Фокусът на ваксинационната кампания трябва да е върху малките населени места

Предвид настъпващата ковид вълна и голямото закъснение, необходимо е провеждането на активна разяснителна кампания, която отчита социално-географските различия в недоверието към ваксините

© Юлия Лазарова

Предвид настъпващата ковид вълна и голямото закъснение, необходимо е провеждането на активна разяснителна кампания, която отчита социално-географските различия в недоверието към ваксинитеМакар и да сме свикнали с незавидни позиции в класации в рамките на Европейската общност, е особено обезпокоително, когато класации, свързани със здравето, ни поставят не просто на най-долния етаж, а в мазето. В това мазе, където стоят неизползвани стотици хиляди ваксини в очакване на спонтанен прилив от колективен ентусиазъм.


В скорошна статия в "Ню Йорк таймс" България беше посочена с изумление като страна - членка на Европейския съюз, с едва 15% равнище на ваксиниране при средна за европейските страни от около 60%. Това сериозно изоставане не е нито случайно, нито нормално и рискува да постави здравната ни система в тежка ситуация при настъпващата трета ковид вълна. За да се избегне това, е необходимо да се разберат и обсъдят причините за забавянето и за негативните нагласи към ваксините в българското общество. С други думи,


трябва да се погледне на ваксинацията не като на медицински, а като на социален феномен.
С напредването на ваксинационните кампании в Европа станаха достъпни данни, които позволяват да се проследява нивото на ваксинация и да се анализират социалните фактори, които ускоряват или забавят кампанията. Във френската преса наскоро бяха оповестени данни, показващи сериозни регионални различия в нивото на ваксиниране. Най-слабо протича процесът в южно-югоизточната част на страната, където исторически заложени нагласи срещу "вмешателството" на централната власт намират отражение както в повишената подкрепа за движения като "жълтите жилетки", така и в оспорването на ползите и необходимостта от ваксинация.


Едно задълбочено изследване на нагласите в Англия също показа, че ваксинацията възпроизвежда разделителни линии в обществото. Най-високите равнища на скептицизъм към ваксините са сред ниските социално-икономически слоеве и сред етническите малцинства. Други фактори, които влияят негативно, са равнището на доверие в здравната система и равнището на осведоменост за вируса.


Тези резултати имат отношение и към България. Безспорно, ниското равнище на доверие в здравната система е един от факторите за недоверие към ваксините. Но това недоверие не може да обясни значими разлики в колективните нагласи между различни части на страната или различни социални групи. Да се очертаят тези разлики позволяват данни от две изследвания на "Алфа Рисърч" на нагласите към ваксинацията, проведени през февруари и юли тази година. За максимална сравнимост индикатори за "позитивни" и "негативни" нагласи от двете вълни бяха подложени на (логистичен) регресионен анализ. Резултатите показват, че има две променливи, които предсказват значимо нагласите - ниво на образование и най-вече място на живeeне (големи срещу малки населени места).


Географският ефект е доминиращ и е далеч по-силен от ефекта на доходите. Това къде живeeш определя до голяма степен и нагласата към ваксините. Резултатите потвърждават, че


основното деление в България по отношение на ваксинацията не е по доходи, пол или етнически признак, а по местоживeeне, образование и възраст.


Хората с по-добро образование, в по-големите населени места и в по напреднала възраст имат значително по-голяма вероятност да са вече ваксинирани или да изразят желание да се ваксинират в близко време. Това, което е особено важно, е, че наблюдаваните разлики - между големите и малките населени места, между висoко и по-ниско образованите, не спадат с времето - те не само се запазват, но дори растат.


Например София демонстрира 62% позитивни нагласи към ваксините в двете вълни, докато в малките градове позитивните нагласи намаляват от 44 до 32% от февруари до юли. Това обяснява и защо в последните месеци не се наблюдава засилване на ваксинацията, сравнимо с това в други държави, които се подготвят активно за настъпващата ковид вълна. Блокиращите социални механизми остават непроменени.


За осветляване на тези механизми помогна факторен анализ на шест популярни негативни нагласи - страх от зараза, от дългосрочни последствия, алергии и контролиране от властите, съмнение в ползата от ваксините и принципно неодобрение на ваксините. Анализът потвърди наличието на определящ общ фактор, условно наречен "скептицизъм към ваксините". Както и в предишния анализ, този фактор се оказва силно свързан с образованието и най-вече - с мястото на живeeне.


Тези резултати водят до извода, че


ходът на ваксинацията отразява разделителни линии, които са по-скоро социални и културни, отколкото икономически.


Подобно на наблюдаваното в Англия, слабата осведоменост за принципите на функциониране на ваксините захранва негативни стереотипи, които започват да циркулират широко чрез семейни кръгове и социални мрежи. Този процес е улеснен в по-малките населени места, където е сравнително по-лошо състоянието на здравната и образователната система и където социалният натиск е по-интензивен, отколкото в големите градове, където хората са изложени на по-широк кръг от социални познанства и източници на информация.


Важно е да се отбележи, че ваксинацията не просто отразява съществуващи социални различия, а ги засилва. Разпространението на вируса е стохастичен процес; анализът потвърди, че вероятността за заразяване с ковид не зависи от пол, възраст, образование, доход, етническа група или доходи. Но ако рискът за заразяване е един и същ за основни социални групи, а тези групи се ваксинират на различна скорост, тогава и последствията на вируса - като смъртност, временна загуба на трудоспособност или дългосрочни нарушения, ще се неравномерно разпределени, затвърждаващи съществуващите линии на неравенство. Както отбелязват и авторите на изследването в Англия,


тези социални групи, които са най-недоверчиви към ваксините, са също така и най-изложени на риска от смъртност в резултат от ковид.


За да се неутрализира или смекчи този механизъм, ваксинационната кампания трябва да бъде променена, насочвайки обществено внимание не към опашки (където ги има) в големите градски центрове, а към положението в по-малките социални пространства, мобилизирайки представители на местната власт и лични лекари. Предвид настъпващата ковид вълна и голямото закъснение, необходимо е провеждането на активна разяснителна кампания, която отчита социално-географските различия в недоверието към ваксините.


Но това няма да е достатъчно, изисквайки прилагането на умерено принудителни мерки като тези, понастоящем въвеждани в редица европейски държави, ограничаващи достъпа до заведения или публични места на основа на ваксинацията или изисквайки от представителите на определени професии да се ваксинират. Подобни мерки са противоречиви, но уместни, както подсказват и данните. Единствената от изпитаните променливи, която увеличава вероятността от зараза, е принадлежността към професионалната категория "служител".


Ковид-19 новата криза на XXI в.
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Хора които работят в затворени пространства, заобиколени с други хора, имат по-голяма вероятност от зараза;


тези рискове трябва да бъдат взети под внимание в планирането на мерките.


За съжаление, липсата на стабилно правителство и концентрацията на обществено внимание в политическата сфера правят прилагането на подобни активни мерки в настоящия момент малко вероятно. Предпоставките за силна трета вълна през есента са налице. Важно е да се подчертае, че ваксинацията извади на повърхността социални разделителни линии, които подкопават постигането на колективно съгласие не само в сферата на здравеопазването, но и на политиката, както последните седмици нагледно потвърждават. Смекчаването и преодоляването на тези разделителни линии е важно предусловие за способността ни да напуснем мазето в класациите и да започнем да катерим етажите. Залогът рядко е бил по-голям.


Авторът благодари на Боряна Димитрова и "Алфа Рисърч" за предоставените данни и любезното съдействие.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  Какъв "фокус" година и половина след началото на епидемията?
  Навсякъде (включително и в Дневник) разпространиха всякакви фейкове -мангърщини, стойчовщини и чорбановщини, оплюха и се изгавриха с лекарите и щаба.
  Сега щели да "фокусират"?!!

 2. 2 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  До 1 от "zxp53317185":

  Във Франция се ваксинираха, и излязоха на улицата, за да протестират. Оказва се, че ваксината за нищо не помага. Значи може и без ваксина.

 3. 3 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  До коментар [#2] от "pontius_glarus":

  То и без мозък може. Верно по - за кратко, но пък е по - весело и безгрижно 😉

 4. 4 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  До 3 от "zxp53317185":

  май си останал с грозното чувство, че си се минал? А ако ти дадат 5 лв ще отидеш ли да биеш антиваксърите? По трима ваксъри на 1 антиваксър?

 5. 5 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  До коментар [#2] от "pontius_glarus":

  Ваксинираните най-много се страхуват от неваксинираните. Бах ти желязната логика!

 6. 6 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Представете си болест толкова страшна че трябва да ви тестват за да разберете че да е имате. И ваксина толкова качествена че да трябва да ви насилват за да я вземете.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 7. 7 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  Мисля, че няма да има ефект. Селяндура (не обиждам селяните, а хората , които си мислят , че знаят всичко) си мисли, че ще го чипират и , че ще му вкарат отрова, чрез ваксината. Просто Селяндура, чета много тъпотии във чичо Фейсбук!

  Комунистите са виновни!
 8. 8 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2122 Неутрално

  До коментар [#4] от "pontius_glarus":

  Чувството е че съм заобиколен предимно от идиоти и като ти чета писаниците чувството става все по - реално.

 9. 9 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  До коментар [#6] от "radelmarfx":

  Викате всичките тия 18 хиляди Българи дето умряха от Ковид от март 2020 досега не знаеха от какво умряха ?

 10. 10 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  Представете си болест толкова страшна че трябва да ви тестват за да разберете че да е имате. И ваксина толкова качествена че да трябва да ви насилват за да я вземете.
  —цитат от коментар 6 на radelmarfx


  Ковид 19 ?

 11. 11 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2352 Гневно

  Това е някаква абсурдна глупост, плътността на населението в малките населени места е ниска, отделно и абсолютния брой хора е малък. И понеже вируса върви по ХОРАТА а не по земята, фокуса трябва да е точно върху местата къде живеят много хора на гъсто т,е големите градове. Където има огромни училища с по 2 хиляди човека, където има претъпкан градски транспорт, където има големи магазин, заведения, дискотеки, театри, киносалони и всякакви публични събития.

 12. 12 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Пропиляни три месеца ! Основната задача на здравния министър беше да уволнява или пенсионира, а не да ваксинира.

 13. 13 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Това нещо да го каже на Кацаров и на неговия работодател Радев, когото нито веднъж не чух да призове хората да се ваксинират.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 14. 14 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#6] от "radelmarfx":Викате всичките тия 18 хиляди Българи дето умряха от Ковид от март 2020 досега не знаеха от какво умряха ?
  —цитат от коментар 9 на m17


  Викам че ги писаха че умряха от ковид. От какво умряха клетниците сигурно никога няма да разберем. Което е още един грях на комунизма.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 15. 15 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#12] от "pepisky":

  Виновен е изцяло Радев, защото беше напълно ясно какъв човек и с каква цел назначава.
  Те се надяваха да ни се размине нова вълна и да не трябва да правят нищо за Ковид, но делта-вариантът обърка плановете им...

  Хората да мислят, когато гласуват на следващите избори: и парламентарни, и президенстски.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 16. 16 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#2] от "pontius_glarus":

  Може, разбира се, само като се разболее майка ти, да не заема болнично легло, а да си се оправя вкъщи. Ако оцелее - оцелее.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 17. 17 Профил на bxz321071184
  bxz321071184
  Рейтинг: 40 Весело

  До коментар [#2] от "pontius_glarus":Ваксинираните най-много се страхуват от неваксинираните. Бах ти желязната логика!
  —цитат от коментар 5 на pontius_glarus


  Ваксър и логика!
  Добър виц!!!

 18. 18 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2964 Неутрално

  До коментар [#12] от "pepisky":

  Естествено...! Служебното правителство трябва да свърши всичко, за което Баце се пляска по кълките десетина години.

  Бивш tww09306483.
 19. 19 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#11] от "m17":

  Всъщност така е; в селото на баща ми в Ловешко не е имало нито един заразен досега. Но от друга страна, ако ги удари, няма да има кой да им помогне, защото възрастните хора живеят сами, а болницата е далече.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#18] от "Petleshev":

  Би ли ми обяснил какво вършат, освен предизборно да вадят кирливи ризи и да уволняват?
  Може би оправиха пътищата или ускориха ваксинацията?

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 22. 22 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#14] от "radelmarfx":

  https://www.nsi.bg/bg/content/18121/basic-page/умирания-в-българия-по-седмици

  Когато статистиките говорят, ТИШИНА В ЗАЛАТА! Аман от големите разбирачи по всичкология, дето още не са разбрали, че си отидоха сума ти хора!

 23. 23 Профил на bxz321071184
  bxz321071184
  Рейтинг: 40 Весело

  До коментар [#22] от "Ядосан Октопод":

  Една завишена смъртност, едни умиращи по стълбите, един ръст на самоубийствата. Една масова страхова психоза и влошен имунитет.

  Я дай онази снимка на Бил Гейтс с любимата му книга How to lie with statistics.

  "There are lies, damned lies and statistics." - Mark Twain

 24. 24 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 178 Неутрално

  ма фанити за фокуса ахахахаха

 25. 25 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#14] от "radelmarfx":https://www.nsi.bg/bg/content/18121/basic-page/умирания-в-българия-по-седмици Когато статистиките говорят, ТИШИНА В ЗАЛАТА! Аман от големите разбирачи по всичкология, дето още не са разбрали, че си отидоха сума ти хора!
  —цитат от коментар 22 на Ядосан Октопод


  Когато статистиките са манипулирани викаш. Тогава не знам какво ти говорят но на мен ми гооврят че липсват данни за умрели от грип, инфлуенца и прочие заболявания които бяха смъртоносни преди. Сега и от ПТП да умреш пак го пишат ковид.

  Нормално е държавата да ти манупулира статистиката иначе как ще те изтърбуши да даде на фармацевтичната мафия от Файзър и Астра Зенека?

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 26. 26 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#25] от "radelmarfx":

  Глупчо, говориш наизуст! Статистиката е за ОБЩА смъртност от НСИ - няма грип, няма корона, няма нищо. Погледни пак, преди да се правиш на умен, че излизаш много тъп!


 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  До коментар [#12] от "pepisky":

  Кой ги пропиля тези месеци. Ваксини има, места за ваксиниране също, само акъл трябва да се налива на народонаселението.

 28. 28 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  До коментар [#7] от "Крадливото ромче":Доста набодени форумци демострират нарастваща ментална немощ след иглите. Видно от постовете им.
  —цитат от коментар 20 на bxz321071184


  Да ние сме чипирани и Бил Гейтс ни командва чрез 5G мрежата.

  Комунистите са виновни!
 29. 29 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Както винаги, когато аргументите свършат почват обидите. Нормално за хипохондриците.

  Сега ти като си толкова умен и вярваш на НСИ което е държавна институция (демек заинтересована да има грип), Можеш ли да ми обясниш защо в началото когато дойде вируса нямаше Висока смъртност?

  Нали първоначалната лъжа беше че е супер смъртоносен и инкубационния период е 2 седмици. Високата смъртност според лъжливите статистики които показваш идва чак 6 месеца след като грипа пристигна в България.

  До коментар [#25] от "radelmarfx":Глупчо, говориш наизуст! Статистиката е за ОБЩА смъртност от НСИ - няма грип, няма корона, няма нищо. Погледни пак, преди да се правиш на умен, че излизаш много тъп!
  —цитат от коментар 26 на Ядосан Октопод


  Както винаги, когато аргументите свършат почват обидите. Нормално за хипохондриците.

  Сега ти като си толкова умен и вярваш на НСИ което е държавна институция (демек заинтересована да има грип), Можеш ли да ми обясниш защо в началото когато дойде вируса нямаше Висока смъртност?

  Нали първоначалната лъжа беше че е супер смъртоносен и инкубационния период е 2 седмици. Високата смъртност според лъжливите статистики които показваш идва чак 6 месеца след като грипа пристигна в България.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 30. 30 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  тия доктори не ги ли учат да ползват ексел и да начертаят някоя графика?

  иначе провалът на радев и миньоните му е зрелищен. изтърваха цяло лято за ваксинация на открито, сега ще навират народа по задушни коридори, за да е по-сигурно, че ще се заразят докато чакат. ма от антиваксъри толкоз

 31. 31 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Това е някаква абсурдна глупост, плътността на населението в малките населени места е ниска, отделно и абсолютния брой хора е малък. И понеже вируса върви по ХОРАТА а не по земята, фокуса трябва да е точно върху местата къде живеят много хора на гъсто т,е големите градове. Където има огромни училища с по 2 хиляди човека, където има претъпкан градски транспорт, където има големи магазин, заведения, дискотеки, театри, киносалони и всякакви публични събития.
  —цитат от коментар 11 на m17


  Напълно споделям мнението Ви.

 32. 32 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  До коментар [#4] от "pontius_glarus":Чувството е че съм заобиколен предимно от идиоти и като ти чета писаниците чувството става все по - реално.
  —цитат от коментар 8 на zxp53317185


  Стаята ти, да не е с огледала ???

 33. 33 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  До коментар [#12] от "pepisky":Кой ги пропиля тези месеци. Ваксини има, места за ваксиниране също, само акъл трябва да се налива на народонаселението.
  —цитат от коментар 27 на Роси


  Добрата работа на НОЩ и генерал-майор Мутафчийски .. помните как спаси Банско и как затвори парковете и планините - ни изигра лоша шега ..

  В момента, мнозина се осланят само на Мерките, а не и на ваксината ..

  "Ако се наложи - въвеждаме Мерките и готово - спасени сме!" .. повърхностно разсъждават мнозина ..

 34. 34 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  Това е някаква абсурдна глупост, плътността на населението в малките населени места е ниска, отделно и абсолютния брой хора е малък. И понеже вируса върви по ХОРАТА а не по земята, фокуса трябва да е точно върху местата къде живеят много хора на гъсто т,е големите градове. Където има огромни училища с по 2 хиляди човека, където има претъпкан градски транспорт, където има големи магазин, заведения, дискотеки, театри, киносалони и всякакви публични събития.
  —цитат от коментар 11 на m17


  Точно ОБРАТНИ СА ФАКТИТЕ !

  Къде има доказани кластъри на разпространение?
  -------------------
  49 заразени с коронавирус в шивашки цех в Айтос.."

  "град Сърница има шест жени работнички в цех за облекло в града. "

  "21.05.2020 г. — Разраства се огнището на коронавирус в най-големия завод в Пазарджик, съобщава БНР"

  "13 нови заразени с Covid-19 в Сърница"

  "51 станаха случаите на коронавирус в цеха за играчки .. Разраства се заразата от COVID-19 на територията на Община Доспат"

  "Ковид-19 плъзна в предприятие в Ямбол, тестват 670 работници. Заразените 10 човека са работили в един цех. 15.09.2020 "

  "21.05.2020 г. — Разраства се огнището на заразата с коронавирус в най-голямото пазарджишкото предприятие за авточасти."

  .." 13 работници от вагоноремонтния завод в град Септември са се заразили с коронавируса. ..Заразените са от осем населени места..."

  " 20 положителни проби за Ковид-19 са установени в шивашки цех в Гоце Делчев.."

  .."Появи се ново огнище на коронавирус в завод в Севлиево ..Взрив на случаи на Covid-19 е регистриран в голям завод в Севлиево. Заразяване с коронавирус е установено при 12.."


  И жениците от Айтос, са ходили на стадион?
  Шивачките от Доспат, са все по моловете???
  Женичките, от цеха за прежди в Ямбол не излизат от фитнесите и кафенетата?


  Ми не - хората се заразяват на работа и това е истината ..

  А да не забравяме, че в цехове, в халетата на заводите, по фургоните на строежите, в сектор Транспорт .. в АЕЦа , в Нефтохима, в Марица Изток , в хранително-вкусвата промишленост, в животновъдните ферми - са над два милиона и половина българи всеки ден , по 10-11 часа ..

  Пътуват с автобусите със смяната , отиват в общи съблекални, бани и тоалетни, заедно са на обяд, заедно пият кафета..

  Марица_Изток - над 20 000 .. от поне 20 населени места..

  АЕЦа - 3500 човека, пътуват от почти целия Северозапад..

  В сектор Строителство - 144 000 човека , при повечето дейности, няма как да има технологично дистанция , поне половината са командировка и живеят по хотели и на квартири ....

  Във "Видима Идеал" - 3500 човека, на няколко производствени площадки..

  А вие, ако искате - затваряйте кината!

 35. 35 Профил на cfs34668776
  cfs34668776
  Рейтинг: 54 Неутрално

  Тоя и тука ли е дошъл да изкаже компетенция.
  Искате да обезлюдите хептен селата, там и доктори няма.
  Кой ще им помогне на тия хора като се разболеят от ваксите ви?

 36. 36 Профил на uchuden
  uchuden
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Дискусията следва да се постави върху три елементарни въпроса:
  1. Какво ги интересува ваксинираните, че има неваскинирани, щом те считат, че са защитени?
  2. Защо се сочат пръст хора, които не искат да си поставят ваксина на година и половина, като се разпишат, че нямат претенции към производителя?
  3. Не е ли лишаване от право на здравеопазване задължителната ваксинация при положение, че човек си плаща здравните вноски и очаква 1-2-3 пъти в живота си тези внесени пари да му осигурят болнично лечение, още повече, че системата имаше време от година и половина да се организира?
  Ще се радвам да получа отговор.

 37. 37 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Образование!
  Не само на книга!
  Досега ако съседът ти не си спомняше питагоровата теорема, не знаеше къде е Замбия, не неше чувал че кило ракия на ден ще му изяде джигера си беше негов проблем.
  Не беше твой, нито беше огромен проблем за обществото.
  С отричането на пандемията и ваксинирането, с отричането на глобалното затопляне тези червеновратни и “бал съм му мамата” плоскоземни виждания вече не са проблем само на плоскоземния ти съсед.
  Превръщат се в проблем на всички.
  Образование!!!!

 38. 38 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2964 Неутрално

  До коментар [#21] от "nv":

  Ами има кирливи ризи, вадят! Имаш нещо против, че вадят кирливите ризи на Баце? Аз пък нямам. Да продължават да вадят и да уволняват тлъстите ГЕРБ-ерски калинки. Какво лошо има в това? ГЕРБ-ерите да не са пожизнено на постовете си или да са несменяеми?!

  Бивш tww09306483.
 39. 39 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#38] от "Petleshev":

  Въпросът е, че нищо друго не правят. И Кацаров, и тази тетка регионалната министърка са абсолютно неадекватни.

  Как уволнението на Балтов или пенсионирането на Кантарджиев спомогна за борбата с Ковид?

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 40. 40 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  Ваксърската пропаганда придобива вече трагикомични измерения. И колкото повече продължава толкова повече се изражда в трагикомичен абсурд. Разбирай умните и образовани искали ваксините, но глупавите и прости хора не искали, егати плоската концепция, не вярвам и писача да си вярва. А това че много лекари не са ваксинирани какво показва? Или те са от необразованите лекари :)?

 41. 41 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  Образование!
  Не само на книга!
  ........................ .С отричането на пандемията и ваксинирането!!!
  —цитат от коментар 37 на Таралеж


  А как отричаха Мерките, отричаха науката???

  "Изкъртване на пейки в парковете , КППта, затваряне на Банско ?? И ще ме спасят.. ?.."

  И не вярват ..
  Мани, то не е за приказка ..

  Не се вардят заразнолъжично, излизат от къщи, за щяло и нещяло .. катерат се из планините - баш където има най-много Ковид ..

  "Бал съм му мамата - излизам на работа .. а ковидостите- са малоумна, тъпа паплач .."

  Що тъй викат , тез хора ???

  А то е доказано - с помощта на Мерки и ако спазваш дистанцираност - може да биеш коварната болест, без проблеми ..

 42. 42 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2304 Неутрално

  Превръщат се в проблем на всички.
  Образование!!!!
  —цитат от коментар 37 на Таралеж


  Теа не вярват в науката, не вярват в Мерките ..!

  А Образование ни трябва - но не на всяка цена..

  Дето почти година, в селото на баща ми - се събираха всеки божи ден на тумби по площада и случшаха музика от телефоните и пиеха кенчета с биричка и енергийни - помогна ли им, да научат нещо?

  Не, нали ..

  Но им предаде най-важния урок - познанието да са граждани и да спазват Мерките !
  Неуки ромчета - а спазват Мерки .. не ходят на училище!

  А помниш ли "интелигентите" от София?
  Образованщина!
  Ярък пример за неглижиране - скачането за Джордж Флойд от Минеаполис .
  -----------------------------
  Coronavirus deaths and those of George Floyd
  George Floyd was infected with COVID-19, autopsy reveals
  Autopsy report: George Floyd had COVID-19
  -------------------------------
  Заразен с Ковид-19 - не спазва самоограничения , джитка насам-натам пиян и дрогиран , няма никаква маска и не му пука , ходи вечерта да си купува пиячка с некви 20 долара там , отива близо до други хора .
  "Не мога да дишам" ми не можеш зер , то оставаше и да можеш .
  Ковид-19 , Бро!
  Било "леко грипче" , а ?

  И ако си служител на реда , или си в магазин , или си таксиджия , или просто си жител на Минеаполис - как ще се опазиш от такива , като Джордж Флойд ?

  А се намериха хора - даже и в София - да приемат подобно поведение , да издигат Джордж Флойд за знаме!

  Образованщина!

  И сравни с ромчетата от селата, дето са невръстни и неуки - но стриктно спазват Мерки , не са на училище и пийват биричка по центъра..

  Два свята!

  Единият е излишен!

 43. 43 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 993 Неутрално

  До коментар [#28] от "Крадливото ромче":

  Хили се ти на чипирането, но контрастно вещество има. Иначе е необяснимо как със скенер на летището без кръвна проба в Холандия те връщат защото познават че си неваксиниран. Изводите разбира се не са за роми като теб. Промивате мозъци с 62% от интелигентните софиянци билу ваксъри. Къде ги видяхте? Познавам хиляди хора имам 2 висши в СУ и ТУ и много малко интелигентни хора познавам, готови да си рискуват живота с този експеримент ваксините. Вие нали сте ваксинирани какъв ви е проблемът, освен че вече имунитет нямате и ще се разболеете и умрете преди нас според статистиките в Холандия и Великобритания? :)

  Един Българин
 44. 44 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  Напротив, в малките населени места хората са по-възрастни и по-бедни, поради което не са мобилни и не разпространяват болестта, респ. не се заразяват, защото нямат много гости.

 45. 45 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  До 9:"m17":Викате всичките тия 18 хиляди Българи дето умряха от Ковид от март 2020 досега не знаеха от какво умряха ?..."

  Преди това не умираха ли?

 46. 46 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  До коментар [#2] от "pontius_glarus":Може, разбира се, само като се разболее майка ти, да не заема болнично легло, а да си се оправя вкъщи. Ако оцелее - оцелее.
  —цитат от коментар 16 на nv


  Аз пък не ти пожелавам да попаднеш в болница! Особено след 13.03.2020г. Не си ми приятен, но не ти го пожелавам! Сериозно!

  Още преди ковида попаднах в университетската във Варна - много добри специалисти, сестрите бяха супер, да не говорим за техниката (в подземията на УМБАЛ Св. Марина-Варна е първият РЕТ скенер в България).
  И въпреки всичко, още на втория ден след хоспитализацията разбираш, защо посягат докторите.

 47. 47 Профил на Paines Prosta
  Paines Prosta
  Рейтинг: 177 Неутрално

  Браво радвам се че исплуха камачето. По високо промитите мозъци (образованите вишисти са по по склонни да се ваксинират. Аз простия си го мислих това от едно време това за вишистите ама благодаря че ми го затвърдихте.

 48. 48 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#2] от "pontius_glarus":

  Толкова много лъжи в толкова кратък текст. Свалям шапка пред лицето Стоян.

  master
 49. 49 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  До коментар [#2] от "pontius_glarus":Ваксинираните най-много се страхуват от неваксинираните. Бах ти желязната логика!
  —цитат от коментар 5 на pontius_glarus


  Всъщност ваксинираните са много по-опасни от неваксинираните.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK