Казусът Афганистан: Кой какво си е представял, забърквайки тази каша

Някои народи си представят, че представителното управление изглежда като американската демокрация. Други си представят управление на съвети на старейшини, кланове, родове

© Associated Press

Някои народи си представят, че представителното управление изглежда като американската демокрация. Други си представят управление на съвети на старейшини, кланове, родовеАбсурдно лесното попадане на Афганистан в ръцете на талибаните предизвиква очевидни асоциации с други подобни исторически събития. Като например: разпадането на френската армия пред лицето на германците през 1940 година; пълния разгром на обединените арабски сили в Шестдневната война с Израел; светкавичната победа на Индия над Пакистан през 1971 година и, разбира се, падането на Сайгон след изтеглянето на американците от Виетнам.


Приликите са очевидни, но никакви военно-политически анализи не могат да обяснят казуса "Афганистан", така че да могат да се правят изводи за бъдещето. При горните примери иде реч за сблъсък между редовни армии със сходна структура и въоръжение. В Афганистан 300-хилядна редовна армия с авиация, артилерия, бронирани подразделения и всичко останало, обучавана и оборудвана до пръсване от американците в продължение на 20 години, се разпадна пред лицето на башибозук от 60-70 хиляди човека, въоръжени с калашници, РПГ-та и джипове.


Тук става нещо различно и обясненията трябва да се търсят не на обичайните места.
Не съм бил в Афганистан. Бил съм, дори съм живял, в Узбекистан и Туркменистан; бил съм в Индия и Китай и разбирам тези страни и общества в достатъчна степен, за да мога да приложа към Афганистан метода на аналогията, често (и легитимно) ползван от колегите историци.


Отговорът на въпроса "Какво (по дяволите) се случи?" трябва да се търси на най-дълбокото равнище, това на представите за света. Защото онова, което хората си представят за света, мотивира, насочва и подрежда техните действия в него. Стратегически важният въпрос, следователно, е: "Кой какво си е представял, забърквайки тази каша?". Търсим онези най-дълбоки, запечатани от ранна възраст представи, които оцветяват последващото мислене, колкото и експертно да е то.


Влизайки в Афганистан (и впоследствие - в Ирак) американците си представяха света така, както винаги са си го представяли. От едната, светлата страна, са свободата, равенството в правата, демокрацията и върховенството на закона. Към тези неща се стреми всяко човешко същество на планетата. Те са най-успешно въплътени в САЩ, "Сияйния град на хълма". От другата, тъмната страна са потисничеството, произволът, безправието, властването чрез сила, а не чрез закон. Това никое човешко същество не иска, тъй като всички се стремят да постигнат своя версия на "Сияйния град на хълма".


Сегашният президент Джо Байдън обобщава тази американска нагласа още като вицепрезидент на Барак Обама, така: "Ние, американците, смятаме, че във всяка страна в преход някъде зад някой камък се крие един Томас Джеферсън или някой Джеймс Мадисън е залегнал зад някоя дюна".


Имайки тази нагласа, американците очакват, че когато те, като представители на "Сияйния град", се появят в някоя земя, в която властва тъмната страна, то всички населяващи я хора ще излолзват момента,


за да свалят от власт тираните и, с помощта на американците, да тръгнат да градят своя версия на Америка.


Във вид, чист до налудност, тази представа за света виждаме във филма на Кърт Ръсел Stargate (1994). Сюжетът накратко е следният. Поради някакъв "бъг" във времево-пространствения континиум шепа американски войници се оказват на планета, където всички са роби, тормозени от господари садисти. Американците се провикват: "Да живее свободата! Долу тираните!", робите викат "Ура!", захвърлят кирките и лопатите, хващат и връзват господарите си, накрая убивайки главния лош. Там някъде филмът свършва, но внушението е, че след напускането на американците (намират начин да се приберат) местните ще се организират да си изберат парламент, гласуват Конституция и обявят представителна демокрация.


Как би протекло действието обаче в една реална ситуация? Ето как.


Някакви хора, свикнали със своето положение нещо си копаят. Изведнъж от нищото се появяват някакви чужденци, които започват да викат против властта. Народът очаква тези непознати да си се върнат, рано или късно, в нищото, оставяйки населението да носи последствията. Местните захвърлят кирки и лопати, хващат и връзват непознатите и ги носят на господарите си с надеждата да им бъде увеличена дажбата ориз за проявена бдителност. И, разбира се, да си спестят забъркването в някаква каша, от която могат единствено да пострадат.


Това е реалността: ако тръгнеш да буниш едно напълно неподготвено за твоите каузи население, то незабавно ще те предаде на властта.


На гърба си тази реалност са изпитали големите български воеводи от втората половина на 19-и век, като Караджата например, предаван от българи на всяка крачка. На тази реалност американците се натъкват периодично от 50-те години на ХХ век насам, за последно - в Афганистан.


Защо в места като Афганистан хората не реагират по модела "Кърт", а по модела "Караджата", когато някой непознат, появил се отвън, им предложи версия на "Сияйния град"?


Моделът "Кърт", за да сработи, се нуждае от едно незаобиколимо предварително условие, а именно: към момента на появата на проекта "Сияйния град" хората вече да са осъзнали себе си предимно като свободни в решенията си индивиди, а не - като взаимно заменяеми, безлични частици на някой колектив. Нещо повече: необходимо е осъзнаване на себе си не просто като някакви си индивиди, а като "кантиански" такива, т.е. като уникални и неповторими, но и като свободни, равни и солидарни помежду си независимо от груповите си принадлежности.


Такова осъзнаване не се е оформило, исторически, никъде извън Европа и производните от нея политически култури и държави.


Навсякъде другаде представата за човешкото същество - що е то и какво следва да върши - е съвсем различна.


Да ви кажа как гласуват на избори в Узбекистан и особено в Туркменистан. Имат си хората ЦИК, РИК, СИК, тъмни стаички - всички атрибути на демокрациите, населени с "кантиански" индивиди. Влиза обаче в секцията мъж с голяма раница на гръб. Той е пратеник на старейшините на някое село. В раницата са личните документи на жителите на селото. В следващите няколко часа пратеникът гласува за всички тях.


На отправен от (чуждестранен) наблюдател въпрос - защо гласуваш вместо всички, защо те не са тук? - отговаря, искрено недоумяващ: "Защо да се разкарват всички? Старейшините обсъдиха и решиха за кого да гласува селото". Решението е колективно, а не индивидуално, защото там субектът, деятелят не е индивидът, а колективното тяло.


Тук обаче става интересно, тъй като има множество колективни тела, които са в изумително сложни и постоянно променящи се отношения помежду си. Има различни равнища на групата: семейство-род-село-клан-племе-етнос. Туркменистан, например, е в крайна сметка организиран около пет клана (техните емблеми са на държавния флаг), Узбекистан - около седем. Групови решения се вземат на всяко ниво от семейството нагоре, но големите въпроси за властта се решават на ниво клан. Всеки, който иска да управлява, трябва във всеки даден момент да има подкрепата на мнозинство от клановете - три в Туркменистан или четири (обикновено - пет) в Узбекистан. Властта не стъпва върху мнозинство, съставено от избиратели, а - от кланове.


В тази сложна плетеница от групови идентичности всичко - абсолютно всичко - е въпрос на


постоянно, всекидневно договаряне и предоговаряне; писани правила няма, няма и мандатност


на постигнати договорки. Войната също е постоянно договаряне между семейства, села, родове, кланове и племена - както знае всеки, който е чел достатъчно писмени свидетелства (такива има вече стотици) за афганистанската война от американски и британски участници.


Днес например старейшините на дадено село подкрепят американците. Но се разбира, че в някакъв бой те са пленили ислямист, който е зет на някой старейшина. Следват преговори с американците, които обясняват, че няма да пуснат пленника, защото законът важи за всеки. Старейшните изобщо не разбират, за какво иде реч и изоставят американците, съюзявайки се с талибаните.


Там, където не съществува отдаденост на кауза, по-голяма от рода (селото, клана) войната изглежда по следния начин. Обажда се талиб Абдул на своя баджанак Махмуд, който командва войсково подразделение на официалната власт: "Махмуд, твоите американци си тръгват. Хайде да не правим циркове и да излагаме и двата рода. Вие се предайте, а ние ще ви пуснем по живо - по здраво".


Ако на това очевидно здравомислие Махмуд не може да отговори нещо като: "Ще се бия в името на демократичен Афганистан, нищо, че си ми баджанак" - няма повод за бойни действия, които да изложат два уважавани рода. Махмуд не е в състояние да даде подобен отговор, защото за демократично отечество могат да се бият само автономни индивиди, а Махмуд не е такъв. Да не говорим, че талиб Абдул има на своя страна ясна и разбираема кауза: исляма, т.е. религията, която не иска от хората да са автономни индивиди, свободно вземащи собствени решения, а да се "отдават" на Аллах и да следват Неговите напътствия.


Режимът на постоянно предоговаряне на вече уж договорени неща сащисва западния човек и го поставя в безпомощно състояние.


Точно по този начин се сащисаха американците когато в момента, в който обявиха дата за окончателното си изтегляне от Афганистан, талибаните престанаха да спазват подписаните в Доха споразумения със САЩ. И настъпиха на широк фронт в цялата страна.


Изоставянето с лекота на поети ангажименти значи ли, както се пише тия дни, че не може да се има доверие на "дадената дума" на старейшини, талибани и такива като тях? Или че те постоянно лъжат, тъй като просто нямат нито чест, нито достойнство и не си струва изобщо да се говори с такива? Не съм чак такъв специалист, но подозирам, че "дадена дума" и "чест" имат различно значение при афганистанците (където субектът е групата) и при американците (където субектът е индивидът).


В Узбекистан например, когато мачканата отвсякъде опозиция поиска от властта "справедливост", това не означава онова, което очакваме ние: властта да престане да ги преследва и да ги допусне до политическия процес със съзнанието, че утре опозицията може да стане управляваща. В случая "справедливост" означава нещо съвсем различно: да бъдат изслушвани от властта, тя да им обръща внимание, а не да ги обижда и клевети пред хората.


В Китай, когато хора от средната класа споделят, че искат да могат да гласуват, това не означава, че искат да гласуват за кандидати, различни от комунистическите. Те просто искат да бъдат допуснати до гласуване на принципа "един човек-един глас", който не се прилага в Китай (за разлика дори от Узбекистан). Искат да участват, за да могат след това да искат от избрания (комунистически) кандидат някакви неща.


В Туркменистан пък изобщо не са в състояние да разберат, защо трябва да има политически партии:


"Защо да се делим? Нали, ако възникне проблем, носим го при старейшините и те ще го решат?".
Туркменистанците са доволни от тази система, тъй като преди нея, по съветско време, старейшините са били обезвластявани от функционери на компартията, което се е смятало за обида към всички.


Изобщо, преди да започнеш да строиш някому "Сияен град", е добре да питаш местните какво всъщност искат. В началото на американското нахлуване в Афганистан местните, уморени от талибанския терор, се радват. Пита ги репортер на CNN какво искат занапред. Отговорът е ясен (и сходен с туркменистанския): "Да ликвидирате властта на местните башибозушки главатари (war lords) и да върнете властта в съветите на старейшините".


Американските военни, обаче, правят точно обратното с цел намирането на съюзници на непосредственото бойно поле - сключват сделки с башибозука. В последната година-две именно тези сделки се разпаднаха, когато местните главатари се предоговориха с талибаните. А


обикновените хора не получиха онова, което всъщност искаха: представителство чрез старейшините. Получиха (временно) демокрация от западен тип, която повечето не са искали.


Затова при последните президентски избори (спечелени от онзи, който пръв избяга при навлизането на талибаните в Кабул) от 9.7 милиона избиратели по списъчен състав, гласуваха едва 1.6 милиона.


Духът на времето: Как стигнахме от Love Me Do до Доналд Тръмп
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

В различни културни реалност едни и същи думи имат различни значения. "Договор", "справедливост", "представителство" изобщо не обозначават едни и същи явления във Вашингтон, Кандахар, Ашхабад или Ташкент. Разликите в значенията идват от това, че тези думи са всъщност понятия. За разлика от простите думи (например "кокошка") те не отразяват нещо безспорно видимо в света, а изразяват нещо невидимо, свързано с определени вътрешни представи за света.


Онова, което повечето човешки същества, населяващи планетата искат в повечето време, е да се чувстват представени във властта, да живеят в някаква форма на представително управление. В Европа такова е съществувало стотици години, преди да бъде въведена сегашната форма на представителство (т.е. конституционна демокрация). Някои народи си представят, че представителното управление изглежда като американската демокрация. Други си представят управление на съвети на старейшини, кланове, родове и т.н. Всеки контекст трябва да бъде разбран, с неговите си представи и желания, преди да се пристъпва към решителни действия.


В крайна сметка да се опиташ да нахлузиш върху страни като Афганистан западен тип демокрация е все едно да се опиташ да нахлузиш върху американците управление на съвети на старейшините. Жалко, разбира се, за афганистанците, които оттук насетне се очертава да нямат нито едното, нито другото.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (118)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1260 Любопитно

  и при маймунките има доминиращи мъжки който се борят помежду си за "харема"
  ;)

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 2. 2 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1009 Неутрално  " Да се наблюдава как смелите Афганистанци воюват срещу най - съвременната военна техника и арсенал с възможно най - простите оръжия е истинско вдъхновение за всички , които обичат свободата . Тяхната смелост ни преподава най - важния урок - на този свят има неща , които си струва да се защитават . Аз казвам на жителите на Афганистан - ние се възхищаваме на вашия героизъм , на вашата преданост към свободата , на вашата неспирна борба срещу вашите угнетители и подтисници . " .

  Роналд Рейгън . 3. 3 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Казусът Афганистан: .....70 процента от американците подкрепят оттеглянето от Афганистан, точка .........  https://www.thechicagocouncil.org/commentary-and-analysis/blogs/us-public-supports-withdrawal-afghanistan

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 184 Неутрално

  Казусът Афганистан: .....70 процента от американците подкрепят оттеглянето от Афганистан, точка .........  https://www.thechicagocouncil.org/commentary-and-analysis/blogs/us-public-supports-withdrawal-afghanistan
  —цитат от коментар 3 на MPetr

  Украинците значи са леко разтревожени.....

  Свободата, Санчо...
 6. 6 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  "Имайки тази нагласа, американците очакват, че когато те, като представители на "Сияйния град", се появят в някоя земя, в която властва тъмната страна, то всички населяващи я хора ще излолзват момента, за да свалят от власт тираните и, с помощта на американците, да тръгнат да градят своя версия на Америка"

  Пълни глупости - влизането в Афганистан беше продиктувано единствено от 11/9 и нуждата спешно да се направи нещо против тероризма, за който Афганистан беше уютно гнездо. Съвсем отделен въпрос е там ли следваше да ударят янките или в Саудитска Арабия...

 7. 7 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  "На гърба си тази реалност са изпитали големите български воеводи от втората половина на 19-и век, като Караджата, например, предаван от българи на всяка крачка. На тази реалност американците се натъкват периодично от 1950-те години насам, за последно - в Афганистан."

  Присъщата за автора кухота...

  I Want To Believe
 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5755 Весело

  До коментар [#6] от "jazzdevil":

  В Сияйния (Слънчевия) град, живеят Незнайковци!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  С едно изречение г-н Дайнов - Хънтигтън е прав, а Фокуяма не.
  Те това е краят на исторята .... отлага се.

 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5755 Неутрално

  До коментар [#7] от "2.5":

  Всъщност, май е било точно така....
  И Че Гевара е ударил на камък с боливийските селяни.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 155 Неутрално

  Всичко за Авганистан.

  Exclusive Interview with former President Trump.

  https://video.foxnews.com/v/6268391410001 #sp=show-clips

 12. 12 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5755 Любопитно

  До коментар [#11] от "nmy381005793":

  Къде е Авганистан?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 13. 13 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Тази каша я забъркаха американците. сега света трябва да им оправя простотията!

  Комунистите са виновни!
 14. 14 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Либералната идейка се сгърчи сгромолясана на летището в Кабул - вседоказано фалшива.

 15. 15 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  До коментар [#6] от "jazzdevil":

  Това е пълна глупост 11.09 е претекст. И Осама го убиха (дали, или си умря по - рано от болест) в Пакистан. Не съм видял САЩ и Пакистан да воюват. Ал кайда е подпомагана от КСА и в началото от САЩ (бен Ладен се лекува в САЩ официално). Просто талибаните унищожиха над 95% от опиума и хероина в Афганистан. Това не хареса на ЦРУ и щастие, които използват парите от нелегалната търговия с наркотици, за плащаме на черни операции по света.

 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Любопитно

  САЩ намалиха бремето на безполезните разходи (по различни оценки от един до три трилиона долара) веднага щом стана очевидно, че стратегическата им цел – управляемият хаос – прекрасно ще се реализира и без активно присъствие.
  Всички задължения и всички рискове оставиха на нас - познайте накъде ще потече сега основният поток от бежанци.............

  [email protected]
 17. 17 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  До коментар [#15] от "Vlado Nikolov":

  И щатите...

 18. 18 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  Насила хубост не става!
  За афганците е Що годе ясно, ислям, племена, шериат.
  И вносът на демокрация когато равитието на обществата е около 10-15 поколения встрани е невъзможно.
  Но погледнете ситуацията в България?
  Без племена, без шериат, с някаква степен на образование.
  Защо все още търсим някой “силен” вожд?
  Защо сме против човешките права?
  Защо сме расисти?

 19. 19 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Любопитно

  Има заслужаваща доверие информация, че през последните две седмици през пакистанската граница ежедневно в Афганистан са били прехвърляни от 800 до 1000 души с оръжие, тоест имаме работа с обичайните за днешното време хибридна операция, държавен преврат, осъществени при активна подкрепа отвън, а демонстративното бездействие на американската армия убедително говори в полза на версията „договорен мач“

  [email protected]
 20. 20 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Е на всеки с повече от 5 гр мозък му е ясно, че САЩ целенасочено предадоха Афганистан заедно с американския с което оръжие на талибаните, за да дестабилизират целия район. Той се вижда какво целят гадовете...

 21. 21 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5755 Неутрално

  До коментар [#15] от "Vlado Nikolov":

  А имаше ли "претекст" (каквото и да значи тази странна дума) при нахлуването на СССР там, през 1980 г.?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 22. 22 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 674 Весело

  .."Тук става нещо различно и обясненията трябва да се търсят не на обичайните места.
  Не съм бил в Афганистан." ...

  Горе-долу до тук си заслужава да се прочете. Следват лукуми, които може да върти и суче на изпит всеки един студент по предмета Социология на източните общества в СУ.

  Who the fuck are you to lecture me?
 23. 23 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 184 Неутрално

  До коментар [#15] от "Vlado Nikolov":А имаше ли "претекст" (каквото и да значи тази странна дума) при нахлуването на СССР там, през 1980 г.?
  —цитат от коментар 21 на Незнайко в Слънчевия град


  Беше през 1979 след Коледа, 27.12. 1979 щурм на двореца на Хафизула Амин.

  Свободата, Санчо...
 24. 24 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 155 Неутрално

  :) Actually Afghanistan does not exist, there are twenty different tribal groups that coexist and fight in between. It is the first country though to recognized the USSR, Soviet Union, and Albert Speer the Chief Architect of the Third Reich was bound for Afghanistan before to receive invitation to become the Chief Architect of Nazi Germany.

  In general, Idyllic place that has been overrun by war for the last forty two years.

 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  Предполагам преди години е писал статии за възхвала на политиката на САЩ в Афганистан. :)

  Ма сега грантовете ли са спрели или някакво прозрение го е озарило другаря Дайнов. :)

 26. 26 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1155 Весело

  Това как американците били заблудени и какво очаквали, пък то не станало , са разбира се пълни глупости. Да, средностатистическият "реднек" играта не му е много ясна и може би вярва на приказките за "износ на свобода и демокрация". Но това изобщо не важи за елита, изобщо не са толкова тъпи управляващите и скъпоплатените анализатори в тинк-танковете - просто някои хора от няколкото военни авантюри направиха милиарди долари печалби, обирайки през бюджетните военни поръчки същите тези "реднеци". По бордовете на някои фирми е пълно с бивши генерали, адмирали и с висши служители на Пентагона.
  Класика ...

 27. 27 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 674 Весело

  Дайнов да вземе да погледне и след колко време след изтеглянето на съветскитата армия пада тогава правителството --- след повече от 3 (три) години! Това заслужава по-задълбочен анализ, отколкото размисли и спомени относно обществета на узбеките и таджиките, сами по себе си народи с много по-дълга историческа съдба, отколкото американскта нация.

  Who the fuck are you to lecture me?
 28. 28 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Има заслужаваща доверие информация, че през последните две седмици през пакистанската граница ежедневно в Афганистан са били прехвърляни от 800 до 1000 души с оръжие, тоест имаме работа с обичайните за днешното време хибридна операция, държавен преврат, осъществени при активна подкрепа отвън, а демонстративното бездействие на американската армия убедително говори в полза на версията „договорен мач“
  —цитат от коментар 19 на karabastun


  И аз преди няколко дни лансирах версията за договорен мач, за което има НЕМАЛКО доказателства...

  Ся, както и да го въртим, да ни се казва в очите, как НИКОЙ не продполагал, не знаел, не допускал как набързо цялата страна ще стане талибанска и пр. е СМЕХОТВОРНА тъпня, да не говорим за ПЪЛНАТА липса на сражения между уж лютите врагове - САЩ и НАТО с талибаните...

  Очевидно има договорка (спусках многократно текста на Споразумението между САЩ и Талибаните от февруари 2020 г.) и основната част от тази договорка е ТАЙНА.

  Талибаните направиха едни совалки - след споразумението със САЩ/НАТО ходиха на крака за челобитие в Москва и Пекин.

  Ако има договорка между САЩ, Русия и Китай за Афганистан - положението ще е едно, ако няма такава договорка - положението може да се втрича...

  С една дума - ще видим!

 29. 29 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 155 Неутрално

  Други въпроси за Авганистан ?

 30. 30 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Весело

  Мдааамм ... Афганистанците са виновни, разбрах!

  Е, поне не е Тръмп ...

 31. 31 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Изключително добър анализ. И тезата много добре се доказва и от коментарите под статията.

  Ние, на Балканите, също понякога трудно балансираме между групово-семейните и обществените отношения. За късмет сме в Европа, и законът има някаква сила.

  Ганьо обаче също така гледа на света през собствената си наследена култура - всички са маскари, конспиративни теории, и т.н.


 32. 32 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 803 Неутрално

  За да се говори за представителна демокрация, в политическото говорене трябва да отсъства неопределения колективен субект "народ" или "суверен" по славчовски. Партията представя някаква идейна платформа която най-често допада на конкретни социални прослойки с конкретни интереси и няма нужда да се харесва на целия "народ". Сблъсъкът на тези разнопосочни интереси и прослойки би трябвало да става в парламента, след което да се приема законодателство, удовлетворяващо по-голямата част от "народа".

 33. 33 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  Либералната идейка се сгърчи сгромолясана на летището в Кабул - вседоказано фалшива.
  —цитат от коментар 14 на Dimitar Kunev


  Нищо подобно!

  "Либералната идейка" си продължава похода в Запада.

  Това, което става с Афганистан е захлопването на страницата с Еднополюсния свят и официалното Възшествие на Многополюсния.

  И много моля да не ме "затапват" с "Путинизъм"!
  Въпросният "Многополюсен ..." вече от година-две го замлямлиха и най-видни Лидери на Запада, включително и в Щатите.

  Прочее ... докато погледите на всички бяха вперени в зрелището в Афганистан ... американски държавни ценни книжа за много и много милиарда долара са продадени от Китай на Русия.
  А през юни беше срещата в Женева на Байдън с Путин ...


  Такива ми ти работи ...

 34. 34 Профил на izq46648498
  izq46648498
  Рейтинг: 153 Любопитно

  Тоя и от това ли разбира вече???

 35. 35 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#26] от "georgievb":

  +++ от мен. Хората не могат да разберат , че не човешките права са важни за тези субекти били американци или руснаци , всичко е бизнес да могат да си продадат оръжията , какво им пука за живота на няколко милиона хора. Дори и американците са въоражавали Хитлер , ама като плащаше беше хубав , нали?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 36. 36 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 674 Неутрално

  "В крайна сметка, да се опиташ да нахлузиш върху страни като Афганистан западен тип демокрация е все едно да се опиташ да нахлузиш върху американците управление на съвети на старейшините. Жалко, разбира се, за афганистанците, ..."

  66,000 жертви афганистански военни, подлъгани от американците.
  50,000 жервти мирно население.
  други над 50,000 жервти ислямисти и други противници на агресията на НАТО.

  Статистиката предстои да се дописва ..

  И Дайнов сега излиза с : "Жалко, разбира се, за афганистанците." Освен западните ценности, явно добре е усвоил и западното дебелокожие или по-точно гьонсуратлък, ако трябва да сме в темата.

  Who the fuck are you to lecture me?
 37. 37 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#31] от "peaspiring":

  "Ние, на Балканите, също понякога трудно балансираме между групово-семейните и обществените отношения."


  Така е, защото "всички сме братовчеди".

 38. 38 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  След 6 януари във ФБР са постъпили повече от 200 000 доноса?! Всеки афганистанец знае как трябва да се наказва доносника, а американеца знае ли?

 39. 39 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Весело

  .."Тук става нещо различно и обясненията трябва да се търсят не на обичайните места.Не съм бил в Афганистан." ...Горе-долу до тук си заслужава да се прочете. Следват лукуми, които може да върти и суче на изпит всеки един студент по предмета Социология на източните общества в СУ.
  —цитат от коментар 22 на Helen of Bikini


  Чак толкова ли е паднало нивото на студентите?
  Старгейт, Боже мили!

  Прочее ... на Дайнов бих му препоръчал друга аналогия за обяснение - напълно аналогичната имплозия на Батиста в Куба. Пак срещу шепа хора с автомати и пак с американците зад гърба му.
  Просто тези режими са кухи и неприемани от народа, това е!
  Самият Запад си признаваше, че Гани и управляващите му са избрани напълно фашиво. Но го признаха и крепяха.
  Сега си търсят виновни за собствените си глупост и провал?

 40. 40 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 702 Неутрално

  добре де, как може преподавател по политически науки да смята модела на родовата военна демокрация и кланово предствителство за еднакво легитимен на парламентарната демокрация? в цялата конструкция за таджикистан, узбекистан и авганистан има пропуснато едно нещо- на тези народи никой не им е предложил истинска представителна демокрация, за да решат дали я искат. Защото в онова село, дето са дали паспортите си в торбата, няма избиорателна секция. Никой не е отишъл да ги пита защо се подчиняват на старейшините, там няма никакви централни институции, които да ги спасят от произвол. Бпог високо, цар далеко, старейшината коли и беси. Дали ще са военни главатари или старейшини или талиби глаоврези- докато властта е в тях, няма демокрация.Измъкването от родово-общинния строй не може да бъде дело на робите по селата.Те биват просто избити. Нали затова НАТО беше там, да им помогне. Само че по криворазбраната теория на Евгени Дайнов парите бяаха давани на феодалните кланове и държавата не беше институционализирана. По тази теория излиза, че сега афганистанците са получили каквото искат, но уви предпочитат да ги прегази самолетът, отколкото да останат.

 41. 41 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 674 Весело

  Изключително добър анализ. И тезата много добре се доказва и от коментарите под статията. Ние, на Балканите, също понякога трудно балансираме между групово-семейните и обществените отношения. За късмет сме в Европа, и законът има някаква сила. Ганьо обаче също така гледа на света през собствената си наследена култура - всички са маскари, конспиративни теории, и т.н.
  —цитат от коментар 31 на peaspiring


  Не всичко е изгубено!!! У нас има и една тънка жълтопаветна прослойка на върха на пирамидата, която успешно се е интегрирала в световния умно-красив елит и отвисоко громи Ганя (който, за жалост сега взе че пак обърка нещата, като избра Слави да кара влака.)

  Who the fuck are you to lecture me?
 42. 42 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 155 Неутрално

  Експорт на идеология е най-бързият начин на една Империя да изчезне от световната картата.
  Експорт на Nike е друго нещо.

 43. 43 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  щеше да се получи чудесна статия, ако авторът не бе допуснал да проличи:
  - колко "по-висш" се чувства от изостаналите туземци (което не приляга на умен възрастен човек);
  - колко му милее американската "конституционна демокрация", която не е никаква демокрация, защото демокрация може да е само пряката (което пристрастие не приляга на уж зрял човек с претенции да учи подрастващите животни що е то власт и как се ползва);
  - колко никак не се съмнява, че всички хора били искали да си турят на шията власт, която да ги уважава по разбираем за тях начин... а последното не приляга на умен възрастен човек.

  иначе наистина щеше да е страхотна статия...
  язък

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 44. 44 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#4] от "Bornagain":

  да ти таковам тюбетейката!

 45. 45 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 184 Неутрално

  До коментар [#4] от "Bornagain":да ти таковам тюбетейката!
  —цитат от коментар 44 на асен георгиев


  До там ли го докара? Толкова силен фетиш? Има нещо сбъркано във вас, "десните", знам си аз.

  Свободата, Санчо...
 46. 46 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#6] от "jazzdevil":

  ами Саудитска Арабия плащаше и дори планираше

  но удариха не нея, а простите ятаци

  защото с големите пари не се воюва, с тях се прави обща далавера, пардон - бизнес

  а главната и май единствена официална ценност на Америка са парите
  тъкмо това проличава рано или късно... и приказките за свобода и "върховенство на закона" (т.е. диктат на формализма, води се прогресивен, но според мен е по-примитивен от старейшински съвет, който може да прояви човещина, докато формалните правила са равнодушни и безчовечни) лъсват като лицемерие - а кой ще предпочете лицемерието?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 47. 47 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До коментар [#4] от "Bornagain":

  Като тръгнат да се изтеглят американците от тук, Дайнов ще е пръв на покрива на американското посолство да чака Чинука. Там, на покрива, тези разсъждения ще са му много полезни - как се е оказал там.
  —цитат от коментар 4 на Bornagain


  Ние сме европейци. Тези които не са да заминават за Афганистан или Русия.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 48. 48 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#10] от "Незнайко в Слънчевия град":

  ударил е на камък да обърне гръб към Кастро... много непредпазливо от негова страна

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 49. 49 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Доста плоско писание, пълно неразбиране на филосфията на лицемерието на изтока. Восток дело тонкое както се казваше в един филм, там закъсаха всички от ингилизте, през руснаците та до хамериканците, които потрошиха една капа пара на хартия, умело разпределена меьду оправилните хора.

 50. 50 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#22] от "Helen of Bikini":

  не, аналогиите на Афганистан с Узбекистан и Туркменистан са горе-долу приемливи

  но зле поднесени
  с високомерие към "диваците" и с трепетна любов към американските "ценности"

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 51. 51 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 184 Неутрално

  До коментар [#4] от "Bornagain":Ние сме европейци.
  —цитат от коментар 47 на Краси


  Единтвени в ЕС не сме допуснати в европейското Шенгенско пространство. И то в мирно време. Как би обяснил това?

  Свободата, Санчо...
 52. 52 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1228 Весело

  Въх, гледам как форумците-тролчета веднага наскачаха и почнаха да громят американския милитаризъм, експанзионизъм, империализъм, демокрация, и така нататък. Някои даже вече кроят планове за американското изтегляне от България. Да ме прощавате, ама кога янките окупираха Родината? М?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 53. 53 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#25] от "realguru":

  ами ако се вгледаш, ще видиш че пак хвали Америка за положените усилия и я оправдава - ах, имаха желание, ама не се получи...
  много е снизходителен към политиката на САЩ

  а коментар за зарязването на всички повярвали на "западните ценности", забележи, липсва
  а тъкмо това най-ясно говори за "ценностите"!

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 54. 54 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1228 Весело

  До коментар [#51] от "Bornagain":

  Това се обяснява с липса на доверие. Най-логичният отговор.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 55. 55 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#26] от "georgievb":

  +

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 56. 56 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#27] от "Helen of Bikini":

  точно това, което ти би искала да прочетеш, той с все сили заобиколи, затова заприказва за узбеки - за да не говори другото

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 57. 57 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 184 Неутрално

  До коментар [#54] от "tsyrvulan":

  Е нали сме европейци? Или само според нас? Заедно с турци и руснаци чакаме на нон шенген ситизънс.

  Свободата, Санчо...
 58. 58 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#39] от "xm...":

  аз направих геройско усилие да игнорирам фриволностите на Дайнов относно този филм и "поуките" от него... ама ти ми го напомни, уф...

  нищо де
  +

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 59. 59 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1228 Любопитно

  До коментар [#57] от "Bornagain":

  Та значи първо поясни какво според теб означава европеец. Пък после направи връзката между последното и шенген...в писмен вид та да го прочете форумето.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 60. 60 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 674 Весело

  До коментар [#47] от "Краси":

  По-полека младежо! Не че имам съмнения, че не си европеец, но те, "истинските европейци", не пращат никого никъде, напротив, щото са си мулти-лулти, са отворили врати за всички. А ти като някакъв Ганя пак ще пращаш от себе си по-надалече. :)

  Who the fuck are you to lecture me?
 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Американците, каквото можаха, направиха. Оръжия, армия, обучение, като не става , не става. Никой не е длъжен да осигурява на афганистанците щастлив и спокоен живот, без тяхно участие.

 62. 62 Профил на orchis
  orchis
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Четивото е написано увлекателно, но нещо му липсва тезата. Идеята че американците са се провалили да разберат народопсихолгията на месните след 20 години престой на терен, а някой друг (нестъпвал там, но обикалял съседни държави, които сами по себе си имат доста сложна и дълга история) я познава достатъчно добре че да може да дава акъл , е леко наивна. Примерите с доста посредствени филми не помагат особено. Историята говори друго. Елинизацията на тракийските племена, разпространението на римската култура и право са примери от древността. Американската окупация на Япония е по-пресен такъв. Та, износът на социално-икономически модел не е непремено невъзможен и не е като да не се е случвал. А и не е много ясно каква е точно алтернативата . Американците да създадат ислямски халифат?!?!
  Няколко факта, които ми прави впечатление че се пропускат:
  >> След атентатите, нямаше как САЩ да не отговорят. Т.е. нахлуването в Афганистан е принудително, а не продиктувано от желанието да се изнася демокрация.
  >> За 20 години са похарчени доста пари, но голяма част от тях са си останали в Америка. Т.е това си е било сериозен бизнес за някои хора там.
  >> Проблемите от хоаса в Афганистан, които тепърва ще гледаме, ще засегнат, в по-голяма степен, други държави - към днешна дата повторение на 9/11 е много по-слабо вероятно.

 63. 63 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Версията на г-н Дайнов ми харесва. Само обяснението дето всички членове на клана участвали във взимането на единно колективно решение ми звучи добропожелателно, но невярно.
  Един вид клановете да са някаква друга форма на демокрация. Хм.. ми не са. Поне тези в Турция не са. Старейшината ( ходжата) взема решенията, останалите му имат доверие и го слушат.

 64. 64 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  Ето един много хубав текст, "Трудно быть богом", който много по-кратко обяснява същото, а именно, както не може да се изнася комунизъм, така не може да се изнася и демокрация. По нашему още по-просто, насила хубост не става.
  https://echo.msk.ru/blog/ksonin/2889192-echo/?utm_source=smi2

 65. 65 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#62] от "orchis":

  Елинизацията на тракийските племена трудно може да се приеме за еквивалент. Траките и елините имат много подобни обществени отношения - царе, роби, селско стопанство и т.н. Елините изнасят малко повече култура и надстройки, но основата е подобна.

  Римската империя е тотално друга история - там няма разпространение, има налагане на собствен ред, закони и порядки. С бой за непослушните.

  Щатите не налагат, а се опитват да създават обществени отношения, на места, в които обществото се движи от съвсем други фактори и порядки. Което, очевидно, не проработва.

 66. 66 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 778 Неутрално

  плановете за Афганистан са били за 20г,и толкова е било и финансирането...просто са си мислили че за 20г ще могат да укрепят що годе най-важните административни центрове и столицата..но не са пресметнали корупцията и късогледството на така наречените афганистански ''лидери''.....просто онези са смятали че ще доят американците 100г...а тия приказки че нарочно са се изтеглили за да навредят на региона са смешни...те го стабилизираха доста но Пакистан не спря да налива пари и хора за да дестабилизира бедния си съсед...корена на тия талибани е в Пакистан.....не напразно Тръмп им спря финансирането...мисля чè беше около 300 млн $ на година,и другата грешка...трябваше да затворят по възможност границите ,особено с Пакистан и Вазиристан,от където идваше почти всичкото оръжие и хора ,воюващи с НАТО...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 67. 67 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  Следващите 20 години ще бъдат сцена на геополитическа битка между САЩ и Китай. Ставащото е част от тази битка. Целта е Китай да бъде ангажиран във вътрешен план с уйгурите, за които щатите предполагат, че ще бъдат подбутвани от Афганистан на верска основа.
  Само,че китайците нямат спирачки от рода на демокрация, права на човека и т. н. Бързо ще решат такъв проблем.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 68. 68 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  До коментар [#64] от "Oleg Iliev":

  Проблемът е показн много добре в книгата на Братя Стругацки - Трудно е да бъдеш бог.
  Там рефренът е точно този - че обществото трябва да премине определени етапи на развитие, които не могат да бъдат прескочени.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 69. 69 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1695 Неутрално

  До коментар [#64] от "Oleg Iliev":Проблемът е показн много добре в книгата на Братя Стругацки - Трудно е да бъдеш бог.Там рефренът е точно този - че обществото трябва да премине определени етапи на развитие, които не могат да бъдат прескочени.
  —цитат от коментар 68 на kvasimodo


  Ами нали аз цитирам човек който точно за тази книга говори.

 70. 70 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Евгений, не е за твоята глава това...

 71. 71 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  Страдат талибаните

  щото си нямат дайнов.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 72. 72 Профил на zhb31648475
  zhb31648475
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Американците са дебили, това е истината. Доказано и потвърдено. Дебили с огромно самочувствие и надменност, затова и светът е пламнал след глупостите им.
  Афганистан може да се модернизира и цивилизова като общество и държава. И може да му се помогне, но от мислещи хора, не от слабоумни коне с капаци. И не по американски модел 1 към 1. То какво ѝ е хубавото на Америка, че да прилагат американския модел, дори да приемем теоретично, че е възможно? Пълен кенеф.

 73. 73 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 587 Неутрално

  А къде отидоха 1 трилион долара?

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 74. 74 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  До коментар [#69] от "Oleg Iliev":
  Извинявам се, не разбрах.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 75. 75 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  Дайнов е добър геополитически анализатор. Преди време той много точно предвиди руските агресии над Грузия и Украйна. Сега също е точен като казва , че има народи , които са неподатливи за демокрация по западен образец. Такива са афганите , руснаците, тюркмените, азерите. В страни като Афганистан , Русия , Туркменистан не може да вирее демокрация. Русия изпусна своя шанс слез разпада на СССР да се демократизира. Сега същото прави Афганистан. Към тези страни Западът винаги трябва да се отнася с резерва , особено към Русия , която притежава атомно оръжие.

 76. 76 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Либералната идейка се сгърчи сгромолясана на летището в Кабул - вседоказано фалшива.
  —цитат от коментар 14 на Dimitar Kunev

  Войната в Афганистан, както и тази в Ирак бяха започнати от републиканците при управлението на Буш младши. Освен ако не искаш да кажеш, че републиканците са закърмени с либерални идейки, каквото и да означава това. Все пак е добре човек да се придържа към фактите, вместо да плещи неадекватни глупости.

 77. 77 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 947 Весело

  Явно на Дайнов му плащат на дума. Целия тоя двуметров ферман изчисетн от повторения и глупости е 4 думи и една запетайка: знам, че нищо незнам.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 78. 78 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 947 Весело

  До коментар [#75] от "tacheaux":

  Дайнов има една любима думичка: ТИРАНИН. Има фетиш към нея и към всичко свързано с "тирания". До колкото си спомням за Груция обясняваше, че едан тирания се сменя с друга... Пак казвам - до колкото си спомням. Не се насилвам да помня бръщолевенията на синия шаман.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 79. 79 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 944 Неутрално

  ВИНАГИ СЪМ СМЯТАЛ,

  че др. Дайнов е много умен мъж, макар и левичар, номенклатура и генеричен наследник на АБпФК. Тази статия затвърди мнението ми. Изчерпателен, точен, обективен и подкрепен с факти анализ.
  Има само една дребна подробност. Е Дайнов е обективен тогава и само тогава, когато пише за казус, към който няма никакви лични (материални, или свързани
  с такива) интереси.
  Затова и всичките му левичарски произведения (като рекламираната в статията книга за Тръмп) са неомарксистки боклук

 80. 80 Профил на Quest
  Quest
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Дайнов, дайнов, хората ли се опитваш да манипулираш или самият ти отдавна не знаеш дали отиваш или се връщаш. И ти си от тези - как им викаха - интелектуалци, но, уви, идиоти. И в Америка няма Сияен град - това е мираж за лапнишараните. На старейшините тук им викат хазяите (лендлордс) на страната. Те решават какво ще става. Републиканците и демократите са лявата и дясна ръка на олигархията. Това е по Чомски - също либералче като теб. А афганистанската армия буквално се стопи защото никой там не иска да си рискува живота за Кабулския университет където вече има магистърска програма по джендърски науки и цялата неолиберална свинщина, която в стани като Полша и Унгария не може да покълне, какво остава за Афганистан.

 81. 81 Профил на Ivan431
  Ivan431
  Рейтинг: 77 Неутрално

  До коментар [#16] от "karabastun": А дали е управляем ?

 82. 82 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Абе Гена и от Афганистан и военно дело ли разбираш? Олекваш да знаеш

 83. 83 Профил на Kalinoff Ivan
  Kalinoff Ivan
  Рейтинг: 147 Неутрално

  Дайнов ква е тази расистка и ислямофобска статия, ще ти спрат гранта , БХК ще се сезира ... Ти изкара афганците унтермешени неспособни на елементарно съществуване , а исляма човеконависна религия , която поробва хората...

 84. 84 Профил на ПРИСМЕХУЛНИК
  ПРИСМЕХУЛНИК
  Рейтинг: 21 Весело

  Досега не бях чел политически анализ, изпълнен с аналогии с холивуудска продукция. Надявам се повече и да не ми се налага да чета.
  Особено симпатично е, че си призна, че прави анализ за страна, в която не е бил и от която нищо не разбира. Великолепен гросмайсторски ход, направо ми секна мисълта.

  И от целият този тюрлюгювеч от аналогии със Старгейт, съседни страни, нито думичка, че Афганистан е страна, всъщност по-точно регион, населяван от различни племена и етноси. И всъщност това е далеч по-съществено от нелепите му аналогии и полети на мисълта...

 85. 85 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  стар филм стара лента ;)

  Не представляет новая модерна РФ.
  Завчера пасоль Жирков успокои обществеността.

  Капитуляцията на Российската амбасада в Кабул протекла гладко,
  в дух на friendly талибан другар атмосфера.

  Пристигнал анонимен отред талибани и уведомил амбасадата,
  че има нова охрана, по-сигурна.

  МВР охранители с радост се освободили от тежестта на собствено оружие,
  за по-сигурна охрана, според талибанския обичай.

  Бюрократичния персонал от 100 или 200 спокойно продължил обичайната си
  работа (хубава ама) российска...

  А онези гадовe, от Америка, се изнизаха в Америки ;)

  До коментар [#49] от "olimpipanov":

  Доста плоско писание, пълно неразбиране на филосфията на лицемерието на изтока.

  Восток дело тонкое
  както се казваше в един филм,

  там закъсаха всички от ингилизте, през руснаците та до хамериканците,
  които потрошиха една капа пара на хартия,
  умело разпределена меьду оправилните хора.

 86. 86 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Дайнов набляга изцяло на традициите и простотията. Само че талибаните освободиха Родината от нашествениците само за една седмица. Страна с огромна площ и 30 милионно население с най-различни етноси. При това с лоша инфраструктура и комуникации. Как стана това, Дайнов? Ми то за една седмица даже колет не може да стигне до Кабул от някакво затънтено място. Организация, планиране, комуникация и ръководство от степен непозната досега в никоя част на планетата. Всеки военен ще потвърди това. Интелект от много висока степен и качество. Примитивната ти теория не може да го обясни.

 87. 87 Профил на Milen Petrov
  Milen Petrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Гена, хем искаш да залъжеш, че нищо не разбираш от а в гъзънистан, хем да се похвалиш да у стан и т стан, че и си сръбнал и си отпорил накрая и мажеш , и мажеш.... Ама, има улави ,да ти се радват на глупостите...

 88. 88 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Един от най-слабите текстове на Дайнов. Но наистина изводите накрая са верни, само че са на ниво първокурсник в НБУ. Не може да си професор, а да пишеш на ниво първокурсник, обидно е. Първо, голяма глупост е, че светлината се е биела с мрака, всеки нормален европеец, който е на 30г знае, че тези войни не са никаква светлина, която се бие с мрак, а е чисто прагматично действие с точно определени геополитически и икономически цели, това че пропагандата промива мозъците на хората, които са надъхани с филмите на Марвел за деца не означава, че всички трябва да са на ниво на умствено развитие на тинейджър, Дайнов подцени грубо аудиторията в България. В Америка поради някои особености масата се развива по-бавно и до 40г могат да вярват в силата на светлината.

  Дайнов уж искаше да види етимологията на събитията, а нещо се разсея и се отплесна,. Ами кажи, кой създаде талибаните, с каква цел, кое племе е преобладаващо, защо те нарочно са радикализирани с уахабидския ислям, кой от Саудитска Арабия ги е радикализирал?

  Какво е отношението на Русия, Китай, Пакистан? Истинския анализ все пак трябва да стъпва и на сведения, трябва да носи и информираност, не може с няколко измислици премислици. Конструкцията на всеки анализ е да се сложат фактите на масата и след това да се разсъждава върху тях. Ето го анализа на Пасков, в него има и реч на Хилъри пред комисия, в която тя казва какви са били целите за създаването на талибаните:

  https://www.youtube.com/watch?v=g3l7WqYAinM&t=364s

  Човекът обяснява и защо не може да има кой знае колко голяма вълна от бежанци. Едното му видео го изтриха от канала, но и това не е лошо.

  https://www.youtube.com/watch?v=8qHczp0HKq4

  Вацев говори какви хора са бягали към летището, с доза приперлив хумор разказва какво се случва с подлогите на САЩ, които са и тук. Всички харесваме Америка и свободата, но някои подлоги продават държавния интерес, не могат да направят граница между подкрепа и погазване на националния интерес.

 89. 89 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Ето още малко от един по-истински анализ:

  https://www.youtube.com/watch?v=WAuSlRCwoPg&t=21s

 90. 90 Профил на Ogre
  Ogre
  Рейтинг: 325 Неутрално

  Препоръчвам на Дайнов да се фокусира върху разсъждения със същото заглавие, но за България и протестърските партии. Както и да пита останалите та....ни.

 91. 91 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  До коментар [#88] от "otrqdnik":

  Пасков и Вацев като анализатори да ги оставим там където са - в кабеларките за бабите от соца.
  Този път Дайнов е на ниво .
  Споделя и важни детайли.
  Обаче.
  Представите му за демокрация са все още наивни с това "един човек -един глас".
  Това го е нямало изобщо там където се е родила и реализирала идеята за демокрация.
  Само свободния човек има право да гласува и определя правилата.
  А кой е свободен?
  Този, който има поне двама роби да му чистят къщата около него.
  Опаа, тук се намесва и екологията - науката за дома и околната среда, май.
  Надяваме се да мине време и Евгени стигне до по-задълбочени разсъждения по темата.
  Или може би трябва да отскочим до Миндя и обменим мисли на по ракийца.

 92. 92 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  До коментар [#90] от "Ogre":

  Няма кво са се фокусира.
  Гук са същите милиционерски фамилни кланове.
  На сегашния зелен чорап, шеф на държавата кой назначи децата му в енергетиката?

 93. 93 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  До коментар [#88] от "otrqdnik":

  Отговарям Ви просто защото прочетох постинга Ви тъкмо когато мислех да напиша, че това е добър анализ на Дайнов, към който иначе имам някои морални резерви, които съм споделял преди.

  По-лесно ми е да смеля казаното от него от казаното от Вас.

  Естествено, че нещата са по-сложни и естествено, че би било добре д да се отчете ролята на предишните 20 години и руското влияние, както и другите.

  Но това би усложнило допълнително вече сложна тема.

  Аз самият се напъвам да разбера от няколко дни как е възможно след 20 години на място и излети тонове пари един от най-качествените американски продукти - армията - да се издъни толкова невероятно, че обучената и подкрепяна от нея огромна армия буквално да се покрие за 3 дни.

  Обяснението на Дайнов изглежда доста просто и реалистично и не се нуждае от допълнения.

  Реалистично е, защото е вярно, че американците си представят света наивно.
  Млада нация са, съвсем нормално поведение.

  Това им разбиране сработи в Азия с Япония, Южна Корея, Тайван...сработи дори в Китай (преди да се обърне срещу тях по простата причина, че Китай е по-голям като човекоресурс от САЩ)...но се издъни на много други места и Афганистан е последното.

  Аргументите, които изтъквате срешу качествтото не са неверни, но според мен просто не се отнасят по същество към нея.

  Критикувате го, че се е отплеснал, пък после изреждате 5-6 въпроса, които ама съвсем биха го отплеснали от основното обяснение.

  Повтарям, при всичките ми резерви към него според мен е направил доста просто и ясно обяснение на провала на Америка и по-специално скоростното падане на обучената и поддържана от Америка армия.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 94. 94 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  До коментар [#88] от "otrqdnik":Пасков и Вацев като анализатори да ги оставим там където са - в кабеларките за бабите от соца.Този път Дайнов е на ниво .Споделя и важни детайли.Обаче.Представите му за демокрация са все още наивни с това "един човек -един глас".Това го е нямало изобщо там където се е родила и реализирала идеята за демокрация. Само свободния човек има право да гласува и определя правилата.А кой е свободен?Този, който има поне двама роби да му чистят къщата около него.Опаа, тук се намесва и екологията - науката за дома и околната среда, май.Надяваме се да мине време и Евгени стигне до по-задълбочени разсъждения по темата.Или може би трябва да отскочим до Миндя и обменим мисли на по ракийца.
  —цитат от коментар 91 на k_


  Не съм сигурен, че това са идеите на Дайнов за демокрацията. То не е и от значение.

  Мисля, че по-скоро предава мисленето и разбирането на западния свят като контраст на племенните йерархии.

  И мисля, че е напипал същественото.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 95. 95 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  [quote#41:"Helen of Bikini"][/quote]

  Вярно, че "Ганя" обърка нещата. Оказа се, че Слави нито знае как, нито има с кого да управлява. Обра протестния вот, а не може да предложи нищо насреща, освен плагиати-социопати.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 96. 96 Профил на tsb00482740
  tsb00482740
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Най-добрата статия на Евгений Дайнов която съм чел.

 97. 97 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#18] от "Таралеж":

  Защото сме някъде по средата между Ориента и Запада. Голяма част от коментарите тук го доказват. Поздравявам Дайнов за добре написания анализ. Надявам се да хвърли малко светлина в тъмните кратуни на голяма част от драскащите тук. И ние не сме узрели докрай за демокрация от "западен тип". При нас родовете, племената и клановете са заместени от партийни такива.

 98. 98 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  До коментар [#93] от "Боби Колев":

  Не съм съгласен, ако ще пишем във стилистиката на добро и зло, май ще е по-добре да си пуснем да гледаме спайдърмен. Не може да ползваш пропагандни клишета в 1/4 от статията си, все пак хората със мисленето за спайдърмен са 10-15% от всички възможни читатели.

  Ако ще защитаваме позицията само на едната страна, какъв анализ изобщо може да бъде това? Когато анализ защитава само гледната точка на западния човек, то се нарича пропаганда, не анализ.

  Защо не каза, че от гледна точка на афганистанците това е национално освободително движение, щом нямаше никаква съпротива от въоръжените до зъби правителствени войски?

  Не може да има анализ без гледната точка на всички участващи субекти, без разрез на религиозните особености и позиционирането на Афганистан в уммата, отношението на арабската лига. Осношението на Северната лига, нищо не се каза за различните интереси на различните групи и племена в самия Афганистан

  Четете истинските автори, които познават реално събитията, а не толкова осакатен от информираност текст. Разбира се, за да може да е доволен читателя, той трябва да знае много по-малко за събитията от автора, но това не означава по никакъв начин, че статията е добра, липсват основни понятия характерни за това общество.

  Пасков поне се е потрудил да се консултира с участници в събитията, свидетели и арабски анализатори, Дайнов може да се е консултирал с посолството, най-много.

 99. 99 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 642 Неутрално

  "въоръжени с калашници, РПГ-та и джипове." - И по джапанки и чехли, няма по-голям позор!

 100. 100 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#98] от "otrqdnik":

  +++

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK