Има риск отново децата да платят цената на ограниченията заради коронавируса

Правата им да бъдат защитени в контекста на новата вълна на COVID-19

© Юлия Лазарова

Правата им да бъдат защитени в контекста на новата вълна на COVID-19Четири граждански организации, ангажирани с правата на човека, правата на децата и правата на хората с увреждания, се обърнаха към институциите с настояване правата на децата да бъдат защитени в контекста на новата вълна на COVID-19. Националната мрежа за децата, Българският хелзинкски комитет, Асоциацията "Родители" и Общността "Мостове" изпратиха писмо до председателя на Народното събрание и председателите на парламентарните групи, до министър-председателя, министъра на здравеопазването и министъра на образованието и науката.


По данни на системата на Националния център за заразни и паразитни болести към 7 август 14-дневната заболеваемост от COVID-19 в страната ни е 61,1, а процентът на положителните тестове на седмична база - 2,3 от всички извършени. Според критериите на Европейския център за контрол на заболяванията това поставя страната ни в оранжевата зона, а темпът на нарастване на броя случаи показва, че влошаването на епидемичната обстановка вече не е хипотетичен риск, а случващ се процес.


Уроците от осемнадесетте месеца, в които Европа живее в пандемия, показаха, че колкото по-навреме се вземат мерки за ограничаване на разпространението на заболяването, толкова по-малки са и хуманитарните, и икономическите щети.
Заради липсата на устойчива проваксинална политика страната ни пропиля шанса да намали натиска на застигащата ни четвърта пандемична вълна. В момента отново сме изправени пред неизбежния избор кои сектори и социални групи да платят цената на предстоящите ограничения.


Има риск това отново да бъдат децата.


От самото начало на кризата в България се неглижират сигналите, че масовото и продължително изваждане на децата от обичайната им социална и обучителна среда ще има дълбоки и дълготрайни негативни ефекти както върху тях, така и върху цялото общество. В последните си препоръки от юли 2021 г. Европейският център за контрол на заболяванията отново акцентира, че решението за затваряне на училища за контрол на пандемията COVID-19 трябва да се използва само в краен случай. УНИЦЕФ и ЮНЕСКО излязоха с общо изявление, призоваващо правителствата да организират мерките си така, че училищата да са последната институция, която се затваря при налагане на ограничения, и първата, която започва да работи присъствено при отпускане на мерките, за да се избегне поколенческа катастрофа.


Припомняме, че голяма част от учениците в прогимназиален и гимназиален етап в страната ни са учили присъствено едва три месеца за целия период на пандемията, която вече обхвана една и половина учебна година! През това време в дълги периоди работеха всички услуги за възрастни, включително нощни заведения и казина.


Децата са една от уязвимите групи, чиито права бяха нарушени в най-голяма степен в контекста на тази пандемия. Ограниченията ги засегнаха непропорционално, необосновано и дискриминационно. Това се вижда ясно и от изследването на Института за изследвания в образованието по задание на Министерството на образованието и науката, който сочи срив в мотивацията, ангажираността и постиженията на учениците, дори без да отчита жестокия психологически натиск, на който бяха подложени.


Ковид-19 новата криза на XXI в.
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

25% от учениците са в риск от отпадане от училище.


Повдигнахме въпроса още през юни и в началото на юли изпратихме до Министерския съвет, Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката пакет от предложения за осигуряване на безопасна присъствена учебна година.


Реализирането дори на част от тези мерки изисква политическа воля правата децата да бъдат приоритизирани, съчетаване на здравните мерки с икономическа подкрепа за засегнатите сектори и по-категорична проваксинална политика. Това е общ ангажимент на законодателната и изпълнителната власт, обречен на провал, ако бъде прехвърлян като горещ картоф между различните им представители.


Настояваме институциите да предприемат спешно всички необходими мерки, за да бъде овладяна кризата своевременно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK