Три урока за Европа от падането на Афганистан

Три урока за Европа от падането на Афганистан

© ReutersЕвропейците никога не са гледали сериозно на проблема с Афганистан.


Това вероятно е така, защото дълбоко в себе си те знаеха, че в крайна сметка отговорността не е тяхна. Сега изглежда вероятно превземането на страната от талибаните да направи европейците още по-интровертни и страхуващи се от свят, който не разбират. И бързо възникващият консенсус, че е невъзможно да се изгражда чужда държава, може да засили тревогата им относно ангажиментите им зад граница.


Тази мисловна нагласа действа като киселина, която разрушава връзките, които трябва да свързват европейците, а това води до онези видове ксенофобски настроения по времето на миграционната криза, създадена от войната в Сирия. Тъй като бежанците бягаха от насилието в Сирия, европейците бяха изправени пред неприятния избор между изграждането на все по-високи стени, сключването на неприятни сделки с така наречените буферни държави или загубата на контрол върху миграционните потоци.
И все пак има разлика между приемането, че на някои хора не може да се помогне, и мисленето, че не си струва да им се помага. Самочувствието на Европа - което е от съществено значение, ако иска активно да оформя своето бъдеще - беше накърнено не само от слабия оперативен капацитет, но още повече от етичната криза на един континент, който претендира за универсалност, но запазва този универсализъм за собствените си привилегировани "племена".


Има обаче по-добри поуки от афганистанския провал, който скоро може да се повтори и в други страни на животоподдържащи системи - като Сомалия, държава, с която европейците се занимават от години. Съществува риск мащабът на американската мисия в Афганистан - струващ трилиони долари - да убеди европейците, че е безполезно те да се включват в такива начинания, като се има предвид, че те имат много по-малко ресурси от американския си съюзник.


Но това би било много повърхностно разчитане на ситуацията.

През последните години присъствието на САЩ на място беше ограничено до по-малко от 5000 войници. А човешките разходи за въоръжените сили на САЩ ще бъдат по-малко от 5000 жертви за две десетилетия в сравнение с повече от 58 000 за десетилетие по време на войната във Виетнам.

Европа трябва да разгледа внимателно какво работи и какво не върши работа в Афганистан. Само тогава тя може постепенно и реалистично да изгради свой собствен капацитет, вместо да се стреми към грандиозни схеми, които нямат обществена подкрепа.


Реформата в сектора на сигурността е добро начало. Той е в основата на всяка стратегия за изграждане на държава (ако се приеме веберианското определение за държава като организация, която има монопол върху законното използване на сила). Всички други аспекти на консолидацията на държавата - образование, здравеопазване, инфраструктура - зависят от това. Без да осигури сигурност, държавата не може да постигне траен напредък. Това също е област, в която от Сомалия до Мали и Централноафриканската република Европейският съюз и европейските държави играят значителна роля - чрез мисии за обучение и двустранно сътрудничество. Последните събития в Афганистан дават три решаващи урока в това отношение.


Първият урок е, че много ограниченото чуждестранно присъствие, съчетано с въздушна подкрепа за националните сили, задържа талибаните на дистанция в продължение на няколко години и създаде своеобразна патова ситуация, по време на която едно по-отворено общество да може да набере сила. Екзоскелетът, осигурен от ограничено чуждестранно военно присъствие, позволява на крехката национална армия да брани позициите си. Това е модел, който европейците трябва да проучат и евентуално да възпроизведат в Сахел. Това може да не изисква огромно военно струпване на сили, но понастоящем надхвърля европейските възможности.


Вторият урок се отнася до това, което се обърка в усилията на САЩ за изграждане на афганистанската армия. Военните на богатите страни - особено САЩ - не знаят как да намерят правилния баланс между модернизирането на армиите на бедните държави и гарантирането, че модернизацията е устойчива.

Стандартните армии на НАТО зависят от критична система за поддръжка, в която пехотните батальони са само "върхът на копието". Основните компоненти на системата включват осведоменост за ситуацията чрез интегрирани разузнавателни ресурси, сложни и скъпи логистични вериги, капацитет за бърза евакуация на ранените и плътна въздушна подкрепа.


Когато местните сили имат подкрепата на западни експедиционни сили, както беше в Афганистан в продължение на много години, тези способности им осигуряват значително предимство. Но ако западният съюзник дръпне шалтера, местните сили се оказват слаби и неподготвени, загубили способността си да действат независимо. Ако освен това системата за възнаграждения на силите не функционира поради корупция, войниците стават напълно деморализирани и не желаят да се сражават.


Третият урок за Европа от афганистанския опит се отнася до сроковете на чуждестранните ангажименти. Външната подкрепа за крехката армия дава на държавите пространство и време, от които се нуждаят, за да трансформират обществото. Това е важна изгода: противно на това, което мнозина казват сега в Афганистан, много неща се промениха към по-добро. И може би е било погрешно да се настоява за стратегия за излизане - водена от вътрешнополитически съображения, а не от обективни фактори - предвид относително ниската цена на малко военно присъствие и потенциално високата цена на разпадането на афганистанското правителство. Помагането на обществата да се трансформират е начинание, продължаващо поне едно поколение.


Невъзможно е да успеем в нещо подобно, ако, както се казва, ние имаме часовници, а врагът ни има време.Могат ли демокрациите, европейски или други, да проявят такова стратегическо търпение?

Всяка стратегия за изтегляне зависи от желанието на войниците от национална армия да дадат живота си за страна, на чието ръководство се доверяват. Ако не уважават своите офицери, презират лидерите си или ако подозират, че преследват свои лични или етнически интереси, винаги е възможен срив - дори след десетилетия усилия.


Ето защо, ако европейците извлекат правилните уроци от Афганистан и се подготвят за ограничени, но устойчиви чуждестранни ангажименти, те трябва да следят политическия контекст на тези мисии. Те никога не трябва да забравят, че процесът на политическа консолидация е жизненоважен за дългосрочния успех.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Урока е един - насила демокрация не може да се наложи.
  Трябва народа да е узрял за нея.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Разстроено

  Уроците просто не се учат от политиците по цял свят!!!
  Социалните и културни антрополози много отдавна предупреждаваха какво се случва когато влезеш в подобно блато но за съжаление политиците са заети с други неща и просто не ги слушат!!!

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Весело

  ... Екзоскелетът, осигурен от ограничено чуждестранно военно присъствие, позволява на крехката национална армия да брани позициите си. Това е модел, който европейците трябва да проучат и евентуално да възпроизведат в Сахел ...

  Моля?
  Сахел са десетина страни и може би 500 милиона население!

  Що за мераци от децата на капитан грант?

 4. 4 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  Не можеш насила да вкараш някого от феодализма или от племенната система в модерно общество и държава.
  Всеки народ трябва да се остави сам да си извърви пътя на собственото си развитие.

 5. 5 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3094 Неутрално

  не схванах мисълта на автора


  но, предвид скорошните ми гафове в една вчерашна тема (за която се извинявам на онези, които нагрубих без основание), проблемът може да е в мен

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 6. 6 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  Икономиката глупако - не съм го казал аз
  Вместо да харчи луди пари за фиктивна армия трябваше да се занимаят с икономиката.
  Един призрак броди из Европа, че Китай ще финансира и развие икономиката в Афганистан и ще ги направи богата държава
  Оказва се според американските данни че газа в Афганистан е колкото в Туркменистан, освен лития има и едно находище на желязна руда, която може да се добива по открит способ защото е плитко и няма ограничения за защита на околната среда
  Изобщо даже Индия се нареди на опашката да плаща за концесия да добиват това онова в Афганистан

 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  "...но още повече от етичната криза на един континент, който претендира за универсалност, но запазва този универсализъм за собствените си привилегировани "племена"!

  Това е абсолютна лъжа!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  ... Ето защо, ако европейците извлекат правилните уроци от Афганистан и се подготвят за ограничени, но устойчиви чуждестранни ангажименти, те трябва да следят политическия контекст на тези мисии. Те никога не трябва да забравят, че процесът на политическа консолидация е жизненоважен за дългосрочния успех ...

  Демек - перманентен военен ангажимент, пропагандно "обоснован", за да е "устойчив"!

  Аз пък слушах две интервюта.
  Едното - на дългогодишен американски военен кореспондент.
  Та той си каза в прав текст - "Те ни мразят и ни смятат за окупатори".
  Другото - на един български лекар в мисиите ни в Ирак и Афганистан.
  И той каза същото! Цитирам по памет, но дословно "След третата година някъде се превръщате в окупатори", му казал местен иракчанин. При това иракчанин, който е съюзник и се отнася със симпатия към западняците.

  Та Жан-Мари Гуеньо как си я представя тази с "устойчивото присъствие"?
  На европейското мат'рял може да му се промие мозъка, доказано!, но на местните?
  Що за идеи!

 9. 9 Профил на ucz33648475
  ucz33648475
  Рейтинг: Неутрално

  Урок едно: Не въоръжавай, финансирай и не обучавай във военно дело радикални ислямисти и терористи, само за да изгониш от дадена страна геополитически враг или неудобен лидер, защото рано или късно това ще се стовари върху главата ти, както и стана в Афганистан, Ирак, Иран, Либия, Сирия и т.н.

  Урок две: Когато квичиш за ценности, върховенство на закона и борба с корупцията, то бъди така добър да прилагаш лозУнгите си на практика, а не само да ги използваш за полит. натиск срещу неудобни. Защото когато подкрепяш корумпирани лидери, само задето обслужват интересите ти, това разяжда държавите политически и икономически, и ги прави податливи на радикализация.

  Урок три: Ако решиш да окупираш дадена страна или да извършиш преврат, то поне не разрушавай институциите ѝ, защото не можеш да ги създадеш наново, особено армията и службите, колкото и пари да налееш. Хубави - лоши, те са работещи.

 10. 10 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  Урокът е един - или ислям или демокрация.

 11. 11 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  До кога уроци? Не се ли научиха от арабската пролет и Сирия, че ако не се предприемат сериозни мерки, Европа ще изчезне като цивилизация? На левите ялови социопати не им дреме, те поколения нямат (и това е много добре), приоритетът в живота им е да откраднат колкото се може повече, но за останалите ще е пагубно...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 12. 12 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5844 Любопитно

  Русия и Щатите си ги мерят в Афганистан, а някакви учени ни набиват в европейските тикви, че ние в ЕС сме отговорни.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 13. 13 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Гринго понякога прави големи тъпотии!
  Потсдам 1945,
  Виетнам,
  Малта 1990,
  Ирак 1990,
  Афганистан и др.

 14. 14 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  Един от уроците е, че в общества като афганистанското 20 години nation building са абсолютно нищо. Ако няма ресурси да се стои там много по-дълго трябва това да бъде изключено като опция от самото начало.

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Весело

  Русия и Щатите си ги мерят в Афганистан, а някакви учени ни набиват в европейските тикви, че ние в ЕС сме отговорни.
  —цитат от коментар 12 на Незнайко в Слънчевия град


  Като си прав - прав си!
  Ние в ЕС сме напълно безотговорни!

  Давам доказателство:
  Шарл Мишел се е обадил на Ердоган да приеме в Турция афганистанците, работили за институциите на ЕС.
  Без майтап, при това информацията за "молбата" не е от турските медии, а сам Брюсел се похвали с нея!

  Баси, те работили за нас, шепа хора са - я са хиляда, със семействата, я не! - а Шарлото звънка на Ердо да ни ги поеме!

 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  " Европейците никога не са гледали сериозно на проблема с Афганистан.


  Това вероятно е така, защото дълбоко в себе си те знаеха, че в крайна сметка отговорността не е тяхна. Сега изглежда вероятно превземането на страната от талибаните да направи европейците още по-интровертни и страхуващи се от свят, който не разбират. И бързо възникващият консенсус, че е невъзможно да се изгражда чужда държава, може да засили тревогата им относно ангажиментите им зад граница."

  Европейците разчитаха на американците, междувременно заигравайки и с Русия, и с Китай ! Е, сега вече не могат да разчитат на американците в Афганистан да им вършат черната работа ! Но ако искат, могат да продължават все така за в бъдеще ! Със заигравките......за трилиони евра ! А там залогът е най - сериозен..... и цената също, а ще се плати пак от тях !

 17. 17 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Да им имам и уроците. Ако правилно съм разбрала:

  1) Вместо да се намесвате масирано в чужди страни, може да го правите с по-малки сили, с повече прокси части. Особено в Африка (франсетата там съм им бившите колонии и там имат мерак да си тикат носа)
  2) Местните колаборационисти ще се покрият веднага щом спрете да им плащате
  3) Армията, не някой друг а именно армията (с външна подкрепа) трансформират обществото.

  Т.е. уроците, които според Жан-Мари Европа трябва да си извлече всички са в посока как да си вре носа там, където не ѝ е мястото и никой не я е канил.

  После да няма пак: Ама защо всички тези бежанци трябва европейците да приемат?

  Who the fuck are you to lecture me?
 18. 18 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3094 Неутрално

  До коментар [#10] от "blondofil":

  обаче демокрацията е фалшива
  нали уж значи "народовластие"? но не е
  на практика представлява власт на партиите, а партиите властват в полза на своите спонсори
  това на същия гръцки се нарича "олигархия"

  т.е. с ислям или без - демокрация няма

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 19. 19 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3094 Неутрално

  До коментар [#9] от "ucz33648475":

  формулираните от теб три урока СЪС СИГУРНОСТ няма да бъдат възприети - ни в Европа (вкл Британия), ни в Америка

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 20. 20 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Урока относно България е, че ЕС може да ни помогне с правосъдието посредством разследващ орган на ниво ЕС. Един вид централна прокуратура или институция подобна на FBI, който да има правата да извършва разследвания на територията на ЕС. Една такава институция няма да има правомощията да осъди някого, с което държавният суверенитет ще е запазен, но ще има правомощията да му изкара кирливите ризи на светло, със се доказателствата и свидетелите.

 21. 21 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  Демокрацията, в повечето европейски държавни (с изключение на православните) се появява след Възраждането. Ислямът не приема нашето виждане за взаимоотношенията в обществото. Дори и при смесените бракове (мюслим и християнка) момичето безропотно приема ислямските норми, и се покрива с чаршаф. Мюсюлманки с неприязън към бурките са изключения. В Европа е невъзможно да се убедят мюсюлманките да са без бурки, а някои решиха, че могат да го направят в Афганистан. Не става.

 22. 22 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3094 Неутрално

  До коментар [#17] от "Helen of Bikini":

  сега и на мен ми стана ясно "какво е искал да каже авторът"

  не изглежда добра рецепта това неговото

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 23. 23 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  Урокът е един - или ислям или демокрация.
  —цитат от коментар 10 на blondofil


  Ислямът никъде не е приел нашите норми за демокрация (освен може би морския ислям в Малайзия, Индонезия, Сингапур - донякъде). Дори и в Турция - държава все пак свързана с Европа.

 24. 24 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3094 Неутрално

  Мюсюлманки с неприязън към бурките са изключения. В Европа е невъзможно да се убедят мюсюлманките да са без бурки
  —цитат от коментар 21 на pontius_glarus

  защото не тях трябва да убеждават, а мъжката част от семействата им

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 25. 25 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3094 Неутрално

  До коментар [#21] от "pontius_glarus":

  ще възразя още нещо:
  демокрацията в Европа се среща доста преди Възраждането, това са скандинавският тинг, това е вечето в Новгород, това са цеховите сдружения в свободните градове през 10-12 векове в цяла Европа

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 26. 26 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 913 Неутрално

  Този "анализ" е просто трагикомичен.

  Първи и трети урок се сумаризират в - ако колонизираш и окупираш дадена територия, това й дава време частично да се цивилизова. Уау, Европа определено няма никакъв опит в това.

  Втори урок се сумаризира в - не можеш да подобриш корумпирани институции като безкритично и на сляпо наливаш милиарди в тях. Всъщност да, Европа може малко да се позамисли по този урок но има доста по-близки примери от които може да се поучи.

 27. 27 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  защото не тях трябва да убеждават, а мъжката част от семействата им
  —цитат от коментар 24 на Николай Теллалов

  или всичките от мъжката част.
  И все пак само това ли? Тези момичета забравят бързо своите привички, с които са се формирали като личност, ние ще очакваме онези, които освен ислям и бурки друго не са видяли да приемат нашата ценностна система.
  Ислямът е несъвместим с европейската форма на демокрация. Необходима е реформа в Исляма, или Възраждане, нашата форма на демокрация е несъвместима с техния мироглед.

 28. 28 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  До коментар [#21] от "pontius_glarus":ще възразя още нещо:демокрацията в Европа се среща доста преди Възраждането, това са скандинавският тинг, това е вечето в Новгород, това са цеховите сдружения в свободните градове през 10-12 векове в цяла Европа
  —цитат от коментар 25 на Николай Теллалов


  Приемам го като допълнение1 но реално демократичните държавни формации се оформят през 19 в, след няколко революции. Може би в понятието "демокрация" слагам и нашите норми за взаимоотношения в обществото ни, изобщо ценностната ни система, християнската гледна точка за семейството. Както и да е, ислямът не приема нашето виждане за демокрация.

 29. 29 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  Три урока на Европа от окупирането на Крим:
  1.На никой от ЕС не му пука за Крим и Украйна.
  2.На никой от ЕС не му пука за Навални.
  3.Ето за какво са загрижени европейските лидери:

  „Бивш френски премиер започна работа в руската компания „Зарубежнефт“
  Фийон е поредния бивш европейски политик,
  присъединили се към руските компании за изкопаеми горива.

  Австрийският бивш външен министър Карин Кнайсел,
  която нашумя с танц с президента Владимир Путин на сватбата си през 2018 г., беше назначена през юни в борда на петролния гигант „Роснефт".

  Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер е председател на борда на „Роснефт“ от 2017 г., като печели 600 000 долара годишно, председател е на съвета на директорите на Nord Stream 2 AG (Швейцария) и е председател на Комитета на акционерите на Nord Stream AG (Швейцария).“, 03.07.2021 г.
  bgnes.bg/news/bivsh-frenski-premier-zapochna-rabota-v-ruskata-kompania-zarubezhneft/

  А г-жа Меркел отиде на крака при Путин, за да разбере на място какъв пост ще получи, като отплата за решаващата й помощ за реализирането на СП2.

 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4653 Любопитно

  До коментар [#6] от "1001":

  "Един призрак броди из Европа, че Китай ще финансира и развие икономиката в Афганистан и ще ги направи богата държава"

  Може ли един пример за държава, която Китай е направил от бедна в богата?

 31. 31 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 208 Неутрално

  Кои са европейците?

  Свободата, Санчо...
 32. 32 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  Анализът, ако това е опит за такъв, не впечатлява със задълбоченост. Пропуснат е анализът на човешкия фактор който в случая има решаващо значение. От една страна се опитваш да обучаваш армия от неграмотни млади хора от селата с традиционна култура, които не само имат големи трудности в разбиране на вонните концепции и дисциплина, но и едно обаждане на племенния вожд е достаъчно да захвърлят оръжието и да побягнат към селото в планината, или да забият нож в гърба на "чуждия".
  От другата страна са представители на култура, с векове отдалечена в разбиранията за ценности, а и с доста объркани представи от "мултикултурното" си образование и години на медийно въздействие. Много трудна история, с ограничено въздействие върху елита от няколко големи градове, които след това са изложени и на най-голяма опасност и неспособни да се защитят, особено жените. А и каква е крайната цел, след като знаем, че "те" няма да станат "ние"?

 33. 33 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 208 Неутрално

  Три урока на Европа от окупирането на Крим:1.На никой от ЕС не му пука за Крим и Украйна.2.На никой от ЕС не му пука за Навални.3.Ето за какво са загрижени европейските лидери:„.
  —цитат от коментар 29 на Боян Баянов

  Лъжата че Крим има нещо общо с Украйна е измислена от Обама. В Европа нещата са ясни и с малки изключения на русофобските поляци от правителството им, никой не я взима на сериозно.

  Свободата, Санчо...
 34. 34 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 208 Неутрално

  От една страна се опитваш да обучаваш армия от неграмотни млади хора от селата с традиционна култура, които не само имат големи трудности в разбиране на вонните концепции и дисциплина
  —цитат от коментар 32 на daskal1


  Талибаните не са неграмотни, напротив, те знаят за какво воюват, за разлика от голяма част от наемната американска армия, това им е проблема на янките.

  Свободата, Санчо...
 35. 35 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Талибаните преди бой се дрогират с хапчета или хероин и затова превзеха всичко като някакви дяволи.На тях трябва да им се противопоставят не някакви западни джендъри,които се бият за заплатата все едно отиват в завода

 36. 36 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  Мдаа, може би все пак хората не са едни и същи, независимо какви ни учат марксизма ленинизма и розовия либерал пожелателнизъм..

 37. 37 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  Урокът е: ако нямаш план за покръстване хич не си губи времето. Няма да те заобичат, колкото и шосета да им построиш.

 38. 38 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2639 Неутрално

  До коментар [#29] от "Боян Баянов":
  Три урока на Европа от окупирането на Крим:
  1.На никой от ЕС не му пука за Крим и Украйна....
  >>> E kak да не му пука...Следите ли новините последните дни за големия международен форум в Киев на Кримската платформа ?
  ..Top officials from 46 countries and blocs took part in the summit, including from the United States, the European Union and Turkey..
  Този, който говори на снимката с Зеленски, знаете ли го?:
  https://media.zenfs.com/en/ap.org/ffebe63afc69a91c7432780c86b309aa

 39. 39 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 273 Неутрално

  От това става ясно, че американците забъркват кашата, а Европа и света страда.

  Иван Костов е за съд!
 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Насила можеш да вземеш, насила не можеш да дадеш.Армията, която създадоха в Афганистан се предаде , предаде и оръжия за милиарди. Как да помагаш на такива хора.

 41. 41 Профил на vng101064644
  vng101064644
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Много от тук пишещите удобно обвиняват за провала на 20 годишното западно фиаско в Афганистан, негодността на местното население да възприеме западните ценности заслепено от радикалния ислям. Само, че много бързо забравяте за ролята на същия този Запад в изграждането и укрепването на радикалния ислям в Афганистан. Можете да слагате колкот искате минуси, но колкото и да не ви харесва само, че подкрепяните от Запада муджахидини унищожиха светскта държава в Афганистан и превърнаха страната в развъдник на радикали.
  Абсолютно същото нещо наблюдаваме и в Сирия - това при всичките и недостатъци беше, най-приличната държава в Близкия Изток. Светска държава, с изградени и функциониращи институции, икономика, която не разчита само на добива на нефт и не на последно място държава пример за етническа и религиозна толерантност - за разлика от целия останал близък изток християнскта общност там не беше репресирана, а точно обратното. Както и да го въртите и обяснявате Запада въобще не се свенеше да въоражава и обучава ,,умерени ислямисти" от цял свят и да ги вкарва в Сирия да воюват срещу правителството на Асад. Да доставяш оръжие на Фронта Ал-Нусра не мие е много ясно как се вписва в демократичните ценности, но явно аз не ги разбирам нещата.

 42. 42 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2639 Неутрално

  До коментар [#36] от "blondofil":
  Хората не са едни и същи
  >> Така е. На долната снимка се вижда как празнуват шиитите в позабравения напоследък Ирак:
  https://bit.ly/3zfDrN5
  Iraqi Shiites take part in a mourning ritual during which a cleric retells the story of the seventh-century slaying of Prophet Muhammad's grandson Imam Hussein, ahead of the mourning day of Ashura, in the month of Muharram, in the southern city of Basra, on August 14, 2021

 43. 43 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Афганистан е далече, но България е близо. Нека извлечем поуките за България. А за мен те са, че членството в ЕС и НАТО са добро нещо, но не са достатъчни за възпирането на българските местни талибани в политиката и живота. Например, не знам защо - дано да бъркам, но поведението на Станислав Трифонов е по-скоро талибанско в сравнение с нормите на цивилизования парламентаризъм, а като погледна Тошко Йорданов ми се иска да му купя за моя сметка един калашников, за да е по-достоверен. Доста екзотични фигури са триото Бабикян, Хаджигенчев, Минеков - по скоро хулигани отколкото талибани. Христо Иванов ми прилича на ентусиаст от скаутската организация и прави добро впечатление. Борисов води позиционна война, а БСП и Манолова като гладни котки обикалят кофите. Доган загадъчно мълчи като Буда, но има сякаш осем ръце. Май и Буда имаше толкова ръце. Да де, но с тарикатлъци нищо не може да се изгради. Това е за мен поуката от Афганистан. Хайде, със здраве!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#30] от "vassilun":

  Честно казано малко по различно е
  Както Русия модернизира Чечня, такова може да направи Китай с Афганистан
  И не е нужно директно стига да си плаща концесионните такси, като в Туркменистан
  да населението на Туркменистан е по малко от това на Афганистан но там не е само газ

 46. 46 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Насила можеш да вземеш, насила не можеш да дадеш.Армията, която създадоха в Афганистан се предаде , предаде и оръжия за милиарди. Как да помагаш на такива хора.
  —цитат от коментар 40 на Роси


  Армията, която създадоха Западните държави се предаде, защото не получи подкрепата на народа.
  Марионетното правителство - също.
  Изводите си ги правете сами.

  Не ща да влизам у затвора!
 47. 47 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#38] от "тулса":

  да и как в последния момент си понижиха обявеното участие
  Между другото в Украйна я наричат Английска платформа - защото тя е неофициалния организатор и САЩ не можаха да се справят с Украйна и повикаха Колониална държава с опит
  Но и те я отсвириха бяха заявили военния министър и накрая го оттеглиха,
  Ердоган не бил - еми той в същото време подписваше договор за нова доставка на С400 всеки си гледа интереса

 48. 48 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1748 Весело

  До коментар [#38] от "тулса":

  но по някаква случайност и САЩ и Германия след последните си рокади на представителите пратиха министрите на енергетиката си - да се срещнат и поговорят със Зеленски - случайност, не мисля

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2639 Неутрално

  До коментар [#47] от "1001":
  Ердоган не е бил.....>>> Чаушоглу е представяла Турция...ПутЕнистът Орбан също не е бил, а и Меркел си заминала от Киев, оставяйки министъра на енергетиката да посъветва украинците да развиват зелената енергетика:). В същото време Лавров пък пристигна в Унгария, за да развива сътрудничеството :
  https://interaffairs.ru/news/show/31292
  Сергей Лавров прибыл с визитом в Венгрию, 23.08.2021

 51. 51 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2639 Неутрално

  Ще ми се обиди турският външен министър, че съм му объркал джендъра в предишния постинг.:)

 52. 52 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Весело

  До коментар [#51] от "тулса":

  Абе в Турция си сбъркал пола, за "джендър" има време и за тях.
  Но, шегата настрана, Ердоуан си има сериозни проблеми с антиимигрантските настроения в Турция, особено сред младите от Азиатската част. Те обвиняват имигрантите за икономическата ситуация и трудностите на трудовия пазар.
  Тихомълком Турция строи стена по границата с Иран, стандартният маршрут за афганистанци. В Анкара се нагнетяват антисирийски настроения, а и антиарабски. Ердоуан няма как да не вземе всичко това предвид в политиката си, той не е глупав човек.

 53. 53 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4653 Неутрално

  До коментар [#45] от "1001":

  "Както Русия модернизира Чечня, такова може да направи Китай с Афганистан"

  Я пак прочети въпроса ми от коментар #30 и опитай да отговориш!

 54. 54 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2639 Неутрално

  До коментар [#52] от "daskal1":
  И Ердоган е много опитен политик, и споменатия от мен вече Орбан. Последният сигурно ще се срещне с Лавров неофициално в Будапеща. Той не отиде на Кримската платформа, а замина президента на Унгария( който има по-скоро доста представителски функции ).
  Ето го и Адер ( мустаклията) с другите угрофински президенти и Мишел( на срещата в Киев):

  https://bit.ly/3jejMb6

 55. 55 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#50] от "тулса":

  ми ердоган има по важни задачи ще отиде и сделката с С400 ще се провали
  подрежда си приоритетие

 56. 56 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2639 Неутрално

  До коментар [#55] от "1001":
  Едва ли само тази сделка е повиляла на решението му. Я да свържа кримската тема с темата на статията, че вече имам 3 изтрити постинги не по темата днес.
  https://bit.ly/3khrSPu
  Финландският президент след връщането си от Киев се е произнесъл по своето виждане за ролята на ЕС в светлината на светкавичното рухване на режима на марионетното правителство в Афганистан:
  24.8.2021 13:30 | Обновлено 24.8.2021 14:26
  Президент Ниинистё указал на слабость Европы: "Компаса недостаточно, если нас нет на карте"
  ..."Реальность оставляет позади жесткие осуждения и заявления о благих намерениях", - заявил президент.Ниинистё также выразил озабоченность по поводу возможностей Запада отстаивать свои ценности в мире. Комментируя стремительную смену власти в Афганистане, глава государства сказал, что скорость, с которой Талибан захватил страну, стала неожиданностью для всех.

  - Эти события поставили перед западным миром очень серьезные вопросы. Если результат двадцатилетних усилий таков, то каково будущее миротворческих операций по урегулированию кризисов? Каковы возможности запада распрострянять свои ценности, и есть ли вообще такое желание?
  ....

 57. 57 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  До коментар [#55] от "1001": ... Эти события поставили перед западным миром очень серьезные вопросы. Если результат двадцатилетних усилий таков, то каково будущее миротворческих операций по урегулированию кризисов? Каковы возможности запада распрострянять свои ценности, и есть ли вообще такое желание?
  ....
  —цитат от коментар 56 на тулса


  Ами ... желанието е налице.

  Колкото до рецептата "как" - ами нали под тази статия с "рецепти" пишем!
  Авторът ни рЕди за "ограничени, но устойчиви чуждестранни ангажименти".
  Т.е. влизаме и никакво излизане!

  Прочее ... предишният Шеф на Генералния щаб на Франция току преди да фърли оставката си даде знаково интервю. В подобен смисъл. А и тях ги вълнува, разбира се, Сахел.
  И нещо, което съм запомнил ... цитирам по памет ... Нека ни наричат неоколониалисти, но ние имаме отговорности там и т.н. в този дух.

  Неоколониалисти ...
  На практика Жан-Мари Гуеньо предлага същото!

 58. 58 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  До коментар [#54] от "тулса":

  Сред угрофините нали включваш естонската представителка, така съсреточено манипулираща техниката?

 59. 59 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Урока е един - насила демокрация не може да се наложи.Трябва народа да е узрял за нея.
  —цитат от коментар 1 на atmanpg


  е, има и още един урок - че най-най-по-най-високотехнологичната и модерна армия със все му самолети, самолетоносачи, танкове и дрони може да бъде победена от банда брадати с ръждиви калашници.
  ако някой по-умен от мене се сети за още един - таман докарваме до три.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 60. 60 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Може ли един пример за държава, която Китай е направил от бедна в богата?
  —цитат от коментар 30 на vassilun


  Може, как да не може. Собствената си. Китайската Народна Република.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 61. 61 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Европа да се готви за военни сблъсъци насред територията си. Няма да е далеч денят, в който Европа ще осъмне с екзистенциални проблеми. Отрепките, които се стичат в Европа от цял свят и тъпите американски идиотски джендърищини ще разкажат играта на криворазбраната евро демокрация. Като дойде този момент, евро китките ще са твърде меки, за да се защитят.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Държава от която, ако извадиш исляма и не остава нищо друго, по - добре да нямаме общо с нея, по никакъв начин.

 64. 64 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Само, че много бързо забравяте за ролята на същия този Запад в изграждането и укрепването на радикалния ислям в Афганистан
  —цитат от коментар 41 на vng101064644


  Няма как да съм по-съгласна с тази тези. Това, което не се получи в Сирия, това, което не се полчуи с ИДИЛ, сега вече е факт в Афганистан. Каква е разликата между "умерените" главорези в Сирия и Ирак и тези в Афганистан само някой ислямски теолог може да каже. В резултат на действията на САЩ и приятели, сега съществува плацдарм за всички по-корави последователи на пророка Мохамед знаят къде да отидат, да се обучат и да се върнат по-родните места, за да поведет борба срещу враговете на исляма.

  Who the fuck are you to lecture me?
 65. 65 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Афганското общество в голямата си част се характеризира с висока ксенофобия. Няма как да бъде възприето каквото и да е отвън, на чуждия се гледа като на враг и потенциална плячка. Изключение са групите от таджики и узбеки, но те не са определящи. Каквито и пари да се наливат в изграждане на армия и институции, това са пари на вятъра. Клановете се договарят кои ще играят с окупаторите и ще смучат пари и оборудване и как ще се дели. Искри прехвърчат ако някъде излезе стара родова вражда или кръвна мъст.Всички местни са наясно с театрото и с това, че когато белите накрая си тръгнат нещата ще продължат по старому.

 66. 66 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Никакви изводи не могат да се правят,защото Афганистан не прилича на никоя друга държава по света. Там има голямо разделение на етноси,племена и кланове. Всеки е срещу всеки. Днес са съюзници утре врагове и обратно.

 67. 67 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  [quote#59:"sablezub"][/quote]

  И как ги победи?Ако искат американците за две седмици ще превземат отново цял Афганистан. Това че местните политици и военни излязоха страхливи и калпави е друг въпрос.

 68. 68 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3094 Неутрално

  До коментар [#59] от "sablezub":

  имитация на демокрация наистина не е добре да се налага, защото е мощен мотиватор за съпротива

  а когато демокрацията е истинска - тя се разпространява сама

  реално старейшинските съвети в Афганистан, нека и примитивни, са по-демократични от цялата "модерна" пирамида от институции, конгреси, сенати, НЕПРЯКО избиране на свръхупълномощена фигура, лозунги за "равенство пред закона" при реалност, в която колкото кинти имаш, толкова си "по-равен" от останалите, религиозните предразсъдъци са също силни в САЩ, но истинският бог там са парите - как такава система може да е някому симпатична, след като има по-простичка, по-разбираема, и в крайна сметка по-честна система?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 69. 69 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2639 Неутрално

  До коментар [#58] от "daskal1":
  Президентката Калюлайте? Ами включвам я. Между другото естонците са може би една от най-успешните постсъветски страни и много се имат с Финландия.
  По индекса на просперитет Естония е на 21 място в света, като сред силните им страни са управлението на страната- 16 място в света, икономиката - 15 място, опазване на околната среда- 10 място...
  https://www.prosperity.com/globe/estonia

 70. 70 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Афганистан не падна, а победи.

 71. 71 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  Може ли един пример за държава, която Китай е направил от бедна в богата?
  —цитат от коментар 30 на vassilun

  Може, как да не може. Собствената си. Китайската Народна Република.
  —цитат от коментар 60 на sablezub


  Ето заплатите в "могъщия" Китай, и най-бедната страна от ЕС - след 12 години ГЕРБ управление най-после успяха да ни задминат:

  9. Китай
  Практическа данъчна ставка: 12%
  Средна заплата преди данъци: $ 8250
  Средна заплата след данък: $ 7247

  6. БЪЛГАРИЯ
  Практическа данъчна ставка: 10%
  Средна работна заплата преди данъци: $ 7580
  Средна заплата след данъци: $ 6822

  https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Vizhte-zaplatite-v-40-razlichni-strani-predi-i-sled-danuci-792107

 72. 72 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  "Афганистан не падна, а победи."

  Афганистанците обаче не са убедени, и бягат.

 73. 73 Профил на Berdri Murad
  Berdri Murad
  Рейтинг: 92 Неутрално

  До коментар [#72] от "pontius_glarus":

  И в България победи демокрацията, ама народът се разбяга!

 74. 74 Профил на Berdri Murad
  Berdri Murad
  Рейтинг: 92 Неутрално

  До коментар [#72] от "pontius_glarus":

  И в България победи демокрацията, ама народът се разбяга!

 75. 75 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  "Афганистан не падна, а победи."Афганистанците обаче не са убедени, и бягат.
  —цитат от коментар 72 на pontius_glarus


  Бягат само гузните. И то без някой да ги гони.

 76. 76 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#43] от "Сатана Ликующий":

  "Доган загадъчно мълчи като Буда, но има сякаш осем ръце. Май и Буда имаше толкова ръце. "

  Тцъ. Буда никога не е имал 8 ръце. Смесваш будизма с хиндуизма. Това са две различни религии (ако будизма може да се възприема като религия изобщо).

  Всъщност Будизма не е религия, а философско учение - Буда е реална историческа личност и никога не е обожествяван, нито той, нито учението му.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK