Има риск отново децата да платят цената на ограниченията заради коронавируса

Правата им да бъдат защитени в контекста на новата вълна на COVID-19

© Юлия Лазарова

Правата им да бъдат защитени в контекста на новата вълна на COVID-19Четири граждански организации, ангажирани с правата на човека, правата на децата и правата на хората с увреждания, се обърнаха към институциите с настояване правата на децата да бъдат защитени в контекста на новата вълна на COVID-19. Националната мрежа за децата, Българският хелзинкски комитет, Асоциацията "Родители" и Общността "Мостове" изпратиха писмо до председателя на Народното събрание и председателите на парламентарните групи, до министър-председателя, министъра на здравеопазването и министъра на образованието и науката.


По данни на системата на Националния център за заразни и паразитни болести към 7 август 14-дневната заболеваемост от COVID-19 в страната ни е 61,1, а процентът на положителните тестове на седмична база - 2,3 от всички извършени. Според критериите на Европейския център за контрол на заболяванията това поставя страната ни в оранжевата зона, а темпът на нарастване на броя случаи показва, че влошаването на епидемичната обстановка вече не е хипотетичен риск, а случващ се процес.


Уроците от осемнадесетте месеца, в които Европа живее в пандемия, показаха, че колкото по-навреме се вземат мерки за ограничаване на разпространението на заболяването, толкова по-малки са и хуманитарните, и икономическите щети.
Заради липсата на устойчива проваксинална политика страната ни пропиля шанса да намали натиска на застигащата ни четвърта пандемична вълна. В момента отново сме изправени пред неизбежния избор кои сектори и социални групи да платят цената на предстоящите ограничения.


Има риск това отново да бъдат децата.


От самото начало на кризата в България се неглижират сигналите, че масовото и продължително изваждане на децата от обичайната им социална и обучителна среда ще има дълбоки и дълготрайни негативни ефекти както върху тях, така и върху цялото общество. В последните си препоръки от юли 2021 г. Европейският център за контрол на заболяванията отново акцентира, че решението за затваряне на училища за контрол на пандемията COVID-19 трябва да се използва само в краен случай. УНИЦЕФ и ЮНЕСКО излязоха с общо изявление, призоваващо правителствата да организират мерките си така, че училищата да са последната институция, която се затваря при налагане на ограничения, и първата, която започва да работи присъствено при отпускане на мерките, за да се избегне поколенческа катастрофа.


Припомняме, че голяма част от учениците в прогимназиален и гимназиален етап в страната ни са учили присъствено едва три месеца за целия период на пандемията, която вече обхвана една и половина учебна година! През това време в дълги периоди работеха всички услуги за възрастни, включително нощни заведения и казина.


Децата са една от уязвимите групи, чиито права бяха нарушени в най-голяма степен в контекста на тази пандемия. Ограниченията ги засегнаха непропорционално, необосновано и дискриминационно. Това се вижда ясно и от изследването на Института за изследвания в образованието по задание на Министерството на образованието и науката, който сочи срив в мотивацията, ангажираността и постиженията на учениците, дори без да отчита жестокия психологически натиск, на който бяха подложени.


Ковид-19 новата криза на XXI в.
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

25% от учениците са в риск от отпадане от училище.


Повдигнахме въпроса още през юни и в началото на юли изпратихме до Министерския съвет, Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката пакет от предложения за осигуряване на безопасна присъствена учебна година.


Реализирането дори на част от тези мерки изисква политическа воля правата децата да бъдат приоритизирани, съчетаване на здравните мерки с икономическа подкрепа за засегнатите сектори и по-категорична проваксинална политика. Това е общ ангажимент на законодателната и изпълнителната власт, обречен на провал, ако бъде прехвърлян като горещ картоф между различните им представители.


Настояваме институциите да предприемат спешно всички необходими мерки, за да бъде овладяна кризата своевременно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5229 Неутрално

  Никакво "дистанционно обучение" вече! Учителите и родителите, които се страхуват да не се заразят от учениците, да се ваксинират! Още една година без реално обучение би било предателство към следващото поколение!

 2. 2 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2256 Разстроено

  Учудващо, във Великобритания резултатите от дистанционното обучение, като оценки от изпитите, са изключително добри. В България май не е така, а липсата на общуване с връстници е много вредна за учениците. Допълнително им обясняват как те са виновни за увеличаването на случаите. Затова трябваше възрастните да се ваксинират, но на тях им пука за децата само на думи, делата за някой друг оставят.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 3. 3 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  Национална мрежа за децата
  Български хелзинкски комитет
  --------------------------

  това са две нпо-та, платени от Сорос, които Дневник постоянно рекламират.

  Всички сме против дистанционното обучение, не е нужно Вие да ни го казвате.

  Любовта ще спаси света!!!
 4. 4 Профил на Андерсен
  Андерсен
  Рейтинг: 593 Любопитно

  Отговорът е задължителна ваксинация на учителите и родителите с деца в училища и градини

 5. 5 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Учудващо, във Великобритания резултатите от дистанционното обучение, като оценки от изпитите, са изключително добри. В България май не е така...
  —цитат от коментар 2 на fpyyh


  Резултатите от т. нар. НВО-та след 7-ми клас бяха по-добри от последните години:
  2019: БЕЛ - 53,06 МАТ - 33,62
  2020: БЕЛ - 51,06 МАТ - 36,33
  2021: БЕЛ - 53,86 МАТ - 37,94

  Иначе като баща на бъдещи 1-во и 8-мо класници предпочитам разбира се да си ходят на училище. Дано!

 6. 6 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 819 Неутрално

  До коментар [#5] от "Weingro":

  СРЕДНИ резултати, разбира се

 7. 7 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  Учудващо, във Великобритания резултатите от дистанционното обучение, като оценки от изпитите, са изключително добри. В България май не е така, а липсата на общуване с връстници е много вредна за учениците. Допълнително им обясняват как те са виновни за увеличаването на случаите. Затова трябваше възрастните да се ваксинират, но на тях им пука за децата само на думи, делата за някой друг оставят.
  —цитат от коментар 2 на fpyyh


  Във Великобритания изпитите втора година не са това, което трябва.

  Затова университетите се набълбукаха със студенти, понеже бяха принудени да признаят предварителните си оферти към първокурсниците за покрити.
  Стигна се дотам, че някъде предлагат пари на студентите 1 курс, ако отложат с 1 година началото на следването си.

 8. 8 Профил на radost.petrova
  radost.petrova
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Децата за съжаление има опасност да платят много по-голяма цена от дистанционното обучение. Ако се повиши заболеваемостта от ковид сред тях, като вече има такива случаи, и физически няма кой да поеме лечението им заради преумората на медиците, именно децата ще платят дългосрочно цената. Очевидно обаче, великият български народ има нужда от скъпи жертви.

 9. 9 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1488 Весело

  До коментар [#8] от "radost.petrova":

  И в двата случая ще платят висока цена..

  Избирай..
  1. Заразяване с вирус, които най вероятно ще оцелеят, тъй като имунните им системи имат най нисък шанс да реагират прекалено остро (Да решат, че проблема с мравките, трябва да се реши с ядрени оръжия) Макар, че досега независимо от щама, децата са групата с най нисък брой заразени и това важи от началото до ден днешен...

  2. Психични отклонения, заради истеричното поведение на т.нар. възрастни, носенето на маски в период, в които е от значение дали виждат човешки лица или не, ограничения сегрегация, строг контрол над поведението им в крехка възраст :)) Хеййййй социопатиии

 10. 10 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1488 Весело

  До коментар [#9] от "Ramon Asvalda":

  В първия случай високата цена е, че пенсионерите ще треперят :)))))

 11. 11 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  Поредните дивотии. Основен приоритет трябва да е родителите да има с какво да хранят децата си. Основния рисков фактор за отпадане от училище е бедността, а не онлайн обучението. Които деца си учеха в училище, те си учат и онлайн, за останалите така или иначе е все тая. За разлика от други държави нашите деца не са били заключвани в къщи (без един кратък период в началото) - нямат ограничения за излизане, срещи и игри с приятели и т.н., социалните контакти никой не ги е ограничавал. Та ако ситуацията го налага, никакъв зор не виждам децата да бъдат тъпкани в тясните, задушливи и непроветриви стаи в училища, в които няма елементарни хигиенни условия като нормални тоалетни или топла вода, нито пък има зор да ги тъпчем в и без това претъпкания градски транспорт.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 12. 12 Профил на liberalche
  liberalche
  Рейтинг: 499 Неутрално

  НМД обединява доста НПО, вкл. Асоциация "Родители". Що ги дават отделно? Може би това е заявка на секретариата, а не на членовете. Сигурно е така, понеже бях доброволец към една от организациите-членове на НМД и преди малко говорих с хора там. Не са подкрепяли такива становища. Казвам, че НМД е вредно в тоя му вид.

 13. 13 Профил на liberalche
  liberalche
  Рейтинг: 499 Неутрално

  НМД обединява доста НПО, вкл. Асоциация "Родители". Що ги дават отделно? Може би това е заявка на секретариата, а не на членовете. Сигурно е така, понеже бях доброволец към една от организациите-членове на НМД и преди малко говорих с хора там. Не са подкрепяли такива становища. Казвам, че НМД е вредно в тоя му вид.

 14. 14 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Децата се снабдяват с наркотици много по-трудно, когато "учат" от вкъщи. По-малко пушат, по рядко пият. Статията и НПО-тата са платени от наркодилърите, които не могат да излязат по телевизията и на улицата, за да искат компенсации за съсипания им бизнес.

  Подпомогни български наркопласьор: заведи детето на училище!

 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5229 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ramon Asvalda":

  Пенсионерите да се ваксинират!

 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5229 Неутрално

  До коментар [#14] от "Митко Палаузофф":

  Викаш да затворим училищата и децата ще бъдат спасени от наркотици, пушене и алкохол? Не се приема!

 17. 17 Профил на Иван Пенев
  Иван Пенев
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Какви права, бе! Децата се кефат на дистанционното! Минавайте на онлайн обучение и по далеч от ваксинираните!

 18. 18 Профил на Diana Stamenova
  Diana Stamenova
  Рейтинг: 95 Неутрално

  Все по-трудно става да се убедят хората за ваксините, като се вижда ситуацията в наи-ваксинираните страни, че случаите им растат, а правителствата продължават с ограниченията. Уж ваксинираните боледували леко, а а фашистките мерки продължават. Е хайде принуждавайте населението да се боде! Те затова хората са на улицата вече в Западна Европа. Сега почва и терорът с безкрайни нови дози срещу безкрайни нови щамове. Тоя цирк става вече твърде жалък.

 19. 19 Профил на Diana Stamenova
  Diana Stamenova
  Рейтинг: 95 Неутрално

  Налагането на задължителни маски в училище е престъпление! Значи в ресторанта на масата може да си без маска, а в училище на чина трябва да си с маска! Тази идиотия не трябва да продължава повече! Децата не бива да гледат учителите си с маски, както и обратното. Няма друг вариант, освен присъствено обучение! Ако се обяви онлайн начало на учебната година, вече трябва да се излиза на площада!

 20. 20 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Много му дреме на Ричард Алибегов за децата!

 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Неутрално

  До коментар [#4] от "Андерсен":

  Задължителна ваксинация на учениците? Що не отидеш с ваксините барабар, и да им го кажеш, и да видим какво ще ти се случи?!
  Комунде история!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 22. 22 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Нема значка! Важното е кръчми, хотели, таксита, казина и фитнеси да бачкат. Това са ни темелите на държавността.

 23. 23 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Все по-трудно става да се убедят хората за ваксините, като се вижда ситуацията в наи-ваксинираните страни, че случаите им растат, а правителствата продължават с ограниченията.
  —цитат от коментар 18 на Diana Stamenova


  Така ще е докато основен критерий за налагане на ограничения е броят положителни тестове. В Израел в момента дневният брой положителни тестове стига рекордните нива от февруари - над 6000. Налага се "бустерна" трета доза, която уж ще коригира това, което не са направили първата и втората доза на Пфайзер. И така страната с висок процент ваксинация продължава да брои, и да брои, и да брои, и да говори за вълни. Самите ковид проповедници признават, че ваксинирани и неваксинирани се заразяват и пренасят вируса. Това означава, че положителни тестове ще дават както неваксинирани, така и ваксинирани. И ние така можем да продължим да броим положителни тестове до края на света, и понеже броят положителни тестове е основен критерий за налагане на ограничения, до края на света ще налагаме поредните ограничения заради поредната "вълна".

  Уж ваксинираните боледували леко, а а фашистките мерки продължават.
  —цитат от коментар 18 на Diana Stamenova


  Израел разби лъжата, че ваксинирани не влизали в болница. Но нищо, тук ковид проповедниците ще настояват, че всички в болниците са "антиваксъри".

 24. 24 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Налагането на задължителни маски в училище е престъпление!
  —цитат от коментар 19 на Diana Stamenova


  Мира Кожухарова дава мнение за маските преди няколко години -

  https://dariknews.bg/novini/bylgariia/noseneto-na-maski-ne-spasqva-ot-gripa-430834

  "Обикновените маски, които започнаха масово да се носят у нас, не са в състояние да спрат разпространението на вируса, смята Кожухарова. Няма гаранция, че човек ще се предпази, чрез маската, защото вирусът се предава и чрез ръцете.

  Носенето на маска повече от един час я прави неефективна, защото тя се навлажнява и престава да предпазва, а тъкмо обратното - става филтър за проникване на заразата, обясни Кожухарова. Докато се носи маската, не бива да се сваля и вдига, добре е изобщо да не се пипа, за да не се замърси, допълни тя.

  Повечето съвети за справяне с грипната епидемия са несъвместими с реалния живот, смята епидемиологът."

  Сигурен съм, че същата тази Кожухарова няма да има смелост да отстоява това мнение сега, защото ще бъде нарочена за "мангъроидка". Сега Кожухарова ще каже, че да, децата трябвало да носят маски в училище, защото това била "ефективна мярка". И децата ще бъдат принуждавани да стоят часове наред със залепени влажни парцали на лицата, и да дърпат и да наместват хиляда пъти тези парцали, за да могат все пак да дишат нормално в определени периоди.

  Нито децата, нито възрастните могат да спазват стриктен протокол при носене на маска, какъвто (в идеалния случай) спазват медицинските работници. Всякакви клипчета, които демонстрират как маската "предпазва" нямат нищо общо с живия живот. В живия живот, и особено в училище, маските се превръщат в бациларници, които от един момент нататък стават не просто безполезни, но и опасни. По думите на Кожухарова - маската от уж предпазно средство става "филтър за проникване на заразата".

 25. 25 Профил на ve4e
  ve4e
  Рейтинг: 231 Неутрално

  До коментар [#8] от "radost.petrova":

  Пълни глупости. Бъдете спокойни децата няма да напълнят болниците от ковид 19. Младият и здрав организъм не боледува. Моите деца и още не знам колко познавам го изкараха без грам неразположение.

 26. 26 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2396 Весело

  Национална мрежа за децатаБългарски хелзинкски комитет--------------------------това са две нпо-та, платени от Сорос, които Дневник постоянно рекламират.Всички сме против дистанционното обучение, не е нужно Вие да ни го казвате.
  —цитат от коментар 3 на hope


  🤣🤣🤣🤣🤣

  Джорж Сорос продължава да стряска българските комунета ...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 27. 27 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2396 Весело

  Статията и НПО-тата са платени от наркодилърите, които не могат да излязат по телевизията ....
  —цитат от коментар 14 на Митко Палаузофф


  😂😂😂

  Убавец...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 28. 28 Профил на Бате Венци
  Бате Венци
  Рейтинг: 243 Неутрално

  На кого му пука за децата? Важното е 80-годишните политици,капиталисти и учени да си стоят изолирани от изметта, която трябва да управляват. Щото са незаменими и никой друг не може да свърши това, което трябва да се свърши.

  Fere libenter homines id quod volunt credunt.
 29. 29 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 103 Весело

  Либерастията нещо пак се изказва неподготвена.
  П$$$$си , Сър

 30. 30 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1994 Любопитно

  Налагането на задължителни маски в училище е престъпление! Значи в ресторанта на масата може да си без маска, а в училище на чина трябва да си с маска! ...!
  —цитат от коментар 19 на Diana Stamenova


  Ходенето в ресторант е по твое си желание, докато в училище е по задължение и околните няма как да не отидат, както е за ресторантите... Ма то трябва и малко обмисляне на ситуациите и да се види разликата. Същото е и при градския транспорт (щото е единствена опция за возещите се) спрямо разходката в МОЛ-а...

  Та училището, при дистанционното, който му се учи и иска да учи учи яко. Дори не си губи времето с пътувания и не трябва да търпят калпазаните на съседния чин дето пречат на всички. Останалите, така или иначе няма да научат нищо, било то в класната стая или вкъщи, щото не им се учи.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 31. 31 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1994 Любопитно

  До коментар [#4] от "Андерсен":Задължителна ваксинация на учениците? Що не отидеш с ваксините барабар, и да им го кажеш, и да видим какво ще ти се случи?! Комунде история!
  —цитат от коментар 21 на hamiltonf


  Прав си, трябва да има възможност и те да се ваксинират (има достатъчно статистика и проучвания вече) ама да е по желание. А да, и разграничаването на ваксинирани/неваксинирани да не се смята за ограничаване правата на неваксинираните. Гарантирам ти, че много антиваксъри бързо ще осмислят кое как и защо, и дали в Израел са тъпи та вдлъбнати, че се ваксинираха масово и си държат икономиката отворена. Мда, онези с шапките и плитките не се ваксинираха по религиозни причини и сега пълнят статистката, ама антиваксърите това не го обясняват, а сочат само числото. ;)

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 32. 32 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3192 Неутрално

  До коментар [#23] от "Sioux":
  Израел разби лъжата, че ваксинирани не влизали в болница...
  >>> Влизат разбира се, но такива случаи сред напълно ваксинираните са десетина пъти по-малко. Ето една инфограма за юли от щата Уисконсин:
  https://cdn.statcdn.com/Infographic/images/normal/25589.jpeg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK