"Като труп". Как прокуратурата изкара полицейското насилие... обида

Арестът на Тони Липошлиев, заснет от Иво Божков.

© стоп кадър видео Иво Божков

Арестът на Тони Липошлиев, заснет от Иво Божков.Текстът е препубликуван от "Свободна Европа".


Десети юли 2020 г. Млад мъж участва във втория ден от протестите с искане за оставката на правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Ситуацията пред сградата на Министерския съвет ескалира, срещу полицаите летят бутилки, а те започват да задържат и влачат встрани протестиращи.


Младият мъж също е арестуван и два дни по-късно освидетелства при съдебен лекар различни свои наранявания по лицето, гърба, ръката и крака. После подава сигнал за полицейско насилие, но прокурорската проверка завършва със заключение, че се е "самонаранил". Разследване не е образувано. Той също не е обвинен в нищо.
Това е кратката история на тогава 28-годишния Тони Липошлиев. Той е един от хората, които бяха заснети в показаните миналия петък в парламента шокиращи кадри как протестиращи са хвърляни един върху друг от полицаи, докато са със заключени с белезници ръце на гърба.


Оповестяването на въпросния видеозапис провокира извънредно заседание на Народното събрание, на което депутатите решиха да повикат на изслушване главния прокурор Иван Гешев. Служебният вътрешен министър Бойко Рашков пък съобщи, че е разпоредил повторна проверка на действията на полицаите в онази нощ.


До неделя беше известно единствено, че четирима униформени са били наказани дисциплинарно за превишаване на правомощията си на 10 юли 2020 г. След показването на кадрите от полицейското насилие обаче, от прокуратурата съобщиха, че четирима служители на МВР са били обвинени за нанасяне на леки телесни повреди на протестиращи. Кога точно е станало това все още не е ясно


Задържането на Липошлиев


Тони Липошлиев се появява на злополучния за него протест между 22.15 и 22.30 часа, посочва той в жалбата си до Софийската районна прокуратура (СРП), с която "Свободна Европа" разполага. Твърди, че е отишъл по собствено желание там и не е извършвал никакви хулигански действия. Малко по-късно отива в по-предните редици на протестиращите и разказва, че в този момент напрежението между тях и полицейския кордон е ескалирало.


"Част от хората започнаха да се блъскат с полицията. Първоначално нямаше по-сериозни проблеми и хората се отдръпнаха от полицаите, но след това имаше втори сблъсък, по-голям от първия, при който видях, че неизвестни за мен лица започнаха да хвърлят и бутилки", посочва Липошлиев в жалбата си.


По думите му в този момент полицаите са тръгнали напред, изтласквайки тълпата. Тогава той е забелязал, че няколко униформени тръгват към него и затова е побягнал в посока към подлеза пред главния вход на бившия партиен дом, сега административна сграда на парламента.


Когато слиза в подлеза обаче, Тони вижда, че той е заключен с решетки, затова се обръща и тръгва отново нагоре по стълбите. Там го пресрещат няколко полицаи, които го свалят на земята. Разказва в жалбата си, че в този момент униформените са започнали да го ритат и удрят с юмруци и палки, въпреки че е неутрализиран. При свалянето му на земята Липошлиев се порязва на парчета от счупени бутилки. След това е отведен при другите задържани зад колоната на Министерския съвет.


"Там ме накараха да съм с лице към стената и започнаха да ме ритат - двама или трима полицаи, след което ме свалиха с лице към земята и продължаваха да налагат ритници основно, въпреки че бях неутрализиран и с белезници. Отправяха към всички нас, задържаните лица, всякакви обидни епитети и при положение, че сме неутрализирани те продължаваха да ни ритат, а на някои от другите задържани започнаха да им пръскат лютив спрей, част от който и аз усетих", продължава жалбата на Липошлиев.


По думите му след това е бил хвърлен "като труп" върху другите задържани и бил накаран от полицаите да пълзи, за да се изравни с телата на останалите. Малко по-късно всички са откарани в Трето районно полицейско управление.


Медицинското свидетелство


Два дни след тези събития, на 12 юли 2020 г., Липошлиев отива да си освидетелства нараняванията при д-р Александър Апостолов, доцент в Катедрата по съдебна медицина и деонтология при Медицинския университет в София.


В документа, с който "Свободна Европа" разполага, съдебният медик посочва, че е установил охлузвания на лявата скула, дясната ръка и дясното коляно, кръвонасядания по долната устна, гърба, дясната ръка и мишница и порезни рани на дясната предмишница на младия мъж.


В заключението се посочва, че е възможно порезните рани да бъдат получени от "парчета от счупени стъкла". По повод кръвонасяданията и охлузванията на Липошлиев, д-р Апостолов пише, че те се дължат на "удари с или върху твърди тъпи, тъпоръбести и продълговати цилиндрични предмети".


Медицинското свидетелство завършва с констатацията, че "всички тези увреждания биха могли да бъдат получени по начин и време, както съобщава освидетелстваният" и те са му причинили "временно разстройство на здравето, неопасно за живота".


Двата видеозаписа


По случайност арестът на Липошлиев е заснет от журналиста и общински съветник в София от "Демократична България" Иво Божков, който излъчва на живо в социалните мрежи протести от години. В онзи момент Божков снима с гръб към входа на бившия партиен дом приближаващите го полицаи, а на заден план (около 01:26 мин. на клипа) се вижда как Липошлиев се спуска в заключения подлез.


Преследващите го полицаи очевидно привличат вниманието на Божков и той се приближава към тях, точно когато мъжът се качва обратно по стълбите и е свален на земята. Един от униформените прави опит с ръка да отклони камерата, но тя все пак улавя как четирима-петима полицаи се скупчват около падналия Липошлиев. Виждат се ритници и блъсканица.


Секунди след това задържаният е завлечен в посока към Министерския съвет като камерата на Божков спира да го следи и се фокусира върху счупените стъкла, палка и шапка на жандармерията, които са останали на мястото, където той преди миг е бил свален.


Заключителната част от описаната в жалбата на Липошлиев хронология е заснета от камерата на фасадата на Министерския съвет. В тези кадри обаче не се вижда той да е оставян с лице към стената и да е ритан. В клипа на Божков се вижда, че задържаният е облечен с черен дълъг панталон и черна тениска. Единственият с това облекло в записа от охранителната камера се появява в кадър в 22:55:00 часа. Таймкодът е изписан в горния ляв ъгъл на кадъра.


На последните кадри с Липошлиев от камерата на Божков се вижда как той е отведен сам от няколко полицая с шлемове на главите си. В тези, които бяха показани в парламента обаче, той се появява за пръв път заедно с още един протестиращ, с който са придружавани от двама маскирани служители на реда, които не носят шлемове нито на главите си, нито в ръка.


Липошлиев и другият протестиращ, който е с къси панталони и бяла тениска, са оставени на земята до другите заключени, след което придружаващите ги полицаи се отдалечават. Тогава техен колега, дотичал преди секунди от мястото на протеста, ги хвърля един след друг върху телата на останалите арестанти.


Прокурорското постановление


Към жалбата, подадена от адвокат Владимир Иванов, защитаващ Липошлиев, е приложен записът на Иво Божков с подробно описание в кой момент се появява клиентът му. Освен това е направено доказателствено искане "да изземете и прегледате видеозаписите от камерите, които се намират под колоните на Министерски съвет от 10.07.2020 г. в часовия диапазон 21:30-24:00".


Следва прокурорска проверка, водена от Иван Иванов от СРП, която завършва с отказ за образуване на досъдебно производство. В постановлението си, с което "Свободна Европа" разполага, обвинителят обаче не коментира нито кадрите на Божков, нито искането да бъдат иззети записите от камерите на Министерския съвет. Не изяснява по никакъв начин и какво точно се е случило от момента, в който Липошлиев е отведен пред бившия партиен дом, до момента, в който се появява в записа от охранителната камера.


Вместо това прокурор Иванов се фокусира основно в лингвистичен анализ на обясненията на трима души - Иво Божков, друг задържан в същата нощ и полицай, участвал в охраната на протеста. От постановлението става ясно, че общинският съветник е видял как един от полицаите е "подритнал" Липошлиев при задържането му.


"От използваната дума е видно, че насилие не е прилагано, а по-скоро става въпрос за унижаващо достойнството на падналия действие, демонстриращо превъзходството на дееца. Същото не е насочено към нарушаване на телесния интегритет, а цели унижение на пострадалия", анализира прокурор Иванов.


Той цитира и думите на задържания Антон Николов, който "е видял как водят Липошлиев и го хвърлят на земята, тъй като той бил с белезници". Прокурорът определя като достоверни разказите на Божков и Николов, "тъй като същите са участници в протеста" и "очевидно не поддържат позицията на МВР - едната страна в спора".


"Същевременно и двете лица не споменават за никакъв побой над Липошлиев нито на стълбите на Министерски съвет при задържането, нито под колоните на сградата!"


Иванов обаче не коментира обстоятелството, че нито Божков, нито заключеният на земята в онзи момент Николов е имало как да видят какво се случва с Липошлиев преди да бъде оставен под камерата на Министерския съвет.


Видеозаписите не се споменават


Освен това изводът на обвинителя не е подкрепен с анализ на съществуващия запис от камерата на Божков, а кадрите зад колоната на Министерския съвет дори не се споменават. Той обаче цитира полицая Любомир Христов, чийто разказ се концентрира върху факта, че Липошлиев е носил шал с български трибагреник на врата си.


"Същият посочва, че лице, носещо шалче с трибагреник на врата си (съгласно облеклото и описаните последващи действия, това несъмнено е Липошлиев) проявявало агресия и хвърляло стъклени бутилки срещу полицейския кордон, като след това опитало да избяга през подлеза, но той бил затворен и лицето се върнало обратно на стълбите, където паднало и срязало ръката си на търкалящите се по земята бутилки. Тогава Липошлиев бил задържан", пише прокурор Иванов.


Задържаният обаче не е обвинен в хулиганство. По този повод обвинителят отбелязва в постановлението си само, че това е било от компетенцията на дежурния му колега, "на когото са докладвани случаите със задържани лица". Тоест, прокурорът, преглеждал данните за арестуваните на 10 юли 2020 г., не е преценил, че Липошлиев има за какво да бъде обвинен.


В крайна сметка Иван Иванов от СРП констатира, че "няма данни за насилствени действия срещу Липошлиев под колоните на Министерски съвет". Според неговия анализ "действително на Липошлиев е разпоредено да се нареди в редица като той е извършил това пълзейки, но именно с това разпореждане служителят на МВР се е въздържал да предприеме физически действия по преместване на Липошлиев, които биха били по-неприятни за същия".


"Подритването на Липошлиев от служител на МВР представлява действие, унижаващо честта и достойнството му", което прокурорът квалифицира като "публично нанесена обида", за която потърпевшият би могъл да внесе частна тъжба в съда, но не го е направил.


Накрая идва и основният извод на Иванов: "Предвид липсата на данни за удари върху Липошлиев, включително от обясненията на други участници в протеста, следва извод, че същият се е самонаранил при пълзенето."


В постановлението му са споменати имената на четирима наказани полицаи заради събитията на 10 юли 2020 г. - Андон Андонов, Стоян Стоименов, Димитрова и Алиев. Иванов обаче посочва, че "предвид влезлите в сила дисциплинарни санкции, същите се явяват пречка за търсене на наказателна отговорност".


"Нашето доказателствено искане изобщо не е коментирано в постановлението за отказ да образува досъдебно производство, буквално то е било игнорирано. В същото време в своя акт прокурорът извежда аргументи от дисциплинарната проверка в МВР, към която би трябвало да са приобщени тези видеозаписи без да коментира самите записи. Тъй като самите видеозаписи не са били коментирани, логично не е била извършена видеотехническа експертиза, което показва нежеланието случаят да бъде разследван професионално и задълбочено", коментира адвокат Владимир Иванов пред "Свободна Европа".


По думите му клиентът му се сблъсква със същото отношение и от Софийския районен съд, пред който обжалва заповедта си за задържане. Делото все още е висящо, а засега разглеждащият го съдия Георги Крушарски не е изисквал видеозаписа от камерата на Министерския съвет.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Мястото на тази прокурорка, както и на самия каскет, не е в съдебната система, а в затвора.

  No Pain No Gain
 2. 2 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1047 Гневно

  Милиционерска свинщина и произвол. Естетвено - ненаказана...

 3. 3 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  имал следи от удари на тъпоъгълници

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Малко го понабили :)

  Друг път ще знае като ходи на протест да не е в предните редици, нито да бяга като тръгнат да го гонят. Или да бяга, ама да не влиза в подлези. :)

 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  "Там ме накараха да съм с лице към стената и започнаха да ме ритат - двама или трима полицаи, след което ме свалиха с лице към земята и продължаваха да налагат ритници основно, въпреки че бях неутрализиран и с белезници. Отправяха към всички нас, задържаните лица, всякакви обидни епитети и при положение, че сме неутрализирани те продължаваха да ни ритат, а на някои от другите задържани започнаха да им пръскат лютив спрей, част от който и аз усетих...”

  Пожелавам на всички защитници на Бойко Борисов, Иван Гешев, сарайското статукво, садистите-милиционери и на издевателствата над ВЪРЗАНИ ХОРА да им се случи същото, като на това момче.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  Кекаво пипа родната милиция, да се учи от талибаните в Афганистан:

  https://faktor.bg/bg/articles/novini-svyat-talibanite-otkriha-ogan-po-protestirashti-v-provintsiya-nangarhar-ima-ubiti

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Пожелавам на всички защитници на Бойко Борисов, Иван Гешев, сарайското статукво, садистите-милиционери и на издевателствата над ВЪРЗАНИ ХОРА да им се случи същото, като на това момче.
  —цитат от коментар 5 на Norman Granz


  Би ли ни обяснил защо да ни се случва това след като не се бием с полицията?

  Е на предишните протести като избраха Пеевски за шеф на ДАНС аз лично ходих и участвах. Но те бяха мирни протести. Имаше само една вечер там някакви сценки с един автобус, счупено стъкло на автобуса и пр. Само че аз не съм бил тогава и не поддържам такъв вид протести.

  Ако протестиращите бяха мирни, никой нямаше да пострада.

 10. 10 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Накрая идва и основният извод на Иванов: "Предвид липсата на данни за удари върху Липошлиев, включително от обясненията на други участници в протеста, следва извод, че същият се е самонаранил при пълзенето."

  В ръцете на герболяшкатите заптиета и кадии, всички граждани се самооковават, самонараняват, самоснимат, самоарестуват, самокарат в РПУто, самоосъждат и сами отиват в панделата. Да се чуди човек за какво са ни, след като гражданите всичко сами правят.

 11. 11 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  А бе къде се скри оная гнила тиква от Банкя, заради чиито чекмеджета милицията е готова да убива. Да си глади раираната пижама и да си готви тоалетни принадлежности.

 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Винаги когато е имало протести на "демократичните" сили срещу комунягите - винаги са били мирни, да не е винаги в повечето случаи. А комунягите са се опъвали и не са давали оставки.

  Само комунягите като протестират и гледат да окървавят протеста, щото по мирен начин не могат да вземат властта.

  Ама Чалгаря много гадно ви прекара. Тамън се виждахте с БСП в управлението. :)

 13. 13 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Абе, г-н Слави Трифонов и г-н Тошко Йорданов били ли са бити на протестите от милиционерите на г-н Бойко Борисов?
  И защо двамата не се оплакват, че са били подслушвани, защото прокуратурата ги е обвинила по чл.95 от НК за „насилствено сваляне на властта чрез въоръжено въстание“?

  Тяхното става малко като др. Тодор Живков преди 9-ти септември – бил е полулегален, защото се е криел, но никой не го е търсил.
  Те пък са водили люта битка с г-н Борисов и г-н Гешев, но последните двама въобще не са разбрали.

 14. 14 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  До коментар [#10] от "Индиана":

  И в този момент заподозреният, както беше с белезниците, се хвърли на земята и започна да си утря главата в моите кубинки.....

 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  До коментар [#10] от "Индиана":

  “В ръцете на герболяшкатите заптиета и кадии, всички граждани се самооковават, самонараняват, самоснимат, самоарестуват...”

  Бойко Методиев Борисов ще остане в колективната памет на нацията с два неизтриваеми образа:
  1. шкафчето с пачките и кюлчетата злато, а отгоре - пистолет Глок и тубички Ламизил против гъбички на краката; и
  2. кадрите с повалени на земята ВЪРЗАНИ пора, които някакви изверги ритат, налагат с палки и тъпчат с ботинки.

  След тези две картини мисля, че само дълбоко покварени и зависими от копанята му хора биха гласували за него.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  И защо двамата не се оплакват, че са били подслушвани
  —цитат от коментар 13 на Боян Баянов


  Що да не би Рашков или оня от отровното трио да каза, кои са подслушваните. :)

 17. 17 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  До коментар [#12] от "realguru":


  ..Само комунягите като протестират и гледат да окървавят протеста, щото по мирен начин не могат да вземат властта....
  —цитат от коментар 12 на realguru


  Кога беше последният голям протест на комуняги? Спомних си, Соболевата акция...

 18. 18 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Сега става ясно защо Гешев в маскве се среща с дрогара Чайка. Ходил е обмяна на опит за бой на арестувани. Ако положение се спече, нищо чудно да извади и дамаджаната с Новичок, дар от масковските таваришчи.

 19. 19 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Всичко това събира на фокус управлението на Бойко Борисов и ни крещи в лицето:

  Никога повече!

 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  До коментар [#18] от "gianni":

  “Сега става ясно защо Гешев в маскве се среща с дрогара Чайка.”

  Идеята да обяви морно протестиращи хора за “метежници” и “терористи” като основание да ги подслушва и да използва груба сила срещу тях, едва ли се е родила в спарената му от каскета глава.

  Това са точно похватите на “брацката” прокуратура на Юрий Чайка.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  До коментар [#20] от "Norman Granz":

  “морно протестиращи” >> мирно протестиращи

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  До коментар [#9] от "realguru":

  Те, протестите, бяха мирни до 22:00, когато повечето мирно протестиращи хора се разотидоха. След това там останаха младежи, решили, че трябва да ги дават по телевизията.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 23. 23 Профил на Roumen Stoilov
  Roumen Stoilov
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Много вероятно е полицейското насилие да е инсценирано от мними полицаи. Кой редовен служител на мвр ще тръгне да бие под камерите, и кой такъв не знае къде има камери. При това не скрити камери.

 24. 24 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#16] от "realguru":
  "Що да не би Рашков или оня от отровното трио да каза, кои са подслушваните."

  Това може официално да каже само г-н Иван Гешев.
  И той е обещал да каже, ама друг път.
  Иначе подслушваните се знаят, но Рашков не може сега да ги обяви, защото ще наруши законите и гавазите на Гешев ще го погнат.

 25. 25 Профил на koshev
  koshev
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Моля от тук нататък да се слагат снимки на всички пролурори и замесени полицаи, за да знам като ги видя на улиицата да ги заплюя или да ги посоча на детето и да обясня, че това са лоши хора и какво точно лошо са направили. Недосегаемите.

 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  Тези по-ниско стоящи в йерархията прокурори като Иван Иванов от СРП и други подобни трябва да бъдат подложени на подробен разпит и в последсвие обвинени в целенасочено неизпълнение на задълженията им.
  После те сами ще се разприказват (едва ли има човек, който да не се защити всестранно) и така ще се стигне до главните разпоредители на насилията и гаврата.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  До коментар [#23] от "Roumen Stoilov":

  Първо 4ма от полицаите са наказани дисциплинарно. Второ как си представяш фиктивни полицаи да бият инсценирано на метри от няколкостотин инстински полицаи и пред камерите на МС, които се наблюдават от НСО, а никой да не ги арестува?

  Май вече съвсем изтрещяхте в опорките.

 28. 28 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#23] от "Roumen Stoilov":

  Хич не е вероятно полицейското насилие да е инсценирано, вече се знаят и имената на мильовците и на мильовката. Тепърва обаче ще разберем какво са правили Делта там и кой повика агитките да хвърлят бутилки. Дойде краят на десетилетното управление на милиционерите и прислугата на висшия ешелон на БКП: шьофорчета, склададжии, разтривачи на уши и тям подобни боклуци.

 29. 29 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#12] от "realguru":
  —цитат от коментар 17 на lz73


  Умните и красивите от проДАй България са най-големите комуняги, щото не търпят чуждо мнение, освен това са и големи лицемери и са за насилието. Баш точно както комунягите 44-та.

 30. 30 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  Освен шкафчето и битите деца , бай Х ще остане в историята с руско-турския поток и ремонтите на ремонтите

 31. 31 Профил на izq46648498
  izq46648498
  Рейтинг: 173 Весело

  Почти съм сигурен, че никой от коментиращите не е бил от страната на полицията на нито един протест.

  И съм напълно сигурен, че нито един от протестиращите не е казвал на полицаите, какви са, както ще направи с тях, родата, майките, дъщерите и т.н.

  ....

  Едно време, по мачовете, милиционерите биеха... яко (повечето)... И тогава и двете страни знаеха защо и какво се случва.

  Сега ени пе**рас*4*та, искат да размахват бухалки, да казват на полицаите какво ще им направят (вкл и докато са задържани и с белезници) и искат после да няма последствия за тях.

  Ми не знам - освен да поискаме от Мелмак да ни хранят - щото, така или иначе ще искаме какво ли не от Господ, феите и др. отговорни другари....

 32. 32 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  Интересно е,че на 10. 7 някакви хвърлят бутилки , на 9.2 някакви хвърлят бомбички и милицайките не хванаха НИТО ЕДИН от тях ,а биха и арестуваха случайни хора .

 33. 33 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Неутрално

  До коментар [#23] от "Roumen Stoilov":

  "Много вероятно е полицейското насилие да е инсценирано от мними полицаи."

  Не! С полицията са се сбили подобни на ето тези от втората снимка в линка по-долу:

  https://www.mediapool.bg/zhandarmeriya-brani-agitkata-na-geshev-ili-kak-se-izbira-glaven-prokuror-video-snimki-news299388.html

 34. 34 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#22] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Помниш ли пълния член? Той е за тебе!

  А с инфантилния си ник от детска книжка през Съветското време имаш и инфантилни постове. Повече коментар нямам.

 35. 35 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  До коментар [#31] от "izq46648498":

  Милицайче , от ,,едно време " до сега знаеш ли каква е разликата ? Не знаеш разбира се ... Закони ,демокрация ,човешки права за теб са празни думи.

 36. 36 Профил на izq46648498
  izq46648498
  Рейтинг: 173 Любопитно

  До коментар [#35] от "hodounski":

  а) не знаеш на кого говориш,
  б) не знаеш какво говориш,
  в) отговаряш не по темата.

  умствено предизвикан ли си, функционално неграмотен, или просто с купено СУМПС?

 37. 37 Профил на _rookie
  _rookie
  Рейтинг: 183 Неутрално

  Иван Иванов - още една калинка на каскета.

  Янаки Стоилов да им събира имената и да внася искане във ВСС те да бъдат дисциплинарно уволнени.

 38. 38 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  До коментар [#22] от "Незнайко в Слънчевия град":

  И така дае (а не е така), защо тези уроди бият вързани хора.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 39. 39 Профил на Тирбушон
  Тирбушон
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Значи те хвърляли бутилки ама МВР виновно че са се порязали на тях

  Накрая всичко ще бъде наред, ако нещо не е наред, това просто не е края
 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Извратеняци. Полицаите не минават ли на психотест? Живота на хора зависи от тях, а те се държат, като зверове.

 41. 41 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1487 Любопитно

  До коментар [#38] от "Чарли Мишкин":

  Може би за да им разяснят ситуацията, невъоръжени и незащитени полицаи с жилетки "антиконфликт" да бъдат с целени с бутилки скришом от тълпата? Понякога анонимността помага, понякога не.

 42. 42 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  До коментар [#31] от "izq46648498":

  Полицаите по закон имат определени правомощия и задължения.

  Няма проблем да разбутват, удрят при нужда и т.н., докато се борят с някого и опитват да го укротят. Разбира се, тъй като са екипирани и въоръжени, имат ограничения каква сила могат да използват спрямо ситуацията. Примерно на невъоръжен не могат да му изкарат пистолет и да го застрелят, че можело да ги удари.

  След укротяването НЯМАТ НИКАКВО ПРАВО ДА БИЯТ И Т.Н. Вече усмиреният човек е защитен от закона и международните конвенции.

  Пример е войната- убиваш, осакатяваш врага по време на боя. Когато вдигне ръце и се предаде, всяко насилие спрямо него е военно престъпление.

  Като някои редят опорки за това как действала полицията по света, забравят втората част. Никъде не се вижда по кадри и от най-бруталните протести във Франция, където се палят коли и боищата са наистина хард, задържан човек да е бит. Връзват, качват в колата и продължават. Да не говорим да има случаи да се гаврят сексуално със задържани жени, да ги обарват, снимат разголени и т.н.

  В САЩ почнаха диви протести и лумна цял свят заради полицай седнал върху усмирен задържан. Вярно, тогава и го задушиха. Никой не каза, че с дребната си кражба задържаният е виновен, че е бил убит. Всички скочиха срещу полицията. На 10.7.2020 в кадрите се вижда как тежко екипиран над 100кг полицай сяда върху момче 50-60кг, което е проснато на земята. При нас е нормално. Ако го беше задушил така?

  Не трябва да залитаме като футболните агитки да казваме, че всичко на нашия отбор(партия) е правилно, а на другите не е. Трябва да сме хора и да уважаваме законите и нормите на обществото. Ако нашият човек спъне противников играч, то дузпата е правилна и съдията не е...., а нашият играч явно е ....... и е виновен, че са ни вкарали гол.

 43. 43 Профил на izq46648498
  izq46648498
  Рейтинг: 173 Весело

  До коментар [#38] от "Чарли Мишкин":

  Ходи някъде да пофърлят камъни по тебе, без да имаш право да се местиш много - ще ти помогне в разбирането.

  Гледай камъните да са поне килограм (като тегло, ако не схващаш).

 44. 44 Профил на Гергана
  Гергана
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Много вероятно е полицейското насилие да е инсценирано от мними полицаи. Кой редовен служител на мвр ще тръгне да бие под камерите, и кой такъв не знае къде има камери. При това не скрити камери.
  —цитат от коментар 23 на Roumen Stoilov


  А съвсем вероятно това беше полицейски произвол, подплатен от чувството за тотална безнаказаност на тези примитиви в униформа и вярната им служба към тогавашните управляващи.

 45. 45 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1487 Весело

  До коментар [#40] от "Роси":

  Ама то имало и българче от чужбинско бре, как си позволяват да се месят във вътрешната политика на страната? Не ми отговяряй, в случая просто те цитирам

 46. 46 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1487 Любопитно

  До коментар [#30] от "hodounski":

  Всички са пълнолетни и пълноправни граждани на РБ, що не се пробваш да се обърнеш към някой от тях с "дете"?

 47. 47 Профил на izq46648498
  izq46648498
  Рейтинг: 173 Разстроено

  До коментар [#42] от "атанас":

  Изчетох всичко и съм напълно съгласен с това, това са и моите разбирания.

  Също така мисля следното:

  полицията, като репресивен апарат, притежаващ и имащ правото да упражнява сила, значително превишаваща тази на обикновения гражданин, е под специален закон - което е правилно.

  обществото също се регулира от достатъчно закони - като започнем от Конституцията и стигнем примерно до този за събиранията, митингите и манифестациите.

  до тук добре. и надеждата е, че всички, спрямо ролята която изпълняват в момента, ще спазват законите под чието разпореждане се намират.

  и след това на едно мирно събиране, се появяват мирни простестиращи, с бесилки, ковчези, бухалки и павета - има ги на снимки, някои сега са депутати.

  т.е. едни субекти на закона са решили, че няма да спазват някакви разпоредби, най-вероятно в пълно съзнание.


  и след това почва протеста, че тези дето са под отделен закон, не са се отнесли добре с останлите, които нарушавали "по-общи" закони.

  ....

  Но както казва г-н министърът, какво значение има Конституцията, като ти си готин и имаш готини намерения?

  Ами ако някой има очаквания на тази база да изгради нещо, в което той и децата му ще живеят добре - най-вероятно ще бъде доста разочарован (пробвано е вече, не работи).

 48. 48 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  До коментар [#43] от "izq46648498":

  Ти май одобряваш биенето от полицаии на вързани хора, а?
  И едно пожелание от мен от сърце.
  Понеже одобрявате побоя ви пожелавам да ви се случи същото, От същите полицаи или още по-добре от гардовете на "Делта". Да минават покрай някакво събитие и те да ви хванат, закопчаят и после да ви ритат. Даже ви пожелавам да не сте вие, а ваш близък когото обичате и после да не може да се възстанови изцяло. Да има психологически проблеми, а вас да ви яде от вътре, че проклятието ми е сработило.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 49. 49 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  До коментар [#41] от "Изгубеният":

  И на теб същото ти пожелавам.

  До коментар [#43] от "izq46648498":Ти май одобряваш биенето от полицаии на вързани хора, а?И едно пожелание от мен от сърце.Понеже одобрявате побоя ви пожелавам да ви се случи същото, От същите полицаи или още по-добре от гардовете на "Делта". Да минават покрай някакво събитие и те да ви хванат, закопчаят и после да ви ритат. Даже ви пожелавам да не сте вие, а ваш близък когото обичате и после да не може да се възстанови изцяло. Да има психологически проблеми, а вас да ви яде от вътре, че проклятието ми е сработило.
  —цитат от коментар 48 на Чарли Мишкин


  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 50. 50 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#49] от "Чарли Мишкин":

  Мноу кълнеш, да не ти трепери брадичката като на Радев на 02.07? Как пък за 80-90 дни протести и пред дома ми, никой от Делтагард не ме ошамари, още се чудя

 51. 51 Профил на izq46648498
  izq46648498
  Рейтинг: 173 Весело

  До коментар [#48] от "Чарли Мишкин":

  Благодаря за пожеланията, да ви се връща :)

  Аз до сега проблем с полиция не съм имал - спирали са ме и съмнителен външен вид и за кола с тъмни стъкла...

  Винаги съм почвал с уважение, ако почнат да прекаляват в усърдието, пак с уважение им задавам някой насочващ въпрос.

  Не съм им се обиждал на усърдието - може да са били на 16 часа смяна, може да са говорили с няколко дебила преди това.

  Та така :)

 52. 52 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  До коментар [#50] от "Изгубеният":

  Не се притеснявай за мен - аз съм против насилието във всяка една форма, но ти одобряваш избирателно.

  И какви глупости си написал само?
  Четеш ли коментара си преди да публикуваш?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 53. 53 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  До коментар [#51] от "izq46648498":

  Аз няма от какво да се притеснявам. Пожелал съм ти го от сърце, вярващ съм и считам, че ако Бог реши ще ни накаже и двамата.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 54. 54 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  добра статия

  но, уви
  и тя няма да накара мнозинството граждани да разберат, че не ТАЯ, а ВСЯКАКВА държава ПО ПРИНЦИП не им е приятел
  ченгета, прокурори, съдии, депутати, министри, разни чиновници и юридическата им прислуга - тези персонажи (не хора - социални роли!) са ВАШИ ВРАГОВЕ
  доказват го с делата си - всеки ден от много години, от десетилетия и (малко по-други персонажи) векове

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на izq46648498
  izq46648498
  Рейтинг: 173 Весело

  До коментар [#53] от "Чарли Мишкин":

  Бе като гледам за теб отдавна е решил :-)

  Може и няколко пъти да е било, я от усърдие, я от недоглеждане :-)

 57. 57 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#53] от "Чарли Мишкин":

  Вярващ, а кълне. Не какъв оксиморон. Или си вярващ в Кораба?

 58. 58 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1487 Неутрално
 59. 59 Профил на mbe281060634
  mbe281060634
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Когато едни хора прескокнаха оградата на Капитолия и се разходиха мирно вътре ги убиваха. (дето протестираха срещу гласуването по пощата)

  А те нито мятаха яйца, домати и павета.
  Нито опитваха да запалят полицаите живи.
  Нито разнасяха ковчези и бесилки.
  Нито трошиха коли с майки и малки деца.
  Разхождаха се мирно.
  Ама ги убиваха.

  Ама там полицейско насилие нямаше. Тука ги позаполкчели и вече ужас.

  Излиза, че ако протестираш срещу Американската Комунистическа Партия може да те убиват. Ако протестираш в нейна ползва нямат право да те пипнат с пръст.

 60. 60 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Тъй като живея на 2 минути от т.е. триъгълник ва властта бях свидетел на почти всички изтъплени миналата година. Ще ме прости господинът, който се жалва, но полицията беше повече от търпелива спряма вандалските прояви на т.н. протестиращи. Това е неговият разказ:
  "Част от хората започнаха да се блъскат с полицията. Първоначално нямаше по-сериозни проблеми и хората се отдръпнаха от полицаите, но след това имаше втори сблъсък, по-голям от първия, при който видях, че неизвестни за мен лица започнаха да хвърлят и бутилки"
  Господин Липошлиев удобно премълчава една важна подробност - преди посоченият във "възстаническите" му спомени втори щурм срещу полицейският кордон имаше 10 минутно предупреждение, че полицията ще предприеме мерки и полицейска ЗАПОВЕД площада да се опразни.
  Ако подобна ситуация беше станала пред някой европейски футболен стадион щеше да ива не 5, не 10 а сигурно 100 задържани.
  Айде стига смешен плач! Някаква банда смешнице се правят на "гангстери" 10 часа, когато обаче полицията влезе в провомощията си ревят като ощирани девойки!
  Тоя сладур, когато е такъв подръжник на мира и правото направи ли нещо, за да предотврати ескалацията? Не. Смешник.
  За разлика от него, обаче, през някои от най-взривоопасните ситуации имаше протестиращи, които правеха верига между полицията и гамените, които опитваха да нападнат полицаите. Ето тези хора имат моето уважение! Не ревльовците.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 61. 61 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1061 Весело

  До коментар [#58] от "Изгубеният":
  Колега, в Корана и Библията никой не вярва. Това са свещенни книги. Вярата е в Бог.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 62. 62 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1061 Весело

  До коментар [#32] от "hodounski":

  Случайни хора?
  Аз знам, че по бабикяните се влачеха случайнициу, но възпитанието ми не позволяваше да го кажа. Радвам се, че ти се осмели :)

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK