Как главният прокурор и МВР си затварят очите за полицейското насилие

Бруталните престъпления на полицаи и техните шефове от нощта на 10 юли м. г. още са ненаказани.

© Стопкадър

Бруталните престъпления на полицаи и техните шефове от нощта на 10 юли м. г. още са ненаказани."С интерес наблюдавам всеобщото възмущение от бруталното полицейско насилие от миналогодишните протести зад колоните на Министерския съвет. Казвам "с интерес", защото обществото се държи така сякаш не видяхме същите тези кадри още миналата година, но от друг ъгъл. И сякаш за първи път разбираме какво точно се е случило зад тези колони. Сякаш не коментирахме същата тази "руса полицайка". И сякаш миналата година по същото време нямаше притеснително много одобряващи полицейските действия възгласи, защото блокадите и протестите пречеха на същото това общество, което сега се възмущава, че полицията е била протестиращи по всички-знаем-чие нареждане.


Не разбирам коя е новината тук. Че кадри с полицейски произвол са били умишлено прикривани? Това се знаеше още тогава. Че ръководството на МВР е отричало извършения от собствените му служители произвол? Разбира се, че ще отрича. Още миналата година юрисконсултите на МВР в съдебна зала ревностно защитаваха колегите си. Включително по време на съдебно заседание бях обвинена от един такъв юрисконсулт, че съм подбудила свидетелите да излъжат съда, че трима полицаи са влачили младата жена, законосъобразността на чието задържане се гледаше по делото. Толкова яростна, ревностна и истерична защита беше това, че съдът предупреди юрисконсулта да не използва висок тон в съдебна зала, за да не бъде изгонен.


Така че дотук няма никаква новина. Знаете ли кое обаче ще бъде такава? Новина ще бъде тези полицаи да понесат дисциплинарната и наказателната отговорност за извършеното. Останалото е прах в очите и шум за три дни."
Това написа във "Фейсбук" адвокат Силвия Петкова, която защитава в съда граждани, задържани без причина при антиправителствените протести миналата година.


Заради късата памет на част от обществото, която позволи на институциите да бездействат повече от година, припомняме как се развиха събитията, след като вечерта на втория ден на протестите миналия юли с искане на оставките на тогавашния премиер Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев станахме свидетели на бруталното полицейско насилие зад колоните на Министерския съвет.


Какво се случи в нощта на 10 юли 2020 г.


Тогава без причина беше пребит студентът Евгени Марчев, а очевидци заснеха и още жертви на полицейска бруталност. Бащата на Марчев разказа в предаването "Евродикоф", а след това и пред "Дневник":


"Синът ми учи право в Хага. Не е нападал полицията. Извлечен е и пребит. Закарали са го в Трето районно. Разбрахме, че е много зле. С много молби пуснаха жена ми, която е хирург. Тя се върна потресена - целия в белези и кръвонасядания. Настоявахме да бъде взет с линейка. Пратиха ни в СДВР. Там казаха да, добре. Върнахме се в Трето Районно.Никаква линейка не пратиха. Едва тази сутрин го закараха в "Пирогов". С тежко комоцио е. Жена ми е съсипана. Това е огромна травма и унижение."


Студентът Марчев накрая беше закаран в "Пирогов", а до леглото му в неврохирургията незаконно беше поставена полицейска охрана, въпреки че не му беше повдигнато обвинение. След като тази скандална информация беше оповестена в медиите, охраната беше снета. Така с действията си полицията и прокуратурата признаха, че момчето беше арестувано също без основание.


Марчев беше изписан от "Пирогов" по собствено желание и на свой риск, въпреки мнението на медиците, че е добре да остане още. Отоци в областта на главата, кръвонасядания по гръдния кош "с изразена болкова симптоматика в същата област", по рамото и бедрото, множество охлузвания по цялото тяло - това са само част от констатираните от съдебен лекар в Александровска болница травми на младия мъж.


В телевизионни интервюта битият студент разказа ужасяващите неща, които се виждат на записа от камерата на НСО сега: пребити и нахвърляни като трупове, с които полицаите се снимат като с ловни трофеи, оковани с белезници за ръцете и краката дори на болничното легло, гавра с младо момиче, влачено за косата по брутален начин и снимано от полицай с телефон, докато я гали по косата, а то го моли отчаяно да спре.


Въпросното момиче - Цветелина Цветкова, също разказа в медиите и като оратор на протестите за гаврата, която е изтърпяла. Реакция от институциите не последва.Насилието предизвика силно гражданско недоволство и още по-масови протести. Петиция настоя за уволнение и съд за полицаите, които зверски пребиха студента. Подписалите се поискаха да бъдат идентифицирани полицаите, отговорни за този зверски побой, и те да бъдат уволнени, арестувани и съдени. Поискаха и тогавашният вътрешен министър Младен Маринов да се извини на Марчев и неговото семейство за позорния акт на подчинените си, както и да гарантира, че всички протестиращи, дори да бъдат арестувани, никога няма да бъдат бити и унижавани по този начин.


По-късно стана известен случаят и на другия пребит мъж - Димитър Педев. В нощта на 10 срещу 11 юли след нанесен побой по време на задържането му той губи съзнание и се налага от ареста да бъде закаран в "Пирогов", където е приет с множество травми - мозъчно сътресение, хематом и наранявания по тялото. Обвинен е в хулиганство и до леглото му го пази въоръжена охрана. Въпреки тежкото му физическо състояние надзирателите го оковават за болничното легло. Случаят на Димитър Педев не е попаднал в обсега на проверката, която МВР образува след насилието над демонстранти под колоните на Министерския съвет.


Какво обяснение дадоха управляващите


В отговор главният секретар на МВР оправда използването на сила от страна на полицията срещу невъоръжени протестиращи, като обяви, че противодействали на "организация от чужбина и платени провокатори от агитки". Кои бяха тези провокатори и членове на агитки - до ден днешен не е известно. Вместо да задържи провокаторите, полицията продължи да бие неагресивни протестиращи. Тази тактика се запази до края на протестите против Борисов и Гешев.


Самият главен прокурор също защити насилието със свой пост в "Туитър" на 11 юли 2020 г.: "Прокуратурата застава зад законосъобразните действия на МВР срещу провокациите на платени агитки на Черепа и други олигарси. Няма да позволим нарушаване на конституционно установения ред от лица от криминалния контингент. Благодаря на всички полицаи, които защитават гражданите!" Така той даде да се разбере, че не предвижда проверка на случая.


Със скандален коментар за полицейското насилие от Брюксел по темата се включи и тогавашният премиер Бойко Борисов.


"Това никога не е било толерирано от нас. Но неговият дядо комунист (на студента Марчев - бел. ред.) не ни е дал възможност някога ние да отидем да учим в Брюксел, Лондон, "Харвард" и където и да било. На тяхната възраст ни караха, когато имаше авария в "Чернобил" и се стелеше радиоактивен прах, да маршируваме на манифестации с червени връзки. Така че тази демокрация им даде възможност да могат да идат да учат, да работят, да пътуват, да видят света", обяви Борисов.


Думите му предизвикаха дядото на бития студент - хирургът д-р Димитров, да поиска оставката на Борисов. "Изумен, изненадан, омерзен, дори отчаян съм, че начело на нашата държава има такива хора. Аз не съм никакъв комунист. Аз съм лекар, хирург. Не ви прави чест да падате толкова ниско, да правите такива изявления. Какво трябва да се случи още, за да подадете тази оставка!? Малко морал, иска се малко морал, а на Вас ви липсва много. Направете го!", заяви пенсионираният лекар.


Заради силната обществена реакция след 10 юли тогавашното ръководство на МВР съобщи най-общо, че ще прави проверка дали е имало насилие, като предварително отрече полицаи да са превишили правата си и дори публикува коментари на ранени униформени и видео, с което да ги защити. На брифинг главният секретар на МВР по това време Ивайло Иванов страстно защити подчинените си, като ги оправда с агресия от протестиращи, които участвали в "сценарий на чужда организация". Нито един от арестуваните на протеста на 10 юли обаче не се оказа член на агитка, призна самият главен секретар. Той акцентира върху раните на униформените. Той съобщи и за трима пострадали полицаи - един със счупена ръка, един с контузна рана на главата от хвърлена бутилка и един с контузено коляно. Никой от тях не е в болница.


По БНР Татяна Дончева се надсмя на тезата на Иванов за заговор и разказа как полицията арестувала отличници от немската гимназия в петък вечерта и след задържане цяла нощ сутринта ги закарала в съда, за да бъдат наказани по Закона за дребното хулиганство.


"И когато съдът започнал да ги пуска един по един, понеже няма законни основания за санкции, полицаите ги завели в Трето районно да им повдигат обвинения за едро хулиганство, като че ли това ще мине в съда. Ами това смляно от бой момче? Кои са тези полицаи, каква отговорност ще понесат", попита Дончева в ефир.


Ако главният прокурор не иска да разследва полицаите, гражданите имат право да го арестуват, заяви в интервю за "Сега" миналото лято адвокат Михаил Екимджиев. Според него "самоорганизацията е необходима и при престъпния отказ да се разследва полицията. Ако Гешев наистина е казал това (че няма да разследва полицаите - бел. ред.), това е престъпление по служба и срещу правосъдието, направено арогантно пред очите на всички. Когато очевидно престъпление се извършва пред очите на всички, съгласно чл. 12А от Наказателния кодекс всеки от нас има право и граждански дълг да го задържи, това е т.нар. граждански арест. Всеки престъпник, бил той и главният прокурор, когато извършва престъпление, може да бъде задържан от граждани."


Тогавашният главен секретар на МВР Ивайло Иванов не се трогна, а продължи с аргументите, че полицията е трябвало да противодейства на платени провокатори. След уговорката, че не може да го докаже, а цитира само оперативна информация, той разви тезата, че "доста от нещата на протестите" се финансирали извън България. Сумите, които се давали, според него, били най-различни, като минимумът бил 40 лв. Организаторите били "обвиняеми, хора с много пари, които целят дестабилизация и падане на правителството". Иванов не уточни кои обвиняеми с пари визира, както и пропусна факта, че всички обвиняеми от последната година, са със запори на имуществото си.


След тези намеци за Васил Божков, който доскоро беше собственик на футболния отбор "Левски", Иванов съобщи факти, които се разминават с тезата му за платени лумпени: На бърз съд за хулиганство и неподчинение на полицията отиват осем души от общо 18 задържани, които нямат нищо общо с футболните агитки.


Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) също се включи с брифинг след побоите. Тя съобщи, че е започнала проверка и щяла също да публикува клипове в своя защита. Ако имало превишение на власт, униформените щели да носят отговорност. Директорът на СДВР Георги Хаджиев уточни, че само двама души са закарани на преглед в "Пирогов" след сблъсъка с полицията и там се оказало, че са в добро общо здравословно състояние.


МВР изпрати на медиите коментар на трима от полицаите, потърсили снощи медицинска помощ: "Бяхме инструктирани многократно да не се превишават полицейски правомощия, да се спазва дистанцията така, че да не допуснем сблъсък между двата протеста. До последно полагахме усилие да не използваме физическа сила. Именно за да не се нагнетява обстановката, не бяхме и с по-тежко оборудване - сред протестиращите имаше жени и деца.


Ситуацията се промени когато сред протестиращите се появиха групи, които явно търсеха агресия и започнаха да мятат бутилки с вода по нас, предмети, някои пръскаха със спрей. В този момент трябваше да използваме сила, но независимо от това до последно държахме да няма наранени хора."


Една година по-късно


След това по темата настъпи пълно мълчание. Едва през април тази година, и то след дело за достъп до информация, водено от Българския хелзинкски комитет, се разбра, че четирима служители на реда са получили сравнително леки наказания. Двама полицаи са получили "порицание" за срок от 6 месеца, един е със "забрана за повишаване в длъжност за срок от една година", а служителят на ръководна позиция, за който СДВР оповести, че е наказан "по-тежко", е санкциониран със "забрана за повишаване в длъжност за срок от две години", като наказанието още не е влязло в сила поради съдебно обжалване. Имената им не станаха известни.


След като кадрите на НСО излязоха наяве в парламентарната комисия за разследване на насилието, студентът Евгени Марчев даде ново интервю по Нова телевизия и отново разказа: "Помня както самото влачене, така и ударите, така и най-грозния момент, който е заснемането на момичето. Тя се съпротивляваше през цялото време и доколкото си спомням, казваше да престанат. Подобно сексуално посегателство пред Министерския съвет вече повече от година не може да се установи? Това е просто срамно за цялата институция на МВР."


Според него кадрите са били умишлено укривани: "Трябвало е да ги скрият. Било е в тяхна полза да ги скрият. Тогава опитаха по всякакъв начин да потулят случилото се. И до някаква степен със сигурност успяха, понеже ние нямахме по никакъв начин как да докажем какво се е случило. Беше дума срещу дума."


"Въпросите за безнаказаното насилие на силовите структури и неефективното им разследване не са от вчера. Проблемът е институционален- решенията на Европейският съд за правата на човека са много и са под специално наблюдение на Комитета на министрите. Българското общество и журналисти се събудиха, когато осъзнаха, че бият и тях", коментира за "Дневник" адвокат правозащитник, пожелал да остане неназован.


"Издирването на тези дискове продължи почти 13 месеца. Откакто е създадена комисията получих съдействие на МВР и с тяхна помощ издирихме 15 диска до момента. На последната локация, която им подадох, намерихме тези дискове - в СДВР", заяви пред БНР Николай Хаджигенов, депутат от "Изправи се,БГ! Ние идваме!" и председател на комисията за насилието по време на протестите и подслушването на граждани и политици."Това е презапис на презаписа, т.е. оригиналите на тези неща все още трябва да се съхраняват в НСО. Те са копирани още миналата година и са изпратени в СДВР за целите на прословутата дисциплинарна проверка", обясни Хаджигенов.


Преди 20 дни, когато парламентът реши да създаде временна комисия за побоите над протестиращи, за неин член ГЕРБ си позволи да предложи бившия вътрешен министър Младен Маринов. "Аз не видях полицаите да бият мирно протестиращи граждани", заяви Маринов от трибуната и посочи, че полицаите са постъпили според правомощията си срещу агресивни протестиращи. Номинацията му беше отхвърлена от депутатите.


Прокуратурата е била запозната със записите от камерите на Министерския съвет, съобщи "Сега", като цитира съдебно решение по дисциплинарното дело на полицая Андон Андонов.


"Андонов наредил най-агресивните протестиращи да бъдат извадени от тълпата, далеч от останалите - под колоните на МС. "При тези действия и задържането на протестиращите, главен инспектор Андонов и подчинените му служители мл. инспектор С. С., заедно с мл. инспектор Д. Д. и мл. инспектор А. А., са използвали физическа сила спрямо протестиращи граждани, като им нанасяли удари с ръце и крака, както и са влачили задържани по настилката. Изброените служители са използвали палка и белезници, без да се съобразяват с конкретната обстановка, характер на нарушението на обществения ред и личността на правонарушителите. След извеждането на лицата и поставянето на белезници главен инспектор Андонов, (вкл. и неговите подчинени) не е преустановил прилагането на физическа сила - удрял ги е, влачил ги е и ги е хвърлял върху други задържани, без обстоятелствата да налагат това", пише в съдебното решение.


Остава въпросът дали разследващите органи са гледали записите от камерите на НСО и ако са, защо те не са им послужили да издирят и дадат на съд биячите. Защото бездействието по отношение на престъпление също е престъпление.Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  Оф, два шамара и пет ритника ще ги развяват до безкрай!

 2. 2 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  Щот Гешев е радост!

  Комунистите са виновни!
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  Наистина ли полицейското насилие от преди година е № 1 в общественият дневен ред?
  Наистина ли
  -неактуализираният бюджет;
  -липсващите мерки против пандемията;
  -идващата бежанска вълна;
  -наближаващата есен с проблемите за домакинствата и бизнеса не са приоритет???

 4. 4 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Главния прокурор и МВР си затварят очите за издавателствата на протестърите, на площадата, които затваряха булеварди и каръстовища, правеха палаткови лагери, насред "Орлов мост", с часове замеряха с каквото им попадне полицията, докато тя не отвърна дори с премигване на око...
  Дайте кадрите от протеста, – от унижението на полицията, на засипването на сградите с яйца и всякакъв боклук, от гаврата със столичани и всичко, което преживяхме и то защо.... ЗА ДА ПРАВИМ ИЗБОРИ СЛЕД ИЗБОРИ, ДОКАТО ЮМРУКА СИ УПРАВЛЯВА С НЕЛЕГИТИМНОТО СИ ПРАВИТЕЛСТВО ВЕЧЕ ПОЛОВИН ГОДИНИНА!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 5. 5 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  МВР е ОПГ, а гладния прокурор е просто гаден.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4114 Неутрално

  Илиян Василев:

  https://mobile.frognews.bg/article/224067/

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Наистина ли полицейското насилие от преди година е № 1 в общественият дневен ред?Наистина ли -неактуализираният бюджет;-липсващите мерки против пандемията;-идващата бежанска вълна;-наближаващата есен с проблемите за домакинствата и бизнеса не са приоритет???
  —цитат от коментар 3 на selqnin


  Хубаво е, че се правите на улави. Ама мафиотите, командващи и отговорни за полицейското насилие, са същите (заедно с патерицата ИТН), които пречат текущо да се решат каквито и да е от най-належащите проблеми. Хак му е на мъдрия български народ, той си ги избра...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3868 Неутрално

  Наистина ли полицейското насилие от преди година е № 1 в общественият дневен ред?Наистина ли -неактуализираният бюджет;-липсващите мерки против пандемията;-идващата бежанска вълна;-наближаващата есен с проблемите за домакинствата и бизнеса не са приоритет???
  —цитат от коментар 3 на selqnin
  Всички са на дневен ред и чакат решения.Няма №1 и така нататък.

 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  Идват избори, а ГЕРБ все още не е политически труп :)

  Та това са сценки като подслушването, пилето и др. подобни дето ни замеряха предните 2 месеца. Какво стана с прочутото подслушване, аха на 3 пъти да обявяват имената на подслушването и все "тати ще ми купи колело, ама друг път" :)

  Те и тука така, никой не му пука за битите, важното е да се вдига шум против ГЕРБ, че току виж се върнали на бял джип. :)


 10. 10 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Много гнусни тролове има тук.

 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  Както го правят още и бившия ни премиер, началниците на спецслужбите, всички останали институции в тая държава ! Подло, пошло, грозно, нагло, безпардонно ! Има ли смисъл да продължавам с епитетите ?

 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  И след 3 дена ще се забрави, щото ще има нова помия по нова тема. :)

  В предизборна ситуация сме.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  Много гнусни тролове има тук.
  —цитат от коментар 10 на George Svinarov


  Без тролове не може :)

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3133 Весело

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Шехеразада не ви е дала още опорките . Тиквите току-що казаха ,че няма нужда от актуализация на бюджета . Всичко било наред и имало пари...

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на vjo23696630
  vjo23696630
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Съдебна справедливост за извергите от МВР няма да има
  Тия нещастни изпълнители ги чака тежка лична съдба
  Главните виновници ще излязат чисти
  Вече като пенсионер ще ви лазкажа интересна история
  Мой приятел е бил пребит от милиционер през комунизма
  без никакво основание
  Като служители в МВР се срещат след 89 год на тихо място
  Нищо не станало но се възхищавам на приятеля си
  Нямаше да се удържа

 18. 18 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Г-н Иван Гешев постъпва в училището в Симеоново да учи за милиционер през 1989 г.
  По това време „Гласността и преустройството“ е в разгара си, вече е известно за безчинствата на комунистическите режими в Източна Европа и за използването на „Народната милиция“ като основен репресивен орган на БКП в България.
  На 23 август 1989 г. Унгария отменя ограниченията на границата си с Австрия и много хора от ГДР бягат в Австрия. През септември лидерът на ГДР Ерих Хонекер подава оставка.
  Какъв човек трябва да си, точно в този момент, да се запишеш да учиш за милиционер?!?
  И що човек е този, който ще тури такъв милиционер за Главен прокурор?

 19. 19 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  Българската милиция и прокуратура трябва да се рзформироват изцяло. Всички се уволняват и се прави нов подбор с използване на детектор на лъжата, а който е бил на работа в тези институции да няма право да кандидатства поне 10 години за работа.

  А биячите - следствие, съд и при бай Ставри.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 20. 20 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 200 Неутрално

  Едноличната власт на Бойко Методиев Борисов, ГЕРБ с Клептокрацията-Мутро Олигархия в концерт с бифшата Държавна Сигурност, ДПС, БСП и новият проект на ДС-ИТН са отговорни.
  МВР за няколко лева в повече.

 21. 21 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  До коментар [#1] от "zxp53317185":

  И теб да ти ударят "два шамара и пет ритника ще ги развяват до безкрай!"

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 22. 22 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1854 Неутрално

  Няма затваряне на очи.

  Има паника сред дуета Радея-Мая-Христо как да се прикрие масовия провал

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 23. 23 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2969 Весело

  Гербав няма срама , нито морални задръжки . По това изненада няма ..., приятно ще бъда изненадан ако направят правителство за 6-8 месеца и им разтурят МРЪСНАТА КОЧИНА. Тоест малко закони , малко поправки на закони , малко нови правила и тази пасмина ще тръгне по етапния ред!! Правителство има...., трябва парламент :)

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  Биенето на оковани хора не е полицейско насилие, а ИЗТЕЗАНИЕ!!! Това е много тежко престъпление! Снимането, галенето и т.н. сексуални посегателства към окованото момиче са ГАВРА! Което също е много тежко престъпление! Всички виновни бандити в униформа, трябва да влязат в затвора, за извършените от тях тежки ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!!!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 26. 26 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Каскета се крие от парламента като бандата на Сам Боха - партизанския главатар от "Боговете сигурно са полудели".

 27. 27 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 944 Неутрално

  До коментар [#13] от "Santos":

  Ами нали цялата власт беше у Тиквундера и милиционерите? Има ли някой заключен за тези "безобразия"? Повдигнати обвинения и т.н? Или викаш бой по всичко дето мърда е по-добро от писаните правила и закони? Нали се правите на много ербап, че сте за демокрация, ама само такава, каквато я разбира изтънелия от към сиво вещество главатар на държавата.
  Вие сте най-простата част на комунистическата партия, човек като ви чете си задава въпрос, докъде може да е затъпял милиционерския електорат.
  Разбира ти манерката на теб от западна демокрация и какво се прави в ония демократичен свят.
  Ти освен да си ходил със скъсаните си чехли до боклучийската кофа не си помирисвал нещо повече от Одрин и Тесалоники.

 28. 28 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  До коментар [#13] от "Santos":

  Какво е чувството да си проститутка на банкянският еднокнижник?

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 29. 29 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Всъщност тази милицоинерщина е типична за разни диктаторски режими. Тези действия са извършени по заповед на управляващите и прокуратурата, а те от своя страна са на подчинение на мафията със щаб сараите.
  Но видно е от кадрите, че милиционерите издевателстват над окованите с белезници протестиращи с огромно удоволствие.
  За тези си действия въпросните милиционери трябва да са в затвора.
  Материала, материала.

 30. 30 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  [quote#14:"realguru"]
  —цитат от коментар 16 на rumen_s
  Те и без ГРОБ разправяха, че не може, ама вече са по пързалката. А тролчетата ще им се наложи да се преориентират да лижат задн_ка на друг господар за жълти стотинки.[/quote]

  Явно още ги е страх от ГЕРБ щом претоплят стари манджи.

 31. 31 Профил на noemis
  noemis
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Така е в България, разликата между престъпници и полиции е недоловима

 32. 32 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 200 Неутрално

  Илиян Василев: Гешев няма как да дойде в НС, прокуратурата е оправдала бруталните действия на полицаите

  https://mobile.frognews.bg/article/224067/

  16.08.2021
  Илиян Василев
  Гешев няма как да дойде в Парламента, защото именно прокуратурата е санкционирала разследване на протестите като ”опит за държавен преврат”. Ерго тя е оправдала априори бруталните действия на полицаите, които са действали като преторианци в защита на властта срещу превратаджии.

  Тази квалификация им дава възможност дори на използване на всички позволени от закона средства включително огнестрелно оръжие, нищо че са мирни демонстранти. Нали именно от подлеза на полицаите дойдоха групите с паветата. Изобщо те бранят Цитаделата и всички средства са позолени.

  Гешев не е само съучастник, той е капо ди капи в това престъпление и да дойде пред Парламента означава да рискува да бъде разпънат на кръст за "държавния преврат".
  Той е длъжен да дойде пред Парламента защото престъплението опит за държавен преврат се санкционира от него и наблюдава от него и най-висшата власт в страната има право да знае за хода и резултатите от разследването.
   
  То може и да не е закрито и това което пиша тук също може да мине за опит за сваляне на правителството. Комисията трябва да се фокусира върху големите "риби" - министрите, шефовете на СДВР, на жандармерията и т.н. Като при разследване на мафията - е важно да се разпитат и полицаите насилници, за да се разбере веригата на управление, кой нарежда, кой и какво инструктира /те са били инструктирани предварително/. След това кой ги е разследвал и как е замитал. Иначе гневът на народа ще отиде нахалос за най-долното ниво на репресивната машина.

 33. 33 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1703 Любопитно

  До коментар [#27] от "SSS":

  @SSS, ще плачете и то в най-скоро време за мекушавия и демократичен Баце, който не даваше косъм да падне на главите ви! Повтарям: ЩЕ ПЛАЧЕТЕ ЗА БАЦЕ! Не си ли даваш сметка, че ще дойде някой като Славчу и ще ви спука манерките от бой? А преди това ще трябва да докажете по безспорен начин, че Руменчо Харвардчето е назначен по абсолютно законосъобразно, че решенията му са законни и че служебното правителство е законно и представително за РБ. Защото вече и Конституционният съд е замесен, както и правителството на Канада, а ако сте направили още нещо в международен план, ще си платите и за него! Защото това е ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА и затова още се мотаете и не изпращате Плана за възстановяване в Брюксел! Бъди спокоен , България е член на ЕС и на НАТО и никой няма да позволи да си разигравате коня, както си искате! Само гледай какво ще се случи, после да не сумтиш! А за мен не се безпокой – видял съм много от Париж до Коломбо, но теб това не те засяга, убавец мамин! Ясно ли е?

 34. 34 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  До коментар [#13] от "Santos":

  Ай ся, във Франция си ги бият ама там обръщат и палят коли, трошат витрини,крадат от магазините, а тук за няколко яйца им е малко боя или как?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 35. 35 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1703 Весело

  До коментар [#13] от "Santos":Какво е чувството да си проститутка на банкянският еднокнижник?
  —цитат от коментар 28 на Viva la Evolution


  @Viva la Evolution, имаш прекрасен аватар – Ернесто Че Гобара беше същият революционен макак като теб, само че доста по-смел! Не бери грижа за мен и моите чувства, ами виж какво там ще направите с Ристе и на кой ще се наведете, белким ви огрее за някое министерство, че взехте вече да подивявате от глад! Ама ти си пиши, докато избираш кофи в по-богат квартал, че да можеш да се прехранваш след следващите избори!

 36. 36 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Герберите напълно са поср*ни след тези разкрития, Каскетът заедно с дискредитирания ВСС - също. За да защитят ББ и шкавчето му с кюлчетата злато. Не виждам нищо Европейско в ГЕРБ-комунета!

 37. 37 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5161 Неутрално

  Много гнусни тролове има тук.
  —цитат от коментар 10 на George Svinarov


  Да уточним - герберски тролове!

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  „Върховният касационен съд /ВКС/ признава подсъдимите по делото за смъртта на Ангел Димитров - Чората, за виновни в извършването на непредпазливо убийство, но поради изтеклата давност за наказателно преследване не ги наказва, съобщиха от пресцентъра на съда.
  По делото подсъдими бяха бившите служители на МВР Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков. Те бяха осъдени на седем години затвор. Делото продължи повече от 15 години, след като в края на 2019-а ВКС го възобнови. Това се случи след намеса на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, който поиска отмяна на решението и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на касационния съд.
  В решението се посочва, че тричленният състав на ВКС е приел, че петимата подсъдими са извършили непредпазливо убийство чрез бездействие. То се е изразило в това, че след поставяне на белезниците на Ангел Димитров и полагането му на земята, и след като той многократно е викал, че се задушава, не са предприели необходимите действия за опазване на живота му.
  „Подсъдимите са имали реална възможност да попречат на настъпването на смъртта”, се посочва още в решението на съда.“, 05.03.2021 г.
  nova.bg/news/view/2021/03/05/318160/вкс-призна-за-виновни-подсъдимите-за-смъртта-на-чората/
  ……………….
  За убиеца на Джордж Флойд, съдът постанови 22,5 г. затвор.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1143 Весело

  Имам само един въпрос - има ли наказани за това надвишаване на правомощията? Има.
  Ако не сте долни от законите сега сте в парламента - внесете по строг НК.
  Иначе влизаме в поредния парадокс - уж застъпници на "правовата" държава искат второ наказание по едно вече осъдено престъпление. Много обичате да давате за пример "либералния" Запад. Е, там такова чудо неможе да стане! Има крайъгълно правило в правото - едно престъпление - едно накадание!
  Ако амбициите ви обече са толкова големи, че освен термина "римско право" искаде да изковете и понятие "раз-градско право" дерзайте.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  МВР-то ако не може да каже имената на негови служители, заснети да извършват тежки престъпления за какво са ни изобщо?
  Ще се чувствам по-сигурно ако тази институция не съществува и не ми в необходимо разрешително за носене на оръжие…

 46. 46 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  И за да не ме обвините в "тролене" само ще припомня случай с Джок Полфриман и неговото освобождаване. Тогава на недеволните от решението казах същото - щом закона позволава едно нещо, значи то МОЖЕ да се направи. Ако не сте доволни променете закона.Тогава "лебарите" ме аплодираха, сега ми е интересно дали ще се съгласят...

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 47. 47 Профил на koshev
  koshev
  Рейтинг: 363 Неутрално

  Значи, не съм някакъв екперт, но ето каква според мен е логиката на протестите и на, да кажем. тенджерите под налягане. Хората започват да протестират. тендерата започва да кипи. С наглото си поведение и явно чувство за безнаказаност хорта започват още повече да се възмущават и да се повишава общественото напрежение. Тенджерта яко започва да ври. И тук идва момента, когато това напрежение избива. Единият вариант е вследствие на наказние на провинилите се, съответно изпускаме парата от тенджерата напрежението спада. Другият момент е когато самозабравили се политици, прокурори и всякаква измет смята, че владее всичко и може да си позволи всичко. Товага тенджерта експлоадира и прави огромни поразии, а хората вземат нещата и правосъдието в свои ръце /буквално/ и резултата ще бъде катастрофален за наглеците. За съжаление в такива случаи покрай сухото гори и мокрото и някои хора, които не са виновни може да пострадат. Надявам се да избегнем последният вариант, но за съжаление не съм оптимист.

 48. 48 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  До коментар [#42] от "olexander":

  " Имам само един въпрос - има ли наказани за това надвишаване на правомощията? Има...."

  Доста плосък и семпъл опит от страна на ГЕРБ съпорта да си изсмучат нещо от пръстите по въпроса :

  Как наказан за полицейско насилие над протестиращи срещу Гешев започна работа при Гешев

  https://www.dnevnik.bg/analizi/2021/08/16/4243305_kak_nakazan_za_policeisko_nasilie_nad_protestirashti/

 49. 49 Профил на gueorgui tzvetanov gueorguiev
  gueorgui tzvetanov gueorguiev
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Малоумници,какво философствате,нема значение кои са били на протеста утре можеш да бъдеш и ти на протест.Полицаите са за съд и точка.Или ще има България или Мангалия.

 50. 50 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1703 Любопитно

  До коментар [#47] от "koshev":

  @koshev, ще ни уточниш ли кога, аджеба, е това „Товага тенджерта експлоадира“, че да вземем някакви мерки и теглилки, а?

 51. 51 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  До коментар [#48] от "samoedin":
  А прекия началник беше повишен от Рашков ???
  https://tribune.bg/bg/zakon_i_red/imenno-rashkov-napravi-rakovoditelya-na-ohranitelnite-meropriyatiya-na-protestite-shef-na-sdvr/

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Гешев дали показа тези записи на Кьовеши? А Борисов на Меркел? Днес Даниел Митов странно заекваше, докато обясняваше колко са маловажни тези снимки

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  До коментар [#51] от "olexander":

  "А прекия началник беше повишен от Рашков ???
  https://tribune.bg/bg/zakon_i_red/imenno-rashkov-napravi-rakovoditelya-na-ohranitelnite-meropriyatiya-na-protestite-shef-na-sdvr/ "

  Това какво променя по отношение на бияча, назначен в гешевата чета :

  Оказва се, че въпреки уличаващите кадри и последвалото дисциплинарно наказание, най-тежко санкционираният след 10 юли 2020 г. полицай успешно е сменил работата си и вече работи в... Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор. Това се е случило, докато прокуратурата продължава да разследва полицейското насилие от 10 юли 2020 г.


  Става въпрос за Андон Андонов, който по време на миналогодишните протести заема ръководна позиция в звеното за борба с безредиците към Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР).


  От пресцентъра на прокуратурата потвърдиха пред "Свободна Европа" тази информация с уточнението, че към момента, когато е постъпил на работа, е отговарял на "всички законови изисквания за заемане на длъжността". Оттам допълниха още, че в момента Андонов е отстранен от работа, след като му е било повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда на протестиращи.

  " Наказанието" над подобни типове, всъщност си е живо поощрение да продължават да безчинстват над българските граждани ! Лично от вашия рупор в прокуратурата, при това ! Рашков е назначение на Радев, не мое !Не ме учудват подобни неща, ни най - малко !

 57. 57 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1143 Весело

  До коментар [#54] от "hpf221071319":

  Само от Дневник ли приемате информация? То ма-май всички медии освен прокопиевите требе да се затворят. Аааа, така де, и информиран точко нет може да остане.

  Впрочем теб те притеснавя медията от която е информацията или самата информация? щото същото нещо го има и на други меснетца - разни пикливи медии като... БТА, фокус, дарик, фактор. По Алфа нищо обаче не са казали, значи е лъжа.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  МВР-то ако не може да каже имената на негови служители, заснети да извършват тежки престъпления за какво са ни изобщо? Ще се чувствам по-сигурно ако тази институция не съществува и не ми в необходимо разрешително за носене на оръжие…
  —цитат от коментар 45 на dwr30648311


  Тежко престъпление е убийство или поне тежка телесна проведа! Но все пак Гешев си затваря очите когато някой прекрачва закона в полза на герберите.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 60. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Лека телесна повреда, а психическата травма, а гаврата, а унижението, милиционерите това не го броят.

 61. 61 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5155 Неутрално

  До коментар [#6] от "Norman Granz":

  Пусни някое друго ченге, за разнообразие.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 62. 62 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  Успях да преброя 6 статии за побоя! Не са ли малко множко или кампанията е във вихъра си!

 63. 63 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Светлана Георгиева това не трябва да е прокуратурата, работата на прокуратурата е да работи с полицията. Като участник в Grand Jury в САЩ по дело на счупено чете, видях колко е сложна цялата ситуация. В САЩ са прпумяли че прокуратурата и полицията за да могат да работят заедно, то не редно да се разследват и са измислили Гранд Жури, т.е. вид другарски съд, който раследва такива дела. Въпреки това полицията е в 85% невинна в случаите на убити граждани от полицаи в САЩ

 64. 64 Профил на Dimitar Kasev
  Dimitar Kasev
  Рейтинг: 62 Неутрално

  До коментар [#42] от "olexander":

  предлагам записите да бъдат изпратени в Брюксел , в ЕП и най вече на Вебер, Дол,Сегашния шеф на ЕНП.Но те са отекли от наши и руски пари.Гнус са Евро структурите.По гадни и от старото БКП, а за съда не ми се говори.6 години розследват смърта на 300човека от реска ракета, но виновни няма.Подлези продали се на Путин и Си.

 65. 65 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  "Защото бездействието по отношение на престъпление също е престъпление."

  Приемам за вярно.

  Тогава и съда, и прокуратурата, и МВР (което е разследвало случая вътрешно) не трябва да преследва и наказва 4-ма души, а колкото има на видеото.

  Защо никой не обръща внимание на това?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 66. 66 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  [quote#59:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"][/quote]

  Грубото погазване на закона от органите, които следва да следят най-вече за неговото спазване е тежко престъпление, независимо дали в конкретния случай води до леки телесни повреди или до задух.

  Защото прецедентът, който създава крие неизмерно по-големи рискове за обществото и нацията.

  Далеч съм от мисълта, че българската прокуратура е гнусна, а другите - правилни.
  Абсолютно съм сигурен, че го има по целия свят това.
  И все пак, когато те хванат в углавно престъпление в останалия свят - поне в по-читавите му части - си го отнасяш и край на политическа кариера е най-малкото, което може да ти се случи.

  В случая има очевидно нарушение от страна на прокуратурата, която *е* наясно с извършено престъпление и за 1 година не е направила нищо при положение, че знае кои са участниците и има както аудиовизуални доказателства, така и лични свидетелства на потърпевши, а накрая дори и съдебно решение, което установява вина.

  Всичко прави Гешев да изглежда като престъпник.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 67. 67 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  "...Заради късата памет на част от обществото, която позволи на институциите да бездействат повече от година..."

  Рибата се вмирисва от главата!
  А късата памет ни люшка от един еднокнижен нарцис като Борисов, към друг в лицето на учиндолския чалгар!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 68. 68 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  Как главният прокурор и МВР си затварят очите за полицейското насилие
  ***************************

  Силно. Силно ги затварят. Това е фактическото положение, накратко казано.

  Мараба, С-ДС доносници!
 69. 69 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Веселин Денков разкрива как основен прокурорски свидетел го рекетира със заплахата, че ще лъжесвидетелства срещу него! Около месец преди да е привлечен като обвиняем за разстрела на Станка Марангозова, той подава сигнал в ГДБОП, подплатен с доказателства. Въпреки това СВОП му повдига обвиение на база показанията на същия този свидетел - Венцислав Пиров!
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160196383186189

 70. 70 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Бащата на международния секретар и депутат от ИТН Димитър Гърдев е бил съдружник с Васил Божков - Черепа във фирмата "Смарт уей". Димитър Гърдев е вносителят на питането за гражданството на министър Кирил Петков.
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160195893326189

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK