Колко е лесно да те завлече брокер на имоти (истинска история)

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на IM
  IM
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Лицензирани брокери? От кого?

 3. 3 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  При нереално ниска цена за имот трябва веднага да ви светне червената лампа. И е пълно с измислени брокери, за които единственият приоритет е да вземат комисионна от сделката.

 4. 4 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 13 Весело

  А най-смешното и жалкото в поведението на брокерите е, че предлагат имота от името на продавача и ще вземат комисион в максимален размер от него, но искат и от мен, в качеството ми на физическо лице-купувач процент, защото видиш ли, ако не им платя, нямало да предадат офертата ми на продавачите .... Винаги съм смятал, че човек ако няма акъл да стане нещо повече от чистач, става брокер /да ме извиняват читавите хора в бранша, но са твърде, твърде малко ... :)/ ...

 5. 5 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Имах такъв случай с Имотека и също за Банкя преди 3 години.
  След като ни хареса една къща, брокера каза, че трябва 10% (!!!) стоп-капаро, както и ясна заявка при какви условия ще се откажем. Ако сделката не стане по други причини, задържат капарото.
  Толкова абсурдно звучеше и толкова се вбесих за загубеното време (брокерът настояваше доста дълго време, че това са условията, неазвисимо, че му обяснявах колко е ненормален размера на стоп-капарото и как е абсурдно да искат да знам предварително всички причини, поради които сделката може да не се осъществи), че ЧЕСТЕН КРЪСТ го оставих на тангентата да ходи пеша.
  Тия са абсолютни идиоти, в огромната си част, внимавайте много с "брокерите"...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  До коментар [#5] от "pariah":

  Доколкото знам капаро не се дава за имотна сделка.

 7. 7 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 892 Неутрално

  До коментар [#6] от "deaf":

  Дават се два вида капаро при имотна сделка - стоп-капаро, което "спира предлагането на имота" докато видш преговори със собственика, което е силно непрепоръчително и никога не бих дал - ако продавачът е сериозен и си достатъчно активен, можете за седмица да се харесате или не и да си изясните дали смятате да правите сделка, без нужда от такова капаро.
  Като си изясните горното вече се подписва предварителен договор, в който кратко и ясно се описват намеренията на страните и почти винаги се дава капаро към този договор, описан ясно в него и при какви кратки условия се връща или не. Това е единственото капаро (казва се официално "задатък", т.е. аванс по продажната цена и се приспада от цената когато се финализира сделката), което съм давал и е дори задължително, защото пази и двете страни (има условия, при които, ако продавачът е неизряден дължи неустойка в размер на двойно капаро, демек да ти върне капарото и да ти плати още толкова).

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 8. 8 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Опитът ми от Русе е, че основният смисъл на тези агенции е да пазят купувача и продавача от директна сделка. Едни и същи обяви с едни и същи снимки са пуснати от 5-6 агенции. При обаждане с интерес към конкретна обява, се налага да им кажеш цената до последните стотици за да се сетят за кой имот става въпрос. Не са чували за референтни номера, професионализъм та дрънка. При желание за оглед чакаш те да се свържат със собственика и той да им отвори, и при огледа искат да подпишеш някакъв хвърчащ договор, че можеш да купиш този имот само през тяхната агенция. Нямат никаква информация за легалния статус на имота, отговорност не носят. При желание да ми покажат още подходящи за мен "ексклузивни" оферти ми дават принтирани листи на обяви от imot.bg, които вече съм виждал.

 9. 9 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 531 Весело

  Капаро за имотна сделка???😂

  В нормална държава това просто не се случва.

 10. 10 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#6] от "deaf":Дават се два вида капаро при имотна сделка - стоп-капаро, което "спира предлагането на имота" докато видш преговори със собственика, което е силно непрепоръчително и никога не бих дал - ако продавачът е сериозен и си достатъчно активен, можете за седмица да се харесате или не и да си изясните дали смятате да правите сделка, без нужда от такова капаро.Като си изясните горното вече се подписва предварителен договор, в който кратко и ясно се описват намеренията на страните и почти винаги се дава капаро към този договор, описан ясно в него и при какви кратки условия се връща или не. Това е единственото капаро (казва се официално "задатък", т.е. аванс по продажната цена и се приспада от цената когато се финализира сделката), което съм давал и е дори задължително, защото пази и двете страни (има условия, при които, ако продавачът е неизряден дължи неустойка в размер на двойно капаро, демек да ти върне капарото и да ти плати още толкова).
  —цитат от коментар 7 на pariah


  Защо трябва да плащаш на агенция ако ТИ си този който говори лице в лице с продавача?

 11. 11 Профил на fcv251055839
  fcv251055839
  Рейтинг: 416 Неутрално

  У нас няма лицензирани брокери. Друг е въпроса ако разни самозванци от рода на разни сдружения твърдят, че издават лиценз.

 12. 12 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Имотните брокери в българия са племе паразити. Единственото което правят е да застават между продавач и купувач, не носят никаква юридическа отговорност при нечестна сделка и за капак дялкат астрономически % комисионна.

  You don't know what you don't know. Свободата струва скъпо, но робството - още повече!
 13. 13 Профил на venciч
  venciч
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Винаги съм смятал, че човек ако няма акъл да стане нещо повече от чистач, става брокер ...
  —цитат от коментар 4 на chicho_gosho


  Или милиционер

  Боян Таксиров еврогея Се разхождаше по една алея. Бавно, плавно и с финес Въртеше гъз намазан с грес😆
 14. 14 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "padrino":

  Ако си купувач и направиш оферта за продавам имот и тази оферта се приеме от продавача се подписва предварителен договор и се плаща процент от договорената сума. По този начин имота се спира от продажба и се преминава към финализиране на сделката. Платената сума при предварителният договор се приспада принокончателното плащане по сделката.

 15. 15 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Толкова много глупости на едно място отдавна не бях чел. Явно никоя от страните (вкл. коментиралите лицензирани брокери) не знае какво точно прави.

  Умилително и същевременно изумително е как хората вярват, че някой ще защитава техният интерес, без те самите да са направили елементарно усилие да си го защитят сами. Също толкова умилително е как се вярва, че е по-добре да се оплачеш във вестника след като се е объркало всичко, вместо да си съставиш предварително читав договор, например.

 16. 16 Профил на Mariaм
  Mariaм
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Имотните брокери в българия са племе паразити. Единственото което правят е да застават между продавач и купувач, не носят никаква юридическа отговорност при нечестна сделка и за капак дялкат астрономически % комисионна.
  —цитат от коментар 12 на meteowrite


  Точно.
  В допълнение - няма законова рамка, която да ригламентира дейността им, така че всичко е по подписан договор.

  maribo2005
 17. 17 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 336 Неутрално

  До коментар [#15] от "famousandco":

  Обясни за какво получават 3% от сделка за 100+к евро, ако аз пак трябва да си наемам адвокати да прецезират договора и да вадя документи от ИР? Майната им на такива тарикати.

  You don't know what you don't know. Свободата струва скъпо, но робството - още повече!
 18. 18 Профил на pgl051068277
  pgl051068277
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Здравейте, това НЕ е злополучно стечение на обстоятелствата! Аз също съм потърпевша от същата брокерка-Ана Георгиева – управител на агенция „Форчън“.

 19. 19 Профил на Mariaм
  Mariaм
  Рейтинг: 246 Неутрално

  *рЕгламентира

  maribo2005
 20. 20 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 336 Неутрално

  До коментар [#16] от "Mariaм":

  Именно. Държавата е 'ни лук мирисала', сдвлките сибвървят, нотариусите търкат ръце. Единствените за които може да има смисъл са продавачите на имоти които не им се занимава, ама за купувачите е ад.

  You don't know what you don't know. Свободата струва скъпо, но робството - още повече!
 21. 21 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "Mariaм":

  Е, законова рамка има, принципно си има закони във държавата, не е задължително да има специални закони за агенции за недвижими имоти. Проблемът е, че правната култура е изключително ниска.

 22. 22 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 945 Неутрално

  До коментар [#15] от "famousandco":Обясни за какво получават 3% от сделка за 100+к евро, ако аз пак трябва да си наемам адвокати да прецезират договора и да вадя документи от ИР? Майната им на такива тарикати.
  —цитат от коментар 17 на meteowrite


  Обяснявам: Получават си ги, защото са свързали продавач и купувач. Това е. Нямат никаква друга отговорност, още по-малко да защитават твоя интерес. Те си имат собствен интерес и много чести са случаите, в които и се съдят с клиентите си. И не 3, 30 процента ще вземат, стига да им кой да им ги даде.

  Иначе, щом някой е готов да даде 3000 евро комисионна на брокер, а не е склонен да даде 300 лв. на адвокат, за да го защитава, значи или е тесен специалист в материята или трябва да приеме всички последствия, с ясното съзнание, че са плод само на неговите собствени преценка и действия.

 23. 23 Профил на theonlyone2
  theonlyone2
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Не давайте стоп капаро. Оправданието, че брокера "спира от продажба" имота е напълно несъстоятелно!
  Защо? Защото освен него, имота се продава директно от собственика, както и от ред други агенции.
  Достатъчен ангажимент е, че сте разписали протокол за оглед. Ако ви хареса имота на място заявете това пред собственика докато сте с брокера или поискайте второ посещение с или без брокера за да заявите намеренията си и да направите ДИРЕКТНО ПРЕДВАРИТЕЛЕН ДОГОВОР. Този договор го заверявате нотариално. В него (ако трябва ще поискате да се измени, той затова е и предварителен - може да пише всичко, което се иска от която и да е от страните) впишете, че капарото от 5% от договорената цена на имота ще се задържи от агенцията до момента на сключването на окончателен договор и същото се приспада от общата сума. А комисионната на брокера се изплаща след получаване на целият набор необходими изрядни документи.
  Вие нямате вина ако продавача не е изряден. Отговорност на брокера е да се е уверил в това преди да обявява оферта за продажба.
  Така също ще си гарантирате, че цената няма да мърда.
  Тези глупости със стоп капаро ви гарантират едно нищо и често парите остават в джоба на брокера. Обикновено от агенциите залагат сумата от т.нар. стоп капаро в цената на имота, а казват на клиентите, че се предава на продавача, което е откровена лъжа. Ако имота струва 30 000евро, го обявяват на 32000. 2000евро е разликата, която отива при брокерите уж като стоп капаро. Отделно си взимат комисиона от купувача, а ако продавача е дотатъчно глупав да сключи договор с тях - и от него.
  Накратко - настоявайте нещата да се случват без стоп капаро. Не са свършили имотите в страната. А бързането и препирането (брокерите нарочно задават такова темпо и стрес) определено не са във ваша услуга след като става на въпрос за сделка за сериозна сума пари.

 24. 24 Профил на Русский военный корабль
  Русский военный корабль
  Рейтинг: 24 Неутрално

  [quote#13:"venci4"][/quote]

  Ако пише „Хан Кубрат“ --> брокер
  Ако пише „Ханку брат“ --> милиционер

  РВК IНХ
 25. 25 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#9] от "padrino":Ако си купувач и направиш оферта за продавам имот и тази оферта се приеме от продавача се подписва предварителен договор и се плаща процент от договорената сума. По този начин имота се спира от продажба и се преминава към финализиране на сделката. Платената сума при предварителният договор се приспада принокончателното плащане по сделката.
  —цитат от коментар 14 на mso011053684


  Благодаря за обяснението, но продължава да ми звучи нереално. Нека да поясня:
  Тук при мен банката иска да имаш минимум 5% от цената на имота и те ти дават останалите 95% за покупката. Парите които банката ти дава са базирани на ОЦЕНКАТА на имота която се прави от независим, регистриран и лицензиран оценител. При системата която ти обясняваш излиза, че този "депозит" се дава на продавача което е неприемливо при положение, че все още продажба няма. Тук всичките пари се привеждат от банката в деня на продажбата и след това ти получаваш ключовете от твоят адвокат.
  Свалянето от продажба става само с официална оферта и приемане на оферта. Адвоката е легално задължен и отговорен за цялата сделка включително и всички проверки на документи, ипотеки, налози и т.н.
  Тук е невъзможно да продадеш чужд имот както е в Бг. Закона те защитава отвсякъде.

 26. 26 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#23] от "theonlyone2":

  Ето това е начин на действие, затова аз написах в моят коментар под номер 9, че капаро НЕ СЕ ДАВА, но явно за много хора това е "нормално".... за мен е лудост.

 27. 27 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  От 1998 г до момента имам 6 имотни сделки, апартаменти, земи, парцели... никога не съм ползвал брокер!!!! Всичко е минавало по ноти, без никакъв проблем!

  Русия е проказата на планетата Земя.
 28. 28 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  Капаро за сделка и пари дадени за стоп оферта не са едно и също нещо!!

  Русия е проказата на планетата Земя.
 29. 29 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 129 Неутрално

  Капаро се дава директно на продавача с предварителен договор в присъствие на брокера, но на продавача. Аз стоп-капаро бе съм давал, нека си оферират. Агентът взима комисиони само при сключена сделка и неговата роля е, да проверява за тежести и т.н. В общи линии купувачът наема агент.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 30. 30 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  ...Иначе, щом някой е готов да даде 3000 евро комисионна на брокер, а не е склонен да даде 300 лв. на адвокат, за да го защитава, значи или е тесен специалист в материята или трябва да приеме всички последствия, с ясното съзнание, че са плод само на неговите собствени преценка и действия.
  —цитат от коментар 22 на famousandco


  НАЙ СМИСЛЕНИЯТ (абзац от) коментар до тук (коментар 24)😃! С лека корекция-свесен адвокат взима хонорар от около 0.5-1% от сделката, 300 лв-само близък роднина.

  И в друга тема съм писал нещо подобно: ПЪЛЕН АПЦУРД е да платиш €100К за имот (в строеж или старо жилище) и да не платиш още €1,000-1,500 на някой от бранжа с опит (инженер, техник или дори майстор/бригадир който е работил при предприемач продаващ жилища "до ключ) за да провери разни дефекти и даде оценка на колко струва тяхното коригиране.

  Да ме коригират юристите ако греша МНОГО, ама "предварителен договор" си е ДОГОВОР по всички параметри, и е задължителен за двете страни. Друг е въпросът как да се гарантира неговото спазване, и ТУК адвокатът е ключовата фигура. Адвокатът е и този който е отговорен че имота няма запори, проверява ПОД ЛУПА документите за наследство и нотариалните актове. И затова си заслужава хонорар 1-1.5 % от сумата на сделката.

  Купувал съм 2 апартамента навремето, и след години ги продадох БЕЗ да съм в България. ВИНАГИ с МОЙ адвокат, не този на брокера. И комисионната на брокера в двете продажби беше платена от адвоката (с мои пари разбира се, мен ме нямаше в България) СЛЕД приключване на сделката при нотариуса и предаване на ключовете, и съответно ДОГОВОРЕНОТО свалянето на комисионата от исканите 2 % на 1 %.


  До коментар [#22] от "famousandco":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 31. 31 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#6] от "deaf":Дават се два вида капаро при имотна сделка - стоп-капаро, което "спира предлагането на имота" докато видш преговори със собственика, което е силно непрепоръчително и никога не бих дал - ако продавачът е сериозен и си достатъчно активен, можете за седмица да се харесате или не и да си изясните дали смятате да правите сделка, без нужда от такова капаро.Като си изясните горното вече се подписва предварителен договор, в който кратко и ясно се описват намеренията на страните и почти винаги се дава капаро към този договор, описан ясно в него и при какви кратки условия се връща или не. Това е единственото капаро (казва се официално "задатък", т.е. аванс по продажната цена и се приспада от цената когато се финализира сделката), което съм давал и е дори задължително, защото пази и двете страни (има условия, при които, ако продавачът е неизряден дължи неустойка в размер на двойно капаро, демек да ти върне капарото и да ти плати още толкова).
  —цитат от коментар 7 на pariah


  Всички тези истории с капарото и предварителния договор са меко казано несигурни. Ако въобще служат за нещо, това е брокерската фирма да си вземем нейното, а ако вие по една или друга причина бъдете излъган или подведен, ще трябва да си търсите парите през съда - т.е. дори и да ги получите може да минат години.
  И всичко това е, за да може брокерската фирма да не е принудена да декларира своите реални доходи.
  Взимате си сериозен адвокат, договаряте се и сключвате истински договор, който влиза в сила след извършване на плащането. Разбира се, трябва документацията да бъде проверена, най-малко от вашия адвокат. Това се прави при сериозен нотариус, който се грижи за интересите и на двете страни.
  Всичко друго е възможно, но това не гарантира че нещататъ ще са в ред.
  А ако искате да купувате с кредит, няма как да стане без банката да провери изрядността на документацията, така че продавача и брокерите са длъжни да я предоставят. Едва когато банката каже ОК, тогава пристъпвате към договор, а не през фаза предварителен договор.
  Имайте предвид, че след време, когато по една или друга причина ви се наложи да продавате или ипотекирате, ще разберете какво не е наред в дкументацията. Минал съм и през това, а междувременно изискванията в тази посока непрекъснато растат - опирате до кадастъра и нещата лъсват. След някой ден ще стане въпрос и за паспортизацията на сградите и т.н.

 32. 32 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 892 Неутрално

  До коментар [#10] от "padrino":

  Не четеш внимателно, точно това казвам, че НЕ СЕ плаща капаро на агенцията, ако имаш акъл в главата.
  Задатък се плаща на продавача при подписване на предварителен договор с него, ако има въобще такъв, но в повечето случай, особено, когато е замесено банково финансиране, се подписва предварителен договор със срокове и условия за подписване на окончателен договор (нотариален акт).

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 33. 33 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "реших да се свържа със собственика , да говоря със собственика , да опитам да разбера , да видя , да чуя "... добре де какъв БАЛЪК трябва да си , та не ти е светнало , че си участник в някаква чужда схема и че си само мюрето дало 3 бона ...Не си ли помисли , че като теб в момента са били още 10 мюрета , защото доколкото разбирам цената е била супер примамлива , за да не схващаш , че си обект на измама ..
  Спират се всякакви разговори , поисква се сумата от "стоп капарото" доброволно и на секундата се пристъпва към законови процедури за възстановяване на парите ....
  На мен целия този хленч ми изглежда на -" аз бях лакомо привлечен от изключителната цена и заслепен от това си мислех , че съм ударил джакпота " и сега установявайки , че съм бил шаран оревавам орталъка за да получа съчувствие ... а Дневник е така добър да ме отрази ... Баце , има една умна приказка - лаком гъз , кръв ... и т.н.

 34. 34 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 892 Неутрално

  До коментар [#23] от "theonlyone2":

  Всичко, което си написал, е точно, но предварителните договори по правило не се заверяват нотариално.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 35. 35 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#32] от "pariah":

  всичко се плаща на всеки , въпросът е да си огледал нещата от всякъде и да се разписал под адекватен документ ... ако ти кажа дай стоп капаро , за да изведат имота от продажба(т.е. да те допусна до тази вълшебна сделка) , няма лошо да дадеш , НО преди това трябва вече да ти е светнала лампичката ... Какво значи стоп капаро, да не участваш в състезание ... Така че не мисля , че е осъдително че си дал някакви пари на агенцията ... по скоро е смущаващо целия този дълъг процес да се убедиш , че си обект на измама ...Още на второто неспазване на уговорката си дигаш чукалата и въз ...

 36. 36 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 892 Неутрално

  До коментар [#31] от "tsvetko_51":

  Цветко, явно скоро не си правил сделка или пък си правил сделки с готови пари.
  В общия случай и винаги, когато има пречка сделката да стане на момента, се подписва предварителен договор.
  Пример - купуваш имот за 100 или 200 хил. евро. рядкост са случаите, когато някой обикновен човек, па било и то с добър доход, може да ги извади тия пари на момента.
  Предварителния договор ти дава възможност да уговориш конкретни и равионални неща като:
  - давам задатък (т.нар. капаро) от 10% от цената и се задължавам да купя имота след 2 месеца, до което време се разправям с банката за кредит, а продавачът подготвя документи за сделката. Така се гарантират интересите и на двете страни - че няма да си губиш времето да вадиш документи и да се договаряш с банки напразно.
  - Така се гарантират и интересите на страните - обикновено в същия договор е описано какви гаранции дава продавачът, че имотът е чист от тежести и ангажименти към трети страни, което е обвързано с неустойки, ако не е така. Продавачът пък знае, че е намерил реален купувач, който ако не е такъв, губи едни 10% платен задатък.
  Та така.
  Никак не е "несигурно" това с предварителния договор, напротив - дава сигурност.
  Ако знаеш какво правиш.
  Още нещо - "взимаш читав адвокат", ако имаш, може би, но обикновено адвокатите объркват вместо да наместят нещата, особено при по-сложни сделки.
  Работя в голяма фирма, стопанисваме имоти, имаме отвреме-навреме големи сделки, включително за суми изразени с 7 цифри. Досега не е имало 1 адвокат, който да е бил перфектен, въпреки големия интерес, същевременно имам примери за немалко адвокати, които са проваляли сделка заради прекаленото си старание да си "заслужат" хонорара, вкарвайки страшни филми в преговорите.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 37. 37 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 858 Неутрално

  В БГ да работиш а брокерки е по-увреждащо, отколкото сам да преговаряш за покупка или продажба на имоти. Не познавам нито един съвестен и честен човек, който да се занимава с тази професия. Само измамници.

 38. 38 Профил на ugh03681915
  ugh03681915
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За жалост съм бил потърпешв... 400 лева капари за Бългериън Пропъртис. Най-долнопробната брокерска агенция. Избягвайте!!!

 39. 39 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#1] от "yfn571067707":

  Ако не пробваш да спестиш някой лев данък като правиш някои неща под масата на брокера ще му е много по трудно да те измами. Ако всичко е светло и законно.

 40. 40 Профил на СашкоСашев
  СашкоСашев
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Единственото законно капаро е с предварителен договор всяко друго капариране е безсмислено и не дава никакви гаранции и неустоики при виновно неизпълнение. По отношение на случая банката няма да започне да разглежда искането за кредит ако няма предварителен договор. И щом къщата има нотариален акт и скица (предполагам от кадастър) не е нужно строителни книжа. Цялата статия и коментарите са безсмислени. Правилно беше написан коментар че с лекота даваш над 100000 евро за имот а се скъпи за 1000,2000, или там някъде за професионалист, които да знае какво прави.

 41. 41 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  Само като ти кажат да дадеш капаро за да преговарят тепърва за цената, трябва да ти е ясно, че те пързалят. Капаро се дава СЛЕД като всички преговори са приключили, параметрите на сделката са уточнени и се вписват в предварителния договор, когато даваш капаро.
  И изобщо, колко трябва да си тъп за да повярваш, че при имот със "засилен" интерес, когато вече си дал капаро и си вътре с двата крака, собственика ще се съгласи да преговаря за цената. Абсолютни марули

 42. 42 Профил на СашкоСашев
  СашкоСашев
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Единствения юрист при сделки с имоти, който имате нужда и носи отговорност и може да бъде съден е нотариуса. За всички останали са хвърлени пари на вятъра.

 43. 43 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4316 Неутрално

  Ако си балък, много лесно, особено за такъв, който е готов да даде капаро, а после щял да договаря крайната цена?! Майко мила...

  https://uapostcards.org/?utm_source=fb&utm_medium=Facebook_Desktop_Feed&utm_campaign=ua-postcard_website-conversion_abo_upd-23&utm_content=eu-zone_feed_interest_charity_25-65_140923&fbclid=IwAR3ClQksNsxiXeov7KUie6sSWkd8tezQ8gjXihDiuml7rq9uUnWVUdnd9uA
 44. 44 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Единствения юрист при сделки с имоти, който имате нужда и носи отговорност и може да бъде съден е нотариуса. За всички останали са хвърлени пари на вятъра.
  —цитат от коментар 42 на СашкоСашев


  Така е Сашко! И най-често това е нотариуса, с който брокера работи (познай защо).

  А банките, например, понеже са балъци, не тичат направо при нотариуса за ипотека, а държат техните юрисконсулти или адвокати да прегледат документите за имота. Даже, трудно е за вярване, но често отказват сделките и не разчитат на друг да ги пази от измами.

  Колкото до това, че ще съдиш нотариуса, благодаря ти, накара ме да се посмея искрено. Нотариуса следи страните да присъстват и да са налице необходимите по закон документи за изповядване на сделка. За всичко останало, отговорността си е само и единствено твоя.

 45. 45 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  ...А банките, например, понеже са балъци, не тичат направо при нотариуса за ипотека, а държат техните юрисконсулти или адвокати да прегледат документите за имота. Даже, трудно е за вярване, но често отказват сделките и не разчитат на друг да ги пази от измами....
  —цитат от коментар 44 на famousandco


  Като цяло-много смислен коментар, целия😃

  С твое позволение ще се опитам да доразтълкувам (...доизтълкувам?) горния абзац от твоя кментар:

  БАНКИТЕ са тези които проверяват най стриктно евентуални тежести върху имот (както и останалите документи). И по ТАЗИ причина те изчакват няколко дена след приключване на сделката при нотариуса преди да преведат парите (отпуснатия кредит на купувача) в сметката на продавача. За да са сигурни че няма някоя тежест върху имота вкарана в последния момент.

  Не знаех това, и бая се раздразних когато преводът за първия продаден апартамент беше забавен от банката. МОЯТ адвокат ме успокои и ми обясни че това е стандартна и регламентирана практика за предпаза от далавери "в 12 без 5"😃. И ми каза и нещо друго: Че доста купувачи теглели малък ипотечен кредит за покупка на жилище и без да имат нужда от него. Просто ОЩЕ ЕДИН ЮРИСТ СПЕЦИАЛИЗИРАЛ се в подобни сделки проверчвал нещата. Излизало в крайна сметка по скъпо с няколко стотин лева, но си струвало двойната проверка.

  Забравих как точно са нещата в България относно "допълнителна тежест на ипотекиран имот", но май бяха подобни на нашенските правила: Банката (която държи ипотека над имота) трябва да се съгласи (но НЕ Е ДЛЪЖНА) да се впише допълнителна тежест върху имота. Та излиза че покупка на ипотекирано от банка жилище е най сигурната сделка😃


  До коментар [#44] от "famousandco":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 46. 46 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  Брокерите по правило са неприятно племе!
  Прости и нахални търгаши все с еднакви номера- имало засилен и терес към имота, специално за нас ще направят изключение и тям подобни довотии.

 47. 47 Профил на True Detective
  True Detective
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Като толкова ви дразнят посредниците не рабтете с тях. Видите ли имот рекламиран от посредник бягайте с двеста... Търсете си собствениците на имоти сами, ама не да се обаждате в агенциите за техните портфолиа и селд огледа, пък после да издирвате собственика под дърво и камък "да се разберете с него" и да не платите комисионната.
  Мошенниците са от двете страни процеса и товае от културата на бантустанския народ да прецака другия, да вземе/стока, услуга/ и да не плати...

 48. 48 Профил на пРезидента!
  пРезидента!
  Рейтинг: 3590 Неутрално

  Трябва да си луд за да даваш пари, без да получиш официален документ за собственост!

  Който има парите, той поръчва музиката! Истина стара като Света, която мат'риала явно лесно забравя и се оставя на всякакви мошеници да го връткат!

 49. 49 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  До коментар [#45] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  "Че доста купувачи теглели малък ипотечен кредит за покупка на жилище и без да имат нужда от него. Просто ОЩЕ ЕДИН ЮРИСТ СПЕЦИАЛИЗИРАЛ се в подобни сделки проверчвал нещата. Излизало в крайна сметка по скъпо с няколко стотин лева, но си струвало двойната проверка."
  Имах такъв клиент. Беше с познати в банката. И въпреки че имаше сумата оформиха му ипотека.... всичко мина и след година я покри цялата наведнъж въпреки наказателната лихва. Свестен беше и ми го обясни кое, защо и как. Всичките му разходи бяха много, много по-малки от евентуална брокерска комисионна.
  Друг случай беше, когато купувача директно пред нотариуса нареди пачките и ми предложи охранител да ме съпроводи до банката ако се страхувам!
  Затова сам си правех обявите, сделките..... е телефона ми загряваше от агенции, които искаха да ми "помогнат" за продажбата.... Понеже взимах ЕГН-то на купувача ако проявеше интерес и на другия ден един приятел ми казваше всичко което се знае за този човек. Същия приятел ме беше предупредил край кои нотариални кантори да минавам на отсрешния тротоар, не да се спирам, да минавам на отсрещния тротоар!
  Като цяло имотните сделки са рискови, но вече не е проблем да се провери за реални тежести, а парите наистина да се въртят в банката, а не по поляни и кафенета.

  Русия е проказата на планетата Земя.
 50. 50 Профил на Пламен Вълчев
  Пламен Вълчев
  Рейтинг: 5 Неутрално

  А знаеш ли колко е лесно да му отсечем и краката и ръцете и да му ги заврем у гъза а 😁

 51. 51 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Последният абзац на коментар № 22 е изчерпал темата:

  "Иначе, щом някой е готов да даде 3000 евро комисионна на брокер, а не е склонен да даде 300 лв. на адвокат, за да го защитава, значи или е тесен специалист в материята или трябва да приеме всички последствия, с ясното съзнание, че са плод само на неговите собствени преценка и действия."

  Толкоз.
  Никога не давайте и лев, преди доверен юрист, по възможност - с опит във вещното право, да е погледнал документите.
  И преди да има въобще документи, разбира се!
  По-добре адвокатът да ви "провали сделката" (както обичат да казват брокерите и както вещо обясняваше някой и тук по-горе), отколкото да се набутате в някой страшен филм.

  Ако пък отказват да ви покажат документи, преди да дадете някой лев, или ви разтягат обичайните лакърдии, че нямало време, щото има опашка от купувачи точно за този имот - беж, лиске, бягай!

  Първо документите, после парите!

 52. 52 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1333 Неутрално

  До коментар [#50] от "Пламен Вълчев":

  ама ще си извадиш ли първо главата от там или....?

 53. 53 Профил на iri251068405
  iri251068405
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Практика на агенцията е да не проверява документи на недвижими имоти преди предварителния договор.Ако си дал капаро тогава има доста голям риск да не си го върнеш.Ние изгоряхме от Home2u с капаро от 2000 а си бяхме с договор за капаро.Имота се оказа с незаконни пристройки и без архитектурен план,а бяхме излъгани че всичко е проверено.Предварителния договор беше два дни след капарото за да не може човек да прегледа и да изкара всички документи.Оправданието им беше че сделката може да мине при посочен от тях нотариус.Измами можете да очаквате бъдете сигурни за това с адвокат в агенцията иначе ще си патите.

 54. 54 Профил на K2doors
  K2doors
  Рейтинг: 92 Неутрално

  До коментар [#49] от "chichka":

  Мале,мале,полицая крал ЕГН!!

 55. 55 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  Безкрайно забавни са ми истории като тази (не, че не съчувствам на автора, обаче нещата отдавна са измислени - и като закон, и от кой да се търси помощ, но най-вече с вниманието, че е полезно тези неща да се правят ПРЕДИ да човек да си даде парите).

  Да си призная - агенциите за недвижими имоти са безкрайно изобретателни в условията на нашенския (може би наистина див) капитализъм и в първия момент, в който чух за т.нар. "стоп-капаро" си беше задачка (и известно отделено време) за какъв договор по смисъла на ЗЗД става дума. Бива си го. Та, за какво става дума:

  Даването на т.нар. "стоп-капаро" НЕ е сделка (предварителен договор) между продавач и купувач на имота (там задължението е пряко обещание за продажба, което го поема продавачът и пряко задължение за покупка, което го поема купувачът, при минимум три твърдо уговорени условия: имот, цена и срок за сключване на оконч. договор).

  Въпросният договор за т.нар. стоп-капаро е сделка между купувача и т.нар. "агенция". Тук обиквонено фантазията на юриста е бедна да си представи какви "права и задължения" могат да си измислят агенциите...
  Та, при целия риск да се коментира един договор по разкази на едната страна по него, решаващото е следното (най-вероятно е микс от двете):
  В този договор най-вероятно самата агенция е поела задължения са СВОИ действия/бездействия. Ако има има действително основание (смисъл) на поетите задължения и има нарушения на агенцията по тях, клиентът ще си търси даденото по договора (след изявлечие, че го разваля).
  Ако агенцията е обещала не само свои действия/бездействия, а и такива на третото лице (собственик), но третото лице пък откаже да изпълни онова, което агенцията е обещала от негово име, то в този случай чл. 23 ЗЗД казва, че агенцията е отговорна и клиентът ще си я осъди.

  При всички положения т.нар. "стоп-карапо" е обвързано с уговорките между агенция и клиент и всякакви оправдания на агенцията пред купувача с действията/бездействията на собственика са залъгалка за детската градина. При иск на клиента срещу агенцията тя няма да може да избегне отговорност поради действията на продавача, а законът урежда нещата така: клиентът си съди и (евентуално) осъжда агенцията, а тя - съди продавача - ако той е действал недобросъвестно спрямо уговорките си с агенцнцията. А това, че агентката е дала сумата на продавача пък си е нейната простотия в случая...

 56. 56 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#25] от "padrino":

  Може да ти звучи всякак но това е реалността включително и при теб. Обръщай повечко внимание какво точно е написано, за да не ти звучи нереално.
  Имаш две страни продавач и купувач, когато тези две страни СА постигнали съгласие за цената на продажбата, СЕ СКЛЮЧВА предварителен договор с който постигнатата договорка се оформя. Съответно купувача плаща част от договорената цена, а продавача се задължава да спре имота от продажба на който и да е друг. Съответно се пристъпва към финализиране на сделката....

  Описваният от теб процес как купувача финансирс с банков кредит е съвсем различен и касае купувача и банката, продавача няма отношение към него.

 57. 57 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "famousandco":

  Ти обясняваш но не обясняваш коректно. Това от първия абзац вяжи за някой сайт за малки обяви, който получва заплащане за това че продавач или купувач са пуснали обява с контакти и съответно са се свързали.когато става дума за брокери те имат задължението да и съответно отговорността да те свържат с реален продавач. Това се постига като брокееът е проверил предварително имота.
  Това е причината на сайтове да има предупреждение, че отговорността е на публикувалите обявата и съответно взимат такса са онза мястото на обявата, а брокерите взимат комисионна като при цент от сделката...

 58. 58 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  До коментар [#54] от "K2doors":

  никога не съм вил полицай, нито милиционер. Имам приятел който проверяваше!

  Русия е проказата на планетата Земя.
 59. 59 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  До коментар [#53] от "iri251068405":

  Тея Хоум ту ю.... ми бяха любими в опитите да ме прекарат..... Въпреки, че още на първата среща им казах, че няма да успеят с мен.... наверно това ги амбицира.

  Русия е проказата на планетата Земя.
 60. 60 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 334 Неутрално

  И същите тези брокери дават мнения, че се вдигат имотите, а?

 61. 61 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#5] от "pariah":

  ама защо да са идиоти се чиляк... те си вършат работата от гледна точка на собствения си интерес ... това че ти си осъзнал , нелепостта на това което искат от теб е ок, НО да наричаш някого идиот , за това че си гледа личния интерес е пресилено ... Виж на "пострадалия" журналист , можем да кажем че е идиот , защото е имал десетки индикации , че е обект на измама и въпреки всичко е продължавал да иска да купи имота ... При това измамата е толкова плоска и абсурдна

 62. 62 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#17] от "meteowrite":

  След като една измамница брокер от една от най големите брокерски къщи в България ,умишлено няма да и пиша името ,за да не си отварям проблеми ,ми натовари реалната цена на апартамент във Варна с 24000 евра , повече никога не съм ползвал тези измамници и мошеници ,това е безобразен рекет ,да покажеш на някого един апартамент за 20 минути ,а след това уж организираш неща ,които всеки адвокат може също да направи , при това за комисионни от 2000-3000-5000 евра ,отделно колко вдигат изкуствено цената на обявен за продажба имот ,така могат да ти отнемат за миг колкото си искат пари ,стига да си балък и да ахнеш колко много си харесал предлагания имот .

 63. 63 Профил на saFDf sfsfSFS
  saFDf sfsfSFS
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "theonlyone2":

  Точно и изцяло вярно. През 2019г. закупих апартамент с голям късмет, тъй като видях обявата в момента на пускане и директно отидох на оглед и се разбрах със собственика.

  Използвах стоп-капаро единствено и само, за да свали обявата и за да прегледаме в АПИ за тежести в 3-дневен срок. Като в стоп-капарото се бях обвързал на лист да сключим предварителен договор при изрядна проверка.

  Брокерите са племе-изедници и искат само да ти вземат парите, а грам няма да ти търчат по институции и по собственика да ти вадят документи и да ти придвижват паралелно нещата преди сделка. Искат си 3-те % и дотам.

 64. 64 Профил на Прокопсало Парвеню
  Прокопсало Парвеню
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Късметлия е тоя.

  А можело и да го метнат с цяло предприятие

  06-20 Р.Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители ............................. 01 - 21 Г.Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев .......................... ................................................................. 10-21 К.Петков: Ако управлява коалиция с ДПС, излизам на протест ........................................................................... 09-21 К.Петков: С две ръце гласувам за президента Радев ................................................................................................... 10-21 К.Петков: Ние от "Продължаваме промяната“ много харесваме Бойко Рашков ................................... 01- 22 Радан: Но днес просто трябва да свалим шапка на Радев ..................................................................................... 03-22 Б.Рашков: Божков няма да откаже да даде показания, че е бил изнудван .................................................. 03-23 К.Петков: За мен е просто умопомрачаващо .............................................................................................................. ................................ как прокуратурата дори не образува производство заради изнесеното от Божков
 65. 65 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#62] от "Bai nik":

  като те чета , аз бих ти вдигнал цената с 50 хиляди евра ... на секундата . Не съм брокер, но ми звучиш точно като теле, което вика - "Заколи ме бе бате , резни ми главицата..."
  Брокерката му била виновна ...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 66. 66 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#60] от "victortrt":

  ами вдигат се пич ... преди 2 години цена 75 хиляди евро , днес същия за 100 хиляди го гризнаха за една седмица .. няма брокери, няма анализатори ...Аз съм анализатора и брокера, говря за действителни сделки

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 67. 67 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  До коментар [#22] от "famousandco":.... Това е причината на сайтове да има предупреждение, че отговорността е на публикувалите обявата и съответно взимат такса са онза мястото на обявата, а брокерите взимат комисионна като при цент от сделката...
  —цитат от коментар 57 на mso011053684


  ПРАВ СИ! Тези сайтове (имот.бг и...имоти...нещо) са бая коректни в това отношение😃 И ако изискаш да свалят обявление за ТВОЙ имот за който си пуснал САМ обява при тях, а разни брокери са го копирали-те го свалят (след 1-2 изисквания)-ЛИЧЕН ОПИТ!
  До коментар [#57] от "mso011053684":

  ------------------
  До коментар [#62] от "Bai nik":като те чета , аз бих ти вдигнал цената с 50 хиляди евра ... на секундата . Не съм брокер, но ми звучиш точно като теле, което вика - "Заколи ме бе бате , резни ми главицата..."Брокерката му била виновна ...
  —цитат от коментар 65 на Josif Stanislavski


  Като препрочитам вашите коментари...ТОЯ Е САМОУБИЕЦ-светнали му очичките кат' видял имота и (КАК-НЕЗНАЙНО) му дигнали цената с €24К...НЕРАЗБИРАЕМО за мен😃

  В периода 2010-2017 наемах жилища, и продадох последният ми апартамент в София.

  Странна работа: Плащах в Имот/и.бг няколко лева за ...по специална реклама-СОБСТВЕНИК продава жилище. Купиха го двойка паралии (работещи в Софарм на ЯКИ заплати/хонорари, с банков кредит и сделка изповядана на реална цена) ЧРЕЗ БРОКЕР!!!

  На 'СИЧКИТЕ брокери които ми копираха обявата им заявих-АЗ НЯМА ДА ТИ ПЛАТЯ КОМИСИОНА! TAKE IT OR LEAVE IT! Никой не гъкна-разчитаха на комисионата от купувача.

  След сделката попитах купувачите: Защо го купихте чрез брокер, мойта оферта "собственик продава" БАРАБАР со снимките я имаше в сайта на имот. бг? Вие сте компютерно грамотни? Така и не получих ясен отговор защо са платили €2-3К грешни пари комисиона на брокера.😃


  До коментар [#65] от "Josif Stanislavski":


  До коментар [#62] от "Bai nik":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 68. 68 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Има брокери и брокери! Когато купуваш имот се свързваш със някой брокер, когото познаваш или ти е препоръчан от твои близки! Той ти праща съответмите оферти и после с него ходите на огледи. Ако брокерът е сериозен в много случаи би ти казал, че тоя имот не си струва цената и т.н.т. Ако се даде стоп капаро, то се дава пред твия брокер и брокера на купувача. Тогава имотът се спира от продажба. След това твоя брокер проверява за тежести и т.н.т. Сключваш предварителен договор и по принцип искат 10% от договорената цена (дали го наричат капаро или задатък е все едно - разбира се трябва да се напише както го изисква закона). След това В срок от 1 месец си длъжен да осигуриш парите. Разбира се и при предварителния и при окончателния договор сумите се превеждат по банков път. На нотариуса се плаща на място, като там се дават и пари за дължимите данъци. Разбира се на имота се прави не един оглед. Накрая ти дават ключовете, а е желателно да смениш бравата,

 69. 69 Профил на nt
  nt
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Докато има шарани- ще има рибари... Някога, през 94-та, мъжът ми попадна на малък "парцел" - обявен като дворно място, 500 кв.м. (Проблемът е, че е във вилна зона - изискванията бяха 600 кв.м., 18 м. лице, като са допустими 500 кв.м. и 15 м лице). Изгодна цена, хубаво място... Платил 5000 долара предплата на "брокерката" (огромна сума за това време). На сутринта първата ми работа беше да изприпкам в общината (нямаше он-лайн кадастър, нищо нямаше, но общинарите бяха по-услужливи ;). Оказа се, че не е дворно място, а част от дворно място. Идеална част. Продавачката, след развод, се опитва да го продаде, без да го е разделила с другия съсобственик - бившия съпруг! Ясно е, че не може да го продаде, а се оказа, че и трудно ще се раздели парцела - лицето беше малко, а нейната квадратура - 495 метра. Такива работи. Звъннах на "брокерката" и поставих условие на крака да донесе 5-те хиляди до 1 час или пускам сигнал до МВР и прокуратурата за измама. Разрева се "брокерката", помагала на приятелка, след 40 минути парите бяха в къщи... Мислех, че с времето са изчезнали тези брокери. Но вината си е и на клиентите. Няколко месеца по-късно купихме парцел чрез агенция. След 50 огледа познавах района и заради ниската цена поисках първо да видя документите, преди да се разхождам напразно. Показаха ми актуална скица, актуална данъчна оценка, нотариален акт (и предишен - за историята) - всичко с мокри печати. След оглед, след проверка в общината и Нотариата (тогава имаше Нотариат на Попа), подписахме предварителен договор в рамките на седмица. Комисионната от нас беше половин процент. И сделката се забави малко, но стана.

 70. 70 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2763 Неутрално

  Първото, което се гледа, е цената - ако е очеизвадно много по-ниска от подобните обяви, значи нещо не е наред. Те хората гледат кое как върви преди да пуснат старата пералня в OLX, какво остава ако ще продават къща с двор. Какво може да не е наред - имотът да има безброй проблеми с документи или конструктивни (примерно да има проблеми с електричеството или водата), или да си е просто за ползване за измама от описания тип (събиране на "капаро" от наивници, дето си мислят, че някой ще им продаде за 115 000 евро къща, за каквато всички наоколо искат 160 000). И в двата случая трябва да се внимава много и да се огледа всичко поне по два пъти и то от специалист, не "на око". Аз като купувах моята къща нямах проблем с документите, но някои конструктивни проблеми успешно бяха укрити от продавача (хем доведох да гледа човек, който е построил и ремонтирал поне 100 къщи и още толкова апартамента и офиси). А специално това с документите е елементарно и всеки адвокат може да го свърши, така че не се скъпете!

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 71. 71 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Явно съм попадал само на брокери-професионалисти. Спомням си първата в живота ми имотна сделка за една панелка. Брокера извади от АВ всички нужни документи и изиска каквото трябваше от продавача, организираха посещение на оценител от банката, преговаряха и защитаваха интереса ни, намалиха цената. След като ни направиха въвод във владение, получихме от агенцията една огромна папка със всяко възможно листче и документче, участващи по някакъв начин в сделката, а агенцията си получи комисионната.

  Във връзка с някой въпроси, които бяха засегнати по-горе:

  1. Плащаш стоп капаро само ако агенцията има изключителни права да продава имота. Това е изключително рядко срещано.

  2. При покупка с ипотека, банката, а не агенцията или продавача, посочват нотариуса, при който ще се изповяда сделката.

  3. Правил съм го този номер да купя с ипотека, само за да съм сигурен, че и банката ще провери всичко. Към настоящия момент вече не се дължи наказателна лихва, ако изплатиш ипотеката предсрочно, но след първите 12 месеца.

 72. 72 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 45 Неутрално

  Аз имам въпрос: колко е лесно да те завлече супермаркет? Банкер? Автомеханик? Интернет доставчик? Телефонна компания? Аптекар?

  Да развия въпроса: при КАПИТАЛИЗМА най-важна е ПЕЧАЛБАТА и КОНКУРЕНЦИЯТА. Т.е. - икономическата война на всеки срещу всеки. Та, колко е лесно да те завлече всеки? И какви спирачки ще има условният "всеки" да не те завлече, след като ПЕЧАЛБАТА е най-важна? Само това, че ще го хванат? А ако от 10 пъти един го хванат, той нали с тия 9 завличания ще си КОМПЕНСИРА загубата? И после пак отначало.

  Проблемите на капитализма мои драги уси-пусчета не могат да се решат вътре в самия него.

  Разказах на децата за демокрацията като направих гласуване за това кой филм да гледаме и каква пица да поръчаме. После избрах филма и пицата, 'щот аз съм тоя с парите дето плаща.
 73. 73 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2660 Весело

  Колко е лесно да те завлече брокер на имоти (истинска история)
  ************************************************

  Никакъв проблем един брокер да завлече купувачи, които са убедени, че при средни пазарни цени на даден тип имоти от 100% е напълно възможно да купят същото нещо за 30-50% от пазарната му оценка . Тези купувачи, които са убедени, че такива чудеса няма как да се случат, просто не се хващат на подобна стръв за шарани.

  Мараба, С-ДС доносници!
 74. 74 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Топят се взаимно, тарикатите правят нещо като публична дискусия.

  По принцип има презрение къмто журналистите.

 75. 75 Профил на Гербиджа си отива
  Гербиджа си отива
  Рейтинг: 8 Весело

  Язък за човека - Илия Вълков, как не се е сетил да се консултира с "експертите" от форума на Дневник предварително :)

  Сделките с жилищни имоти са елементарни от всяка една гледна точка. Ако знаеш какво правиш и имаш добра юридическа култура или добър юридически консултант.

  Това може да се каже е "чалгата" на правото :))

  В случая, имаме чисто и просто една статия - колегиална помощ, която да окаже публичен натиск върху т.нар. "брокер" да върне парите на Вълков.

  Няма лошо дневник, приятел в нужда се познава :)

  Гербидж-комунист = ВЕЧНО ОСРАН, НИКОГА ВИНОВЕН!
 76. 76 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3451 Неутрално

  ...Иначе, щом някой е готов да даде 3000 евро комисионна на брокер, а не е склонен да даде 300 лв. на адвокат, за да го защитава, значи или е тесен специалист в материята или трябва да приеме всички последствия...
  —цитат от коментар 22 на famousandco


  Може би най-смисленият коментар!
  Не знам по какви причини, но в този форум има много неласкави изказвания по адвокати - вярно, и при тях има некадърници, но да имаш в паметта на телефона си номера на един добър адвокат е нещо много необходимо, и полезно. 300 лв е някакъв хонорар, голям или малък - зависи от много неща, но само идиот би тръгнал да купува имот без да се довери на СОБСТВЕН адвокат!

 77. 77 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3693 Неутрално

  " Опитахме се да я открием по телефона, който се оказа изключен. По Viber тя бе информирана, че това е поредното неизпълнение на уговорките, които имаме с нея, отказваме се от услугите й и поискахме да ни върне депозита. Вечерта на 27 юли получихме съобщение, че ще се обади за среща. Нито се обади за среща, нито отговаряше на мобилния си телефон."

  Класическа схема за измама, в която, за съжаление, малцина са тези, които не са попадали ! Сега имотният пазар е много активен и подобни измамници ги има с килограми ! Не искам да коментирам брокерската алчност и некадърност дори при тези от тях, които не с злонамерени и мошенници, но е факт, че малко са тези, на които човек наистина е благодарен след края на сделката, ако наистина стигне до нейното реализлиране ! Мога много да пиша по въпроса, но не виждам особен смисъл в това ! Имотните измами са много и най - разнообразни, понякога човек стига до загуба на цялата покупна цена или продаван имот...........

 78. 78 Профил на kkl38598034
  kkl38598034
  Рейтинг: 255 Неутрално

  Ако си балък, много лесно, особено за такъв, който е готов да даде капаро, а после щял да договаря крайната цена?! Майко мила...
  —цитат от коментар 43 на hamiltonf


  Ти ако не си балък никога нищо няма да купиш. Това е стандартна практика в момента от поне една година. Простаците от ЕЦБ вкараха хората в паника да купуват и да поемат повече риск в покупките "да не свършат". А България изобщо не е уредена страна и тука всеки риск си 100% измама. Изобщо така ни го вкараха от ЕЦБ-то че 2 поколения измамници финансирахме само от имоти да може после да ни управляват пак същите.

 79. 79 Профил на xop35680144
  xop35680144
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако се интересувате от темата, може да ви е интересно да се включите в нашето изследване съвместно с Колумбийския университет в Ню Йорк. За участие: https://bit.ly/financeChoices

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK