Четири причини за поскъпването на тока

Грешни политически решения, корупционни интереси и бездействие са в основата на българските енергийни проблеми.

© Надежда Чипева, Капитал

Грешни политически решения, корупционни интереси и бездействие са в основата на българските енергийни проблеми.От началото на август борсовата цена на електроенергията в България е рекордно висока - около 120 евро/мВтч. Това е три пъти над средната стойност за 2020 г. и два пъти над нивата от зимните месеци януари и февруари тази година. Разбира се, токът поскъпва не само в България, а и в цяла Европа. Но на Запад промяната е значително по-умерена, като в момента именно там - в Германия, Франция, Нидерландия, Белгия и скандинавските страни, имат най-евтината електроенергия. Което е и причината българският бизнес да твърди, че плаща най-скъпия ток.


Сред общите причини за тази тенденция са възстановяването на икономиките - БВП на ЕС е нараснал с 13.2% през второто тримесечие на годишна база, горещата вълна и поскъпването на квотите CO2, които вече доближават 60 евро/тон (при производството на 1 мВтч електроенергия се отделят от 0.5 до 1.2 тона CO2, ако се използва природен газ или въглища). Но има и чисто национални фактори, които именно правят големите разлики. За България това са грешните политически решения за развитие на енергетиката, неслучилите се реформи в сектора и корупцията.


1. Забавената либерализация
Основният проблем на българската енергетика е, че продължава да е разделена на регулиран и свободен пазар на дребно. Първият е за битовите потребители с около 50-55% от общия обем и там цените на електроенергията са непазарно ниски по политически съображения.


За да компенсират това, производителите (80% държаните централи) изкривяват втория сегмент, така че да получат максимално висока цена. С това натоварват бизнеса за сметка на домакинствата, но реално крайната сметка пак плащат хората - през поскъпването на стоките и услугите.


Наличието на огромен регулиран сегмент не позволява да се либерализира и пазарът на едро, защото голяма част от субсидираната енергия за домакинствата се осигурява от дългосрочните договори на двете американски централи "КонтурГлобал Марица изток 1" и "Ей И Ес Марица изток 3". Двете централи произвеждат между 30 и 35% от енергията годишно.


Заради липсата на свободен пазар на едро и дребно не може да се премине към либерализацията на пазара на балансираща енергия и към системата на пазарни търгове за капацитет. Точно сегментът на балансираща енергия продължава да бъде най-непрозрачният и е свързан с най-голям политически и корупционен натиск плащанията да се насочват основно към ТЕЦ "Варна" на лидера на ДПС Ахмед Доган и централите от групата на Христо Ковачки.


Нуждата от свободен пазар на дребно и едро, както и пазар на балансираща енергия многократно е поставяна като ултимативно условие от Европейската комисия през последните десет години, но досега заради политическия страх от реформи и от непрекъснатите корупционни интереси при търговията с ток и балансиращия пазар решенията са били отлагани. В момента либерализацията на пазара на дребно, която е предпоставка за другите реформи, е отложена за 2024 г.


Друг управленски проблем са твърде закъснелите пазарни обединения, особено в сегмента "Ден напред" с Румъния, през който България ще се свърже с Централна и Западна Европа. Връзката с Румъния би успокоила екстремалните стойности на борсата чрез внос.


Четири причини за поскъпването на тока


2. Непрозрачно управление на държавната енергетика


Показателно е, че екстремно високите цени на електроенергията в страната сега са факт при много по-ниско потребление спрямо зимата. С други думи, мощности за производство има, но не работят. Същевременно около 20% от произведения в България ток се изнася, при това по дългосрочни договори, сключени на много по-ниски от дневните цени.


Държавата чрез Български енергиен холдинг, чрез поделенията му НЕК и АЕЦ "Козлодуй" все още произвежда над 60% от електроенергията в България. Един от най-големите проблеми е непрозрачният и корупционен начин, по който държавните дружества продават енергията си. Те не сключват прозрачни дългосрочни договори, с което лишават бизнеса от предвидимост на разходите, от възможност да закупи нужната енергия на годишна база например и го излагат изцяло на пазарния риск. Държавните дружества продават енергията си предимно на сегмента "Ден напред" на борсата, като при лоша международна конюнктура като настоящата това предопределя екстремалните стойности, които бизнес потребителите са принудени да плащат.


Слабият мениджмънт в енергетиката освен на политическо е и на оперативно ниво - в Българския енергиен холдинг и дружествата му. Обратното щеше да означава: първо, ТЕЦ "Марица изток 2" да се включва адекватно на пазара, а не след натиск от работодателите и служебното правителство, второ, НЕК да активира ВЕЦ-овете (за разлика отпреди година сега язовирите са пълни - средно над 71%), с което да покрие пиковото потребление, както и да натовари допълнителни т.нар. американски централи, и трето - Електроенергийният системен оператор да не активира излишно скъпи резервни мощности като ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган.


3. Блокиране на инвестициите във ВЕИ


Сегашната криза с цените ясно показа, че в страните с най-много интегрирани възобновяеми източници (ВЕИ) цените са най ниски. По ред причини - от геополитическите интереси на Русия, през интересите на газовото и въглищното лоби, както и корупционните интереси, в България се води истинска война срещу новите ВЕИ и за последните осем години общо новоприсъединените мощности към системата са около 200 мВт. Продължава да има множество административни пречки за инвестиции в нови електроенергийни мощности. В момента фотоволтаичните централи произвеждат най-евтината енергия - 50-60 евро/мВтч, което е двойно под пазарните цени. Въпреки очевидната възможност такива в България почти не се строят (с изключение на малки мощности за собствени нужди). От една страна, ЕСО не дава публична информация за наличните капацитети за присъединяване на нови големи мощности и бави процедурите, а от друга - и самите ЕРП са доста тромави в този процес, а от тях зависи присъединяването на ВЕИ централи под 5МВ. По данни на КЕВР през 2020 г. инсталираните слънчеви централи в мрежата на ЕСО се увеличават от 275 на 300 мегавата, в разпределителната мрежа на "Енерго-про" - от 54 мВт през 2019 г. до 123 мВт през 2020 г., при ЧЕЗ инсталираната мощност на фотоволтаиците расте от 150 до около 160 мВт, а при ЕВН има минимално увеличение до 538 мВт. Или общо едва около 80 мегавата.


4. Сагата "Марица изток"


Вместо двигател на промяната и успешен пример за икономическа и енергийна трансформация комплексът "Марица изток" сега е огромен проблем.


Заради очаквания и предвидим скок на цените на СО2 квотите въглищните централи се превърнаха в най-скъпия източник на енергия в системата със себестойност на произвежданата енергия от 110-160 евро/мВтч.


Политиката на ЕС за търговията с емисии и ограничаване на въглищната енергия е от над 10 години и няма нищо изненадващо в настоящата ситуация. Пропуснатите години за подготовка на стратегия за развитието му и привличане на финансиране както от фондовете на ЕС, така и частно, доведоха до това в момента да се наливат милиарди, за да се поддържа една губеща и неконкурентна система, която няма бъдеще.


Ако трите централи в комплекса произведат същото количество електроенергия както през миналата година, потребителите ще трябва да ги компенсират с над 2 млрд. лв. за закупуването на квоти СО2.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Причината е само една - НЕНАКАЗАНА КОРУПЦИЯ !

 2. 2 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Любопитно

  "горещата вълна и поскъпването на квотите CO2, които вече доближават 60 евро/тон"

  Значи основната причина са Зелените талибани. Искам да ми обяснят как като правят таксите все по-високи ще забавят или спрат затоплянето срещу което се борят? Може би като направят тока толкова скъп, че хората да минат на свещи? Какво реално правят с тези огромни суми които си гласуваха? Постоянно говорят за намаляване на вредните газове, но за момента аз не съм видял едно нещо което да са направили освен увеличаване на таксите за светлото зелено бъдеще.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 3. 3 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  "Четири причини за поскъпването на тока"

  1.герб
  2.герб
  3.герб
  4.герб

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 4. 4 Профил на space35
  space35
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Момченце, първо иди да се изучиш, после поработи и евентуално след това пробвай да се правиш на ментор, сега засега си гола вода.

 5. 5 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1141 Неутрално  Статията е пълна с лъжи .

  Първата причина е непрекъснато увеличаващия се въглероден данък , който вече е над € 50 за тон въглероден двуокис , което не само оскъпява електроенергията произвеждана от изкопаеми горива , но вече дори я прави нерентабилна .

  Втората причина е електроенергията от възобновяеми източници , която се изкупува от НЕК на престъпно по - високи цени от пазарните , за да бъдат обогатени зелените олигарси . Естествено безобразно по - високите изкупни цени на " зелената " електроенергия се прехвърлят върху нещастния краен потребител . По този престъпен и анти хуманен начин парите от джобовете на нещастните баби и дядовци пенсионери се прехвърлят в джобовете на " зелените " олигарси наши и чужди под предлога , че последните спасява ли планетата .

  Измамата със " зелената " енергия представлява най - големия трансфер на богатство от джобовете на най - бедните към джобовете на най - богатите .

  Единствената друга измама , която може да ѝ съперничи от половин година насам е неограниченото печатане на парични знаци осъществявано от Федералния Резерв , Европейската Централна Банка и Централната Банка на Япония . При нея бедните и средната класа са облагани с така наречения данък Инфлация . От него спасение няма . 6. 6 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2740 Неутрално

  1. Зелените нагляри
  2. Продажни политици
  3. Алчни корпорации
  4. Международните организации налагащи купуване на емисии за "замърсяващите" централи.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  "За България това са грешните политически решения за развитие на енергетиката, неслучилите се реформи в сектора и корупцията."
  Ами, какво да е друго. Всеки път ,едно и също.

 8. 8 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  Ти да видиш, една от причините била че цената на тока за частните лица била прекалено ниска. Друга пък била липсата на либерализиране. Да припомним ли колко беше тока преди 20-30 години когато ги нямаше частните електроразпределители и пазара ни беше още по-малко либерализиран?

 9. 9 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4060 Весело

  До коментар [#3] от "Taiga":

  Искате да внушите че др.Овчаров и др.Ковачки нямат нищо общо....????И че няма енергиина мафия създадена още във времената на др.Луканов???Разбирам че сте трол ама малко адекватност....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 10. 10 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4060 Весело

  До коментар [#8] от "Billy Pilgrim":

  Да ви кажа в Северна Корея нямат такъв проблем...Даже по 8 часа на ден голяма част от страната даже и ток няма.......

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 11. 11 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  Хахаха, а основната естествено я няма?
  Въглеродните сертификати.

 12. 12 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Пропуснали сте основната причина - конекрадецът Аамед Демир Доган и ТЕЦ Варна.

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 13. 13 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Причината е само 1 - Зеления рекет идващ от Брюксел. Турция според "климатичните договорености" е класифицирана като "развиваща се държава" и не участва в схемите с СО2 квоти - ха познайте там дали се е увеличила цената на тока.

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  От една страна скъп ток е = на по-ниско и икономично потребление от фирмите, съответно по-салбо търсене и от там по ниски цени на борсата.
  Второ, неизбежно е някакво поскъпване за битовата енергия, тъй като все отнякъде ще го отнесем - през цените на енергията или през цените на произвоедените стоки услуги.
  Трето, далаверите да се ограничат (краде се яко в държавните цетрали) и догановци трябва да се включат в разпределение на загубите, а не да ни обират без да призвеждат.
  Износаът и цените по които се извършва трябва да се проконтролират, в противен случай ние субсидираме някой извън България за сметка на собствената си индустрия.
  И последно, но не по значение, при това хубаво за зелената енергия време, да не я използваме за балансьор е направо смешно и/или престъпно.

 15. 15 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1141 Неутрално  Забравих да спомена и третата причина. Това е така нареченият Трети Енергопакет на безумците от Евроколхоза . В него за разписани такива правила и наредби принуждаващи доставчиците на изкопаеми горива , природен газ , въглища , мазут итн. да продават стоката си не по дългосрочни договори зависещи от международните цени на енергоресурсите , а по така наречените спотови цени на борсите . Погледнете какво става с цените на природната газ на газовата борса в Холандия TTF $ 500 - $ 600 или с цените на въглищата на международната борса в Амстердам $ 140 .

  Всички тези промени се провеждат под мъдрото ръководство на Европейския Енергиен Комисар . Някаква световно неизвестна Естонка завършила история и политология . И тая червена комисар като се надхитря и надлъгва с акулите и хиените от енергийните компании от рода на Shell , British Petroleum , ГАЗПРОМ и Uniper . Е няма начин ще плащаме по - скъп ток , по - скъп природен газ , по - скъп мазут и по - скъп бензин . Некомпетентността винаги струва скъпо . 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  Тока ще поскъпва.....
  Той трябва да поскъпне.....
  Редно е да поскъпне...... За един по чист свят.....

  Bukalemun
 17. 17 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Статията е пълна с лъжи ...
  —цитат от коментар 5 на bxr35608444


  Еми това е Д-к - медия на олигарх, със солиден "бизнес" във ВЕИ, които плащаме на 5-ни цени, който допълнително взима пари от Дедо за да ни плаши с климатичните промени...

 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  До коментар [#13] от "jazzdevil":

  Турция според "климатичните договорености" е класифицирана като "развиваща се държава" и не участва в схемите с СО2 квоти - ха познайте там дали се е увеличила цената на тока.
  =========
  Миналия месец в Турция имаше драстично поскъпване на тока.....
  Давам пример.....
  По предния месец платих 240 TL....а този, 630 TL....
  Имам познати които са платили по 1250 TL.....

  Bukalemun
 19. 19 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  До коментар [#16] от "eti mehter":

  Те на тези които им е скъп токът, през зимата горят парцали и гуми. Това за по - чист свят ли е?

 20. 20 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Тока ще поскъпва.....Той трябва да поскъпне.....Редно е да поскъпне...... За един по чист свят.....
  —цитат от коментар 16 на eti mehter


  Така е, хващайте направо към пещерата, за един по-чист свят...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 21. 21 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Положителните ефекти от либерализацията за битовите потребители в български условия са пожелателно мислене. При що-годе надеждна услуга, единственото което интересува масовия български потребител са стотинките в сметката. На теория би трябвало да се сегментира пазара на някакви енергийни профили, но на практика търговците на ток ще се състезават кой с колко стотинки по-евтин ток да продава.

 22. 22 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  До коментар [#18] от "eti mehter":

  Остави тия турски лири - в $ или € кажи поскъпнал ли е тока в Турция.

 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  До коментар [#9] от "Willy Messerschmitt":

  "... Искате да внушите че др.Овчаров и др.Ковачки нямат нищо общо....????И че няма енергиина мафия създадена още във времената на др.Луканов??? ..."!

  Ние това много добре го знаем! И за Овчаров и за Ковачки. И за Луканов знаем. Само не знаем, какво правиха ГЕРБ 10 години, че все сме изненадани от едни и същи проблеми!

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2859 Неутрално

  "горещата вълна и поскъпването на квотите CO2, които вече доближават 60 евро/тон"Значи основната причина са Зелените талибани. Искам да ми обяснят как като правят таксите все по-високи ще забавят или спрат затоплянето срещу което се борят? Може би като направят тока толкова скъп, че хората да минат на свещи? Какво реално правят с тези огромни суми които си гласуваха? Постоянно говорят за намаляване на вредните газове, но за момента аз не съм видял едно нещо което да са направили освен увеличаване на таксите за светлото зелено бъдеще.....
  —цитат от коментар 2 на padrino


  Разбира се, че основната причина е """зелената""" кражба. Тепърва ще ни дерат """зелените""" комунисти.

 25. 25 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5681 Неутрално

  А най-важната е да пълним гушите на точните хора

 26. 26 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Служебното правителство

 27. 27 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3379 Любопитно

  До коментар [#3] от "Taiga":

  Важното е,че търговеца на ток Прокопиев не е виновен за скъпия ток,търговеца на природен газ Сашо Дончев не е виновен за.скъпия газ,а,вече добрия Валентин Златев не е виновен за скъпия бензин...

 28. 28 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#5] от "bxr35608444":


  ..Втората причина е електроенергията от възобновяеми източници , която се изкупува от НЕК на престъпно по - високи цени от пазарните , за да бъдат обогатени зелените олигарси . Естествено безобразно по - високите изкупни цени на " зелената " електроенергия се прехвърлят върху нещастния краен потребител . По този престъпен и анти хуманен начин парите от джобовете на нещастните баби и дядовци пенсионери се прехвърлят в джобовете на " зелените " олигарси наши и чужди под предлога , че последните спасява ли планетата . ...
  —цитат от коментар 5 на bxr35608444


  Манипулирайте малко по-грамотно. Енергията, която НЕК изкупува от малките "зелени" централи е включена в микса за домакинствата, а там цената е фиксирана до 01.07.2022 и не се влияе от борсата. Всички останали ВЕИ с мощност над 500kW продават на свободен пазар и НИКОГА на НЕК! Ограмотете се!

 29. 29 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3379 Любопитно

  До коментар [#23] от "Petleshev":

  Не се офлянквай,Петлешев,ами иди и си плати сметката за ток,че Прокопи трябва да избива!

 30. 30 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  "По ред причини - от геополитическите интереси на Русия, през интересите на газовото и въглищното лоби, както и корупционните интереси, в България се води истинска война срещу новите ВЕИ и за последните осем години общо новоприсъединените мощности към системата са около 200 мВт. "

  Точно заради ВЕИ се вдигна и цената на тока защото всяко ВЕИ иска до има срещу него базова мощност която да го компенсира когато няма слънце вятър!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 31. 31 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#8] от "Billy Pilgrim":


  Ти да видиш, една от причините била че цената на тока за частните лица била прекалено ниска. Друга пък била липсата на либерализиране. Да припомним ли колко беше тока преди 20-30 години когато ги нямаше частните електроразпределители и пазара ни беше още по-малко либерализиран?
  —цитат от коментар 8 на Billy Pilgrim


  Ами да припомним. Ако не ме лъже паметта, цената за домакинствата през 2001 беше 0.098лв./kWh, а средната заплата беше под 243лв./месец....
  Та една от причините токът да е поскъпнал сравнително малко от тогава до сега са мръсните частници в системата. Ако беше останала държавна изцяло....не ми се мисли!

 32. 32 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#23] от "Petleshev":


  ...Ние това много добре го знаем! И за Овчаров и за Ковачки. И за Луканов знаем. Само не знаем, какво правиха ГЕРБ 10 години, че все сме изненадани от едни и същи проблеми!
  —цитат от коментар 23 на Petleshev


  Как какво?! Осигуриха възможност на един хидроинженер да се пробва в топлотехниката....

 33. 33 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 3001 Неутрално

  Една причина за вдигането на тока - монополно положение на електроразпределителните дружества.

 34. 34 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#33] от "atmanpg":


  Една причина за вдигането на тока - монополно положение на електроразпределителните дружества.
  —цитат от коментар 33 на atmanpg


  Ти да видиш?! И защо?

 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  До коментар [#19] от "zxp53317185":

  на тези които им е скъп токът, през зимата горят парцали и гуми. Това за по - чист свят ли е?
  =======
  Разбирам какво искаш да кажеш.....
  А искам да кажа нещо друго.
  Ние хората....цялото човечество трябва да променим културата си относно консумацията на електроенергия.....
  Много я харчим за щяло и нещяло......и то на цени които са буквално комични.
  Тук......всеизвестния принцип... "търсенето определя предлагането"...ще трябва да бъде нарушен.....
  В противен случай ще станем жертви на собствения си индустриален подем.

  Bukalemun
 36. 36 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Първо трябва да опънем далекопроводи до Турция, Гърция, Македония, Сърбия и Румъния ама такива, че само две от петте ни съседки да могат да доставят 100% от нужното електричество на цялата държава. Второ трябва да може всеки човек или фирма да може да си купи ток от който иска в цяла Европа, че и отвъд, защото не виждам причина да си заръчам от някоя перка в Китай ако има кабели през Русия. Трето изграждането на ВЕИ за собствени цели не трябва да има каквито и да било разрешителни или уведомителни режими. В крайна сметка от къде на къде трябва да чакам някой да ми одобри нещо дето ще ми е на моя покрив/двор, а и дори да продавам ток защо да не мога да си опънем по един кабел между 10тина къщи в квартала ако моят имот позволява да наслагам повече панели?

 37. 37 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Ето ви и пета причина. Която всъщност е единствената причина за скъпия ток - отказ от строежа на АЕЦ Белене. Ако ББ беше построил Белене, досега централата щеше да се е откупила и работи на печалба. А най-голямото престъпление е, че оборудването е произведено, платено, но си стои на склад у нас.

  Who the fuck are you to lecture me?
 38. 38 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  До коментар [#20] от "rumen_s":

  Така е, хващайте направо към пещерата, за един по-чист свят...
  =======
  И това може да се случи..... Като краен вариант, разбира се.....
  А за да не се случи.....едни предварително взети мерки ще са необходими.
  При едно евентуално повишение на температурата с 2'.....може да се превърне в напълно допустим вариант.....
  В историята си.....човека не веднъж се е задомявал в пещерите (или под земята).....
  Ако е въпрос на оцеляване......защо да не го стори още веднъж....!
  Гаранцията това да се случи....никога не е била нулева....

  Bukalemun
 39. 39 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 477 Неутрално

  "Ако трите централи в комплекса произведат същото количество електроенергия както през миналата година, потребителите ще трябва да ги компенсират с над 2 млрд. лв. за закупуването на квоти СО2."

  Не знам ще се намери ли правителство, което да се заеме с този проблем. Не вярвам, въпреки, че да се дават 2 млд. е безумие.

 40. 40 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  ”квотите CO2, които вече доближават 60 евро/тон (при производството на 1 мВтч електроенергия се отделят от 0.5 до 1.2 тона CO2, ако се използва природен газ или въглища)”

  Тоест, на скъпия днес ток с цена от 120 евро за мВтч, половината от тая цена е зелен данък, за затоплизма. И за да станем още по-зелени въшки, требе да изсечем и горите, за да горим екологично дърветата, според плановете на болшевиките в Брюксел. От грижа за природата било това. И затова предвидили милиарди евро за залесяване, разбрахме преди няколко дни?! 😂😂
  Да се чуди човек как е възможно милиони в Европа да вярват в подобни идиотизми, докато им бъркат дълбоко в джоба?

 41. 41 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  До коментар [#16] от "eti mehter":Те на тези които им е скъп токът, през зимата горят парцали и гуми.
  Това за по - чист свят ли е?
  —цитат от коментар 19 на zxp53317185


  Разбира се!

  Заветите на Грета Тунберг - намаляваме въглероден отпечатък..

  ---------------------
  ""ГАЕА - Зелена Алтернативна Енергия" ЕАД, е джойн венчър на "ТИТАН Цимент" АД, и Evolution Environmental Group LLC (“E2”) ..
  Чрез работата с алтернативни горива спестихме над 80 000 тона емисии от въглероден диоксид, с което намалихме значително не само собствения си въглероден отпечатък, но и спомогнахме за подобряване състоянието на околната среда в страната като цяло.
  Вече имаме и успехи по този поет път - България е ВТОРА по намаляване на въглеродна емисия ..
  Източници на алтернативни горива, които компанията използва:

  Стари Гуми– понастоящем „Златна Панега Цимент” АД има две работещи линии за подаване на стари гуми към двете пещи на завода.

  RDF(подбрани отпадъчни горива)– това са горива, направени от подбрани отпадъчни материали, като пластмаса, хартия, каучук, текстил, които НЕ МОГАТ да бъдат рециклирани или повторно използвани. Тези материали се нарязват на много малки парченца, хомогенизират се, след което се подават към горелките на пещта.

  Биомаса – СО2неутрална. Първият вид биомаса са отпадъчни материали от индустриални процеси, например месокостно брашно от екарисажи и утайки от пречистването на битови води.

  Вторият вид биомаса са .. материали от селското стопанство: оризови люспи, .. дървесина от дърводобив.."
  ----------------

  Стари гуми - за унижените и оскърбените ..
  Вземи огин, запали ги, направи ги пепел ..

  България , успя да заеме ЧЕЛНО МЯСТО В ЕВРОПА !


  Освен стари гуми сме внесли и над 150 000 тона ТБО, и сме изгорили и ок. 80 000 тона наши ТБО..

  https://www.dnevnik.bg/zelen/2019/05/09/3536574_bulgariia_e_sred_liderite_v_es_po_spad_na_vuglerodnite/
  "България е сред лидерите в ЕС по спад на въглеродните емисии през 2018 г."

  Намаляваме емисии якоооооо !!!!


  Добра новина за българската природа!
  Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin


  Така се прави ..

  П.П
  Това между другото, стана дума за гумите и за емисиите ..

 42. 42 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  До коментар [#3] от "Taiga":Искате да внушите че др.Овчаров и др.Ковачки нямат нищо общо....??
  —цитат от коментар 9 на Willy Messerschmitt


  Ковачки, човекът НАМАЛИ ВЪГЛЕРОДНИТЕ ЕМИСИИ .. и ако не бяха газпромските тролове от ДеБъ , дето все искаха да имало било от любимият им путиноиден природен газ - още щеше да намали ..

  Умнокрасивистите пък - се не дават..

  Квичат : "Ковачки лъже , не може да е изсякъл и да е изгорил толкоз дървета, не може да е домъкнал толкова стари гуми .. има нещо грешка.."

  Ей ги, газпромаджиите :

  https://www.capital.bg/biznes/energetika/2021/08/06/4240337_koi_otchita_co2_emisiite_na_svurzanite_s_kovachki/

  Но колкото и да квичат - ПРИРОДЕН ГАЗ В ТЕЦ НЯМА ДА ИМА..

  Лъже ги акълът им!
  Всичко ще е зелено и безвъглеродно !!!!

  Грета Тунберг форевър, зелената сделка ..

  ---------------------
  Близо 73 млн. лв. е субсидията, която ще получат за година производителите на електричество от биомаса – четем в решение на Комисията за енергийно и водно регулиране от юли 2020 г. Тази сума представлява разликата между пазарните цени на електроенергията и преференциалните цени, по които Националната електрическа компания изкупува тока от биомаса.
  Но това е само ордьовър.
  Според проекта за национална енергийна стратегия на Министерството на енергетиката, очаква се до 2025 г. капацитетът за производство на електроенергия от биомаса да се увеличи със 150 до 170 мегавата, а произведеното електричество да нарасне с 400%.
  Измерено в пари, при сегашната структура на цените, това означава нов енергиен подсектор с приходи от половин милиард лева, от които 360 млн. лв. субсидии.

  https://bodil.bg/wp-content/uploads/2021/01/2.jpg

  .. Европейската комисия приема, че емисиите при изгарянето на биомаса са равни на нула. Логиката е, че въглеродът, изпуснат в атмосферата например при горене на дърва, впоследствие се поглъща от растителността, изникнала на мястото на отсечената. За отпадъците се счита, че ако не бъдат оползотворени (най-често изгорени), те така или иначе ще се разложат на сметищата или по полето и ще изпуснат парникови газове, особено метан...
  .. В България, въздействието върху горите заради събиране на биомаса за производство на енергия тепърва се усилва. Засега по-широко разпространение има производството на енергия чрез изгаряне на отпадъци – български и вносни. На графиката долу е показана динамиката на вноса на отпадъци от ЕС в България. През 2018 г., откогато са най-новите данни на Евростат, сме внесли над 150 000 тона европейски отпадъци, като главни доставчици са Италия (59 хил. т) и Великобритания (45 хил. т).
  За последните пет години, вносът на отпадъци в България е скочил със 125%..."
  ----------------------------

  Зелената сделка!

  Енергията ще поевтинее и ще е нисковъглеродна!

 43. 43 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  ”квотите CO2, които вече доближават 60 евро/тон (при производството на 1 мВтч електроенергия се отделят от 0.5 до 1.2 тона CO2, ако се използва природен газ или въглища)”

  Тоест, на скъпия днес ток с цена от 120 евро за мВтч, половината от тая цена е зелен данък, за затоплизма.
  —цитат от коментар 40 на Котаракът на Шрьодингер


  Тоест , авторът-дописник тъпо лъже!

  За киловатчас в "Марица Изток" НЕ Е 1.2, .. А Е 1.4 ..

  Те го те - лигнитни въглища - 215.4


  Coal (anthracite) 228.6
  Coal (bituminous) 205.7
  Coal (lignite) 215.4
  Coal (subbituminous) 214.3
  Diesel fuel and heating oil 161.3
  Propane 139.0
  Natural gas 117.0


  Като отворим борсата за въглеродни квоти и гледаме - макс за август .. 58.16 евро

  https://ember-climate.org/data/carbon-price-viewer/

  58.16 х 1.4 = 81.24 евро е въглеродната квота за киловатчас при вдигане на цената ..

  Тоест, на скъпия днес ток с цена от 120 евро за мВтч, половината от тая цена е зелен данък, за затоплизма.
  —цитат от коментар 40 на Котаракът на Шрьодингер


  Тоест - към 82 евро са зелен данък ..

 44. 44 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  .."По ред причини - от геополитическите интереси на Русия.."

  А тука Авторът-селкор , е ПРАВ НАПЪЛНО..


  Помните ли, как ДеБъ и пияните Бойкикевцим се разскачаха срещу намаляването на въглеродните емисии при Ковачки ( за циментовите заводи - кой знае защо, красивистите не скачат !)

  "Тоа ша на изтрови.. " блещеха се умнокрасивистите .." спри се с теа гуми беее., Ковачки .. мане а таа Грета Тунберг, друг пит ша намалиш отпечатък ... аре да минеме на природен газ , ако намериш още трима да купуват газ с договор след тебе - и вземаш бонус джапанки!.."

  Да, ама Ковачки ги не слуша, а си гелда Зелената Сделка ..

 45. 45 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#37] от "Helen of Bikini":
  "Ето ви и пета причина. Която всъщност е единствената причина за скъпия ток - отказ от строежа на АЕЦ Белене."

  Налучкваш причината , но я тълкуваш превратно.
  Има отказ за строеж на АЕЦ Белете , защото няма нужда от тази централа. Ако имаше нужда , до сега да сме я построили.
  Без да имаме нужда похарчихме милиарди за закупуване на руските реактори , оборудване , частично строителство, хиляди жилища за енергетиците, които сега стоят празни и се рушат и т.н. Тези милиарди няма кой друг да изплаща , освен българските данъкоплатци , които са и отребителите на ток, чрез завишаване цената на тока.

 46. 46 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#36] от "Batezuzi":

  ".…да си купи ток от който иска в цяла Европа, че и отвъд, защото не виждам причина да си заръчам от някоя перка в Китай ако има кабели през Русия"

  Не виждаш, защото си пропуснал като малък в училище закона на Ом

 47. 47 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Бях против Белене, но при тези цени на въглеродните емисии няма друг вариант май.
  Или си слагаш ядрена бомба или ти убиват икономиката с данък "угоди на затоплистите."

 48. 48 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  5. Посредници-изедници.

 49. 49 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  Първо трябва да опънем далекопроводи до Турция, Гърция, Македония, Сърбия и Румъния ама такива, че само две от петте ни съседки да могат да доставят 100% от нужното електричество на цялата държава.
  Второ трябва да може всеки човек или фирма да може да си купи ток от който иска в цяла Европа, че и отвъд, защото не виждам причина да си заръчам от някоя перка в Китай ако има кабели през Русия. ..
  —цитат от коментар 36 на Batezuzi


  Причината е една - щото е идиотско ..

  Нали имаш загуби от пренос ??????
  Башка разходи за системата по преноса . .. а е и вредно за екологията .. малко или много далекопроводите йонизират въздуха и се образуват канцерогенни азотни окиси и озон ..

  На каква цена, ще ти дойде енергията до консуматор ????

  Защо Китай внася въглища и газ от Австралия, Русия и Монголия , а ЕС - шистов газ от САЩ - та да го горят в ТЕЦ за енергия??

  Що не опънат един кабел - и олду .. !
  Американците добиват газ, горят го в ТЕЦ после енергията по кабела за Европа .. и таман!

  Да, ама не .. много по на далавера е да правиш тръбопроводи, станции за сгъстяване и втечняване , кораби, станции за газификация, помпени станции, още тръбопроводи .. или да правиш кораби , ж.п. линии и пристанища за въглища - да закараш гориво до ТЕЦ , отколкото да мааш ток по кабели насам-натам, като идиот ..

 50. 50 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  До коментар [#36] от "Batezuzi": ".…да си купи ток от който иска в цяла Европа, че и отвъд, защото не виждам причина да си заръчам от някоя перка в Китай ако има кабели през Русия"

  Не виждаш, защото си пропуснал като малък в училище закона на Ом ..
  —цитат от коментар 46 на gianni


  Ами то е ясно - хората строят кораби, пристанища , ж.п. линии , газопроводи - та да горят въглища или газ - ДО КОНСУМАТОРА .. вместо да опъват кабели..

  А що не опъват кабели навред?

  Ми щото е идиотско ..

 51. 51 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  А русоробските тролове плюваха ли плюваха ВЕИ-тата :-)

  Причината е само една - НЕНАКАЗАНА КОРУПЦИЯ !
  —цитат от коментар 1 на Тони КОСТОВ


  Без върховенство на Закона, мизерията ще става все по-стабилна. Основните приоритети за България са:

  1. оздравяване на правосъдието и
  2. далеч от североизточната кочина.

 52. 52 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  А русоробските тролове плюваха ли плюваха ВЕИ-тата :-)
  —цитат от коментар 51 на Гражданин


  Да са само троловете - с мед да ги намажеш ..

  А русоробските партии??
  Помниш ли в София?

  По програма Околна Среда бяха взети 632 милиона ..
  ---------------
  .." Цели: С инсталацията за производство на топлинна енергия от РДФ постигаме следните резултати:
  Намаляваме под 10% отпадъците, които депонираме.
  Намаляваме емисиите въглеродни оксиди с 87,2 тона /г одина (7%).
  Произвеждаме 58 MW топлинна енергия за 40 000 домакинства.
  Произвеждаме 20 MW електро енергия за 30 000 домакинства.
  Спестяваме 65 млн. куб. м природен газ, който заместваме с РДФ-гориво
  Спестяваме между 15 и 18 млн. евро от природния газ, който заместваме с РДФ-гориво..."
  ------------------------------

  И ето ги значи целите - намаляване с 87.2 тона годишно на СО2 с ВЕИ мощност ..
  Спестяваме ПРИРОДЕН ГАЗ ОТ "ГАЗПРОМ"..

  Което намаляване на газ и на СО2 е ЕВРОПЕЙСКА ЦЕЛ!

  А ДеБъ-тата?

  Радан, Бойкикевците , умнокрасивистите???

  "Природен газ, природен газ.."

  Ей ги: "Референдум за RDF-инсинератора поиска "Демократична България"
  https://www.dnevnik.bg/gradska_sreda/2019/12/19/4008212_referendum_za_rdf-insineratora_poiska_demokratichna/Декларация за поверителност/#comments

  Теа са против ВЕИ, те са против намаляването на въглеродната емисия , те са против ВЕИ практиките при Ковачки и в циментовите заводи .. .. те искат путинов газ!

  А пичовете от ГЕРБ си се радват:

  Добра новина за българската природа!
  Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin
 53. 53 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#50] от "sim4o":

  За загубите от пренос в енергийните системи с ЕС казват. че са между 2% и 12%. В България май са около 10%. Основно загубите са от съпротивление, затова е и стремежа да се увеличи напрежението на преносната мрежа. Най-голяма пръчка са подводните електропроводи. Батюшка путин си поръча безаналогови мрежи за Крим от Китай, но те дават фира от време на време. А бе Алибаба, какво да правиш.

 54. 54 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  До коментар [#50] от "sim4o":За загубите от пренос в енергийните системи с ЕС казват. че са между 2% и 12%. В България май са около 10%. Основно загубите са от съпротивление, затова е и стремежа да се увеличи напрежението на преносната мрежа. Най-голяма пръчка са подводните електропроводи. Батюшка путин си поръча безаналогови мрежи за Крим от Китай, но те дават фира от време на време. А бе Алибаба, какво да правиш.
  —цитат от коментар 53 на gianni


  Далекопроводите - между 10% и 15% - за съответния участък от мрежата ..
  Като се види, че пичагата се тъкми да взема ток от Китай, колко ли ще му дойде цената при консуматора?

  Въобще колко ток, ще се добере до България, ако от Китай тръгнат 10 киловатчаса?

  .. защото не виждам причина да си заръчам от някоя перка в Китай ако има кабели през Русия. ..
  —цитат от коментар 36 на Batezuzi


  Ми да си заръча .. ОК..

  ЕС не си заръчва ток по кабел, а си взема газ и го замъква да го гори до консуматорите..

  Самият Китай внася не само газ, но и яко въглища - и тях ги гори до консуматорите !

 55. 55 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  А що не опъват кабели навред?

  Ми щото е идиотско ..
  —цитат от коментар 50 на sim4o


  А бе то и опъваш газопроводи от оня край на света в Сибир до Европа е идиотско, ама какво да правиш, ако можеш само да вадиш въглеводород от дупка. Ти какво предлагаш, да правят баяришник от газ и да изместят шотландското уиски?

 56. 56 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  А бе то и опъваш газопроводи от оня край на света в Сибир до Европа е идиотско, ама какво да правиш, ако можеш само да вадиш въглеводород от дупка.
  Ти какво предлагаш, да правят баяришник от газ и да изместят шотландското уиски?
  —цитат от коментар 55 на gianni

  Да правят, каквото си щат !

  А номерата с прокарването на газопроводи им минават за сега , защото има още по-големи идиоти и от тях..

  Русоробните партии!
  И русоробните тролове !

  Те не искат ВЕИ в България и в София , те искат природен газ ..
  Видя ли линка- пияната атанасатанасовщина, недобитите костококи, облещените умнокрасивисти ..

  Искат газ и плюят по намаляването на въглеродните квоти ..
  А русоробските тролове плюваха ли плюваха ВЕИ-тата :-)
  —цитат от коментар 51 на Гражданин


  Иначе умните хора втечняват - и карат с кораби ..
  А европейците , или китайците разтоварят кораба - изгорят газа в ТЕЦ .. и си имат енергия ..

  Не им трябва тръбопроводи, не им трябват патоци, не им трябва нищо..


 57. 57 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3068 Неутрално

  До коментар [#53] от "gianni":

  тц.. вече има hvdc и можеш да пускаш подводни кабели за ток, колкото си искаш. още са скъпи крайните станции , но и това ще се оправи. ще стане като интернета

 58. 58 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  До коментар [#10] от "Willy Messerschmitt":

  А ще кажеш ли какви международни санцкии са наложили Щатите на Северна Корея?

 59. 59 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Ето ви няколко причини които няма да ви каже авторът. Първата - стартирането на АЕЦ белене. От най Тодорово време имахме оборудване за един хиляда мегаватов блок, който подарихме на руснаците и сега работи като четвърти блок на калининската АЕЦ. Ако го бяхме монтирали на АЕЦ Козлодуй щяхме да имаме още един блок произвеждащ на цената на Козлодуй. Можеше и един парогазов блок да се построи в Козлодуй вързан към Чирен. Ето как загубихме едни хиляда мегавата на ниска цена. Втората- стартирането на изграждане на фотоволтаични централи, другото голямо престъпление срещу България задно с Белене. За последните десет години цената на фотоволтаични централи падна с деветдесет процента и се увеличи двойно произвежданата електроенергия от един квадратен метър фотоволтаични панели. Ако сега стартирахме изграждането на фотоволтаични централи и то само върху покривите в урбанизираните райони, щяхме да спестим разходи на системата достатъчна да довършим павец Чаира и да имаме голяма балансираща мощност. А новите фотоволтаици които щяхме да монтираме сега по покривите заедно с батерии за съхранение щеше да ни даде възможност да имаме няколко хиляди мегавата по покривите с европейски пари Балансируема енергия. И всичко това щеше да даде възможност на ЕСО да изготви график за декарбонизация на енергетиката ни до 2050. И миксът ни щеше да е от ефтина АЕЦ плюс скъпи ТЕЦ на средна стойност около 70 евра за мегават.

 60. 60 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Според гелосаната разградска мас*ия, не било редно бизнеса да плаща скъп ток, а народа "евтин". Нима производствената цена не се калкулира в цената на крайния продукт?? Но този мега "бизнесмен" иска народа да му плати 2 пъти - веднъж през продукта и веднъж субсидирайки от държавата по-евтин, не пазарен ток за бизнеса... Е, не може и двете. Егати индустриалеца.

  ... с двеста...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK