Трифонов праща имунолог да въведе ред в сексуалните контакти в училище

Трифонов праща имунолог да въведе ред в сексуалните контакти в училище

© Велислава Петрова личен архивИма такъв народ" предложи имунолог (по-точно специалист по имуногенетика) да оглави министерството, което отговаря за обучението на българските деца и студенти, както и за държавната политика в научната и иновативната работа.


Велислава Петрова участва в екип от още 14 души, открил нов метод за генетичен анализ на имунната система, с който обяснява как вирусът на морбили предизвиква имунна амнезия. Откритието е публикувано през 2019 г. и прави впечатление заедно с други разработки в момент, когато Световната здравна организация регистрира 4 пъти увеличаване на случаите на това заболяване в рамките на година, а специалити напомнят колко важно е имунизирането на децата, за да не се разболеят от други заразни болести като грип, дифтерит или туберкулоза.


Живееща в Женева и работеща там като старши мениджър в екипа по здравна политика в Глобалния алианс за ваксини и имунизации, тя изненадващо бе представена на 12 юли като кандидат заминистър на здравеопазването. Доктор от института Wellcome Sanger в Университета в Кеймбридж и възпитаничка на Университета в Бристъл, преди това тя е била в изследователски център на Pfizer и за кратко в Института "Макс Планк" в Гьотинген.
Но 31-годишната Петрова се оказва за ИТН по-подходяща за министър на образованието по-малко от месец след странния ход на Станислав "Слави" Трифонов в деня след изборите (бел.ред. проектокабинетът с премиер Николай Василев няма никаква процедурна стойност, защото законът определя първо излъчване от парламентарната група на примиер, който получава мандат от президента и тогава обявява структурата и персоналния състав на кабинета си).

Петрова не е била кандидат-депутат от "Има такъв народ" нито за изборите на 4 април, нито на предсрочните на 11 юли, нито е в списъка с експерти (нито в сектор здравеопазване, нито в сектор образование) на партията на "Слави Трифонов", изброени на сайта на формацията като "Хората зад Слави".

Но, ако се вярва на програмата на ИТН и на декларацията им тази седмица от трибуната на парламента, тя ще трябва да изпълни промени в образованието и науката като намаляване на университетите в България, въвеждане на мандатност при директорите на училища, създаване на научни клъстери от образователни институции с общ академичен обмен, учредяване на специални стипендии за студенти от малцинствата (не е посочено кои малцинства, но вероятно се имат предвид ромите, а не евреите в България).


Велислава Петрова не е съвсем непознато лице като други имена, предложени за министри, защото бе сред предпочитаните коментатори по медиите за епидемията. В няколко нейни интервюта през последната година и половина проличава положителното ѝ отношение към необходимостта от ограничения срещу разпространението на коронавируса, както и към ваксинирането, включително на преболедували.


Интервю на "Дневник" с Велислава Петрова от февруари тази година за ваксините срещу COVID-19 четете и гледайте тук.


Разни най-общи идеи


Но сега Трифонов я предлага за сектор, за който не сме чули нищо от познанията, възгледите и намеренията ѝ. Пламен Николов бе представян като образователен партиен експерт (преди да стане потенциалният министъ-председател на България), но и неговите позиции звучат като най-общи идеи от типа на:

 • повече екипна работа в училище
 • да се прекрати препускането на учителите из материала
 • учителят да се чувства като "силов държавен служител"
 • три пъти по-високи заплати (което се обезсмисля при липса на механизъм за оценка на качеството на работата им, а и е доказано, че масовото вдигане на заплащането не води автоматично до по-ефективно обучение на учениците)
 • промяна на принципа "парите следват ученика" с бюджет, отпускан на училището, независимо от обучаваните в него, но и прехвърляне на одобряването на капиталовите разходи към общинските съвети
 • смяна на управлението на делегирани бюджети с нова система (но в програмата на партията за изработването ѝ - а не за прилагането ѝ - са отделени 4 години, т.е. пълният мандат на парламента/правителството)
 • два учебника за учебен предмет (за да се направят икономии и да са по-леки раниците на учениците).

Докато учебниците не присъстват директно в програмата на ИТН, в началото на юли в интервю, водено от негова съпартийка, кандидат-премиерът Пламен Николов обяснява, че според експертите на партията следва да се въведат по два одобрени учебника на учебен предмет, чрез което да се постигне икономия на мащаба и така да се позволи използването на олекотена хартия.


Ако партията също цели да уеднакви учебния материал, не е ясно какъв е смисълът да има два еднакви учебника. Нито как би се подходило към сегашните издатели на одобрени от МОН учебници, които може да се окажат в ситуация на тежък монопол в издаването на учебници. А и в крайна сметка е много по-важно какво е съдържанието на учебниците и възможността преподавателите да избират подходящия за стандартите на училището и нивото на учениците. Тук партията не дава абсолютно никаква заявка за модернизация на съдържанието.


"Национално значими дисциплини"


Друг от приоритетите на ИТН в сектора е наречен "Осигуряване на качествено и насочено към потребностите на децата и обществото образование".

Какви инструменти са избрали от партията за своя министър? "Насочване на изпитното съдържание към национално и социално значими дисциплини, водени от Български език и литература. Промяна на съдържанието на учебните програми. Уеднаквяване на учебното съдържание."


А кои са "национално значимите" дисциплини, по които ще се държат изпити? Какво ще се променя в учебните програми - обхватът им, темите, фокусът, броят на часовете? За опитващите се да модернизират образованието в България "еднакво учебно съдържание" обикновено означава намаляване или край на свободата на избор (доколкото още е останала такава) на всеки учител и конкуренцията между тях.


Формулировката за национално значимите дисциплини, които ще водят изпитното съдържание, звучи като създадена да привлече патриотично настроени избиратели, но не показва конкретна визия, вероятно за да допише всеки каквото си представя в общата рамка.


Велислава Петрова, доктор от елитен британски университет, евентуално ще трябва да приложи това уеднаквяване на практика, щом е приела да я номинират за министър.


Борбата с промискуитета и отегчението


Предполага се, че Велислава Петрова ще трябва да реализира подобни идеи. И не само - програмата на партията ѝ вменява да намери решение на следната задача: "Редуциране на нежеланите поведения в училище (агресия, промискуитет, отегчение)".


Предвид отсъствието на нормална дискусия по това какво по-точно ще прави новото правителство и настояването, че партньорите или го приемат, или не, логическият извод е, че за "Има такъв народ" контролът над половия живот на учениците и емоционалното им състояние в клас трябва да е приоритет и на държавата.


Борбата с промискуитета и отегчението в училище е сред приоритетите на "Има такъв народ" при представянето на експертите и програмата на партията на в началото на март.

Борбата с промискуитета и отегчението в училище е сред приоритетите на "Има такъв народ" при представянето на експертите и програмата на партията на в началото на март.


Това е четвъртият от петте приоритета на ИТН за образование и наука. В две предизборни кампании за парламентарни избори никой не повдигна публично въпроса какво разбират хората на Трифонов под редуциране на промискуитета в училище и как точно ще реализират този си приоритет. Или поне какво разбират лидерите и депутатите на партията под "промискуитет"?

От партийните приоритети се разбира, че това е нещо лошо, т.е. очевидно се има предвид най-масово разпространеното значение на тази дума - безразборни сексуални контакти, които не са ограничени до един или до няколко сексуални партньори.

Не е ясно как се установява това в българското училище, т.е. не е съвсем ясно и как трябва да се бори (евентуалната) министър Петрова с нещо, за което няма общоприет критерий.


Защото за едни родители децата им трябва да останат целомъдрени до първата брачна нощ. Според други тийнейджърите е препоръчително да имат сексуален опит преди да решат да се венчаят. Трети може да приемат, че е невъзможно възрастните да контролират половия нагон, когато започне хормоналната буря на момчетата и момичетата. Четвърти изобщо не я разбират тази тема...


Но от ИТН са предложили решение: "Създаване на подходящи превантивни програми спрямо проблемите на всяко училище. Въвеждане на индивидуално базиран подход, който да посреща поведенческите особености, предлагайки последствия в случаите на отклонения в поведенията, които не са обясними медицински или по друг начин, изискващ терапевтична подкрепа."


И тук има срок на изпълнение - 4 години, т.е. колкото е мандатът на парламента.

В ръководството на партията има класически възпитаници и е възможно да са искали да покажат, че знаят чуждоезични термини. Промискуитет (от лат. promiscuus - безразборен), впрочем, има смисъл и на разнообразен, без ограничения до конкретен вид. Не винаги в лошия смисъл на думата - например, колекция от книги на най-различна тематика (без на пръв поглед да се вижда логика за това), компания в кръчмата от всевъзможни хора или дори навик да ядеш каквото ти попадне.


Промискуитет се използва терминологично и в образованието - в смисъл на безразборно обучение, съставено от предмети без очевидна връзка между тях или обезценяване на цялото начинание чрез безразборно раздаване на дипломи.


Но образователното министерство според "Има такъв народ" трябва да се бори за "приемане на дисциплината и поведението като основен фактор в образователния процес" и сексуалните контакти на учениците ще са единият от трите посочени критерия.


Другите два са борба с "агресията" и "отегчението". По първото трябва да се работи, но как се бори държавата с отегчението на учениците и студентите? Като им забрани да се отегчават? Като им заповяда да им е интересно? А ако агресивен е преподавателят? Или пък учениците са отегчени, защото преподавателят не си се обновявал курса от 20 години? (А ще има ли борба с проявите на промискуитет при преподавателите?)


В профила си във "Фейсбук" Петрова е поставила под снимката си фразата "Историята ще бъде благосклонна към мен, защото възнамерявам да я пиша".


Изразът се приписва на Уинстън Чърчил, но всъщност не е произнесен от него. Великият британец е казал в реч пред Камарата на общините на 23 януари 1948 г. следното: "Що се отнася до мен, смятам, че би се смятало за по-добре от всички партии да оставят миналото на историята, особено защото аз предлагам да напиша тази история". По това време той не е премиер и смисълът на изказването е, че ще се върне на поста, т.е. възнамерява по логиката на "историята се пише от победителите" поколенията да четат само хубави неща за него.


Днес се смята, че употребата на тази фраза в компания или пред аудитория е по-скоро като проява на претенциозност.


По текста работиха още Видка Атанасова и Деян Димитров от "Капитал".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (111)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 2916 Весело

  Таз ако им падне на студентите и по-големите ученици - няма да я върнат. Хем по темата.

 2. 2 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  После ще смени имунология с хормонален терапевт и хирург за заместник и ще "сменя" половете на студентите, а по-нататък и на по-младите учащи се?

  мурзилка
 3. 3 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 310 Любопитно

  Респект за Слаф,надявам се да бъде подкрепен от Раданч и Тафров!🖕🖕🖕

  Много съм прост
 4. 4 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Много нелепа кандидатура.

 5. 5 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Кой за какво учил и какво специализирал явно няма значение вече, важно е бройката да се запълни.
  Няма такова падение.

 6. 6 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 576 Неутрално

  През последните 30 години един нормален министър на образованието не сме имали.

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Разстроено

  Много отдавна изобщо не е смешно...

 8. 8 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Защо не пратят неуспелият министър Момчил Иванов да решава сексуалните проблеми ?! Изглежда като добър кандидат, предвид историята на чатовете му.

 9. 9 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 658 Любопитно

  Съмнявам се, че в ИТН може да се намери човек, който да е в състояние да отговори смислено и изчерпателно на всички въпроси, които могат да му бъдат зададени от журналист от ранга на подписалият тази статия.
  Това:
  "А кои са "национално значимите" дисциплини, по които ще се държат изпити? Какво ще се променя в учебните програми - обхватът им, темите, фокусът, броят на часовете? За опитващите се да модернизират образованието в България "еднакво учебно съдържание" обикновено означава намаляване или край на свободата на избор (доколкото още е останала такава) на всеки учител"
  ми направи особено добро впечатление. Жалко само, че никога няма да разбера какво мисли по темата човек, който има самочувствието, че може да пише история, но може би не знае какво пише в българските учебници по история в момента...

 10. 10 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1098 Любопитно

  До коментар [#8] от "Хай Буй":

  Ся да не излезе педофил, примамващ деца през социалните мрежи?

  мурзилка
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Българин Бг
  Българин Бг
  Рейтинг: 691 Неутрално
 13. 13 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 787 Неутрално

  "Но образователното министерство според "Има такъв народ" трябва да се бори за "приемане на дисциплината и поведението като основен фактор в образователния процес" и сексуалните контакти на учениците ще са единият от трите посочени критерия."

  Тези не са в ред.

 14. 14 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Институтът е 'Макс Планк', бре.

 15. 15 Профил на Миро
  Миро
  Рейтинг: 506 Разстроено

  Щеше да е голяма смешка, ако не беше на наш гръб!

  другари комунисти (БСП, АБВ, ГЕРБ, учени, патриоти руски и друга ДС измет!), пътят на България в 21 век не е пътят на Путин! Това е България, не Задунайская!
 16. 16 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 658 Весело

  До коментар [#13] от "regular_observer":

  Можеше и да е по-зле. Да предложат бой с пръчки или разделяне на учениците по пол например. Колко му е да възродим пансионите за благородни девици или мъжките гимназии. И по един колан на целомъдрието може да решат да им дадат, та да " Няма "Не искам", няма " Недей""...

 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Такива назначения, тази и куп още и-тъ-нейци още, имат резон и работят само при Революции.
  В случая революция от ИТН нЕма. И нЕма как да има, защото липсва фундаменталната предпоставка - ясна и комплексна Идеология. Предвид "профила" на избирателите и феновете им - и нЕма и как да има.
  Белята обаче е, че дори Предводителите им не са формулирали и следват поне една Концепция за това каква Държава целят.
  Затова и мантрата им е "вЕрвайте МИ". Само дето не са Царят, даже със съжаление бих добавил.
  Та затова резултатите, неизбежните, са предопределени.
  Но мат'рялът допусна една волунтаристична и арогантна своя част да му се качи на главата. И затова всички ще сърбаме попарата ...

 18. 18 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Ще има ли отново оценки за поведение? Сексуално?

  По два учебника на предмет. Нинова иска по един. И половин стига. По биология - написан от образователният министър. По философия - от премиерът. По гражданско образование - компилиран от вътрешният министър. Те могат.

 19. 19 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  Кой за какво учил и какво специализирал явно няма значение вече, важно е бройката да се запълни. Няма такова падение.
  —цитат от коментар 5 на doctor.no


  Ми то в България от много години е това, че не работиш това за което си учил.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 20. 20 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Заглавието си е чист клик-байт.

 21. 21 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Похвала за труда на екипа на дневник цяла седмица да експозира факти и да анализира кандидатите за министерски постове.

  You don't know what you don't know.
 22. 22 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 653 Неутрално

  От "Тайсън кючек" до борба срещу агресията и промискуитета.
  Еволюция. Когато почнеш да не можеш ставаш пуритан.
  За предизборен лозунг върви, но за реална политика...

 23. 23 Профил на Zarko Rashev
  Zarko Rashev
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Вярно ДБ са в кръга Капитал. От 1 седмица обърнаха палачинката и само плюят ИТН. Много жалко. Явно Ицко Иванов ще играе за нови избори и повече мандати.

 24. 24 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 432 Неутрално

  На Слави пипирудитИ..

  I shave with Occam's razor
 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2926 Весело

  От "Тайсън кючек" до борба срещу агресията и промискуитета.Еволюция. Когато почнеш да не можеш ставаш пуритан. За предизборен лозунг върви, но за реална политика...
  —цитат от коментар 22 на dorko


  Мдам.
  Слави тъпчеше трибуните на шоуто си с малолетни от училищата.
  Сега очаквам да им спретнат Неделно училище в Църквата.

 26. 26 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1847 Любопитно

  Добре е журналистите вместо да се правят на учудени.... да проверяват за правилен класово-партиен произход на кандидата! Родители и техните родители, евентуално съпруг и неговия произход до второ коляно! Вдянахте ли?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 27. 27 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Добре е журналистите вместо да се правят на учудени.... да проверяват за правилен класово-партиен произход на кандидата! Родители и техните родители, евентуално съпруг и неговия произход до второ коляно! Вдянахте ли?
  —цитат от коментар 26 на chichka


  да, ама редакционната политика друго казва

  You don't know what you don't know.
 28. 28 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1940 Неутрално

  В две предизборни кампании за парламентарни избори никой не повдигна публично въпроса какво разбират хората на Трифонов под редуциране на промискуитета в училище и как точно ще реализират този си приоритет. Или поне какво разбират лидерите и депутатите на партията под "промискуитет"?

  От партийните приоритети се разбира, че това е нещо лошо, т.е. очевидно се има предвид най-масово разпространеното значение на тази дума - безразборни сексуални контакти, които не са ограничени до един или до няколко сексуални партньори.

  Не е ясно как се установява това в българското училище, т.е. не е съвсем ясно и как трябва да се бори (евентуалната) министър Петрова с нещо, за което няма общоприет критерий.

  Вярно ли това ще бори момето? Основен приоритет- спиране на безразборните сексуални контакти в училище. WTF?

 29. 29 Профил на Milen Kirilov
  Milen Kirilov
  Рейтинг: 64 Неутрално

  Заглавието си е чист клик-байт.
  —цитат от коментар 20 на Густав


  Цялата тайфа нарцисченца на ИТН е клик-бейт.

 30. 30 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Може би идеята е сексуалните партньори на учениците първо да минават на кастинг при Слави. Тя цялата работа с този кабинет придоби форма на един голям сексуален кастинг с избирателите.

 31. 31 Профил на Georgi Georgiev
  Georgi Georgiev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Едва ли това съобщение ще стигне до много хора, но относно деца-родители-учители казуса ГОРЕЩО препоръчвам книгата на Габор Мате и Гордън Нюфелд - "Дръжте се за децата си" или "Hold on to your kids". Дава много добра представа защо модерното общество и децата ни се движат сегашната си посока и какво може да направим за да подобрим отношенията си с тях. Поздрави!

 32. 32 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Вярно ли това ще бори момето? Основен приоритет- спиране на безразборните сексуални контакти в училище. WTF?
  —цитат от коментар 28 на атанас

  Не, това са тълкуванията на журналиста и щенията му. От всички неща, които са написани за образованието, той се хваща са промискуитет и започва да си прави тълкования по темата на фона на снимката на "момето". Явно е решил, че ще се получи статия, която да оправдае интереса. Дори залита към промискуитета на учителите.
  Да се беше хванал за агресията в училище....
  Както и да е.... статията е много слаба. Свободни съчинение на тема "ми на нас не ни е ясно, но пък не сме и питали, защо пък да не поразсъждаваме какво би било това". А образованието е много важна тема (според мен е най-важната) и е хубаво да се правят качествени материали за нея и за идеите на ИТН по нея. Например идеята за ограничаване на учебниците до 2 по предмет съвсем не е с цел по-леки раници. Друг е смисълът на подобно ограничение и хубаво да се подготви материал с плюсове и минуси на подобно начинание. Много важна е и темата за намаляване броя на университетите, но за нея също не съм видяла материал...

 33. 33 Профил на yp123
  yp123
  Рейтинг: 306 Гневно

  Като оставим настрана цялостната кадрова политика на ИТН... това заглавие би подхождало на БЛИЦ и ПИК, но не и на Дневник. Доста разочароващо...

 34. 34 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Защо се пропуска дребната подробност за възрастта на дамата? 31 години. Е как ще има опит и знания за такава длъжност? Но в страната на киселото мляко тези подробности нямат значение.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 35. 35 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  И защо Дневник пропуска, че основната и трудова беография е на доброволка в толерастки организации? Както и дребната подробност, че в нормалните държави (в т.ч. ОК) докторантурата е образователна степен. И евентуална научна кариера започва след завършването и? Напук на твърденията на феодалните родни старци.
  Факта, че за втори път приема такова предложение не говори никак хубаво за нея и за самооценката и.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 36. 36 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#21] от "meteowrite":

  Обаче срамежлово мълчи за предложените от ДБ министри - по една кратка справка имаще за съдебните драми на приятеля на Спецов и на Хардварда и нищичко повече. Както и за самия Спецов разбира се. Сякаш най-свободна медия се опитва да покрие техните прегрешения с тонове помия за противниците им. Или съм много мнителен а?

 37. 37 Профил на cormoranstrike
  cormoranstrike
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Тази мома е тра-ге-ди-я. Ако ставаше за нещо вече щеше да има семейство.

 38. 38 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  До коментар [#35] от "Цецо":

  Не е баш така, самата докторантура е "научна кариера". Защото в нормалните държави тя се дава след сериозен труд и някакво реално научно постижение. Обикновения "висшист" там е бакалавър т.е покрива някакво ниво и после отива да се развива в професията си. Хора с претенции взимат и магистратура която показва е човека има търпение да се задълбае в една тема. Но не се изисква научен принос за да ти я дадат. И вече хора с мерак за наука правят 4-5 години ПХД рисърч , постигат някакви забележими резултати и взимат тая степен. И вече продължават в някакви пост-док рисърчи да дълбаят с надеждата преди пенсия да вземат нобел.

 39. 39 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2926 Весело

  Като оставим настрана цялостната кадрова политика на ИТН... това заглавие би подхождало на БЛИЦ и ПИК, но не и на Дневник. Доста разочароващо...
  —цитат от коментар 33 на yp123


  Това го твърдите, защото явно сте нов в Дневник.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на hal9000
  hal9000
  Рейтинг: 72 Неутрално

  До коментар [#37] от "bateval":

  Според теб само жените със семейство ли "стават за нещо" ? Не живеем в средновековието все пак.

 42. 42 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Специалистът по генетични смущения може да е от полза и на самия Трифонов и неговия екип.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 43. 43 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Защо се пропуска дребната подробност за възрастта на дамата? 31 години. Е как ще има опит и знания за такава длъжност? Но в страната на киселото мляко тези подробности нямат значение.
  —цитат от коментар 34 на Цецо


  Сорри, ама от къде-накъде намесихте "киселото мляко"?
  При това абсолютно погрешно представено като контекст!

  Когато България наистина е била "Страната на киселото мляко" - дори разсипана след войните и погрома на Ньой Стоян Омарчевски и Цанко Церковски само за две-три години осъществяват програма за задължително средно образование, построяват се над 1000 - да, хиляда! училища и се подготвят учителските кадри за тях. Паралелно разширяват и Софийския уноверситет с катедри по медицина и биология.

  Днес става точно обратното!
  И може би именно защото България от страна на киселото мляко стана страна на ерзац-продукта, вносното сухо мляко и Е-тата за цвят, вкус и аромат!

 44. 44 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2654 Весело

  Решението на тази задача е важна ...."Редуциране на нежеланите поведения в училище промискуитет !!? :))

 45. 45 Профил на eqf28366123
  eqf28366123
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Съсипаха ги тия деца!
  Не стига, че с тия електронни дневници не могат да се скрият, ми сега ще им отнемат и удоволствието от сФирката в училищните кенефи, по време на голямото междучасие.

 46. 46 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Тези, които вече не сме ученици и студенти къде може да потърсим дамата за да наваксаме пропуснатия материал?

  -voxy
 47. 47 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1975 Разстроено

  Щеше да е голяма смешка, ако не беше на наш гръб!
  —цитат от коментар 15 на Миро


  Кой каквото си направи...

 48. 48 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Имахме управител тиква, свинска тиква. Сега бостанът ни ощастливява с тиква, тиква кратуна. Нормално. С какво друго да ни зарадва родният бостан, освен с кухи плодове? Интересни са последните социологически данни - кухите увеличават подкрепата си?! Така че, без да съм мизантроп, трябва да рекапитулирам безмилостно - не прост народ, много прост народ.

 49. 49 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1975 Весело

  Тези, които вече не сме ученици и студенти къде може да потърсим дамата за да наваксаме пропуснатия материал?
  —цитат от коментар 46 на voxy


  Ако сте тръгнали да си търсите партьор в статиите на "Дневник", спукана Ви е работата...

 50. 50 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#49] от "plamen_b":

  Що така обезкуражително? На един съфорумец от Шумен му се получи и сега е семеен и има +2 деца от третата съпруга. Надежда винаги има и по форумите.

 51. 51 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1223 Любопитно

  Ще има ли отново оценки за поведение? Сексуално?По два учебника на предмет. Нинова иска по един. И половин стига. По биология - написан от образователният министър. По философия - от премиерът. По гражданско образование - компилиран от вътрешният министър. Те могат.
  —цитат от коментар 18 на dorko

  Кандидат премиера май може да напише само по физическо,освен ако не вземе Кисинджър за съветник или поне Доган ефенди.

  Тиква под наем.
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  До коментар [#21] от "meteowrite":Обаче срамежлово мълчи за предложените от ДБ министри - по една кратка справка имаще за съдебните драми на приятеля на Спецов и на Хардварда и нищичко повече. Както и за самия Спецов разбира се. Сякаш най-свободна медия се опитва да покрие техните прегрешения с тонове помия за противниците им. Или съм много мнителен а?
  —цитат от коментар 36 на m17


  +++
  Преди изборите от ДБ отговаряха как 'важни са политиките, не хората' на въпроса дали ще се правят дебати с ИТН. Е, уж бяха подравнени след разговорите, но сега палачинката се обърна и вече личностите са препъни-камъка. Или може би е липсата на кадровото им участие в проектокабинета - не знам. Само ми прави много лошо впечатление двойният аршин с който вестникът им се отнася към кандидатите от различни партии, при все самоквалификацията на почтена медия в синхрон с етичните журналистически практики. Да не говорим, че от една седмица насам колонката с "Анализи" е фраш с анти-ИТН словоизлиния на социолози, политолози и т.н.

  You don't know what you don't know.
 54. 54 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1223 Разстроено

  До коментар [#26] от "chichka":
  чиче, тази е Сороспиика та дрънка, ако ще баща и да е Гоцев или агент Гоце

  Тиква под наем.
 55. 55 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Може да пратят сексолог да прави планове за имунизация.
  Щото изоставаме.

  Оригинални хора са от итн.
  Ходят скъсани, търсят символи в скъсаното....

 56. 56 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  Млада жена със сериозна и перспективна професия. С кой акъл се е навила на това , не знам.

 57. 57 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1223 Разстроено

  Защо се пропуска дребната подробност за възрастта на дамата? 31 години. Е как ще има опит и знания за такава длъжност? Но в страната на киселото мляко тези подробности нямат значение.
  —цитат от коментар 34 на Цецо

  Възрастта не е порок, вземи Левски, Ботев та дори и един Пеевски , другаде е проблема на този избор и той се корени в начина и на обучение

  Тиква под наем.
 58. 58 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  До коментар [#53] от "meteowrite":

  Борбата е за кокала, каквото и да си говорим :)

  Не може предното лято да си висял по площадите и сега да си само депутат. Трябва нещо по-доходоносно да си. :)

 59. 59 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1223 Весело

  До коментар [#37] от "bateval":Според теб само жените със семейство ли "стават за нещо" ? Не живеем в средновековието все пак.
  —цитат от коментар 41 на hal9000

  ами видяхме какви ги надроби Меркелана. Жена която не е раждала е като мъж който не е ходил в казарма, за никакъв чеп не става

  Тиква под наем.
 60. 60 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Ще има ли отново оценки за поведение? Сексуално?По два учебника на предмет. Нинова иска по един. И половин стига. По биология - написан от образователният министър. По философия - от премиерът. По гражданско образование - компилиран от вътрешният министър. Те могат.
  —цитат от коментар 18 на dorko


  Това е доста добра идея. Лабораторни упражнения и практически изпити.
  Чиста борба с демографската криза !

 61. 61 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1847 Весело

  До коментар [#30] от "oos19355380":

  Пропускаш "на червеното килимче по прашки"! Един падна, друг ще го смени.... но простотията чалгарска ще продължи да ни мори!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 62. 62 Профил на del40
  del40
  Рейтинг: 147 Весело

  Тая не мяза на калинка, а ана пАча въшка!
  От...министерство на министерство я пренасят хай буйовете...

 63. 63 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 660 Разстроено

  Малко е пресолена статийната манджа в частта с опитите за неоправдана ирония и оригиналничене.
  Има много място за критика, разбира се, но комай целта е друга.

  Между другото, извън авторовия стерилен свят, промискуитетът в училищата в България е наистина сериозен проблем, от който произтичат множество други сериозни проблеми и е нелепо един съвсем правилно поставен приоритет да е обект на ситуационен политически хумор-сатира-и-забава.

  Но, какво да се прави - редакционно поръчение, требе да се покрива нормативът.

 64. 64 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  До коментар [#34] от "Цецо":

  Бих казал че си е точно със възрастта да намалява промискуитетът на учащите се.
  Обаче Министър на образованието?
  Честно казано вече ме е страх да отворя новинарски сайт.
  Всеки път почна да чета за кабинета на Чалгаджията се втрещявам.
  Не е смешно, кошмарно е.

  Panta rhei....
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Т.е експериментите в образованието ще продължат!

 67. 67 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  "о как се бори държавата с отегчението на учениците и студентите? Като им забрани да се отегчават? Като им заповяда да им е интересно? А ако агресивен е преподавателят? Или пък учениците са отегчени, защото преподавателят не си се обновявал курса от 20 години? " - като спомогне уроците да са поднесени по начин, по който отегчените ученици са по-малко. чрез визуализации, практически демонстрации и тн. То и ние бяхме отегчени по химия като пишехме на дъската разни уравнение, но я ме сложи в една лаборатория, покажи ми на практика как се извършва неутрализацията като процес, покажи ми други химически процеси и може би ще ми е по-интересно и няма да се отегчавам.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 68. 68 Профил на Румцайс
  Румцайс
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Въпроси, на които Петрова трябва да отговори, ако има поне малко достойнство:

  Защо смята, че изобщо може да бъде полезна като министър на образованието с каквото и да е, и как по-точно?

  Защо е приела първо да бъде номинация за Мин. на здравеопазването, а не на образованието?

  Какво и е мнението за Н. Василев и Симеон Саксккобургготски, под чиито знамена е основан Милениум Клуб (организация, напомняща Българския Великден или пък Комсомола, подкрепила яростно номинацията на Ирина Бокова)?

  Наясно ли е с връзките на Н. Василев с Държавна Сигурност (Атанас Тилев), и предполагаемите такива на Симеон? Ако да, има ли това значение за нея изобщо?

  И т.н., ИТН…

 69. 69 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#38] от "m17":

  В нормарните държави доктор е образователна степен. И голяма част от завършилите не се занимават с научна дейност след това. За доста позиции в читава компания се изисква докторска степен.
  Първата стъпка в научна кариера е т.н. пост док.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 70. 70 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1754 Весело

  До коментар [#67] от "bludniq_sin":

  Разбрах ти намека.. ако не практика, поне П06нхъб премиу акаънт да се пусне в училищата.... :)

 71. 71 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  До коментар [#66] от "balkantourist":

  Секспериментите!

  мурзилка
 72. 72 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Статията е леко заяждане по отношение на Велислава Петрова

  Можеше да се концентрира в/у нелепите теми в програмата на ИТН за Образованието - и не е ясно дали Петрова е участвала в тяхното писане

  За мен най-основателният в-с към Петрова е защо прие да стане Министър на Здравеопазването, а само седмица по-късно прие да е Министър на Просветата? Изглежда сякаш тя няма конкретен профил или предпочитание - стига де министър всичко е ОК

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 73. 73 Профил на Test testov
  Test testov
  Рейтинг: 32 Неутрално

  Тоячно тази кандидатура от ИТН мисля, че е една от най-добрите честно казано.

 74. 74 Профил на Румцайс
  Румцайс
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#72] от "Николов":

  Именно. Изглежда, че е важно за нея да бъде “във властта”, независимо как и къде

 75. 75 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1000 Любопитно

  Предполагам редът в сексуалните контакти в у-ще ще е следният:
  1.ако за една ученичка има повече от 1 желаещ ученик който,да осъществи контакта,да чрез жребий,да бъде определен кой ще е първи,втори и т .н.
  2.ученик завършил акта за по-малко от 5 мин.,да бъде длъжен,да го повтори.
  3.ако и при повторението избърза,да бъде наказан анално от някой от опашката,ако има такава
  4.всички сексуални контакти,да се осъществяват само на последните чинове

 76. 76 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Не мога да разбера наистина. Да кажем, че имаше супер много управленски опит и успешно завършени проекти и постижения. Да кажем, че я местят от една структура в друга подобна, където отново ще може да допринесе с правилно управление. Да кажем, ама не.. Тя нито има такъв опит, нито структурите са сходни.

 77. 77 Профил на Петър Ценев
  Петър Ценев
  Рейтинг: 235 Весело

  Да въведе ред в какъв смисъл!? ...всеки да си изтегли номерче поредно за сексуален контакт със съответният ученик/ученичка, а не безразборно да се опрашват. Слави по-добре да назначи Кобилкина - тя знае как да въведе ред в "конюшната":)))

 78. 78 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Учиндолският галфон има миш-маш в главата си.

 79. 79 Профил на Venelin Velev
  Venelin Velev
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Българските учени с регистрирано "откритие" се броят на пръстите на ръката. Журналиститите, като този автор, са хиляди, а критикарите от форумите - милиони. Поради такова разпределение на умствените капацитети в популацията от територията, резонно и резонансно е в правителствата да не попадат водачи-откриватели, а когато попадат - пропадат. По нагледно показваната ви тези дни технология. НЕКАДЪРНИЦИТЕ ОТ ВСИЧКИ ПОСОКИ СЕ СЪЮЗЯВАТ И УСПЯВАТ.

 80. 80 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  с няколко дребни забележки - добра статия

  уместно зададени въпроси
  уместна ирония
  без натякване и патетика е посочен "визионерската" импотентност на ИТН (просто казано: не знаят какво да правят и в тази област, образованието, при все че много им се иска нещо да понадраскат в страниците на историята, вероятно "бяхме тук и се наср...ме")

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 81. 81 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#6] от "ygo11542256":

  ами преди това?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 82. 82 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#13] от "regular_observer":

  не са я

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 83. 83 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#21] от "meteowrite":

  определено качествен труд!

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 84. 84 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  Щом е соросоид ще върши работа където и да я сложат. Важното е да съсипва всичко родно и да ходят българските деца в чужбина. Вместо да повдига качеството на университетите тя ще ги затваря. Какво в българската конституция оправдава отпускане на стипендии за някакви малцинства, според тази родна конституция не са ли всички еднакво равни пред закона? Що само за малцинствата, нима няма и етнически български деца, които да имат нужда от финансова помощ? Ама неолибералната-соросоидна пропаганда винаги цели да раздроби държавите по хиляди показатели, затова е и постоянното разделени по оста малцинства, раси, полове и т.н., като хората са разделени по-лесно биват манипулирани.

 85. 85 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#43] от "xm...":

  и в тези хиляда училища преподават, и то на добро ниво, предимно млади даскали

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 86. 86 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Вечерните курсове за начинаещи министри започнаха.

 87. 87 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  И защо Дневник пропуска, че основната и трудова беография е на доброволка в толерастки организации?
  —цитат от коментар 35 на Цецо


  Би ли обяснил какво е ''толерастка организация''?

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 88. 88 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Българските учени с регистрирано "откритие" се броят на пръстите на ръката. Журналиститите, като този автор, са хиляди, а критикарите от форумите - милиони. Поради такова разпределение на умствените капацитети в популацията от територията, резонно и резонансно е в правителствата да не попадат водачи-откриватели, а когато попадат - пропадат. По нагледно показваната ви тези дни технология. НЕКАДЪРНИЦИТЕ ОТ ВСИЧКИ ПОСОКИ СЕ СЪЮЗЯВАТ И УСПЯВАТ.
  —цитат от коментар 79 на Venelin Velev


  Никой нищо не казва за качествата на госпожата като изследовател и учен. Но е илюзия, че ако един човек е добър учен, то той ще е непременно добър администратор, още по-малко добър министър. Ние не знаем какви са административните качества на госпожата.
  Сега, в статията на едно място са намесени нейни лични изказвания, когато не е била кандидат на ИТН, с моменти от програмата на ИТН , не знаем какво да договаряли ИТН с другите партии от НС , освен прословуто съвпадение на приоритети, което е достатъчно обща формулировка.
  Конкретно за "борбата с промискуитета: - ние като общество ще трябва да се разберем дали държавата трябва да се меси в сексуалния живот на гражданите. В България, подобно на много страни в ЕС, възрастта за сексуално съгласие е 14 години. Презумпцията е, че след 14 г. българските граждани вече са достатъчно зрели, че да водят полов живот. Нататък какво значи "ще борим промискуитета" - ще спомагаме за формирането на трайни двойки сред подрастващите? Ще наложим модел на "правилно сексуално общуване". Аз лично съм за повишаване на сексуалната култура на подрастващите, т.е. за повишена полова просвета в училището, но струва ми се много привърженици на "традиционните семейни ценности" са против и държат родителите да подготвят чедата си в тази сфера на живота, а държавата да не се меси в тази сфера.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 89. 89 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Тази мома е тра-ге-ди-я. Ако ставаше за нещо вече щеше да има семейство.
  —цитат от коментар 37 на bateval


  До сега се е "образовала" в един от многото колежи в Кеймбридж, по-късно е правила "наука" с доста професори (на запад изостават, нямат академици). Моногамията в нейния случая не е ефикасна/доходоносна, ако иска "научна" кариера.
  В началото на пандемията я бяха хвърили срещу Мангъров , като "сериозен, западно образован учен" от Швейцария, да ни пробутва ваксини.

 90. 90 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 667 Любопитно

  Ще почнем да тъгуваме по Дани Рабъла - беше безобиден в сравнение с тия нахъсани новобранци...

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 91. 91 Профил на Venelin Velev
  Venelin Velev
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#88] от "Kephy":

  колега, всеки може да говори всичко, когато е от лице лично. А работата в партия, в институция, в екип - е нещо съвсем друго. И сравненията се правят на единна основа. ,

 92. 92 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  До коментар [#1] от "Deaddark":

  Нищо няма да направят от партията на Трифонов ,поне по едно българче да успеят да направят ,това ще остане .

 93. 93 Профил на Borko
  Borko
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Тази изчерпателност на събраната информация щеше да е обективна, ако имаше поне опит за обзор за миналото на служебните министри, например на Бойко Рашков. Но понеже в кабинет са наши хора, нищо не се пише. Както казва Киркегор “Предпочитам дъщеря ми да стане проститутка, отколкото синът ми да бъде журналист.”

 94. 94 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#88] от "Kephy":колега, всеки може да говори всичко, когато е от лице лично. А работата в партия, в институция, в екип - е нещо съвсем друго. И сравненията се правят на единна основа. ,
  —цитат от коментар 91 на Venelin Velev


  Е, все пак личните възгледи на един човек, който готвим за министър, би трябвало да имат значение. Аз лично не бих очаквал много от човек , чийто лични възгледи се разминават с поставените му за изпълнение политики.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 95. 95 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Жалък опит да се дискредитира това чудесно момиче.Може би авторът без да се усеща попада в ролята на Мънгъров.

 96. 96 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 648 Разстроено

  Улични келеши !
  Еманация на простотията и посредствеността !

 97. 97 Профил на cormoranstrike
  cormoranstrike
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#41] от "hal9000":

  Първо сме биологични, а после социални същества. Човек без деца и семейство обикновено не е нищо повече от една машинка за папкане и а@@@не. Ако не сте разбрал, смисълът на човешкия живот е да се продължава и възпитавайки децата си, човек да се опитва да променя бъдещето към по-добро. Всичко останало са празни приказки на хората, които не са го разбрали това нещо или не могат да го осъществят.

 98. 98 Профил на cormoranstrike
  cormoranstrike
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#89] от "crq18506084":

  Направих си труда да й погледна профилите в социалните мрежи. 31 години развяване по белия свят без всякакъв смисъл.

 99. 99 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Вижте кой е вносител на олекотената хартия в България, ха изненада!!!

 100. 100 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#34] от "Цецо":

  Сравнявам я със сегашния (Николай Денков) и предишния (Красимир Вълчев) министри. Това са най-компетентните у нас по темата образование (оставям политиката на страна). Как точно ще ги замести 31 годишната експертка ми е трудно да се сетя. Как например ще редуцира броя на университетите? Интересно е да чуем становище по въпроса.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK