Новият модел за индустриалните паркове – нагоре с краката

Вече могат да кандидатстват стари и нови зони, оператори, общини, инвеститори и всички съществуващи и потенциални ползватели.

© Цветелина Белутова, Капитал

Вече могат да кандидатстват стари и нови зони, оператори, общини, инвеститори и всички съществуващи и потенциални ползватели.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Един от ключовите проекти в Националния план за възстановяване и устойчивост е програмата за публична подкрепа за развитие на индустриални паркове с бюджет от 416.5 млн. лв. Проектът е изключително важен за процеса на икономическа трансформация както с оглед на основните предизвикателства пред индустриалното развитие на страната изобщо, така и например със спомена от преговорите с "Фолксваген" в навечерието на пандемията. Това е и един от проектите, които служебното правителство на практика е пренаписало, променяйки изцяло модела за планиране и инвестиции в индустриалните терени.


В началото на 2021 г. беше приет новият Закон за индустриалните паркове. Първият вариант на програмата за подкрепа за развитие на индустриалните паркове в плана за възстановяване стъпваше изцяло на новия закон. В предложения фиш прозираше идеята на предходното правителство да инвестира в паркове, които са влезли в рамките на новия закон, както и да концентрира ресурс в четири ключови парка със стратегическо значение за балансираното териториално развитие на страната. Във всяка една от тези зони се залагаше идеята да се привлече голям стратегически инвеститор.
На практика старата идея беше микс от желанието да се създаде механизъм за подкрепа на паркове по новия закон, както и да се подготвят терени, подходящи за изискванията и нуждите на стратегически инвеститори. Последното, подсладено с отделен ресурс (1/5 от цялата програма) за привличане на стратегически инвеститори. Логиката зад това решение очевидно е директно обвързана с опита от преговорите с "Фолксваген". Ако имаш готова зона с национално значение, която отговаря на всички критерии, както и заделен ресурс за привличане на стратегически инвеститор, то най-вероятно ще си по-подготвен да предложиш ясен "пакет" в едни такива преговори.


Този модел обаче имаше и проблеми. От една страна, той концентрираше планирането на индустриалното развитие на страната в икономическия и регионалния министър - те казват къде да бъдат парковете с национално значение. От друга, ресурсът е насочен изцяло в паркове по новия закон, а повечето индустриални терени в страната трудно ще минат по новия ред. Можем да дадем пример със Северна индустриална зона в Габрово - това е най-голямата промишлена зона на територията на една от най-индустриалните общини. Както и на много други места в страната старите функциониращи зони са с разпокъсана собственост, нямат оператор и общо управление и като цяло са изправени пред всякакви казуси. Тази зона трудно ще се преформатира по новия закон - особено в пълния си размер, съответно за нея имаше риск да остане отвъд възможностите за подкрепа по старата версия на плана.


Новата версия на плана на практика обръща цялата идея на предходното правителство нагоре с краката. Това се вижда още от смененото име на програмата, където вече се говори за подкрепа на "индустриални зони, паркове и сходни територии". Всъщност, новият вариант на фиша не заключва програмата в паркове по новия закон, а я отваря максимално широко за всякакви индустриални терени. Докато в стария вариант можеше да кандидатстват само оператори на индустриални паркове, отговарящи на изискванията на новия закон, то в новия могат стари и нови зони, оператори, общини, инвеститори и всички съществуващи и потенциални ползватели - програмата изглежда максимално отворена в този си формат.


Старият вариант на програмата залагаше на безвъзмездни финансови средства и заключваше ресурса в парковете, получили такъв статут според новия закон, като го насочваше в голяма степен към зоните с национално значение. Новият вариант отваря програмата за всички, но ресурсът вече е съчетание от безвъзмездни финансови средства и заеми.


Цедката са т. нар. пазарни тестове. Точно тук влиза и ролята на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), която ще управлява заемния компонент и ще провежда пазарния тест. Директно е написано, че средствата от плана, използвани за подпомагане на финансовия инструмент, включително чрез гаранции, обезпечения и лихвени субсидии, ще бъдат валидирани след проучване на пазара, проведено от ЕИБ.


Новият формат изглежда добре на фона на това, че отваря програмата за всички. Предприятия от вече цитираната Северна индустриална зона в Габрово например ще имат възможността да кандидатстват за средства за техническа инфраструктура, независимо от това дали зоната успее да се регистрира по новия закон и си има оператор или напротив. В известна степен се запазва водещата роля на икономическото министерство, което чрез участието си в новия инвестиционен съвет ще отговаря за вземането на решения за безвъзмездното финансиране на проектните предложения, които са минали одобрението на ЕИБ.


Наличието на заемни средства и пазарен тест, от една страна, насочва средствата там, където има икономическа логика, но в същото време може и да ограничи мащаба на програмата. Именно детайлите на пазарния тест, съотношението между грантове и заеми и скоростта на реализация на проектите ще са ключът към успеха на новия формат за подкрепа на индустриалните паркове.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Какви индустриални паркове, какви 5 лева - със Зелената сделка на ЕК всичкото производство отива под ножа.

 2. 2 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#1] от "jazzdevil":

  https://www.gabrovonews.bg/news/177248/
  Какво ти пречи зелената сделка.
  Ето поредната Габровска фирма дето инвестира в собствен Соларис парк и автономна енергия.
  Трябва да се мисли напред във времето.

 3. 3 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  До коментар [#2] от "Да вярваме на истината":

  И каква ще захранва тоя соларен парк - топлата вода в тоалетните през лятото ли? Коя индустрия може да си позволи целия цикъл на работа да спре понеже се бил появил облак? Или просто е мрачен ден?

 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#3] от "jazzdevil":

  Гяволе, слушай си ейсида и смута, и остави тая работата със зеленате енергетика на хората, които разбират, ок? ☺️

  Апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4538 Весело

  До коментар [#1] от "jazzdevil":https://www.gabrovonews.bg/news/177248/ Какво ти пречи зелената сделка. Ето поредната Габровска фирма дето инвестира в собствен Соларис парк и автономна енергия. Трябва да се мисли напред във времето.
  —цитат от коментар 2 на Да вярваме на истината


  Габрово е центъра на планетата 😂😂...След Северна Македония разбира се които СА планетата 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#5] от "padrino":

  Е и в Габрово живеят хора, българи, не само в Банкя. 😂😂

  Апокалипсисът апокалиптичен
 7. 7 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  Доста неясно написана статия, можеше да е две кратки списъчета, какви са били основните положения в предишния, какви са в новия и дали промените са положителни или не. А ако имаше и някакъв пример или пък не дай си боже, интервю с някой реално ползващ тези неша, който да коментира как се отразяват промените на работата и плановете, щеше да е вече съвсем различна статия.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 8. 8 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  До коментар [#5] от "padrino":

  Как смееш !
  Цялата Вселена е македонска!

  Panta rhei....
 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#1] от "jazzdevil":https://www.gabrovonews.bg/news/177248/ Какво ти пречи зелената сделка. Ето поредната Габровска фирма дето инвестира в собствен Соларис парк и автономна енергия. Трябва да се мисли напред във времето.
  —цитат от коментар 2 на Да вярваме на истината


  Трябва да се мисли и преди да се пише, но явно за някои това е проблем:)
  Иначе, от прочетеното се разбира, че новия вариант е по-добър и дай Боже да се случват повече такива промени с положителен знак.

 10. 10 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  терминът "индустриален парк" е недобре дефиниран
  май всеки влага в него свое разбиране

  няма да оценявам статията, при все че Институт за пазарна икономика - това е марка, от която винаги очаквам най-лошото

  направи ми впечатление какво липсва в статията - автоматизация и роботизация

  защо?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 11. 11 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  До коментар [#4] от "БМЗ":

  Габровеца ли е от хората дето разбират от енергетика? Той щеше да преоборудва Марица Изток на боклук и пелети...

 12. 12 Профил на AdMin
  AdMin
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#7] от "fpyyh":

  С две думи - старата програма беше да се дадат по 100 мильона на Цеко Минев за рехабилитация на земята в Кремиковци, на Томислав Дончев, на Караниколов и на Сиенит за Пловдив. В новата програма тези всичките са "изчегъртани". Стана ли ясно сега?

 13. 13 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Тиквите тикаха зорлем Фолксваген в Кремиковци. Всичките им закони такива - да обслужат приятелите си в София

 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2680 Неутрално

  До коментар [#12] от "AdMin":

  Викаш Тракия Икономическа Зона дето е направена и развита без грам помощ от държавата не знае как се правят икономически зони, а знае само да усвоява пари ли? ;)

  https://tez.bg/bg/home/

 15. 15 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  Абсурдно е това!!!! """""'''''Цедката са т. нар. пазарни тестове. Точно тук влиза и ролята на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), която ще управлява заемния компонент и ще провежда пазарния тест. Директно е написано, че средствата от плана, използвани за подпомагане на финансовия инструмент, включително чрез гаранции, обезпечения и лихвени субсидии, ще бъдат валидирани след проучване на пазара, проведено от ЕИБ""""""""" пълен абсурд и отказ от суверинитет .....икономическото министерство на България се превръща в един регистратор без реално влияние върху процесите........ международни лобисти ще си пренареждат съвременният СИВ както си решат....... тва може, тва не може........ китайци не може, за Гърция Италия и т.н .....обаче може........ Унизителна ситуация!!!!!!!!

 16. 16 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#3] от "jazzdevil":

  Я иди прочети какво е соларен панел, какво е фотоволтаик и изобщо вземи се пообразовай преди да дрънкаш глупости.

 17. 17 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  Просто е абсурдно това """валидиране след проучване на пазара, проведено от ЕИБ""""......... абсурдно е кредитор да определя предмета на инвестицията ! и то при държавни гаранции........

 18. 18 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1633 Весело

  Пешо, мани ги тия глупости, дай да видим какво ще правим с Левски...това тука е дребнотемие.

 19. 19 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#5] от "padrino":

  Нали виждаш какво третира самата статия.
  Само, че за разлика от СМ ние си мълчим. Говорим малко.

 20. 20 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#9] от "tsvetko_51":

  Що?!
  Габрово спечели наградата в ЕС за най-екологичен град и сега се правят непрестанно форуми.
  И освен това на практика заводите минават на собствена енергия, електробуси, общината и музеите минават на елекнромобили . А наскоро ви пуснах проекта за умен град.
  Тотална смяна та осветлението на града тече.
  А за нощта има акумулатори и енергията се ползва денонощно от фотоволтаиците. Даже ако си направя за мен.

 21. 21 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  ""''Новият модел"""" за индустриалните паркове, най накратко значи, че всякакви инвеститори и всички съществуващи и потенциални ползватели могат да си направят частна Индустриална зона вече....... при наличие на собствен одобрен терен......... и на това му се казва, """"'програмата е максимално отворена в този си формат."""""""......... ресурсът щял да бъде съчетание от безвъзмездни финансови средства и заеми......... но нали не си мисли някой, че всеки ще може да го направи....... и независимо от инвеститора, кой узаконява и изгражда инфраструктурата и сменя предназначението на имота ?........ и като капак с "пазарни тестове" Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) щяла да казва на кой може и на кой НЕ......... и при отказ ходи се жалвай на арменският поп.........

 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4112 Неутрално

  Някак си тези промени ми звучат логично и с перспектива за бъдещето.Дано тези промени доведат до бърз положителен резултат.

 23. 23 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4112 Неутрално

  До коментар [#5] от "padrino":

  Ти градският не го слушай!Той абсолютно "не е в час".Родното Габрово се е превърнало в една жалка имитация на онзи град , който беше най-индустрилизирания град в България в края на 80-те с около 3,5 процента от инд.продукция при на население малко под 1 процент от общото за България!Дават се едни символични заплати и надали сегашния обем на производство е 30-40 процента от предишните десетилетия.

 24. 24 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4112 Неутрално

  До коментар [#5] от "padrino":

  Ти градският не го слушай!Той абсолютно "не е в час".Родното Габрово се е превърнало в една жалка имитация на онзи град , който беше най-индустрилизирания град в България в края на 80-те с около 3,5 процента от инд.продукция при на население малко под 1 процент от общото за България!Дават се едни символични заплати и надали сегашния обем на производство е 30-40 процента от предишните десетилетия.

 25. 25 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2063 Разстроено

  Къде е далаверата?....... Примерно в Бургас, защото съм по запознат покрай приятели........ общо 50-65 компании от различни сфери на бизнеса закупиха терени във Фаза 1 на Индустриалния парк Бургас, като 25-30 от тях вече оперират в тази територия......... Цените въобще не бяха евтини... над 80-130-160 евро на квадратен метър....... но се разграбиха като топъл хляб !!! ............... – това са парцелите край езерото Вая, при входа на „Меден рудник“, терените в малката зона край Българово .
  индустриална зона „Мадика“, Северния обход бизнес зона – тази при Пети километър.............. и сега забележете, !!!! .... но много по голяма далавера е не да купуваш по 130-150 евро кв м от общината.......... а да ти сменят безплатно предназначението на някоя нива 500 декара и доведат инфраструктура......... много е яко........ и да е подсладено с отделен ресурс (1/5 от цялата програма) за така нареченото привличане на стратегически инвеститори.......... и всич не мисля че само """"логиката зад това решение е директно обвързана с опита от преговорите с "Фолксваген""""" а да питам как ще се почувстват тези които са се набутали......

 26. 26 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  Всичко това е само в полза на международни корпорации и една шепа български олигарси......

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7458 Неутрално

  ИТН обаче се канят за н-ти път да преработват плана и не се знае, какво ще излезе накрая.

 28. 28 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2500 Неутрално

  Какво стана с тех парковете нагушихмв ли се достатъчно от тях?

 29. 29 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#23] от "bat_plamen":

  Хахаха.
  Най ме кефят разни неадекватни с действителността гастарбайтери.
  Ти как си пропуснал да се домъкнеш лятото.
  Целият свят му казва А то вика Я.
  Със сигурност е очевидно разликата между гастарбайтерите и нас. Вече е огромна. В колите в дрехите да не говорим за мисленето.
  А аз ти пускам реални неща ти ми прещиш утопии

 30. 30 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  Мисля че "нашите велики управленци" нещо пропускат......... и не става дума само за цената на тока, водата парното и газта и т.н ........ или са изключително прости парчета или живеят на друга планета... но факт е, че ги търпим и избираме ние ! ....... Че: ..... 12 юли 2021 г. Гърция, наш пряк конкурент!........... наемане на млади хора със субсидия до 700 евро започват в понеделник...... Размерите на субсидията за заплати и осигурителните вноски за наемане на работа на безработни на нови щатни бройки са както следва:

  466,5 евро месечно / 5598 евро годишно за безработни на възраст 30-49 години

  559,8 евро месечно / 6 717,6 евро годишно за безработни на възраст над 50 години

  606,45 евро месечно / 7 277,4 евро годишно за дългосрочно безработни на възраст 30 и повече години

  653,1 евро месечно / 7 837,2 евро годишно за дългосрочно безработни на възраст 50 и повече години

  699,75 евро месечно / 8 397 евро годишно за безработни жени на възраст 30 и повече години

  Компаниите, които се интересуват , подават заявленията си изключително по електронен път чрез Информационната система за държавна помощ (PSKE) ............ а нашите нищожества, с какво се занимават и лъжат ли лъжат хората, как щели на подскоци да дойдат някакви инвеститори...... https://www.pronews.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/1001192_oaed-ti-deytera-xekinoyn-oi-aitiseis-gia-tin-proslipsi-neon-me

 31. 31 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2911 Неутрално

  До коментар [#20] от "Да вярваме на истината":

  сменил две лампи и айде. като ти казвам, че нямаш въображение и амбиция се сърдиш. обади се като застелеш всички училища в общината с фотоволтаици, а и не само училищата и като им намалиш консумацията с 80-90% за отопление

 32. 32 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  а нашите олигофрени се занимават с проекто - комисии за "Буджака" и "Росенец" ....... божкеееее ....... завършени идиоти.........

 33. 33 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  Не разбрахте ли , че не толкова парковете са важни , а хората в тях.

  Ако ги няма кадрите , остават като кухи проекти.

 34. 34 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2063 Весело

  До коментар [#33] от "pro_bono":

  ====Ако ги няма кадрите , остават като кухи проекти.======аха .....кухи,много кухи ..... ама със сменено предназначение, логистика и инфраструктура подарък ...... много готино нива на 950-1500 лв декара да ти стане на 150 евро квадрата ..... а по нататък, я камилата я камиларят....... а за кадрите....... коментар [#30] ........

 35. 35 Профил на AdMin
  AdMin
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#14] от "realguru":


  До коментар [#12] от "AdMin":Викаш Тракия Икономическа Зона дето е направена и развита без грам помощ от държавата не знае как се правят икономически зони, а знае само да усвоява пари ли? ;)https://tez.bg/bg/home/
  —цитат от коментар 14 на realguru


  Да!
  Опитай да си купиш терен и да си вземеш разрешение за строеж без да ползваш "услугите" Проектиране и Строителство от Сиенит.

 36. 36 Профил на duy58651026
  duy58651026
  Рейтинг: 169 Неутрално

  Харвардите се доверяват твърде много на Пазара. Да, така пише в западните учебници и така би следвало да е в един идеален теоретичен свят, но в реалния живот нещата са по-други. Особено в икономика като българската. Тук е местото на висшия пилотаж да прецениш кои региони са с най-висок потенциал и да ги разпалиш, да им осигуриш транспортна инфраструктура и индустриални паркове, а не да чакаш всичко да се самосъздаде и ти само да го побутнеш с кредити. Малко гъвкавост в мисълта никога не е излишна, не става само сляпо следване по учебник.

 37. 37 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2063 Весело

  До коментар [#36] от "duy58651026":

  """"'Харвардите се доверяват твърде много на Пазара. Да, така пише в западните учебници""""..........глупости!.......кво пише в западните учебници? и къде в тая работа видя въобще "пазар" щото аз виждам една едноходова далавера която няма да има кой знае какъв резултат....... но някой нивите ще станат много скъпи....... Рязко......

 38. 38 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  До коментар [#36] от "duy58651026": отваря се вратичка за промяна на ПУП - овете , планирането на на конкретни поземлени имоти, както и на общите устройствени планове, под предтекст за непосредствено инвестиционно значение и намерение и разбира се това може да засегне правата и задълженията и на трети лица...... и всичко това за някой, но само за някой фирми и лица ще е безплатно .....инфраструктура и т.н... но съвсем няма да са случайни фирмите...... Частна Индустриална зона и после на парче на балъци....... ама други цени....... и общините и държавата разбира се ще са прецакани, защото това могат и сами да го направят за смешни пари......а сега горницата ще отиде в частен джоб.......

 39. 39 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2063 Весело

  Много ми е интересно някой който ми слага (-) да се обоснове логически, да видим може и аз да не съм прав!

 40. 40 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#7] от "fpyyh":

  ++++Съгласен! Но аз мисля, че всички приказки около този план не си заслужават. Инвестиционните процеси имат своя логика и са много факторите, които ги движат. Не ми се ще да правя анализ, но най ограничаващите елементи са острият и траен дефицит на квалифицирана работна сила, което никога няма да се реши и ориенталският манталитет, който ни прави второкласна държава без особена перспектива.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK