Правилата за избор на управител на БНБ не гарантират прозрачност и обективност

Ако не ги ревизира, парламентът ще възстанови най-порочните практики при избора на органи.

© Цветелина Белутова, Капитал

Ако не ги ревизира, парламентът ще възстанови най-порочните практики при избора на органи."Дневник" публикува становище на Българския институт за правни инициативи до народните представители по процедурните правила за избор на управител на БНБ.


На заседание на Комисията по бюджет и финанси, провело се на 19 август 2021 г., са приети Процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за управител на Българската народна банка, представяне и публично оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в комисията по бюджет и финанси, както и процедурата за избор от Народното събрание, които предстоят да бъдат гласувани от парламента.


От Българския институт за правни инициативи наблюдаваме процедурите за избор на ръководните позиции в държавата от 42-ото Народно събрание и в тази връзка изразяваме дълбокото си разочарование, че 46-ият състав на Народното събрание отбелязва значително отстъпление от демократичните стандарти за избор на еднолични или колективни органи. Настоящият проект на Процедурни правила за номиниране, изслушване и избор на управител на БНБ е скок назад в постигнатото от парламента досега и в никакъв случай не е стъпка в посока възстановяване на парламентаризма, а напротив. Многократно сме предлагали на Народното събрание да завиши стандартите при избор на съставите на контролните, надзорните и контролните органи, но очевидно за българския парламент приоритет е бързината за сметката на качеството що се отнася до кадровата му политика.
Така приетите от комисията процедурни правила не отговарят на принципите за публичност; прозрачност; обективност; равнопоставеност; предвидимост на процедурите и отчетност на назначаващия орган.


На първо място, не става ясно защо парламентът реши да стартира скорострелно процедура за избор на управител на БНБ, чийто мандат е изтекъл, но такива процедури не са започнали за попълване състава на други органи, като напр. главен инспектор и инспектори в Инспектората на Висшия съдебен съвет, Комисията за енергийно и водно регулиране, Комисията за защита на личните данни и др. Това оставя съмнения в обществото, че процедурата се съставя intuitu personae и на база конкретна личност се приоритизират процедурите за определени регулатори. При засилената политическа динамика и противопоставяне в парламента, и заявеното от председателя на "Има такъв народ", че партията остава опозиция, започването на процедурата за избор на управител на БНБ изглежда още по-нелогична.


На второ място, предвидените времеви реквизити в процедурните правила от само 3 дни за номинации не дават възможност нито политическите партии да направят качествена селекция на потенциални кандидати, нито на заинтересованите страни да се запознаят с биографиите и идеите на кандидатите, нито да се направи задълбочено професионално и обществено обсъждане на състоянието на сектора. Минималният
стандарт в редица процедури в предходни състави на парламента е бил минимум 10 работни дни. Бързането води до претупване на процедурата и е сигнал за изпразване от съдържание на парламентарната фаза от процедурата. Това налага и извода, че решението кой да е управител на БНБ е взето извън Народното събрание.


На трето място, БНБ е един от най-важните регулатори в страната, който изпълнява функции и в рамките на Европейския съюз. В момент, в който страната ни е по пътя към присъединяване към Еврозоната, изборът на управител на БНБ е от високо обществено значение. Не става ясно защо преди да открие процедурата, Народното събрание не е разгледало Годишния отчет за дейността на БНБ за 2020 г., като основа за задълбочена дискусия по отношение на това как трябва да се развива управлението й. Кратките срокове
за задаване на въпроси и липсата на изискване за писмена концепция за управление от кандидатите на практика възпрепятстват гражданското включване в процедурата и отново потвърждават впечатленията ни, че парламентът служи като фасада за решения и договорености, извън предвидените в законите и Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.


Чрез акта на избор на ръководители или ръководни органи на институции от най-различен порядък и сфера на дейност, Народното събрание оказва значително влияние върху формирането на конкретните секторни политики, задава политическия заряд за легитимиране на управлението на тези институции. Процедурата по назначаване на техните ръководители следва да бъде решаващ момент за потвърждаване на почтеността,
мотивацията, характера и експертизата на кандидатите за управленски позиции. Подобна процедура е от изключителна необходимост за повишаване прозрачността и следователно доверието в парламента, за възстановяване на диалога между обществото и институциите, за усъвършенстване на демократичния политически процес. Настоящите процедурни правила не съдействат за постигането на нито една от тези функции на парламента.


Ако 46-то Народно събрание иска да създаде реални гаранции за пълноценна, конкурентна процедура, качествено гражданско участие и задълбочен дебат, то процедурните правила за избор на управител на БНБ трябва да бъдат ревизирани.


Обратното би означавало, че българският парламент възстановява най-порочните практики при избора на органи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 182 Неутрално

  Премахнете БНБ. Това е структура създадена да печата хартийки от чистия въздух и да обеднява хората с инфлация. Когато централната банка печата хартийките, те обикновенно не стигат до хората а минават през банковата система, която същата тази мафиотска структура регулира. Така чрез ефекта на Кантелон се облагодетелстват тези които ЦБ нарочи а за плебеите остава инфлацията от напечатаните хартийки.

  Централните банки са извора на всяко зло в тоя свят и колкото по бързо се отървем от тях по бързо ще се измъкнем от световните проблеми.

  Лошото е че ЦБ командват политиците - държавната мафия и ако някой смята че парламента избира управителите на централната банка, а не е обратното може да иде да се прегледа.

  Навсякъде където е настанена тая мафиотска структура се установява пълна демокрация/социализъм/фашизъм.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 3. 3 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 182 Неутрално

  И два цитата на Rothschild за непросветените:

  - Който контролира издаването на пари контролира правителството
  Nathan Rothschild

  - Не ме интересува кой контролира политическите афери на една нация, след като аз контролирам печатането на пари.
  Mayer Rothschild

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 4. 4 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 182 Весело

  Между другото ако направят Любомир Каримански управител на БНБ - мафиоти, хартийките на българския плебей ще се печатат под вещото ръкодство на ДПС - мафия или Меди Орела.

  Честита ви демонокрация!

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3958 Весело

  Доста дълга статия за нещо, което няма нужда от толкова внимание : как се поставят " правилните хора" на още по - правилните места у нас, пък и не само ! Не вярвате ли ? Ами питайте Цацаров, Гешев, бившия на КФН Мавродиев.......

 6. 6 Профил на pernikforbg
  pernikforbg
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Между другото ако направят Любомир Каримански управител на БНБ - мафиоти, хартийките на българския плебей ще се печатат под вещото ръкодство на ДПС - мафия или Меди Орела. Честита ви демонокрация!
  —цитат от коментар 4 на radelmarfx


  Не трябва да се допусне Каримански да бъде управител на БНБ - той е бил управител на банката на Доган "Демирбанк". Ако това е условието на ИТН за създаване на кабинет - по-добре нови избори. Този път дано българите в чужбина не гласуват за Слави!

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1725 Гневно

  Разбира се че тези правила не гарантират нищо такова защото това не е целта на рублоидното хвърчило
  Тяхната цел е избор на шеф на БНБ който ще торпилира влизането ни в евро зоната - това са указанията на мАЦква!

 8. 8 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  Дневник, много футбол, много политика, и малко за икономиката. А нещо се случва в товарния жп транспорт, като последица на малко изненадващото удвояване на цените на тока. Случайно ли е, или не? Или се очаква завръщането на голяма част от автопарка опериращ в Западна Европа, и НЯКОЙ гледа да му осигури заетост?

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  ИТН бърза да пробута своя човек -Каримански.

 10. 10 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  Аман от бг наивници - пеещи възрожденски песни, и пробутващи ни хора на ДПС на първата редица на страната ни!

 11. 11 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Аве, правни инициативи,

  нале свободата доде ве?

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 12. 12 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Чрез патерицата си ИТН, сараите вече действат съвсем на едро. След КТБ и ББР, вече са се насочили към завладяване на БНБ. Народе????????

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 13. 13 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Е тези жени с тиретата - Габриел, Мюлер, Бергендорф, Винтерхалтер и подобни очевидно са с изключително висока оценка за страната си и всичко свързано с нея. Смятат, че фамилията ги прави нещо повече от една обикновена Иванова. Затова обичат да дават акъл навсякъде. Или както казва Габриел - изпращат силен сигнал, какъв точно не е ясно.

  Свободата, Санчо...
 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4846 Любопитно

  До коментар [#7] от "selqnin":

  "Разбира се че тези правила не гарантират нищо такова защото това не е целта на рублоидното хвърчило"

  Таваришч Селянин, "рублоидното хвърчило" ли има мнозинство в този парламент, който се кани да избира управител на БНБ? Ръсите клишета без да мислите, което явно Ви затруднява!

 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4846 Неутрално

  ИТН бърза да пробута своя човек -Каримански.
  —цитат от коментар 9 на Роси


  Това може да се случи само ако се разкрият аверите ИТН+ГЕРБ+ДПС!

 16. 16 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 620 Неутрално

  🇧🇬“Правилата за избор на управител на БНБ”
  Правило N# 1 , за всяка една Служба в Държавната Администрация в България трябва да бъде следното.🇧🇬

  🇧🇬“В Държавната Администрация на България не могат да бъдат избирани лица които са:
  Предатели, Професионални Предатели .🇧🇬
  Because, “Once A TRAITOR Always A TRAITOR”

 17. 17 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 620 Неутрално

  🇧🇬 :) I see the Media are fast to pick up words from the online commentaries like “Присъдружни” and etc, however Media Sites and Media Luminaries are having problem with “Professional Traitor/Професионален Предател”.🇧🇬

 18. 18 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 583 Неутрално

  По този казус ще следим за връзките между ИТН и ДПС.

 19. 19 Профил на evitkova
  evitkova
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Ако набутат на този пост човек от задкулисието, а очевидно натам се върви с това бързане, сме изгубени! Добре че няма ясно мнозинство все пак...

 20. 20 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Кандидатът за управител на БНБ от ИТН изглежда е доста пъргав да инкасира за себе си ползи в тези смутни времена, когато ИТН-то играе ролята на опозиция, макар че оглавява 8 от постоянните комисии в НС. Изглежда сред добрите попадения в ИТН-то има и връзкари. Същото като в ГЕРБ, БСП и ДПС-то.

 21. 21 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  До коментар [#8] от "pontius_glarus":

  Дискордиа се завръща?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK