Какви здравни реформи предвижда Планът за възстановяване и устойчивост

Някои детайли обаче изискват допълнителен, задълбочен разговор на тема дали декларираните намерения са най-добрият път за постигане на заложените цели.

© Юлия Лазарова

Някои детайли обаче изискват допълнителен, задълбочен разговор на тема дали декларираните намерения са най-добрият път за постигане на заложените цели.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


Стратегии и планове, електронно здравеопазване, медицинска апаратура, центрове за лечение на инсулти, скрининги, профилактика, психиатрична грижа, спешна помощ и медицинска авиация. Това е възможно най-краткото резюме на приоритетите, залегнали в частта за здравеопазване в Националния план за възстановяване и устойчивост.


Планът беше публикуван на 20 юли, след като беше преработен основно спрямо първоначалното предложение, разработено от правителството на Бойко Борисов.
Новото предложение поставя акцент върху стратегическото развитие на здравната система. Някои детайли обаче изискват допълнителен, задълбочен разговор на тема дали декларираните намерения са най-добрият път за постигане на заложените цели.


Шест инвестиции


Тематично планът разбива дейностите в сферата на здравеопазването, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост, на шест мащабни реформи и още толкова инвестиционни намерения.


Общата стойност на финансирането, което ще се търси от Механизма за възстановяване и устойчивост за здравните проекти, е 819,5 млн. лв. Още 162,6 млн. лв. са предвидени като национално съфинансиране. Идеята, видимо, е да се наваксат най-значимите пропуски в развитието на здравеопазването, и да се реализират цели, поставени още при влизането на страната ни в Европейския съюз, но нереализирани и до момента. Механизмът за устойчивост на Европейския съюз предвижда средствата за проектите да бъдат обвързани с изпълнението на заложените реформи.


Предвижда се парите да се вложат основно в апаратура, нови технологии и модернизиране на инфраструктурата.


Най-голямото перо е отделено за създаване на център за протонна терапия с фокус върху лечението на деца. За целта са предвидени над 190 млн. лв. Други над 150 млн. се планира да бъдат вложени в апаратура за диагностика и лечение на онкологични заболявания, в това число - за лъчелечение. Около 102 млн. лв. са предвидени за технологично оборудване на бъдещата Национална детска болница и за педиатричните отделения на болници в страната.


В приложения анализ озадачава очакването, че инвестицията в болнична техника ще подобри ранното диагностициране в извънболничната помощ и така ще намали броя на хоспитализациите у нас на брой население - показател, по който страната ни е лидер в ЕС. Като аргумент е изложено "характерното настаняване на общопрактикуващите лекари, медицинските центрове и диагностичните консултативни центрове на територията на болниците, което позволява затваряне на цикъла по пътя на пациента".


Допълнително, в отделен проект е предвидено изграждането на национална дигитална платформа за медицинска диагностика. Основна цел на проекта за 27,6 млн. лв. на първо време е да обхване огромния обем от образни изследвания, които се генерират в съвременната медицина и да даде възможност тези данни да се структурират и анализират. В дългосрочен план амбицията е да може да събира цялата диагностична информация, която се генерира в българската здравна система.


128,5 млн. лв. са предвидени за изграждане на 10 високотехнологични центъра за лечение на инсулти (известни по света като "stroke"-центрове). Освен изграждането и оборудването им, планът предвижда и обучение на кадрите за тях.


Дълго чаканата медицинска авиация също е предвидено да бъде факт в рамките на 5 години, като за целта са планирани 154,5 млн. лв. С тях трябва да се закупят 7 хеликоптера, да се изгради база, хеликоптерни площадки на поне 11 болници, да се назначи и обучи нужният кадрови състав.


Други 56 млн. лв. ще подсигурят модернизирането на националната система 112. Идеята е да се изгради нова платформа, в която да могат да постъпват видео, глас и текст в реално време, както и да се закупят над 2000 нови компютри.


Над 28 млн. лв. са предвидени за нови сгради, ремонти и оборудване на лечебните заведения за психиатрична помощ в страната. Според обосновката на проекта, така ще се повиши достъпността и капацитета на системата. Сред изброените в същия текст проблеми на системата обаче са липсата на кадри, разпокъсаността и фрагментарния характер на системата за психиатрична помощ - теми, които са повдигнати, но не са развити в инвестиционното намерение.


И шест реформи


Инвестициите са поставени в контекста на планирани реформи. За тях планът не предвижда финансиране, но включването им в него е заявка и ангажимент от страна на държавата, че това са политиките, които ще дадат устойчивост на дейностите, за които са похарчени пари.


В първата реформа са заложени приоритетните стратегически документи, които Министерството на здравеопазването трябва да разработи до края на тази година с хоризонт следващите пет или десет. Някои от тези документи бяха подготвени още предходното правителство (като стратегията за психиатрична грижа), повечето обаче тепърва трябва да бъдат разписани от нулата, а заложеният им срок на действие е с начало 2021 г.


Освен, че са много на брой (единадесет), те са и с разнообразен фокус - от педиатричната грижа, през онкологията, гериатрията, за да се стигне до плановете за преструктуриране на болничната помощ и за подобряване на достъпа до първична извънболнична медицинска помощ.


В плановете за устойчивост на здравната система влиза и завършването на националната здравно-информационна система. Ако този път намерението за въвеждане на истинско електронно здравеопазване до 2023 г. бъде реализирано, можем спокойно да кажем, че у нас процесът е завършил за 20 години.


Един от ключовите приоритети са заложеното разработване на механизми за привличане и задържане на специалисти в системата на здравеопазването. Планът обещава облекчаване на условията за специализация на лекарите и повече места, финансирани от държавата, както и облекчаване на възможността по-малки болници да обучават специализанти.


Четвъртата реформа предвижда в близките години Министерството на здравеопазването да създаде напълно нов тип услуга под своята шапка, определена в плана като "здравно-социална". Целта на новата услуга ще бъде да отговори на нуждата от промоция на здравето, насърчаване на профилактиката, проактивно взаимодействие с представителите на уязвими групи. Не става ясно дали новата услуга ще се извършва от съществуващите изпълнители на медицинска дейност, нито как се планира да бъде финансирана.


Същият дефицит на конкретика стои и зад интересната идея за създаване на Национален интердисциплинарен център за масов скрининг, в чиято компетентност да попадат всички необходими скринингови програми. В плана е предвидено като начало да се разпише национална програма за пренатален скрининг, неонатален скрининг и скрининг за социално-значими заболявания при възрастни хора.


Последната реформа залага въвеждането на съвременно здравно образование в училище. Целта на съвместното усилие на здравното и образователното ведомство в тази посока ще бъде да се създаде нова образователна област или предмет, чието изучаване да започва в първи клас с изграждане на елементарни хигиенни навици и да завърши със създаване на умения за партньорство и родителство в 11/12 клас.


В момента тече общественото обсъждане на последната версия на Националния план за възстановяване и устойчивост, публикувана на специално създадения уебсайт www.nextgeneration.bg.


Становища и предложения могат да се изпращат както на ресорното министерство, така и до вицепремиера Атанас Пеканов. Политическата заявка обаче е, че документът ще бъде внесен в Брюксел от бъдещото редовно правителство, което може да пожелае да пренареди заложените приоритети.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Отново поредните стратегии и планове, а де факто отново корупция и мизерия. Всъщност цялата, система единствено тиража корупция и съсипия и всичко е пълен фарс.

 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  Отново нищо конкретно , постоянни реформи , които могат да постигнат отказване и на последните работещи лекари на първа линия ,липса на каквато и да е визия за работещите медици , за тяхната защита , социално битово осигуряване ,правилно заплащане ,привилегии за тези на първа линия като застраховки живот ,риск от зараза , увреда ,социални придобивки по НОИ и рехабилитации и подпомагане за увредените при работа медици ,което е масово ,категоризация на труда на тези ,които са принудени да работят на първа линия и денонощно . Въвеждане на данъчни облекчения за частните лекарски фирми ,осигуряващи достъп в отдалечени населени места и създаващи заетост на медициннски персонал там и бърз достъп в отдалечените райони до здравна грижа , много неща ,за които в т нар здравни реформи няма нито ред и никой не го интересува ,само и само да се перат едни пари ,да се променя всеки ден нещо ,така ,че работещите медици да подлудяват напълно изпълнявайки всички приумици на разни чиновници нямащи нищо общо със здравеопазването .

 3. 3 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2994 Неутрално

  Ако, трябва да оценя статията, давам три минус.

  1. Когато става въпрос за цифри, трябва да има прегледност. Каква е общата сума. 6 цели, трябват отделни абзаци, за да е прегледно. Коя колко струва!

  2. Какъв ще е ефектът върху българската икономика?Ако, всичките пари дадем за протонни машини и прочее новости, икономическия ефект ще е за чуждата икономика, от където ще ги купим?
  Колко точно пари ще останат за заплати и договори в България? Конкретната цифра?

  3. Би ме поинтересувало, тези пари които ще дадем от нашите средства за специализанти по медицина, да не се окаже, че пак ще заминат за Германия? До кога ще плащаме за лекари, които няма да ни лекуват?

  Така преди време гърците бяха направили един анализ, според който 80% от заемите им, са пихарчени в централноевропейските икономики.

  Любовта ще спаси света!!!
 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  До коментар [#3] от "hope":

  Няма значение дали ще плащате за лекари и специализацията им , защото те така или иначе няма как да останат за постоянно тук и да ви лекуват безплатно , просто в Германия ,Англия ,Франция им дават 20-30-40 пъти повече парички , това ,което българина не може да осъзнае ,че няма как да задържиш млад човек да ти робува тук и да оценяваш труда на лекаря и преглед на пациент на 20-30 пъти по ниска цена от този на преглед на куче и котка от ветеринар ,идиотите свършиха .

 5. 5 Профил на Едмон Дантес
  Едмон Дантес
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Здравната система е едно решето, а те искат да наливат още в него. Това ли е електронната система - да вкараме само резултатите от изследванията?

 6. 6 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Отново яко пране на европейски средства ЗА АПАРАТУРА. Защото там има комисионни, за лекарския труд няма кой да им даде нищо. За човешкия фактор и неговото заплащане само проповеди от амвона. И какво значи 'предвид характерното настаняване на общопрактикуващите лекари' ?!?!?!? Дори не могат да преведат от английски това ,което е заложено от Запада и няма да се спазва. Значи повече работа на ПИМП и СИМП за 0 (НУЛА)ЛЕВА и това щяло да подобри извънболничната помощ а ? Като се прехвърли една част от болничната помощ на други в извънболничната , просто така административно и декларативно . Пфу , явно по дирекции и агенции все още стоят проектантите перачи на Тиквата или простото и тези сменили чиновниците в МЗ не са по-далеч по мислене от мажоретките Пенков и сие. Кацаров ,Кацарооов , Силви,Силвии. Да не забравите и диплянки и плакатчета колко лош е COVID-19 и как да ходят да се имунизират. Не е лошо и ключодържатели, писалки и запалки да напаравите с тези средства, както и някоя и друга куха пресконференция как лекарите трябва да работят и да не се оплакват.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 7. 7 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Забележете, че Механизмът за възстановяване и устойчивост е създаден от ЕС изцяло за подготовка при нови пандемични ситуации, а не за укрепване на паянтови комунистически здравни системи ,както тук мислят да направят с тези средства и които може и да връщат като нецелево отклонени и усвоени. Коя държава в ЕС си е изоставила Спешната Помощ и сега ще я финансира с тези пари. Никоя нормална бяла държава ,Те това са си го свършили още преди 60 години. Само кочинката България с тоталната корупция по върховете в частност министерството на здравеопазването (ако това изобщо им е ресора) .Апаратура , а не за изравняване неравенството в заплащането на медиците в отделните страни на ЕС което е 15-20 кратно надолу . Тоест Западът, истинският ЕС ще инвестира в кадри, тулупите тук в жици , монитори и тяхната абонаментна поддръжка . Евала на кочинката. И овцете от УС на БЛС пак ще кимат одобрително с глава

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 8. 8 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1727 Весело

  "инвестицията в болнична техника ще подобри ранното диагностициране в извънболничната помощ и така ще намали броя на хоспитализациите у нас на брой население - показател, по който страната ни е лидер в ЕС. Като аргумент е изложено "характерното настаняване на общопрактикуващите лекари, медицинските центрове и диагностичните консултативни центрове на територията на болниците, което позволява затваряне на цикъла по пътя на пациента"."
  Основната задача на тези джипита и специалисти е да насочват за стационарно лечение пациенти. Независимо дали е нужно или не.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5173 Неутрално

  Най-важно според мен е дигитализацията на здравеопазването

 10. 10 Профил на jlb02632781
  jlb02632781
  Рейтинг: 389 Неутрално

  От сичкото мишмаш, требе да отбележим 7 вертолета. Сичкото друго неутронно и друго дрън-дрън. Та, седем вертолета, седем болници пръснати равномерно у България и ще отпаднат центровете за "бърза и неотложна помощ", дето работят като таксита. Ще отпаднат измислените малки болници. Нооо, с без умната кадрова и специализантска политика от 20 години, нема да има читави лекари и за 7 болници. Та гответе се за среща със специалист след три месеца записване и продаване на имоти-след обслужване по спешност. Добре дошли в Западния свят. Честито!

 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2994 Неутрално

  До коментар [#3] от "hope":Няма значение дали ще плащате за лекари и специализацията им , защото те така или иначе няма как да останат за постоянно тук и да ви лекуват безплатно , просто в Германия ,Англия ,Франция им дават 20-30-40 пъти повече парички , това ,което българина не може да осъзнае ,че няма как да задържиш млад човек да ти робува тук и да оценяваш труда на лекаря и преглед на пациент на 20-30 пъти по ниска цена от този на преглед на куче и котка от ветеринар ,идиотите свършиха .
  —цитат от коментар 4 на Bai nik


  ——

  Явно пациентите сме идиотите, защото плащаме 50- 70 000 евро за обучението на един лекар и накрая той не ни лекува.
  Прав сте.

  Любовта ще спаси света!!!
 12. 12 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Кофти статия, какви журналисти назначават в тая Свободна Европа.

 13. 13 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Здравните реформи ще са - създаване на повсеместен глад и бедност.
  Унищожаване на икономиката за да може да се угоди на затоплистите.

  Като станем по-бедни ще ядем по-малко и няма да сме дебели.
  Като поскъпне тока - ще се каляваме на студа.

  Така ще станем по-здрави :D: D: D

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Това с техниката, ако е добре преценено, да речем, че бива.
  Но с броя болници и с т.н. електронна медицина е крайно време наистина да се направи реформа, която ще позволи "течовете" в системата да се редуцират.
  Много ( и все празни) приказки се изприказваха за предложението на Москов с отпечатъците, но има много други и не по-лоши възможности да се ограничат изтичането на средства по фалшиви пътеки и неизпълнени манипулации.
  Само като пример, във Виена, когато постъпваш в болница ти слагат на ръката една "гривничка" с баркод (горе-долу като при олинклузив) и никоя манипулация или даване на лекарства не са валидни, ако този баркод не е чекнат. Просто и ефективно.
  А факта, че по брой болници на глава от населението сме № 1 е очевидна глупост.
  Много по добре е да се купят и поддържат линейки и няколко хеликоптера и да се закрият маса болници, които имат по същество социални, а не здравни функции - аз без да съм в системата зная поне няколко такива.
  Е, на акушерката на Моника, дето ни беше министър??? няма да и хареса, но все ми се струва, че нормално мислещите хора могат да свършат нещо разумно.

 15. 15 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#11] от "hope":

  Естествено ,че ще ви бие шута. Защото не му уважавате професията. С 800 лева начална заплата след като младши експерт без стаж започва на държавна хранилка с 1600 лв в държавната администрация. Очевидно с 800 лв заплата казвате ,че не е нужен на обществото. Щом са по-важни икономистите от ВИИ Карл Маркс тогава да ви лекуват те. И не сте го изучили. Образованието е активен личен процес на натрупване на знания . Не се налива в главите. Обучението по държавна поръчка не е безплатно както ви е казал партийния секретар в блока. То е семестриална такса 900 лева . Така ,че за 6 години е поне 5400 лева. Толкова пари не сте дали дори за бира и кебапчета камо ли за книги . Ама иначе точите лиги да ви върнат някакви пари а? Никой нищо не дължи за обучението си , особено на пролетарската тълпа. Данъкоплатците финансират преподавателския състав професори и доценти , които да обучават. А студентите не са отишли никъде на почивка с вашите пари. И куфарите за Запада си ги купуват сами.....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 16. 16 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Каква експертиза в областта на здравеопазването има една НПО-активистка? Краткият отговор е - никаква. Защо една НПО-активистка пише за здравеопазване? Отговорът се крие в последните 2-3 абзаца, където се подчертава грижата за т.нар. уязвими групи, разбирай социални конструкти и други маргинали. Най-откровено обаче звучи "съвременно здравно образование в училище", а ние знаем какво се крие зад тази финтифлюшка - любима мантра на всевъзможни неправителствени секти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK