Полицейското насилие и "синята стена на мълчанието"

Ако фокусът остане единствено върху търсене на персонална отговорност на политици, служители на МВР или прокурори, политически дивиденти може да има – но реална полза за гражданите не.

© Юлия Лазарова

Ако фокусът остане единствено върху търсене на персонална отговорност на политици, служители на МВР или прокурори, политически дивиденти може да има – но реална полза за гражданите не.В криминологията има един термин - "синята стена на мълчанието" - идеята е че полицейската култура е затворена система. Полицаите трябва да работят и да съумяват да пазят в тайна своята дейност. Те трябва да работят в екип, да си пазят гърба един на друг. Борбата с престъпността го изисква. Това създава едно съглашение между тях, където се съхранява тайното знание за "методите и способи за борба с престъпността". Това съглашение лесно се превръща обаче в омерта, когато те решават да нарушат правовият ред - дали защото са корумпирани, или защото извършват други престъпления, какъвто е заснетият случай пред Министерски съвет.


Трудно ще намерите полицай, който ще ви разкаже откровено, за това което реално се случва със задържани, когато камери няма. Той ще бъде заклеймен от колегите като предател, и изхвърлен извън синята стена. За политически лица, които не са продукт на "системата на МВР", дали са министри или заместник министри - допускането да надникнат отвъд синята стена е трудно. Картинката там не е лицеприятна за едно цивилно лице. Преобладават разкази за "правомерно" или "заслужено" полицейско насилие - в отговор на агресия от запалянковци, от протестиращи, или от престъпници.


За не малка част от редовите полицаи (не смея да твърдя дали е мнозинство или малцинство) показаните кадри от последните дни имат своето обяснение и оправдание. Полицаите търсят същата публичност и справедливост и на агресията спрямо тях. Социалните мрежи (ако имахте много приятели полицаи) сега са пълни със снимки на ранени полицаи от събитията миналата година. Все още не съм видял пост във фейсбук на полицай заклеймяващ кадрите - с изключение на тези на двамата министри(за чиято пълна искреност, съдейки по наложените наказания, можем основателно да се съмняваме).
Обществото и полицията имат интерес както ненаказаната агресия спрямо полицаи, така и ненаказаната агресия на самите полицаи да бъдат борени, защото и двете подкопават общественото доверие в полицията.


Ако обаче депутатите игнорират факта, че това, което се случи под прозорците на Министерския съвет не е изключение от начина, по който полицията действа в ситуации на конфликти и конфронтация, то тогава цялата политическа енергия през следващите дни ще се насочи върху това да се извлече политически дивидент - да се получат оставките на бившите министри от ГЕРБ, да се търси отговорност от прокуратура за липсата на адекватно разследване; или пък да продължи публично раздухване на хипотезата, че насилието над демонстрантите е наредено най-отгоре и е било с цел да се смаже народният гняв. Нещата ще приключат с няколко оставки и (по-малко вероятно) с няколко присъди. Това само по-себе си може и да има някакъв ефект върху бъдещи политици, които ще размахват пръст на полицаите или пък на прокурорите да са по-старателни в разследванията си. Реална промяна едва ли ще има. Омертата отвъд синята стена ще стане още по-силна, а нещата ще продължат по старому.


За да може да има реална промяна е нужно да се промени и начина на разследване на случаите на полицейско насилие, да се дефинират много по-ясно вътрешните наказания (което е много вероятно да срещне яростната съпротива на полицейските синдикати), и да се вземат и технически мерки - като задължително носене на боди камери по време на конфликти или задържания.


По отношение на разследването на полицейското насилие - нито МВР, нито прокуратурата могат да гарантират честно разследване. В повечето случаи разследващите от МВР са отвъд "синята стена" и гледат да смекчат наказанията. Прокурорите пък, в немалка част продукти на системата на МВР, и в близки ежедневни и колегиални отношения с полицията, също гледат снизходително на такива случаи.


България не е изключение - полицейско насилие има навсякъде по света. Полицията има и трябва да може да употребява сила, за да ни пази. Но правилата трябва да са още по-ясно и мерките за защита на това тяхно право - още по стриктни. В различни страни в Западна Европа има нарочно създадени комисии за разследване на неправомерно полицейско поведение. За да се гарантира обективност в тях участват и съдии, и бивши полицаи, и правозащитници. В Белгия, например, има Постоянен Комитет П (Comité P - Home (comitep.be), към Парламента за контрол върху полицията. Във Великобритания, също Независимият офис за контрол на поведението на полицията (Who we are | Independent Office for Police Conduct) осъществява подобен независим другите власти контрол. Народните представители следва да мислят в тази посока, за да имаме трайна промяна.


Друг фактор в българската реалност, спомагащ за липсата на независим контрол над полицията, е практиката за назначаването на полицаи за министри или заместник министри на вътрешните работи - нещо, което издава неразбиране на основни демократични принципи - а именно че МВР трябва да упражнява граждански контрол върху полицията - а не двете да бъдат синоним. На същия принцип в Министерството на отбраната не се назначават генерали - а цивилни лица, които контролират армията. В Европа министри на вътрешните работи - бивши полицаи са рядкост. А в някои страни има и специални мерки и процедури, за да може такива лица да заемат длъжности.


Наказанията също трябва да са ясно разписани - ако хвърлянето яйца към полицаи се наказваше с един месец обществено полезен труд, или водеше до присъда, или пък ако побой над беззащитен гол проснат земята протестиращ, водеше до автоматично уволнение или условна или ефективна присъда за телесна повреда, едва ли щяхме да сме свидетели на записите от камерите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  "Социалните мрежи (ако имахте много приятели полицаи) сега са пълни със снимки на ранени полицаи от събитията миналата година. "

  Едно престъпление не е оправдание за друго. То ако набите полицаи правят биенето на протестиращи правилно, то това означава ли, че аз гледайки кадрите под колоните на МС, имам право да тегля един бой на някой самотен униформен?

  Не ме търсете преди обяд
 2. 2 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  Тази тема меко казано се поизтърка.

 3. 3 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Веселин Денков разкрива как основен прокурорски свидетел го рекетира със заплахата, че ще лъжесвидетелства срещу него! Около месец преди да е привлечен като обвиняем за разстрела на Станка Марангозова, той подава сигнал в ГДБОП, подплатен с доказателства. Въпреки това СВОП му повдига обвиение на база показанията на същия този свидетел - Венцислав Пиров!
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160196383186189

 4. 4 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Бащата на международния секретар и депутат от ИТН Димитър Гърдев е бил съдружник с Васил Божков - Черепа във фирмата "Смарт уей". Димитър Гърдев е вносителят на питането за гражданството на министър Кирил Петков.
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160195893326189

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#2] от "zxp53317185":

  Тихо герберистанец! Темата ще се "изтърка", когато виновните са наказани!

 7. 7 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 839 Неутрално

  На американските полицейски коли пише "To serve and protect".
  На нашите трябва да напишат "Бой и респект".

 8. 8 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Пострадалите полицаи депозирали ли са жалби срещу гражданите които ги нараниха и работи ли се по този въпрос г-н Рашков?
  Като министър на МВР вие не сте ли задължен да защитавате интересите на подчинените си?
  Нарушените права на гражданите са си тяхна грижа , да обвиняват и доказват пред съда . Ваша работа е да предоставите материали, ДОКАЗАТЕЛСТВА , .. от разследване по сигнали на граждани на Прокуратура и съответно по веригата Съд.

 9. 9 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 1007 Любопитно

  "едва ли щяхме да сме свидетели на записите от камерите."

  Е да де , но тук се показва само запис от една камера. А защо все пак са задържани !?!
  И в интерес на истината ги ритаха само докато им сложат белезниците....

 10. 10 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  ОСТАВКА НЕ ГЕШЕВ!
  ОСТАВКА НА МАРИНОВ И ТЕРЗИЕВ КАТО ДЕПУТАТИ!
  НАПУСНЕТЕ ПОСТОВЕТЕ ЗСЩОТО НЕ ВИ Е МЯСТОТО ТАМ!
  СРАМ МЕ Е ОТ ВАС!

 11. 11 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  До коментар [#5] от "todor._89":


  Я ДА МЛЪКВАШ БЕ!

 12. 12 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Смисълът на протестите не е да са розовеещи шествия с арт-инсталации, а точно както е по цял свят – сблъсъци, недоволство, блокиране на движение, обсади на държавни сгради и т.н. Ролята на полицията в случая е да регулира и неутрализира безредиците доколкото може, а не да бие възпитателно за назидание зад колоните. На милиционерите най им се иска протеста да е едно арт шоу с цветни плакати, а те да стоят отстрани и да си пият кафето.

 13. 13 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2226 Весело

  Дневник, с кеф ще следя колко сте "продуктивни" по темата "насилие над въстанници". ТаЗ статия десета ли е за днес? А още е обед!
  —цитат от коментар 5 на todor._89


  Що? Разхлопва ли ти се заешкото сърчице, като на Главния Заек?!
  А темата е друга, Зайьо! За "омертата" наложена от Мафиотската ОПГ-ГЕРБ. :)

 14. 14 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#2] от "zxp53317185":Тихо герберистанец! Темата ще се "изтърка", когато виновните са наказани!
  —цитат от коментар 6 на Ядосан Октопод


  Напред МВР начело с Рашковв трябва да разследва да намери и предостави доказателства за престъпленията.
  Дали са виновни или не е работа на съд.Не някой си , не даже и на г-н Рашков.
  Рашков в състояние ли е да си свърши работата , да намери доказателства?
  Народното събрание не е съд.

 15. 15 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 857 Весело

  До коментар [#11] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":


  До коментар [#5] от "todor._89":Я ДА МЛЪКВАШ БЕ!
  —цитат от коментар 11 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Слушам, "Думник"!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 16. 16 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  нещо конкретно отговори ли рашко...?

  единствино разбарах, веднъж , че не може да знае кои записи са използвали за дисциплинарното производство, а току що заяви, че са знаели за записите...

  нека някой умно красив разясни кое от двете е?

  и в момента пак нищо не може да каже.

  пак не може да отговори на този въпрос

  всичко е ще....

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 17. 17 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Сложените белезници са гаранция че този човек вече е безопасен и не може да причини вреда.
  КОЙ ЗАКОН ВИ ДАДЕ ПРАВО ДА ГО ХВЪРЛЯТЕ ВЪРХУ ЖИВИ ХОРА, ДА ГО ВКАЧИТЕ ПО ЗЕМЯТА, ДА ГО БИЕТЕ ДОКАТО Е БЕЗЗАЩИТЕН ИЛИ ДА ГО СНИМАТЕ ГОЛ БЕЗ ДА МОЖЕ ДА СЕ ЗАЩИТИ?
  КОЙ Е ТОЗИ ЗАКОН!
  ЕНИЧЕРИ МРЪДНИ ДОЛНИ!

 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5844 Любопитно

  До коментар [#11] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Жегата в Смолян генерира силен шум в системата...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 857 Весело

  До коментар [#13] от "batzdravo":

  "Що? Разхлопва ли ти се заешкото сърчице, като на Главния Заек?!"

  Не бе, просто ми праЙ кеф да се бъзикам с лилавите хунвейбини на Решетников и Прокопий.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 20. 20 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  АКО ТОВА БЯХА ВАШИТЕ ДЕЦА?
  АКО ГИ ГЛЕДАХТЕ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА КАК ГИ НАСИЛВАТ????
  Щеше ли да ви хареса?

 21. 21 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  СЕГА КАТО СПЕЧЕЛЯТ ДЕЛАТА СРЕЩУ ВРЕДИ ПРИЧИНЕНИ ОТ ДЪРЖАВАТА КОЙ ЩЕ ПЛАЩА БЕ?
  КОЙ?

 22. 22 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1022 Весело

  това е опит за костинброд, но не се получава...слаб изпълнител. никой от противниците на десаря рашко няма да го хареса. а и софиянци помним тормоза на "невинните" протестиращи

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 23. 23 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Всички плащаме на полицаите не да упражняват насилие с да въвеждат ред!
  КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА ПРАВИ РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ДВЕТЕ- ДА СИ ВДИГА ЧУКАЛАТА И У ДОМА МУ!

 24. 24 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Но тъй като от прокуратурата СА ЗНАЕЛИ-ГЕШЕВ ДА СИ ПОДАВА ОСТАВКАТА!

 25. 25 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ядосан Октопод":

  България плувна от афганистанци докато се занимавате с пет шамара. Да не говорим че и болниците скоро ще гръмнат от ковид.

 26. 26 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  НЕ МОЖЕ ВИНАГИ ДА СИ ИЗМИВАМЕ РЪЦЕТЕ С ПОДЧИНЕНИТЕ!
  ОСТАВКА НА ГЕШЕВ И ОНИЯ ДВАМАТА В НС!

 27. 27 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  До коментар [#25] от "zxp53317185":


  Държавата тепърва ще гърми! Свиквай!

 28. 28 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  До коментар [#27] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Не, нямам намерение да свиквам с това 😉

 29. 29 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  До коментар [#28] от "zxp53317185":


  …както се запъват някои л…(не мога да ги нарека даже личности…!) ще видиш какво значи нестихващи протести наесен

 30. 30 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1022 Весело

  ха ха ха...щом до дб опряха до боксовете, които се доказа , че са фотошоп....

  бас държа, че че рашко не знае

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 31. 31 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Тези ТЮФЛЕ-ЦИ или ще свикват кой ги избира и с каква цел, или да слизат

 32. 32 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1022 Весело

  познах....помпозни изказвания.....нищо съществено

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3584 Неутрално

  Опит за балансирана статия, но пропускащ един много важен елемент: полицейското насилие в България бе употребено с цел запазване на една напълно дискредитирана власт от справедливия гняв на хората.

  Вярно е, че срещу полицаите бяха извършени провокации.

  Но докато траеха тези провокации, те стояха безучастни, изложени на градушка от яйца, бутилки и други проектили.

  След като провокаторите се оттеглиха, а някой от тях отстъпиха назад и започнаха да избутват пред себе си невъоръжени и слаботелесни младежи (и момичета), тогава бе подадена команда и полицаите се нахвърлиха да бията, да слагат белезници, да влачат по земята и - скрито от погледите на тълпата - да ритат, малтретират, тъпчат с крака и издевателстват над ОКОВАНИ И БЕЗПОМОЩНИ ЖЕРТВИ.

  Т.е. става въпрос за организирана и координирана операция по дискредитиране на протестиращите като хулигани, последвана от садистична мъст дрещу напълно невинни хора.

  Да речем, че полицаите са примитиви, озлобени жертви на провокаторите-батки и хулигани. Изкарали са си го на вързаните студенти, на младото момиче, защото ... толкова им е акълът. Това не ги оневинява - трябва да бъдат идентифицирани, разжалвани до редник и уволнени без право на пенсия за прослужено време.

  Много по-важно е, обаче, да бъдат издирени режисьорите на това гнусно театро - звама от тях в момента се крлият зад депутатския си имунитет, трети получи топла службичка при бразатите муджахедини на Гешев - и да бъдат изправени пред трибунал.

  Ако в България не се намери съд, който да ги осъди, такъв има в Хага.

  Иначе не сме европейска държава, а Каскетско-Сарайска Джамахирия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1022 Весело

  абе аз не знам, ама ако е така е лошо...

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 35. 35 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1022 Весело

  пичове, ако направите все пак правителство... полицията ще ви трябва... за това умната.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 36. 36 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  пак, не е могъл, но да смени всички шеФове отговорни за националната сигурност с проруски марионетки имаше време....ХОРА МИСЛЕТЕ..

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 37. 37 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  това , което сътвори протежето на радко в сверата на сигурността в натовска и европейска българия , ако радко бъде избран за президент ще ни тежи поне още 10 години напред МИСЛЕТЕ.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 38. 38 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Ако знам че мой познат извърши престъпление, а аз не подам сигнал, това автоматично ме превръща в съучастник. Колкото по-тежко е престъплението, толкова по-тежко ще и наказанието ми. По каква логика в МВР има читави кадри? Защита на наркопазара и проституцията, посевместна корупция, трафик на хора, издевателствата над протестиращите… Това са малака част от престъпните практики на полицията, които са обществена тайна. Два варианта:

  1)”Доброто ченге” знае какво правят колегите му, но не предприема действия - значи е престъпник.

  2)”Доброто ченге” е в абсолютно неведение за действията на колегите му - значи не е пригоден за полицай.

  Скромното ми мнение е, че тази институция е изгнила до степен, която прави невъзможна всякакъв вид реформа. Съучастниците до един трябва да бъдат освободени без право на пенсия, а полицаите злоупотребявали с позицията си, да се осъдят като обикновените престъпници, които са. МВР е държавната институция, в която гражданите трябва да имат най-силно доверие, а действителноста сочи обратното…

 39. 39 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  "практиката за назначаването на полицаи за министри или заместник министри на вътрешните работи - нещо, което издава неразбиране на основни демократични принципи - а именно че МВР трябва да упражнява граждански контрол върху полицията - а не двете да бъдат синоним. На същия принцип в Министерството на отбраната не се назначават генерали - а цивилни лица, които контролират армията."

  Това е ключовото и реакцията на съфорумното племе предния път, когато написах точно това, показва, че това неразбиране не е само в институциите или в Банкя, ами и сред самите граждани.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 40. 40 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 208 Неутрално

  бивш председател на Антикорупционния фонд в България
  ============================================================
  Поредният работещ за чужда страна и чужди интереси се опитва обяснява българската действителност.

  Свободата, Санчо...
 41. 41 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  До коментар [#21] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":


  Исках да кажа ,,делата за вреди причинени от държавата”.
  Предполагам че разбрахте смисъла въпреки че обърках словореда ( емоционално състояние ГНЕВНО!)…

 42. 42 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#7] от "Smoke":
  В САЩ при полицейски акции загиват по около 70 човека на година.
  Неподчинението на полицай е достатъчно основание да се приложи сила, като панятиято "умерен сила при задържане" съществува само в няколко щата.
  В България случаи на загинали в следствие на полицейски поризвол ... май няма.
  Ако в САЩ, който цитираш като пример, някой му хрумне да хвърли слама в краката на полицита и да я запали почти мигновенно ще бъде прострелян.
  Впрочем, освен наказания за полицаите, не следва ли де се издири и оня сладур който палеше сламата? А? той не е ли проявил ПОНЕ едро хулиганство?

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 43. 43 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1885 Гневно

  АКО ТОВА БЯХА ВАШИТЕ ДЕЦА?АКО ГИ ГЛЕДАХТЕ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА КАК ГИ НАСИЛВАТ????Щеше ли да ви хареса?
  —цитат от коментар 20 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Ако бяха моите деца щях да съм ги насинил с точилката преди да ги докопа полицията! Казвам го цветисто за да вденеш, защо мои деца няма да хвърлят камъни по полицията, нито ще се опитват да ги палят! Моите деца протестираха 2013, протестираха и сега, но се изметоха от площада когато там се появиха отровните, Маямата и четите платени от Черепа!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 44. 44 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Сложените белезници са гаранция че този човек вече е безопасен и не може да причини вреда.КОЙ ЗАКОН ВИ ДАДЕ ПРАВО ДА ГО ХВЪРЛЯТЕ ВЪРХУ ЖИВИ ХОРА, ДА ГО ВКАЧИТЕ ПО ЗЕМЯТА, ДА ГО БИЕТЕ ДОКАТО Е БЕЗЗАЩИТЕН ИЛИ ДА ГО СНИМАТЕ ГОЛ БЕЗ ДА МОЖЕ ДА СЕ ЗАЩИТИ?КОЙ Е ТОЗИ ЗАКОН!ЕНИЧЕРИ МРЪДНИ ДОЛНИ!
  —цитат от коментар 17 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Ако си бяха подали ръцете да им сложат белезниците нямаше да те влачат и дърпат. А те какво 5 човека не може да удържат един който се дърпа.
  Защо сами си просят насилието и унижението .?
  Един питан каза ама да имаше обидни думи ама не ме арестувай , не ме бии.
  До колко часа беше разрешен протеста? Какво правят на улицата след този час?
  Я дайте едни протести по другите държави?
  За да не ги бият трябваше да извадят водното оръжие. Тогава по малко унижени ли щяха да бъдат, да ги поваля на земята водната струя??
  Просто друго мнение.

 45. 45 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1022 Весело

  слушайки цона, вече няма съмнение....новото крайно ляво е дейбъ.. абе немахте ли некой по нормален...цонка, нема как да прибави повече избиратели.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 46. 46 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  До коментар [#43] от "chichka":

  С аз ти казвам ДА ВДЕНЕШ че децата които насилваха и биха причотестираха мирно!
  Водят се дела и ВСИЧКО ЩЕ ИЗЛЕЗЕ НАЯВЕ!
  Но ФАКТЪТ че герберските бълхи които са ръководели всичко това СТОЯТ ВСЕ ОЩЕ В НС И КЛЕПЯТ КАТО ПАПУЧНИЦИ, НАТИСКАТ СЕ И НЕ СИ ПОДАВАТ ОСТАВКИТЕ ЗАЩОТО НЯМАТ ГРАМ ДОСТОЙНСТВО

 47. 47 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  ГЕРБЕРИТЕ тайничко се надяват още да управляват!
  НЕ ДРАГИ ЗРИТЕЛИ!
  ТОВА БЕША КРАЯТ

 48. 48 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Тази тема меко казано се поизтърка.
  —цитат от коментар 2 на zxp53317185

  Не, съвсем се изтъркаха глупавите ти постове!

 49. 49 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  ОСТАВКА ГЕШЕВ!
  ПОДАВАЙ СИ ОСТАВКАТА!

 50. 50 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1022 Разстроено

  най-ужасното е че ментата звучеше най-логично

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 51. 51 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1000 Гневно

  В България няма полиция!

  Има прости, крадливи и физически непригодни за служба милиционери, които се занимават с репресии срещу недоволните от престъпната власт на Гроб, кражби, рекет, проституция, наркотрафик и прочие...

 52. 52 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  ГРШЕВ ВМЕСТО ДА РАБОТИ ЗА РАЗКРИВАНЕТО НА ТЕЗИ НАСИЛНИЦИ- ТОЙ ИМ ДАВА РАБОТА С 800 лева ПО-ВИСОКА ЗАПЛАТА!……..

 53. 53 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  ,,ИЗВИНЕНИЯ”!!!!!
  Глупости.
  СЪД!

 54. 54 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Всеки път само се извиняват, а 30 години си правят едни и същи простотии

 55. 55 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1885 Весело

  До коментар [#46] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Не се прави на улава. Децата протестираха мирно, но полицаите пресякоха фронта на сблъсъците, отидоха на 50 метра навътре и помъкнаха мирни дечица? Дори да си само с две гънки, пак трябва да проумееш несъстоятелноста на тезата ти.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 56. 56 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Подбудите на полицаите са ясни. Възмездие за тези , които стоят зад тях. А лицата се знаят и трябва да се осъдят. Иначе това ще се случи отново.

 57. 57 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Що така?
  За полицейското насилие по време на протестите се приема да се извионят а на предложението за репресиите по време на предизборната кампания - не.
  Е, на това му се казва лицемерие.
  Каквото посеете това ще пожънете госппода. Утре обиждащите , плюещите , псуващите ще са под вашите прозорци и полицайте ще им пляскат и поднасшт цветя. .
  Няма да сте вечно на власт де.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Ива Митева е поканила жертвите на джелатите на Методиев в парламента!?
  Шапо,Митева!!!
  👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  Справедливост в химически чист вид!!
  Митева,сред членовете на ИТН ,се откроява като бисер сред баластра...

 60. 60 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 622 Неутрално

  ,,ИЗВИНЕНИЯ”!!!!!Глупости.СЪД!
  —цитат от коментар 53 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Не чу ли . Гражданите са завели дела.
  Съдът ще определи.

 61. 61 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1022 Весело

  никой от форумните корифеи не предполагаше, че ще тричат славчу, ама стана.

  следете канадеца. нема такива т...ци

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 62. 62 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1319 Гневно

  До коментар [#60] от "oua58686497":

  Гражданите не могат да завеждат наказателни дела. Гражданите единствено могат да изкарат някой лев обезщетение от джоба на другите граждани, които също като тях не са виновни за унизителното държание на плеймейтките в униформа на Борисов.
  За да влязат извършителите на побоите и сексуалното насилие в затвора, е необходимо прокурватурата да се задейства - същата прокурватура, която образува 4 производства едва вчера и с повече от година закъснение само за да ги ползва като довод защо главната прокурва не трябва да ходи в НС.

  Всички защитници на това беззаконие престанахте да бъдете жалки още миналата година. Оттогава вече сте гнусни, долни мижитурки! Повдига ми се от вас, цървули!

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 63. 63 Профил на taj201056287
  taj201056287
  Рейтинг: 74 Неутрално

  И всичко опира до енда формация шутове с главен циркаджия на диванче. Дето мътят водата и бавят време за да спасят потъващия кораб на ДС, тези господа вързаха ръцете парламента на р. б. излагат на риск целия народ и държава и пречат на пострадалите от протестире да получат възмздие. Тези трябва да бъдат съдени за държавна измяна редон с партиите им майка. Цървули.

 64. 64 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1355 Гневно

  Е, какво трябва да правим тогава? Да кършим ръце и да оставим тези зад "синята стена на мълчанието" да продължат да пребиват хора? С оправданието че няма полезен ход ли?

 65. 65 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Правилното решение беше двамата бивши министри да си подадат оставките като депутати.

 66. 66 Профил на Maria Stariradeva
  Maria Stariradeva
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Време е Белият автобус да дойде! Да си прибере от НС кремълската трупа, дето вече втора година ни разиграва ченгесарски сценки под ръководството на нарочно селекционирания за целта от руските тайни служби режисьор в Президентството. Печените СДС-ари ще ме разберат. За новоизлюпените демократи, гласуващи за тюрулюгювеча "нЕма лЕво, нЕма дЕсно" шанс няма.

 67. 67 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Тази тема меко казано се поизтърка.
  —цитат от коментар 2 на zxp53317185


  Тази тема е винаги актуална, особено пък след тези записи.
  Ако беше ти потърпевш, щеше да я помниш цял живот.И темата, и жестокостта!

 68. 68 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Правилното решение беше двамата бивши министри да си подадат оставките като депутати.
  —цитат от коментар 65 на pepisky


  И да си понесат отговорността - никога повече да не могат да заемат подобни длъжности, а ако се докаже, че са знаели за това насилие и а го крили - съд и затвор!

 69. 69 Профил на Никола
  Никола
  Рейтинг: 31 Неутрално

  Интересно,никой не попита Рашков има ли разследваме срещу они провокатори,които хвърляха бомбички и какво ли не срещу полицаите и послужиха за оправдание на насилието срещу протестиращите.Помня имаше едни хора които застанаха между тях и полицаите пред партийния дом(тогавашния парламент) за да опазят полицаите които не реагираха.От тогава има много клипове и кадри,та едва ли е проблем да ги разпознаят и издирят.Тези обаче не са сред битите.помня тогава те се изтеглиха,даже избутаха напред момчета и момичета и след това полицаите почнаха да ги бият и прибират.Тези провокатори могат да разкажат доста неща,ама никой не ги пита.Вероятно са свързани с полицаите,както беше и при предишните протести още от Станишево време.По същия начин пребиха младежи пред парламента,когато Румен Петков май беше министър.Тогава Канал 3 отрази много реалистично събитията.

 70. 70 Профил на Gavril
  Gavril
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#2] от "zxp53317185":

  Ми оди гледай славиту, оти чЕтеш тука, аре чиба.

  България, къде е нашия change we can believe in?
 71. 71 Профил на Ogre
  Ogre
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Вече и романистика включихте, за да отклонявате вниманието от блатото, което създадохте с протеста.

 72. 72 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2225 Весело

  "да се вземат и технически мерки - като задължително носене на боди камери по време на конфликти или задържания"

  И след това други технически мерки за укриване на записите от боди камерите.

  подпис
 73. 73 Профил на hav08635628
  hav08635628
  Рейтинг: 126 Неутрално

  Гунев,
  тази стена на мълчанието
  е кафява.
  Не ни пробутвай розови лакардии от еЛ еЙ.
  Фаш фаш е това,даже не е милиционерщина.

 74. 74 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Един Тошко добави в "богатия" си речник към: "глупост", глупости", "глупак", "глупаци" и психиатричната диагноза "социопати" поставена на двама генерали от българската полиция. Диагнозата е енамацията, финалното събитие, след детайлна преценка, анализ и синтез от множество симптоми, обединени в синдроми. Кой си ти, Тошко, лекар ли си, психиатър ли си, та да правиш диагнози и ги изричаш публично пред народа на България (може би различен от твоя "има такъв народ")? То бива да се навеждаш, да търпиш унижения и обиди, ама чак дотам не бива!

 75. 75 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 765 Неутрално

  "...или пък да продължи публично раздухване на хипотезата, че насилието над демонстрантите е наредено най-отгоре и е било с цел да се смаже народният гняв...."

  Герберската калинка се изказала в защита на ОПГерп. Настанения на добреплатена службица на летище София Гунев е сляп за доказателствата за тази "хипотеза" - инфилтрирането на агресивните ММА-ци по светло (същите, които са получавали пари от КраДлев), наличието паравоенни части сред силите на реда, таргетирането изваждане на мирно протестиращи и премазването им от бой, бруталното разгонване и преследване "на нож" в тъмтата част на деня.

  Who the fuck are you to lecture me?
 76. 76 Профил на Miroslav Donchev
  Miroslav Donchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всъщност никой не каза и не показа дали този така наречен протект е легален. Има ли разрешение от Софийска община тези хора да се съберат и претестират за каквото и да било. Също никой не се застъпи за хората чиито права бяха нарушени от нелегалните протести които изобилстваха от насилие ако евентуално не ги поддържаш виж случая с жената на кърстовището на Ситняково във София. Изобщо Борисов научи всички да протестират за всичко без разрешение за място, организатор на протеста и т.н. Ей така просто се събират хора без работа и хайде да блокираме Орлов мост. Това никъде по света го няма. Що става дума за боя както вече писах като ходиш да протестираш особено нелегално трябва да очакваш че най-малко ще изядеш някой тупаник. Протестирал съм 1989г. и въпреки че беше легално и съм ял бой. Не ми е ясно защо трябва да се оплаквам след като протестирам срещу властта. Кифлички ли очакват да им дадат? Ах защо не отидат да протестират в Гърция да видят как стоят нещата...

 77. 77 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 952 Любопитно

  "В криминологията има един термин - "синята стена на мълчанието".

  Сериозно? И откога американизма за полицейска солидарност за корумпирани ченгета е станал "термин от криминологията"?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK