Възможна ли е съдебна реформа без политическо писмено споразумение

А дали намеренията на ИТН за съдебна реформа хващат вяра е отделен въпрос.

© Велко Ангелов

А дали намеренията на ИТН за съдебна реформа хващат вяра е отделен въпрос.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


Все още не знаем дали партията на Слави Трифонов ще бъде способна да излъчи правителство, което да намери парламентарна подкрепа. А от това зависи и животът на 46-ото Народно събрание (НС). Оттам пък усилията за изпълнение на редица необходими мерки за отстраняване на дефицитите при работата на българските съд, прокуратура както и на конфискационната комисия КПКОНПИ.


На този етап от "Има такъв народ" (ИТН) избягват подписването на споразумение с партиите, които потенциално биха гласували кабинета им. Най-често вместо това от партията на Слави заявяват високи морални претенции (депутатът Балабанов), като считат това за достатъчна гаранция за изпълнението на редица политики в сектора правосъдие. Да речем, че като цяло в предизборните платформи на ИТН, "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се Бг! Ние идваме" (ИБНИ) консенсусните теми бяха ревизия на Закона за съдебната власт с цел закриване на специализираните съд и прокуратура, преформатиране на КПКОНПИ и търсене на мнозинства по конституционния дебат, отстраняването на главния прокурор Гешев с един или друг похват. Но така общо изброени приоритети на тези три партии се припокриват частично, а при внимателно изследване бихме открили, че конкретиката им дълбоко се разминава.
Няколко възможни конфликтни сценария


От ДБ предлагат краткосрочни и средносрочни мерки, сред които при настоящия модел на ВСС: въвеждане на двойното мнозинство (от всички членове и от съдиите, избрани пряко от съдии) при вземане на решения, засягащи статута и функционирането на съдилищата и кариерното развитие на съдиите; разширяване на функциите на общите събрания на съдилищата. Макар и временна тази мярка е в състояние да предотврати прокурорско и политическо надмощие при предстоящия избор на нов председател на Върховния касационен съд. Подобна конкретика липсва при ИБНИ и ИТН и ако те откажат да подкрепят едно такова действие, това би бил бърз и значим повод за оттегляне подкрепата към кабинета Трифонов/Николов.


По друг важен въпрос - статуса на главния прокурор, от ИТН поддържат без мотиви и обосновка виждането за пряк избор на ГП и възможност за отстраняването му. И двете идеи звучат гръмко и обещаващо, но не са подкрепени с никаква конкретика, а следва да търпят критика и преразглеждане. Ето защо един писмен политически акт за общи приоритети и изпълними политики би спомогнал да се навлезе в детайлите, които да оправдаят обществените искания за реформи.


Внимателният прочит на платформата на ИТН обаче може да раздразни запознатия читател с някои недомислици като "Създаване на независим Инспекторат за контрол на ВСС и прокуратурата". Към настоящия момент има Инспекторат към съдебния съвет, необходимо е обновяването му, а какъв ще е този нов вид инспекторат и на съдебния съвет, вероятно правно изобретение, непознато в конституционните традиции. Подобни откъслечни инициативи няма как да не разгневят ИБНИ и ДБ.


Опит от последните дни и близкото минало


В ДБ и особено Христо Иванов би следвало определено да пазят трайни спомени от времето на Реформаторския блок, когато Борисов, Първанов и компания не само ги надхитриха, но и реално изхвърлиха за известно време от политиката, а в правните среди голяма част от професионалните общности останаха излъгани. Тогава зад гърба на реформаторите Борисов се договори с ДПС и Цацаров, постави в изолация идеите на екипа на Христо Иванов и самия него, именно защото и конституционният проект, и стратегията за съдебна реформа бяха подкрепени в парламента от плаващи коалиционни мнозинства.


За разлика от тогавашното поведение на Борисов и Цацаров хората на Трифонов в НС, а и самият Гешев изглеждат твърде неуравновесени в поведението си. Като добавим, че сценаристите на Трифонов излизат с противоречиви твърдения ежедневно, както и сменят проектокабинетите си и проектоминистрите си със завидна скорост, то няма как да се вярва на моралистки политически обещания. Добре знаем, че политическите отношения се консумират най-малкото охладени, положени на няколко страници, за да няма отмятане, за да не се чувстват предадени българските граждани и дори твърдите ядра поддръжници на политическите партии, подкрепящи бъдещата власт.


А дали намеренията на ИТН за съдебна реформа хващат вяра е отделен въпрос - засега опитите им да намерят правосъден министър се изчерпват или до подозиран в плагиатство наместник, или до анонимен борец срещу фундаментални конституционно признати права на българските граждани. Твърде нелепо като за морализаторски и реформаторски претенции.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Няма Славчо ще се отметне, тия неговите дето разправят за "честната дума" ще се нацупят и ще напуснат НС, на тяхно място ще дойдат "правилните" хора. Играта с ГЕРБ леко подпиана от ДПС ще довърши държавата, но има едни милиарди за усвояване. Славчо не се бил продавал. Това, което не се купува с пари се купува с повече пари, а пари има.

 2. 2 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Шнорхела няма ли да поема към Дондуков 2. Да не се покрие това момче?

 3. 3 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1141 Неутрално
 4. 4
  cvh501084513
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 5. 5 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 897 Неутрално

  ИТН изобщо нямат намерение да правят съебна реформа. Те искат да яхнат гешеф да им е инструмент. Алтернатива за тях е разкарването на гешеф и заместването му с друг милиционер който изпълнява проъчки.

 6. 6 Профил на Опипвам Почвата
  Опипвам Почвата
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Няма как да има сериозна реформа близките 20г. Просто защото корумпетата от които зависи са чичаци дето ще са тук поне толкова.

  Всичко друго е илюзия. Поне 20 г

 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5377 Неутрално

  Не е възможно, защото по-големите партии са в зависимост от прокуратурата

 8. 8 Профил на Опипвам Почвата
  Опипвам Почвата
  Рейтинг: 12 Неутрално
 9. 9 Профил на Опипвам Почвата
  Опипвам Почвата
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Щом за 30 не се получи, нали 😂

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Представете си за каква безпринципност или договроки за порции става въпрос, щом някоя партия е готова да подкрепи правителство без никакви политики.

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  Възможна е, що да не е възможна :)

  Само че да не стане като предната риформа, щото Гешев го избраха по процедура въведена от Ристьо риформата :)

 13. 13 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  Възможна е. Стига управляващото мнозинство (ИТН, ДПС, ГЕРБ, БСП) да я желае. Дали тези партии желаят съдебна реформа, според вас?

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Много точен разрез на трупа на прасето!!!Единственият правилен ход за ДБ е да не подкрепят правителството на шнорхела ,защото после не могат да го свалят по никакъв начин. Това е кабинет на ДС маскиран като протестен. Най-доброто е мандат на БСП и служебното правителство за редовно, ако не играят по правилата - падат защото Боко трепери само от портрета на Рашков и ако не му се разпадне парламентарната група до шест месеца винаги ще е готов за вот на недоверие.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2312 Неутрално

  До коментар [#14] от "Ейнджъла Груева":
  "като каква ще да е тази "съдебна реформа"?"
  _______________
  Като начало - отстраняване на бухалката Гешев и осмиряване на онези 10 % от състава на големите съдилища в страната, на които по "случаен" начин се разпределят определени дела за решаване по определен начин.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 657 Весело

  Ми то ние нямаме никакво политическо споразумение, камо ли писмено... Да поизчакаме с реформата, а ?

 20. 20 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  [quote#18:"Ейнджъла Груева"][/quote]

  Защо ви е важно Гешев да остане? Може ли да обясните?

 21. 21 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Никаква подкрепа към ИТН

  Да се оправят сами в турлугювеча, който сътвориха благодарение на сценаристи и режисьори

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Няма такова животно в политиката.

 23. 23 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  Възможна ли е съдебна реформа без политическо писмено споразумение
  =================================

  Едва ли.
  И не само съдебна...

 24. 24 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Какво е то туй съдебна риформа.
  Когато Бойкикев беше министър, беше да се избира от отделните колегии съответния вожд и борба за квоти.
  Сега като натъпиха добрия олигарх, риформата е персонално срещу Гешев, извънредните съд и прокуратура и комисията по отнеманията, та беким не създават повече проблеми на собственика.
  Утре какво ли ще значи съдебна риформа. Кажи Бойкикев?

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 25. 25 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Какво е то туй съдебна риформа. Когато Бойкикев беше министър, беше да се избира от отделните колегии съответния вожд и борба за квоти.Сега като натъпиха добрия олигарх, риформата е персонално срещу Гешев, извънредните съд и прокуратура и комисията по отнеманията, та беким не създават повече проблеми на собственика. Утре какво ли ще значи съдебна риформа. Кажи Бойкикев?
  —цитат от коментар 24 на zz_s


  Защо ви е важно Гешев да остане? Може ли да обясните?

 26. 26 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  [quote#25:"Vesselin Velkov"][/quote]

  А откога 'реформата' означава смяна на конкретна персона, защото ви е настъпала по служба собствениците ли.
  Ти като прост(обикновен) българин, защо искаш да махнат Гешев, м?

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  [quote#25:"Vesselin Velkov"]
  —цитат от коментар 26 на zz_s
  А откога 'реформата' означава смяна на конкретна персона, защото ви е настъпала по служба собствениците ли. Ти като прост(обикновен) българин, защо искаш да махнат Гешев, м?[/quote]

  Заради очевидно избирателния подход, заради некадърност и пристрастие, за това, че прикрива Борисов, Пеевски, Доган,Горанов. И защото е назначен да защитава определени интереси.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  [quote#29:"niksan1"][/quote]

  Прав си. Но ме дразнят и понякога не издържам на простотията им.

 31. 31 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 926 Неутрално

  [quote#29:"niksan1"]
  —цитат от коментар 30 на Vesselin Velkov
  Прав си. Но ме дразнят и понякога не издържам на простотията им. [/quote]

  Да бе, ти щото си страшно умен! Въпросът на дамата беше напълно резонен. Проблемът не е Гешев, а правното регулиране на поста, който заема.

 32. 32 Профил на flamendialis
  flamendialis
  Рейтинг: 244 Неутрално

  ИТН изобщо нямат намерение да правят съебна реформа. Те искат да яхнат гешеф да им е инструмент. Алтернатива за тях е разкарването на гешеф и заместването му с друг милиционер който изпълнява проъчки.
  —цитат от коментар 5 на event_horizon


  Същото искат и всички останали. Ако беше обратното досега да са променили Конституцията и да са отнели половината от правомощията му, както е в европейските държави.
  Левски има една великолепна мисъл по повод на Русия, относима и тук: Който ни освободи, той ще ни и зароби.


 33. 33 Профил на faro
  faro
  Рейтинг: 35 Весело

  Иване....брегов....добре, аз не живея в бг сега (от доста време)....Ти в бг ли живееш...или....или и ти си в странство...?
  В бг нито думата, нито подписа струва нещо в политиката...точно..!!!
  Подписът важи само в съда...и не винаги....зависи от много неща....да не продължавам, че много ще се проточи обяснението....

 34. 34 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 644 Неутрално

  ИБНИ и ДееБъ, дружба от векове за векове.

 35. 35 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1837 Весело

  [quote#29:"niksan1"][/quote]

  Горките, гони ви призрака на Непукиска и кръщавате всички на нея.
  Болни хора сте лилавите.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 36. 36 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Самоцелнното сваляне на Гешев било "съдебна реформа"? Е щом е така не се чудете защо никой не ви "бръсне за слива". Аутсайдери, дилетанти, некадърници и неудачници си въобразихте, че сте нещо, а то най- ми било едно голямо нищо! Щели да робуват на прищявките на един нов "червен боклук" - правната "нула", който първо прави закон, а после отива да протестира против същия закон... Просто шизофрения, аплодирана от шизофрения и нищо друго. Ай бегайте у лево и дим да ви няма!

 37. 37 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Самоцелнното сваляне на Гешев било "съдебна реформа"? Е щом е така не се чудете защо никой не ви "бръсне за слива". Аутсайдери, дилетанти, некадърници и неудачници си въобразихте, че сте нещо, а то най- ми било едно голямо нищо! Щели да робуват на прищявките на един нов "червен боклук" - правната "нула", който първо прави закон, а после отива да протестира против същия закон... Просто шизофрения, аплодирана от шизофрения и нищо друго. Ай бегайте у лево и дим да ви няма!
  —цитат от коментар 36 на xso16686927


  +++++++++++++++

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 38. 38 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1201 Весело

  Без нова конституция
  Ъпсурд...

 39. 39 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 864 Неутрално

  ИТН не заслужават доверие, имайки пред вид гафовете с проекто кабинета. Освен това се държат много арогантно с потенциалните си партньори. Това поведение е сигурен белег, че нямат намерение да управляват. Целта им е да натопят ДБ и ИБГНИ, че те са причина за новите избори, надявайки се да им вземат част от електората. Защото единствената им цел е въвеждане на мажоритарни избори. Друго тези хора не ги интересува.

 40. 40 Профил на vif50702041
  vif50702041
  Рейтинг: 19 Неутрално

  Брегов, реформа няма да има. Ще има полуреформа някаква. Ще пожертват 1-2 ма нависоко и ще бият по ниските ешалони...временно. Структурните промени са губене на време. Единственото спасение е лустрация по отношение на корупция, професионализъм, почтеност, ефективност и преназначаване на всичко живо, което мърда в МВР, съд и т.н. Да се даде път на наистина най - добрите без значение дали са на 25 години или на 65 години. За което трябва много силен лидер и силна концентрация на власт. Песимист съм засега.

 41. 41 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2534 Весело

  Възможна ли е съдебна реформа без политическо писмено споразумение
  **********************************************

  Възможна е, разбира се. Ще е компилция от чалга текстове / за углавни престъпления наказанието ще е "Ше ти скъсам газо!", за административни - "Седем-осем и ще си паднала Седем-осем и ще си легнала Седем-осем лягай и брой си сама", за обвинения/наказания на терористи ще се ползва "Бом диги дом диги дом диги дом диги бимбимбимбим бараги джим бом бором бара джинкедим бам бам бо - о, о, о-оооо! Е`н`ч карака ч`карака ч`карака ч`карака ч`бим бим бим бим бариги джим бом баром бара бим бим бимбам бо о, о, о-ооо!" и т.н/, но няма да е болка за умиргане ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 42. 42 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 657 Весело

  До коментар [#41] от "Манчо":

  Простете, но не мога да се съглася с Вас по отношение на "обвинения/наказания на терористи". Очевидно е, че се опитвате да изместите фокуса, макар да сте много добре запознат с практиката и теорията по въпроса, развити в текта на "Под мостовете съм сложил тротил". Там ясно е указано, че темата трябва да се тълкува в следния контекст:
  "Държавни интереси, смятам знаеш как е",
  тоест това не са престъпления, а държавна политика.

  Но, понеже сте признат експерт, ще се възползвам да попитам следното нещо.
  В светлината на преамбюла на "Танго на БСП", където ясно е описано началото на един от начините на взаимодействие между половете ( виж "-Викам му купи ми едно палто бе охлюв."), то следва ли да се приеме, че проституцията е обикновена възмезна сделка, следователно реформа, касаеща премахването на негативната конотация на тази професия, както и декриминализирането на сводничеството, е заложена в програмата на ИТН? Питам само за тях, понеже само те имат чалга текстове. Останалите в парламента, в по-голямата си част, предлагат само чалга за сега, без текстове...

  Благодаря предварително!
 43. 43 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2534 Весело

  следва ли да се приеме, че проституцията е обикновена възмезна сделка, следователно реформа, касаеща премахването на негативната конотация на тази професия, както и декриминализирането на сводничеството, е заложена в програмата на ИТН? Питам само за тях, понеже само те имат чалга текстове. Останалите в парламента, в по-голямата си част, предлагат само чалга за сега, без текстове...Благодаря предварително!
  —цитат от коментар 42 на Lilith


  Ше отговоря на тоа вапрос, цитирайки Класика:
  " Т’ва софиянките немате срам!"
  Жик-так, Каке, животът е радост и тъга ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 44. 44 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  Висшите представители на съдебната система и прокуратурата трябва да се избират от народа, подобно на народните представители!

  Всяка друга система води до зависимости статуквото!

  Това са паралелни властови структури, всяка от които трябва да може да бъде контролирана от другите. Това няма да се случи, ако те са зависими. Т.е. те трябва на всяка цена да са независими!

 45. 45 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#44] от "Гражданин":

  Т.е. независими една от друга, но зависими от Суверена, който сме ние - народа.

 46. 46 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2567 Неутрално

  А в какво точно се състои съдебната реформа? Правните експерти формулираха ли най-сетне какво и пречи на съдебната система и какво трябва да се промени за да се постигне еди какъв си ефект? Пак си плямпаме за съдебна реформа без да знаем какво искаме от нея.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 47. 47 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Много точен разрез на трупа на прасето!!!Единственият правилен ход за ДБ е да не подкрепят правителството на шнорхела ,защото после не могат да го свалят по никакъв начин. Това е кабинет на ДС маскиран като протестен. Най-доброто е мандат на БСП и служебното правителство за редовно, ако не играят по правилата - падат защото Боко трепери само от портрета на Рашков и ако не му се разпадне парламентарната група до шест месеца винаги ще е готов за вот на недоверие.
  —цитат от коментар 15 на abc


  Божкеее, край нямат полезните идиоти у тоя форум. Това е кабинет на ДС, а на какво е кабинет служежебния кабинет, абц-елютни гению?
  За трети път го поствам тия дни положението около едноличния назначител на любимия ви служебен кабинет, белким ви просветне отнейде... Глей ко става тука:

  Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет – агент МАЙСТОРА, пръв приятел на Илия Павлов;

  Димитър Икономов, секретар по външна политика – ДС

  Петър Воденски от Стратегическия съвет – агент ВЕЛИНОВ

  проф. Жасмин Генова-Попова в Правния съвет – агент ЖУЖА и ЧОЛАКОВ

  Иван Истилиянов Димитров, директор на дирекция „Протокол” – агент ЯСЕН
  (завършил дипломатическа академия в СССР през 1979 г., МВнР на НРБ.)

  Илия Милушев –другар от казармата на Радев, краен русофил - съветник по отбраната, който си носи секретните документи вкъщи, като първото му обяснение пред следствието е, че ги е получил от Радев.

  Стефан Янев – другар от казармата на Радев, сложен на къса каишка да изпълнява плана по „промяната“. С деца, изгрели като големи експерти, точно кага и той изгря.

  Пламен Узунов – фен на Хитлер, услужващ на олигарси с назначения на посланици, помилвания на престъпници и даване на гражданство на руски „бизнесмени“ със забрана за влизане. Приема благодарности предимно в плик.

  Бойко Рашков – агент на ДС с обсесия към сервизни помещения и разправа с „бивши хора“.

  Служебно правителство – БСП - Божков - ДБ.

  Не ви харесва ДС и сте за лустрация, нъл тъй, ха-ха-ха.


  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 48. 48 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2609 Весело

  "От ДБ предлагат краткосрочни и средносрочни мерки, сред които при настоящия модел на ВСС: въвеждане на двойното мнозинство (от всички членове и от съдиите, избрани пряко от съдии) при вземане на решения, засягащи статута и функционирането на съдилищата и кариерното развитие на съдиите; разширяване на функциите на общите събрания на съдилищата. Макар и временна тази мярка е в състояние да предотврати прокурорско и политическо надмощие при предстоящия избор на нов председател на Върховния касационен съд."

  Хахах... Казано с две думи - искаме ние да си избираме съдиите, за да могат после те да надвият прокурорите и да изберат наш човек за председател на ВКС.
  Нещо повече, нашите хора да могат да избират също и главен прокурор.
  А бе, другари! Не ставате ли твърде откровени? Не ставате ли твърде прозрачни за целите, които гоните, и имате наглостта да наричате това "съдебна реформа"?
  Не ви ли е ясно още отсега, че подписването на споразумение, рамков договор или каквото там, няма да замени алчността и простотията в мисленето ви? Не разбирате ли, че идеите ви, могат да заинтригуват единствено водени за носа хора, каквито вашите избиратели не са... или поне имат претенциите да не са?
  Какви промени в КРБ ще правите, бе! Та вие едно правителство не можете да изберете с виртуалната коалиция "Орел, рак и щука", тръгнали сте да отваряте очите и на слепите какви са най-съкровените ви желания, хахах... Министри нямате, ама защо едно 13 члена от ВСС, вкл. главния прокурор и най-вече той да не са "наши" момчета...

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 49. 49 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2609 Весело

  Двойно мнозинство...

  Тоест съдиите гласуват веднъж като 13 члена на ВСС, за разлика от прокурорите и следователите, които са 12, и втори път само те, тоест от 25 гласовете на Пленума за избор на председател на ВКС стават 38.
  На всичкото отгоре зависимите от председателите си съдии (за отпуски, командировки, бонуси и др. благинки) от т.н. "общи събрания" щели да избират всичките 11 члена на ВСС от Съдийската колегия?
  А ключ от квартиры, где деньги лежат, не хотите?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 50. 50 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2609 Весело

  Запомнете, другари, че съдиите не са нищо друго, освен държавни служители, които взимат решенията, особено тези, които влизат в сила при изчерпване на апелацията, като вид "колективни органи"! Няма как работата на давещите се да се остави в ръцете на самите давещи се.
  Няма как да искате чрез манипулация на едни несменяеми и кариерно само издигащи се чиновници, с техния имунитет и функционална "независимост" да променяте и да си играете политически с цялата съдебна власт!
  Няма как! Не само тук, а и по света ще ви се смеят. А и да намерите държава, в която няма да ви се подиграват, това тук никой няма намерение да го допусне.
  Да ви имам съдебната реформа, хахаха

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 51. 51 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2609 Весело

  Обаче пък съм благодарна да науча, че накрая прозрях великата идея на бойкикевци за това, как ще си избират председател на ВКС и ще махат Гешев, БЕЗ промяна на КРБ.
  Простичко било, хаха... Сменят само мнозинството за вземане на решение, като удвояват гласовете на "съдиите, избрани от съдии", които, разбира се, ще им трябват не само за решение на Пленума (избор/предсрочно освобождаване) на тримата големи. Когато, видиш ли, се касаело за "кариерното развитие" (Халваджията за бозаджията, нали другари?) на съдии, пак само тези, избрани от ОС на съдиите, ще имат двойни гласове. Ерго, изведнъж съдиите от кариерата ще станат двойно по-значими не само от прокурорите, но и от колегите си, избрани от НС! Тоест "назначените" от ВСС и избрани в тесен кръг от 3-4 хиляди съдии, ще са по-важни от тези, избрани от нашите народни представители - 3-4 милиона.

  Веднъж излъгахте всички и си сложихте недоразумението с дългата коса да ни се цупи 7 години, нали? Сега ли ще е вторият път, когато искате да ни премятате, и то с глупости! При положение, че в сряда искате да ни оставите правителството на др. Радев, а после да ни юрнете отново да го/ви избираме, хахах...

  Ама къде е Киро, да запитам и отговор "на кирия"/"на кино" да не чакам!
  Простотия до шия, казваше баба ми... а, и... хитрата сврака - с двата крака!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 52. 52 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2609 Весело

  И напомнете на другарите съдии, че са напълно анонимни. Никой не ги знае, не ги познава, не им знае навиците да си хапват плодовете с кошници! Има ли непопулярно решение като това за убиеца Пол Фрийман, имало решение на СГС! Съставът не бил важен, защото съдиите били "независими" и имали имунитет.
  Стане ли дума за политика, за правене напук на всички или за записване на чужди разговори, се намират некадърници, които да си излязат с имената - Панов, Лалов, Калпакчиев, Ченалова и още две-три любимки на медията.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 53. 53 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1042 Любопитно

  Обаче пък съм благодарна да науча, че накрая прозрях великата идея на бойкикевци за това, как ще си избират председател на ВКС и ще махат Гешев, БЕЗ промяна на КРБ.Простичко било, хаха... Сменят само мнозинството за вземане на решение, като удвояват гласовете на "съдиите, избрани от съдии", които, разбира се, ще им трябват не само за решение на Пленума (избор/предсрочно освобождаване) на тримата големи. Когато, видиш ли, се касаело за "кариерното развитие" (Халваджията за бозаджията, нали другари?) на съдии, пак само тези, избрани от ОС на съдиите, ще имат двойни гласове. Ерго, изведнъж съдиите от кариерата ще станат двойно по-значими не само от прокурорите, но и от колегите си, избрани от НС! Тоест "назначените" от ВСС и избрани в тесен кръг от 3-4 хиляди съдии, ще са по-важни от тези, избрани от нашите народни представители - 3-4 милиона. Веднъж излъгахте всички и си сложихте недоразумението с дългата коса да ни се цупи 7 години, нали? Сега ли ще е вторият път, когато искате да ни премятате, и то с глупости! При положение, че в сряда искате да ни оставите правителството на др. Радев, а после да ни юрнете отново да го/ви избираме, хахах... Ама къде е Киро, да запитам и отговор "на кирия"/"на кино" да не чакам! Простотия до шия, казваше баба ми... а, и... хитрата сврака - с двата крака!
  —цитат от коментар 51 на ПерсоналиСка


  Бре, бре, бре, каква гениална риформа са измислили здравите сили! И какво мнозинство ще им трябва в парламента, за да се приеме такова едно нещо като нищо на света?

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 54. 54 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  И със споразумение не е възможно. Шоуто си има собствен сценарий и режисура и даже кастинг за артисти.

 55. 55 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2609 Весело

  До коментар [#53] от "Яна":

  Ялова е работата... Те нямат крава, мляко искат, хаха...

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 56. 56 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Висшите представители на съдебната система и прокуратурата трябва да се избират от народа, подобно на народните представители! Всяка друга система води до зависимости статуквото!Това са паралелни властови структури, всяка от които трябва да може да бъде контролирана от другите. Това няма да се случи, ако те са зависими. Т.е. те трябва на всяка цена да са независими!
  —цитат от коментар 44 на Гражданин


  Народът избра преди всички И т.н. и ГЕРБ. Ей такива "представители на съдебната система и прокуратурата" ще избере народът. Как Ви се харесва този избор?

 57. 57 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  До коментар [#44] от "Гражданин":Т.е. независими една от друга, но зависими от Суверена, който сме ние - народа.
  —цитат от коментар 45 на Гражданин


  Хайде стига с този суверен! Няколко хиляди души гласували за Слави и той се смята за представител на "суверена"! Ние, останалите, какво сме, не сме ли суверен?

 58. 58 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  А в какво точно се състои съдебната реформа? Правните експерти формулираха ли най-сетне какво и пречи на съдебната система и какво трябва да се промени за да се постигне еди какъв си ефект? Пак си плямпаме за съдебна реформа без да знаем какво искаме от нея.
  —цитат от коментар 46 на emil


  О, някои хора много добре знаят какво трябва да се промени в съдебната система (пиша Ви на български за "промяна", защото това "реформа" явно много Ви обърква). Знаят тези, които искат промяна, например Христо Иванов, знае и мафията, която всячески го спъва (меко казано) откак той е започнал да се бори за това.

 59. 59 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  До коментар [#49] от "ПерсоналиСка":

  "А ключ от квартиры, где деньги лежат, не хотите?"

  А ключ от квартиры, где деньги лежат, вам не надо?

 60. 60 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Висшите представители на съдебната система и прокуратурата трябва да се избират от народа, подобно на народните представители! Всяка друга система води до зависимости статуквото!Това са паралелни властови структури, всяка от които трябва да може да бъде контролирана от другите. Това няма да се случи, ако те са зависими. Т.е. те трябва на всяка цена да са независими!
  —цитат от коментар 44 на Гражданин


  Дали от народа илин от съответните гилдии, които все пак имат идея какви експертни качества се искат за съответните длъности е въпрос, на който все някога ще му се намери отговора.
  По-важното е друго, да не се дава неограничена от нищо власт, при това за толкова дълъг период, (7 години???) и да се промени структурата на прокуратурата. Те не са армия и нямат нужда от върховен главнокомандващ, както е момента.
  И ангел да сложиш при сегашните условия, няма как да не му се размъти главата, а когато и главата служи само като поставка за каскет, работата е съвсем изтървана.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK