Популистите, които никога не си отидоха

В немалка степен сегашната пандемия по-скоро маскира множеството преходи, рискове и размествания.

© Pixabay.com

В немалка степен сегашната пандемия по-скоро маскира множеството преходи, рискове и размествания.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


Фриц Юсен е на седмото небе, буквално. След едни от най-тежките години за съвременната туристическа индустрия, шефът на TUI едва сдържа радостта си от скока в резервациите през последните месеци.


Само между септември 2020 и март 2021 година, компанията генерира загуби от над 1.5 милиарда евро, но очаква да се върне към печалба през последната четвъртина на годината. За времето на пандемията, туроператорът е принуден да взема кредити на стойност от над 4 милиарда евро, а наскоро взе още 400 милиона от финансовите пазари.
Но ускорената ваксинация, общото свиване на случаите на коронавирус и горещото лято не просто връщат настроението на европейците, но и задвижват търсенето на множеството услуги, които пострадаха от пандемията.


Зад усмивката на г-н Юсен обаче прозира нещо повече. Ускорено се създава общо усещане за оптимистичен рестарт, за възстановяване на рутинното социално летоброене, водено от ентусиазма на пост-пандемичното събуждане. Сякаш епидемията бе просто междувремие, странно и неприятно, но в крайна сметка отменимо и лишено от драматични последствия.


Мнозина очакват затвърждаването и на друга, политическа нормалност. Тя трябва окончателно да постави точка на популисткото отклонение, отприщено с избирането на Доналд Тръмп, Брекзит, Борис Джонсън и други, по-малко значими вариации на радикалната политика.


Настояването тук е, че пандемията не е време за импровизация, за бунт, за експеримент, за разрушаване на норми и системи. Тя връща баналната управленска рамка, експертността, разума и науката.


Притеснението и страхът притъпяват желанието за резки промени и на практика поставят точка на започналата преди половин десетилетие вълна от популистки натиск.


Тезата стъпва и върху различни примери. Загубата на Тръмп и неговият провал в управлението на кризата с COVID-19 се чува най-често. Фиаското на Путин в Русия, на Болсонаро в Бразилия също получават доста внимание, както и ежедневният политически хаос на Борис Джонсън.


Мнозина цитират и неслучили се събития, например, неспособността на "Алтернатива за Германия" и Марин льо Пен да извлекат дивиденти от двойната криза. Усилващите се атаки срещу Орбан в Унгария и консерваторите в Полша се представят като навечерие на техния политически залез.


Прибързаният оптимизъм


Подобни очаквания обаче са не просто исторически неоправдани, но и фактологически неточни и просто не отразяват случващото се в европейската политика.


Актуалният стандартен прочит на ситуацията в Италия, например, акцентира върху евро "опитомяването" на Матео Салвини, притъпяването на атаките срещу еврото и членството на страната в ЕС. Лидерът на "Лигата" е правил подобни тактически ходове и преди, а неговата партия продължава да е пред левицата и, според последните проучвания, събира 20% подкрепа.


Голямата новина в Италия обаче е скокът в електоралната тежест на радикалната Fratelli d'Italia (Италиански братя), която в някои сондажи е дори водеща партия с 20.5%. Само преди три години, формацията получаваше подкрепа от около 4%.


Тази структура на партийната система сочи всичко друго, но не и отминаване на радикалния популизъм. Подобна динамика е видима и в Испания. Голямата новина там е възходът на крайно-дясната партия Vox, която на последните парламентарни избори в края на 2019 година стана трета политическа сила с 15% и дори успя да измести левите популисти от Podemos.


Изследванията от последните години ясно показват, че тя е стабилизирана като трета партия, като дори се представи по-добре от очакваното на местните избори в Мадрид. Самата организация е създадена преди едва осем години. Нещо повече, възстановяването на традиционната народна партия премина през изтегляне надясно, за да бъде поне частично неутрализирана Vox.


Отминалите парламентарни избори в Нидерландия също бяха поставени в политическата рамка на залеза на популизма. Основният аргумент бе загубата на три парламентарни места от страна на формацията на Хеерт Вилдерс. Но отвъд него, картината е доста по-нюансирана.


Марк Рюте е принуден непрекъснато да върви надясно, за да запази позициите си, а други стари десни партии продължават да отварят поле за по-радикални формации. Например, християндемократите продължават да губят влияние, вече са на 9% и загубиха нови четири места.


Още по-съществен е фактът, че Вилдерс има нов конкурент. "Форумът за демокрация" на Хенк Отен и Тиери Буде е едва на пет години, непрекъснато върви нагоре и на последните избори добави 6 депутатски места, най-много от всички партии.


Рутинно спокойствие лъха и от повечето коментари за следващите президентски избори във Франция. Отново се очаква пъстротата, емоциите и интригата на първия тур неизбежно да отстъпят място на разума, хладнокръвието и предвидимостта на втория.


И тук ситуацията далеч не е толкова еднозначна. Еманюел Макрон непрекъснато прави грешни ходове и дистанцията между него и Марин льо Пен няма нищо общо с онези 66% на 34%. Като средна стойност, сега тя е 54% на 46%, но има изследвания, в които се свива до 52% на 48%.


Чуват се и гласове в подкрепа на тезата, че наближава политическият край на Виктор Орбан в Унгария и консерваторите в Полша чрез създаването на мегакоалиции срещу тях. Реално обаче, този процес едва стартира и е далеч от успешен финал.


Началото на новата криза


С напредването на кризата с COVID-19 вече отчетливо се оформят немалко големи дилеми и потенциални линии на разделение, които все повече се разполагат в центъра на публичния и политическия дебат. В началото на пандемията разрастването на държавата и нейните функции изглеждаше като неизбежен страничен ефект на кризисното управление, но това се променя.


Завзети територии трудно се отвоюват и в много страни вече стартират мащабни дебати за удържане на държавата и предотвратяване на нейната продължаваща експанзия. Невероятният скок на дълговете започва да се осмисля, макар че разговорите за това как се справяме с тях ще се отлагат до последния възможен момент.


Но нарастването на данъците и намаляването на разходите изглеждат неизбежни, независимо от реториката на много политици. Това е перфектната формула за нова социална нестабилност. На практика едва сега започва дебатът за това как изглежда справедливият изход от тази криза, къде и как да бъде разположена тежестта, върху кои социални групи, за колко дълго и т.н.


Краят на здравната криза по всичко личи ще даде началото на социална такава. Обществата влизат в трудни и сложни разговори, които няма да бъдат приятни и в които ще става дума за ограничения, нови данъци, нови лишения. Множество изследвания и данни сочат към нарастване на неравенството между социални групи, между стопански сектори, между различни национални стопанства. И в това отношение споровете тепърва ще се разгарят.


Постепенната диференциация и институционализация на разделението в правата между ваксинираните и тези, които не са или не планират да го направят, се ускорява с всеки изминал ден и единствено ще се усилва през идните месеци.


Инфлацията също може да се окаже сериозен дразнител. В някои държави тя вече започна да "изяжда" доходите и макар повечето икономисти да я виждат като краткосрочен феномен, те са бъркали и преди. Непрекъсната смяна на логиката на затварянията също започва да вбесява все повече хора. Тя се движи между различни позиции, стартира от защита на възрастните и управляемост на здравната система, но вече се озова в полето на рестриктивния императив за ограничаване на потенциала за развитие на нови мутации, за надскачане на доскоро представяните за научни изисквания за минимален колективен имунитет и т.н.


Завръщането на старите проблеми


Отвъд новите разделителни линии сме свидетели на постепенното възстановяване на предходни проблеми, които генерираха широко недоволство. Например, към старите си нива постепенно се възстановява имигрантският натиск от юг и югоизток.


В Испания и Италия темата е отново с голяма политическа актуалност. Натискът ще се засилва поне от две посоки. След изтеглянето на САЩ от Афганистан, напрежението и конфликтите в страната нарастват непрекъснато и е единствено въпрос на време кога първата нова вълна от бежанци ще пристигне по границите на Европа.


В Африка също сме свидетели на неблагоприятни тенденции. Франция намалява военното си присъствие на юг от Сахара, а броят на държавите обект на все повече терористични атаки и нестабилност нараства. Нещо повече, кризите непрестанно се реинтерпретират, сменя се перспективата към тях, техният залог.


След края на пандемията е трудно да се предвиди дали погледът ни към случилото се ще остане същият. Предстоят и множество анализи, оценки и дори разследвания за дейностите на правителствата по време на тази криза. Например, във Великобритания предстои да стартира работата на специална комисия, посветена на това. Остава и елемент на непредвидимост.


В много държави започват да приключват различните програми за подкрепа на бизнеса и домакинствата и няма пълна яснота за картината, която ще се появи в техния край. Всъщност, в немалка степен сегашната пандемия по-скоро маскира множеството преходи, рискове и размествания. Най-логичното нещо е в нейния край да станем свидетели на различни политически сътресения. Основанията за вълни от радикален популизъм не просто не са изчезнали, а нарастват. Тепърва ще ги видим в политическото всекидневие.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Докато има балъци ще се навъртат и популисти. Чичо Дони е любим герой. Пак събра $100 милиона от редниците, да го връщали на власт през Август. Честито на всички дарители, благодарим от сърце! :)

  А между другото Такър Карлсьн ще говори на събитие в Будапеща в събота. Дано наще консерватори да подкрепят, да ходят да вкарват гейове в правия път! :)

 2. 2 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2631 Неутрално

  Класически либерастки бълвоч по шаблон. Едни и същи глупости се превъртат до откат, важното е грантовете да текат.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  Отново громене на десницата. Орбан ще си отиде, когато омръзне на унгарците. Засега, такива симптоми няма. При поляците е малко мътно, но те имат подкрепата на САЩ. Макрон направи много грешки и е пътник. Реално, тече преформатиране на дясното пространство в Европа.

 5. 5 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Колко мъка има по либерасткия свят, не ти е работа. Таман празнуваха победа над "популистите" и сега хайде пак - страх лозе пази. Но левичарското лозе няма да бъде опазено докато класическите партии са продължават да се давят в неомарсистки мантри. Няма как християнска партия да прегръща каузите на меките китки например, но е факт. Така че аналитикът Шопов да търси гредата в собственото си око.

 6. 6 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Неприятен страничен ефект е, че популистите застрашават живота и здравето на всички ни. Стотици хиляди загинаха ненужно от Ковид заради политика. Най циничното е, смяната на тона от консервите, като видяха, че умират предимно неваксинирани. В щатите, като почнаха да умират главно реднеци в дълбоката провинция (ценен електорат) и "О чудо!", от ФОКС почнаха да тръбят да се взимал на сериозно вирусът и да се ваксинират!

 7. 7 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3012 Весело

  Тука следваме модата - на ход е дългия популист ...

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  Уви, и комсомолците не намаляват

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#7] от "SS":

  Абе то май не дългия, а ицко обещаваше едни пенсии и заплати.

 10. 10 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3139 Весело

  В едно авторът е напълно прав - никой не знае точно какво ни чака. Мисля си, че популизмът тепърва ще превзема нови територии. Стари консерви като мен, които правят разлика ляво-дясно и вярват, че политиката трябва да е сериозно занимание, ще оставаме в историята. Това е положението, уви.

 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  “Голямата новина в Италия обаче е скокът в електоралната тежест на радикалната Fratelli d'Italia (Италиански братя), която в някои сондажи е дори водеща партия с 20.5%. Само преди три години, формацията получаваше подкрепа от около 4%.

  ——
  и така е в цяла Европа..авторът е изброил доста причини- бедност, високи данъци, социални неравенства, Ковид ограничения.
  Във фейса вече се завъртяха статии, как бензинът щял да удари 3 лв. заради зелената сделка. Станат ли реалност новите данъци, които ЕНП иска да събира от хората, смятайте синджира за скъсан.
  Ако, искат не “популисти”, направо идиоти да ни наричат по медиите, няма ефект.
  Всъщност се касае не за популисти, а за консерватори.
  И да, Унгария и Полша първи развяха знамето..

  Любовта ще спаси света!!!
 12. 12 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  На автора да напомня, че е пропуснал основния недостатък на левите либерали от ЕНП - допускането на мигранти от Африка и Азия. Това е основната причина за засилването на десните консервативни партии.

  Любовта ще спаси света!!!
 13. 13 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ако някой си мисли, политически коментатори или други че Американците от най богатите до най бедните ще забравят Встъпителната Реч на Президента Тръмп Доналд, то Вие госпожи и господа който да сте не знаете нищо за Америка.
  Разборът на встъпителната реч на Д. Тръмп е от статия от интернет.
  Общо взето Д.Тръмп сдържа обещанията си не стартира нова война икономиката беше повече от Ок, и единствено К-19 бе това което му попречи да бъде преизбран, също добре би било Президента да не използва Туитер и да спори със всеки за тва и онова.

  “In his inaugural address to the nation and to the world after taking oaths as the 45th president of the United States on Friday, January 20 at the steps of the Capitol Building in Washington, Donald J. Trump made it very clear of his administration’s vision on how foreign-affairs and foreign dealings will be handled.
  Trump’s following statement denotes very clearly how his administration will handle foreign relations and foreign-affairs:

  (Quote) We will seek friendship and goodwill with the nations of the world -- but we do so with the understanding that it is the right of all nations to put their own interests first. We do not seek to impose our way of life on anyone, but rather to let it shine as an example for everyone to follow. (End Quote)

  President Trump depicted an America in decline, its factories rusted, its cities beset by crime, its public schools incompetent, its wealth flowing to other nations.

  “This American carnage stops right here and stops right now,” said Trump.

  Trump promised a reversal of these trends, emphasizing the sort of issues – border controls, protectionist tariffs, a retreat from America’s long position of global leadership, move away from ‘nation building’ - building other nations instead of America.

  In his inaugural address, the new president of the United States Donald J. Trump justified his statement - We do not seek to impose our way of life on anyone. It is the right of all nations to put their own interests first - in this manner:

  (Quote) Americans want great schools for their children, safe neighborhoods for their families, and good jobs for themselves. These are the just and reasonable demands of a righteous public.

  But for too many of our citizens, a different reality exists: Mothers and children trapped in poverty in our inner cities; rusted-out factories scattered like tombstones across the landscape of our nation; an education system flush with cash, but which leaves our young and beautiful students deprived of knowledge; and the crime and gangs and drugs that have stolen too many lives and robbed our country of so much unrealized potential.

  This American carnage stops right here and stops right now.

  For many decades, we've enriched foreign industry at the expense of American industry; subsidized the armies of other countries while allowing for the very sad depletion of our military; we've defended other nation's borders while refusing to defend our own; and spent trillions of dollars overseas while America's infrastructure has fallen into disrepair and decay.

  We've made other countries rich while the wealth, strength, and confidence of our country has disappeared over the horizon.

  One by one, the factories shuttered and left our shores, with not even a thought about the millions upon millions of American workers left behind.

  The wealth of our middle class has been ripped from their homes and then redistributed across the entire world.

  But that is the past. And now we are looking only to the future. We assembled here today are issuing a new decree to be heard in every city, in every foreign capital, and in every hall of power.

  From this day forward, a new vision will govern our land.

  From this moment on, it's going to be America First. (End Quote)

 14. 14 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Любопитно

  До коментар [#10] от "boevbisser":

  Май социалните мрежи определят политиката вече.

 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#14] от "Vlado Nikolov":

  По скоро социалните полове определят като, че ли политиката

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2631 Неутрално

  “Голямата новина в Италия обаче е скокът в електоралната тежест на радикалната Fratelli d'Italia (Италиански братя), която в някои сондажи е дори водеща партия с 20.5%. Само преди три години, формацията получаваше подкрепа от около 4%.—— и така е в цяла Европа..авторът е изброил доста причини- бедност, високи данъци, социални неравенства, Ковид ограничения.Във фейса вече се завъртяха статии, как бензинът щял да удари 3 лв. заради зелената сделка. Станат ли реалност новите данъци, които ЕНП иска да събира от хората, смятайте синджира за скъсан.Ако, искат не “популисти”, направо идиоти да ни наричат по медиите, няма ефект.Всъщност се касае не за популисти, а за консерватори.И да, Унгария и Полша първи развяха знамето..
  —цитат от коментар 11 на hope


  Не 3 лв. ще стане, а ще ги мине. Най-вероятно още догодина. И бензин, и дизел. А натам знаеш - ще поскъпне и всичко друго.

 17. 17 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 374 Неутрално

  И в най- голяма степен се отнася за Германия, страната стартирала две Световни, Германия която не желае да внесе своят дялв НАТО но над седемдесет границите й биват защитавани от Съединените Щати.

  “In his inaugural address to the nation and to the world after taking oaths as the 45th president of the United States on Friday, January 20 at the steps of the Capitol Building in Washington, Donald J. Trump made it very clear of his administration’s vision on how foreign-affairs and foreign dealings will be handled.
  Trump’s following statement denotes very clearly how his administration will handle foreign relations and foreign-affairs:

  (Quote) “ For many decades, we've enriched foreign industry at the expense of American industry; subsidized the armies of other countries while allowing for the very sad depletion of our military; we've defended other nation's borders while refusing to defend our own; and spent trillions of dollars overseas while America's infrastructure has fallen into disrepair and decay.”
  End Quote)

 18. 18 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Мъката на лявата соросоидна "десница". Че не могат да вземат властта. И почва едни квичене, едно плюене...

 19. 19 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Over Seventy years Germany is riding the Gravy Train of Peace and Prosperity and American Taxpayers are fitting the bill, Sweat, Blood and Treasure.

 20. 20 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  Имаме популизъм, но имаме и прикрит фашизъм.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 21. 21 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 693 Любопитно

  Ама то всеки лъже-маже в свой интерес.
  Лошото е, че туземците не могат ясно и правилно да дефинират дори собствените ползи, затова ежедневно и мощно сърбат попарата.
  Който не ги е хванал, той не ги е ползвал.
  Толкова здраво ги ползват, че, пустите туземци, дават мило и драго за едно голямо, празно нищо.

 22. 22 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 835 Неутрално

  "Докато има балъци, ще има и тарикати".. Така е и с популистите.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 23. 23 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2400 Весело

  От "анализа" на тоз "експерт" разбирам само, че в " Лондонското училище по икономика и политически науки" вече се преподава само хардкор марксизъм, защото очевидно според него всяко "изтегляне надясно" на дадена уж брандирана като "дясна" партия, е краят на света. Хвала на Дневник, че редовно публикуват такива "експерти".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 24. 24 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Какво предлагат бутафорите на туземците?
  Бутафория - срещу тлъсти плащания.

 25. 25 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  Хе хе, на местните джигити 3 те лева бензин им е най-големият проблем. Нема се пУашите он гоуфо без тва е на газ.
  Че бензина беше подгонил 3 лева още преди 10 години, когато доходите бяха на половина и нищо апокалиптично не се случи. От гледна точка на зелена сделка, поскъпването на бензина е най-правилнито, не вдигане на данъците и малоумни стикери на колите

 26. 26 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Политическите елити са си сами виновни, че се създават тъй наречените от тях "популистки" партии. Тоест когато политиките на елита не отговарят на въжделенията на електората се създават условия за популистки движения!

  Системата на сегашната демокрация е една фасадна демокрация, на думи партиите представят електората, но на практика се правят едни голи обещания веднъж на 4 години пред избори, а после партиите забравят какво са обещали!

 27. 27 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Основна характеристика на всички богати демокрации /first world countries/ е:
  “Access To US Markets” also totalitarian/post communist/fascist states like China/Китай е:
  “Access To US Markets”

 28. 28 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Авторът май доста си противоречи... Държавата била завзела територии в управлението и безнеса и това било лошо, но лошо било, че САЩ и Франция вече не омиротворявали Афганистан и Африка. Ясно е, че времето на кралствата и империите няма да се върне, но демокрацията, при която правата на малцинствата се поставят пред правата на мнозинството скоро ще докаже своята несъстоятелност.

 29. 29 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Докато има балъци ще се навъртат и популисти. Чичо Дони е любим герой. Пак събра $100 милиона от редниците, да го връщали на власт през Август. Честито на всички дарители, благодарим от сърце! :) А между другото Такър Карлсьн ще говори на събитие в Будапеща в събота. Дано наще консерватори да подкрепят, да ходят да вкарват гейове в правия път! :)
  —цитат от коментар 1 на L Glassman


  100% подкрепям. Това е неприятната истина - популизма и простотията вървят ръка за ръка. Един ти предлага да затвори границите за чуждата продукция и ще станеш богат и ( може би ) щастлив. Друг няма да пуска пиле да прехвръкне през границите, та да си запазиш работното място. Трети пък ти казва, че ако излезеш от един съюз и минеш в друг, ще цъфнеш и ще вържеш.
  И всички наблягат на това, че дори и да си местния глупак и квартален пияница, за това че ти си ( избери си какъвто искаш - немец, италианец, а защо не и булгар-булгар) и следователно си велик и трябва да си добре. Малка подробност, гласувай за...има богат избор и у нас.Учудващо е, че все пак на луда крава Бог рога не дава, или дава ама доста редко.

 30. 30 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Докато има балъци ще се навъртат и популисти. Чичо Дони е любим герой. Пак събра $100 милиона от редниците, да го връщали на власт през Август. Честито на всички дарители, благодарим от сърце! :) А между другото Такър Карлсьн ще говори на събитие в Будапеща в събота. Дано наще консерватори да подкрепят, да ходят да вкарват гейове в правия път! :)
  —цитат от коментар 1 на L Glassman


  100% подкрепям. Това е неприятната истина - популизма и простотията вървят ръка за ръка. Един ти предлага да затвори границите за чуждата продукция и ще станеш богат и ( може би ) щастлив. Друг няма да пуска пиле да прехвръкне през границите, та да си запазиш работното място. Трети пък ти казва, че ако излезеш от един съюз и минеш в друг, ще цъфнеш и ще вържеш.
  И всички наблягат на това, че дори и да си местния глупак и квартален пияница, за това че ти си ( избери си какъвто искаш - немец, италианец, а защо не и булгар-булгар) и следователно си велик и трябва да си добре. Малка подробност, гласувай за...има богат избор и у нас.Учудващо е, че все пак на луда крава Бог рога не дава, или дава ама доста редко.

 31. 31 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  Салвини току що публикува един пост във Фейса, в който казва, че помощите за новородени в Италия ще се получават само, ако родителите са живели 10 години там. Днес също ще ходи на дело по повод отказа да приеме един кораб с бежанци с немска жена-капитан, която беше ходила да ги спасява в Африкански води.

  Любовта ще спаси света!!!
 32. 32 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2631 Неутрално

  Салвини току що публикува един пост във Фейса, в който казва, че помощите за новородени в Италия ще се получават само, ако родителите са живели 10 години там. Днес също ще ходи на дело по повод отказа да приеме един кораб с бежанци с немска жена-капитан, която беше ходила да ги спасява в Африкански води.
  —цитат от коментар 31 на hope


  Тия контрабандисти на хора защо не си ги водят у дома ?? Откъде накъде Италия ще е длъжна да приема всякакви навлеци ??!

 33. 33 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 374 Неутрално

  В България, българската комунистическа партия БКП, вече близо сто години води обявена и необявена воина срещу , Individual Rights, Private Initiative and Private Property all that combined with 500 years turkish yoke, fascism and communism. Резултатите са ясни на всички днес :) баце, славчуу и rampant tribalism. Има и такъв народ и балкански популизъм.

 34. 34 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  За чугунения либераст, какъвто е авторът на горната дописка, има и може да има само една истина и тя е либерастката. Всичко друго той набързо е дамгосал като популизъм.
  —цитат от коментар 3 на von_seeckt


  При левундерите има следната опорка "Популистите викат, "дръжте Популиста!""
  От лявото и левундерщината, по-популистко няма.
  Танцува се на струните на необразованите и неработещите маси, малцинства от раса, религия, сексуални отклонения и тн.

  Как точно "дясното", което по дефиниция е работещи и образовани хора, амбициозни и предприемчиви, които сами си вадят парите ще са и достатъчно глупави, за да кълват на "популизъм". Това по дефиниция е сбъркана концепция.
  И няма значение с какви "локуми" и чаршафи и фермани се облича, истината е брутално проста и логична.

  Най-тъжното от всичко е, че медиите все повече губят морал.
  Не зная до къде може да стигне това падение.

 35. 35 Профил на Dimiter Karapetrov
  Dimiter Karapetrov
  Рейтинг: 137 Неутрално

  До коментар [#19] от "nmy381005793":

  Не вярвам германците да са молили американците да леят "пот и кръв" за тях.

 36. 36 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Няма край либерал - болшевишката мъка.
  Щом нещо не е в тяхна угода - значи е крайно, популистко, хомофобско и т.н.
  Последните години либералната демокрация(всъщност троцкизъм от най-чист вид) навлече текущи беди и бъдещи катастрофи.
  Време е за консервативна демокрация.
  Иначе потъването е необратимо.

  Panta rhei....
 37. 37 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#35] от "Dimiter Karapetrov":

  :) Попитай самите Германци, не само те, попитай Руснаците.
  USA and Russia are the states that preserved world peace for over seventy years against all odds.
  One without the other is recipe for disaster and Americans and the Russians know all that that’s why Ruskies and US agree to disagree.
  European Union fatal mistake for the last 30 years was expansionist politics without to work for common economics, finance and military, without incorporating the states of Europe into One and Army of One.

 38. 38 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  Интересно защо спечелилият Президент Байдън води почти същата политика като противника си Тръмп. Външнополитически това е така, вътрешнополитически има затоплистки уклони - отмени Парижкото Съглашение и т.н. И защо Тръмп е толкова популярен. Според Норман Фейк, Веселор, Доги отдавна трябва да е забравен, фалирал, разведен и търкащ нар в затвора. Все пак фахтазията им се оказа балкански бедна - нямаше линч или хвърляне на акулите в лаго дел мар!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 39. 39 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  Всъщност този вид популизъм е създаден от съвременната политическа система. След като не могат да решават проблемите на хората, те си избират други.

  Скоро ще се разпространи и на Север, не само в Италия и Испания.

  Автора пропуска Гърция и отскоро и ние сме в кюпа. И при нас ще има партии дето да събират подкрепа и да влизат в парламента. Свърши стабилното управление от сега нататък ни чака нестабилност, чести избори и смени на правителства, обвинения в корупция и каквото още се сетите. След време политическата нестабилност ще донесе и икономическа такава.

 40. 40 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2604 Весело

  До коментар [#17] от "nmy381005793":

  Защитавани или ОКУПАЦИЯ :) Какъв го дири в Германия една английска танкова дивизия ?:) Кой точно се кани да завладее Германия ?:)))

 41. 41 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Чуват се и гласове в подкрепа на тезата, че наближава политическият край на Виктор Орбан в Унгария и консерваторите в Полша чрез създаването на мегакоалиции срещу тях. Реално обаче, този процес едва стартира и е далеч от успешен финал.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Не е хич далеч. Следващите избори в Унгария са 2022 а в Полша 2023.
  В Унгария каруцата могат да я обърнат същите които я обърнаха в България - гласоподавателите в чужбина.
  В Полша нещата са повече от ясни. ПиС по официялни изследвания в момента едвам събират 34% от гласовете и от миналата година подкрепата систематично пада. А милионните рушветите които правят с църквата и прикриването на педофилията дъпълнително ги закопава. ПиС са против ЕС което е в абсолютна съпротива с това което искат гражданите. Миналата седмица 17% от поляците искаха тяхната държава да напусне ЕС а над 60% искаха да е в ЕС. А и от когато Бай Дончо си замина от Белият Дом отношенията със САЩ са изключително слаби, най-слабите в последните 30 години.

 42. 42 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  Популистите управляват в ЕС и в САЩ, какво да са си отишли. Те най-нагло са завладели властта и наричат всички нормални, консервативни хора и лидери "популисти"!

 43. 43 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  До коментар [#36] от "Molossian":

  То потъването си е необратимо. Тези така засилиха кораба към брега, че неминуемо ще има сериозна катастрофа! Само че не им пука, защото така са се ояли, че ще ни гледат сеира от частни острови или от някой мирни държави!

 44. 44 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#40] от "dejmos":
  Англичани в Германия няма, доколкото знам.
  US Army да, окупирана във никъв случай.
  Русия е била окупирана Втората Световна.

 45. 45 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Къде да ходят бе Шопов.

  Тука е подходящата олигархична среда и медийна тор

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 46. 46 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 374 Неутрално

  US is in Germany by default, won the Second World War and Tante Merkel has to pay fair share to US for keeping the bad Ruskies out of Europe or take care of their own security and deal with the consequences.
  The German military forces today are joke, they like :) Ice Scream, coffee with “zane” and SS/SA daggers from last World War and that’s all that it is.

 47. 47 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  До коментар [#19] от "nmy381005793":Не вярвам германците да са молили американците да леят "пот и кръв" за тях.
  —цитат от коментар 35 на Dimiter Karapetrov


  Нещо повече, аз мисля че ако американците не се месеха активно, германците биха балансирали Европа към едно по-спокойно място за живеене, без толкова конфликти. САЩ в Европа се държаха малко като слон в стъкларски магазин, разпалвайки конфликти вместо да работят за тяхното потущаване. А след това идват и казват "вижте колко конфликта има, трябва да ви защитаваме, плащайте за това".

 48. 48 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4040 Весело

  До коментар [#23] от "Тюфлекчия":

  1959 год. Хрушчов при посещението си в САЩ като казал на американците: "Внуците ви ще живеят като комунисти", онези се смееха до сълзи, но се оказа, че този селянин от Калиновка прогледнал в бъдещето...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 49. 49 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  страхлива статия

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 50. 50 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#47] от "Oleg Iliev":

  .That’s common false understanding of the issues that besets the EU and specifically Germany, also it is pure propaganda mainly distributed for domestic use inside European Union and specifically Germany, when German politicians go to Washington DC they speak differently because they know their interests and also know that their only way to keep Germany secure and prosperous is to have US backing economically and militarily.
  .Germany depends on satellite states like Bulgaria and others to keep the propaganda how bad the Yankees are and the good Germans that don’t have the chance to be fair to Europeans.
  What Bulgaria has gotten from fair trade with Germany?
  Two World Wars and that’s all about it, well I forgot Fascism a Communism.

 51. 51 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  До коментар [#47] от "Oleg Iliev":.That’s common false understanding of the issues that besets the EU and specifically Germany, also it is pure propaganda mainly distributed for domestic use inside European Union and specifically Germany, when German politicians go to Washington DC they speak differently because they know their interests and also know that their only way to keep Germany secure and prosperous is to have US backing economically and militarily..Germany depends on satellite states like Bulgaria and others to keep the propaganda how bad the Yankees are and the good Germans that don’t have the chance to be fair to Europeans.What Bulgaria has gotten from fair trade with Germany? Two World Wars and that’s all about it, well I forgot Fascism a Communism.
  —цитат от коментар 50 на nmy381005793


  Не съм казвал че янките са лоши, но не мисля че трябва да ги изкарваме ангели. Според мен една от причините (сигурно не единствена) за конфликтите сега е това че след като Съветския съюз се разпадна и Елцин им беше приятел, САЩ не успяха или не поискаха да адаптират политиката си към новите реалности. Вместо уважително и равноправно сътрудничество, в духа на студената война те обявиха себе си за победител и започнаха да се изживяват като световен полицай. Световен полицай може би беше приемлов вариант, ако не бяха се компрометирали, например с интервенцията в Ирак.
  Иначе не бих казал че Германия има нужда от американска подкрепа за икономиката си. Да, германците трябва да са благодарни на САЩ за бързото си следвоенно възстановяване, но сега единсвеното което им трябва е равноправна търговия. Налагенето на екстеритриални санкции от САЩ се възприема от много германци като посягане на техния суверенитет. В случая с СП2 те смятат че това до голяма степен е по егоистични, за да се създадат по-добри условия за американските фирми в тази област.

 52. 52 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#51]от "nmy381005793":

  .The issues are many however all the wars on the Balkans starting with Slovenia war against Yugoslavia are mainly benefiting Germany/Austria axis and a lot less EU continent, at that time weapons for Slovenia were transferred from Argentina against the Embargo that was in place.
  Germany in the war, Slovenia against Yugoslavia stood for Slovenia Independence and the ball started rolling.

  .And for the Russians what I can say, they should come here and kissБКП/БСП, Ninova’s @ss for giving a shoulder and probably arm and a leg to the start of the Soviet Revolution 1917 all that in concert with the Germans, note we already have changed sides at that time fighting for Germany in the First World War.

 53. 53 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 374 Неутрално

  And last but not least, I don’t see how Bulgaria has benefited from Macedonian issues, on the contrary it has created much more tensions between Bulgaria and North Macedonia.
  Bulgaria and Belgium have very similar political and ethnic issues.
  Well let the guys and gals that receive a hat of money a day and that is their job to figure out that one .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK