Христо Иванов: Зад хаотичните действия на "Има такъв народ" прозираше много здрава стратегия

Христо Иванов

© Велко Ангелов

Христо Иванов"Има такъв народ" се опита да заложи "модел като на ГЕРБ - с авторитарен подход, с избиране на хора-бушони, конструиране на институции, така че да бъдат изпразнени от съдържание. Това са идеални условия за корупция", казва съпредседателят на коалицията "Демократична България" Христо Иванов в интервю за "Дойче веле". "Дневник" препечатва разговора му с Александър Детев.


Предстои връчването на втория мандат на ГЕРБ, които многократно заявиха, че ще го върнат веднага. След това е наред партия, избрана от президента. В случай че това сте вие, ще предложите ли правителство?


- Има смисъл този парламент да излъчи правителство само ако то може да стъпи на мнозинство, което изключва ДПС и ГЕРБ. Ние вече предложихме формула, в рамките на която останалите четири партии да се споразумеят за това кой да бъде технически носител на мандата, така че да могат да го подкрепят, и за условията, при които да се излъчи един кабинет за 6 до 8 месеца. Това е временно решение, с което да преминем зимата и свързаните с нея спешни решения - COVID криза, бюджет, План за възстановяване, а напролет да отидем на избори. При положение, че "Има такъв народ" заявяват, че изобщо не биха участвали в такива разговори, това се обезсмисля. Зависи от тях.
Ако те не преосмислят позицията си до връчването на мандата и ако той бъде даден на вас, ще го върнете ли?


- Не мога да ви кажа какво точно ще направим, защото тези решения се взимат от органите. Но политически всякакви упражнения с третия мандат се обезсмислят, при положение че "Има такъв народ" взривява възможността да има мнозинство извън ГЕРБ и ДПС.


Да се върнем малко назад. По време на кампанията сякаш за цялото общество беше ясно, че се върви към коалиционен кабинет между вас, "Има такъв народ" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!". Любомир Дацов, който беше в първия проектокабинет на "Има такъв народ", също каза вчера, че е очаквал, че ще е част от коалиционно правителство. Къде и кога се счупи идеята за излъчване на общ кабинет?


- Ние още преди изборите поставихме принципния въпрос, че трябва да има не какво да е правителство, а правителство на промяната. Второ, че за да може да говорим за такова правителство, му трябва стабилно мнозинство извън ГЕРБ и ДПС. Това противоречи на концепцията на "Има такъв народ" за правителство на малцинството, което ще разчита на плаващи мнозинства. Това е фундаменталната концептуална разлика между нас. Упоритият отказ на "Има такъв народ" да структурираме мнозинство, което да бъде имунизирано от ДПС, доведе до факта, че в процеса на разговорите подходиха по изключително груб начин, извивайки ръце и поставяйки ултиматуми. В самия процес на разговори те предприеха няколко действия, които показаха склонност от тяхна страна да използват плаващите мнозинства с ДПС - комисията за Буджака, фактът, че поканиха ДПС на един етап от преговорите, фактът, че нападнаха служебни министри от кабинета на Радев, въпреки че го подкрепят за президент.


Всичко това силно повиши нашето безпокойство, че зад желанието им да запазят формулата за плаващите мнозинства се крие именно готовност да оставят отворена вратата за ДПС. И както сме казали на нашите избиратели, ние това не можем да подкрепим. Да добавим и факта, че излъчиха поредица изключително спорни фигури и такива, които са напълно неизвестни. Хора, които могат да бъдат зависими или подставени лица. Това конструира един персонален състав на кабинета, който изобщо не може да бъде разглеждан като "управление на промяната". Затова съвсем логично отказахме да го подкрепим и призовахме да започнем сериозен професионален разговор за споразумение с третия мандат.


Не знам за друг случай, в който правителство на малцинството да се предлага с 25% от народните представители. Защо още в началото не казахте: "Искаме да създадем коалиция по наложените демократични правила?"


- Опитвахме се да подходим с разбиране, че "Има такъв народ" са нова формация, която тепърва навлиза в политиката и че в рамките на едни добронамерени партньорски разговори ще намерим решение. Може би това беше грешка, може би се предоверихме. В момента не мога да се отърва от усещането, че това беше целенасочен резултат.


Тоест случващото се според вас не е плод на хаотични действия или на неопитност, а на стратегия?


- Зад хаотичните действия и неопитността имаше една много здрава стратегия, че трябва да има правителство на малцинството на всяка цена, която отваряше вратата за плаващи мнозинства и търговията, свързана с тях. И като добавим хората, които бяха излъчени, и тяхната решителност да бъдат наложени едностранно, виждате една стратегия за създаване на един марионетен кабинет, зад чиято фасада задкулисието да продължи на нов глас.


Едно от обещанията, които "Има такъв народ", а и вие давахте, е, че парламентаризмът ще се върне. В тази връзка: как върви съвместната ви работа и комуникацията с депутатите от партията на Трифонов?


- Парламентаризмът не е въпрос на това кой си шушука в кулоарите. Парламентаризмът се гради от ясни субекти, които носят отговорност и взимат прозрачни решения. Когато имаш една парламентарна група, която през цялото време казва "Не знаем, чакаме Дългия да реши" и субектът, който взима решения, е изнесен извън институциите, не дава интервюта, не разговаря с политически формации, това е опасно за парламентаризма. И като добавим настояването за плаващи мнозинства и избирането на хора, които са очевидни бушони, се залага модел, същия като този на ГЕРБ - център за взимане на решение, авторитарен подход, конструиране на институциите така, че да бъдат изпразнени от съдържание. Това са идеалните условия за корупция.


Предстоят президентски избори. "Демократична България" ще излъчи ли свой кандидат?


- Предстоят решения на колективните органи, но нагласата ни е да излъчим свой кандидат.


Кога ще стане ясно?


- Виждате, че политическата ситуация е динамична, така че няма да се бавим.


Служебният министър на икономиката Кирил Петков заяви, че остава в политическия живот. Ще протегнете ли ръка към него?


- Ние видимо подкрепяме неговите усилия. Така че естествено би било, ако и неговото желание е такова, да го подкрепяме и занапред.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK