Къде са законите, които партиите ни обещаха предизборно

Далеч по-трудното е партиите и техните лидери да превъзмогнат личната неприязън и да гласуват смислените предложения.

© Николай Дойчинов

Далеч по-трудното е партиите и техните лидери да превъзмогнат личната неприязън и да гласуват смислените предложения.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ). Заглавието е на "Дневник".


Политическият живот в страната показва неспособност да излъчи трайно редовно правителство. Дебатът, вместо да бъде поставен върху важни и неотложни въпроси, над чието решение да вземат превес аргументите, потъва в лични нападки и безрезултатно опростачване. Опит за връщане към важния дневен ред би било да припомним на политическите парламентарно представени партии какво обещаха в предизборните си платформи.


Какви бяха темите и какви са действията в областта на правосъдието?
ГЕРБ


заявиха търсене на консенсус и съмишленици за конституционни промени и разделянето на Висшия съдебен съвет на Съвет на съдиите и Съвет на прокурорите и следователите при намаляване на политическата квота в съдийския орган. Като вторични, но важни бяха отбелязани надграждането на електронното правосъдие, промени още в областта на несъстоятелността, борбата с корупцията, ускореното наказателно производство. На този етап от страна на ГЕРБ няма нито един законопроект, весен в 46-то Народно събрание в изпълнение на предизборните им обещания в областта на съдебната власт.


БСП не отстъпват на ГЕРБ по пасивност в тази сфера - при скромните им амбиции в предизборните ангажименти, сведени до преповтаряне на познатите проблеми със статуса на главния прокурор и Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), но лишени от дълбочина, то и сега не са положили усилия да развият конкретни законопроекти.


ДПС бяха лаконични в предизборното позициониране: "Върховенство на закона - гарантиране правата и свободите на всеки български гражданин, независимост на властите, свобода на информацията и медиите, пълен синхрон със законодателството на ЕС". И са последователни - при нулева конкретика в надпреварата демонстрират и нулева законодателна деятелност - нито един законопроект изобщо, не само в сферата на правосъдието.


Бихте се запитали къде се позиционират Има такъв народ в тази картинка ли? Точно до ДПС - нито един законопроект в нито една област. Как това съвпада с желанието им за управление и то реформистко такова не съм в състояние да обясня на читателя. И ако за ДПС поведението им е простимо, то при заявено управленско желание да нямаш воля да обясниш властовите си амбиции чрез конкретни политики, остава необяснимо.


"Изправи се БГ! Ние идваме"


Дончева, Манолова и Хаджигенов заявиха в предизборната си платформа няколко приоритета в областта на правосъдието - ограничаване безконтролната власт на главния прокурор, прозрачно кариерно развитие и атестация на съдиите и прокурорите, ограничаване на политическата намеса в съдебната власт чрез законови и конституционни изменения, включително закриване на специализираните съдилища и прокуратура.


На този етап идеите им намират проявление в няколко законопроекта, с които се предлага:

 • ликвидиране на Бюрото по защита на свидетелите при главния прокурор чрез обособяването му като звено при Министерство на правосъдието;
 • някои дребни, но улесняващи работниците и работодателите, а оттам и юристите предложения в Кодекса на труда, проект на Закон за несъстоятелността на физическите лица, известен като уредба на личния фалит;

"Демократична България" застъпиха в предизборната си програма най-детайлно реформаторските идеи относно съдебната власт чрез излагане на редица краткосрочни и дългосрочни решения с оглед възможността както за ревизия на Конституцията така и при невъзможност за събиране на конституционно парламентарно мнозинство. Обещаното политически е проектно реализирано чрез:
 • Законопроект за изменение на Закона за съдебната власт в няколко направления - закриване на специализираното правосъдие, изолиране на политическото влияние в съдийската колегия на съдебния съвет, прекратяване на кариерната зависимост на съдиите и прокурорите чрез заобикаляне на конкурсното начало и неоправдано дългото командироване;
 • Подобно на ИБГНИ и визията на Демократична България е за прехвърляне на Бюрото по защита като специализиран отдел към ГД "Охрана" при Министерство на правосъдието, за разлика обаче от проекта на ИБГНИ от ДБ са навлезли в още повече детайли.

Бъдещето пред 46-то НС е повече от неясно, но желаното връщане към духа на парламентаризма определено минава както през активизъм от парламентарната трибуна, така и чрез последователни нормотворчески усилия. А далеч по-трудното е партиите и техните лидери да превъзмогнат личната неприязън и да гласуват смислените предложения.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3081 Весело

  Какво като са обещали политиците, Бисмарк е казал, че най-много се лъже преди война, по време на избори и след лов. Поне в това отношение спазваме някакви европейски норми. Те българските политици не могат една проста актуализация на бюджета да приемат, та нови закони ще обсъждат и гласуват. Най-лошото е, че на Гешев му се размина, сигурно си пийва винце и си умира от смях.

 2. 2 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 920 Весело

  С думи прости казано, БилгарскиОт парламент е пълен с безидейници. Хора които нямат, или на искат да имат представа защо са там.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 3. 3 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  ДБ обещания не изпълняват, те само лъжат и крадат, както винаги

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1280 Разстроено

  Спокойно, порциите са по-важни.

 5. 5 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 444 Неутрално

  С думи прости казано, БилгарскиОт парламент е пълен с безидейници. Хора които нямат, или на искат да имат представа защо са там.
  —цитат от коментар 2 на tsyrvulan


  Личи си отвсякъде че визираш умнокресливите.

 6. 6 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Най-лошото е, че на Гешев му се размина, сигурно си пийва винце и си умира от смях.
  —цитат от коментар 1 на boevbisser


  Двете най-големи групи в НС – ИТН и ГЕРБ - въобще не говорят за Гешев. Единствено от БСП не са се вторачили в Иван Гешев, а искат съдебен контрол върху прокуратурата.

 7. 7 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 444 Неутрално

  [quote#6:"hrx16647690"][/quote]

  Въпросът за Гешев е най-важен за буджаците.

 8. 8 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3081 Любопитно

  До коментар [#6] от "hrx16647690":

  Това е така и точно поради това твърдя, че на Гешев му се размина. Не разбирам обаче защо ДБ не внасят своя законопроект за изменение на Закон за съдебната власт. Даже да не се стигне до обсъждането му и гласуването му в пленарна зала - а вероятно няма да се стигне, да е ясно какво предлагат.

 9. 9 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  До коментар [#7] от "Емил Добрев":

  Откакто Гешев атакува Прокопиев това е идеята фикс на ДБ. Няма икономика, няма армия, няма здравеопазване, няма образование, няма полиция, няма инфраструктура в тази държава. Има само Гешев.
  Когато пък Гешев атакува още пет шест олигарси и руските съветници на Резидента имат и малко съюзници.

 10. 10 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Слави беше разписал поликите, които искат да ги изпълнят. Но се оказа, че не политиките, а постове са по-важни, това е първото, с което се захващат. А Нинова се отказа от всичко, заради някакви си записки на Киселова

 11. 11 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 737 Неутрално

  [quote#6:"hrx16647690"]
  —цитат от коментар 7 на Емил Добрев
  Въпросът за Гешев е най-важен за буджаците.[/quote]

  Въпросът за Гешев засяга само Спонсора на ДаБГ.
  И Атанас Атанасов (от ДСБ) да сложат на мястото на Гешев, проблема с неконтролираната прокуратура пак ще остане. Борисов няма да бъде разследван за „Ало Ваньо“, защото Атанасов е доказал, че защитава Тиквата като два пъти е гласувал за неговите правителства.
  Единствено правилното решение е съдебен контрол върху отказ на прокуратурата за започване на следствие. Това е и предложението на БСП!

  До коментар [#7] от "Емил Добрев":


  До коментар [#8] от "boevbisser":

 12. 12 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  Никой не може да ти даде толкова , колкото аз мога да ти обещая.

  SHADOWS of SOFIA
 13. 13 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#6] от "hrx16647690":ТНе разбирам обаче защо ДБ не внасят своя законопроект за изменение на Закон за съдебната власт. Даже да не се стигне до обсъждането му и гласуването му в пленарна зала - а вероятно няма да се стигне, да е ясно какво предлагат.
  —цитат от коментар 8 на boevbisser


  Преди два дни партия "Възраждане" внесе в НС „Предложение за изменение на Закона за съдебната власт“ с процедурата по освобождаване на всеки един от "тримата големи".
  Партиите, които работят за реформа в съдебната власт
  са "Възраждане" и БСП.
  Такива като ДСБ, ДаБГ и ИТН само приказват.
  За съжаление приказките на ДСБ, ДаБГ и ИТН имат медийно отразяване, а за работата на БСП и "Възраждане" почти не се говори.

  До коментар [#8] от "boevbisser":

 14. 14 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3081 Весело

  До коментар [#13] от "hrx16647690":

  Не съм много запознат с Възраждане, ама не бяха ли те сладурите, които искат да излезем от ЕС? Щото ако са те....А иначе за съдебната власт мнението ми се различава от това на всички партии - без прокуратурата да мине към изпълнителната власт никаква промяна не е възможна, само ала-бала за пред публиката.
  Отплеснах се, текстът е за друго.

 15. 15 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 737 Неутрално
  До коментар [#13] от "hrx16647690":... без прокуратурата да мине към изпълнителната власт никаква промяна не е възможна, само ала-бала за пред публиката.
  —цитат от коментар 14 на boevbisser


  Това значи Гл. Прокурор Иван Гешев да бъде избран от ПГ на ГЕРБ, а не от ВСС.


  До коментар [#14] от "boevbisser":

 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6008 Любопитно

  Защо ли някой още си мисли, че проблемът на изпълнителната власт е причинен от Буци, че проблемът на съдебната власт е причинен от Гешев, а проблемът на парламента идва от Трифонов?
  Кое е причината и кое е следствието?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  Според мен, всяко правителство в началото на мандата си, трябва да изложи в Интернет плановете, които ще слевдва. Във всяка една област.
  Описание на проблемите в сектора и пътя по който ще бъдат преодолявани.
  Така данъкоплатец ще може да следи какво в действитеност е направило правителството.

 18. 18 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Видяхте ли кои изплуваха да раздават справедливост!

  ЕТО ГИ ПОБОРНИЦИТЕ ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ:
  Юмрук Решетников РАДЕВ (БКП)
  Корнелия Технимпекс НИНОВА (БКП)
  сестра Галева Пеевска Костинброд МАНОЛОВА (БКП)
  Татяна Мултигруп Дончева (БКП)
  Слави-Чалгаря, мутрата ТРИФОНОВ (БСП)
  Бойко болешевишки сатрап РАШКОВ (БКП)
  Янаки СТОИЛОВ (БКП)
  Христо Маджов БОЙКИКЕВ (БСП)
  Иво ДС Прокопиев (БКП) болшевики
  Сашо Овергаз Топенерджи ДОНЕЧВ (БКП)

  До един са хора от АНТИСТАТУКВОТО – всъщност до един са от 30 години във властта и далаверата!

  ОСТАНА ЛИ ЕДИН НОРМАЛЕН БЪЛГАРИН ОТ СУВЕРЕНА* С КОЙТО ДА МОЖЕШ ДА СИ КАЖЕШ "НАЗДРАВЕ"!
  –––––––
  *СУВЕРЕН – ВСЕКИ ИЗРАЗ, КОЙТО ОТ ЛИЧНОСТ ТЕ ПРЕВРЪЩА В МАСА, ТЪЛПА, ГАЛСОПОДАВАТЕЛ Е ОБИДЕН И УНИЗИТЕЛЕН ЗА ЧОВЕКА! В Западна Европа никой не говори за суверен! Но как няма да ни наричат СУВЕРЕН, вижте ги кои са!

 19. 19 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Единственото нещо, което би дало шанс на България е пълна декомунизация и ЛУСТРАЦИЯ!!!

 20. 20 Профил на _rookie
  _rookie
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Слави беше разписал поликите, които искат да ги изпълнят. Но се оказа, че не политиките, а постове са по-важни, това е първото, с което се захващат. А Нинова се отказа от всичко, заради някакви си записки на Киселова
  —цитат от коментар 10 на ggot  Кой е тоя Слави, къв е този разписвач, кой е тоя та да разписва? :Д

 21. 21 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  Горкият автор не е разбрал нито с какво се занимават народните избраници, нито какво очаква от тях суверенът. И то след като Параван обясни, че българинът иска сеир и да ходи на Бяло море. Къде е казано за закони или за бюджети?

  Впрочем, в пленарната зала има и половин дузина честни хора. Това са телеоператорите, които ни показват заниманията на нашите избраници. Независимо какви ужаси им разказват -- в какви условия се лекуват болните деца, колко милиона или милиарда са задигнати, какво ще се случи с цените, Пацо Междуконтиненталния все така разказва вицове и се смее безметежно, няколко тимаджии въртят бизнес по талафончетата, други спят.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 22. 22 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2792 Неутрално

  Единственото нещо, което би дало шанс на България е пълна декомунизация и ЛУСТРАЦИЯ!!!
  —цитат от коментар 19 на konservator.bg


  Винаги съм знаел, че България няма да се оправи, защото би могъл да я оправи само един Пиночет, а това няма как да стане, защото Пиночетът ще бъде българин. Единствено не съм си представял, че кандидатът ще бъде плешив и с обици.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 23. 23 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2463 Разстроено

  "Дебатът, вместо да бъде поставен върху важни и неотложни въпроси, над чието решение да вземат превес аргументите, потъва в лични нападки и безрезултатно опростачване." - хора, които спазват партийните повели и добрали се до трибуна, от която да могат да ги изразят, забравят не само добрите партийни идеали, но и защо са били припознати като техни изразители. Когато стресът от "победата", т.е. място все по-близко до върховете на властта, премине се проявяват тиПИЧно човешките черти - възгордяване, егоизъм, мечти и фантазии за още по-голяма значимост. От "високото" неотложните задачи стават все по-дребни, а въпросите се свеждат до нови, лични и партийни завоевания. Кои закони в държавата се спазват 100%, та и нови ще измислят и гласуват тепърва? Системата е толкова стабилна, че няма мърдане - обрамчва в златните си рамки всеки, който се е стремял към нейните проявления. България страда от липсата на единна ЦЕЛ и ИДЕИ, споделяни и желани от всички българи. Явно е, че нито има подобни, нито се очертава да има сред безбройните мислители, философстващи в името на партии, вождове и най-вече пари. Та, честито и Бог да пази България.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 24. 24 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  ПОБОРНИЦИТЕ ЗА "СПРАВЕДЛИВОСТ" ОТ "И.Т.НЕГОДНИЦИ" ЗАЩО НЕ ПРЕДЛОЖАТ ДЕКОМУНИЗАЦИЯ И ИЗВАЖДАНЕ НА ВСИЧКИ ДОСИЕТА И ЛУСТРАЦИЯ...
  ..., ЗАЩОТО УЧИНДОЛСКИЯ ЧАЛГАР е пръв приятел на комунистите и мутрите и за капак ПОДКРЕПИ КАНДИДАТА НА КОМУНИСТИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ – болшевика и руска подлога ЮМРУК РАДЕВ!

  България е родината и защитена територия на чалгата и комунизма! Трифонов е продължение на чалгализирането на народа ни, започнало веднага след 09.09.1944 с избиването и маргинализирането на всички интелектуалци, културни дейци и свободни хора – във всеки дом се слушаше сръбска музика, а всяка сватба се озвучаваше с циганска музика, която присъства и до днес, но вече и на абитуриентските балове!
  КРАЙ НА МАЧА!

 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5127 Любопитно

  До коментар [#10] от "ggot":

  А беше ли разписал Слави как ще ги прокарва тези "политики" само със 65 депутата от 240?

 26. 26 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  До коментар [#25] от "vassilun":

  Нали политиките са ваши

 27. 27 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  закон, неодобрен от народа, не е закон - Жан-Жак Русо
  законите се пишат за робове - Ботев
  човек трябва да следва собствения си вътрешен закон - Ницше

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 28. 28 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1976 Весело

  Чудесен, много информативен текст, който моментално ориентира читателя във фактологическата същност на нещата, свързани с реформаторските мераци на всички парламентарни сили. Е, изчегъртвачите се оказаха по законодателни джапанки - много закани - никакви законодателни инициативи. Вероятно са се готвили да чегъртат злото с флексове....Дори заканите за мажоритарни избори / този път/ моментално бяха забравени, за да дойде ред на фараонското мълчание, последвано от цигански сеири с балетите от министри и политически преговори от типа "Ти мене уважаваш ли ме?". ГЕРБ и БСП традиционни клатят въздуха с общи приказки, ДПС покрепя правата и свободите. Останаха ДБ и ЕБНИГИ. Тия, дето оставиха мутрите вън, са се съсредоточили върху козметиката. Има нещо, но не е точно това, което се вижда.
  Е, остана ДБ. Наистина различни от всички други. И Слава Богу!

  Мараба, С-ДС доносници!
 29. 29 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1976 Весело

  Единственото нещо, което би дало шанс на България е пълна декомунизация и ЛУСТРАЦИЯ!!!
  —цитат от коментар 19 на konservator.bg


  С това трябва да се побърза, защото последните няколкостотин истински тошови комунисти ще предадат Богу дух в следващите няколко години ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 30. 30 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1976 Весело

  Бисмарк е казал, че най-много се лъже преди война, по време на избори и след лов.
  —цитат от коментар 1 на boevbisser


  Бъркаш , преведеният оригинал гласи : "Най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов."

  Мараба, С-ДС доносници!
 31. 31 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Какви закони?!
  Ролята на това НС беше ИТН и Учиндолския гуру да направи цирка и наистина важните теми, като престъпленията на СИК-аджийския мутро-комуниз и Каскета да бъдат заметени.
  Успяха.

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7790 Неутрално

  "Бихте се запитали къде се позиционират Има такъв народ в тази картинка ли? Точно до ДПС - нито един законопроект в нито една област."
  Чукчата се оказа нито писател, нито читател.

 33. 33 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  До коментар [#27] от "Николай Теллалов":

  Важен принцип, който е добре да се спазва, когато се цитира е да се знае биографията на тези, които цитираме иначе виж какво става:
  "Равни права и задължения за всички граждани." Адолф Хитлер

 34. 34 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  До коментар [#33] от "konservator.bg":

  цитирам само онези, за които знам какво са представлявали

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 35. 35 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Какви закони? А, да, среден пръст виждате ли си?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK