Христо Иванов: Зад хаотичните действия на "Има такъв народ" прозираше много здрава стратегия

Христо Иванов

© Велко Ангелов

Христо Иванов"Има такъв народ" се опита да заложи "модел като на ГЕРБ - с авторитарен подход, с избиране на хора-бушони, конструиране на институции, така че да бъдат изпразнени от съдържание. Това са идеални условия за корупция", казва съпредседателят на коалицията "Демократична България" Христо Иванов в интервю за "Дойче веле". "Дневник" препечатва разговора му с Александър Детев.


Предстои връчването на втория мандат на ГЕРБ, които многократно заявиха, че ще го върнат веднага. След това е наред партия, избрана от президента. В случай че това сте вие, ще предложите ли правителство?


- Има смисъл този парламент да излъчи правителство само ако то може да стъпи на мнозинство, което изключва ДПС и ГЕРБ. Ние вече предложихме формула, в рамките на която останалите четири партии да се споразумеят за това кой да бъде технически носител на мандата, така че да могат да го подкрепят, и за условията, при които да се излъчи един кабинет за 6 до 8 месеца. Това е временно решение, с което да преминем зимата и свързаните с нея спешни решения - COVID криза, бюджет, План за възстановяване, а напролет да отидем на избори. При положение, че "Има такъв народ" заявяват, че изобщо не биха участвали в такива разговори, това се обезсмисля. Зависи от тях.
Ако те не преосмислят позицията си до връчването на мандата и ако той бъде даден на вас, ще го върнете ли?


- Не мога да ви кажа какво точно ще направим, защото тези решения се взимат от органите. Но политически всякакви упражнения с третия мандат се обезсмислят, при положение че "Има такъв народ" взривява възможността да има мнозинство извън ГЕРБ и ДПС.


Да се върнем малко назад. По време на кампанията сякаш за цялото общество беше ясно, че се върви към коалиционен кабинет между вас, "Има такъв народ" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!". Любомир Дацов, който беше в първия проектокабинет на "Има такъв народ", също каза вчера, че е очаквал, че ще е част от коалиционно правителство. Къде и кога се счупи идеята за излъчване на общ кабинет?


- Ние още преди изборите поставихме принципния въпрос, че трябва да има не какво да е правителство, а правителство на промяната. Второ, че за да може да говорим за такова правителство, му трябва стабилно мнозинство извън ГЕРБ и ДПС. Това противоречи на концепцията на "Има такъв народ" за правителство на малцинството, което ще разчита на плаващи мнозинства. Това е фундаменталната концептуална разлика между нас. Упоритият отказ на "Има такъв народ" да структурираме мнозинство, което да бъде имунизирано от ДПС, доведе до факта, че в процеса на разговорите подходиха по изключително груб начин, извивайки ръце и поставяйки ултиматуми. В самия процес на разговори те предприеха няколко действия, които показаха склонност от тяхна страна да използват плаващите мнозинства с ДПС - комисията за Буджака, фактът, че поканиха ДПС на един етап от преговорите, фактът, че нападнаха служебни министри от кабинета на Радев, въпреки че го подкрепят за президент.


Всичко това силно повиши нашето безпокойство, че зад желанието им да запазят формулата за плаващите мнозинства се крие именно готовност да оставят отворена вратата за ДПС. И както сме казали на нашите избиратели, ние това не можем да подкрепим. Да добавим и факта, че излъчиха поредица изключително спорни фигури и такива, които са напълно неизвестни. Хора, които могат да бъдат зависими или подставени лица. Това конструира един персонален състав на кабинета, който изобщо не може да бъде разглеждан като "управление на промяната". Затова съвсем логично отказахме да го подкрепим и призовахме да започнем сериозен професионален разговор за споразумение с третия мандат.


Не знам за друг случай, в който правителство на малцинството да се предлага с 25% от народните представители. Защо още в началото не казахте: "Искаме да създадем коалиция по наложените демократични правила?"


- Опитвахме се да подходим с разбиране, че "Има такъв народ" са нова формация, която тепърва навлиза в политиката и че в рамките на едни добронамерени партньорски разговори ще намерим решение. Може би това беше грешка, може би се предоверихме. В момента не мога да се отърва от усещането, че това беше целенасочен резултат.


Тоест случващото се според вас не е плод на хаотични действия или на неопитност, а на стратегия?


- Зад хаотичните действия и неопитността имаше една много здрава стратегия, че трябва да има правителство на малцинството на всяка цена, която отваряше вратата за плаващи мнозинства и търговията, свързана с тях. И като добавим хората, които бяха излъчени, и тяхната решителност да бъдат наложени едностранно, виждате една стратегия за създаване на един марионетен кабинет, зад чиято фасада задкулисието да продължи на нов глас.


Едно от обещанията, които "Има такъв народ", а и вие давахте, е, че парламентаризмът ще се върне. В тази връзка: как върви съвместната ви работа и комуникацията с депутатите от партията на Трифонов?


- Парламентаризмът не е въпрос на това кой си шушука в кулоарите. Парламентаризмът се гради от ясни субекти, които носят отговорност и взимат прозрачни решения. Когато имаш една парламентарна група, която през цялото време казва "Не знаем, чакаме Дългия да реши" и субектът, който взима решения, е изнесен извън институциите, не дава интервюта, не разговаря с политически формации, това е опасно за парламентаризма. И като добавим настояването за плаващи мнозинства и избирането на хора, които са очевидни бушони, се залага модел, същия като този на ГЕРБ - център за взимане на решение, авторитарен подход, конструиране на институциите така, че да бъдат изпразнени от съдържание. Това са идеалните условия за корупция.


Предстоят президентски избори. "Демократична България" ще излъчи ли свой кандидат?


- Предстоят решения на колективните органи, но нагласата ни е да излъчим свой кандидат.


Кога ще стане ясно?


- Виждате, че политическата ситуация е динамична, така че няма да се бавим.


Служебният министър на икономиката Кирил Петков заяви, че остава в политическия живот. Ще протегнете ли ръка към него?


- Ние видимо подкрепяме неговите усилия. Така че естествено би било, ако и неговото желание е такова, да го подкрепяме и занапред.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (184)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  М дааааааа

  Комунистите са виновни!
 2. 2 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 731 Неутрално

  И аз не мога да си представя, че са чак толкова гламави и не знаят какво правят.
  Може и да ги надценявам, но е доста вероятно целият този цирк да е целенасочен.

 3. 3 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Ицо за пореден път казва, че ДБ ще играят заедно с БКП. Да четат троловете на ДБ дето крещят че не било вярно.

  "- Има смисъл този парламент да излъчи правителство, само ако то може да стъпи на мнозинство, което изключва ДПС и ГЕРБ. Ние вече предложихме формула, в рамките на която останалите четири партии да се споразумеят за това кой да бъде технически носител на мандата, така че да могат да го подкрепят, и за условията, при които да се излъчи един кабинет"...

  ДБ=БКП
 4. 4 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Още вчера след изявлението на Христо Иванов изразих теза, с която получих доста минуси от колегите тук. Отдавам го на неразбиране и на първоначалната еуфория от пропадането на правителството на ИТН. Но като се успокоят страстите, ще видите, че съм прав: Служебното правителство (с някои смени на министри, разбира се) трябва да бъде подкрепено, НЕЗАВИСИМО С ЧИЙ МАНДАТ Е, ВКЛЮЧИТЕЛНО АКО РАДЕВ ГО ДАДЕ НА БСП. Както писах неведнъж, симптизантите на ДБ няма да се разсърдят, освен най-праволинейните. Да, не звучи хубаво и партийно, но днес е време за прагматизъм, а не за праволинейност. ДБ и страната имат интерес сега не от партийни прийоми, а от оставане на това правителство – защото едни скорошни избори ще откажат доста хора да гласуват – и поради редица други причини, които сега не са ми тема. Така че призовавам Христо Иванов да пресмисли тезата си за неподкрепа на БСП, ако в крайна сметка тя получи третия мандата – това би било разумно, в полза на страната и – хората ще го оценят, Христо, повярвай. А пък че ИТН няма да го подкрепят – ами нека, защо да правим като тях? Нека те си носят отггонорността за новите избори – пък и именно ИТН искат избори, нали така?

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 5. 5 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Няма нужда да се бърза - има работещ парламент и изчегъркването на шайката трябва да продължи с ускорени темпове!

 6. 6 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Стратегията на ИТН е "който не е с нас е срещу нас". Така разбират те политиката. Ако изобщо може да се използва думата "разбират"

 7. 7 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  Вашите действия са хаотични, първо искахте политики, после Министерски кресла. Къде остана премахването на Гешев, борбата с корупцията... къде???

  Любовта ще спаси света!!!
 8. 8 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#5] от "telqk":

  Пълни глупости. Какво значи "работещ парламент", при положение, че няма правителство?

  ДБ=БКП
 9. 9 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Христо води преговори с Корнела.
  Ако ИТН не преговарят, Хр ще опита да се договори и с ДПС.
  Не може без министри на Прокопиев и това си е.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#7] от "hope":


  Вашите действия са хаотични, първо искахте политики, после Министерски кресла. Къде остана премахването на Гешев, борбата с корупцията... къде???
  —цитат от коментар 7 на hope


  Преди малко за пореден път Токо Йорданов си призна, че от ДБ не са искали министерски кресла....да ви сменят опорките.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Преди Славчо да мисли за себе си, за Тошко и за поетите към задкулисието ангажименти, трябва да мисли за България и нейните граждани. Те затова са гласували за него, а не да се прави на мъжкар.

 15. 15 Профил на Сенсей НАНАЙ Таралеж НАНАЙ Гербидж ГАЗПИКАЙ
  Сенсей НАНАЙ Таралеж НАНАЙ Гербидж ГАЗПИКАЙ
  Рейтинг: 52 Неутрално

  ДБ и страната имат интерес сега не от партийни прийоми, а от оставане на това правителство – защото едни скорошни избори ще откажат доста хора да гласуват – и поради редица други причини, които сега не са ми тема. Така че призовавам Христо Иванов да пресмисли тезата си за неподкрепа на БСП, ако в крайна сметка тя получи третия мандата – това би било разумно, в полза на страната и – хората ще го оценят, Христо, повярвай.
  —цитат от коментар 4 на gun


  Разбирам те, но защо Радев пък да не прояви жест на добра воля и не даде мандата на ИБГНИ именно поради същата причина - полза за страната.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3068 Неутрално

  то не може винаги да харесваш тези, с които се налага да вършиш работа. кофти резултат, че не можаха да се сработят, колкото и да храним такива като пацо австралиеца.

 18. 18 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3187 Неутрално

  "Къде и кога се счупи идеята за излъчване на общ кабинет?" - ниКОЙ от ТЯХ не може да отговори честно, точно и ясно, без увъртания и отплесване. Всички ТЕ имат страхове - при едни прозират, зад други стоят, разпиляват ги, стресират ги... защото никога не са били искрени, никога не са следвали идеите си, с които са привличали съмишленици, защото сега още повече няма да го правят. Тотално остарели похвати на БГ политиците, а уж са модерни - леви, десни, средни. Просто и лесно е - силна държава се създава с идея, поддържа се с вяра, развива се с работа. КОЙ от КОЯ партия следва това? Измъкването от отговорност е от страх и заради интерес, всичко други алабализми са клишета, които са известни и на децата. А децата са от XXI век, векът, който промени света. Само при БГ политици няма и полъх от промяна.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 19. 19 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#15] от "Сенсей НАНАЙ Таралеж НАНАЙ Гербидж ГАЗПИКАЙ":

  Защото му предстоят избори за президент:)

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 20. 20 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3050 Неутрално

  Дотук ИТН може да са действали така от неопитност.

  Но ако не подкрепят правителство с третия мандат явно става дума за стратегия.

  "Елементарно, скъпи Уотсън"

 21. 21 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2085 Гневно

  Ицо за пореден път казва, че ДБ ще играят заедно с БКП.
  —цитат от коментар 3 на anonimnii


  За мен е ясно точно обратното: ИТН подкрепят кандидата на БСП за президент (Радев). На него доверие нямам- особено що се отнася до външнополитическия курс на България (както не вярвам на БСП, а сега и на ИТН)!

  ДБ ще номинират свой кандидат за президент. За мен той ще е по-приемлив от Радев!

 22. 22 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#8] от "anonimnii":

  Правителство има и доста добре си върши работата - разлика между служебно и парламентарно правителство няма.

 23. 23 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  До коментар [#14] от "Роси":

  ох леле

  КОГА и КОЙ политик е мислил за България и гражданите й?!
  о, те ВСИЧКИ КАЗВАТ, че мислят, ама делата им говорят друго

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  До коментар [#15] от "Сенсей НАНАЙ Таралеж НАНАЙ Гербидж ГАЗПИКАЙ":

  помисли защо

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 26. 26 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Правилно им го казва. Колкото и да реват Дългия и Късия, фактите са това.

 27. 27 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#15] от "Сенсей НАНАЙ Таралеж НАНАЙ Гербидж ГАЗПИКАЙ":

  Хм, тука е заровено кучето! Ако въпреки всичко се стигне до кабинет с третия мандат е от особена важност на кого е даден. Ако този кабинет се справи, то мандатоносителят ще реализира бонус точки за следващите избори. Очевидно е, че някак е неприемливо БСП да направи това. Но пък комунягите не са навити и ДБ да трупат актив. Мисля, че вариантът с ИБГНИ е приемлив за ДБ, щото повишаването на техните гласове ще е за сметка на БСП...

 28. 28 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Весело

  До коментар [#4] от "gun":

  Ти от друга планета ли падаш?! "Служебното трябвало да бъде подкрепено"?! Ами нали в последните дни точно това става, никой от статуквото не иска редовно правителство, Прокопиевата партия има поне трима служебни министри, БСП поне двама, ДПС поне един, и онези със многото имена - също един. Кой е луд да иска ново правителство и да остане на "сухо"?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 29. 29 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  До коментар [#4] от "gun":

  Е то няма с кои гласове да мине, ГЕРБ и ИТН имат над 120 депутата, поне едната партия трябва да съдейства по някакъв начин.
  Иначе - не знам защо се хващат за мандатоносителят, той има значение за около 1 седмица. Какво значение има дали едно и също нещо го е предложил тоя или оня. Все едно да има един смислен законопроект и да не го гласуващ, защото не харесваш вносителя, а не нещо по самите текстове. Вече за самите хора в това правителство и дали трябва да участва примерно Рашков е смислен разграничителна линия, ама на кого въобще му пука кой ще го внесе.

  Не ме търсете преди обяд
 30. 30 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 938 Неутрално

  До коментар [#8] от "anonimnii":

  как да няма, има служебно и то е перфектно

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Сенсей НАНАЙ Таралеж НАНАЙ Гербидж ГАЗПИКАЙ
  Сенсей НАНАЙ Таралеж НАНАЙ Гербидж ГАЗПИКАЙ
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Защото му предстоят избори за президент:)
  —цитат от коментар 19 на gun


  Еми на ДБ пък им предстоят избори за парламент ;-)

 33. 33 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  Толкова ли никой не го чете това Дойче веле!?

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Неутрално

  До коментар [#20] от "Един препатил":

  При следващите избори дано и двете партии имат сериозен ръст в гласовете за да си осигурят мнозинство, трудно, но не и невъзможно при по-сериозна изборна активност, и тогава, щат, не щат, ще се разберат, ще пишат, ще подписват, може да отнеме много време, но ще се случи.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  "Добър ден"!!!
  "Добре дошли в реалността"!!!
  Едва сега ли разпознахте стила и почерка на библиотекарско - сарайските обръчи?!

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#8] от "anonimnii":Правителство има и доста добре си върши работата - разлика между служебно и парламентарно правителство няма.
  —цитат от коментар 22 на telqk


  Има малка, но съществена разлика. Служебното не може да актуализира или да приеме нов бюджет, без парламент и без съответно мнозинство в него.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1873 Весело

  До коментар [#32] от "Сенсей НАНАЙ Таралеж НАНАЙ Гербидж ГАЗПИКАЙ":

  Отказахте ли се от президентските? Правилно.

  Sic transit gloria mundi
 44. 44 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  До коментар [#36] от "hamiltonf":

  Аз залагам на правителство на ИТН и БСП.

  Sic transit gloria mundi
 45. 45 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 176 Неутрално

  ИТН и Славчу стил на управление, сравнен със стилът на Третият Райх, Германия 1933/1945
  Internet sources:

  “Why Was Hitler’s Style Of Government Chaotic?
  Because Hitler rarely wrote anything down and rarely signed any official paperwork, finding evidence about Hitler’s beliefs about his own style of government is quite a challenge for historians.
  The lack of detail in itself is telling, Hitler hated bureaucrats and paperwork, believing that most matters could be dealt with informally, and an inner circle of favourites who he felt he could rely on and trust were feted by the Fuehrer as a result.
  Hitler’s love of informality saw a virtual court establish itself at Berchtesgardten in Bavaria, his mountain top residence and retreat. He disliked going to Berlin, believing that it was a corrupted and morally bankrupt city, that the 20’s and 30’s under the Weimar Government had seen a flowering of vice, prostitution, sexual permissiveness and liberal thought, designed to corrupt and weaken the German people.
  So accessing the Fuehrer was often difficult, and he seems to have preferred it that way, he constantly feared assassination attempts, and believed that the best way to keep his lieutenants pliable and eager to please was to keep them at arms length.
  When senior Nazis did want to communicate with Hitler they had to go through his secretary, Heinz Heinrich Lammers, who worked as a barrier between Hitler and the world. Lammers would take policy initiatives from other Nazis to Hitler and normally communicate the idea verbally to him, with much of the detail being lost in translation.
  Hitler would often give a verbal reply, sometimes even a grunt of approval, and Lammers would then interpret what it was exactly the Fuehrer wanted to be done. He would then repeat this message back to the Nazi in question. This often tortuous process, allied with the fact that Hitler’s favourites, for example Joachim Von Ribbentrop, Herman Goering and Robert Ley were all given powerful but unofficial positions. They created informal parallel organisations that competed with established government ministries, often with farcical and sometimes disastrous results.
  Hitler introduced into the German system of government (previously the most efficient and well ordered in the world) an enormous degree of chaos, rivalry and maladministration, and it was an environment in which the top Nazis and their associates were able to enrich themselves enormously“

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2857 Весело

  Тежка задача на ДА !! ...Срещу Радев , срещу служебното правителство ( УЖ харесваме)
  Това което се говори , че ГЕРБ не издигнат кандидат ........и нещо общо , така казали от ЕС ,така по ЕНП !! :)) Тогава въобще не ясно на кого ще повярват хората ...:)

 48. 48 Профил на mbs
  mbs
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Ице, не им се обяснявай на тия! На следващите избори Дай взимат 45% и ИБНИ още 10 и правят кабинет. А президент - г-н Прокопиев.

 49. 49 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Ако Христо преговаря с Манолова, на практика преговаря с ДПС.
  Карадайъ го каза, не аз.
  Но Христо не е много гръбначен, тъй че всичко може да се очаква от него.
  Все пак е бил партньор и съмишленик в правителство на ГЕРБ.

 50. 50 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Вашите действия са хаотични, първо искахте политики, после Министерски кресла. Къде остана премахването на Гешев, борбата с корупцията... къде???
  —цитат от коментар 7 на hope


  Ако Ви бяха отпушени ушите (или по-скоро отворени широко затворени очите), щяхте да чуете как в свещената си простота самият Тошко призна, че Христо не е искал кресла.

  Само ако бяха...

 51. 51 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Още в предишното 45 НС стана ясно, че чалгаря обслужва интересите на сараите. Без никакви съществени промени в закони, отказа от закриването на специализираните прокуратура и съд, бързането за нови избори насред лято, всичко това прекрасно обслужи сараите. Сега вече топлата връзка сараи - чалгари просто се осветли допълнително.

  Иначе ДБ ще сбъркат, ако се пробват с друга кандидатура за президент. Радев си заслужи подкрепата, разпиляването на вот ще бъде сериозна грешка.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 52. 52 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  До коментар [#41] от "pepisky":

  Бюджет се актуализира и приема само от парламент а не от правителството.

 53. 53 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#4] от "gun":

  "Служебното правителство (с някои смени на министри, разбира се) трябва да бъде подкрепено, НЕЗАВИСИМО С ЧИЙ МАНДАТ Е, ВКЛЮЧИТЕЛНО АКО РАДЕВ ГО ДАДЕ НА БСП. Както писах неведнъж, симптизантите на ДБ няма да се разсърдят, освен най-праволинейните. Да, не звучи хубаво и партийно, но днес е време за прагматизъм, а не за праволинейност."

  Аз, като симпатизант на ДБ, отдавна призовавам за това, служебното правителство да остане като редовно.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 54. 54 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#4] от "gun":

  Прав си но само при условие, че в това правителство останат министрите на Прокопиев. Ако ги няма ДБ пак най-отговорно няма да подкрепи правителство без техни министри. И не даваш идея какво ще правим с Гешев или и това беше пушилка като връзката на ИТН и ДПС. ИГН подкрепя Радев който ДПС му иска оставката, но ДБ продължава да говори че ИТН е проект не та Радев, а на ДПС.не знам как ядете доматите на жълтите павета, но ние та село те ги ядем с колците. Защо ли мълчите за задкулисието в което Слави натиска Мая да не се кандидатира за кмет, Мая предлага на ИТН да обещават всичко на ДБ и после да ги излъжат. Нали срещу задкулисието се борехме? А то се оказа ваш специалитет.

 55. 55 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  ...самият Тошко призна, че Христо не е искал кресла.
  —цитат от коментар 50 на xhi13317223

  Самият Христо призна, че иска трима от служебните министри.
  Това какво е?


 56. 56 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#41] от "pepisky":


  До коментар [#52] от "telqk":

  Ако бъде подкрепено служебното правиелство независимо с кой мандат, няма да има избори - парламентът СИ ОСТАВА, ще работи и ще приема бюджети.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Истината Ристе е , че ДПС е незаобиколим фактор, ако не искаш да ходиш с ГЕРБ. ИТН има избор или БСП и ДПС или БСП+ДБ+Маяма.
  Ясно е от далече че тройна коалиция е сложно да не говорим за четворна и то с ДБ и БСП и Маяма в едно.

 60. 60 Профил на Комбайнер ентелегент
  Комбайнер ентелегент
  Рейтинг: 70 Весело

  Ако Христо преговаря с Манолова, на практика преговаря с ДПС.
  Карадайъ го каза, не аз.
  —цитат от коментар 49 на yavooor


  Ма разбира се -всичко, което казва Карадайъ си е чиста истина. Това го знае всяко дете.

  Гербидж-милиционерите - ВЕЧНО ОСРАНИ, НИКОГА ВИНОВНИ!
 61. 61 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Доста показателно е, че новите борци със статуквото си идват вече с офшорните адвокати за министри и вицепремиери. То и повечето ни нови партии-патерици или полит-месии през последните десетилетия са май фактически политически офшорки.

 62. 62 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#54] от "Ангел Ангелов":

  "...министрите на Прокопиев..."

  Не бяха ли на Сорос и Путин?

  Като захапете някоя дъвка...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3068 Неутрално

  До коментар [#57] от "Комбайнер ентелегент":

  е те бяха скъсали ризите още преди вчера според мен. много време летяха чалгарски квалификации и други простотии в много посоки. глупава история. само баце и бсп печелят от цялата работа.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  До коментар [#4] от "gun":Прав си но само при условие, че в това правителство останат министрите на Прокопиев. ...
  —цитат от коментар 54 на Ангел Ангелов


  И по каква линия са министри на Прокопиев?

 67. 67 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#66] от "xhi13317223":

  по линия на спуснатите опорни точки
  от дрган цанков 26 към сараите.

 68. 68 Профил на Комбайнер ентелегент
  Комбайнер ентелегент
  Рейтинг: 70 Весело

  До коментар [#64] от "karatista":

  Да, но с тая декларация днес, която изчете тази рошавата с лошия поглед, на практика обяви война до последен дъх. На всички.

  Гербидж-милиционерите - ВЕЧНО ОСРАНИ, НИКОГА ВИНОВНИ!
 69. 69 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  До коментар [#1] от "Крадливото ромче":

  "М дааааааа"

  Много съдържателен коментар.

 70. 70 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Когато се появяваше ГЕРБ медиите нямаха никакви критики.
  Не са разпъвали Бойко и Цецо на кръст за тяхното образование, дипломи, трудова биография, професионални и лични успехи.

  Нямаше и критика за банкянският диалект, за мънкането и празнословието.

  ГЕРБ даже и програма нямаха.

  ГЕРБ се появиха от нищото, все едно някой ги постави като пионка на таблото.

  И ЕНП много бързо ги прие.

  Много се задържа този проект.

  Еврочиновниците имат най-голяма вина за борисовщината.

 71. 71 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Весело

  М дааааааа
  —цитат от коментар 1 на Крадливото ромче


  Много съдържателен коментар! Браво! :-)

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3068 Неутрално

  До коментар [#68] от "Комбайнер ентелегент":

  тя работата беше на война още тошко като се пусна кабрио. но е тъпо да се изтърват нервите и де се губят документите (както викат испанците и то), колкото и забавно да е да гледаме скандалите по тв

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 856 Неутрално

  "Защо още в началото не казахте: "Искаме да създадем коалиция по наложените демократични правила?"

  - Опитвахме се да подходим с разбиране, че "Има такъв народ" са нова формация, която тепърва навлиза в политиката и че в рамките на едни добронамерени партньорски разговори ще намерим решение."

  Грешката не е малка. И е време Хр. Иванов и въобще всякакви политици и коментатори да спрат да каканижат за вождистка партия ИТН, като за "прохождащите, неопитните, политтинейджърите" и пр. глупости. Защото тая партия, без значение какви детинщини прави, хич не на шега се опитва да наложи авторитарна власт, започвайки от правителството. Така че оставете тези приказки за някакви си малки деца, дето не са още пораснали. Пораснали са, съдейки по апетита им за власт. Като се поогледат ходовете, които предприемат от април насам, лъсват съвсем други заявки и намерения, които макар инфантилни сами по себе си, могат да имат за резултат страшни дивотии и гнусотии за всички нас.

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 76. 76 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1264 Весело

  А клетите умнокрасивци си въобразяваха че с една корица ще ги накарат да играят по арго-навтската свирка.

  Как беше - НАНАЙ :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 77. 77 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 313 Неутрално

  До коментар [#4] от "gun":

  И вчера това си го говорихме, наистина. Ако Радев действително иска програмно правителство с министри от служебното правителство, той няма да даде третия мандат на БСП. Това би било прагматично решение.

  Но така или иначе това ще бъде провалено от ИТН, ГЕРБ и ДПС. По всичко изглежда, че новият план е "избори до дупка" и облъчване от телевизорите докато хване дикиш. Да се надяваме, че няма да се получи. Едно нещо много ме тревожи: за съжаление, предреченият отлив на гласове от ИТН въобще не е даденост. Можем само да се надяваме, че мислещите но негласували най-накрая ще се събудят от летаргията си.

 78. 78 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  До коментар [#2] от "Х":

  "И аз не мога да си представя, че са чак толкова гламави и не знаят какво правят.
  Може и да ги надценявам, но е доста вероятно целият този цирк да е целенасочен."


  Не знам какво да мисля.
  От една страна не може да са толкова гламави, за да не е целенасочено.
  От друга страна (ако е целенасочено) не може да са толкова гламави да си мислят че това ще мине.
  От една седмица прехвърлям варианти и всичко което може да им е в главата очевадно не се прави така.
  Засега най логично завършената конструкция ми изглежда така: задкулисието дискредитира своя кон ИТН, но възстановимо и по този начин връща ГЕРБ - ДПС на сцената, като запазва коня ИТН за по късна употреба.

 79. 79 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#62] от "Norman Granz":

  е как.
  същото е със комисията за боджака.
  комунистическа активни мероприятия.
  нищо ново.
  аз за министрите на пеевски в правителството
  на слави няма да питам.
  аз знам, че са 2/3ти.

 80. 80 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#64] от "karatista":Да, но с тая декларация днес, която изчете тази рошавата с лошия поглед, на практика обяви война до последен дъх. На всички.
  —цитат от коментар 68 на Комбайнер ентелегент


  Тази рошавата едно време не беше ли седесарка?

 81. 81 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Самият Христо призна, че иска трима от служебните министри.
  Това какво е?
  —цитат от коментар 55 на yavooor


  Първо, от това, което се разбра, Христо е предложил идеята да се помисли за използването на служебни министри - за които се знае, че Слави самият ги беше канил в предишния парламент.

  Второ - тези 3 министри дори не са членове на ДБ, така че опорката издиша и по тази линия.

  Това звучи ли ви като кадруване или ламтене за кресла?

 82. 82 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  До коментар [#4] от "gun":

  "с която получих доста минуси от колегите тук. Отдавам го на неразбиране"

  Не не. Не беше така. Минусите ги получи защото не беше изслушал интервюто на ХИ и се изказваше какво не бил обяснил. А за мнението ти дали трябва или не трябва ДБ да подкрепи кабинет с мандат БСП - уважение. Не съм съгласен, но разбирам логиката в гледната ти точка.
  Сега да ти кажа защо според НЕ трябва:
  Правителство, което описваш няма да получи гласове от ГЕРБ, ДПС и ИТН. Това прави близо 150 гласа против. Следователно ДБ ще прави жертва (сам признаваш, че електората и ще разбере и ще прости/преглътне) за нищо. Да жертваш нещо за нищо е лоша маневра.

 83. 83 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 313 Неутрално

  До коментар [#70] от "nebido":

  Отговорността е на тези, които гласуват или не гласуват.

  Също и на тези, които чакат по телевизора да им кажат как да мислят.

  Европейските ПОЛИТИЦИ (не чиновници!) наистина помогнаха. Най-голяма роля изиграха Меркел и Юнкер.

 84. 84 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1600 Весело

  До коментар [#71] от "vassilun":

  Не плагиатствай)))))

 85. 85 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#15] от "Сенсей НАНАЙ Таралеж НАНАЙ Гербидж ГАЗПИКАЙ":
  Защото БСП трябва да го подкрепи на изборите за Президент
  В случая Христо трябва да отстъпи
  Съжалявам
  Да се преизбере Радев е най- важно
  Иначе забравете всяка надежда за следващи действия за промяна - колкото и избори да следват за парламент

 86. 86 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  И аз не мога да си представя, че са чак толкова гламави и не знаят какво правят.Може и да ги надценявам, но е доста вероятно целият този цирк да е целенасочен.
  —цитат от коментар 2 на Х


  Не вероятхо!
  Сигурно е!
  Фактът, че самите преговарящи са чакали някой друг (извън сградата на парламента) да им каже какво да правят е показателен.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 87. 87 Профил на Комбайнер ентелегент
  Комбайнер ентелегент
  Рейтинг: 70 Неутрално

  До коментар [#80] от "nebido":

  Не я познавам, май споменаха нещо такова в биографията й. То кой ли не е "минал" през Сдс. Накрая и Баце му се оттърка на изпроводяк към гробищата.

  Гербидж-милиционерите - ВЕЧНО ОСРАНИ, НИКОГА ВИНОВНИ!
 88. 88 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  Ицо за пореден път казва, че ДБ ще играят заедно с БКП....
  —цитат от коментар 3 на anonimnii


  Престани да ръсиш тъпи опорки!
  За разлика от безотговорните в ИТН, хората в ДБ мислят и за обикновения народ.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 89. 89 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  Стратегията на ИТН е "който не е с нас е срещу нас". Така разбират те политиката. Ако изобщо може да се използва думата "разбират"
  —цитат от коментар 6 на Георги Христов


  За какво да я разбират?
  Има кой да я разбира вместо тях.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 90. 90 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1583 Любопитно

  Я да видим как ще реагирате на едно мнение леко встрани от мейнстрийма
  "Оказа се, че мосю Христо Иванов не е "договарял политики", а се е вживял като кадровик на кабинета на ИТН. Това е коренно различно от онова, което говореше по медиите и на практика той не е изричал истината пред гражданите. Лъгал е.
  --------------------------------------------------------------------
  По-интересно за мен е дали същият този образ и подобие Христо е одобрявал всеки министър от кабинета на Борисов в който той самия беше министър? Защото ако ги е одобрил, за да влезе, в този кабинет бяха най-големите бандити на прехода. Ако Христо Иванов е забравил, нека изгледа записите от това време и да види с очите си, че на публичните изяви на Борисов той стои от дясната му страна и го гледа с възхищение, любов и преклонение - типично по лакейски. С "демократична" гордост. Да припомням ли също, че Реформаторския блок беше горната дреха на същите днешни стари муцуни, които днес се наричат "Демократична България". Много демократична страна.
  ---------------------------------------------------------------------
  Всички минали през парламента политици - в кофата за смет. Повечето - в затвора. Там им е мястото и да започваме на чисто.
  Това е."

  ум море, глава шамандура
 91. 91 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  До коментар [#53] от "Norman Granz":

  Знаеш ли какъв вой ще начене от страна на герберята.
  От зов някак си да се демонстрират за десни те и сега обявяват всички около тях за леви.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 92. 92 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Весело

  До коментар [#71] от "vassilun":Не плагиатствай)))))
  —цитат от коментар 84 на George Svinarov


  Виноват! Но не се казвам Петър! Нито съм почетен консул на Барбадос! :-)

 93. 93 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  До коментар [#12] от "lz73":

  “Преди малко за пореден път Токо Йорданов си призна, че от ДБ не са искали министерски кресла....да ви сменят опорките.”

  Ти не ги слушай, помисли, дали ако “партиите на протеста имаха няколко ключови министерства, дали сега нямаше да имаме правителство!!

  Любовта ще спаси света!!!
 94. 94 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  До коментар [#90] от "DonKey Hot":

  Смешко!
  Нали ИТН бяха на чисто.
  Е!
  Оказа се, че съвсем не са били...."на чисто".

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 95. 95 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Любопитно

  До коментар [#85] от "janeausten":

  "Да се преизбере Радев е най- важно"

  Защо?

 96. 96 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Весело

  До коментар [#93] от "hope":

  Боже колко си нагъл!?
  Искаш да мисли както на теб ти изнася ли бе?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 97. 97 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Знам е звучи еретично, но ако ИТН продължават да саботират мисля че може да се потърси подкрепа за краткострочно правителство и от ГЕРБ!
  разбира се без никакво отстъпление от реформаторската програма, министри, калинки и т.н. Ако имат някакво разумно предложение за политики или реформи може да се вземе предвид.
  Въпреки че знаем ГЕРБ какви са и що са може би може да се играе по струната на техния инстинк за политическо оцеляване който да ги накара да подкрепят такъв национално отговорен проект ...

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#7] от "hope":Не лъжи! Никога – НИКОГА не е ставало дума за министерски кресла! Опашата гъжа, сътворена от сиамските близнаци ГЕРБ и ИТН, тиражирана от Дългия, Късия, Дрипавия и повтаряна от медийните пачаври на НИдялко.
  —цитат от коментар 98 на murry


  Моля за извинение – да се чете Лъжа, а не гъжа.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK