"Отдели" ли се икономическата динамика от развитието на пандемията

Не е изненада, че туризмът остава тежко засегнат от пандемията, но все пак през юни нощувките в местата за настаняване са два пъти повече от юни на 2020 година.

© Велко Ангелов

Не е изненада, че туризмът остава тежко засегнат от пандемията, но все пак през юни нощувките в местата за настаняване са два пъти повече от юни на 2020 година.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


Окончателен отговор на този въпрос все още не можем да дадем, но дори само рекордното поскъпване на тока на енергийните борси и отчетливите ценови тенденции при ключови суровини подкрепят подобна теза. Публикуваните макроикономически данни, макар да не покриват периода с новата силна вълна от заразявания в последните дни и седмици, все пак "затварят" до голяма степен дебата за икономическите ефекти от пролетните измерения на здравната криза.


Заедно с това очакванията за промяна в епидемиологичната картина заради делта варианта на вируса вече доминираха бизнес стратегиите и сценариите за действие на институциите в повечето страни на континента още през юни.
Икономическият растеж в еврозоната през второто тримесечие на годишна база е 13,6% (13,2% за целия ЕС) - логично висока стойност при ниската база на второто тримесечие на 2020 г., когато беше отчетен и сривът на старта на пандемията. Ако разглеждаме промяната на БВП по страни, очаквано най-висок растеж има в Италия, Испания и Франция, които отчетоха и най-дълбок спад през миналата година. Германия - моторът на европейската икономика и най-големият индустриален износител - отчита ръст на БВП от 9,2%.


Спрямо първото тримесечие на 2021 г. БВП на еврозоната също нараства отчетливо с 2%, което потвърждава индикациите за устойчиво възстановяване.


Все още обаче нивото на икономическа активност остава под средното за предкризисната 2019 г., като БВП на целия ЕС е с 2,8% (3,3% за еврозоната) по-ниско от това през четвърто тримесечие на 2019 г.


Икономиката на Германия, въпреки ръста от 1,5% спрямо първото тримесечие, остава с 3,4% под нивото от последното тримесечие на 2019 година.


Индустриалното производство в ЕС отчита лек спад през май и юни, но като цяло индексът задържа стойности, сходни с последните месеци на 2019 г. и показва относителна стабилност след декември на миналата година. При безработицата продължава видимата още след август 2020 г. тенденция за спад, макар тя да остава с около половин процентен пункт над равнището от 2019 г. както в ЕС, така и в еврозоната.


От януари индексът на продажби на дребно също почти неизменно расте, като през юни надхвърля с около 7 процентни пункта предкризисното ниво от втората половина на 2019 година. Оборотите в хотелите и ресторантите постепенно се увеличават в първите месеци на 2021 г., но остават наполовина на нивата от 2019 година. Не е изненада, че туризмът остава тежко засегнат от пандемията, но все пак през юни нощувките в места за настаняване са два пъти повече от юни на 2020 година.


Докато през юни въздушният транспорт отчиташе с около 60-65% по-малко пътници от същия период на 2019 г., през юли спадът вече е около 45%, а към началото на август се свива до 40%.


Като цяло, програмите за запазване на заетостта и доходите, финансирани от значително увеличаване на бюджетните дефицити и държавните дългове, видимо подкрепят поне краткосрочното подобряване на водещите текущи стопански показатели. Също така е видно, че тези политики и ефектите им върху пазарите създават сериозен натиск върху цените - инфлацията от 2,2% през юли в еврозоната на годишна база е най-високата стойност на индикатора от октомври 2018 година.


В България НСИ отчете ръст на БВП от 9,6% на годишна основа и 0,4% спрямо първото тримесечие на 2021 година. Растежът повече от компенсира значителния спад през второто тримесечие на 2020 г. и по предварителни оценки можем да твърдим с голяма доза увереност, че икономическата активност през второто тримесечие на 2021 г. вече е над средното ниво за предкризисната 2019 година. Номиналният ръст на БВП спрямо същия период на 2020 г. доближава 12%, което отразява и вече коментираните засилени инфлационни процеси.


Общата картина се допълва от сходни тенденции в останалите водещи индикатори. Пазарът на труда (виж повече тук) запазва позитивната динамика, като броят на наетите отново е над 2,3 милиона, или с 65 хиляди повече лица в сравнение с юни на 2020 година. Средната работна заплата нараства с над 14,1% спрямо второто тримесечие на 2020 г., а средният осигурителен доход - с 8,4%. Тези данни също показват, че дългосрочните характеристика на пазара на труда, мерките за запазване на заетостта в кризата, както и увеличаването на заплатите в публичния сектор (основно образование, но и здравеопазване и социални дейности) дават отчетлив ефект в по-високи нива на заплати.


Износът на стоки нараства на годишна база с близо 28% през юни, а общо на стоки и услуги - с 38% за второто тримесечие (но едва 21% в реално изражение за тримесечието, което разкрива силния ефект на нарасналите цени на суровини и енергийни ресурси с висока относителна тежест в структурата на българския износ). Март, април и юни изглеждат като месеци с рекордни стойности на износа в цялата нова стопанска история на България.


Индустриалното производство се стабилизира след март и дори отчита минимално свиване през тримесечието, но като цяло нивата са вече над средните за предкризисната 2019 година. Най-впечатляваща е динамиката в автомобилната индустрия и производството на велосипеди, но значителни ръстове отчитат в електрониката, производството на метални изделия, машини и оборудване, пластмасови изделия. При търговията на дребно, с изключение на февруари 2021 г., отчитаме 13 последователни месеца на растеж на индекса на продажбите, а към юни 2021 г. той вече е със стойност над средната за 2019 година.


Все още не можем да твърдим с увереност, че възстановяването е необратимо, както и да правим хипотези за тежестта на здравната криза, която ще е свързана с вълната заразявания от лятото и идващата есен. Към несигурността в международната конюнктура трябва да добавим и специфичните фактори за България - политическата криза въздейства най-малкото на капиталовите разходи (разплащания към изпълнители, спиране на работа и договори и др. под. действия с неясни измерения), както и на потенциалните параметри на политиката на доходите, например различните сценарии за увеличаване на пенсиите.


Отделно от това няма консенсус дали и какви мерки за субсидиране на засегнати бизнеси да бъдат прилагани през есента и зимата. Ако обаче закономерността всяка следваща вълна на пандемията да въздейства все по-слабо върху стопанското поведение на бизнес и домакинства, можем смело да обърнем дебата за политиките от непосредствени антикризисни действия към решаване на структурните проблеми, въздействащи върху производителността и дългосрочния потенциал за икономически растеж.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3589 Неутрално

  Спад ще има.....и той ще е еко обоснован.....
  САЩ и Китай ще трябва да направят същото.....
  Как ще стане не е много ясно.....но и при тях ще има спад.

  Bukalemun
 2. 2 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  До коментар [#1] от "eti mehter":

  Габровската икономика работи на пълна папа вкарвайки еко инвестиции. Соларни паркове и прочие неща.
  При скъпия ток за заводите се оказа и автономно и печелившо.
  А и Гретето нещо не се изявява. А запазената природа пък води туристи.

 3. 3 Профил на Ipokurp
  Ipokurp
  Рейтинг: 151 Неутрално

  До коментар [#1] от "eti mehter":

  Габровската икономика работи на пълна папа вкарвайки еко инвестиции. Соларни паркове и прочие неща. При скъпия ток за заводите се оказа и автономно и печелившо.
  —цитат от коментар 2 на Да вярваме на истината


  И в Калифорния било така. Преди да въведат режима на тока. Което било голяма изненада, макар и зелена.

  За Габрово това няма да е изненада- макар и червена.

  Въпрос на навик.

 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3589 Неутрално

  До коментар [#2] от "Да вярваме на истината":

  При скъпия ток
  ========
  Скъпия ток не е проблем.....
  Проблема беше в досега консумирания ток.....който е бил безотговорно евтин.
  Близо от десетилетие.....еколози, учени, специалисти....постоянно предупреждаваха.....

  Bukalemun
 5. 5 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2495 Неутрално

  До коментар [#2] от "Да вярваме на истината":При скъпия ток========Скъпия ток не е проблем.....
  —цитат от коментар 4 на eti mehter


  Не е проблем, разбира се .... нали едни другарЕ си пълнят гушките така. А нас залъгват, че така уж борим климатичните промени (които винаги са си съществували) .....

 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3589 Неутрално

  До коментар [#5] от "Alex Ivanov":

  климатичните промени (които винаги са си съществували) .....
  =====
  Именно затова хората ще почнат тази кампания отделно от природните катаклизми наречени "климатични промени".....
  Не можем да виним природата, че нейния кеф не съответства с нашия....
  Не притежаваме подобен лукс.....
  Битката ще е в нашата ограда.....

  Bukalemun
 7. 7 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2495 Неутрално

  До коментар [#5] от "Alex Ivanov":климатичните промени (които винаги са си съществували) .....=====Именно затова хората ще почнат тази кампания отделно от природните катаклизми наречени "климатични промени".....Не можем да виним природата, че нейния кеф не съответства с нашия....Не притежаваме подобен лукс.....Битката ще е в нашата ограда.....
  —цитат от коментар 6 на eti mehter


  Аз не виня природата за нищо. Виня едни болшевики, които се опитват да ме ограбят, представяйки се като спасители на природата ....

 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2463 Весело

  "дебата за икономическите ефекти от пролетните измерения на здравната криза." - ръстът е едно, а съвсем друго ЗАЩО и КОЙ свали нивото на "базата". Икономическото развитие винаги ще търпи изменение от където и да стартира, а това което е различното са сменените приоритети. След НЕ здравословния застой, ступорът, който НЕ отрезви планетяните, най-динамично се преодолява от най-бързо ориентиращите са бизнеси, а медицино-фармацевтиката прави всичко със супер скорост, че и с бъдеще, което ще смени житието-битието на народонаселението. Колко по-изгодно е да има игли под път и над път, все едно е купуването на вестници, отколкото едно генерално решаване на проблема! Грипните ваксини, поне в България не се наложиха като превантивна подготовка, но при общата психоза тези за КОВИД ще са като ДобрУтро, а систематизирането по възрастови групи ще премине и с други параметри. Хубавото предстои, естествено за по-тъмнозелените, но като обхващащо на всичко, което диша и мисли едва ли ще се случи защото все пак развитието на живота винаги е било с динамика, която никой икономически подем не може да изпревари. Животът не е бизнес, БВП, проценти и сметки, а зависи от възгледите за него, от усещанията за красотата и удовлетворението от изживяването му. Живейте пълноценно за себе си, за да са щастливи и другите. Отговорността, с която ОПравниците по света натоварват всички е заради зависимости, а не заради дребните, красиви неща, които все по-рядко се усещат. Важни са лозУнгите за ЕКО, БИО и климат като цел, но с маските на всеки нос. Слънце, въздух, о... - здрав и жизнен организъм!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 727 Разстроено

  До коментар [#7] от "Alex Ivanov":

  Ама Гретхен болшевик ле е?🙉🙉🙉

  Много съм прост
 10. 10 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2495 Неутрално

  До коментар [#7] от "Alex Ivanov":Ама Гретхен болшевик ле е?🙉🙉🙉
  —цитат от коментар 9 на Контрол на съзнанието


  Гретито е съвременният Митко Палаузов .... "лишени от детство" дечица, прегърнали от най-млада възраст прогресивните идеи .... Митко с майка му хванали гУрЪтЪ, Гретито с малко по-съвременен "мизансцен" (според епохата) .....

 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3589 Неутрално

  До коментар [#7] от "Alex Ivanov":

  едни болшевики,
  ======
  Проблема на нас хората е, че това на което му викаме природа.....въобще не се вълнува на това което наричаме болшевики.....
  Тя просто си налага своите закони....

  Bukalemun
 12. 12 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 206 Неутрално

  Да питам за един преятел че не му стана ясно от тая балада за комунизма властваш в ЕССР, господин икономиста отчете ли че М2 money supply на европа нарастна от 14 трилиона на 17,5 трилиона за по малко от две години.

  https://www.ceicdata.com/en/indicator/european-union/money-supply-m2

  Значи за година и половина ЕЦБ на ЕССР е напечатала почти 25% повече валутни единици но така и не е вдигнала икономиката с 25%. Само 13% процента и то на годишна база спрямо предната година.

  Та въпросния псевдо икономист може ли да каже къде са отишли тия пари?

  Понеже той няма да каже да ви светна аз:
  1. Бяха наляти в компании като Луфтвафе(сегашната луфтханза) която е пред фалит така или иначе.
  2. Бяха раздаени на мафиотски структури вътре в ЕССР свързани с Дойче Банк която също е пред фалит
  3. Беше спасен Еър Франс пак мафиотски комунистически истории
  4. Беше спасен Върджин
  5. Бяха наляти в нефелни социални програми които са нищо повече от чист комунизъм.

  Та въпросния икономист от института за планова икономика, ще каже ли някой ден истината за това че на гърба на българския и европейския данъкоплатец, се печатат хартийки от Европейската мафия и по този начин същия този данъкоплатец обеднява с всеки ден.

  Едва ли въпросния "икономист" е част от ония 4%

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK