За контрола и отчетността над главния прокурор

Изключително трудно е народен представител, неспециалист по наказателно право и процес, а дори и лице с опит и вещина, да формулира въпрос, така че да не бъде отхвърлен от главния прокурор

© Юлия Лазарова

Изключително трудно е народен представител, неспециалист по наказателно право и процес, а дори и лице с опит и вещина, да формулира въпрос, така че да не бъде отхвърлен от главния прокурорАнализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


В управленската криза и невъзможността на парламентарно представените партии да организират изпълнителна власт с конкретни срочни задачи проличава друг съществен въпрос - трябва ли Народното събрание да бъде свръховластено в множество области. Конкретно - редно ли е през Народното събрание да се прави опит за изчерпателен контрол над главния прокурор и дейността на прокуратурата.


Повод да помислим над това поражда състоялото се изслушване на Иван Гешев в Комисията по конституционни и правни въпроси, която съгласно Правилника на събранието най-малко веднъж на всеки три месеца следва да провежда обсъждане с главния прокурор във връзка с прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи. Такъв тип парламентарно взаимодействие е мярка, която по-скоро да обезпечи взаимодействие между трите клона на властта, но е видно, че няма как да изпълни докрай и реши в детайли проблем с всевластието на главния и липсата на ефективна отчетност.
Сегашното положение


На първо място, след като в българския основен закон е възприет модел, при който прокуратурата е част от съдебната власт, е нормално да няма абсолютна форма на контрол от Народното събрание, за да няма доминация на едно парламентарно мнозинство.


Втори по ред се явява отбранителният вал, нарочно създаден от Конституционния съд (КС), но проектиран предварително от предишния главен прокурор, а именно всеизвестното вече Решение № 6/2017 г. на КС. Съдържателно то тълкува чл. 84, т. 16, изречение две от Конституцията: "Народното събрание може да изслушва и приема и други доклади на главния прокурор за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика."


КС трябваше да каже длъжна ли е прокуратурата да дава отчет пред Народното събрание по конкретни наказателни дела или трябва да представя само обобщен доклад за дейността си. Конституционният съд прие, че с представянето на данни по конкретно наказателно дело от страна на главния прокурор пред Народното събрание се нарушава принципът за разделение между съдебната, изпълнителната и законодателната власт. В подкрепа на това разбиране се посочва накърняването на презумпцията за невинност и принципа на независимост и безпристрастност.


КС поддържа тезата, че материалите и доказателствата, придобити в досъдебната фаза на процеса, нямат публичен характер и не могат да се разгласяват без разрешение на наблюдаващия прокурор. В допълнение, запознаването на народните представители с материалите по конкретно производство е в пряко противоречие с нормите на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), където точно са определени участниците в досъдебната фаза, техните права и задължения.


При тези дадености е изключително трудно народен представител, неспециалист по наказателно право и процес, а дори и лице с опит и вещина, да формулира въпрос, така че да не бъде отхвърлен от главния прокурор. Заседанието на комисията от 19.08.2021 г. доказа това, доказа и че депутатите бяха масово неподготвени, но да речем, че това е частен случай.


След като настоящият правен режим е докаран до това полубезпомощно състояние, очевидно трябва да си спомним, че именно Висшият съдебен съвет (ВСС) е органът за администриране и отчетност по въпросите на съда и прокуратурата. Макар и устройствено той също да е поставен под политическо господство, а в самата прокурорска колегия главният да е абсолютен властелин, не бива да забравяме конституционното призвание на ВСС. За тази цел натам следва да бъдат насочени политическите усилия за отчетност на главния прокурор и прокуратурата като цяло.


Как хем Народното събрание да е въвлечено, хем ВСС да е пълноценен?


Припомням две стари тези, развити през 2019 и 2020 г. и поддържани и до днес от Правната програма на ИПИ.


Първо - да бъде засилен контролът над главния прокурор чрез преформатиране на прокурорската колегия на съвета. Докато съдиите се ползват с независимост по отношение на функциите си, то прокурорите се ползват с автономия. Да, прокуратурата, за разлика от съда, е автономна, но не и независима. Това се дължи на позицията, която заема - тя е страна в процеса, като обвинява лицата и поддържа обвинението от името на държавата. Решението на съда е възприятие за истината по фактите. Но господарят по установяване на фактите е прокуратурата.


И ако утре се чудите защо публично известни фигури са осъдени непропорционално, с неправомерно леко наказание, недейте - прокуратурата избира и е монополист на услугата по обвинението. И с оглед на това следва да съществува форма на проверка, измерване, идентифициране на проблемите и понасяне на отговорност. Тъй като начело на тази институция е поставена еднолична фигура, формата на отговорност има две посоки - едната е на самия главен прокурор, втората на редовите прокурори по начин, който включва засилен обществен надзор на работата им, включително взаимодействието между полицията и прокуратурата като задължени по закон да извършват процесуалните действия в досъдебното производство.


Това именно изисква външни за прокуратурата лица да извършват тази оценка на работата на двете звена като най-подходящи за целта са лица от съдийското съсловие. Ето защо в квотата на ВСС, излъчвана от НС, следва да се даде превес на съдийското съсловие. По този начин ще върнем контрола, където той може да се осъществи, без главният прокурор да се измъква, повтаряйки, че се нарушава балансът между разделението на властите. Да, ВСС е мястото за контрол (виж становище на ИПИ от януари 2020 г.).


Второ - възможността немалко мнозинство от депутатите в НС да иска отстраняване на главния прокурор от страна на ВСС е също форма на контрол, която въвлича НС, но запазва това правомощие за съдебния съвет. Предложението не създава дисбаланс между законодателната и съдебната власт, тъй като основното решение остава в компетентността на органа, администриращ съдебната власт, който е и органът по избора - ВСС.


За да не изпаднем в състояние различни органи да взимат едни и същи решения, така както е предвидено в обявената за противоконституционна разпоредба на чл. 129, ал. 4 на КРБ в редакцията ДВ бр. 27 от 2006 г., то НС, по инициатива на мнозинство от народните представители, може само да отправи искане до ВСС да отстрани временно или постоянно главния прокурор. От ВСС не се изземват правомощия. Обезпечава се и необходимото функционално взаимодействие между трите клона на властта - народните представители като представители на суверена придобиват възможност за инициатива, като кадровото решение за отстраняване остава в компетентността на ВСС по чл. 129, ал. 1 от КРБ (виж анализ на ИПИ от октомври 2019 г.).


В заключение


Ако не върнем обществения дебат за контрола и отчетността на главния там, където му е мястото, рискуваме всеки път действащ главен прокурор да отблъсква всевъзможни питания, мотивирайки се с принципни въпроси, сведени до абсурдност.


Такива именно чухме доста от Гешев в изслушването - уважаване на конституцията във всяко изречение, европейски, трансатлантически и всякакви ценности възпрепятстваха главния прокурор от това да отговаря на питанията, все примери как да не се говори по същество.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 105 Неутрално

  Гешев е трън в очите и на мутрите на Мая и на умнокрасавците на Христо и на чалгарите на Слави.
  Защо?
  Защото Гешев подгони мафиотите и руските шпиони на Радев.

 2. 2 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 566 Неутрално
 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3051 Любопитно

  Докато прокуратурата е в съдебната власт, няма значение дали е Гешев или Мешев - те са на практика безконтролни и безотчетни, това е истината. Ако на партиите това им харесва - ами да не правят промяна. Без радикални действия за промяна в Конституцията всичко ще си продължи по старому....

 4. 4 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#1] от "sbaleev":

  Моето мнение се различава. Гешев действа избирателно. Докато Бойка беше на власт, главният обвинител беше, едва ли не, медийна звезда. След това се скри. Което осветлява някакви зависимости между двамата. Гешев имаше изказване против разделението на властите. Като цяло си мисля, че главният прокурор е с мислене подходящо за близкото минало, а не за настоящето.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 5. 5 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  Поредното НПО, което ще но обяснява нещо срещу Гешев, защото той е настъпал червената финансова олигархия.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 6. 6 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  Гешев е трън в очите и на мутрите на Мая и на умнокрасавците на Христо и на чалгарите на Слави.Защо?Защото Гешев подгони мафиотите и руските шпиони на Радев.
  —цитат от коментар 1 на sbaleev


  Но не е трън в очите на Ахмед Доган, Делян Пеевски, Бойко Борисов и Румен Гайтански, чудно защо ли ??!

  Даже в далечен САЩ видяха какъв престъпник е Пеевски, само нашият главен прокурор не може да го види ....

 7. 7 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#1] от "sbaleev":Моето мнение се различава. Гешев действа избирателно. Докато Бойка беше на власт, главният обвинител беше, едва ли не, медийна звезда. След това се скри. Което осветлява някакви зависимости между двамата. Гешев имаше изказване против разделението на властите. Като цяло си мисля, че главният прокурор е с мислене подходящо за близкото минало, а не за настоящето.
  —цитат от коментар 4 на tsyrvulan


  Игнорирайки личностните качества на Гешев - които, очевидно не съотвестват на позицията, която заема - както и неговото поведение - сега и преди - въпросът остава да виси - и той е - България се нуждае от спешна реформа на съдебната система, за да не е възможно следващия "бащица" - бил той Слави или някой друг - да си инсталира следващия Гешев, който по същия нагъл начин да може неконтролирано от никого да решава какво да "си причини" или не.

  За футболния запалянко от 1-я пост - и такивата като него - нямам надежда някога да разберат за какво иде реч.

 8. 8 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  До коментар [#1] от "sbaleev":

  Какво гони тоя? Че той е само администратор - разрешава отпуски и други дреболии. Държавното обвинение е в ръцете на независимите прокурори на различни нива. Тоя само лапа мухи. Изобщо има ли нужда от такава фигура "главен прокурор" след като нямаме "главен касиционен съдия" или "главен административен съдия"?

  Сам съм, други няма...
 9. 9 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1216 Любопитно

  До коментар [#1] от "sbaleev":

  Кажи кои точно мафиоти е осъдил ефективно и вкарал в затвора Гешев, че ми стана интересно?

 10. 10 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  "депутатите бяха масово неподготвени"------------------------------------------------------------Протестърските депутати, светила на юридическата мисъл, канят Каскета и когато той се отзовава на поканата им, те милите, изведнъж се оказват неподготвени!!!После, Гешев бил тъп милиционер, а те много умни и красиви!!!

 11. 11 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 360 Любопитно

  Не разбирам напъните на здравите марксистки сили,да сменят Гешо!?Та нали почитаемият съд обяви г-н Прокопиев за честен частник,Ицко вече е депутат,Танас и той се кипри на трибуната на НС.Какъв проблем имате таварищи?🙉🤡

  Много съм прост
 12. 12 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  На мен анализът и предложенията ми се струват общо взето смислени, макар да виждам, че не са перфектни.

  Не мисля, че има перфектно решение, вкл. излизането на прокуратурата от съдебната власт.

  Ако не друго, то поне е видно, че далеч не само в личността и позицията на Гешев е проблема.

  Ако ВСС работеше както трябва отдавна да го е подгонил както за ужасно ниската успеваемост на знакови дела в България (защо не постигнахте осъдителна присъда над олигарха Прокопиев, г-н Гешев?) така и за загубените дела в Европейския съд.

  И да, Гешев може да не е единствения виновен за това. Със сигурност има и за българския съд какво да се каже.

  Уви, ВСС не работи както трябва и това да има повече съдии в него също не е гаранция, че ще започне да го прави.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 13. 13 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  До коментар [#1] от "sbaleev":Кажи кои точно мафиоти е осъдил ефективно и вкарал в затвора Гешев, че ми стана интересно?
  —цитат от коментар 9 на У Чен


  Другарят Гешев нали ти каза преди, че от прокуратурата не трябвало да се очакват резултати, а работа (каквото и да значи това "работа") ??! ..... та човекът чинно си следва плана, много "работи" и резултатите му са нулеви.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  "депутатите бяха масово неподготвени"------------------------------------------------------------Протестърските депутати, светила на юридическата мисъл, канят Каскета и когато той се отзовава на поканата им, те милите, изведнъж се оказват неподготвени!!!После, Гешев бил тъп милиционер, а те много умни и красиви!!!
  —цитат от коментар 10 на uvtest


  Твоят любим Гешев, като е такъв корифей, защо се провали в делото срещу "умния и красив" Прокопиев ?? Защо е пълен провал във всички големи дела ??!

 16. 16 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 360 Любопитно

  [quote#15:"Alex Ivanov"][/quote]

  А може би имаме невероятен почитаем съд?🐵🐵🐵

  Много съм прост
 17. 17 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  [quote#15:"Alex Ivanov"]
  —цитат от коментар 16 на Контрол на съзнанието
  А може би имаме невероятен почитаем съд?🐵🐵🐵[/quote]

  Ма то и в европейския съд успехът му е същият, плащаме купища глоби/обезщетения благодарение на делата на Иван Гешев.

 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  Гешев е последният окоп на мафията в позиционната й война срещу настъпващата държава.

  В безкрайно наглата си изява в парламента, завършила с “И да не смеете да ме викате повече!” той ясно показа, че ако се отчита пред някого, този някой не са органите на взаимен контрол и баланс между институциите.

  Гешев бе изстрелян нагоре не заради борбата си с престъпността (той няма нито едно водено от него като прокурор наказателно дело, завършила с осъдителна присъда), а заради неспособността си да се сети чии са инициалите Д.П. И Д.П.1, срещащи се доста често в обемистата преписка по делото КТБ.

  Т.е. може да е спокоен, че докато служи на корпорацията, създала Д.П., никой няма да го пипне с пръст.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 360 Любопитно

  До коментар [#18] от "Norman Granz":

  Нормандия,Гешев е назначен от Вашингтон,пак го забрави!Ще си иде,когато му даде знак другарката Мустафа.А тея окопи дето са ти в главата.....,
  там сте само ти и Александър Матросов.🐵🚣‍♀️🐵🚣‍♀️🐵

  Много съм прост
 20. 20 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  До коментар [#18] от "Norman Granz":

  "Гешев е последният окоп на мафията в позиционната й война срещу настъпващата държава."

  Че е окоп на мафията съм съгласен,

  Дали е последен силно се съмнявам.

  А, че това, дето настъпва е именно държавност, честно казано, се съмнявам не по-малко.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 21. 21 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  До коментар [#15] от "Alex Ivanov":

  За Прокопиев не знам, то ти си типичен представител на т.н "умни и красиви".Знаеш ли кога започва досъдебното производство срещу него? Ще ти кажа-2013г. Знаеш ли кога е обвинителният акт-2016г.Знаеш ли кога Гешев става ГП-2019 г. Сещаш ли се за какво говоря или ще си продължаваш със спуснатата опорка, как Каскета не е осъдил Прокопиев.

 22. 22 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4259 Любопитно

  Интересно ми е дали има друга държава в света в която главният прокурор на държавата има толкова неограничена власт и почти никаква степен на отчетност? От това което чета за последните месеци, на Гешев никой не може да му търси отговорност. Няма такъв закон или институция пред която той да е отговорен. Това наистина е неразбираемо за мен. Всички се подиграват (включително и аз) как Гешев бил "инструмент на Бога", но то май наистина така се получава. Никой не може да го пипне и той продължава да прави това което ТОЙ самият си иска.🤷‍♂️

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 23. 23 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 360 Любопитно

  До коментар [#22] от "padrino":

  Не е така.Просто тея дето търсят отговорност от Гешев са пълна пародия.🤡

  Много съм прост
 24. 24 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Държавата ни не случи на главен прокурор. Всичките тези люде ,които се окичиха с титлата главен прокурор за да обозначат професионална квалификация се захващаха с нещо което ни даваше срамежливо упование за справедливост залегнало в Конституцията . И като че ли всичките тези блюстители на закона умело прикриваха действията и бездействията с основния закон.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 25. 25 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  До коментар [#13] от "Alex Ivanov":

  Гешев следва точно съветите на Бойко. "Работа, работа, работа". Никой, нищо не е казал за резултати.

 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#15] от "Alex Ivanov":

  “Твоят любим Гешев, като е такъв корифей, защо се провали в делото срещу "умния и красив" Прокопиев ??”

  Ти ми дай за пример ЕДНО дело, в което не се е провалил.

  Може би онова срещу “шпионина” Николай Малинов?

  Или срещу “шпионите” в президентството?

  Или срещу “петорката от Кеймбридж” (Лъвов бридж), дето се оказа, че били назначени от коалиционния партньор - ченгето Каракачанов?

  Гешев е обект на най-лесната за запомняне статистика в България - за броя спечелени наказателни дела: 0.

  Нула.

  Zero.

  Nada.

  Zilch.


  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Тоз красив непеошник Брегов е нагазил в плиткото, но и там водата му е до ушите. Преди да "преформатира" ВСС ще му се наложи да преформатира парламента за да намери нужното мнозинство. А както знаем депутатите все още ги избират хората, а не хранениците на Буджака. Хич да не отваряме дума за конституционните пречки, за които са необходими о, ужас, огромни мнозинства. Утешително е все пак, че развалени яйца и риба има предостатъчно, а паважът зове.

 28. 28 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4259 Любопитно

  До коментар [#22] от "padrino":Не е така.Просто тея дето търсят отговорност от Гешев са пълна пародия.🤡
  —цитат от коментар 23 на Контрол на съзнанието


  Обикновенно избягвам да отговарям на твои постове, но....

  По скоро вината е в липсата на законова база по която да му се търси отговорност. Ако тя съществува и дете от началното училище би могло да го направи. Просто закона/конституцията има нужда от реформа след като позволява такава безнаказаност и безотговорност на едно лице или позиция в държавата. България е парламентарна република и по дефиниция парламента трябва да държи най-високата власт в държавата, но се оказва, че дори и те не могат да го пипнат.....🙄

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 29. 29 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  До коментар [#15] от "Alex Ivanov":

  Така се гради кариера. Я виж, как от обикновен прокурор, стана главен такъв.

 30. 30 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  До коментар [#15] от "Alex Ivanov":За Прокопиев не знам, то ти си типичен представител на т.н "умни и красиви".Знаеш ли кога започва досъдебното производство срещу него? Ще ти кажа-2013г. Знаеш ли кога е обвинителният акт-2016г.Знаеш ли кога Гешев става ГП-2019 г. Сещаш ли се за какво говоря или ще си продължаваш със спуснатата опорка, как Каскета не е осъдил Прокопиев.
  —цитат от коментар 21 на uvtest


  Един въпрос - кога доганатурата се отказа да обжалва оправдаването на Иво Прокопиев и кой беше главен доганурор тогава??

 31. 31 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#22] от "padrino":

  “От това което чета за последните месеци, на Гешев никой не може да му търси отговорност. Няма такъв закон или институция пред която той да е отговорен.”

  И същевременно, от собствените му думи, не става ясно точно какво върши: с конкретни дела не се занимава, не знае подробности по никое дело, нищо не е чул, нищо не е видял, едва сега разбрал, че е имало полицейско насилия (но не пропуснал да възнагради един от главните извършители, взимайки го в личната си преторианска гвардия с 800 лв. повишение на заплатата); нямал право да разкрива следствени тайни (което не му попречи да продъни с тъпани и зурни медиите, че бил заловил “шпиони”, от което накрая излезе пълен кьорфишек), и т.н.

  С други думи: оправдава ли си масрафа от 9 МИЛИОНА годишно за лична охрана, от държавно жилище-палат, ремонтирано на цената на два двустайни апартамента, и всички останали атрибути на властта му на практически абсолютен монарх?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 32. 32 Профил на rhk011076282
  rhk011076282
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#18] от "Norman Granz":
  Хохохо, последният, ама друг път...

 33. 33 Профил на rhk011076282
  rhk011076282
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#29] от "Vlado Nikolov":

  Обикновен милиционер.

 34. 34 Профил на rhk011076282
  rhk011076282
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#22] от "padrino":

  А ти защо си мислиш, че му е дошло на ума на Татарчев, да каже прословутата фраза, над мен е само Господ?

 35. 35 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  До коментар [#33] от "gfi141069668":

  По - скоро е пародия на такъв. Няма си капацитет за повече.

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  До коментар [#19] от "Контрол на съзнанието":
  Според вас ,всички некадърници на високи позиции в България, са назначени от САЩ. Интересно тогава, защо служат на Русия.

 37. 37 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 599 Весело

  Всички сме наясно. Тъпотията на депутатите не е причина за провала. Когато се изложиш срамно, а един каскет те направи за посмешище, няма друга причина освен глобалната промяна на климата. Тогава се появява някой си Брегов и ръси живителен мозък.

 38. 38 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Поредното НПО, което ще но обяснява нещо срещу Гешев, защото той е настъпал червената финансова олигархия.
  —цитат от коментар 5 на zz_s


  Няма лошо, че е настъпал червената финансова олигархия. Лошото е, че е настъпал само нея.

 39. 39 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5818 Неутрално

  "...депутатите бяха масово неподготвени, но да речем, че това е частен случай..."
  ####
  Не е частен случай. Правило е. Не се познава Конституцията, това е очевидно.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 40. 40 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 360 Любопитно

  До коментар [#19] от "Контрол на съзнанието":Според вас ,всички некадърници на високи позиции в България, са назначени от САЩ. Интересно тогава, защо служат на Русия.
  —цитат от коментар 36 на Роси


  Може би.....защото повечето българи са умни като теб?!🙉🙉🙉

  Много съм прост
 41. 41 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 2196 Весело

  Гешев е трън в очите и на мутрите на Мая и на умнокрасавците на Христо и на чалгарите на Слави.Защо?Защото Гешев подгони мафиотите и руските шпиони на Радев.
  —цитат от коментар 1 на sbaleev


  А Институт за пазарна икономика (впрочем НПО издържан от олигархията) се правят че не знаят, че има разделение на властите!

  Съдебната власт е независима от всички останали, а те олигарсите искат да я контролират и главният прокурор да им се отчита!

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 42. 42 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5818 Неутрално

  До коментар [#22] от "padrino":

  Затова продължавам да повтарям, че проблемът е в Конституцията!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 43. 43 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#22] от "padrino":“От това което чета за последните месеци, на Гешев никой не може да му търси отговорност. Няма такъв закон или институция пред която той да е отговорен.”И същевременно, от собствените му думи, не става ясно точно какво върши: с конкретни дела не се занимава, не знае подробности по никое дело, нищо не е чул, нищо не е видял, едва сега разбрал, че е имало полицейско насилия (но не пропуснал да възнагради един от главните извършители, взимайки го в личната си преторианска гвардия с 800 лв. повишение на заплатата); нямал право да разкрива следствени тайни (което не му попречи да продъни с тъпани и зурни медиите, че бил заловил “шпиони”, от което накрая излезе пълен кьорфишек), и т.н.С други думи: оправдава ли си масрафа от 9 МИЛИОНА годишно за лична охрана, от държавно жилище-палат, ремонтирано на цената на два двустайни апартамента, и всички останали атрибути на властта му на практически абсолютен монарх?!
  —цитат от коментар 31 на Norman Granz


  Ми тя Петя го зададе този резонен въпрос онзи ден, ама футболните запалянковци са се фиксирали върху това как Гешев бил натрил носовете на Иванов, Хаджигенов и пр. ...


  https://www.dnevnik.bg/analizi/2021/08/20/4244999_sled_izslushvaneto_na_geshev_v_parlamenta_za_kakvo/

 44. 44 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 2196 Весело

  България е парламентарна република и по дефиниция парламента трябва да държи най-високата власт в държавата, но се оказва, че дори и те не могат да го пипнат.....🙄
  —цитат от коментар 28 на padrino


  Грешна ти е дефиницията, съдебната власт е независима по Конституция, няма как народното събрание да се меси в работата на Прокуратурата и да кадрува там!

  На село ли живееш?

  Полша се опита да разръчка съдебната система и затова получава шамари от Брюксел!

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 45. 45 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  До коментар [#30] от "Alex Ivanov":

  Какво е доганотура не знам, трябва да питам някой червено-лилав, те са по такива тъпи определения. Ама не ти схващам идеята.Гешев е виновен, че години преди да стане ГП, прокуратурата е започнала това производство, Гешев е виновен, че не е обжалвана оправдателната присъда...., за глобалното затопляне пак той ли е крив?

 46. 46 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  До коментар [#21] от "uvtest":

  Не само Прокопиев... Гешев май не е успял да осъди никого в славната си кариера. Нали с това е по-известен?

  Бивш tww09306483.
 47. 47 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Изключително трудно е народен представител, неспециалист по наказателно право и процес, а дори и лице с опит и вещина, да формулира въпрос, така че да не бъде отхвърлен от главния прокурор.
  Мамо, виж ме, показват ме по телевизора!!!

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 48. 48 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  До коментар [#46] от "Petleshev":

  Гледам, че с другия трол-Нормана, повтаряте тази опорка, да да питам: от къде черпите тези сведения?

 49. 49 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1456 Любопитно

  За какво са ни толкова много съдилища и прокуратури плюс правосъдно министерството при положение, че законите се пишат и приемат така, че да се крадат законно държавни пари.

 50. 50 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4259 Весело

  Грешна ти е дефиницията, съдебната власт е независима по Конституция, няма как народното събрание да се меси в работата на Прокуратурата и да кадрува там!

  На село ли живееш?

  Полша се опита да разръчка съдебната система и затова получава шамари от Брюксел!
  —цитат от коментар 44 на Полковник Паликъщов


  Ти си май от селото. Разделението на властта е съвсем различно. Висшият конституционен орган е парламента. И конституцията е основният документ на държавата. Дори и магистратите имат отговорност към конституцията и трябва да следват каквото е написано в нея. То и затова има КОНСТИТУЦИОНЕН съд който се води от основите залегнали там. Тук не става въпрос Парламента да СЪДИ Гешев а същият той да отчита дейността си пред същият този парламент.

  Доста по-различно от глупостта която си написал.😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 51. 51 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Изслушването на гешеф в правната комисия беше показателно за това че нещо е щупено в устройството на държавата ни. И не е само това че за главен прокурор е сложен арогантен и безкрупулен тип опериран от чуство за срам. Проблемът е че няма ефективен механизъм за контрол на прокуратурата. Питанията на депутатите бяха удавени в пренебрежение и унижение. ВСС е пробит, мнозинството не оказва никакъв контрол. Гешеф съсипва държавността и това трябва да спре!

 52. 52 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#50] от "padrino":

  "Ти си май от селото. Разделението на властта е съвсем различно. "

  Не можеш да обясниш на слепец кой цвят е бял.

  Троловете, защитаващи Гешев, са завършили ПУЦ-ове, спортни школи или милиционерски училища, за тях конституционната материя с разделението на властите е мътна като теорията на гравитационните вълни, но понеже Гешев е последната преграда между Зайчарника и затвора, за тях той е нещо като божество.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 53. 53 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  До коментар [#48] от "uvtest":

  Опорка? Хм-м-м-м-м...! Имаше доста писано навсякъде по времето когато налагаха предварително по медиите кандидатурата на Гешев. Освен това се оказа някаква много голяма тайна даването на информация за Гешев. Нещо като с Пеевски на времето. Големи тайни, голямо нещо. На практика тайни няма. Просто защото няма нищо. Блестящата кариера на Гешев се изразяваше масово в сключване на споразумения. Но човекът си е проправил път и нищо друго няма значение. Бях писал още преди да встъпи в длъжност, че от година предварително се знае, че той е следващият главен прокурор. Затова и беше циркът с единствената кандидатура.

  Бивш tww09306483.
 54. 54 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  Гешеф съсипва държавността и това трябва да спре!
  —цитат от коментар 51 на event_horizon


  Така е!! Черепа,Баневи, Стайкови, Бобокови..., за червено-лилавите са символ на държавността, затова ОСТАВКА КАСКЕТ!!!

 55. 55 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  Имаше доста писано навсякъде...
  —цитат от коментар 53 на Petleshev


  Ясно!!! Нямам повече въпроси.

 56. 56 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  Във бойната между двама олигарси

  на ИПИ се плаща да заема станата на правилния олигарх.

  Другото е само миманс.

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 57. 57 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  До коментар [#54] от "uvtest":

  Черепа ли...? Ох-х-х-х котьо...! Пликове с пачки и такса съпорт, а? И Севдето редовно в офиса му, за да му каже, че няма да му пусне, а?! :)))

  Бивш tww09306483.
 58. 58 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  До коментар [#28] от "padrino":

  бъркаш. парламента има своите функци. не му е работа на парламентът на контролира, която и част да е на съдебната власт, но може да създава правила, по които тя да функционира. е разбира се не и този парламент.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 59. 59 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  До коментар [#55] от "uvtest":

  Като казвам навсякъде, значи буквално навсякъде. Какво се правиш на неразбрал? Като не ти изнася сега, какво? Да тръгна да ти копирам линкове от цялата преса, че да четеш? Ама то, като за ГЕРБ-ер е нормално... Всичко което не ви изнася, все едно не съществува и не се е случило. Това ви е изтърканата тактика, друго не знаете и не можете. Да видим, колко още ще ловите шарани на нея...?!

  Бивш tww09306483.
 60. 60 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  аве не закачайте паракешеф че мирише три дена после вееее

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 61. 61 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3860 Неутрално

  До коментар [#57] от "Petleshev":

  "Черепа ли...? Ох-х-х-х котьо...! Пликове с пачки и такса съпорт, а? И Севдето редовно в офиса му, за да му каже, че няма да му пусне, а?! :)))"

  Черепа се беше превърнал в дойна крава за правителството на Бойко Борисов (по-скоро на Влади Горанов, който беше истинският шеф в кабинета Борисов-3). Това продължи, докато Черепа и Пейо влязоха в челен конфликт и тогава Черепа бе ударен ("опраскан" на прокурорски език), но не и преди да бъде предупреден дискретно да се изнесе от България с все парите си.

  Целта на опраскването не беше, разбира се, въздаване на справедливост, а корпоративно рейдърство, подпомагано от държавата и прокуратурата.

  При което апетитната колекция на Черепа му бе отнета "в името на закона", а части от нея се появиха на черния пазар на антики.

  Хихи.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 62. 62 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Гешев-Борисов-Пеевски !
  Единна централизирана политсистема!
  Гешев -борба с идеологическата диверсия и неудобните с режима.
  Борисов - легитимна власт, почти несменяем държавник
  Пеевски - законодателна и медийна власт
  Въпросът е , кой е кукловодите на трите марионетки?

 63. 63 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5818 Неутрално

  До коментар [#46] от "Petleshev":

  Прокурорът не осъжда. Той обвинява.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 64. 64 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5818 Неутрално

  До коментар [#46] от "Petleshev":

  Прокурорът не осъжда. Той обвинява.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 65. 65 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2581 Неутрално

  Празнословията продължават с една и съща непостижима мечта - няма мнозинство за промяна на конституцията и скоро няма да има. Което е хубаво. Тъпнята да сложите прокуратурата в изпълнителната власт после бързо ще ви накара така да ревете, че няма да ви стигнат сълзите и сополите.
  Също като щенията за президентска република.
  И това са мечти на онези, които никога не са додрапали до обикновено парламентарно мнозинство. Смешно е. Няма да додрапате. Но докато мечтаете, е добре да си помислите разни варианти кой утре може да спечели президентските избори, а вдруги ден - кой може да направи правителство. Вариантите са много, внимавайте с желанията.

 66. 66 Профил на equalizer
  equalizer
  Рейтинг: 510 Неутрално

  От текста - "Изключително трудно е народен представител, неспециалист по наказателно право и процес, а дори и лице с опит и вещина, да формулира въпрос, така че да не бъде отхвърлен от главния прокурор"
  От визитката на Николай Хаджигенов - е завършил право в НБУ. Работи като съдебен адвокат в областта на наказателното право. Има дела Pro bono в областта на пострадалите от полицейско насилие, включително в Европейския съд по правата на човек в Страсбург.
  Изводите: Хаджигенов е пълен некадърник или Гешев е боК на наказателното право. Второто определено не е. Но, едно е сигурно в "Битката на калинките" за момента бие Доган, колкото и да не им се иска на хората.

 67. 67 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  До коментар [#30] от "Alex Ivanov":Какво е доганотура не знам, трябва да питам някой червено-лилав, те са по такива тъпи определения. Ама не ти схващам идеята.Гешев е виновен, че години преди да стане ГП, прокуратурата е започнала това производство, Гешев е виновен, че не е обжалвана оправдателната присъда...., за глобалното затопляне пак той ли е крив?
  —цитат от коментар 45 на uvtest


  Ми виновен, като Прокопиев е лош олигарх, ще го гониш до дупка и ще обжалваш. Щом не обжалваш, значи си съгласен с оправдателната присъда.

 68. 68 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2616 Неутрално


  До коментар [#46] от "Petleshev":Прокурорът не осъжда. Той обвинява.
  —цитат от коментар 64 на Незнайко в Слънчевия град


  Ми явно калпаво обвинява .....

 69. 69 Профил на
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Празнословията продължават с една и съща непостижима мечта - няма мнозинство за промяна на конституцията и скоро няма да има. Което е хубаво. Тъпнята да сложите прокуратурата в изпълнителната власт после бързо ще ви накара така да ревете, че няма да ви стигнат сълзите и сополите. Също като щенията за президентска република.И това са мечти на онези, които никога не са додрапали до обикновено парламентарно мнозинство. Смешно е. Няма да додрапате. Но докато мечтаете, е добре да си помислите разни варианти кой утре може да спечели президентските избори, а вдруги ден - кой може да направи правителство. Вариантите са много, внимавайте с желанията.
  —цитат от коментар 65 на Галя Станчева


  От гледна точка на ефективна наказателна репресия, за разследване на престъпленията на ГЕРБ&ко, специализираният наказателен съд ще свърши повече работа, ако се смени кадровият му състав, разбира се.
  Закриването на спец. съдилищата е в полза на статуквото и се съмнявам, да не го съзнават. По-скоро, съзнателно бутат събитията в тази посока, но гледат да не им личи много.
  Съдебната реформа трябва да е съсредоточена върху ВСС. Лесно може да се свърши дори от това НС, стига да поиска, но не иска.

 70. 70 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  До коментар [#63] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Това е ясно. Няма как да осъдят когото и да било с калпаво обвинение. Това се има в предвид. А прокуратурата има афинитет към сбъркани членове в обвиненията, нямащи нищо общо с престъпленията. Както и да допуска всякакви неволни грешки свързани с искания за информация или доказателства. И по някакво странно съвпадение, прокурорите които са оплескали дела свързани с високопоставени личности, скоростно изразстват в кариерата. Гешев също оплеска делото за КТБ и вече е главен прокурор.

  Бивш tww09306483.
 71. 71 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Поредното НПО, което ще но обяснява нещо срещу Гешев, защото той е настъпал червената финансова олигархия.
  —цитат от коментар 5 на zz_s


  За сметка на това е отстъпил зелената (ДПС) фиансова олигархия, която пък е подлога на руската финансова олигархия, която пък не знам точно какъв цвят е според вас.
  Ако се радвате на това, как една държавна институция се опитва да по законов път да изземе бизнеса на едни "отлюспени" от властта олигарси, за да го предаде в ръцете на други - ближни на вече предходните властимащи, олигарси, то определено имате повод за радост. Ако обаче смятате, че въпросната държавна интитуция трябва да прилага правните норми еднакво към всички, неизбирателсно, тогава главният прокурор не е вашият човек.

 72. 72 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  UNITED EU UNION

  #3
  Пак заклинания... "нео" конститурско врещене... революционен радикализъм...
  за консерватизъм по старому.

  А не може ли невелико...

  Едно най-обикновено Народно събрание, под и съобразно Конституцията,
  да очертае стрикна граница межу Висшата власт, Съдилищна,
  с правомощия да Съди, и сравнително низшата
  (прокурорска - страна играеща за една или друга страна)?

  То си е ясно по общоизвестни на обществото добри нрави.

  Но да е ясно и за кадри бавно развиващи се:
  Изрично, писмено гласно, от Закон под Конституцията?

  "За контрола и отчетността над главния прокурор",
  Иван Брегов, Институт за пазарна икономика

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  Докато прокуратурата е в съдебната власт, няма значение дали е Гешев или Мешев - те са на практика безконтролни и безотчетни, това е истината. Ако на партиите това им харесва - ами да не правят промяна.

  Без радикални действия за промяна в Конституцията
  всичко ще си продължи по старому....

 73. 73 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  [quote#70:"Petleshev"] Гешев също оплеска делото за КТБ и вече е главен прокурор./quote]

  "Всички писаха", че Боко има остров в Гърция и , че е лежал в чешки затвор и това за червено-лилавите е света истина, нали? И, от къде знаеш, че делото за КТБ е оплескано, от специализираният съд,където се гледа, ли ти съобщиха?

 74. 74 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4274 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Е, имаш си ново занимание (occupation) работа.

  След като с Дани Спонджоба зарязахте проекта за нова Конституция.
  Не ви ли е неудобно така, малко?

  До коментар [#42] от "Незнайко в Слънчевия град":
  До коментар [#22] от "padrino":

  Затова продължавам да повтарям, че проблемът е в Конституцията!!!

 75. 75 Профил на
  Рейтинг: 733 Неутрално

  [quote#70:"Petleshev"] Гешев също оплеска делото за КТБ и вече е главен прокурор./quote]"Всички писаха", че Боко има остров в Гърция и , че е лежал в чешки затвор и това за червено-лилавите е света истина, нали? И, от къде знаеш, че делото за КТБ е оплескано, от специализираният съд,където се гледа, ли ти съобщиха?
  —цитат от коментар 73 на uvtest


  А вие може би имате информация, че Пеевски е разпитван и му е повдигнато обвинение по делото за КТБ?

 76. 76 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  Долу КОНПИ и Гешев

  КПКОНПИ: Кметът на "Красно село" е сключила трудов договор с дъщеря си

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 77. 77 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  До коментар [#73] от "uvtest":

  В какво се изразява делото КТБ? Резултат няма. Само минават годините. Нищо повече. Парите ги няма. Това е резултатът.

  Бивш tww09306483.
 78. 78 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2387 Неутрално

  До коментар [#77] от "Petleshev":

  Петлешев, що не се опиташ за разнообразие, да мислиш сам, а не да ползваш заучени фрази? По КТБ прокуратурата си е свършила работата, написала е обвинителния акт и е вкарала делото в съда, където вече половин година се гледа. Колко ще продължи, зависи вече само от почитаемият български съд.

 79. 79 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4373 Неутрално

  Долу КОНПИ и ГешевКПКОНПИ: Кметът на "Красно село" е сключила трудов договор с дъщеря си
  —цитат от коментар 76 на diq55699032


  Умнокрасавци, сър.

 80. 80 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4373 Любопитно

  До коментар [#77] от "Petleshev":

  На Костов възстановиха ли му милиончето?

 81. 81 Профил на BezEmotsia
  BezEmotsia
  Рейтинг: 614 Весело

  Статията разбива реформата на ХИванов от 2015. Но това е ноторно известно - самият ХИ протестира срещу нея. Тогава не приеха визията му политическата квота в прокурорската колегия да е по-голяма (по-зависима от политици) и той се нацупи като дете.

  Токъв е животът, понякога е комедия, ХИванов протестиро срещу собствините си идеи от 2015 - разделяне на ВСС на съдии и прокурори, начин на избор на тримата големи и т.н.

  Човечецът ХИ изживява неосъзнат катарзис

  Хи хи хи

 82. 82 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2718 Неутрално

  До коментар [#80] от "Alarmstufe Rot":

  Естествено, че са го възстановили. Както и на Веждю...! :)))

  Бивш tww09306483.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK