Сингапурската мечта на Слави Трифонов

Сингапурската мечта на Слави Трифонов

© Георги КожухаровПо всичко личи, че ако в сряда все пак замръкнем с правителство на "Има такъв народ", още от четвъртък то ще запретне ръкави да "изчегъртва". Същевременно възникват все повече съмнения дали действията му ще бъдат насочени срещу модела на управление на ГЕРБ, посочен като враг от Слави Трифонов преди изборите на 4 април.


Проблемът е, че три месеца след като партийният лидер начерта генералната линия,


изчегъртването е на път да тръгне в диаметрално противоположна посока


Докато номинираният за министър-председател Пламен Николов проповядва "консенсус" и просвета, най-вероятно заради политическата си неопитност, други отговорни фактори в "Има такъв народ" са взели на прицел някои от постиженията на популярното служебно правителство. Трифонов и сценаристите на "Шоуто...", вече депутати, все повече недолюбват кабинета, назначен от президента Румен Радев. Дори демонстрират неприязън към личностите на отделни министри.
Действията на новите политици се базират на все още мъглявата икономическа визия на партията, зададена очевидно от Слави Трифонов, а може би и от неформални кръгове около него. Какви ще бъдат икономическите и свързаните с тях социални политики на "Има такъв народ" беше дискутирано твърде малко в двата предизборни периода. Ако тя има на разположение четири години, резултатът ще е леден душ за по-голяма част от нейния електорат - антисистемно настроени и политически лабилни избиратели, предимно учащи се, работещи и безработни. Партията даде ясни заявки, че ако вземе властта, ще следва предимно неолиберален подход в икономическата сфера. На декларативно ниво обаче дава и някои щедри социални заявки.


Три заглавия в медиите характеризират много сполучливо програмните й приоритети, представени на 4 август: "ИТН излезе с дясна програмна декларация", Еuractiv.bg; "Приоритетите на ИТН: "Шоковата доктрина" на квадрат", "Барикада"; 5.08; "Икономическите наброски на ИТН са лутане между ляво, дясно и безумно", "Медиапул".


Още преди първите за годината парламентарни избори някои анализатори установиха, че "партията на Слави Трифонов не е скъсване с режима на ГЕРБ, а негово продължение - още от същите пробизнес екосистеми, вкоренени в здравеопазването, данъчната политика, социалната система и други" (Жана Цонева в "Барикада").


После дойде уж неочакваната изненада - намеренията на неосъществения като официален кандидат за премиер "бюджетен ястреб" Николай Василев за приватизиране на Българската банка за развитие (ББР) и отдаване на концесия на автомагистралите. Тогава стана ясно, че икономическите планове на ИТН са се видели прекалено десни дори на бизнес ориентираните министри на финансите и икономиката от служебното правителство. Те минават за близки до либералната, пазарно ориентирана "Демократична България". Министърът на икономиката Кирил Петков се обяви против приватизацията на банката за развитие, особено след големите промени в ръководството и надзора й, насочени към гарантиране на водещата й мисия - да кредитира главно малкия и средния бизнес. Финансовият министър Асен Василев също беше ясен: разминаванията във визиите са основно заради "доста по-агресивната програма" на екипа на Слави Трифонов за намаляване на бюджетните разходи. Впоследствие Трифонов определи този Василев като прекалено ляв.


След като беше оттеглен първият проектокабинет на "Има такъв народ", идеите за приватизацията на ББР и концесии на магистралите отпаднаха от управленското й портфолио. Но въпреки това тя не се отказа от идеите си за


политики, които на практика ще обезсмислят част от успехите на служебното правителство


При това новата формация ги гарнира с немалко популизъм.


"Ужасяващо е намерението им да намалят всички приходи към бюджета, плащани от бизнеса, и същевременно да поддържат балансиран бюджет - това означава, че държавата просто няма да има пари и намерение да харчи средства за социални програми", анализира в "Барикада" икономистът Даниела Пенкова.


"Вероятно само авторите на наброските на "Има такъв народ" си знаят как ще сведат дефицита в бюджета от 5 млрд. лв. до нула, ще намалят държавните разходи от 42-43% на 36% от БВП и в същото време ще въведат необлагаем минимум за личните доходи, ще преизчислят пенсиите, ще предложат семейно подоходно облагане и ще изсипят всякакъв вид помощи за родители и хора с увреждания", предупреждава на свой ред Цветелина Соколова в "Медиапул". Всичко това ще се случва на фона на корона кризата, чието противодействие също изисква сериозно финансиране.


"Има такъв народ" се готви да посегне и върху Националния план за възстановяване и устойчивост, който възлиза на колосалните за тукашните мащаби 12.6 млрд. лв. Той беше окепазен от "Борисов-3" и преработен под ръководството на вицепремиера Атанас Пеканов. Въпреки че някои от критиките на партията на Трифонов към плана са резонни, заявената "тежка редакция" най-вероятно ще лиши България от възможността да получи от Брюксел авансово 13% от средствата тази година. Планът трябва да бъде представен спешно пред Европейската комисия.


"Има такъв народ" вече е вдигнала мерник и на стратегическата българска цел за еврозоната


Номинираният за финансов министър Пламен Данаилов заяви, че страната трябва да въведе еврото при достигане на средноевропейските доходи, както и че е необходим дебат за плюсовете и минусите от влизането в паричния съюз. Преди месец служебното правителство препотвърди датата 1 януари 2024 г. като цел за влизане в еврозоната.


Наивно е да се смята, че идеите на ИТН за ревизия в ключови сфери на постигнатото от служебния кабинет и омекотената анти-ГЕРБ реторика са резултат от някакви задкулисни договорки за запазване на статуквото. Под светлината на прожекторите вече изпъква предимно неолибералният характер на заявените от формацията политики. Той обаче може да учудва само онези, които не са следели внимателно сравнително редките, но показателни политико-икономически послания на Слави Трифонов.


"Ляво - дясно отдавна се е размило. Съвременният свят е различен. За мен поведението на "Има такъв народ" е практично. Но не като интереси на самата партия, а практично в интересите на суверена", каза Трифонов неотдавна в знаково интервю за БНР, направено от Петър Волгин. Партийният лидер подчерта, че конкретните случаи определят насоката на "Има такъв народ" дали е лява или дясна партия. На този фон


Трифонов определи себе си като десен консерватор


Малцина обърнаха внимание на това негово признание - медиите се концентрираха върху лозунга му за "изчегъртването".


Като противник на социалната държава възприех лично аз лидера на "Има такъв народ" преди по-малко от година, когато бях гост във "Вечерното шоу на Слави Трифонов" в телевизия "7/8". Във въпросното предаване от 30 септември м.г. някъде след осмата минута разговорът тръгна така, че домакинът ми предостави ролята на интервюиращ - нещо, за което не се бях готвил предварително. Не знам доколко успях да се справя в новата си роля, но от разговора стана ясно, че тв водещият, шоумен, бизнесмен, а вече и политик Слави Трифонов никак не харесва по-високите данъци (у нас тъй или иначе има солидно надпартийно мнозинство на "10-те процента"), както и на социалната държава (по конституция България все още е такава).


Дадох за пример скандинавските държави, Германия и др., направили възможен просперитета на Западна Европа в годините след Втората световна война. Казах, че е необходимо в България да се въведе прогресивно подоходно облагане и да има по-справедливото разпределяне на данъчната тежест като основен принципи на солидарната държава. На убеждението ми, че "богатият трябва да даде повече, защото той ползва повече ресурсите на тази държава", домакинът ми отговор с кратка житейска история. Той разказа как "днес" е осигурил заплатите на работещите в телевизията, "понеже няма достатъчно реклами и достатъчно възможности". Носел отговорност за всички тези хора, затова "не си мисля, че правилното е да правим това, което ме съветвате".


Трифонов противопостави на скандинавските страни един от южноазиатските тигри. "Аз ще ви дам за пример една друга държава, в която отидохме с Евгени Димитров,


и аз се шокирах, че е възможно да е толкова добре. Тя се казва Сингапур


Разбира се, тя е устроена по различен начин, но е може би най-хубавото място, на което си струва да отидете да живеете. Там не съм чул да има такива леви (влиятелни партии, политики - бел. авт.) Там водещото е върховенството на закона и образованието ()."


В тези си разсъждения шоуменът не говори експлицитно за икономическия модел на Сингапур, макар че очевидно него противопостави на скандинавския. Надали обаче успешен бизнесмен като него не го познава добре.


Островният град-държава няколко десетилетия е илюстрация на триумфа на неолибералния модел, съчетан с по-скоро авторитарно управление в една де факто еднопартийна система. В критичен анализ на "Хъфингтън пост" отпреди пет години може да се прочете, че в Сингапур "най -високите ставки на данъка върху доходите на физическите лица бяха ограничени до 20%, корпоративните - до 17% (все пак са по-високи от тези в България - бел. ред.); данъкът върху имотите е премахнат, няма данък върху капиталовите печалби; (); здравеопазването е комерсиализирано, общественият транспорт е приватизиран, а електроцентралите са продадени на чуждестранни предприятия; и банковите закони бяха пренаписани, за да привлекат свръхбогатите по света". Обратната страна на медала - управляващата партия е разбила профсъюзите, притиска опозицията, задържа граждански активисти. Неравенството в доходите достига застрашаващи размери. Възрастните бедни са принудени да мият тоалетни и да събират картонени кутии. Семействата от средната класа живеят от заплата до заплата. Днес картината в Сингапур не е много по-различна.


Макар че е почитател на "върховенството на закона" в тази страна, критикът на "модела ГЕРБ" Слави Трифонов няма как да одобрява ограничаването на гражданските права и свободи там.


По-важното обаче е да говори откровено и разбираемо на своите почитатели и избиратели за дясноконсервативното и неолиберализма, на които очевидно е почитател. Ако го направи, може би "Има такъв народ" ще бъде възприемана с много по-голяма доза уважение от потенциалните си политически партньори и опоненти.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (143)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Само със чегъртане не става, трябва и акъл !!!

 2. 2 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  Зад фигурата на Славчо все повече се очертават силуетите на една ваканционна постройка около Бургаския залив, на юг от Бургас ....

  Явно премиерът-слънце вече е изтискан, пък и окалян и опетнен, та това е "новото начало" за България, за което ни говореше на една предновогодишна реч обитателят на едни постройки около Бояна .....

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3986 Неутрално

  Казах го преди известно време : чегъртането ще се случи, ама не на сараите, а на техните жертви ! Вълци в овчи кожи ни се пробутват за борци срещу статуквото !!!!

 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  "... "Има такъв народ" вече е вдигнала мерник и на стратегическата българска цел за еврозоната. Номинирания за финансов министър Пламен Данаилов заяви, че страната трябва да въведе еврото при достигане на средноевропейските доходи, както и че е необходим дебат за плюсовете и минусите от влизането в паричния съюз..."!

  Именно намеренията на ИТН относно приемането на еврото говорят много. Ама много...! ГЕРБ повдигнаха топката, ИТН ще имат за задача да я забият в полето на електората.

  Бивш tww09306483.
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  1 Трифонов не подкрепял служебния кабинет на комунистите радев и рашков : "дясното" ДБ се сърди.

  2 Трифонов казва, че Сингапур е много хубава държава и, че за това допринася липсата на влиятелни левичарски партии. : медийните бухалки на "дясното" ДБ удрят.

  Разбирам, че сте левичари либерали, жълтопаветна левица, спонсорирана от американската левица. Ама това не оправдава да се съюзявате с комунистите на решетников.

 8. 8 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Аз само не разбрах, какво иска да каже автора?

  А нещата от Сингапур, не са приложими у нас, като се започне от смъртното наказание. Твърде далечна и различна държава е, за нашите географски ширини.

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3986 Весело

  " Докато номинираният за министър-председател Пламен Николов проповядва "консенсус" и просвета, най-вероятно заради политическата си неопитност, други отговорни фактори в "Има такъв народ" са взели на прицел някои от постиженията на популярното служебно правителство. Трифонов и сценаристите на "Шоуто...", вече депутати, все повече недолюбват кабинета, назначен от президента Румен Радев. Дори демонстрират неприязън към личностите на отделни министри."


  Такъв е планът на сараите ! Ако номерът мине - добре ! Ако не - следващият спасител ! Т.е номер !

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Сингапур е мечтата на всеки полуидиот, който е решил, че е супер лесно да се управлява която и да е малка или средно голяма държава в Европа. Същите тъпотии ги говореха около Брекзит в UK, но в момента са заети да ръководят армията при доставки на храни в магазините.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 273 Любопитно

  Сингапур е мечтата на всеки полуидиот, който е решил, че е супер лесно да се управлява която и да е малка или средно голяма държава в Европа. Същите тъпотии ги говореха около Брекзит в UK, но в момента са заети да ръководят армията при доставки на храни в магазините.
  —цитат от коментар 11 на oos19355380


  Глад в Англия,тека ли ве умнокрасивий?🙉🙉🙉

  Много съм прост
 14. 14 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2576 Неутрално

  Служебното прсвитрлство е пълен тотален провал. Нормално е който дойде на еласт, да промени веднага част от глупоститр, които натвориха! А това, че "дрсните" марксисти от ДБ подкрепят правителството на другаря Радев и правителството, което БСП иска да остави да управляват, не е изненада за никой!

 15. 15 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1210 Весело

  с вашто чегъртане по ваште кратуни

 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3986 Весело

  " После дойде уж неочакваната изненада - намеренията на неосъществения като официален кандидат за премиер "бюджетен ястреб" Николай Василев за приватизиране на Българската банка за развитие (ББР) и отдаване на концесия на автомагистралите."

  Няма никакви " неочаквани изненади" тука ! Само трябва да си припомним, как Царо ни готвеше отдаване на концесия на една наша магистрала преди време на португалците, ама прекалено голям шум се вдигна и номерът не мина ! Е, поне към онзи момент ! Сега не пречи пак да опитаме !

 17. 17 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#13] от "Контрол на съзнанието":

  Липса на шофьори поради имиграционни политики и неадекватна инфраструктура по границите. Не глад или липса на пари, а идиотско управление и политики, водещи до абсурдни резултати.

 18. 18 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 532 Любопитно

  "Казах, че е необходимо в България да се въведе прогресивно подоходно облагане и да има по-справедливото разпределяне на данъчната тежест като основен принципи на солидарната държава."

  Във вестник "Дума" ли съм попаднал или още съм в "Дневник"?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 19. 19 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  Ако замръкнем с правителство на ИТН ще осъмнем с барикади по площадите.

  Няма никакъв, ама съвсем никакъв начин това правителство да мине освен с гласовете на ГЕРБ.

 20. 20 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2571 Весело

  Трябва да се даде шанс на тъмночервеното правителство да опанддизи Бойко Борисов! Чекмеджета, канибализъм, всичко е позволено за изпълнение на задачата. Къде са тълппите скандиращи смърт, смърт?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 21. 21 Профил на Герберска Мутра
  Герберска Мутра
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Нямаше ли такса мечта един друг известен наш медиен магната. Съседи ли ще стават със Славчо ?

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  До коментар [#7] от "rdb41527334":

  Ооо и още нещо :)

  Трифонов дето не бил баш десен според дневник иска да намали разходите, да балансира бюджета, на намали дефицита, да НЕ увеличава дълговете на държавата.

  "Дясното" ДБ иска да харчи пари които държавата няма реално.  Това беше една от точките които блокираха преговорите между двете партии.

 24. 24 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Така е, на тия не им изнася България да се управлява добре. Ще си прокарат някои от обещанията за замазване на очите на електората си, а паралелно ще дадат индулгенция на шайката и ще я оставят да си гепи.

 25. 25 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 273 Любопитно

  До коментар [#13] от "Контрол на съзнанието":Липса на шофьори поради имиграционни политики и неадекватна инфраструктура по границите. Не глад или липса на пари, а идиотско управление и политики, водещи до абсурдни резултати.
  —цитат от коментар 17 на oos19355380


  +++++++
  Тва е вече друго.Некадърни управници в Англия ,дето ОЩЕ владее половината свят ......и купища от кадърни политици в ЕС ,които изправят краставици и правят кокошките щастливи!🤡👍

  Много съм прост
 26. 26 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  До коментар [#19] от "Един препатил":

  Има ли значение... По конституция управлява този който има подкрепата на 51% от гласувалите българи. НЯМА значение кой се харесва от тези дето пият бира на орлов мост и мятат домати по държавните сгради.

  Демокрация значи договарят се едни партии докато достигнат 121 депутат (представителство на над 50% от народа.) Така се управлява държава. Не с барикади и диктатура на петата партия/

 27. 27 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  Ако замръкнем с правителство на ИТН ще осъмнем с барикади по площадите.Няма никакъв, ама съвсем никакъв начин това правителство да мине освен с гласовете на ГЕРБ.
  —цитат от коментар 19 на Един препатил


  И кой ще ги финансира тези барикади. Отново Божков или в тандем този път с още някой "преуспял". Имаше два пъти избори и трети път да има, резултатът ще е сходен. Не виждам нещо драматично да се промени след първите, не вярвам и пет пъти да има какво ще стане. Най-много още един месия да се появи и да влезнат още една две партии....

 28. 28 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  Не знам какъв е Трифонов либерал или консерватор ,но явно няма представа от управление . Моделът Сингапур тук е неприложим даже само по демографски прични и народопсихология. Експеримент с тъжен край за нас.

 29. 29 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3986 Весело

  До коментар [#19] от "Един препатил":

  "Ако замръкнем с правителство на ИТН ще осъмнем с барикади по площадите.

  Няма никакъв, ама съвсем никакъв начин това правителство да мине освен с гласовете на ГЕРБ."

  Той с гласовете на ГЕРБ може и да мине, ама после колко ще устиска е съвсем друг въпрос, а на чукащите на вратата ни предсрочни избори какъв резултат ще имат Слави и компания, е трети въпрос.......😂👍

 30. 30 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  При тази конфигурация правителство можеше да се състави на базата на няколко ясни приоритета със състав главно от служебните министри, широка подкрепа и ограничен мандат от 1 - 1.5 години, след което да има нови избори, които да дадат различен резултат на база на постигнатото. При тези проценти да се търси някакво еднолично управление е по-смешно от всичките предавания на Славчо накуп.

 31. 31 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1692 Весело

  "...политики, които на практика ще обезсмислят част от успехите на служебното правителство"

  Как може да се обезсмисля нещо, ако то е с източник, , лишен от смисъл и съдържание.
  Самото служебно правителство е най-нелепото, което може ше да се стовари на главата на ошяашавения българин.
  От служебното недоносче смърди само на скандали, реваншизъм и розчистване на лични сметки.
  И , да не забравим- възторжено харчене на парите, останали в наследство от ГЕРБ.
  Общо взето- политическа феерия от миризливи посткомунистически и постболшевишки напъни.
  Които се възпяват единствено в "Дневник".
  Отлично знаем, защо- гореописаното е в дневния ред на умнокресливите..
  Но това е само временно-ако не дай Бог в сряда се пръкне недоносчето на чалгаря, всичко горенаписано ще ни се стори детска приказка.
  Но ще бъде весело- като при всеки водевил.
  Особено с такива актьори-Ку-Ку ветерани, истерично подкрепяни от издънките им второ поколение.
  Които трябва да се чегъртат, докато още му е времето.

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  А някои си помислиха, че Славчо има мозък да управлява. Не, него ще го управляват, а той само ще срича написаните заповеди.

 33. 33 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 677 Неутрално

  ИТН - Има ли Такива Ненормалници

 34. 34 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 208 Неутрално

  “Неравенството в доходите достига застрашаващи размери. Възрастните бедни са принудени да мият тоалетни и да събират картонени кутии. Семействата от средната класа живеят от заплата до заплата.“

  Къде ги е видял тия работи в Сингапур авторът си остава загадка!

 35. 35 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  Ако замръкнем с правителство на ИТН ще осъмнем с барикади по площадите.
  —цитат от коментар 19 на Един препатил


  Така е! Българите като един ще се вдигнем да браним хунтата на фигуранта, комуниста Стоилов и сталиниста Рашков . Някои хора съвсем са загубили връзка с реалността и с разума.

 36. 36 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  Ако замръкнем с правителство на ИТН ще осъмнем с барикади по площадите.
  —цитат от коментар 19 на Един препатил


  Така е! Българите като един ще се вдигнем да браним хунтата на фигуранта, комуниста Стоилов и сталиниста Рашков . Някои хора съвсем са загубили връзка с реалността и с разума.

 37. 37 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2576 Неутрално

  До коментар [#24] от "doctor.no":

  А на коя партия и изнася, България да се управлява добре! Питам, защото ми стана интересно! :-)

 38. 38 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  "Той разказа, как "днес" е осигурил заплатите на работещите в телевизията, "понеже няма достатъчно реклами""

  Ясна е работата.
  За Славчо Сингапур, за останалите - нещо, което се римува със Сингапур.

 39. 39 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Че И Т.Н е един политически тюрлюгювеч е ясно от следния пример. Николай Василев беше твърдо ЗА приемането ни в Еврозоната, а сегашният екип говори за отлагане. Няма значение дори кой какъв е. Важен е гювечът, а за разкош и малко тути-фрути.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 40. 40 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1026 Весело

  планът харвард е в опасност...

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 41. 41 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2174 Весело

  Ще си позволя и да внеса корекция в заглавието. По-правилно би било да е "Синга ПУРКОвската мечта на Слави Трифонов".

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 42. 42 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Като чета, излиза че наистина кочината се тресе от страх.

 43. 43 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  "популярното служебно правителство" - всички правителства с участие на хора на един олигарх са такива.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 44. 44 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  Казах, че е необходимо в България да се въведе прогресивно подоходно облагане и да има по-справедливото разпределяне на данъчната тежест като основен принципи на солидарната държава. На убеждението ми, че "богатият трябва да даде повече, защото той ползва повече ресурсите на тази държава", домакинът ми отговор с кратка житейска история.
  *
  И как така богатият използва повече ресурсите на държавата без да плаща? Това може да стане само ако в държавата няма закони.
  Дори и някой да използва повече ресурси, то той по правило ги заплаща.
  Стръмната данъчна скала е насочена срещу средната класа, т.е. хората с по-високи доходи, а не срещу богатите. Богатите имат начини да плащат ниски данъци, а потърпевши са тези, които няма начин да крият доходи.
  И някой като плачат как средната класа изтънявала, то това е и поради високите данъци.

 45. 45 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5112 Неутрално

  Авторе, авторе, каква я мислехте, каква стана. Излъгани камилчета.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 46. 46 Профил на hocker
  hocker
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Три месеца и нещо бяха много хубави ИТН, партия на промяната, чак след като отсвириха градската десница симпатизиращите ѝ анализатори се сетиха, че само с изчегъртване и попържни няма да стане работата.

 47. 47 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Хайде дружно да извикаме: Едно, две, три - Царят Славчо е гол!

 48. 48 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5112 Неутрално

  До коментар [#19] от "Един препатил":

  Така е. Вашите гласове са толкова малко, че от вас пак нищо не зависи.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 49. 49 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5112 Неутрално

  До коментар [#20] от "Корки":

  Тълпите, викащи смърт ги има даже във форума. Под благосклонния поглед на модератора.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 50. 50 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 785 Неутрално

  За Слави мечтите са да види България като Сингапур на Балканите,но кандидаттът за министър на МВР пък мечтае за Барбадос на Балканите. Ето защо питанката защо отпадна " Няма такава държава" от първоначалното име на остатъка от партията ИТН намира своя отговор.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 51. 51 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5112 Неутрално

  с вашто чегъртане по ваште кратуни
  —цитат от коментар 15 на bruno__dante


  Точно!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 52. 52 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3166 Неутрално

  Начи ... "Сингапур на Балканите" може да го оставим настрана.
  Толкова е безумно като приложимост и толкова нагло като полулистка захранка за електората от ХоремаКа.

  Но това е по-важно.
  "Ужасяващо е намерението им да намалят всички приходи към бюджета, плащани от бизнеса, и същевременно да поддържат балансиран бюджет - това означава, че държавата просто няма да има пари и намерение да харчи средства за социални програми", анализира в "Барикада" икономистът Даниела Пенкова...

  Даниела Пенкова или се е объркАла, или ... не знам!
  При очертаващият се финансов модел, поне за Запада, към който вече сме прикачени и ние - сега не му е времето и мястото да коментираме в подробности - се очертава поне в близко бъдеще огромно "печатане" на пари. Което, разбира се, ще набухне всичко, от което ще се съберат и като сума средствата дори при намалени ставки.
  И при сегашното състояние на потреблението на масата - около 60% от българските домакинства - ще "стигнат" за "на час по лъжичка", колкото да се "люлее" плебса в тази люлка, набивайки му, че "все пак нещо се прави". Пък и като му притурим една яка пропагандна мантра, че "иначе Бойко ще се върне" - пей сърце! Това се е доказало през годините, че за широките мат'рялски маси работи безотказно! Първо мат'рялът го "люлаха" с "иначе комунистите ще се върнат", после с "иначе Костов ще се върне", сега нЕма никакви основание да се вЕрва, че нУмерът няма пак да мине.
  За мен обаче белята е другаде - че итънъйци "идеологически" отказват водещата инвестиционна роля на държавата. Особено в сегашният момент! И дори да оставим настрана модели, теории и идеологии - вижте какво става при водещите - Щатите, Германия, Франция, Италия ... Там точно държавата ударно заема тази роля! Която итънъйци отхвърлят по презумпция. И защо Западът го прави? Да не са по-глупави?
  Ами не са, разбира се! Защото явно се отива на огромна модернизация на системата, а от тук - и на соцуима. И това е работа само по мащаба на Държавата!

 53. 53 Профил на ALEX BA
  ALEX BA
  Рейтинг: 238 Неутрално

  От първо лице заявявам, че Сингапур не е нито за средна ръка хора, да не говорим за бедни такива! Законите, включително за чистотата на обществени места, са драконови! За хвърлен фас на улицата сте щракнат от няколко камери и глобен моментално. ако нямате кеш, ще ви "осчеводят" по сметката за заплата. За пренос на гозова бутилка в метрото глобата си е 500 сингапурски долара, което е малко над 500 лева... за хванат полицай да взема подкуп следва моментално дисциплинарно уволнение, забравя завинаги за държавна работа, както и съпругата му, както и мусе отнемат всички привилегии..

  Чудото на Сингапур се нарича пералнята на Великобритания за югоизтока.. Имам познат британец, който раб оти за филиал на британска банка там и постоянно реве, че е ощетен да работи не в централата, а на "село" в "бившата" колония...

  Бивша- ама друг път, от паметника на Рафълс на центъра на залива до най-последния закон -всичко си е британски тертип с лек перинакан привкус..

  Инак за туристи е супер дестинация, но нямате ли нужната МНОГО висока квалификация, бързо изчезвате от пейзажа... Много е желателно да знаете мандарин китайски, щото само с инглиш работа не става!

  Слави какво е гледал като турист- негова работа, но в Сингапур си има тотален конрол на всеки и за всичко!

 54. 54 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  Всеки си има мечта, на Слави е сингапурска. Има ли значение дали е приложима у нас. Ех мечти.....

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 55. 55 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3166 Весело

  Слави какво е гледал като турист- негова работа...
  —цитат от коментар 53 на ALEX BA


  Който е бил в Сингапур малко повече отколкото като турист за една седмица е наясно.

  Но работата вече не е просто "негова си работа на Слави", защото ни натриса по маниловски повърхността на представа.

  Прочее ... май се оказа, че те всичките от "екипа му" са на такова ниво.

 56. 56 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3986 Весело

  До коментар [#48] от "Alarmstufe Rot":

  " Така е. Вашите гласове са толкова малко, че от вас пак нищо не зависи."

  Вашите са достатъчни, ама само за да провалят каквото и да е бъдещо управление !

 57. 57 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3166 Весело

  Всеки си има мечта, на Слави е сингапурска. Има ли значение дали е приложима у нас. Ех мечти.....
  —цитат от коментар 54 на AModoMio


  Бе мАни, мАни!

  Аз като си спомня на една бригада какъв секс беше, та са чуда ... дали пък да не взема да предложа "бригадирското движение" като "модел"?
  Ей тъй, просто, по Славчовски!

 58. 58 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5112 Неутрално

  До коментар [#56] от "samoedin":

  Глупости. ГЕРБ отиде в кереча. Първата политическа сила отсега и за всички времена е Де Бъ.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 59. 59 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 558 Неутрално

  В Сингапур те глобяват и ти бият 40 тояги по гърба, ако хвърлиш дъвка на земята... Хората живеят в страх да не стъпят на криво без да искат!

  В Сингапур средната класа са истински корпоративни роби и абсолютно зависими от работодателя си. Хората живеят в страх да не си изгубят работата!

  В Сингапур закупуването на имот е в пъти по-трудно от България - цените са огромни. Жилищата са изключителни малки и семействата живят сгъчкани като сардини в 1-2 стаи!

  С други думи - авторитаризъм, липса на свободи, робство, висок стандарт и ниско щастие.

  Като Сингапур ли искате да бъдем? Ами гласувайте за Славчо тогава...

 60. 60 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1543 Любопитно

  Просто не мога да разбера защо продължава дъвкането и жлямбенето на някакво си правителство на Слафчу! Не ви ли стана ясно, че такова правителство няма да има? Кое точно кара хора като тук присъстващите, доста от които интелигентни, да премятат една и съща прокиснала тема дни наред? Ето, пак ви го пиша - правителство на Слафчу няма да има! Точка! „Защо?“, пита там един политически бозайник! Ами защото, дете мое с къдрав мъх, Слафчу се еманципира неочаквано бързо от тези, които си мислеха, че ще го въртят като кукла на конци да им играе като панаирджийска маймуна! Да, ама не! Тези отзад, „кукловодите“, се напънаха да му дадат на него и на партията му – ИТН – цялата възможна реклама и подкрепа, за да спечели изборите и да почне „изчегъртването“! Не знам защо и как някои очакваха, че ИТН е „партия на протеста“, след като те не се мярнаха изобщо там? Остави това, ами не бяха и предвидили брутално безпардонния и самовлюбен манталитет на учиндолските, ямболските и други провинциални тарикати, които, веднъж получили първото място, решиха, че те са вся и всьо, могат да колят, да бесят, да режат журналисти на парчета или да правят от тях пилешка супа! Още примери?

  Машалла, чоджум, аферим, както биха казали едни евентуални коалиционни партньори! Само че и те няма да си развалят рахатя и да се обвържат с тези политически корсари, имащи за химн песни като „Ще ти скъсам г@за“ и „Ръгай чушки в боба“! Да не говорим за филма „Подкрепа невъзможна“, режисиран от видните политартисти МаяМа, ХаджиБабикян и Ристе Десантчика! Стрина Курна също бая ще се замисли що пък да не се направи на крушовишка мома и да се скатае на гласуването, още повече че тя идва след това на ред за мандат, пък и е обещала на мандатораздавателя, че ще предложи служебното му правителство да стане редовно? Така че Слафчу ще се прости с правителството, но… няма да се прости в никакъв случай с възможността да се кандидатира на президентските избори! Да, на някои тази идея може да изглежда дори екзотична, ама нека си поговорим малко по-късно, а? След няколко месеца? Че и по-рано, когато се обявят кандидатурите? Ето това е едно от нещата, заради които ви казвам, че Слафчу се еманципира, а той правителство няма да има! Нещо неясно?

 61. 61 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  все си мисля, че ИТН играят за РРадев

  като спирането на огъня по ГЕРБ и персонално ББ е решение на самия РРадев - не е прието в олигархичния кръг (малцинството управляващи, без значение дали в момента едни седят на резервната скамейка, а другите са пуснати на полето) да се водят войни до заличаване на противника - ще взеве раята да се вдъхнови, че управниците не са някакви висши същества... а и пълното разкритие на всички далавери на доскорошните ще злепостави като съучастници целия личен състав на "политическата класа", крепко прегърната в поза 69 с "национално отговорния бизнес"

  така че е логично Слави да спре тормоза (лек тормоз, не концлагери все пак) на гербаджии и да обере прекаляванията на служебните копойчета (някои наистина се увлякоха и оляха)

  не изключвам и че РРадев и ТТрифонов имат някои търкания, но надали са фатални, освен ако Слави не е решил да се еманципира и сам да заеме трона (пак неофициално, дистанционно, без да носи формалната отговорност - много хитро, нали, хмък), а РРадев ще натиска самозабравилия се новобранец да ляга за лицеви опори...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 62. 62 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  До коментар [#56] от "samoedin":

  Отърсването на герберските тролове от ступора ясно показва какво се подготвя - ГЕРБ ще подкрепят правителството на ИТН за да може Бойко Борисов да се наслаждава как то ще се провали. Не е нужна никаква проницателност - той самият го каза няколко пъти.

 63. 63 Профил на ALEX BA
  ALEX BA
  Рейтинг: 238 Неутрално

  В Сингапур те глобяват и ти бият 40 тояги по гърба, ако хвърлиш дъвка на земята... Хората живеят в страх да не стъпят на криво без да искат! В Сингапур средната класа са истински корпоративни роби и абсолютно зависими от работодателя си. Хората живеят в страх да не си изгубят работата!В Сингапур закупуването на имот е в пъти по-трудно от България - цените са огромни. Жилищата са изключителни малки и семействата живят сгъчкани като сардини в 1-2 стаи!С други думи - авторитаризъм, липса на свободи, робство, висок стандарт и ниско щастие. Като Сингапур ли искате да бъдем? Ами гласувайте за Славчо тогава...
  —цитат от коментар 59 на koalarevolution


  Да добавя- като си купувате имот или апартамент- НЕ ВИ ПРОДАВАТ ЗЕМЯТА, а само правото за 99 години...После внуците ви, ако искат, купуват наново...Ако имат с какво.. А за гараж и парко-места цените са фантастични, за самите коли- един "Протон" е като С класа на мерцедес... Е, От летище Чанги ви вози робот, ама то е друга песен..

 64. 64 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3463 Весело

  До коментар [#61] от "Николай Теллалов":

  все си мисля
  =======
  Ти и Бинев като почнете да мислите, работата става....

  Bukalemun
 65. 65 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 425 Неутрално

  За Сингапур най-добре е да се изкаже г-н Прокопиев. Преди време беше изнесъл цялото си семейство там.

 66. 66 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 466 Неутрално

  всеки си има право на мнение, но точно на цод иво инджов мнението за мен не е меродавно. пък гледам какви медии цитира - барикада и тн. айде у лево

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 67. 67 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  други впечатления от статията:

  пак се споменава "антисистемен"
  много е нисък прага на употребяващите тая дума - за тях козметиката е равностойна на операция по смяна на пола? или на метаморфозата на гъсеница в пеперуда?
  ама пак тази метафора издиша - и при операцията и при метаморфозата имаме запазване на нещо коренно важно - ДНК; терминът "антисистемен" обаче означава КЪСАНЕ на всякаква приемственост, разрушаване не до кота нула, а изгребване и на основите - и НАПЪЛНО НОВ строеж на мястото на ликвидираното.
  Смешно ми е да чета как някои автори и заблудени коментиращи приравняват описаното ликвидиране със "саниране" (лепене на стиропор и замазване отгоре по фасадата). НЕ. Това НЕ Е антисистемно.

  естествено, че политиката на ИТН ще е неолибералщина! дясна докрай! но поради своето клоунско ДНК, ще има солидна доза популизъм
  впрочем, ще видим всички, как ИТН ще се откажат от някои свои заявки като прекалено демократични (изборът на съдии и "шерифи"), Слави не иска демокрация, той е авторитарист, малко по-гъвкав от РРадев, с малко повече въображение от същия... но пак елементарен, просто с друг набор клишета

  партията на Слави Трифонов не е скъсване с режима на ГЕРБ, а негово продължение - ами да, разбира се
  от гледна точка на олигархията (повтарям - това е малцинството, което ни управлява; част от него играе действаща власт, част - опозиция) моделът на ГЕРБ е идеален; всички други партии ги е яд, че не те, а друг управлява този модел и суче от благините му; ББ доусъвършенства схемите на някогашния си шеф Тодор Живков, нагоди ги към леко променените условия (от тотално държавен капитализъм скочихме в частен) - БСП (БКП) може само да се гордее! но не се гордее, защото повечето БКП-кадри са в гробищата, а действащите бесепари не могат пряко да претендират, че патентът е техен и им се полага мястото пред щурвала...

  успехи на служебното правителство???
  авторееее...

  нормално е Слави да иска намаляване на данъците за едрия бизнес
  ако не знаеше за себе си, че е калпава бизнес-акула (прилепало по-скоро), би прегърнал "либертарианските" идеи (определено е неосъзнато обсебен от такива), но понеже се знае, предпочита миш-маш между бленуваното и лично за него безопасното;
  а всички недоумяват - що за модел предлага?
  ами те такъв - държавно либертарианство
  нещо като русалка - ни се яде, ни се е-е... нелепост, ама в политиката всякакви нелепости има, а в икономиката и правото - още повече

  "поведението на "Има такъв народ" е практично" - правилно
  макар че вместо "практично" ако сложим "безпринципно интересчийско" - ще заспи! идеално определение!

  Сингапур е такъв, какъв то е, защото е резултат от споразумение от няколкото най-големи мафиотски клана
  нормално е ТТрифонов да е емоционално очарован
  но когато (и ако) си даде рационална сметка що е то Сингапур, няма да е толкова ентусиазиран
  просто защото в Сингапур такива като Слави доставят момичета на клиентите
  затова ТТрифонов мечтае за един модел, който преди всичко да осигури комфорт и лидерство на самия Слави

  така че вероятно наистина са престанали да се разбират с РРадев, който все пак служи на нещо повече от себе си (така е свикнал)


  и така, като цяло, въпреки груби гафове, статията е напълно задоволителна по качество, поне от моя гледна точка
  дет се вика - на вкус и цвят флумастерите са много различни...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 68. 68 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3986 Весело

  До коментар [#58] от "Alarmstufe Rot":

  "Глупости. ГЕРБ отиде в кереча. Първата политическа сила отсега и за всички времена е Де Бъ."

  Подкрепа от ГЕРБ или ДПС ще сринат доверието във всяко бъдещо управление, от когото и както и да е замислено то, което не пречи ГЕРБ да си " отидат в киреча " ! Даже двете са неразривно свързани !

 69. 69 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  До коментар [#64] от "eti mehter":

  не се подмазвай толкова явно
  неудобно е пред хората

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 70. 70 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  До коментар [#57] от "xm...":

  ми предложи
  лошо няма

  ако станем пак на студентско-бригадирска възраст - навит съм

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 71. 71 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5112 Неутрално

  До коментар [#68] от "samoedin":

  ГЕРБ ще гласуват против. Повтарянето на една и съща лъжа няма да я направи истина.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 72. 72 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3986 Неутрално

  До коментар [#71] от "Alarmstufe Rot":

  " ГЕРБ ще гласуват против. Повтарянето на една и съща лъжа няма да я направи истина."

  ГЕРБ могат да гласуват против, но гласуват ли ЗА, край с ИТН ! Това казвам ! Не че много ще жалея за Слави и компания !

 73. 73 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  До коментар [#26] от "rdb41527334":

  гласувалите са по-малко от 51%

  партията, която сега уж съставя правителство, има по-малко от 10% от всички пълнолетни граждани

  за какво говорим тогава?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 74. 74 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  До коментар [#27] от "stoiank":

  твърдото убеждение, че всяка барикада трябва да е финансирана от някого, е изяло не една самодоволна глава
  вкл буквално - през 1789 и последвалите няколко години висшата френска аристокрация все се чудела кой е платил на простолюдието да се разбунтува - Испания? Прусия? АНГЛИЯ!?

  преди малко повече от век само същите глупави въпроси си задаваше руското дворянство и по-заможните индурстриалци...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  До коментар [#19] от "Един препатил":

  точно затова смятам това правителство за много необходимо!

  иначе ще удължаваме агонията

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 77. 77 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  До коментар [#18] от "Nil satis nisi optimum":

  Дума?
  плоският данък горещо е одобрен от БСП!

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 78. 78 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  До коментар [#14] от "stargate":

  десен марксист - така по едно време наричал себе си Бенито Мусолини, докато не измислил точната думичка

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 79. 79 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  До коментар [#13] от "Контрол на съзнанието":

  ще се изненадаш, но Англия реално не е това, което си въобразяват мнозина за нея

  от две години имам съседи англичани
  интересни неща научавам от тях

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 80. 80 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  До коментар [#10] от "Боян Баянов":

  Георги Марков е клиничен случай

  не че понякога не казва верни неща

  но е клиника

  и мерзавец

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 81. 81 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  До коментар [#8] от "chepokalipsis":

  не са ли приложими?
  я помисли пак

  ако те мързи, отвори учебник по история - и от Освобождението та до... докато изчезне всяка прилика със Сингапур

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 82. 82 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  До коментар [#7] от "rdb41527334":

  все още не разбирам какво именно троловете наричате "ляво"?

  впрочем, и нетроловете дали биха били любезни да ме просветят по същия въпрос?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 83. 83 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  До коментар [#71] от "Alarmstufe Rot":

  Защо ГЕРБ да гласуват "против"? Какво печелят?

  Ако правителството на ИТН не мине служебното правителство остава. Или като служебно за още четири месеца, или като редовно за още две години (поне). Крайно неприятно за Бойко Борисов.

  Ако правителството мине само с гласовете на ИТН и ГЕРБ Бойко Борисов печели две неща.

  Първото е, че се маха служебното правителство. Как мислите - кой му идва по дюшеш - Петър Илиев или Бойко Рашков?

  И второто е, че ще си направи една жестока гавра типично в негов стил: "Искахте да правите правителство - ето ви правителство! А сега да ви видя как ще се оправите!".

  Съмнявате ли се, че ще го направи? Аз - не. И не само защото го е казвал не веднъж. Ами и защото ще бъде прав.

 84. 84 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5112 Любопитно

  До коментар [#72] от "samoedin":

  Ако Де Бъ гласуват ЗА, какво ще стане?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 85. 85 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3463 Весело

  До коментар [#74] от "Николай Теллалов":

  А най много не искал и се е дърпал Ленин.....
  Докато финансьоритите му насила са го тикнали във вагона от Швейцария.....след като е свършило пътуването..... Ленин го е чакала огромна група пролетариат...... Голямата тълпа е почнала веднага да го аплодират, непосредствено след като е излясал от вагона....

  Така че.....(дето викат хората)..... Ще имаш правилния ден с късмет...

  Bukalemun
 86. 86 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5112 Любопитно

  До коментар [#71] от "Alarmstufe Rot":Защо ГЕРБ да гласуват "против"? .
  —цитат от коментар 83 на Един препатил

  За да задаваш тъпи въпроси.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 87. 87 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1738 Гневно

  Докъде стигнахме – да коментираме в "Дневник" един чалгар.

 88. 88 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3463 Весело

  А Сингапур е все пак остров..... Тоест ще е все мечта.....
  Така че.....на балканския субект ще му е все терсене за островно бг политическо ноу хау,....
  Материка му е бил винаги за предпочитане..... Дори ако е нужно да се краде нов "Радецки"....

  Bukalemun
 89. 89 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3005 Неутрално

  Дневник риве срещу дясна политика :)

  Малиии, край ДБ да се вземат с БСП и Мая :)


 90. 90 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  До коментар [#89] от "realguru":

  То натам вървят нещата. Хареса им идеята на БСП да гласуват служебното превителство, агитацията върви точно в тази посока.
  Пък ако някой започне да говори, че нямало ляво и дясно, нещата се изясняват.

 91. 91 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Sweet and sour - по сингапурски....

 92. 92 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  До коментар [#85] от "eti mehter":

  първо:
  комисия, назначена от Временното правителство, е разследвала "немската следа" по въпроса за Ленин
  не е като да не е била заинтересована да намери такава следа

  и не е намерила

  така че - млъквай


  второ:
  революцията се случва без Ленин, падането на царизма - без Ленин
  (той научава за революцията от вестниците - и даже първо го обявява за провокация)
  но съвременни руски писачи, блюдолизци на Путин, изпонаписаха планина от книги, в които "доказват", че през февруари-март 1917-а... нищо особено не се случило, ама го раздула АНГЛИЙСКАТА ПРЕСА, Николай Втори се объркал и абдикирал...

  затуй - трай си, щом не си окумуш по исторически въпроси


  ТРЕТО:
  Ленин има общо с КОНТРАРЕВОЛЮЦИЯТА в Русия, не с революцията; той и партията му задушават порива на руснаците към свобода

  така че - млъкни и се засрами

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 93. 93 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  "На този фон Трифонов определи себе си като десен консерватор...."
  --------
  Е, нема такова животно в България. Може би 10-15% от гласоподавателите и нито един действащ политик...
  Десният консерватор не изповядва само икономически доктрини. Той е и тясно свързан с интересите на нацията в дългосрочен план. Намира за фундаментални частната собственост, частния капитал - но без неговите чудовищни форми, където между частен и държавен няма разлика; смята себе си част от заможната средна класа, която е гръбнак и двигател на националния просперитет. За десния консерватор политиката е умение да се постигне благоденствие, но със средствата на общото усилие на всички, а не само за сметка на някои, докато значителна част от населението лентяйства, седнало върху социалната държава. За този тип личност запазването на социалният мир няма да донесе просперитет, защото така обществото се дели на две конфоронтиращи се части - създаващи и потребили на създаденото; професионалисти и аматьори, които не желаят да научат и усвоят нищо било то старо или ново. Десният консерватор задължително е националист. Не е задължително да е религиозен, но признава ролята на църквата, като част от фундамента на нацията. Може и да плюе днешната БПЦ, но не отрича казано в предишното изречение. И не на последно място десният консерватор не се интересува от никакви ЛБГТИ движения и не взима отношение към тях, защото е под достойнството им да ги забелязва. За това си има радикално десни и леви.

  CONTADOR GRATUITO!
 94. 94 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6095 Весело

  След романтичните вечери, напоени с революционно опиянение, на следващия ден, идва изненадващ и неочакван изтрезвяващ махмурлък.
  И Слави внезапно стана лош...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 95. 95 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  До коментар [#93] от "г-н Думанов":

  Бояне...
  кой формулира "националния интерес"?


  (между другото - отговорих ти отдавна, а още те няма, Серго ни предава поздрави само...)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 96. 96 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#95] от "Николай Теллалов":

  "Нацоналният интерес" е доста разтегливо понятие, Ники. В ЕС има държави, които не приемат вече да бъдат определяни, като "национални", така че при тях това стои под други интереси.
  Какво е национален интерес определят гражданите на една държава с гласовете си. Доста романтично би било да ти кажа, че националният интерес у нас е бил добре формулиран от политиците ни преди 09.09.44., но днес тази идея се изразява по-скоро в превъзпитанието на днешните политици. Те трябва да спрат да бъдат толкова злонамерени, некомпетентни, лишени от чест и чувство за отговорност. За да стане това обаче, трябва да бъдат елеминирани олигархичните кръгове зад тях, които поръчват и държат властта.

  CONTADOR GRATUITO!
 97. 97 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  До коментар [#93] от "г-н Думанов":

  още нещо: описваш МИТИЧЕН образ

  просто няма такива политици в реалния свят, защото и реалният свят не прилича на митичния


  относно последното изречение на коментара ти:
  ами ето, аз съм анархист. Ляв по определение. Всъщност, анархистите сме единствените леви, всичко друго е дясно. И мен като анархист изобщо не ме интересуват лгтб-та, просто защото са фокусирани върху вторични, третични, абе последнични екзистенциални въпроси, и това без да говорим, че са типично лумпенизирано (в процес на декласиране - пояснявам за странични читатели) дребнобуржоазно тръшкане и чудене с какво да си осмислят съществуването...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 98. 98 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1203 Весело

  До коментар [#1] от "valtoro":

  На българина му дай акъл да дава ;)

 99. 99 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  До коментар [#2] от "Alex Ivanov":

  Е,той Буджака е северно от Бургас..

 100. 100 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2367 Любопитно

  ИТН няма никаква файда от широка коалиция, накъдето я дърпат партиите-лилипути.
  Едва ли някой си прави илюзии, че индивиди като Нинова, Манолова, Капон, Бабикян, Атанасов и пр. ще се ограничат само с покрепа без нищо насреща.
  Така или иначе ще се ходи на нови избори, това предполага, играчите да ограничат загубите, дотогава. А всеки, който се вкара в коалиция със своя мандат, под каквато и да било форма ще яде дървото!
  Доколко Трифонов има банка с кадри - със сигурност не по-малко, от колегите си от СДС, ДПС, НДСВ, ГЕРБ, когато стартираха. В началото нямаша корифеи от Харвард и пр., за разлика от сега.
  Хубавото и лошото на кадрите е, че мигрират, там, където иам мангизи - колкото повече, толкова по-сигурно. Така, както сега ще се отдръпнат от ГЕРБ, като спре да плаща...

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK