"Докога безнаказаност?" – шокът от полицейската бруталност срещу протестиращи

Очите на прокуратурата са широко затворени за бруталните сцени на полицейско насилие.

© Стопкадър

Очите на прокуратурата са широко затворени за бруталните сцени на полицейско насилие.Кадри от камери под колоните на Министерския съвет, които са записали задържането и побоите над протестиращи в една от първите размирни вечери на протестите от миналата година - 10 юли, бяха показани на извънредно заседание на комисията за разследване на полицейското насилие и подслушването в парламента с председател един от организаторите на антиправителствените прояви от миналата година - адвокат Николай Хаджигенов, депутат от "Изправи се БГ! Ние идваме". Според него записите от камерите, които са на Националната служба за охрана, са били укривани от властите в продължение на повече от една година, включително от два съдебни състава.


Сцените на насилие, излъчени и в парламента, предизвикаха масово възмущение в социалните мрежи и искания за разследване, наказания и оставки. "Дневник" събра мнения по темата без претенция за изчерпателност.


Андрей Янкулов, адвокат, бивш прокурор:
Баталните сцени под колоните са от 10.07.2020 г. вечерта, а този туит от главния прокурор е от следващия ден:


"Прокуратурата застава зад законосъобразните действия на МВР срещу провокациите на платени агитки на Черепа и други олигарси. Няма да позволим нарушаване на конституционно установения ред от лица от криминалния контингент. Благодаря на всички полицаи, които защитават гражданите!"


Съпроводен с клипче от подбрани сцени, ама не и тези от под колоните. Те, както разбираме, се укриват, а не се оповестяват.


Незабавно декларираната подкрепа от главния към действията на МВР по протестите, без дори да се е пристъпило към изясняване на всички обстоятелства, иска да покаже, че то дори не е нужно и никой никога не е имал намерение да го прави. "Платени агитки", "олигарси", "криминален контингент" - на тях противостоят "законосъобразни действия на МВР".


Всичко си е ясно, главният е взел страна.


И повече от логично дела имаше само за хулиганства, но не и за полицейско насилие. С което не искам да кажа, че нарушаването на обществения ред от граждани не е трябвало да се разследва.


Трябва да се разследва всичко. Но двойният стандарт е запазената марка за мандата на Гешев като главен прокурор. Тук очите са широко отворени за непристойни прояви на граждани и широко затворени за бруталните сцени на полицейско насилие.


Юлиан Попов, политически наблюдател:


Очаквам утре сутринта имената на цялата тази пасмина, заповед за уволнението им и предаването им на прокуратурата. Не че не можеше да стане преди година...


Миролюба Бенатова, журналист:


Прикриването на доказателства за престъпление е престъпление.


.Мария Спирова, редактор:


Това е дълго укриваният видеозапис с младежите, завлечени зад колоните на Министерския съвет и системно пребити от полицаи. Кадрите са отвратителни. Отвратителни е слаба дума.


И все пак, според мен трябва да бъдат видени. Те илюстрират всички свидетелски разкази, които чухме, и изобличават ужасяващи и до момента несанкционирани нарушения на полицаи при изпълнението на техния дълг.


Ако не искате да го гледате, разбирам ви. В него се вижда как голяма група полицаи бият момчета, които не се съпротивляват. Мачкат ги, петима върху един, удрят ги безспирно с палки в краката, ритат ги в главите. Оковават ги в белезници и ги принуждават да лежат с лица, опрени в земята. Особено брутална е разправата с първото заловено момче.


На по-късен етап, в някакъв необясним изблик на садизъм, полицай грабва проснато и оковано момче за яката и колана, вдига го от земята като куфар и със засилка го хвърля директно върху други двама оковани и лежащи по лице младежи, които изглеждат в безсъзнание. Момчето обаче има присъствието на духа веднага да се опита да се изтъкули встрани, за да не ги задуши... Следва втори "залп" с второ вързано момче.


Да, довличат за косата русото момиче, оковават го. И един едър полицай се залепя за нея. Навежда се отгоре й, държейки я притисната, превита с гръб към колоната. Стои надвесен ниско над нея дълги минути, диша в лицето й, явно се забавлява с нея като с животно в капан. Снима деколтето й и да, ГАЛИ Я ПО ГЛАВАТА, точно както самата тя разказа, докато досами нея момчетата лежат пребити.


Има и още, но просто не мога да продължа.


Отговорните за това брутално събитие Младен Маринов и наследникът му в МВР Христо Терзийски, които безскрупулно отричаха да е имало полицейско насилие, в момента са народни представители от ГЕРБ.
Народни. Представители.


Гняв не е подходящата дума за това, което изпитвам в момента. Подходяща дума няма.


Не можем да се върнем към ТОВА. Към тази гавра, към този кошмар, в който силите на реда се ползват просто като нечии разбеснели се питбули, забравили кого всъщност са се клели да пазят. Трябва да си върнем институциите, за да получим справедливост.


ВНИМАНИЕ: Всяко насилие има своите конкретни извършители и поръчители, които следва да се подведат под лична отговорност.


Това видео не бива да бъде повод за омраза и агресия срещу полицията като правоохранителен орган или към отделни полицаи. Това би било просто още една грешна стъпка в тази ужасна ситуация.


Петър Чолаков, социолог, БАН:


Кадрите с полицейското насилие срещу протестиращите са ужасяващи. Те показват защо реформите в МВР, започнати от служебния кабинет, трябва да продължат.


Албена Белянова, адвокат:


"Не бих се съгласила със силните Ви думи относно насилието, защото мога да ви кажа, че повече от 80 полицаи сега са в болница. Срещу тях е употребено много насилие от страна на обществото." Деница Сачева на въпрос на Тим Себастиан, октомври 2020 г.


Г-жо Деница Сачева, все още ли няма да се съгласите, че справедливо обществото осъждаше полицейското насилие по време на протестите? Ако към Вашето дете се отнесат по начина, по който се отнасяха с нашите деца, ще кажете ли, че не е брутално и не е прекалено?


Генка Шикерова, журналист:


Много искам да видя лицето на полицайката, която отиде и се вклини, за да рита вече безпомощен човек. Въпрос към нея нямам.


Мария Матева:


Ако не бях с камерата на Инициативата "Правосъдие за всеки" (ИПВ) и бях мъж, вероятно щеше да съм на тази купчина от пребити хора и аз.


Мълчанието откъде бяха брадясалите "полицаи" с татуировки, странни символи по тях и носещи боксове в себе си, беше покъртително. Както и въпросът кой даде нареждане да се тормозят мирно протестиращи, просто минаващи, а не момчетата от агитките, които хвърляха предмети по полицаите.


Това го видях с очите си и заснех на камерата на ИПВ. Момче с много спортна физика, тъмни дрехи, с качулка, с раница прибяга по "Съборна" покрай мен в тъмнината. Сам. Никой не го последва. А после още един.


След това дойде орда полицаи и влачеха хора в карирани ризи хавайки, нормални граждани, сред дори минувачи. Влачеха ги като някакви отвратителни престъпници. Останалото е на тази камера.


Десислава Панайотова:


България е шокирана от полицейската бруталност, която най-после видя в кадри. Този шок го преживях миналата година, защото имам способността да виждам и усещам несправедливостта, гадостта и болката през врати, стени и колони.


Както тогава, ще кажа - арест и съд за извършителите и поръчителите, дисциплинарни уволнения на всички участници в побоя над младежите. Съд и за всички, укривали и прикривали полицейската бруталност, включително тогавашните министър и шефове и наследниците им.


Отговорността е лична, не всички полицаи са мутри, но безнаказаните престъпления и своеволия мутризират цялата система.


Димо Райков:


Да биеш като животни деца! Каквото и да са вършили, това е чудовищно! Замъкваш ги като торби, влачиш ги и ги скриваш зад колоните на Министерския съвет да не се виждат, после групово с колегите си ги риташ в главите...Каква злоба, какво настървение, каква безнаказаност!


Аз съм бил на десетки митинги в Париж, описал съм ги в книгите си, хора, които чупят, бият полицаи биват арестувани, но никога не съм видял да ги пребиват, и то веднага, на място. Набелязват най- буйните, хващат ги, вкарват ги в камионетките. Но да ги пребиват ... Има много случаи на съдени полицаи, само защото са дръпнали по силно арестувания...Онзи ден осъдиха и уволниха полицай, само защото запратил обратно хвърлено в лицето му паве...А знаете ли как жълтите жилетки малтретират и вербално, и физически полицаите...Но те никога не си позволяват и една десета от това, което виждам сега. Нима мислите, че френската полиция не може да ги укроти по "българския начин" за нула време?


На един от митингите по време на Европейското първенство по футбол не издържах, нали съм си българин, и възмутен от това, че пийнали обиждаха до кръв полицаите от предната верига на кордона, които пазеха тълпата да не нахлуе в пространството под Айфеловата кула, където на огромен телевизор даваха поредния мач, казах на полицаите - ама, как издържате? Шефът им ме погледна, лицето му бе каменно - господине, не се бъркайте, ние си знаем и правата, но и задълженията. Затова сме станали полицаи, да пазим държавата и реда, но според закона, без превишаване на правата си.


Да, така е във Франция. А у нас?


Не можах да издържа на кадрите. Особено на този с разголеното момиче. Та има ли нормален човек, който пред такава гледка може да е спокоен...


Не знам дали това ще предизвика и укор дори у много българи. Не знам и колцина сънародници ще разберат чувствителността ми към насилието - та в моята страна толкова често обикнат начин на раздаване на присъди е юмручното "право"...


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (140)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на goshe55
  goshe55
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Завинаги. Тука е така.

  "Русия е бензиностанция маскирана като държава!"
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  Ми аз във форума видях отделни случаи на възмущение и масово възхищение с възклицания "Малко им е" и "Само така". Такива са статистическите факти за съжаление и не съм аз единственият, който ги е преброил. Райчевистите са на поста си.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 6. 6 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Още преди година беше ясно че тези с униформите са престъпници. Вече има и доказателства. Та хайде най-накрая да се поразмърдат институциите......

 7. 7 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 671 Любопитно

  Да споделят защо Делта гард присъстват на протестите

  Кога са полицаи и кога частни охранители

  Защо имат боксове в ръцете си и защо обгазяват със задушлив газ протестиращите

  Задушлив газ , а не сълзотворен

  КОЙ РАЗРЕШИ И ПОДКРЕПИ ТАЗИ БРУТАЛНОСТ

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5014 Неутрално

  До коментар [#2] от "Cv St":

  Бог забавя но не забравя!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  Още преди година беше ясно че тези с униформите са престъпници. Вече има и доказателства. Та хайде най-накрая да се поразмърдат институциите......
  —цитат от коментар 6 на Георги Христов  Как да се размърдат, след като прокуратурата ( която трябва да се размърда ) дори изказва служебна благодарност за изпълнен дълг към ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 12. 12 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2534 Разстроено

  ""Прокуратурата застава зад законосъобразните действия на МВР..." - такива ще са реакциите докато всеки в тази НАША държава не застане на точното си място, започне да работи професионално, без зависимости, без сметки, без интереси. Законите се тълкуват според зависи, а електоралните единици отдавна са обръгнали на залъгванията на всички СЕГАШНИ "играчи" в политическата, икономическата, във всяка една област на живота. Държавата се съсипва най-вече от АПАТИЯТА, която потиска всеки напън да се пръкне някакво ГРАЖДАНСКО общество. Институциите са подвластни на система, наложена, развивана и поддържана от стари, перверзно верни кадри на изгнилата бивша ДС. Изгнила, но облепила с лигава слуз всичко, до което се е домогнала, а това е цялата днешна БГ система. Тъжно, нелепо и безнадеждно...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 13. 13 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  До коментар [#7] от "nessarox":


  « КОЙ РАЗРЕШИ И ПОДКРЕПИ ТАЗИ БРУТАЛНОСТ ? «


  От МВР- министерството и главната Каскетура !
  Лична отговорност носи и простия от Банкя, без негово съгласие нищо не ставаше в България, да не говорим за протестите от които бягаше с джипката !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 14. 14 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#7] от "nessarox":« КОЙ РАЗРЕШИ И ПОДКРЕПИ ТАЗИ БРУТАЛНОСТ ? « От МВР- министерството и главната Каскетура !Лична отговорност носи и простия от Банкя, без негово съгласие нищо не ставаше в България, да не говорим за протестите от които бягаше с джипката !
  —цитат от коментар 13 на niksan1


  Скоро, много скоро Гешев трябва да направи избор чия кожа да спасява- собствената си или друга .

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 15. 15 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1024 Гневно

  "Докога безнаказаност?" – шокът от полицейската бруталност срещу протестиращи...

  ______________

  Нарочно ли се правим на Ощипани Моми?
  За каква "Полиция", бълнуваме? Това си беше Боковата МИЛИЦИЯ!

 16. 16 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Двамата бивши поредни министри на МВР трябва да бъдат осъдени и изпратени за дълго в затвора.

 17. 17 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 424 Неутрално

  :) Френската Полиция за пример, това е някаква шега.
  Единствено във Франция полицията изполва за “crowd control”, “hand grenades” които при възпламеняване са способни да откъснат пръсти на ръка, или в повече.

  Тези гранати са забранени в другите страни на Европейския Съюз.

 18. 18 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  милиционерите трябва да го отнесат, и то сериозно
  Има нужда от огромна реформа - превръщане на милиционери в полицаи.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4065 Неутрално

  До коментар [#16] от "spiegel":

  "Двамата бивши поредни министри на МВР трябва да бъдат осъдени и изпратени за дълго в затвора."

  Уви, това няма как да стане, докато "квартирантът на властта" се радва на ремонтирания с наши пари държавен имот в Бояна и си охлажда ичкиите в купения с наши пари мултитемпературен охладител.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  До коментар [#19] от "Norman Granz":

  Надявам се, че не след дълго Гешев няма вече да се ползва от държавната баница и самият той ще трябва да отговаря пред следствието и съда за комунистическото милиционерско насилие.

 22. 22 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Мислех да коментирам, но написаното от Мария Спирова се припокрива почти изцяло с това, което мисля по темата. Успях да изгледам само първите минути. Погнуса е слаба дума за това, което предизвика записът у мен.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25
  hodounski
  Рейтинг: 3025 Гневно

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  Трябва най-накрая. Прогресивните сили да надделеят! Христо, Дионисий, Атанас, Йоло с вас сме!!!

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  милиционерите трябва да го отнесат, и то сериозноИма нужда от огромна реформа - превръщане на милиционери в полицаи.
  —цитат от коментар 18 на kaiser

  При милиционерите подобни изпълнения нямаше, всичко беше спокойно и всеки знаеше докъде му стигат силите да вика и да претендира, за да няма после това онова.

  Свободата, Санчо...
 30. 30 Профил на Ганьо фурията
  Ганьо фурията
  Рейтинг: 145 Неутрално

  Затова - по-далече от неотживелия комунизъм в главите на дъртите кунсерви.

 31. 31 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Следващата седмица Рашков трябва да излезе с имената на милиционерите, извършили тази свинщина, виждат се добре на камерата... Да почнат да ги разследват, бързо ще пропеят кой им е наредил под заплахата да понесат лична отговорност.

  НСО, криещи записите повече от година, вкл. и от съда също трябва да се закрие в този й вид и виновните за укривателството да си понесат отговорността.

  Ролята на мутрите от Делта също трябва да се разследва, защо и до момента никой не им е отнел лиценза за охранителна дейност?

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 32. 32 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2424 Неутрално

  Цитат:"Баталните сцени под колоните са от 10.07.2020 г. вечерта, а този туит от главния прокурор е от следващия ден:

  "Прокуратурата застава зад законосъобразните действия на МВР срещу провокациите на платени агитки на Черепа и други олигарси. Няма да позволим нарушаване на конституционно установения ред от лица от криминалния контингент. Благодаря на всички полицаи, които защитават гражданите!""

  Кои "граждани"?! Тези от ОПГ на ГЕРБ ли?!
  Главният Прокурор, се гаври със законите и законността в България, защото знае, че действията на "полицаите", с бради като талибани, с инстинкти на бесни и зли зверове, са незащитими!
  Всички участвали и продължаващи да участват във фарса, разигран срещу мирните протестиращи, трябва да бъдат издирени посочени и обвинени в целенасочено провокиране на безредици и последвалите престъпни деяния извършени срещу гражданите!

 33. 33 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 76 Неутрално

  Шефът на попойниците беше повишен от Рашков.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2555 Неутрално

  "Прокуратурата застава зад законосъобразните действия на МВР срещу провокациите на платени агитки на Черепа и други олигарси. Няма да позволим нарушаване на конституционно установения ред от лица от криминалния контингент. Благодаря на всички полицаи, които защитават гражданите!"


  "Прикриването на доказателства за престъпление е престъпление."


  Значи е логичен лозунга от протестите

  "Гешев е позор, ОС-ТАВ-КА и затвор".

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 36. 36 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  Вторник от 18 часа протест пред МВР
  —цитат от коментар 26 на Darkman


  Протест срещу един от идолите на лилавите другари-живковото ченге Рашков?!? В никакъв случай!!!!

 37. 37 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2555 Неутрално

  Не знам дали това ще предизвика и укор дори у много българи.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Мажоретките на герберо-сарайския модел вече казаха "ами то на Божков хората биха". Пък как ги разпознаха...Един господ знае.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 38. 38 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#18] от "kaiser":

  Как е възможно да сте толкова наивни? Полицията е създадена като репресивен орган. Във всички държави. Имаше по брутални сцени с австрийски полицаи. И те ли са милиционери? Преди повече от две години. Няма осъдени.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 39. 39 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  Фиксацията върху действията на тези самозабравили се полицаи е нормална, но бих искал да напомня само едно нещо: големият проблем тук е поведението на институциите и главно МВР. Ако не бяха укривали тези факти, а бяха ги предоставили на разследващите, полицаите отдавна щяха да работят на друго място / има хроничен недостиг на паркинг-пазачи с 600 лв заплата/, колегите им нямаше да посмеят и да си помислят за такова поведение / защото и те знаят за недостига по паркингите/, а обществото сега щеше да се занимава с други проблеми. Трябва да сме наясно - навсякъде по света се случва човешки боклуци да се доберат до длъжност в полицията. И да допускат подобни гафове. Но тези неща се чистят именно от институциите, чиято реакция на подобни драстични нарушения на правилата трябва да е незабавна, твърда и публично огласена. А у нас това не се случва. Нещо повече - налице е доказуем опит за институционален чадър над закононарушителите. Това е истинският голям проблем. Тук трябва да се реже до кокал. Всички пряко отговорни за прикриването трябва да бъдат идентифицирани и изправени пред съда!

  Мараба, С-ДС доносници!
 40. 40 Профил на marvinthemartian
  marvinthemartian
  Рейтинг: 145 Неутрално

  Не може да си нормален и да биеш вързани и беззащитни хора. Бойко добре се е изучил при Живков. Много добре знае как да държи хората в подчиение - чрез терор и насилие. Ако има все още нормални политици, те трябва да вкарат всичките тези милиционери в затвора, а също и началниците. И Борисов трябва да влезе с тях, защото една година се съдра да лъже за какво ли не около протестите.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 42. 42 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3295 Неутрално

  хайде сега
  открай време е известно: полицията БИЕ, това й е работата

  или си затрайваме, или сменяме ЦЯЛАТА СИСТЕМА из основи!

  най са смешни опозиционните политици, които се възмущават на "полицейска бруталност" (т.е. на нормалната полицейщина)
  сега се възмущават
  но станат ли управляващи, ще карат ченгетата да постъпват по същия начин
  и това е НОРМАЛНО - според нормите на държавността

  и пак е нормално това да не е нормално от гледна точка на гражданите, на човечността
  следователно, трябва да изберем най-сетне - или човечност, или държавност, защото двете наведнъж е като мечтата на монахинята хем да съгреши, хем да попадне в рая...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 43. 43 Профил на Светослав
  Светослав
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Не вярвам в груповата вина, но как така цяла година не се намери един полицай или прокурор наистина да разкаже какво е станало или да потърси истината? Нормално ли е да няма правила и закони за право-охранителните органи? Тези институции трябва да се разформироват и да се правят на ново. Погнусен съм от тази ситуация на овчо търпение и малодушие.

 44. 44 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Ако системата ,/съдебна,политическа/, не реагира ,чрез сериозни адекватни санкции към
  изродите на държавна служ ба ,вероятно е да последват извънсистемни санкции...
  Което ще е началото на анархията в обществото...
  Пред всеобщата анархия е за предпочитане
  овластените престъпници от полицията да си бъдат опандизени...
  Така ще се възстанови доверието към полицията,което ще доведе и до по-голяма увереност за собствената им безопасност...
  Щото сега всеки полицай си мисли:"Аз не съм ритал оковани хора,защо всички ми викат садист и джелатин?"
  В случаят пандиза за ченгетата-садисти е неизбежен.И може би дори е спасение...

 45. 45 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  До коментар [#18] от "kaiser":Как е възможно да сте толкова наивни? Полицията е създадена като репресивен орган.
  —цитат от коментар 38 на Vivian Apostolov


  Голяма глупост. Полицията е създадена за да пази хората и да е в тяхна услуга. Бил съм десетки пъти свидетел (тук, във Великобритания). Просто нямаш представа каква ОГРОМНА разлика има между българските милиционери и британските полицаи.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 46. 46 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Аве, кво става с битият Кмет по Морето и ГЕРБ баш-баканина в Несебър ?

 47. 47
  ogp03622986
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 928 Неутрално

  До коментар [#45] от "kaiser":

  Разбирам! Британските полицаи когато ги здамерят с бомби и павета, стискат зъби и мълчат ... докато вандалите палят, рушат и събарят статуи.

 50. 50 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 703 Неутрално

  За съжаление трябва да се избира между полицейска държава и демокрация на лумпените.

 51. 51 Профил на никола николов
  никола николов
  Рейтинг: 119 Гневно

  Току-що изгледах видеото. Още ми е рано да коментирам.

 52. 52 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 424 Неутрално

  В два часа през ноща на магистрала на която всеки кара 140/160/180 се е налагало да сменям гума, изтъркалвам резервната до близката бензиностанция под моста, за още въздух /не ми се случва да сменям резервна, почти никога/ пристигам с резервата, кола със сини светлини е зад мойта.
  Фаровете са на шест, полицаят ми помогна като отби движението от лентата, докато сменя резервата.
  Големи благодарности и се разделихме всеки по пътя си.
  На Запад е така.

 53. 53 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Ритането, удрянето, скачането със злоба върху паднали и оковани хора на земята е вече подлост, садизъм и проява на жестокост, която определено се санкционира от закона. Тука има няколко неадекватни защитника на милицията по всякакви теми от Беларус до Америка, редовно ревящи "око за око, зъб за зъб, който си го търси, намира" и пр. заклинания, оправдаващи единствено човешката злост и жестокост, но те нека да кажат те колко милиционера са били вързани, влачени и бити от тълпата в ония дни в София по същия начин ? Заради проявата на подобна злост, ненавист и жестокост, жертвите имат право да бъдат възмездени и това трябва да бъде според закона.

 54. 54 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  До коментар [#45] от "kaiser":Разбирам! Британските полицаи когато ги здамерят с бомби и павета, стискат зъби и мълчат ... докато вандалите палят, рушат и събарят статуи.
  —цитат от коментар 49 на ogp03622986


  Очевидно нищо не разбираш. Британски полицаи не бих нанесли побой на човек с белезници.

  И да, има случаи в които протестиращи нападат , като хвърлят предмети и бомбички, но на полицаите е наредено да стоят зад щитовете и да не предприемат атака. Въпрос на преценка е. В случая са преценили, че така ще има по малко щети.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на Светослав
  Светослав
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#50] от "silverman":

  За глупавите хора това е алтернативата. Но умните знаем, че просто трябва да се спазват законите. Никъде в тях не пише, че един паднал на земята човек, с белезници, може да го ритат полицаи докато припадне. За нормалните хора даже и закон не е нужен, за да го разберат.

  Като някой е хвърлял бомбички или е правил нещо срещу полицията имат право да го задържат и да го съдят. Нямат право на такива зверства!

  И докато тези полицаи не бъдат наказани, вина носи цялата институция и всички униформени в нея. До един са боклуци и негодници.

 57. 57 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Докато ВСС се изявяват като адвокат на един Каскет. А един Каскет не обича да си ги причинява когато уликите водят към Банкя.

 58. 58 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4191 Неутрално

  "Незабавно декларираната подкрепа от главния към действията на МВР по протестите, без дори да се е пристъпило към изясняване на всички обстоятелства, иска да покаже, че то дори не е нужно и никой никога не е имал намерение да го прави. "Платени агитки", "олигарси", "криминален контингент" - на тях противостоят "законосъобразни действия на МВР".


  Всичко си е ясно, главният е взел страна."
  Кога ли децата на същите тези бияи ще попаднат в лапите на някой друг, подобен на техните бащи - биячи ?

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Гласувайте за шапкари и ченгета, после че чудете що ви бият и що крият записите.

 61. 61 Профил на никола николов
  никола николов
  Рейтинг: 119 Неутрално

  В два часа през ноща на магистрала на която всеки кара 140/160/180 се е налагало да сменям гума, изтъркалвам резервната до близката бензиностанция под моста, за още въздух /не ми се случва да сменям резервна, почти никога/ пристигам с резервата, кола със сини светлини е зад мойта.Фаровете са на шест, полицаят ми помогна като отби движението от лентата, докато сменя резервата.Големи благодарности и се разделихме всеки по пътя си.На Запад е така.
  —цитат от коментар 52 на nmy381005793


  Това се случва в България??? Аз го преживях в Унгария. Не бих си го "пожелал" в България, въпреки, че имам застраховка (чукам на дърво).

 62. 62 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7692 Неутрално

  До коментар [#59] от "Martin Marinov":

  Във Франция чупят и палят витрини и магазини. Тука хората си протестират мирно, има разлика.

 63. 63 Профил на никола николов
  никола николов
  Рейтинг: 119 Неутрално

  До коментар [#52] от "nmy381005793":

  Дочетох коментара, щото било на запад.

 64. 64 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4521 Неутрално

  Ако същите полицаи действат по същия начин днес спрямо протестиращи срещу днешната хунта, лилавите другари ще адмирират действията на полицията.
  Двойни умнокрасиви стандарти.

 65. 65 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5115 Неутрално

  До коментар [#38] от "Vivian Apostolov":

  Огромна глупост! В нормалния свят девиз на полицията е Serve and Protect! Къде тук виждате репресия?!

 66. 66 Профил на kwy38371721
  kwy38371721
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Когато в Европа и САЩ накажат полицаи,че са млатили„протестиращи“,които са хвърляли бомбички и камъни срещу тях ,тогава и в България може да се направи нещо по въпроса.
  Дотогава - гледайте репортажите от Европа и САЩ,как полицията бие такива „протестиращи“ безнаказано.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на Martin Marinov
  Martin Marinov
  Рейтинг: 179 Гневно

  вассилун, да ти пусна ли кадри от ''нормалната'' и ''велика'' Германия? Само отпреди 15 дена. Позволено ли е да се слагат линкове тук

 69. 69 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3295 Неутрално

  До коментар [#65] от "vassilun":

  между девиза на стената (дори и на значката) и реалната практиката - пропасти зеят

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 70. 70 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3295 Неутрално

  До коментар [#64] от "Alarmstufe Rot":

  двойните стандарти са неотменима част от държавничеството

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 71. 71 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2555 Неутрално

  До коментар [#38] от "Vivian Apostolov":

  Т.е., ДОБРЕ Е!

  П.П. В тези сцени с н'ам какви полицаи имаше ли побой на задържани с белезници? Или това го може само народната милиция.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 72. 72 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 928 Неутрално

  НЕБИТИТЕ

  Тия, битите са насъсквани от Внуците и Близки роднини на АБпФК: Мунчо резидента, Хр. Иванов-Бойкикиев, М. Костинбродска, Наско Атанаско, служителя на Нечестивия-Дионисий, червения Боец, К. Копейкин Тримата глупаци, Т. Дончева, Р. Петков, Червения вълк Лупи и вся остальная свол.чь, КОИТО ОСТАНАХА НЕБИТИ

 73. 73 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3295 Неутрално

  До коментар [#59] от "Martin Marinov":

  съдейки по съотношението +/- в този форум има много хора, които още вярват в дядо Коледа...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 74. 74 Профил на eqf28366123
  eqf28366123
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Ха, това ми прилича на поредната евтина, комунистическа манипулация.
  Кадри от една камера която показва как полицаи налагат 4 човека.
  На площада има поне още 20 камери, покажете какво се е случило преди да ги изведат тия.
  Защото ако преди това са хвърляли предмети по полицаите - еми малко бой са яли, даже.

 75. 75 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3295 Неутрално

  До коментар [#54] от "kaiser":

  сериозно?

  имам комшии англичани, мъжът е на 69, жената над 50, не знам точно
  доста са ми разправяли за житието в "добрата стара" Британия

  за едно си прав - ПРЕД КАМЕРИ никога не бият

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 76. 76 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3295 Неутрално

  До коментар [#52] от "nmy381005793":

  същата полиция ще ти помогне да си смениш и бъбреците, ако се озовеш просто близо до разпръсване на протест, без да си участвал в него

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 77. 77 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2555 Неутрално

  Райчевистите са на поста си.
  —цитат от коментар 5 на Един вампир броди из Европа


  Дъщерята на Райчев е в ИТН, сина на Алгафари в ГЕРБ. СлучаЕно.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 78. 78 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3295 Неутрално

  До коментар [#50] от "silverman":

  и поради що така?
  няма ни трети, ни четвърти, ни пети начин?

  а за лумпените - почти ВСИЧКИ у нас вече са лумпени (с неопределена класова принадлежност), просто социалните процеси са такива през последните 30-40 години - и ще продължават да умножават числеността на лумпените

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 79. 79 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3295 Неутрално

  До коментар [#45] от "kaiser":

  в световете на Толкин - точно така е, напълно си прав

  а сега прегледай историята на полицията
  даже под пропагандните заклинания, че ченгетата са "приятели на народа" личи обратното

  колега, САМИТЕ ЧЕНГЕТА не се смятат за "слуги народни", гледат цивилните отвисоко

  редките свестни служители в полицията, които познавах, или бяха чисто техничари или не оставаха дълго в системата

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2190 Весело

  Да споделят защо Делта гард присъстват на протеститеКога са полицаи и кога частни охранителиЗащо имат боксове в ръцете си и защо обгазяват със задушлив газ протестиращитеЗадушлив газ , а не сълзотворенКОЙ РАЗРЕШИ И ПОДКРЕПИ ТАЗИ БРУТАЛНОСТ
  —цитат от коментар 7 на nessarox


  Кефя се на такива постове! Значи Делта гард между полицаите охраняват и бият? Наредени полицаите с щитове и ръкавици, а една гола ръка с бокс ходи напред назад.... и ти кълвеш на този монтаж? Надявам се да не си толкова глупав, а да драскаш подобни глупости за пари. Ако плащат добре, браво.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 82. 82 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3295 Неутрално

  До коментар [#43] от "Светослав":

  тия професии се държат като касти, като секти, като мафиотски кланове
  каквото и да става, избягват да се портят пред "чужди очи"

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на Linuxer Python3
  Linuxer Python3
  Рейтинг: 125 Неутрално

  Безнаказаност не само за полицейско насилие. Въобще за всичко. За кражби, корупция, законен рекет на гражданите. В България някой да бил наказан? Самата администрация, държава е мафия. Само че всичко законно.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Интересно, защо нямаше такова възмущение от полицейското насилие през 2009-та, когато тройната коалиция смаза протеста предп арламента?

 88. 88 Профил на kyulc
  kyulc
  Рейтинг: 56 Неутрално

  да не са посмяли гербаджиите да говорят за белене. тяхното управление ще си остане един от най-големия кошмар след байнитошу. тези кадри да се изпратят до всички германиски телевизии и евронюз,за да видят германците и останалите европейци,кого и как енп и меркел подкрепеха и нагло подкрепят.беларус ли!!!!. европейски същз и мутринска българия. и крайно време е:законче:ако полицай,съдия,прокурор бъдат обвинени в престъпление освен присъдъ,да им се отнемат натрупаните години за пенсия

 89. 89 Профил на kyulc
  kyulc
  Рейтинг: 56 Неутрално

  До коментар [#87] от "Vorknkx":

  имаше другарю,ама си спинкал под юргана с цуцулана

 90. 90 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 928 Неутрално

  До коментар [#88] от "kyulc":

  Червенков, а дали може да се говори за десетките убити от дедовците ви, бре левчовци, с Червена семка в родословието?

 91. 91 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 928 Неутрално

  До коментар [#86] от "Trayan":

  Левчо, много си лют.
  Не се пали.
  Споко! Дишай дълбоко.
  Че от много напиняне и квичене
  ше си докараш некой разрив на пружината
  и ше требе да те влачиме за скраббб ... чугунов.
  Кюти си, пий квас и хапове и не дращи по форумите...

 92. 92 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 928 Неутрално

  До коментар [#89] от "kyulc":

  Що му викаш другар, нали си от левите (генерични потомци на АБпФК, Близките им роднини и Слугите им), те не беха ли другаре

 93. 93 Профил на inatlivka
  inatlivka
  Рейтинг: 535 Весело

  А не бяхте ли шокирани от бруталността и вандалщините на " протестиращите" и издевателствата им над полицаите!?
  Що за двойни стандарти и лицемерие, но какво ли да очаква човек от децата и внуците на комунистите!? Боядисал се Киро и пак в тия.....червени гащи?! Лъсват ви червените за буци, колкото и да се изживявате на демократи, друфарЕ.
  П.П Бях сигурна, че алчността ви ще попречи да се спогодите. Това кибичене по площадите трЕбва да се осребри, нали!?
  Боже, Боже каква наглост и нахалство?!

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Полицията в на територията си е останала милиция, пази задниците на силните на деня с всички средства.

  Уволнение, съд и отнемане на всички привилегии.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 97 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4413 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Вампирино бродещ из Европа да брои статистически факти
  съгласувани с Райчевци,
  отговорнастта за неприличието е лична.

  Отговорността за престъпни изстъпления.

  Министър председателят на България г-н. Янев
  и здравите сили на Обществото, морално здравите,
  поеха ангажимент:

  виновните за фашистките изстъпления
  да бъдат наказани с цялата строгост на закона.

  До коментар [#5] от "Един вампир броди из Европа":
  Ми аз във форума видях отделни случаи на възмущение и масово възхищение с възклицания "Малко им е" и "Само така".

  Такива са статистическите факти за съжаление и не съм аз единственият,
  който ги е преброил. Райчевистите са на поста си.

 98. 98 Профил на botev_levski
  botev_levski
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Притоплят стари манджи. Що не дадат как метаха павета по полицайте? Ей заслужавате си всичко което ви и ще ви се случва. Бунаци.

 99. 99 Профил на wqf541063367
  wqf541063367
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Въпрос с повишена трудност:

  Ако други ден служебното правителство са на власт, и аз отида да протестирам, хвърляйки павета и бомбички по народното събрание, дали полицайте ще ме потупат по рамото и ще ме изпратят по живо и по здраво вкъщи?

  От герберски трол-лумпен

 100. 100 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4413 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Имаш "лилави другари".
  По-точно?

  Имена на лица, на НПО организации, явочни адреси и график за срещи, незаконен трафик...

  До коментар [#64] от "Alarmstufe Rot":

  Ако същите полицаи действат по същия начин днес
  спрямо протестиращи срещу днешната хунта,

  лилавите другари
  ще адмирират действията на полицията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK