ИТН диван чапраз

Ситуацията е парадоксална: Слави Трифонов предлага пореден кабинет, а все повече хора усещат, че нещо не е наред с ИТН.

© Юлия Лазарова

Ситуацията е парадоксална: Слави Трифонов предлага пореден кабинет, а все повече хора усещат, че нещо не е наред с ИТН.Анализът е препубликуван от Портала "Култура".


Непонятното става по-понятно, щом придобие образ. И вместо да гадаем на боб (по липсата на кристално кълбо) или от хвърчащо килимче, за да определим ще има или няма да има "правителство на малцинството" по формулата на Слави Трифонов (което никой не е в състояние да каже, включително той самият), по-добре е да "картографираме" ситуацията. Да знаеш "какво се случва" е не по-малко важно, отколкото "какво ще бъде". Малко чувство за хумор също не е излишно при такова изфирясване на здравия разум.


"Политиката на дивана"
Ситуацията е парадоксална: Слави Трифонов предлага пореден кабинет, а все повече хора усещат, че нещо не е наред с "Има такъв народ" (ИТН). Поредният министър-председател е на изходна позиция, всичко пак е "иди ми - дойди ми", мълчете и подкрепяйте, иначе избори Но в парламента все по-малко "мълчат", колкото и никой да не иска да поеме върху плещите си разрастването на политическата криза в страната.


"Политически шантаж" е едната страна на уравнението. Дори служебният премиер Стефан Янев, нарушавайки мълчанието на последното заседание на Министерския съвет, бе принуден да заяви, че политическите процеси в страната "не протичат по демократичната логика". Нито било ясно "кой точно определя позициите и приоритетите на новия кабинет". Чак "тайна неведома" ли е всичко това?


Струва ми се, че всеки, гледал последния видеомонолог на новия Голям брат, асистиран от неговия малък сподвижник, донякъде има отговор на този въпрос.


Слави Трифонов просто възпроизвежда "политиката на дивана", упражнявана от султаните в Османската империя. Практика, която (частично или в пълния си вид) ни е до болка позната: от Живков, през Доган, та до Борисов (без да забравяме "царстването" на Сакскобургготски). В случая специфично водещ обаче е "телевизионният мизансцен".


Гологлав, силно смръщен на вразите и медиите (които съвпадат - съюзници той няма), новият "падишах" първом дава клетва на "верните" си, че до гроб ще бъде верен на "суверена" и ще продължава "по същия начин" "Отстъпки - никому, уважение - всекиму" - както в стария кръчмарски принцип. Затова - "подкрепете ни, пък после ще видим"


Ама това не престана ли да хваща дикиш? Щом дори "уважената Нинова" (търсеща на всяка цена политическо оцеляване), която миналата седмица бе тъй доволна от "уважителното отношение" на "славистите" към нея, от снощи взе да се пазари за допълнения в декларацията на ИТН. Че и за подпис настоява. А Филип Станев едва изчете от трибуната на парламента исканите "писмена", където бе изсипано всичко - даже облекчаването на диалога между ветеринаря и животновъда.


Представете си за миг същата тази ситуацията, видяна от "дивана". И само предположете как би изглеждало продължението на монолога на Големия брат:


"Абе к'во искат тия? Предлагачи с предлагачи! Тия гъбаркат ли се с мене? Ще им добавям аз обещания Че кой въобще ги бръсне за слива? Някакъв лист хартия Сега и подпис им се прищяло! Не давам аз автографи! Ще пратя Ванката да им се подпише на документа! Ама в краен случай!"


Изобщо гледката на поразкрачения на дивана падишах, говорещ на своя "суверен", би трябвало отдавна да ни подсказва много неща. Христо Иванов съвсем ясно ги обобщи с думите: "Тъжно е за България". И тутакси връз главата му се стовари небивалата ярост на падишаха.


Така е в "политиката на дивана"! Ако го мислите само като домашна мебел, на която отмаря грохналият политически исполин, жестоко се лъжете. В Ориента, от който (искаме или не искаме) сме от векове част, "диванът" е "политическа институция".


В Османската империя "диванът" (където се помещава падишахът) е и истинският Министерски съвет. Където падишахът, там и "диванът"! Там ходи "великият везир", допуснат до "тялото" на "височайшата особа", за да получи "указанията", които да претвори "на дело". И тъкмо там най-често (в сянка) някой (примерно "великият библиотекар"?!) шушне на ухото на падишаха кои да са назначенията и какво да става в държавата.


"Диванът" е "мястото на властта", където се кръстосват най-сенчести козни. Затова Ориентът е изковал и един термин на преклонение към това "място", с който, уви, все по-често комай ще се сблъскваме.


"Диван чапраз"


И това "преклонение" има своите задължителни правила.


1. Пред величествено разлегналия се на своя "диван" султан се стои задължително прав, чинно, със сгънати пред слабините ръце.


2. Със султана не се спори и нищо не му се предлага. Инак с махване на ръка той може да вземе главата на който и да е "предлагач", излагайки я на мегдана. Някога физически, днес (да допуснем) медийно.


3. Решенията на султана, взети "лично" от него (или подшушнати от великия библиотекар), се изслушват благоговейно, с всенародно ликуване и се приемат с акламации на определеното за това място (днес - в Народното събрание).


4. Със султана не се разговаря пряко, а с "височайше отстояние", каквото засвидетелства умело неговият пръв, но най-малък сподвижник.


И ако има питане към султана (по "спуснатите" решения), това може да става само в условно наклонение:


- Възможно ли е да се допусне обсъждане на нашите кандидатури или приоритети?


Не, твърде е дръзко. По-скоро:


- Дали най-благодатните за поданиците (избирателите, публиката) "наши" решения, които Вие благоволихте да вземете с присъщата си прозорливост, могат да претърпят някаква евентуална промяна?


На което (най-вероятно) гологлавият падишах сопнато ще отвърне:


"Ама що питаш това?! Как можа да ти хрумне, че сменяме решенията си? Може (казвам може!) само да сменим едно от "най-добрите си решения" с друго от "нашите най-добри решения". И толкоз.


Я виж Пламен (Николов) колко добре го изрази от екрана: "Аз само ще прилагам "най-добрите решения", които ще се приемат на най-високо партийно равнище".


Толкова добре го изрече човекът: "ще прилагам решенията, взети отгоре".


Ще "прилагам", а не ще "предлагам". Аман от "предлагачи"!


И "логиката на Дивана" е безупречна. Инак от всички дивани в страната ще потекат вълни от предложения, представете си само


А нали трябва да е ясно кой е султанът и коя е раята!


Има си правила в Ориента:


Чакаш. Слушаш (в по-ново време: обаждаш се, ако ти вдигнат телефона). Съобщаваш. Пак чакаш. Идва височайшето разпореждане. Изпълняваш. Пък ако ти се отвори късметът някой ден, може и да се озовеш "диван чапраз" пред самия падишах.


Би било добре - с оглед на възвръщащата се демокрация и възстановения парламентаризъм! - веднъж в годината министрите от "Дондуков" 2 да бъдат приемани на "Дивана" "лично". Ама "диван чапраз"! Без медийно излъчване и без тържествени церемонии. Ако с работата си заслужат такова благоволение.


"Голямото менкане"


И за да се завърти напълно играта, явно за падишаха най-важното умение е да "менкаш". Като в оная игра от 90-те с топчетата под похлупаците - "тука има, тука нема. Голямото куче е Стоичков, малкото - Лечков". Хоп - и "шат на патката главата".


Шах на медийните мисирки!


За три месеца - четирима министър-председатели.


Представете си само - ако това правителството мине - каква голяма министерска рокада може да се направи някъде след Нова година! Антоанета Стефанова ще припомни какви бяха там "съответните термини".


Примерно - министърката на образованието може да оглави културата и обратното.


Не, твърде е просто!


По-сложен ход трябва, за да зяпне "раята".


Министърката на отбраната да стане министърка на образованието, а министърката на образованието да бъде издигната до вицепремиер по космическите изследвания и климатичното затопляне.


Тогава министърът на културата спокойно може да стане министър на правосъдието, а пък онзи - министър без портфейл по добрите нрави и битката с "майкопродавците".


Кючек асорти или нирвана кючек?


ИТН диван чапраз.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (196)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Много му ходят тъмните очила на късия на снимката. Крият му злобните очички, които явно няма как по друг начин да промени

 2. 2 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2303 Любопитно

  Интересно дали съпартийците му го виждат на живо понякога или и с тях само видео разговори от дивана провежда?

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 3. 3 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Текст от снимката:

  "Ситуацията е парадоксална: Слави Трифонов предлага пореден кабинет, а все повече хора усещат, че нещо не е наред с ИТН."


  Нищо подобно. Както би казАл почетният хидроинженер на майчин език "всьо в парядке"

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 4. 4 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  Красотата и романтизма на революцията се разби в простотата и пошлостта на Тошо!

 5. 5 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3022 Любопитно

  Текстът е много хубав, но положението всъщност никак не е весело - служебният кабинет е добър, но трябва редовен. Без редовен кабинет няма как да станат никакви съществени и трайни реформи, въпреки че течовете от бюджета като че ли бяха запушени.

 6. 6 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  И тъкмо там най-често (в сянка) някой (примерно "великият библиотекар"?!) шушне на ухото на падишаха кои да са назначенията и какво да става в държавата.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Ще го напиша преведено от италиански, щото модито трие оригиналите:

  И да не е истина, добре е казано.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 7. 7 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 481 Неутрално

  "....дали зад Трифонов не стои някой друг или нещо друго и затова сега близо 660 000 души гледат съвсем друга пиеса от тази, за която си бяха купили билети на 11 юли. Все едно е дали става дума за политинженерен проект за запазване на статуквото чрез пореден популистки маньовър, или за прекалено повярвали си шоумени, приели сериозна инвестиция, на която й наближава падежът. И в двата случая истинските сценаристи са зад кулисите."
  Кирил Петков - служебен министър на икономиката: "Учуди ме, че атаката дойде от три партии. Първите две ги очаквах - ГЕРБ и ДПС. Спряхме много средства на много хора, свързани с тези партии. Изненада ме атаката от ”Има такъв народ” - ужким хората на промяната, хора на протеста, а такава силна атака. Тези хора, чиито милиони сме спряли, се опитват по всякакъв начин да не позволят хора като нас да останат дългосрочно. Видях, че те в момента използват всяка пролука през партиите. За съжаление са намерили такава през ИТН."
  "ДПС е с трайната идентичност на олигархичен султанат, контролиращ етнически вот. Но се продава навън в целофана на чисто либерална партия. У нас балансиращият ѝ центризъм винаги успява да я курдиса не просто на борда на новия кораб, преди още старият да е потънал, а директно на управленския му мостик, от което печелят най-мното олигархичните кръгове, създадени от ДС."

 8. 8 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Ако последствията от това не биха били катастрофални, би било много забавно. Дългият видимо е бил поставен пред избора - моркова или пръчката. Кое е проработило, няма да разберем, поне скоро.

 9. 9 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  До коментар [#5] от "boevbisser":

  Я пак за тестовете от бюджета, че ми е интересно. Дай примери. Коя макрорамка да видя.
  Няма време и парламент за да може служебното правителство да работи нормално.
  Бюджетът си е такъв какъвто е. Напълно отражение на икономиката ни. Която слава Богу работи.

 10. 10 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  "Диван" е персийска дума и значи хартия, книга, списък. Оттам канцелария на султана.
  В България пак имаме подмяна - вместо хартия с подписи, споразумение - имаме мека мебел. Вместо диван, диван. С диванета. Случва се.

 11. 11 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Предполагам, че след век някой умен човек ще напише и анализ как "библиотекар" е успял да се превърне в опасна и мръсна дума в българския.
  Странни са пътищата на езика.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5755 Неутрално

  До коментар [#4] от "balkantourist":

  Едно е да се надуват вувузелите, друго е да се управлява държава. Във второто няма никаква романтика.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 14. 14 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  "... все повече хора усещат, че нещо не е наред с "Има такъв народ" (ИТН). "

  Усещат!!?
  Ми то личи от самолет. Кандидатът даже не се преструва, а Чалгарят и сценаристите представят шоуто без грим. Какво има за усещане? По-скоро се касае за търсене на изход. Но изход няма.
  ИТН + ГЕРБ + ДПС = 155 депутати!
  Истината боли, но нека я приемем мигновено, като инжекция. Иначе ще боли повече.

 15. 15 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Ма, чакайте, бе хора! Кви дивани и султани? Нъл сичко щеше да са нареди след свалянето на “диктатора” от джипката. Искаме си реките от мед и масло! … и ручейчета от мускатова.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 16. 16 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Като не искате ИТН ще получите пак крадците от ЕНП.
  Христо и Бойко - две имена, една цел!

 17. 17 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  До коментар [#3] от "Николай Колев":

  "Нищо подобно. Както би казАл почетният хидроинженер на майчин език "всьо в парядке"

  Нещо си объркал майчиният език на почетният!

  След като и Тонито е описал как " Слави Трифонов просто възпроизвежда "политиката на дивана", упражнявана от султаните в Османската империя."

  Само със забележката от мен че у нас Диванът управлява Слави дистанционно от Догансарая!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 18. 18 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 967 Неутрално

  хубав текст, дано не мине ИТН диван чапраз

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Така е, лилави другари,докато вие издигахте лозунга"после ще мислим" други хора мислиха и го измислиха.Затова не се сърдете нито на суверена, нито на СлаФчУ, сърдете се на вашата неспособност да МИСЛИТЕ.
  —цитат от коментар 19 на uvtest


  Дори да мине правителството на ИТН, 6 месеца - от април насам - на почивка от мутри и относително движение към нормалност хич не е малко. Половин година, кой ти я дава.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 266 Весело

  "...- Дали най-благодатните за поданиците (избирателите, публиката) "наши" решения, които Вие благоволихте да вземете с присъщата си прозорливост, могат да претърпят някаква евентуална промяна?..."

  Напипал го е точно!
  Да се натопиш в атмосферата на ориента, където "библиотекарят" се подава скришно иззад завесата и шепне на ушенце, а везирът примрял от умиление очаква чинно и раболепно благородният ритник от падишаха...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 23. 23 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  До коментар [#20] от "еспресо":

  Щом за теб червена хунта е по добрия вариант и тя ни движи към нормалност, кой съм аз, та да ти противореча.

 24. 24 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  До коментар [#20] от "еспресо":

  Щом за теб червена хунта е по добрия вариант и тя ни движи към нормалност, кой съм аз, та да ти противореча.

 25. 25 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2542 Разстроено

  Като не искате ИТН ще получите пак крадците от ЕНП.Христо и Бойко - две имена, една цел!
  —цитат от коментар 16 на yavooor


  Не искат ИТН, а го получиха в пакет с комунистите барабар с цялата им левашка програма. И с Нинова - прибраха я от "другия бряг" и ще изпълняват всичко точка по точка.
  Ако ДБ и Мутри вън/вътре не гласуват за новата коалицийка, ще се наредят до ГЕРБ и евентуално ДПС. На есенните избори резултатите ще са почти същите като на пролетните и летните.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#21] от "witch_doctor":

  Севда не си дава много зор и ги е оставила на свободно творчество

 28. 28 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  До коментар [#21] от "witch_doctor":

  Истината, моето момче, е истина, независимо кой, кога и къде я казва. Виждам, че много ви боли от нея, но това е положението.

 29. 29 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 936 Неутрално

  С това непрестанно плюене по Чалгаря и компания най-много да им придадете образа на жертви , и лелките от ГЕРБ и бабите от БСП да почнат да ги харесват! И с просташкия език който и вие почнахте да използвате - да си изгоните една немалка част от мислещите ви симпатизанти.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Делото "Емири" . За него вече говорят злите езици.
  Та вярно или не някой е хванал здраво Славчо за топките.

  SHADOWS of SOFIA
 33. 33 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#32] от "К2":

  Лидерските, авторитарни партии са най-лесни за овладяване

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#26] от "дерибеев":

  Аз все още смятам, че след известно време, когато се уталожат страстите, пак трябва да се търсят мостове към ИТН.
  Тази ескалация на обидите беше излишна, ако не самият Слави Трифонов, то поне избирателите му са потенциални съюзници.

  Чалгари - чалгари, какво толкова. Щом с активисти на София прайд може да се намери общ език, защо не с чалгари.

 36. 36 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Тони Нийолов е ограничил анализа на диванната политика само до османската империя. В наши времена диванът е основен атрибут на кастингите в късите порно клипчета. Такова разбиране за дивана по-приляга на новият месия, взел за лозунги фрази от Таисън кючек, дори иимето на телевизията си.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 37. 37 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  До коментар [#1] от "Георги Христов":

  " Много му ходят тъмните очила на късия на снимката. Крият му злобните очички, които явно няма как по друг начин да промени"

  Той е ясен, но какво да кажим за тия, които го знаят от години какво представлява и пак гласуват за него ? Защо " му дават баницата" на такъв ? Какво трябва да им се случи в тоя живот, че да си научат урока веднъж завинаги ?

 38. 38 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  Теодора Димова:

  "Ако нямаме силата и мащаба да бъдем будители, то поне да бъдем будни. Ако не сме будни, ще бъдем измамени.

  Както останаха измамени протестиращите. Едва ли са си представяли промяната с лицата, миналото и манталитета на Мая Манолова, Слави Трифонов и сие."

  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10059096

 39. 39 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  С това непрестанно плюене по Чалгаря и компания най-много да им придадете образа на жертви , и лелките от ГЕРБ и бабите от БСП да почнат да ги харесват! И с просташкия език който и вие почнахте да използвате - да си изгоните една немалка част от мислещите ви симпатизанти.
  —цитат от коментар 29 на Dankol


  Жертви? Жертви на собствената си некомпетентност и его.
  Скоро ще има " Имаше такава партия".

 40. 40 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  До коментар [#27] от "doctor.no":

  Севда и никога не наемаше с подобен изказ.... Нормалните хора не ги интересуват тролове, интересува ги да не се допускат простаци съгласно правилата. Без изключение.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 41. 41 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#37] от "samoedin":

  Въпросът е колко от електората си ще успее да удържи. Гласувалите за него в предишни години са гласували за почти целия политически спектър.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Теодора Димова:"Ако нямаме силата и мащаба да бъдем будители, то поне да бъдем будни. Ако не сме будни, ще бъдем измамени. Както останаха измамени протестиращите. Едва ли са си представяли промяната с лицата, миналото и манталитета на Мая Манолова, Слави Трифонов и сие."https://www.24chasa.bg/mnenia/article/10059096
  —цитат от коментар 38 на Галя Станчева


  Твърде кратко мъждукаше надеждата за промяна.Още с първото предложение за министерски съвет илюзиите отлетяха.Тъжно е но пък и по-предвидливите предупреждаваха такова развитие.

  SHADOWS of SOFIA
 44. 44 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Преди години Татяна Дончева беше дала интервю в което каза че ни управляват кланове от бившето БКП. ГЕРБ са от клана Живкови , БСП от клана Луканови, Патриотите били от Първо и Второ главно управление на ДС. Като гледам яростта в атаките в момента от страна на "Purple Red" срещу ГЕРБ и ИТН , то те са май като сърдити тийнейджъри , наследници от клана Живкови. Просто се чувстват достатъчно големи да седнат на софрата на бащите , дядовците и вуйчовците си от Библиотекарския , но както се видя още не са достатъчно съзрели!

 45. 45 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  До коментар [#35] от "еспресо":

  Аз пък все още смятам, че една партия преди да е на "протеста", "реформата"... трябва да извърви пътя на партия на хигиената в общуването.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 46. 46 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 939 Весело

  Не мога да разбера за какво е целият този рев.
  Нали най-важно беше "да падне Борисов"?
  Борисов падна, значи целта на занятието е постигната.
  Нали "по-лошо от това положение няма накъде, всичко друго би било по-хубаво"?
  Това положение вече го няма, имаме друго, значи е по-добре.

  Аааа, по-добре е, ама не за нас, а за някои другиииииии............

  Знанието е сила, информацията - власт
 47. 47 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 226 Неутрално

  ДБ трябва да обясни на гласоподавателите си какво общо има с ИТН, та се чуди дали да ги подкрепи. Започват да се прокрадват съмнения, че сега се редят порции срещу подкрепа. След като няма допирни точки по политики, значи има по келепир.

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 48. 48 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1394 Весело

  До коментар [#45] от "дерибеев":

  Недей да се цупиш, аз съм отнесъл от Стюпи повече от теб.

 49. 49 Профил на witch_doctor
  witch_doctor
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#35] от "еспресо":Аз пък все още смятам, че една партия преди да е на "протеста", "реформата"... трябва да извърви пътя на партия на хигиената в общуването.
  —цитат от коментар 45 на дерибеев


  Е, за сметка на това пък Герб и Итн са най-хигиеничните партии в общуването с десетина думи, нали Дерибеев?

 50. 50 Профил на Просто денег нет
  Просто денег нет
  Рейтинг: 467 Весело

  До коментар [#35] от "еспресо":Аз пък все още смятам, че една партия преди да е на "протеста", "реформата"... трябва да извърви пътя на партия на хигиената в общуването.
  —цитат от коментар 45 на дерибеев
  Значи казваш хигиената в общуването при чалгарите и тулупите е на ниво. Направо даже са стерилни.

 51. 51 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  България е парламентарна република и няма нищо страшно да бъде гласувано правителство, което може да бъде свалено след първия си грешен ход с вот в парламента. Политическите биографии на Иванов, Атанасов, Манолова, Дончева са пълни с политически компромиси и решения, които не могат да бъдат вкарани в споразумение.

 52. 52 Профил на inchhighliliput
  inchhighliliput
  Рейтинг: 102 Весело

  "Струва ми се, че всеки, гледал последния видеомонолог на новия Голям брат, асистиран от неговия малък сподвижник, донякъде има отговор на този въпрос."

  Всяка аналогия с Крачун и Малчо е случайна!

 53. 53 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1700 Весело

  За кръгът "Арго" ще видим ли статия? Интересно кои са новите лица в него, които се занимават с политически инженеринг?

  Sic transit gloria mundi
 54. 54 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Красотата и романтизма на революцията се разби в простотата и пошлостта на Тошо!
  —цитат от коментар 4 на balkantourist

  В революцията няма нищо красиво и е най-отвратителното нещо,което може да преживее човек.Може би сексуалната прави изключение.

 55. 55 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#51] от "choguna":

  Там е проблема, че може да не може да бъде свалено. Ако устройва БСП, ДПС и ГЕРБ няма как да бъде свалено.

 56. 56 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  България е парламентарна република и няма нищо страшно да бъде гласувано правителство, което може да бъде свалено след първия си грешен ход с вот в парламента. Политическите биографии на Иванов, Атанасов, Манолова, Дончева са пълни с политически компромиси и решения, които не могат да бъдат вкарани в споразумение.
  —цитат от коментар 51 на choguna


  Евентуално правителство на ИТН при гласуване на вот на недоверие може да бъде подкрепено от ГЕРБ и ДПС. Страх ме, че това може да се случи, ако сега ИТН получат подкрепа от останалите партии.

 57. 57 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 514 Неутрално

  КОГАТО В ЕДНА ДЪРЖАВА, В ЕДНО ОБЩЕСТВО ИМА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, КОЯТО С ДЕСЕТИЛЕТИЯ Е ОКАЗВАЛА ПАГУБНО ВЛИЯНИЕ НА ДЪРЖАВАТА И ХОРАТА И ПРОДЪЛЖАВА ДА ИМА ВЛИЯНИЕ ДА НАПРАВЛЯВА ПРОЦЕСИТЕ В ОБЩЕСТВОТО, А ВСИЧКИ СИЛИ, ОБЕДИНЕНИ И ЕДИННИ СЕ НАСОЧВАТ КЪМ ДРУГ ВРАГ/ОВЕ, ТОВА ПОКАЗВА, ЧЕ ТЕ СА ПРОДУКТ НА СЪЩАТА ТАЗИ ПАРТИЯ И ИЗПЪЛНЯВАТ НЕЙНАТА ПОЛИТИКА! ПО ТОЗИ НАЧИН КОМУНИСТИТЕ ВМЕСТО ДА БЪДАТ ДЕЛЕГИТИМИРАНИ И ПОСТАВЕНИ В ЗАБВЕНИЕ И ВМЕСТО ДА СА ЕДИНСТВЕНИЯ ВРАГ НА ВСИЧКИ, ТЕ ДОПУСКАТ ДА СЕ ЛЕГИТИМИРАТ И ДАЖЕ ДА СЕ ПОСТАВЯТ В РЕДИЦИТЕ НА ПАРТИИТЕ А Н Т И С Т А Т У К В О, КОЕТО Е ЦИНИЧНО И ВЕРОЛОМНО ПОГАЗВАНЕ НА ИСТИНАТА. ТАКА РАЗБИРАМЕ И ДРУГО, – ЧЕ ПАРТИИТЕ НА ПРОТЕСТА СА ПОДЛОГИ НА ЧЕРВЕНАТА НАПАСТ И ЧЕ НАИСТИНА В БЪЛГАРИЯ ТЕЧЕ ЕДИН ПОДМОЛЕН ПРОЦЕС НА ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, НАРИЧАН ОТ МНОЗИНА "МЕТЕЖ"**!

  Комунистите в България са проектирали държава ни да бъде тежко корумпирана, затова всички закони и днес се записват така, че да зависиш от 5 инстанции и 10 администратора, КАТО ДЪРЖАВАТА ИМА ВИНАГИ 100 % ДЯЛ ЗА ВЛИЯНИЕ И КОНТРОЛ НАД ВСИЧКИТЕ НИ ДЕЙНОСТИ – ПРИКРИТ ПОЛИТИЧЕСКИ КАПИТАЛИЗЪМ* (същия като в Китай, но там не е прикрит)!

  *политически капитализъм – комунистически капитализъм или дървено желязо, капитализъм, но не оставен на свободния пазар, а упражняващ контрол над частната собственост и средствата за производство! Контрола се осъществява от една комунистическа партия-държава, ръководство, идеология!

  ** метеж – да свалиш законната власт и да вкараш във властта някой, който няма право на това

  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
  С това приключвам писането текстове, а ще копирам само този текст
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1700 Весело

  До коментар [#55] от "doctor.no":

  А ако не устройва кръгът Арго, няма как да бъде избрано..

  Sic transit gloria mundi
 60. 60 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1103 Весело

  До коментар [#43] от "К2":

  Още след разговора на Иванов с Маджо искрицата загасна, въпреки усилията на реформатора Атанасов.

 61. 61 Профил на inchhighliliput
  inchhighliliput
  Рейтинг: 102 Неутрално

  Та...
  Във връзка със Статията!
  На ВНИМАНИЕ на Лидерите на "Демократична България"!

  НЕ ЗЛОУПОТРЕБЯВАЙТЕ С МОЯ, ПОДАДЕН ЗА ВАС, ГЛАС!

  АКО ПОДКРЕПИТЕ ГОЛОГЛАВИЯТ ПАДИШАХ (СЛУГА НА БИБЛИОТЕКАРИТЕ), НЕ ОЧАКВАЙТЕ ПОВЕЧЕ ДА ГЛАСУВАМ ЗА ВАС!

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1700 Весело

  До коментар [#56] от "Vesselin Velkov":

  И какво пречи да бъде избрано по същият начин, по твоята логика? Бе приемете, че резултатите на ДБ са такива, че нищо не зависи от тях..

  Sic transit gloria mundi
 65. 65 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  До коментар [#43] от "К2":Още след разговора на Иванов с Маджо искрицата загасна, въпреки усилията на реформатора Атанасов.
  —цитат от коментар 60 на choguna


  Та кога Иванов е говорил с Маджо? Такъв разговор има само във вашите глави.

 66. 66 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1700 Весело

  До коментар [#62] от "von_seeckt":

  Спомняш ли си историята с кръгът Арго и стениграмите...Е , сега имаме продължение..Разни задкулисни играчи дърпат конците на ДБ..

  Sic transit gloria mundi
 67. 67 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#59] от "Hristov":

  Не е ясно. Няма категорично изказано решение, че кабинетът няма да бъде предложен на гласуване дори и при предварително отказана подкрепа от ДБ и ИСМВ.
  Напротив Слави и Тошко дават индикации, че ще го поставят на гласуване при всяка хипотеза.

 68. 68 Профил на inchhighliliput
  inchhighliliput
  Рейтинг: 102 Весело

  До коментар [#62] от "von_seeckt":


  Умнокрасавците...
  —цитат от коментар 62 на von_seeckt  Ха-ха!

  Умнокрасавци vs. Селяк от Ловешко...

 69. 69 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Хора със самочувствие като Дончева, Ристю и Атанасов, които се си мислят, че са единствените умни, знаещи, можещи и красиви и мислят всички други хора, които си изкарват прехраната с друга работа различна от политиката за глупаци, които не могат да се занимават с тяхната работа.
  Вчера Дончева в Панорама се беше вживяла като кадровичка на правителството и водеше монолог

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1700 Весело

  До коментар [#67] от "doctor.no":

  И що трябва да се съобразяват със задкулисието зад ДБ? Прокопиев и Стоянова на Медиапул, плюс останалите убавци явявали ли са се на избори, та да определят кво става в държавата?

  Sic transit gloria mundi
 72. 72 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Не вярвам в теории на конспирацията, не вярвам, че ИТН е предварително заложен проект на Доган (искрено бях учуден авторът да го каже като твърдение, а не предположение).
  Вярвам в далеч по-простото обяснение: с набирането на популярност и особено след референдума, Слави си повярва, че с няколко добри сценариста (интелигентни и грамотни в това, което правят) ще може да управлява държава. Плюс смразяващия характер на самия Слави, плюс "кастинг на политици". Убийствена самозаблуда - абсолютно невъзможна за изпълнение. Политиката е професия, а те са абслютно никои на този терен. Сега лъсва простата истина - управлението на държавата просто не е лъжица за устата на ИТН. Безкрайно просто.

  И последно - харесва ми идиотската постановка на известните гербави във форума: опорката, че от пълната неадекватност на ИТН следва, че без ГЕРБ и Бойко не можем...

 73. 73 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  До коментар [#56] от "Vesselin Velkov":И какво пречи да бъде избрано по същият начин, по твоята логика? Бе приемете, че резултатите на ДБ са такива, че нищо не зависи от тях..
  —цитат от коментар 64 на Hristov


  И от това ме е страх. За съжаление е възможен вариант.

 74. 74 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  До коментар [#70] от "von_seeckt":

  В ония стенограми още през 2017 Прокопиев заявява, че трябва да са първа политическа сила..И сега очевидно вижда удобният момент..Както обикновено, никаква връзка с реалността.

  Sic transit gloria mundi
 75. 75 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2017 Весело

  До коментар [#17] от "Julian Mall":

  Ех, колко ли съжаляваш, че Росенец не е турски, а руски. Тогава патрЕотичното русофилство щеше да е лесно, а сега...

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 76. 76 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 843 Неутрално

  До коментар [#68] от "inchhighliliput":

  Кой е този от Ловешко?

 77. 77 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Весело

  До коментар [#15] от "Gretel":

  Кви дивани и султани
  ======
  Наистина....не се е получило това с.... "чапраз диван"....
  Има най различни видове дивани....
  ....(meclis divanı) парламентарен диван....
  .... (yüce divan) върховен диван....парламентарен трибунал в който се дават присъди на видни лица в управлението на страната
  .... Edebiyat. D.....литературно сборище
  И т.н....
  От там е и произхода на аргото....deli divane....или просто диване..... :)
  Което буквално означава...."или си влюбен или си загубен"..... :)

  Bukalemun
 78. 78 Профил на inchhighliliput
  inchhighliliput
  Рейтинг: 102 Весело

  До коментар [#63] от "bruno__dante":

  Обяснявам като за Албански Реотан!
  Ама вие не сте такъв, нееее!🤣🤣🤣

  Става дума за Крачун-Учиндолски и Малчо-Кукерландски!

 79. 79 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  До коментар [#73] от "Vesselin Velkov":

  Що да е за съжаление? Това са валидни резултати от демократични избори..Или вече почнахме да поставяме под съмнение и демокрацията?

  Sic transit gloria mundi
 80. 80 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#71] от "Hristov":

  Ти да не си проспал случващото се през последните седмици? Да не съм аз проглушил ушите на цялата държава, че кабинетът на ИТН се надява на подкрепата на ДБ и ИСМВ?

 81. 81 Профил на inchhighliliput
  inchhighliliput
  Рейтинг: 102 Любопитно

  До коментар [#76] от "von_seeckt":

  Срамуваш се от произхода си?

 82. 82 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2017 Весело

  До коментар [#63] от "bruno__dante":

  Какво стана, бе, лъжливко? Зареди ли нови лъжи?
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/08/04/4239554_kratki_novini_napadatel_opita_da_ubie_svidetel_po/?ref=id&_ga=2.75814678.2010343002.1622053892-1731875445.1581073255 #comment-27

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 84. 84 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 843 Неутрално

  До коментар [#74] от "Hristov":

  Не трябва да им се сърдим. Това са едни малки деца и затова мястото им е в детската градина, разбирай социални мрежи и форуми. Там те са забавни, в политиката могат да станат опасни.

 85. 85 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  До коментар [#80] от "doctor.no":

  Нормално е да се надява..Ори положение, че я заявяваха по време на предизборната кампания..Сега обаче, въртят ромски номера..

  Sic transit gloria mundi
 86. 86 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  До коментар [#73] от "Vesselin Velkov":Що да е за съжаление? Това са валидни резултати от демократични избори..Или вече почнахме да поставяме под съмнение и демокрацията?
  —цитат от коментар 79 на Hristov


  Демокрация и ГЕРБ? Шегуваш ли се?

 87. 87 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  До коментар [#73] от "Vesselin Velkov":Що да е за съжаление? Това са валидни резултати от демократични избори..Или вече почнахме да поставяме под съмнение и демокрацията?
  —цитат от коментар 79 на Hristov


  Демокрация и ГЕРБ? Шегуваш ли се?

 88. 88 Профил на ThePal
  ThePal
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Най-интересното у човека с тъмните очила е походката - типична за дребен цървул като Тошку ут Ямбуль

 89. 89 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2452 Весело

  Ако се съди от текста на др. Николов, порталът "Култура" доста се е "славчовизирал". Къде ли останаха помпозните анализи, високопарния наратив и чуждиците - символ на божественост
  И, не! Славиту не иска да му стоят "диван чапраз"*, не иска да го уважават, нито да му засвидетелстват уважение. Държи да влезеш наведен до нивото на дивана, а после да коленичиш, за да не си по-висок от говорещата глава на бай Тошко.
  _______________
  https://dariknews.bg/novini/liubopitno/otkyde-idva-izrazyt-divan-chapraz-1263696

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 90. 90 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 843 Неутрално

  До коментар [#81] от "inchhighliliput":

  Ни най малко само дето не съм от Ловешко😆.

 91. 91 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 266 Весело

  До коментар [#72] от "inn":

  "...следва, че без ГЕРБ и Бойко не можем..."

  Едно нещо не ми дава мира:
  Как точно всяка сутрин успява да изгрее слънцето без баце?

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 92. 92 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#85] от "Hristov":

  В предизборната чухме и че ИТН няма да разчита на такава от БСП, ДПС и ГЕРБ. Ако предварително се знае, че няма да получи такава от ДБ и ИСМВ, което е повече от логично при тоя състав на кабинет, и въпреки това го подложи на гласуване, става ясно кой е измамил избирателите си.

 93. 93 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1700 Весело

  До коментар [#87] от "Vesselin Velkov":

  За какъв ГЕРБ ми говориш? Лятото на 2021 сме!

  Sic transit gloria mundi
 94. 94 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  До коментар [#92] от "doctor.no":

  Ада се знае предварително? Или ДБ и Маите считат за съвсем нормално да извиват до последно ръцете на ИТН!

  Sic transit gloria mundi
 95. 95 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 843 Неутрално

  До коментар [#91] от "Kamenarski":

  Каменарски, не ги разбираш нещата. Когато се стопи един айсбер нивото на водата обикновено се покачва и лошите плувци се давят в нея. Ицето е един такъв политически удавник.

 96. 96 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Умнокрасавците и мутрите няма ли кажат, колко пари имат да връщат на Божков, Василев и др. за протестите и изборите и без министри, които да крадат, не могат да се издължат

 97. 97 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#92] от "doctor.no":

  Прав сте! Но това дали ще го проумеят избирателите... И, ако да, колко години точно ще отнеме...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 98. 98 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Седмици наред Сульо и Пульо си начесаха графоманската краста с плоски остроумия на чужд гръб. Дано преливането от пусто в празно поне малко да дава самочувствие на изтерзаните жълтопаветници.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 100. 100 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#94] от "Hristov":

  Извиване на ръце? Не беше ли, че нищо не зависи от ДБ, логично още по-малко от ИСМВ (ти го каза в по-горен коментар)?
  Как хем нищо не зависи от някой, пък хем извива ръце? Намирам противоречие.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK