината":

  еми има 8 милярда хора. афганци, негри, китайци.....
  се ше има за територията. нема се обезлюди.

 25. 25 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1651 Весело

  До коментар [#24] от "scott":

  Ами хубаво де. Ние да внасяме докато има все още бели:)

 26. 26 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  Аавееее, за толкоз години нищо ли не научихме от великият, неповторим и непобедим братски Европейски съюз? Ми как може!?
  Ми ний не знайм кво прайм и кво да прайм, няма ли кой да ни каже?
  Вместо фирмите да хранят и издържат държавата е обратното. Тя държавата отде да вземе пари, като собствеността е частна. Данъци, такси и прочее стигат само за заплати на чиновниците. А пари за пътища, ВК, напояване, залесяване.... откъде?
  И таквиз ерудирани специалисти, образавани в най-престижни световни университети имаме, а не можем да решим елементарни проблеми. Ейга ти!

 27. 27 Профил на hitcher
  hitcher
  Рейтинг: 496 Весело

  До коментар [#14] от "Hristo Daskalov":

  Това беше начинът да го накараш да млъкне-да каже нещо извън ГЕРБ.

 28. 28 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Комунистите почнаха пак да обвсняват, че да се харчат повече държавни пари ( разбирай нашите пари да ги харчи държавата) не било ляво, а било много хубаво.

 29. 29 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#22] от "boevbisser":

  Корпорациите да заменят държавата в преразпределението?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 30. 30 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 242 Гневно

  Поредният безсмислен текст на Кънчо, който не прочетох.
  Никакво значение няма икономическата ни политика - ако безогледните кражби не спрат Кейнс и Фридман заедно да дойдат да ни "коват" политиките все така ще сме си най-бедната и бавно умираща държава в ЕС.

 31. 31 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Държавата в момента е над 40% от икономиката, а някои хора искат да се върви към 50%... Този анализ е кейнсианско-левичарски. За мен държавата трябва да е 30% от икономиката максимум.

 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#10] от "Да вярваме на истината":

  Резултат на глупавите и крадливи политики. Кой изгони хората? Дори и циганите бягат.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#14] от "Hristo Daskalov":

  Май и на ти си от тия правоверни бокопоклонници на които истината не им понася. Да се надяваме, че ще намалявате до санитарния минимум защото сте вредни и за хората и за държавата с нефелните си политики!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#16] от "Hristo Daskalov":

  А пък мислех, че я докара ДС.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Неутрално

  До коментар [#18] от "radelmarfx":

  Кое точно здравеопазване е безплатно?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на ldc51604279
  ldc51604279
  Рейтинг: 40 Неутрално

  ...не е истина колко сме зле.
  Във време когато вървим към приемане на еврото, какви ваучери, какви 5 лева!?!?

 37. 37 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  До коментар [#19] от "simval":

  Необходимо е преосмисляне на основните ни морални ценности.

  +++++
  Хахаха! Точно така!!!
  Само че с едно уточнение, моля?
  Може ли политиците да не лъжат пък аз да си послъгвам?
  Министрите да не крадат пък на мен ако ми падне нещо да може?
  Комшията да не си бие децата, пък аз да понатупвам жената?
  Тъщата да не тупа От терасата, ама аз да изпускам фаса?
  Майтапа настрана, моралните, пък и всички други ценности се изграждат отдолу нагоре.

 38. 38 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#18] от "radelmarfx":Кое точно здравеопазване е безплатно?
  —цитат от коментар 35 на КМЕТ В СЯНКА


  Именно. Че здравеопазването не е безплатно а е плащано от данъците на гражданите. Но се представя като безплатно. От там нататък когато имаш намеса на държавата в свободния пазар имаш и проблеми по всички сфери. Същото, е и с пенсиите и с което да се замислиш.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 39. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Весело

  До коментар [#21] от "4ort":

  Който се е прегърнал с мене все хаир , пари и просперитет е видял.
  От вас и вожда бягат като от прокажени!.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 40. 40 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  “ Дилемата не е държава или пазар, а ефективната симбиоза между тях. Не е държавна или частна собственост, а партньорство и взаимодопълване.”
  ——
  Женята както е тръгнал с тия открития, ша земи да стигне и до топлата вода. А там Нобелът му е в кърпа вързан.

  Що си мисля, че последното изречение го е измайсторил още в дипломната си работа, която вероятно е била за РРР … съдейки по заглавието на книжката

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 41. 41 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Весело

  До коментар [#25] от "Да вярваме на истината":

  И дебели, че тук диетата не понася на всеки.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 42. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4749 Весело

  До коментар [#27] от "hitcher":

  Напразните надежди на поредния персонален хейтър.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 43. 43 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#20] от "дерибеев":

  100% тези процеси вървят много отдавна в световен план. Към момента това е факт но е размито през скрити взаимоотношения и обвързаности. Исторически погледнато съвременият капитализъм е наложен в световен план, но започва от Великобритания. Също исторически погледнато замяната на държавата с корппрация/ите започва също от Великобритания и Източноиндийската компания, та процесът е стартирал преди няколкостотин години и вече е привършен, лично според мен наличието на конкуренция между отделните корпорации води до де факто наличието на национални държави, но така или иначе те се управляват от корпорациите, а не обратното.

 44. 44 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Частният сектор работи по-ефективно, но и много "по-ефективно" от държавата създава /псевдо/монополи.

 45. 45 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  След този крив преход, не мога да определя кое е ляво и кое е дясно. Държавните болници, частни ли са или не са? Лекуват ли или имат сметка от по-скъпите клинични пътеки.
  Частни ли са фирмите чиито приходи са изцяло общински или държавни и са от задължителните такси и данъци?

 46. 46 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#37] от "Таралеж":

  До коментар [#19] от "simval":Необходимо е преосмисляне на основните ни морални ценности.+++++Хахаха! Точно така!!! Само че ... Майтапа настрана, моралните, пък и всички други ценности се изграждат отдолу нагоре.
  —цитат от коментар 37 на Таралеж


  Ами ако "отдолу нагоре" значи "всеки сам за себе си със собствения акъл" - да, така се изграждат.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 47. 47 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  “Така държавата е място за трудоустройване, а не за ефективна държавна дейност.”

  Любовта ще спаси света!!!
 48. 48 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  Ето нещо добро, дано го чуят:

  Единият начин е - както винаги досега - да са функция на всички други разходи на държавата, защото ги смятаме за "непроизводителни". Или пък обратно - всички разходи на държавата да зависят от минимално ниво на доходите на най-бедните слоеве, като знаем, че тези доходи отиват към българските фирми, вместо внос (примерно чрез ваучъри). Да, стимулирането на търсенето чрез насърчаване на потреблението е ключова икономическа политика, която не трябва да пренебрегваме. Така ще развием вътрешния пазар и няма да разчитаме само на износа (външното търсене).”

  Любовта ще спаси света!!!
 49. 49 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#22] от "boevbisser":

  Икономически погледнато, чисто теоретично няма как корпорациите да изпълняват икономическите функции по ефективно. Има изначален порок икономически ефективно е да се максимилизира използването на ресурсите за постигането на обществени цели, корпорациите имат за цел заложеното от собствениците им. Та няма как да стане корпорациите да Са по ефективни макроикономически, могат да бъдат по ефективни микроикономически....това обаче не е точно което обществените нужди са.

 50. 50 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#22] от "boevbisser":

  Икономически погледнато, чисто теоретично няма как корпорациите да изпълняват икономическите функции по ефективно. Има изначален порок икономически ефективно е да се максимилизира използването на ресурсите за постигането на обществени цели, корпорациите имат за цел заложеното от собствениците им. Та няма как да стане корпорациите да Са по ефективни макроикономически, могат да бъдат по ефективни микроикономически....това обаче не е точно което обществените нужди са.

 51. 51 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  Горното означава да насърчим потреблението на най-бедните и да им дадем ваучери /като Орбан/ за фирми с работни места в България.

  Любовта ще спаси света!!!
 52. 52 Профил на serena
  serena
  Рейтинг: 559 Неутрално

  "Каква икономическа политика ни е нужна"Не само икономическа, ами каквато й политика да изберем да следваме, ползата ще е нищожна докато се прилага от хора с увредено мислене. Необходимо е преосмисляне на основните ни морални ценности.
  —цитат от коментар 19 на simval


  +++++++!
  Ей това е в основата на всичко! Каквито и теории и практики да пробутва който и да е, каквото и да се прави, не се ли преобърне мисленето на хората за спазване на ясни и валидни а всички правила, за ефективна работа, а не скатаване и далаверки, за уважение към времето и труда на останалите, за формиране на нагласата, че всички сме част от едно общество и то ще е, каквото ние си го направим - не стане ли това, всичко ще си бъде по старому.
  Иначе за мен трябва да се определят приоритети, които не може да бъдат оставени в частни ръце.

 53. 53 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  “Лошо ли е нарастване на доходите през бюджета?”

  Лошо е, като нарастват доходите на чужди компании. Защо газовата връзка с Гърция я строи гръцка фирма? Защо, като имахме инвестиция в български завод за коли, администрацията купуваше Опел и Фолксваген?
  Не трябва един държавен лев, да е даден на някой, който не наема български работници, не плаща данъци в България и стоката не е произведена в България, естествено когато има български аналози.
  Иначе се получава това, което по-просто казано се нарича “източване” на българската икономика.

  Любовта ще спаси света!!!
 54. 54 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  “Машини за автобусни билети за над 8 млн. лв. във Варна се оказаха неудачни”

  Ето пример, как нашите пари отиват за заплати и пенсии в други държави + това, че няма да свършат работа..
  Докато държавните служители не отговарят лично, нищо няма да се промени.

  Любовта ще спаси света!!!
 55. 55 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  [quote#4:"boevbisser"]Хубав и балансиран текст. Явно крайно десните ми и либерални възгледи за ролята на държавата ще стават все по-старомодни в новите реалности. Въпреки това няма да се променя мнението - колкото по-малко държава, толкова по-добре. [/quote

  Ще ти дам един пример от Кюстендилско].
  Три италиански фирми изкупуват черешите и естествено са се договорили за цените, вследствие на което, вече има изкоренени масиви. В Полша, държавата е направила склад за изкупуване и замразяване. Такива игри не стават. И това го знам от един от най-големите собственици на черешови дръвчета.

  Любовта ще спаси света!!!
 56. 56 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3368 Весело

  Икономиката икономична: дело на всеки гражданин!

 57. 57 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Докторите по икономика, ако разбират от икономика - са милионери на NYSE. Ако не - дават съвети “как да оправим държавата”

 58. 58 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Докторите по икономика, ако разбират от икономика - са милионери на NYSE. Ако не - дават съвети “как да оправим държавата”

 59. 59 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#45] от "mara71":


  Не си виновен ти. Държавните болници са някакъв вид ТД - търговски дружества, собственост на държавата, някак работещи на “пазарен” принцип т.е. доходите са обяързани с клинични пътеки, определени пак от държавата, платени с пари на данъкоплатеца. Бих казал, че ситуацията е порно, ама порното си има категории, това е някаква неопределена ситуация…

 60. 60 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Любопитно

  До коментар [#57] от "realismisthename":

  Уолстрийт какво общо има с икономиката?

 61. 61 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  Междудругото Кмета на Благоевград от ИТН увеличава администрацията. Както се очакваше впрочем.


  Борбата в Европа е за работни места, отделно от това за евтина работна ръка /мигранти/. Няма кой да се противопостави на корпорации и монополисти, завзели са цялото потребление. За българските предприемачи остана да отварят:
  - ресторанти
  - фитнеси
  - автосервизи
  - фризьорски салони
  - тук, там имаме нещо българско при храните, сигурно 10% от цялото потребление

  Изгубихме изцяло пазарите при
  -мобилните оператори
  - селското стопанство - вече не купуваме български картофи, ябълки, абе почти нищо
  - финансов сектор - остана една голяма българска банка -ПИБ и цялата Сорос либерална сган пише ежедневно срещу нея.
  - на пазара на застраховането е почти същото
  -не произвеждаме или символично участваме на пазара на обувки, дрехи, козметични продукти

  Не ми се пише повече. Някъде и нямаме възможност, но има сектори, където умишлено се фалират български компании. Пример с братя Бобокови - “Монбат”, Миню Стайков - алкохол.


  Гледам обаче, че има ръст при малките бензиностанции, явно не ги рекетират и заплашват.
  Идеята на Борисов за държавни бензиностанции не беше лоша, както и явно добре се е справил с Турски поток, който ще носи значителни печалби, вместо лъжата, че сме подарили на руснаците 3 млрд.


  Любовта ще спаси света!!!
 62. 62 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#60] от "mso011053684":

  Уолстрикт е икономиката. Икономическите ни показатели 1999-2021 имат по-сходно с движението на пазара, отколкото с кой лалугер е на власт и търка креслата в парламента.

 63. 63 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  До коментар [#44] от "ruse_island":

  това не е вярно, държавата създава най-ефективно монополи.
  Те може да не са ефективни обаче.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 64. 64 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#60] от "mso011053684":

  Мога и по друг начин да го кажа - никоя партия не е имала толкова дълго и толкова много подкрепа като ГЕРБ. Факт. Защо е така, обаче? 1. Защото ГЕРБ са най-доброто, което България е виждала? ИЛИ 2. Защото управлението съвпадна с най-големия, най-дългия, непрекъснат и неуспорим bull run in the history of markets?

 65. 65 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  След този крив преход, не мога да определя кое е ляво и кое е дясно. Държавните болници, частни ли са или не са? Лекуват ли или имат сметка от по-скъпите клинични пътеки. Частни ли са фирмите чиито приходи са изцяло общински или държавни и са от задължителните такси и данъци?
  —цитат от коментар 45 на mara71


  —-
  Там, където има загуба е за сметка на държавата /държавни болници и недофинансирани пътеки/,т.е. на нас, а там, където има печалба /държавни поръчки и скъпи пътеки за лечение/ отива в джоба на частните предприемачи.

  Любовта ще спаси света!!!
 66. 66 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Да, корупцията е съществена част, но принципа на дясното е, че няма чиновник, който да знае по-добре от мен какво ми е нужно. Освен това политиците откровено лъжат като обесняват, че може да имаме по-високи пенсии например. Пенсиите трябва да са толкова високи колкото сме спестявали и ако инфлацията ги е изяла затова са виновни политиците, които раздават пари понеже си мислят, че помагат. Ужким има демократични избори ама на практика не ни питат когато решават да харчат пари за едно или друго нещо. Някой например някога дал ли е списък с 200 неща за които държавата харчи пари и да трябва да ги подредим по важност и ако кажем, че за нас е най-важно да не спира тока, след това да имаме бърз влак на трето място бързо и справеделиво правораздаване ще ни чуят ли или някой чиновник ще продължава да дава пари за бойни самолети и магистрали...

 67. 67 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Весело

  До коментар [#62] от "realismisthename":

  Странно, ако Уолстрийт е икономиката защо в САЩ е въведен изразът "реалната икономика" и защо той се използва основно за сравнение с Уолстрийт. Например миналата година се коментираше основно защо за разлика от стагнацията и спада в реалната икономика заради Ковид, Уолстрийт бележи върхове...

  Странна работа...

 68. 68 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Весело

  До коментар [#64] от "realismisthename":

  О, ти сега свързваш българската икономикам с финансовите пазари ли?

  Олеле майко...

 69. 69 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  До коментар [#60] от "mso011053684": Мога и по друг начин да го кажа - никоя партия не е имала толкова дълго и толкова много подкрепа като ГЕРБ. Факт. Защо е така, обаче? 1. Защото ГЕРБ са най-доброто, което България е виждала? ИЛИ 2. Защото управлението съвпадна с най-големия, най-дългия, непрекъснат и неуспорим bull run in the history of markets?
  —цитат от коментар 64 на realismisthename  ——

  ИЛИ От ЕС постоянно хвалеха и галеха със символични финансови потоци Борисов, докато той им раздаваше концесии и потребление /примера с ГейтУоу/Опел да не го давам пак/.

  Любовта ще спаси света!!!
 70. 70 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#66] от "Batezuzi":

  Чиновникът със сигурност не трябва да знае по добре от теб какво ти е нужно, проблемът в нашата реалност е, необходим ли е чиновник който да ти каже не, когато ти смяташ че имаш нужда от имение с десет спални, за което използваш съответният терен вместо същият терен да се използва за строеж на детска градина. Защото безпорно е вярно, че имаш нужда от имение, но теренът е един, това е същността на имономиката, как да използваме понефективно ОГРАНИЧЕНИТЕ ресурси...

 71. 71 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#67] от "mso011053684":

  Миналта година писахме история, кризата застигна уолстрийт много силно, но централната банка реши да напечата толкова пари, колкото е нужно, за да се върнат нивата от преди кризата. “жертва” инфлация в следващите х години, срещу стабилност. Аз не вярвах, че ще има толкова решителна централна банка и захубих маса пари, но най-важното е да сме живи и здрави. Та, Инфлацията вече я виждаме и тук. Това беше един стравнително кратък период от 4-6 месеца, в който го имаше този разрез между реалния факт, че дисниленд не работи, а акциите на дисни се покачват и покачват; този израз го няма от септември насам.
  И да- ето как управлението на най-дълго подкрепяната партия у нас залязва точно със залеза и на bull run-a и връхлитащата ни вече инфлация 2021. Не е съвпадение.

 72. 72 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#69] от "hope":

  Не мога да го видя това като причина, понеже не мисля че е имало някаква съществена промяна в отношението ЕС (институциите на ЕС) - ГЕРБ(Бойко), за да кажем - ей, да, това обяснява нещата.

 73. 73 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#68] от "mso011053684":

  Какво олеле - не те разбирам? Да, Българската икономика е сто процентов скачен съд към световната.

 74. 74 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 654 Неутрално

  не знам , вече имам чувството , че десебарския вирус поразява де що види и от до скоро разумни хора с добре издържана логическа мисъл в областите където са специалисти , ги е превърнала в някакви зомби разпространитрли на десебарска плява... видите ли за всичко било виновно липсата на държавни 8нвестиции в областа на електроните комуникации и още бля бля бля ... Да се чудиш как преди 60, 70 , а и повече години се е развивал запад ия свят без тези неща ...
  А истината за България е доста семпла ... в общество от кумбатета , където шуробаджанащината е издигната все още в култ , където да дадем рушвет е житейска истина номер 1 , няма как да и а по 4азличен икономически модел от този , който имаме днес ...

 75. 75 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#74] от "George Pantev":

  Държавата… си има доста изразена роля според мен, но не по този начин, по който се пропагандира. Инвестиции в ИКТ? Окей, ама какви? Хайде ще сме технологични и да развиваме изкуствен интелект. Това се развива с хора и машини(огромни складове с видео карти и процесори) , за първото ти трябват някакви 2-3-5-10 хиляди евро месечна заплата, те дистанционно могат да работят, можеш от цял свят да наемаш, месец за месец, това са дребните разходи; за второто, обаче, - $20 милиона кеш за покупка + да им плащаш тока.
  20 милиона можеш да теглиш на 1% лихва в Германия или на 5% лихва в България. Къде ли ще отиде бизнеса…

 76. 76 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Весело

  До коментар [#71] от "realismisthename":

  Не си вярвал...решителна централна банка....

  Хайде кратък тест за информираност, ФЕД державна или частна институция е?

 77. 77 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Весело

  До коментар [#73] от "realismisthename":

  За финансови пазари пишеше, сега за световна икономика...

  Да те светна малко за скачеността, ПЧИ за година в икономиката на България, са няколко стотин милиона евро. Стойността на единичен пакет финансови инструменти търгувани между големите играчи на Уолстрийт е сто милиона долара...

  Казано накратко за няколко минути и на всеки няколко минути на Уолстрийт се търгуват обеми по големи от годишните ПЧИ във България...ако бяха скачени досега българската икономика щеше да се е изтреляла в космоса...

 78. 78 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  До коментар [#69] от "hope":Не мога да го видя това като причина, понеже не мисля че е имало някаква съществена промяна в отношението ЕС (институциите на ЕС) - ГЕРБ(Бойко), за да кажем - ей, да, това обяснява нещата.
  —цитат от коментар 72 на realismisthename


  —-
  А! Копче не ми казаха за злоупотребите с къщите за гости примерно! Говореха за корупция, но нищо. Идва Кьовеши -нищо.

  А лихвите в България за физически лица са 2,3-2,5%

  Любовта ще спаси света!!!
 79. 79 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#76] от "mso011053684":

  На този въпрос няма правилен отговор, вкарваш ме в капан. ФЕД е частна банка, която борави с федерални пари. Темата е дълга, но не е банка притежавана от рептили, и не е държавна централна банка.

  Колкото до пазарите и икономиката, скачеността - ПЧИ са нищожна част от цялото ни салдо. Каква е връзката с големите обеми търгувани и ПЧИ в България - след като се въртят парите - защо не дойдат в България ли? Скачените съдове - не знам как си ги представяш, но не са еднакви по размер и не са разположени равномерни; течността вътре /парите/ следва пътя на най-малкото съпротивление.

 80. 80 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#76] от "mso011053684":

  За това, че не вярвах за толкова решителната централна банка - беше моя грешка, и аз понесох последствията, но най-важното е да сме живи и здрави. Не се виня, шанс, това събитие беше тотално непредвидимо и безпрецедентно. Професорите го наричат "събитие черен лебед", но общото между тях е, че ги посочват СЛЕД като са се случили. Там е разковничето, то теории има за всичко, за всеки сценарии и всяко действие на централната банка как ще се отрази на всичко - сега само до края на 2021-ва сигурно има 70 различни статии от различни 'учени' за това как ще се случат нещата. Но какво точно ще стане? Истината е една - ако знаеш какво ще стане, коя от 70-те теории е вярната - ще си мулти милионер за по-малко от шестмесечие.

 81. 81 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Весело

  До коментар [#79] от "realismisthename":

  Въпросът е доста лесен, за какви капани приказваш.
  Доларът не е пари, валута е. ФЕД не борави с федералния бюджет, отпуска заеми на федералното правителство, и е частна институция...

  Обичам да съм в този форум, тук е пълно с инвеститори на Уолстрийт, къде и как на наче ще мисе даде възможност да се отъркам в такива хора...

 82. 82 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#81] от "mso011053684":

  Не мисля, че ФЕД е частна институция.

 83. 83 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Весело

  До коментар [#82] от "realismisthename":

  Е, то не е до мислене въпреки че мисленето помага по принцип.
  До информираност е, както и написах. По една случайност в САЩ има действащ Конгрес в който има комисии, които имат право да поканят пред тях за изслушване всеки в САЩ. Та ако беше информиран, щеше да знаеш, че представители на ФЕД редовно са изслушвани пред подобни комисии. При тези изслушвания се задават различни въпроси, един от тях е зададен на тогавашният излушван официален представител на ФЕД, чийто отговор цитирам по памет е, " Да собствеността във ФЕД е на частни корпорации, чиято цел е печалба на собствениците им..."

  Някъде из Ютуб не може да го няма и този момемт, потърси информирай се, да не ми вярваш на мен...обикновенно пред подобни комисии не е желателно да лъжеш...

 84. 84 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 796 Неутрално

  НОВАЯ ЕКОНОМИЧЕСКАЯ ПОЛИТИКА?

 85. 85 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  "Вземете пример със здравната каса: опитите за нейната електронизация датират от 2000 г., но оттогава се "провалят" - за да продължи течът."
  И какво се направи за 20 години, за да спре теча. Нищо, той стана по-голям.

 86. 86 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#83] от "mso011053684":

  Малко по-точни насоки? Изслушвания пред конгреса има често, по два-три-четири часа, не мога да го намеря с толкова малко инфо.

 87. 87 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#86] от "realismisthename":

  Дс ме са малко изслушванията, точно за това не се сещам, ако не ме лъже паметта тогава изслушваха главния адвокат на ФЕД беше една жена тогава на тази позиция.

  То и да не го намериш можеш да погледнеш каквоне ФЕД, това е сдружение от регионалните резервни банки, поглеждаш мои са тези банки и така, единственото публично на ФЕД е че проформа шефа му се назначава от президента на САЩ и до там, след това този шеф на ФЕД отговаря пред комитета пък той се излъчва от регионалните банки, най влиятелна е Ню Йоркската...

 88. 88 Профил на xop35680144
  xop35680144
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Ако се интересувате от темата, може да ви е интересно да се включите в нашето изследване съвместно с Колумбийския университет в Ню Йорк. За участие: https://bit.ly/financeChoices

 89. 89 Профил на xop35680144
  xop35680144
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Като група хора интересуващи се от темата, може да ви е интересно да се включите в нашето изследване съвместно с Колумбийския университет в Ню Йорк. За участие (4-6 минути): https://bit.ly/financeChoices

 90. 90 Профил на xop35680144
  xop35680144
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Като група хора интересуващи се от темата, може да ви е интересно да се включите в нашето изследване съвместно с Колумбийския университет в Ню Йорк. За участие (4-6 минути): https://bit.ly/financeChoices

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK