ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Москва в Сибир? - На добър час!

Москва в Сибир? - На добър час!

© Associated Press"Дневник" публикува политреплика от Деян Кюранов:


Когато преди три дни Шойгу, любимият министър на Путин, обяви, че в Сибир трябвало да бъдат построени до пет нови града, всеки с до милион жители - и там да се преместела и столицата на Русия - веднага си спомних за проекта на Остап Бендер да направи от зажмоцаното градче Васюки столица под името "Ню Москва". Но си дадох сметка, че аналогията е неточна: проектът на героя на Илф и Петров беше къде по-реалистичен: гр. Васюки организира световен шахматен конгрес, съветската власт, да се отсрами пред света, построява заради това цял нов град, а след конгреса измъчените от "жилищния въпрос" московчани заемат опразнените сгради - и готово! Тук действително е отчетено главното, за да съществува един град: да има хора, желаещи да живеят в него. Но след О. Бендер половин век съветски тоталитаризъм и още 20 години путинизъм - и Шойгу може да си позволи да се опре само на държавния интерес. И сила. И на държавното насилие, винаги готово.


Което намира подкрепа сред така възпитания от комунизма и путинизма руски народ - да не се мъчи да си формулира собствения интерес, а да го замени с формулата, която държавата наготово му дава. (Нима тук имаме пандемичен стокхолмски синдром? - който знае, да каже!)
Струваше си да изчакам тези три дни, за да се видят автентичните руски реакции. Примерно (цитирам ез коментар от различни руски медии и мрежи, всеобщодостъпни в интернет - РБК, "Новая газета", "ВКонтакте" и др.):


Ирина Пурина: Крайно време беше, че китайците всичко там са окупирали и заселили, пък Явлински обеща на америкосите да им подари Сибир, те да му намерели употреба. Толкоз малко народ има там, стане някаква бъркотия - и америкосите с китайците ще ни отсекат половината страна и окото им няма да мигне! Шойгу си знае работата!!


Максим Зизюк: Столицата трябва да е в Сибир! Логично си е - там е центърът.


Но има и хора, пощадени от панруския стокхолмски синдром:


Борис Григориев: Спомних си за Ню-Васюки


Влада Власова: Какви грандиозни планове - ама за начало да бяха демонтирали бараките и да разселят хората.


Макс Титов: А защо не вземе да докара до нормално състояние съществуващите градове?!?!??


Няма да цитирам блюдолизните учени с техните ръкопляскания, преминаващи в овация. Но не-такива учени са на мнението на не-болните граждани:


Вячеслав Шупер, научен сътрудник по социално-икономическа география, Руска академия на науките: Няма да разглеждам възможността да се строят милионни градове в тайгата, защото не мисля Шойгу за глупак. По повод пренасянето на столицата - бяхме свидетели на опитите за пренасяне на столицата в Ню Москва, които придобиха съвсем анекдотичен характер.


Алексей Новиков, кандидат на географските науки, урбанист: Според оценката на Световната банка в Русия 25 милиона души живеят където не може да се живее - това са климатически екстремни места. [И обяснява, че от 1995 г. има програма за преселване на тези хора в по-благоприятни райони; в 2003 г. тази програма става закон. Но по бюрократични причини не се изпълнява.] А сега - нови градове в Сибир, и столицата там. Абсурд!


През 60-те учехме в училище, че съветският човек ще направи "северните реки да потекат на юг" и южните пустини да разцъфтят, напоявани със сибирска вода. Оказа се, че този мегаломански проект е глътнал 20 години работа на 160 съветски организации, преди да бъде спрян по неосъществимост. Явно трябва ние, външни хора, да им го напомним - защото наистина нито са забравили (фанфарното начало), нито са научили (да не повтарят катастрофалния край). През 2021 - като през 1951!


Когато днешен руски дипломат приключва престоя си в чужбина, колегите му казват, че му предстои да изтърпи "наказанието родина". Може да ги разбере човек!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK