Ще се изправи ли Николов срещу мутрите

"Г-н Николов, искам да поведете война срещу мутрите, със средствата на закона и от името на изстрадалото гражданство!"

© Надежда Чипева, Капитал

"Г-н Николов, искам да поведете война срещу мутрите, със средствата на закона и от името на изстрадалото гражданство!"Коментарът е препубликуван от "Дойче веле".


Не, господине Пламен Николов, не искам да управлявате с консенсус и да "надграждате" с "приемственост". Искам да поведете война срещу мутрите със средствата на закона и от името на изстрадалото гражданство.


От четвърт век българските граждани пъшкат под затисналата ги планина от мутренска плът. Българите свикнаха с представата, че законът е за пред чужденците, а инак нещата стават по волята на силните. "Тука е така."
Законът казва едно, мутрите казват друго - и всички правят онова, което казват мутрите.


В последните два месеца, докато правителството беше съсредоточено върху върха на бандитската пирамида, мутрите извън този връх не само че не се кротнаха, а решиха, че е настъпило безвластие и сега могат наистина да му отвържат края. Извират отвсякъде и дори завладяват нови територии.


Още през пролетта се изплискаха на юг от Слънчев бряг и завладяха "Смокиня" и "Каваците". Изринаха един декар дюни (което е противозаконно) и започнаха да строят (което е също противозаконно) мутротека. За изненада на всички община Созопол се опита да приложи закона и обяви цялото упражнение за противозаконно. Но, след като се видяха изоставени от органите на централната власт (т.е. оставени на милостта на черноморските мутри), созополските общинари обявиха, че всичко е наред.


Законът казва едно, мутрите казват друго - и всички правят онова, което казват мутрите.


Онзи ден в защитената територия "Шкорпиловци" мутра с АТВ оре из дюните, което е двойно нарушение на закона. Плажуващи звънят на 112. Отговор - нула. Оплакват се на спасителите. А те: "Тоя е от мафията, страх ни е от него."


По-надолу в южна посока характерни джипове се настаняват на плаж "Липите". Плажуващи звънят на "зеления телефон" на РИОСВ - Бургас. Оттам чуват: "Е, какво толкова правят тия джипове? Карат или си стоят?"


Това е обичаен капан, който институциите на държавата (т.е. на закона) поставят пред граждани, оплакващи се от мутри. Ако отговориш "Движат се", ще ти кажат: "Е, все някога ще спрат". Ако кажеш "Стоят на едно място", ще ти кажат: "Е, какво тогава?" А "каквото" е следното: плаж "Липите" се намира в защитената местност "Силистар", където изобщо не може да влиза никакво друго МПС освен на горските или полицията. Но РИОСВ - Бургас си затваря очите.


Междувременно, прикривани от органите на държавата, това лято мутрите правят разузнаване с бой надолу по южните плажове. Нахлуват не само с джипове, а и с джетове, с помощта на които сплашват редовите плажуващи, намиращи се във водата. Целта е ясна: веднъж пробили на юг от Слънчака, да "респектират" обикновените хора до степен догодина те да не се върнат. И цялата територия, земна и морска, да бъде превзета от мутрите чак до турската граница.


Законът казва едно, мутрите казват друго - и всички правят онова, което казват мутрите.


Духът на времето: Как стигнахме от Love Me Do до Доналд Тръмп
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Да не говорим за това какво се случва, когато лятно време човек излезе с колата си на големия път. Каквото и да пише в Закона за движение по пътищата, колкото и да се оплакваш на полицията, че мутрите го нарушават - на големия път мутрите диктуват правилата.


Ако не се подчиниш, се опитват да те избутат от пътя или ти размахват през прозорците пищови, бухалки и дори (имам такъв случай) моторни резачки. И човек отстъпва. Подчинява се, успокоявайки се с мисълта, че все някога ще дойде ноември и мутрите ще се приберат в градските си свърталища, освобождавайки големия път.


Законът казва едно, мутрите казват друго - и всички правят онова, което казват мутрите.


Та така, господине Пламен Николов. Ако Вашата управленска философия, та била тя антропологична, включва консенсус с мутрите, или надграждане на "постигнатото" от тях - няма да ви дам 100 дни доверие. И 100 секунди няма да ви дам, нито аз, нито изстрадалото от мутрите гражданство.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK