Защо Турция е майка родина на българските турци

Български изселник в Турция показва фамилните си портрети. Запазена марка на турците от България е, когато се представят, да казват: "Аз съм турчин от България или аз съм български турчин."

© Цветелина Белутова, Капитал

Български изселник в Турция показва фамилните си портрети. Запазена марка на турците от България е, когато се представят, да казват: "Аз съм турчин от България или аз съм български турчин."Анализът е препубликуван от "Маргиналия". Поводът за него е реакцията на президента Румен Радев заради изказване на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ при посещение в Турция през юни. На консултациите за съставяне на кабинет миналата сряда Радев и Карадайъ размениха остри реплики, като президентът поиска лидерът на ДПС да обясни коя е неговата родина майка.


Отговорът на горния въпрос е кратък и ясен: Защото Турция е не само прародина, но винаги е отваряла границите си за подгонените от непоследователни и репресивни политики турци и мюсюлмани от България. Тя прави същото и за другите мюсюлмани и турци от Балканите. През 90-те години при разпада на Югославия и войните Турция прие около два милиона бежанци турци, торбеши, бошняци, албанци.


Да не хвърляме непремерен блясък върху бежанските и интеграционните политики на Турция. Тя знае своите интереси и ги следва неотклонно. Винаги и независимо от режимите.
Когато през 1950-1951 г. Турция приема над 155 000 български турци, които се спасяват от социалистическата колективизация, ужасени от това, че ще им изземат земите и добитъка за кооперативите, Турция е предоволна. Тя насочва българските турци към обширните земи и села на Анадола, където те прилагат своята висока земеделска и фермерска култура, за да оцелеят, но и за да привнесат аграрните си познания сред местните хора.


Между 1968 и 1978 г. след подписването на българо-турската спогодба за събиране на разделените семейства над 130 000 души наши съграждани турци заминават. Казвам по памет, но мисля, че тогава процентът на грамотните автохтонни жители в Турция надхвърля 8%. Всичките тези български турци имат някаква степен на образование от начално до средно и техническо, не рядко и висше.


Още по-лакомо парче от България се пада на Турция, когато прибира през 1989 г. над 360 000 души. Част от тях се връщат, но близо 240 000 остават в Турция на постоянно местожителство. Това изисква големи усилия от съседната държава - лагери, полиция, социални работници, курсове по турски език, бързо строителство на нови блокове, които да приютят бежанците. Възвръща им се стократно - повечето от прогонените български турци са образовани, има специалисти, които не са под път и над път в Турция - техници, парнаджии, монтьори, лекари, зъболекари, юристи, учители, учени За около десет години нашите съграждани се реализират, защото са квалифицирани и работят целите семейства. Жените и отрасналите момичета също.


В периода от 1990-1997 г. поради тежката икономическа депресия в България годишно между 30 и 60 000 души напускат страната, за да търсят препитание в Турция. Според експертните оценки само за периода 1989-1996 г. новите заселници от България наброяват около 400 000. Образовани поне до 8-ми клас и с европейски културен профил.


Има разбира се и други изселнически вълни. По време на Втората световна война между 1940-1944 г. въпреки всички геополитически и военновременни ограничения Турция приема около 15 000 души. А преди това за периода 1934-1939 г. изселниците варират, според различни източници, между 70-90 000 души. Между 1913 и 1934 г. от България според регламентирана от международното право договореност годишно се изселват по 10-12 000 души. Всичките отиват там с грамотността, знанията, уменията и битовата си култура. А българската държава и обществеността са склонни напълно да забравят своите сънародници все едно, че никога не ги е имало, че не са делили добро и зло в общата родина.


Известно е сред социолози и антрополози от различни страни, които работят на терен сред гастарбайтерите в Западна Европа, че запазена марка на турците от България е, когато се представят, да казват: "Аз съм турчин от България или аз съм български турчин. В България са погребани дедите ми, тя е моята родина (ватан, vatan)". Защото не само са привързани към родината си, но това е белег за тяхната европейска идентичност.


Политически коментар. Колкото и да им се иска на самозваните политици, но българската нация не е етнонация. Така се е развила историята, че ние сме гражданска нация на всички - българи, турци, помаци, евреи, арменци, белоемигранти и всички онези, които пристигнат като бежанци и легализират статута си.


Насилствената асимилация на турците в България 1984 – 1989
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Когато генералът-президент прекрачва границите на допустимото, и атакува етническия мир, който крепим всички заедно като рохко яйце вече близо 40 години, нека добре да си помисли за последствията. В сряда той успя да обиди всички мюсюлмани в България, независимо от това дали харесват ДПС и дали гласуват за него.


Спомогна много с ограничените си съветници, за да се превърне политическият живот в България в сантерия. Все едно, че сме в Нигерия, Бенин или Куба от 18 век. За страничния наблюдател/гражданин/избирател на всичките преговори, консултации и дебати в парламента или президентството остава впечатлението, че в партийните централи изпълняват вуду ритуали и бодат враговете си като парцалени кукли с игли. Все пак сме в Европа като че ли? Или вече не сме?


Не можеш да се опитваш да стъпчеш в прахта ДПС, защото има 50-100 или 200 корумпирани, крадливи и лъжливи персони. А в другите партии колко са? Защото и Движението в България, и майката родина Турция са важни за сигурността и самочувствието на стотици хиляди турци и мюсюлмани в България. Да, гласували са триста хиляди за ДПС, но други триста, които не гласуват или дават вота си за други партии, гледат внимателно с едно око дали не се трупат облаци над малцинствата и техните политически представители.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (474)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Жалко е че прогонваме турските българи.
  Още по-жалко е че през столетията не сме помагали на асимилираните българи в Турция, Гърция, Сърбия.
  Най-жалкото е отношението ни към братята македонци, вместо като към братя се отнасяме като към най-върли врагове.
  Не мога обаче да се съглася с добрите дими към ДПС, ерническите партии са също толкова вредни колкото и псевдо-патриотичните. Само наливат масло в губя на расизъм, псевдопатриотизъм, етническо разделение.

 2. 2 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3191 Неутрално

  До Антонина Желязкова!
  Добре написано, но замисляли ли сте, че националният ни празник малко дразни българските турци? какво е това "освобождение от омразното 5-вековно турско (не османско), а турско робство"? Защото нашите политици обичат да разделят българската нация, и датата 3 март е една от тях. А има дати, които биха ги обединили, напр. 6-ти септември, 22-и сптември, за които и християни, и български мюсюлмани са се борили, и са дали немалко от себе си.

 3. 3 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Много хубава статия.

  “ Колкото и да им се иска на самозваните политици, но българската нация не е етнонация”

  -Коя нация е? ;)

 4. 4 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3191 Неутрално

  До коментар [#2] от "pontius_glarus":

  Защо все още не се канят представители на Турската държава на празненствата на Шипка?
  Преди години двама държавни глави - Митеран и Хелмут Кол се хванаха ръка за ръка и се поклониха на военните гробища от ВСВ. Защото независимо нацизма, и фашизма в тези гробове са погребани млади хора от двете държави.

 5. 5 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Тая статия съм сигурен че има нещо общо с факта че трябва да се "погрижим" за авганистанците на НАТО.

  Просто медийната пропаганда се опитва да ни облъчва от всякъде. Едно време комунягите изселваха хора и ги лишаваха от поминъка им, сега другите комуняги заселват хора и натоварват и без това вече натоварените граждани с безумни данъци и корупция.

  От където и да ги погледнеш все комунистически изтъпления.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 6. 6 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3191 Неутрално

  "Защо Турция е майка родина на българските турци..."

  А много българи не искат и да чуят за България!
  Особено като видят кютюците от първата редица.

 7. 7 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1338 Любопитно

  А има ли "български турци"?! Или това са помаци?
  Ети да отговори, но с ръка на сърцето!😂😂😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 8. 8 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Ако някой се обижда от въпроса коя е неговата родина майка, очевидно той има съмнения по този въпрос. Хайде да не се правят на обидени а да си видят собствените действия, които пораждат подобни въпроси.... и съмнения!

 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1195 Разстроено

  Роден в България, целия му живот минал в България, но се турчее и си мисли, че е нещо повече от българите, а си е просто потурнак. СОРИ.

 10. 10 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3191 Неутрално

  Роден в България, целия му живот минал в България....
  —цитат от коментар 9 на 442


  и цял живот български не научил.

 11. 11 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5982 Неутрално

  Кирияк Стефчовците никога не слизат от сцената.

 12. 12 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Статията е хубава, правдива. Но кога Турция ще се извини за 5-вековното ни робство?! България вече се извини за "възродителния процес". Така че трябва да има реципрочност в дипломацията.

 13. 13 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 124 Неутрално

  националният ни празник малко дразни българските турци?
  —цитат от коментар 2 на pontius_glarus


  На 3 март 1878г. е началото на българската буржоазна революция и победа над феодалните отношения по българските земи. За Франция това е 14 юли 1789г. На този ден трябва да празнуват и българи и турци, защото по нашите земи се налагат по-прогресивните производствени отношения. 3 март като нац. Празник не се приема от такива като тебе и Ант.Ж. защото буржоазните производствени отношения са наложени благодарение на Братушките.


  До коментар [#2] от "pontius_glarus":

 14. 14 Профил на cew08382781
  cew08382781
  Рейтинг: 30 Неутрално

  До коментар [#7] от "venci4":

  Помаците са българи мюсюлмани, много фанатизирани. Това прави исляма.

 15. 15 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#10] от "pontius_glarus":

  Някои не знаят и дума турски ама се турчеят. Защото някой им набива в главите , че мюсюлманин = турчин.

  Dum Spiro, Spero
 16. 16 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5982 Неутрално

  В Гърция също националният празник е освобождение от турците, така го наричат.

 17. 17 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  Съгласен с Антонина Желязкова - Радев си изпусна нервите, а не биваше да обижда част от българското население. Но другата й теза от текста не одобрявам - дори тя признава, че ДПС е чисто етническа партия, а такива са забранени от Конституцията.

 18. 18 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#10] от "pontius_glarus":

  и цял живот български не научил.

  😢😢😢
  Ти не беше ли колегата дето се възхищаваше от талибани и палестинци под статия за ковид?
  За майка Индия май не беше споменал?
  Лошо няма! Кръвта вода не става!
  Но по повод на знаенето на български ми напомни за един състудент, Ахмед.
  Беше от някоя турска махала в Кърджалийско. Българския доколкото го знаеше го беше научил в техникум в Кърджали.
  Много умно и свястно момче. Като повечето турски българи преди 84та се Българееше.
  Докато не дойде идиотизмът наречен възродителен процес. Нито нещо възродихме, нито беше процес. Не знам каква беше “мисълта” Зад него, предполагам да консилидира българите на тема етническа омраза за да ги отклони от глада за демокрация?
  Вероятно същата е била и причината да изоставим одринските и тракийски българи?
  Същата и за коминтерновските глупости и престъпления?
  Същата и за шкембе - воеводоските напъни в последните години?

 19. 19 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 360 Любопитно

  Тъпо е да се делим!Българските турци са се били за България през Балканската и Първата световна война и са умирали за България!За съжаление Историятя ни е "Петвековното робство" е изопачена и не отговаря на истината.👀

  Много съм прост
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5982 Неутрално

  До коментар [#19] от "Контрол на съзнанието":

  А Баташкото клане е силно преувеличено. Клането в Стара Загора също.

 22. 22 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Той иска да те елиминира, щото си бил "канадец". Ти го контрираш, че е казал, че е турчин!
  НИЩО ЛИЧНО, ПРОСТО БИЗНЕС.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Доста объркана статия. Наблъскани разнородни исторически примери, само за да бъде накрая отправено дребнаво политическо обвинение към Радев, който зададе абсолютно правомерен въпрос на депесарския изпълняващ длъжността лидер. ДПС над всякаква критика ли стои? Равнопоставеността и сигурността на нашите мюсюлмани - турци и българи, трябва да се гарантира от върховенството на закона и либералната демокрация, както е искал Васил Левски, а не от недосегаемостта на една партия - символ на политическата корупция.

 25. 25 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  И къде другаде да бъде публикувана таи статия, освен в Маргиналия. Само не разбирам защо Дневник се чувстват длъжни да я препечатат.

 26. 26 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#19] от "Контрол на съзнанието":

  Тъпо е да се делим

  😊😊😊
  Ние не се делим!
  Опитват се (и доста успешно) да ни делят корумпираните политици.
  Това е най-лесната струна да се дръпне за да хванеш популистичен вот.
  Етническата, национслизма, расизма.
  И не е само в България, навсякъде по света е.
  Най-лесно е да обвиниш някой с друга вяра/етнос/религия за проблемите.

 27. 27 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  До коментар [#7] от "venci4":

  Да. Има преселници от сегашните земи на Турция, които не са се върнали там и тяхните наследници живеят сред нас. Но са много малко на брой. Болшинството са потомци на насилствено ислямизирани в миналото българи. За съжаление, властите не са се стремяли към пълноценното им интегриране. И преди, и след девети. Съществуващата организация, която се е старала да върне поне част от тези хора обратно към корените им, е премахната след девети, като вражеска. Същото става и с усилията на отец Боян Саръев в края на 80-те и началото на 90-те години миналия век. Но с по - меки средства. Нито църквата (разцепена от фори светулката), нито държавата му помогнаха в неговите усилия. Той обикаляше, като Йоан кръстител и свърши много работа. Хиляди се завърнаха към корените си. Обаче беше сам.

 28. 28 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  Айде стига глупости със "застрашения етнически мир". Българските турци (както самата автор забелязва) винаги са били образовани в степен достатъчна нормалното съжителство ( не тъпотията "етнически мир") да не е застрашено. И да Карадайъ изтърси глупост с ясното съзнание, че винаги може да разчита на подобни анализатори (описани още от Вазов)

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 360 Любопитно

  До коментар [#19] от "Контрол на съзнанието":А Баташкото клане е силно преувеличено. Клането в Стара Загора също.
  —цитат от коментар 21 на Тsonkooo


  НЕ е преувеличено!Преувеличено е,че кланетата са извършвани от турци.Тези "богоугодни" кланета са дело на други етноси живеещи в Империята.Темата е дълга.😎

  Много съм прост
 31. 31 Профил на biarta
  biarta
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Само едно не ми е ясно какви права и свободи защитава ДПС в някои неща те имат повече права от Българите Аааа!!!

 32. 32 Профил на biarta
  biarta
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Само едно не ми е ясно какви права и свободи защитава ДПС в някои неща те имат повече права от Българите Аааа!!!

 33. 33 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  До коментар [#24] от "spiegel":

  Не си прав, всеки политик може да направи такова изказване, президентът - не може. Това му е една от малкото грешки от последната година, поне според мен, и даже да не доведе до загуба на втория мандат, без съмнение си е грешка. Българските турци са ни сънародници и в огромната си част са честни и работливи хора, а че ДПС е етническа партия и е пропита от далавери не ти дава право да ги засягаш.

 34. 34 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Любопитно

  Когато през 1950-1951 г. Турция приема над 155 000 български турци, Турция е предоволна.
  -----------------------------------
  Ама Турция затвори границите си за българските турци през лятото на 1989 и никак не беше доволна ..............

  [email protected]
 35. 35 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#23] от "Gretel":

  А бе, кой ша са изтъпанчи пръв със “Радев е моят президент!”

  Хахаха!
  Смешно, но по-скоро тъжно.
  😂😂😂😂
  Доста хора (и много от тях неочаквано ) се асоциират със “силния” и “ справедлив” генерал подкрепян от комунистите.
  Ама като имала глава да пати?

 36. 36 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2829 Неутрално

  Адмирации за статията Дневмик, не тръгнахте като тъпи националисти под размаханото юмруче на националсоциалиста назначен от Решетников! Лесно е да се хлъзнеш по националистически призиви, много трудно се връщаш към нормалност. Обикновенно се пролива кръв, много кръв като в съседна Югославия.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 360 Любопитно

  Само едно не ми е ясно какви права и свободи защитава ДПС в някои неща те имат повече права от Българите Аааа!!!
  —цитат от коментар 31 на biarta


  Е как!?Същите права за които се борят Бойкикиев и Хаджигенчов!Трудно е с гумена лодка срещу жипка.🚣‍♂️💨🚙

  Много съм прост
 39. 39 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 702 Неутрално

  "Така се е развила историята, че ние сме гражданска нация на всички - българи, турци, помаци, евреи, арменци, белоемигранти и всички онези, които пристигнат като бежанци и легализират статута си."

  Като цяло съм съгласен с авторката. Имам едно възражение по отношение на горния параграф, в който тя описва помаците като различни от българите. Помаците са си чисти българи, както се казва, но които в едно по-далено минало са приели исляма. В моя роден град има две фамилии - едните са християни, другите - мюсюлмани. Водят началото си от двама братя, от които единия приел исляма. А, и двете фамилии носят едно и също име.

 40. 40 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2800 Гневно

  "Когато генералът-президент прекрачва границите на допустимото, и атакува етническия мир, който крепим всички заедно като рохко яйце вече близо 40 години, нека добре да си помисли за последствията. В сряда той успя да обиди всички мюсюлмани в България, независимо от това дали харесват ДПС и дали гласуват за него."

  След леката артилерийска подготвка през седмицата се включи и тежката артилерия на туркофилката Антонина Желязкова да ни просветлява какво значело Майка-Родина и как президента бил обидил турците в България. Ако турците в България се идентифицират с турският петоколонник Карадайъ толкова по зле за тях. Това значи че не са никакви български граждани защото за тях България е Родината - Мащеха а истинската Родина е Турция!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 41. 41 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#7] от "venci4":Помаците са българи мюсюлмани, много фанатизирани. Това прави исляма.
  —цитат от коментар 14 на cew08382781


  Познаваш ли някого лично?

 42. 42 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  До коментар [#33] от "boevbisser":

  Морално задължение на държавния глава е да зададе такъв въпрос - коя е родината на един от основните политически играчи у нас. Ако някой се обижда от този правомерен и важен въпрос, значи има нещо сбъркано и толерирането на ДПС е довело до национално разединение.

 43. 43 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Отдавна не бях чел смислен анализ в Дневник. Лошото е, че хундвейбините , с които се понапълни форума , едва ли ще разберат посланието 😊!

  agent
 44. 44 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#34] от "karabastun":

  Ама Турция затвори границите си за българските турци през лятото на 1989 и никак не беше доволна ...........

  😂😂😂
  Вероятно доста от коментиращите са и съвременници на събитията?
  Тогава турците напускащи България масово продаваха имоти и спешно купуваха коли.
  Спомням си как местния началник ма КАТ си беше продал жигулката на двойна цена и почти си загуби службичката,

 45. 45 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2800 Гневно

  До Антонина Желязкова!Добре написано, но замисляли ли сте, че националният ни празник малко дразни българските турци? какво е това "освобождение от омразното 5-вековно турско (не османско), а турско робство"? Защото нашите политици обичат да разделят българската нация, и датата 3 март е една от тях. А има дати, които биха ги обединили, напр. 6-ти септември, 22-и сптември, за които и християни, и български мюсюлмани са се борили, и са дали немалко от себе си.
  —цитат от коментар 2 на pontius_glarus


  Разбира се че дразни тези от тях за които Турция е Майката - Родина и затова искат да сменят датата на националният ни празник но се крият зад русофобите както винаги Киряк Стефчовците да са отпред а те отзад!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 46. 46 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#4] от "pontius_glarus":

  Що? Защото ДПС идват само "когато са поканени".
  Иначе спецове по спешна антропология може да си къртят материала.

 47. 47 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Госпожата-автор ми е ясна. Тя е директор на Нящу, дето му се плаща отвън да пише определени неща, които да бутат общественото мнение в една посока. Вероятно платата е на брой статии и трудове и сега е видяла удобна възможност да заработи. Думите й срещу Радев са само стръвта, на която да клъвнат пък медии като Дневник, на които също им се плаща, да пишат определени неща.
  А Радев не е обидил българските турци, просто искаше да каже човека на самозабравилия се псевдошеф на ДПС, че някак не е прилично, точно той да обвинява български гражданин, с двойно гражданство, че не работи за интересите на България.

 48. 48 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  До коментар [#14] от "cew08382781":

  Не, не са фанатизирани. Бъркаш с ислямския фундаментализъм. До девети, те са били най - изолирана част от народа. Малко над родовообщинния строй. Изолирани в махали и села, без пътища и учители. Само с ходжите, които са били също толкова необразовани. И местните управници, едно ниво над тях. Образованието и културата идват в края на 40-те и през 50-те,когато там изпращат първите учители. За пътища и електричество да не говорим. Просто, патриарха линия бит е здраво вкоренени в съзнанието им.

 49. 49 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2800 Разстроено

  До коментар [#2] от "pontius_glarus":Защо все още не се канят представители на Турската държава на празненствата на Шипка?Преди години двама държавни глави - Митеран и Хелмут Кол се хванаха ръка за ръка и се поклониха на военните гробища от ВСВ. Защото независимо нацизма, и фашизма в тези гробове са погребани млади хора от двете държави.
  —цитат от коментар 4 на pontius_glarus


  Турците чакат първо да направим паметник на Сюлейман паша пред който да поднасят цветя. За извинение пред българският народ както Вили Бранд падна на колене пред поляците разбира се на може да става и дума!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 50. 50 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Когато авторката пише:"За страничния наблюдател/гражданин/избирател на всичките преговори, консултации и дебати в парламента или президентството остава впечатлението, че в партийните централи изпълняват вуду ритуали и бодат враговете си като парцалени кукли с игли. Все пак сме в Европа като че ли? Или вече не сме?", следва да й припомним, че това не е породено вторично впечатление и усет, а следствие на факт. Вуду магия на кукла с образа на Борисов бе демонстрирана на жълтите павета м.г. от две умни и красиви. Като спешен антрополог, г-жа Желязкова би било добре да прецизира анализа си в тази му част.

 51. 51 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Неутрално

  Точно Радев да призовава за единство е равностойно на това канибал да рекламира вегетариански диети.

  [email protected]
 52. 52 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  До коментар [#15] от "gargamel":

  Политиката на съвременна Турция е такава още от ататюрк. Защото е многонационална държава. Ислямът е лепило за превръщането им в хомогенна нация.

 53. 53 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  ТН и ДБ имат много общо. Аз вярвам на ИТН и ДБ. Аз мисля че Славчо и ДБ може да бъдат страхотна комбинация. Експертизата на ДБ и медийното умение на Слави. Аз винаги съм си мислел че ДБ и Слави работят за едно и също. За България.

 54. 54 Профил на _rookie
  _rookie
  Рейтинг: 262 Неутрално

  От този пасквил разбрах, че ДПС е етническа партия.

  Май пишеше нещо в Конституцията по този повод.

 55. 55 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  Статията е хубава, правдива. Но кога Турция ще се извини за 5-вековното ни робство?! България вече се извини за "възродителния процес". Така че трябва да има реципрочност в дипломацията.
  —цитат от коментар 12 на papunqk


  Турците са последният народ, освободил се от Османската империя. Ататюрк е изгонил султана, изклал духовниците и въвел латиницата.

  По подобен начин руснаците се освободиха от Съветската империя (СССР). Те казват, че грузинци като Сталин и евреи като Ленин са ги им натресли тази ситисема и също са нейни жертви.

 56. 56 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  До коментар [#49] от "Julian Mall":

  В тази връзка, Радев трябва да пита и онези, които поднасят цветя на паметника на съветския изнасилвач и мародер, коя е родината им.

 57. 57 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Причината че ИТН сега са временна опозиция е заради детски неща отколкото сериозна политика. Нова партия е, неориентирана.

  Но като цяло ИТН и ДБ има силно покритие принципно. Просто ДБ са по-настоятелни, а ИТН плахи като нова партия,нормално. Но ще се получи

 58. 58 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5982 Неутрално

  До коментар [#39] от "xhi13317223":

  Родът на Хайтов има същата история - двамата братя са били в селото и са потурчени, единият брат е в планината и не е, негов наследник е Хайтов. Но не ги обичат в Родопите помаците, щом ние сме издържали, можели са и те - обикаляли са горите през лятото и се връщали да презимуват когато завали сняг и пътищата станат непроходими, за да не ги потурчат, тази дума използват, тя е и в народните песни, в "Излязъл Делю хайдутин" например.

 59. 59 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  До коментар [#28] от "дерибеев":

  Много точно казано. "Били са"! Сегашното промиване на мозъци на религиозна основа, ги отдалечава. А това започна още преди 30 години, със създаването на ДПС, с овладяното от Турция мюфтийство (не без помощта на българските институции). С налагането на тезата, щом си мюсюлманин, значи си турчин. И така нататък.

 60. 60 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 360 Любопитно

  До коментар [#49] от "Julian Mall":В тази връзка, Радев трябва да пита и онези, които поднасят цветя на паметника на съветския изнасилвач и мародер, коя е родината им.
  —цитат от коментар 56 на spiegel


  Е как коя,родината им е СССР.Така както на Лилавите хунвейбини е САЩ.От едно тесто сте замесени!🤡👍

  Много съм прост
 61. 61 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#15] от "gargamel":Политиката на съвременна Турция е такава още от ататюрк. Защото е многонационална държава. Ислямът е лепило за превръщането им в хомогенна нация.
  —цитат от коментар 52 на Vlado Nikolov


  Република Турция никога не е била многонационална държава! Има само една турска нация и всички нейни граждани са турци. Това понятие Турция като Майка - Родина на всички турци извън Турция е въведено от Мустафа Кемал и лежи в основата на турският национализъм който е агресивен към всичките си съседи!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 62. 62 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  До коментар [#30] от "Контрол на съзнанието":

  Така е. От башибозушките преди от околните села. Всички те, масово са се изселили в Турция, от страх да не ги избият, като отмъщение. Но в Стара Загора е маслодайни от аскера/войската.

 63. 63 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Всяка страна признава качеството на образованието през соца в България и се възползва максимално. На Турция както е казано в статията, добре са й дошли преселниците от България.

  мурзилка
 64. 64 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Вижте,за ДБ е много лесно да излезе в опозиция и да затвори вратите, най-голяматасофийска партия. НО не искаме това. Добре нека да отидем на 2ри избори и да се разберем. ИТН и ДБ общовзето говорят един и същ език

 65. 65 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5982 Неутрално

  До коментар [#30] от "Контрол на съзнанието":

  И в Стара Загора ли не е от турци, 15 хиляди души мирно население са избити от редовната турска армия.

 66. 66 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  До коментар [#34] от "karabastun":

  Защото оставаше без хора и мотив за влияние в България.

 67. 67 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Напоследък всеки иска да е опозиция. Но не,ние в ДБ искаме да оправим нещата след изборите през ноември.

  ДБ и ИТН са много сходи като език и какво целят.

 68. 68 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  ИТН не иска ДБ да се затвори в себе си. Напротив, ИТН и ДБ говорят един и същ език.

 69. 69 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  До коментар [#61] от "Julian Mall":

  В територията на Турция по времето, когато Ататюрк взима властта, живеят много етноси. Мюсюлмани и християни. Той започва работата по направление "една държава, един народ, един етнос".

 70. 70 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2800 Гневно

  Отдавна не бях чел смислен анализ в Дневник. Лошото е, че хундвейбините , с които се понапълни форума , едва ли ще разберат посланието 😊!
  —цитат от коментар 43 на Ronald Reagan


  Посланието е повече от ясно! Пак сме обидили мюсильманите в България и трябва да им се извиним сакън да не се счупи етническият мир който бил като рохко яйце!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на _rookie
  _rookie
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#30] от "Контрол на съзнанието":

  Четете кво ви пее госпожата!
  Мюсюлманин=турчин. Точка!

  То не може хем навремето не са били турци, хем сега са станали турци.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  НЕ е преувеличено!Преувеличено е,че кланетата са извършвани от турци. Тези "богоугодни" кланета са дело на други етноси живеещи в Империята. Темата е дълга.
  —цитат от коментар 30 на Контрол на съзнанието


  +++ други етноси ... ама също мюсулмани !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 75. 75 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2800 Любопитно

  До коментар [#49] от "Julian Mall":В тази връзка, Радев трябва да пита и онези, които поднасят цветя на паметника на съветския изнасилвач и мародер, коя е родината им.
  —цитат от коментар 56 на spiegel


  Не знам някой българин колкото и да харесва Русия да я обявява за Майка-Родина! Не разбрах ти за или против паметник на Сюлейман паша си?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 76. 76 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Много от българските турци, помехамеданчени/помак са потомци на бохомилите които в желанието си да намерят сигурен пристан и да сменят Християнската Вяра която силно са ненавиждаши приемат Ислям за тяхна религия като по този начин приемат религия за да оцелеят физически и за да имат религия която в същноста си е антипод на Християнскита Вяра.
  Богомилите които са наричани още Торбеши, Орешковци и др. са били изключително много на брой на територията на Босна и Херцеговина днес може да се видят мотиви от Богомилски погребения на територията на Босна и Херцеговина, също така много на брой са били в България.

 77. 77 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Глупости. Президентът никого не е обидил, още по-малко мюсюлманите в България. Мюсюлманин и турчин не са синоними. Турскоговорящ и турчин също не са синоними.

  Много се говори за етнически мир в България. Той не се дължи на някакви огромни усилия на политици или граждани, дължи се на географското разделение, на общата липса на интерес към обществото. В България всеки си говори каквото си иска у дома, а сред хора си мълчи. Това е.

  И още нещо -- много от турскоговорящите в България не харесват ДПС и атаката на президента по Карадайъ по-скоро им е харесала, отколкото да ги обиди.

 78. 78 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До Антонина Желязкова!Добре написано, но замисляли ли сте, че националният ни празник малко дразни българските турци? какво е това "освобождение от омразното 5-вековно турско (не османско), а турско робство"? Защото нашите политици обичат да разделят българската нация, и датата 3 март е една от тях. А има дати, които биха ги обединили, напр. 6-ти септември, 22-и сптември, за които и християни, и български мюсюлмани са се борили, и са дали немалко от себе си.
  —цитат от коментар 2 на pontius_glarus


  Абсолютно вярно! Крайно време е да се спрем на 6 или 22 септември като дати за национален празник. Те поне са безспорни и не засягат никого. А 3 март да си остане просто официален празник.

 79. 79 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  До коментар [#70] от "Julian Mall":

  Аамет Доган не е в уравненията, там е Магницки идва и агония. Имай търпение.

  Въпроса е защо ИТН и ДБ. Това са двете най-силни партии в момента,

 80. 80 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Весело

  До коментар [#55] от "Нинов":

  Все някой друг е виновен - това е желязното оправдание !:)

  [email protected]
 81. 81 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5982 Неутрално

  До коментар [#62] от "Vlado Nikolov":

  И все още в Турция си говорят на български, майчиният език не може да се промени, ако не се смени средата.

 82. 82 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Любопитно

  До коментар [#66] от "Vlado Nikolov":

  По-скоро, защото Големият им брат САЩ, оставаше без хора и мотив за влияние и евентуална етническа война в България.

  [email protected]
 83. 83 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#61] от "Julian Mall":агресивен към всичките си съседи!=======Къде видя агресия на турската държава?Днес даже можеш да пазаруваш в Edirne....на изгодни цени.....Къде пак те стяга чепика.....сутрин рано...?
  —цитат от коментар 71 на eti mehter


  Вас ви стяга яко чепика след като Президента зададе неудобният въпрос на Карадайъ да определи коя му е Родината. А за агресивният турски национализъм примери колкото искаш от Сирия и Либия до Нагорни Карабах!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 84. 84 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  До коментар [#62] от "Vlado Nikolov":

  преди==> орди; маслодайни==> направено. Да му се не види. Пиша, чета, коригирам, накрая автокоректора си прави неговото.

 85. 85 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  ДБ не подкрепиха,а те всички не подкрепиха, защото беше слаб кабинета на ИТН. Аматоваса слаби фигури, вероятно уязвими. По-добре е да са фигури на ДБ доказани спецове, кат Атанасов, като Мартин, 2-3 поста ключови. Не е толкова трудно,и не виждамзащо ИТН не биха искали доказани специалисти като Атанасов и Димитров

 86. 86 Профил на Ю Бря
  Ю Бря
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#78] от "kmat":

  22 септември. ДЕНЯТ НА НЕЗАВИСИМОСТТА.

 87. 87 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#61] от "Julian Mall":В територията на Турция по времето, когато Ататюрк взима властта, живеят много етноси. Мюсюлмани и християни. Той започва работата по направление "една държава, един народ, един етнос".
  —цитат от коментар 69 на Vlado Nikolov


  Бащата на турците се е постарал да прогони и последните останали християни така Турция става 100% ислямска на територия която по времето на Византия е била 100% християнска!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 88. 88 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2800 Весело

  До коментар [#70] от "Julian Mall":Аамет Доган не е в уравненията, там е Магницки идва и агония. Имай търпение.Въпроса е защо ИТН и ДБ. Това са двете най-силни партии в момента,
  —цитат от коментар 79 на skw42563365


  Събудиха ли те след маратона в малките часове?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 89. 89 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2283 Неутрално  Значи проблемът на нашите предци се състои в липсата на машина на времето, с която да се преместят в бъдещето, подобрявайки значително живота си.

  До преди 1850 г. народнодтта не е играла роля, а религията. Османската империя се е деляла на мюсюлмани (привилегировани), християни и евреи.

  По това време в свобония град Франкфурт (не е бил подчинен на владетел) са били протестанти (привилегировани), католици и евреи. Цената да минеш по моста на река Майн се е различавала. Най-скъпо е плащал евреин на кон - три пъти повече от протестанта.

  Оценки на житейската ситуация трябва да се прави за точно определен период (15, 16, 17, 18 или 19 век) сравнянайки ситуацията на хората в разл. държави: Османска империя, Руска империя, Свещена римска империя на немските народи (вп. Герм. Райх и Австрийска Империя), Франция, Италия, Испания, Холандия, Британска империя, Скандинавието.

 90. 90 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  До коментар [#81] от "Тsonkooo":

  Говорят първите, изселили се там. Донякъде децата им. Внуците не знаят български, или сричат нещо неразбираемо. Единици са семействата, запазили езика говоримо три и повече поколения.

 91. 91 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  До коментар [#87] от "Julian Mall":

  Мда прост

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3815 Неутрално

  До коментар [#82] от "karabastun":

  Да, и това - също. ДПС беше регистрирано с активната помощ на западните посолства и САЩ.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  До коментар [#78] от "kmat":

  Аз предпочитам 2-1 защото мисля че избирателната активност ще бъде висока. Поне 10% повече

 96. 96 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#33] от "boevbisser":Морално задължение на държавния глава е да зададе такъв въпрос - коя е родината на един от основните политически играчи у нас. Ако някой се обижда от този правомерен и важен въпрос, значи има нещо сбъркано и толерирането на ДПС е довело до национално разединение.
  —цитат от коментар 42 на spiegel


  Това морално задължение на президента, ако приемем, че е такова, трябваше да се изпълни по друг повод, а не като аргумент в спора за гражданството на Кирил Петков. Защото прозвуча неуместно, защото този спор трябва да се води с юридически, а не с емоционални, морални и други съображения. И да не забравяме, че все пак ИТН реши да нападне тука член на правителството на този, който уж ще подкрепя на президентските избори. Много неумел и първсигнален ход, ако са го направили без да му мислят много, защото има дългосрочни последици за всички. Ако имаха малко акъл в главата си, можеха да поставят въпроса, когато и където му е мястото, а не да стане тема за всенародно обсъждане. За съжалане е президентът се включи в него вместо да издърпа ушите на съветниците си за недопустимото недоглеждане.

 97. 97 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 346 Неутрално

  До коментар [#33] от "boevbisser":Морално задължение на държавния глава е да зададе такъв въпрос - коя е родината на един от основните политически играчи у нас. Ако някой се обижда от този правомерен и важен въпрос, значи има нещо сбъркано и толерирането на ДПС е довело до национално разединение.
  —цитат от коментар 42 на spiegel


  Това морално задължение на президента, ако приемем, че е такова, трябваше да се изпълни по друг повод, а не като аргумент в спора за гражданството на Кирил Петков. Защото прозвуча неуместно, защото този спор трябва да се води с юридически, а не с емоционални, морални и други съображения. И да не забравяме, че все пак ИТН реши да нападне тука член на правителството на този, който уж ще подкрепя на президентските избори. Много неумел и първсигнален ход, ако са го направили без да му мислят много, защото има дългосрочни последици за всички. Ако имаха малко акъл в главата си, можеха да поставят въпроса, когато и където му е мястото, а не да стане тема за всенародно обсъждане. За съжалане е президентът се включи в него вместо да издърпа ушите на съветниците си за недопустимото недоглеждане.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 99. 99 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  До коментар [#90] от "Vlado Nikolov":

  много прост

 100. 100 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  До коментар [#98] от "Моа Преател Тайпи":

  знаешли кво си мисля. Че те така турците затварят граници и на иракчани, и на афганистанци, и на сирийци, и на тодор-живкови-мюсюлмани

  Нищо ново за Турция нали

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK