Образованието е онзи вътрешен багаж, който никакъв огън или варвари не могат да унищожат

Академичното слово "Промени и страхове" на Декана на Факултета за базово образование в НБУ – гл. ас. д-р Георги Гочев, пред абсолвентите

© nbu.bg

Академичното слово "Промени и страхове" на Декана на Факултета за базово образование в НБУ – гл. ас. д-р Георги Гочев, пред абсолвентитеНа лятната сцена на НБУ преди ден се състоя първата от над година и половина церемония по дипломиране на Нов български университет. В навечерието на 30-годишнината от създаването на Университета дипломанти от различни бакалавърски и магистърски програми получиха дипломите си на тържественото събитие. Начало на церемонията даде академичното слово на Декана на Факултета за базово образование - гл. ас. д-р Георги Гочев, на тема "Промени и страхове". "Дневник" публикува речта му от страницата на НБУ.


Уважаеми членове на Настоятелството,
Уважаеми г-н Ректор,
Уважаеми колеги декани,
Уважаеми студенти,
Уважаеми родители,


Поласкан съм от поканата да произнеса това академично слово и бързам да уточня, че тя се дължи най-вече на факта, че съм единственият декан тук, който няма да има честта да връчи дипломи на студентите си, тъй като ръководеният от мен факултет включва студентите от първи и втори курс. Затова и се надявам да не пропусна шанса да ви кажа днес нещо смислено - още повече, че това ще е всъщност последната ви, макар и кратка, лекция в университета.
Темата, по която реших да говоря - промените и страховете, се появи някак естествено заради всичко, което се случва около нас. Поредната вълна на коронавирус и евентуалните нови ограничения, политическата криза, войната в Афганистан и т.н. Всички сте видели по телевизията кадрите на задръстеното с хора летище на Кабул, кадрите на хора, които тичат, за да се качат в самолет, на жени, които предават бебетата си на чуждестранни войници, за да ги спасят. Гледаме тези кадри и те са най-отпред в новините не защото сме пряко свързани със ставащото в Афганистан, а защото проектираме страховете си в тези кадри.


В момента ние - не само българите, но и европейците изобщо, сме най-вече общество, което се страхува за бъдещето си. Ако трябва да кажа какъв е съвременният европеец, какъв е съвременният западен човек, то бих казал, колкото и да ми е тъжно, че той вече не е homo sapiens (учещият човек; човекът, който рационализира света чрез науката) и homo habilis (човекът, който покорява света с технологиите си), нито е homo ludens (забавляващият се човек, артистът, откривателят), а е homo timens, страхуващият се човек.


Та докато гледах кадрите от летището в Кабул, си припомних два антични текста, които ни съветват как да живеем със страховете си. Има едно изречение в дневника на император Марк Аврелий "Към себе си" - едно много смущаващо изречение-цитат от философа Епиктет, което гласи: "Винаги когато галиш детето си, си казвай наум: утре може да умре".


Към себе си
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Както казах, смущаващо изречение, с което, разбира се, Марк Аврелий не препоръчва да обичаме по-малко децата си, а да държим в съзнанието си жива мисълта, че във всеки един момент можем да изгубим най-скъпото, което имаме. За това изречение се сетих, когато гледах кадъра с жената, която дава детето си на американския войник.


Другата история е за римлянин, чийто град бил превзет от варварите. Градът горял, варварите грабели, едни граждани залоствали къщите си, други гледали как да си спасят имуществото и пр. Героят на нашата история обаче спокойно излязъл и преди да тръгне към неизвестността, оставил вратата на къщата отворена. И когато един го приближил и го запитал не го ли е грижа за богатството му - бил богат човек, той отговорил кратко: Omnia mea mecum porto. "Всичко мое го нося със себе си."


Харесвам повече тази втора история, този втори съвет, който ни казва: гледайте нещата, без които не можете, нещата, които цените, нещата, които обичате, да са такива, които не могат да бъдат унищожени нито от пожар, нито от наводнение, нито от варвари. Такива, които можете да вземете навсякъде със себе си.


На въпроса коя книга би взел на самотен остров, нашият римлянин би отговорил: нито една, защото нося цялото ми необходимо знание в себе си.


С тези примери искам да насоча вниманието ви към следното. Много пъти сте чували, че образованието служи за това да имаш професия, за това да си осигуриш по-добър живот, за това да планираш бъдещето. Това твърдение не е невярно, но то почива на възгледа, че човекът е господар на света и времето, който възглед, както виждате, бива постоянно опровергаван от случващото се около нас. Ами ако човекът не е никакъв господар на света, ако само си въобразяваме, че можем да планираме бъдещето - тогава за какво ни служи образованието?


Отговорът е: служи ни в беда. Служи ни като онзи вътрешен багаж, който никакъв огън, вода или варвари не може да унищожи. Служи ни да си стъпим на краката, да се защитим, да вземем правилно решение в трудна ситуация, да извадим себе си и света си от криза.


Ще ви споделя едно наблюдение. В България повече от 50 процента от студентите избират да учат тези три специалности: право, психология и дизайн. Право, психология и дизайн.


Но защо тези три?


Епиктет. Диатриби
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Разбира се, поради солидарност с родителите, поради очаквания за високи доходи, поради мода. Имам обаче и едно лично мое обяснение, което нескромно съм си нарекъл "теорията на трите кризи".


Ако се ослушате около вас, ще чуете или поотделно или заедно едно от тези три изречения. Първо, че в България няма справедливост. Второ, че българите сме най-нещастният народ. Трето, че улиците, къщите, блоковете в България са изключително грозни. Няма да коментирам дали тези изречения са верни, но те се чуват навсякъде.


Ето ви три кризи, в които нямаме съмнение, че се намираме: криза на справедливостта, криза на щастието, криза на красотата.


И младият човек, човекът между 18 и 20, какъвто и да е, се спуска да лекува тези кризи. Можем да сме всякакви, но сме и състрадателни и поради това искаме - къде съзнателно, къде не, да излекуваме средата, в която живеем. Това е моето обяснение за големия наплив към тези три специалности - кризата на справедливостта, кризата на щастието и кризата на красотата около нас, които кризи младият човек се спуска да лекува чрез своето образование.


Вие сега завършвате и ви желая от сърце - не само на правистите, психолозите и дизайнерите сред вас, но на всички, - да направите България по-справедлива, по-щастлива и по-хубава.


Започнах с история за война и ще завърша с история за война.


През 40-те години на ΧΧ в. един австро-унгарски евреин на име Авраам Валд емигрира в САЩ, за да се превърне в Ейбрахъм Уолд. Валд или Уолд е гений математик, който намира работа в бюрото по статистика към американската армия.


И ето каква задача получава той един ден. Военните самолети трябва да имат брони, които да ги защитават от вражеските изстрели. Проблемът е, че бронята тежи много и ако самолетът е целият опасан с брони, няма да лети. Без броня пък би бил лесно уязвим. Валд трябва да изчисли точно колко броня трябва да се сложи и къде, така че самолетът хем да лети, хем да бъде защитен. За целта са му предоставени самолети, целите надупчени от вражески куршуми.


Валд обаче изненадва всички. Брони, казва той, трябва да се сложат не там, където има дупки от куршуми, а там, където няма. "Ама как така?!", попитали военните. "Защо да слагаме брони там, където очевидно няма дупки?" "Няма дупки, защото няма самолети, казал Валд, - тези самолети просто не са се върнали, докато улучените на други места очевидно са можели да долетят обратно".


С тази история, мисля, трябва да започва и да завършва всеки един курс в университета, защото тя по отличен начин демонстрира какво представлява знанието. Знанието е да знаеш кое е най-уязвимото ти място! Знанието не е да конструираш самолет, а да му помогнеш да лети в буря и под обстрел!


Завършвам с пожелания.


Не се правете на смели и непукисти, ами се опитвайте да познавате страховете си и да живеете с тях, да ги използвате!


Познавайте местата, на които сте най-уязвими!


Трупайте не само външен, но най-вече вътрешен багаж! Вътрешни ценности заедно с външните!


Направете живота си и този на обществото, в което живеете, по-справедлив, по-щастлив и по-красив!


Образованието е онзи вътрешен багаж, който никакъв огън или варвари не могат да унищожат

© nbu.bg


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Аллах, Аллах...калимявки-кукумявки.

 2. 2 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  "Без образование до никъде няма да стигнеш на този свят" - Малкълм Екс
  За нещастие образованието в България - пада, пада, пада.

  Комунистите са виновни!
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  Познавайте местата, на които сте най-уязвими!
  Трупайте не само външен, но най-вече вътрешен багаж! Вътрешни ценности заедно с външните!
  _______________
  Ктро знаем ,че соросовите стипендианти в НБУ отричаха даже турското робство, то доста е спорно колко са NLP шлифовани и до колко имат собствени знания и личностна интеграция в общество с християнски, семейни и европейски ценности!
  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  "Образованието е нашият паспорт към бъдещето, утре принадлежи на тези, които са се подготвили днес." - пак чичо Малкълм Екс

  Комунистите са виновни!
 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  "Без образование до никъде няма да стигнеш на този свят" - Малкълм ЕксЗа нещастие образованието в България - пада, пада, пада.
  —цитат от коментар 2 на Крадливото ромче


  Хайде стига глупости. Ти явно си от онова поколение, което учеше за подвига на шумкарите при Жабокрек и сега ти липсва този героизъм на народните синове.

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3753 Неутрално

  ... Ако трябва да кажа какъв е съвременният европеец, какъв е съвременният западен човек, то бих казал, колкото и да ми е тъжно, че той вече не е homo sapiens (учещият човек; човекът, който рационализира света чрез науката) и homo habilis (човекът, който покорява света с технологиите си), нито е homo ludens (забавляващият се човек, артистът, откривателят), а е homo timens, страхуващият се човек ...

  Напълно съгласен съм с Георги Гочев!
  Това се наблюдаваше още от преди около пет години някъде - че на "западния човек" му се насажда мантрата всичко да е "сейф", та "сейф"!
  Защото, разбира се, страхът е велика тояга за психологическо малтретиране и "подкарване" на мат'ряла в необходимата посока.
  А Ковида го нямаше даже, както би изпял навярно Тодор Колев ...

 7. 7 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 871 Неутрално

  До коментар [#3] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Недей така мрачно, един соросов стипендиант сега е най-върлия противник на умнокрасивитета и брюкселската бюрокрация. Няма нищо лошо да познаваш врага си, но трябва солидна доза критично мислене. Също така не малка част от материалите които се преподават по тези меко казано пропагандни предмети са писани от преподаватели от СУ и спонсорирани от Отворено общество. Казвам го от личен опит.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 8. 8 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  Недоучили хора от Канада и от Харвард на нас не ни трябват.
  Имаме си учени от Учиндол, от Банкя, от Дръндар и най-вече от училището за милиционери в Симеоново.

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3753 Неутрално

  Но не съм съгласен с изведеното в заглавието от Гочев, че образованието не можело да бъде унищожено от варварите.

  Ми те' нашето ОбразУвание - варварите на практика го унищожиха!

 10. 10 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  [quote#5:"4ort"][/quote]

  Все бях виждал тъп пост, ама такъв като твоя .....
  Знаеш ли умнико кой е Малкълм Екс?
  И как да не пада нашето образование , като ученици от 10 клас не знаят, че в България има град наречен Айтос!

  Комунистите са виновни!
 11. 11 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Образование и НБУ не пасва много. Мой близък роднина преди години като стана там преподавател на първия изпит изпраска 90 процента двойки след което беше привикан от началството и помолен да преразгледа решението си. Двойките станаха на тройки.

 12. 12 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Най-важното нещо в живота на човека е образованието . То започва в семейството и продължава през целия живот. Колкото по-образован , толкова по-добре.

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3753 Неутрално

  И не съм съгласен още с Гочев, че днешната младеж избирала да учи право, психология и дизайн поради изброените от него "кризисни причини", които младежта усещала.

  Сорри, ма тц, отнюд и твърдо Нье!

  Просто младежта ... както винаги, от време оно е била и каквато със сигурност и ще си бъде, прочее ... е много добре ориентирана къде е "баницата". Усеща тенденциите, нанюхва ги инстинктивно и се ориентира светкавично.

  Каква и защо е "баницата" в тези три направления сме го дъвкали предостатъчно тук, та няма да се разпростирам допълнително да се обосновавам.

 14. 14 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  [quote#5:"4ort"][/quote]

  Всъщност либералните комундета в управлението на НБУ, много малко се различават от полит комисарите през соца!? Какви знания, какво бъдеще?


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 15. 15 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1855 Весело

  Но ''мерк'ьи'' и маски могат.

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3753 Весело

  [quote#5:"4ort"]
  —цитат от коментар 10 на Крадливото ромче
  Все бях виждал тъп пост, ама такъв като твоя .....Знаеш ли умнико кой е Малкълм Екс?И как да не пада нашето образование , като ученици от 10 клас не знаят, че в България има град наречен Айтос![/quote]

  Но пък знаят за Героя и Великият Пример Джордж Флойд!

 17. 17 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  [quote#5:"4ort"]
  —цитат от коментар 14 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Всъщност либералните комундета в управлението на НБУ, много малко се различават от полит комисарите през соца!? Какви знания, какво бъдеще?[/quote]

  Още един коментар достоен за приза: ИДИОТИЗЪМ НА ДЕНЯ!

  Комунистите са виновни!
 18. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  Недоучили хора от Канада и от Харвард на нас не ни трябват.Имаме си учени от Учиндол, от Банкя, от Дръндар и най-вече от училището за милиционери в Симеоново.
  —цитат от коментар 8 на Боян Баянов


  Всъщност инвертнатите НПО активисти от Отворено Общество и някой немски фондации (бивши комсомолци и комунисти) доста активно подкрепяха правителства на Бойко Борисов 1,2 и 3!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 19. 19 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Образованието е привилегия на цивилизацията. И въпреки че, цялата планета живее в 21-ви век огромен процент от хората са в Средновековието или праисторията дори, защото никога през цялото си съществуване не са оценили образованието. Следователно тези хора когато се заселват в Европа и достигат определен процент в обществото, ще превърнат всичко отражение на съзнанието им, т.е. липсата на образование. Все пак е хубаво да се чете история, защото тези неща вече са се случвали многократно в миналото и се наричат тъмни векове. Те настъпват когато варварите сринат цивилизациите и продължават 6-10 века. Левите обаче мразят историята и с това предизвикат повторението $#1117;

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги (Еф. 5:10-12).
 20. 20 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 638 Неутрално

  > В момента ние - не само българите, но и европейците изобщо, сме най-вече общество, което се страхува за бъдещето си.

  След края на студената война западът изпадна в ценностна безтегловност и в летаргия. В първите години се смяташе, че либерализмът неминуемо ще победи навсякъде по света, но се появиха още по-големи сатрапии с квази-капиталистически икономики и лъскави молове. Постмодерният песимистичен подход в науката и в обществения дискурс опровергава всяко твърдение и казва, че всичко е правилно, съотнесено към някаква култура и социална реалност.

 21. 21 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  [quote#16:"xm..."][/quote]

  Джордж Флойд с какво е известен????
  За туй че бил надрусан , като кон и не се подчинил на полицейско разпореждане и по тоя начин причинил смъртта си???? Бил е доста необразован!

  Комунистите са виновни!
 22. 22 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  а не могат: библиотекарския, мЕлиционерското, юзу.... че и су падна в класациите и скоро съвсем ще изпадне

 23. 23 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1664 Весело

  До коментар [#10] от "Крадливото ромче":

  А родителите дето знаят, що не се интересуват какво научават и какво не децата им, та да забележат пропуските и да наторят и покрият с пера даскалите, които са там, щот работата не е трудна и за заплата ? :))) А по добре, що не отделите внимание на тея лапета и не ги научите вие :))

  Нека оправданията, започнат ! :))) Оправданията хиляди, лапетата загубени, проблемите същите, виновни са лапетата естествено :))) Това е най фрапантното за мен.. Родителите се оплакват, пък от лапетата на 10 се очаква да са 2 пъти по отговорни от възрастните и всяка тяхна грешка се наказва сурово, независимо, че техния мозък все още се развива, нямат контрол над импулсите си и са били на тая планета само 10 години :)))

  Впрочем на запад тестваха реакцията, мисловната дейност на бебетата преди ковид и коефицента им беше 100, знаете ли сега колко е на тея пандемичните бебета ? :)))) 78 :))))) Да определено им се отрази добре да гледат маскирани хора и да бъдат изолирани и тнн :))) СЪС сигурност няма да имат проблеми в училище :)))))))

  Просто не ви е ясно колко лесно е да унищожиш бъдещето на един човек ако почнеш от рано :)))

 24. 24 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Друга случка. Чувам се с приятел, хвали ми се, синът ми го приеха право в СУ. Казвам му, браво след което питам, колко изкара на приемните изпити? Отговор, приеха по документи😃.

 25. 25 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Глупости. Не можели да го унищожат. Ходи се образовай

 26. 26 Профил на xta58510204
  xta58510204
  Рейтинг: 517 Весело

  Точно НБУ да говорят за качеството на образованието звучи като дървено желязо. Това килийно училище отдавна да е заминало в небитието като Пернишкия университет, ако не беше финансирано и подкрепяно отвън ,като НПО клъстер.

  Не отговарям на хейтъри.
 27. 27 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#18] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
  "доста активно подкрепяха правителства на Бойко Борисов 1,2 и 3!"

  В тази връзка, ето едно изказване на г-н Тома Биков:
  „Бoриcoв нe e диктaтoр. Тoй e кaрикaтурa нa диктaтoр. Втoрoтo нe e пo-мaлкo врeднo oт първoтo. Тoзи чoвeк дoтoлкoвa cи e пoвярвaл, чe e зaбрaвил кoй e и oт къдe идвa. Пo-лoшoтo e, чe cякaш и ниe зaпoчвaмe дa зaбрaвямe…Oбeщaвaм ви, чe щe нaпрaвя кaквoтo зaвиcи oт мeн Бoйкo Бoриcoв, никoгa пoвeчe дa нe ceднe в крecлoтo нa миниcтър-прeдceдaтeля“.

 28. 28 Профил на Мощ
  Мощ
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Малко факти от Германия, които се отнасят за цяла Европа. През 1980 година грамотността в Германия е била 100%, а към края на 2020 година е 92%. Всеки може да сметне времето и процентите, но да има предвид, че прогресията е геометрична. Вътрешният багаж издиша, защото изчезват носителите му, а на тяхно място идва вътрешната мръсотия. Който има глава да мисли, нека мисли!

  И тъй, враг ваш ли станах, като ви говоря истината? (Гал. 4:16)
 29. 29 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  Уф... Пак многознайковци скачат по барикади...

  И почти никакви коментари относно напосаното от гн. Гочев, което е определено
  # смислено
  # свежо
  # различно

  И дава надежда че все пак в БГ има малко смислени хора, които евентуално да успеят да насочат градивните си усилия за придобиване И на нематериални умения!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 30. 30 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  До коментар [#10] от "Крадливото ромче":А родителите дето знаят, що не се интересуват какво научават и какво не децата им, та да забележат пропуските и да наторят и покрият с пера даскалите, които са там, щот работата не е трудна и за заплата ? :))) А по добре, що не отделите внимание на тея лапета и не ги научите вие :))Нека оправданията, започнат ! :))) Оправданията хиляди, лапетата загубени, проблемите същите, виновни са лапетата естествено :))) Това е най фрапантното за мен.. Родителите се оплакват, пък от лапетата на 10 се очаква да са 2 пъти по отговорни от възрастните и всяка тяхна грешка се наказва сурово, независимо, че техния мозък все още се развива, нямат контрол над импулсите си и са били на тая планета само 10 години :))) Впрочем на запад тестваха реакцията, мисловната дейност на бебетата преди ковид и коефицента им беше 100, знаете ли сега колко е на тея пандемичните бебета ? :)))) 78 :))))) Да определено им се отрази добре да гледат маскирани хора и да бъдат изолирани и тнн :))) СЪС сигурност няма да имат проблеми в училище :))))))) Просто не ви е ясно колко лесно е да унищожиш бъдещето на един човек ако почнеш от рано :)))
  —цитат от коментар 23 на Ramon Asvalda


  Това е тема да друг разговор. На повечето родители поне 75 % не се интересуват от това как децата им се справят в училище. Според тях училището трябва да възпитава и образова. Да ама първите седем, като липсват .....

  Комунистите са виновни!
 31. 31 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Най-важното нещо в живота на човека е образованието . То започва в семейството и продължава през целия живот. Колкото по-образован , толкова по-добре.
  —цитат от коментар 12 на pro_bono

  а
  Образован не означава автоматично МОРАЛЕН /спазващ закона/!Образования ПРЕСТЪПНИК е по опасен за обществото най вече чрез корупционните ""СХЕМИ""!Корупция в смисъл ерозия на НОРМАЛНИТЕ човешки отношения в обществото!

 32. 32 Профил на Ганьо мъката на модераторо ксенофоб
  Ганьо мъката на модераторо ксенофоб
  Рейтинг: 0 Весело

  Ко? - каза Гоньо и си бръкна с малкия пръст в ухото, разтръсквайки го епохално....

 33. 33 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 623 Неутрално
 34. 34 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Карел Чапек беше казал нещо такова (по памет): "Образованието е онова, което остава, след като всичко научено бъде забравено".
  С времето съм се убедил напълно колко вярно е това.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 35. 35 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Карел Чапек беше казал нещо такова (по памет): "Образованието е онова, което остава, след като всичко научено бъде забравено". С времето съм се убедил напълно колко вярно е това.
  —цитат от коментар 34 на keen

  - Разбира се, това в известен смисъл се разминава с формалната дефиниция на "образование" като "съвкупност от знания, умения и отношения".
  Какво знае един човек е важно, но знанието е силно променлива величина и тя е контекстно зависима. Но натрупаните умения (включително и за придобиване на нови знания), както и формираните отношения към явленията в заобикалящата среда, са безценен личен капитал, който не може да ти бъде откраднат.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 36. 36 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Брей-доживях да прочета публична реч,която не е пълна с клишета и безсмислици. Или с левичарска пропаганда.
  Браво Георги.

 37. 37 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Малко факти от Германия, които се отнасят за цяла Европа. През 1980 година грамотността в Германия е била 100%, а към края на 2020 година е 92%. Всеки може да сметне времето и процентите, но да има предвид, че прогресията е геометрична. Вътрешният багаж издиша, защото изчезват носителите му, а на тяхно място идва вътрешната мръсотия. Който има глава да мисли, нека мисли!
  —цитат от коментар 28 на Мощ


  Хващам бас,че сред етническите немци грамотността и сега е 100 процента.

 38. 38 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Много голямо значение има какво точно е образованието и кой точно го получава...

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  " В България повече от 50 процента от студентите избират да учат тези три специалности: право, психология и дизайн. Право, психология и дизайн."
  По-лесно и по-доходно.

 40. 40 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  До коментар [#31] от "Blaga Yankova":

  вместо "морални" (т.е. именно законопослушни... лакеи) би трябвало да се стремим към отглеждане на поколения с неубита съвест, т.е. етични хора, с развито критично мислене, неподатливи на евтините измами на политическата класа, икономическия "елит" и идеологическите "вождове", вкл религиозни пропагандисти

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 41. 41 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  До коментар [#35] от "keen":

  Чапек май говореше за "обща култура", не образование изобщо

  но не съм сигурен

  (онзи ден вече сгафих с нещо, за което бях напълно убеден, че го помня правилно, а се оказа, че бъркам; че и по-зле - изпуснах си нервите и нагрубих хората, с които спорех. Така че ще се въздържа от категорични заявления, без да съм ги проверил)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 42. 42 Профил на n_kukaleva
  n_kukaleva
  Рейтинг: 1048 Любопитно

  Образованието ни служи в беда. Служи ни като онзи вътрешен багаж, който никакъв огън, вода или варвари не може да унищожи. Служи ни да си стъпим на краката, да се защитим, да вземем правилно решение в трудна ситуация, да извадим себе си и света си от криза. Има една малка подробност - за да ти служи нещо, първо трябва да го придобиеш , но не като си купиш диплома, а като придобиеш ИСТИНСКИ знания! Малък, но важен детайл от обучението ни още от първи клас!

 43. 43 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  Гочев е страхотен преподавател! Благодарение на карантията имах възможност да прослушам няколко негови лекции. Никога не бих повярвал, че историята и един мъртъв език могат да предизвикат толкова силен интерес. Прави на лекциите едно уникално съчетание от латински, право, политика и история. Дано студентите му, поне тези, които продължат да учат други хора, да са попили нещо от него.
  Eruditio aspera optima est.

 44. 44 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Брей-доживях да прочета публична реч,която не е пълна с клишета и безсмислици. Или с левичарска пропаганда. Браво Георги.
  —цитат от коментар 36 на Мусаши


  Няма обръщение "дами и господа" - първи реверанс към главния спомоществовател...
  Обяснението защо младите хора се юрвали да учат прово /пък било и в милиционерско училище/, психология и дизайн е толкова изсмукано от пръстите, че напомня обясненията на лекторите от т. нар. дружество за разпространение на научни знания "Георги Кирков" на въпрос защо има дефицит на всякъкви стоки в социалистическото общество.
  Поради горепосоченото Вашето "браво" е твърде прибързано и резултат на емоционалните Ви отношения с/към изказалият се преподавател.

 45. 45 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  До коментар [#39] от "Роси":

  Ако си мислите, че обучението по право е лесно... много сте сбъркали! Е, сигурно зависи и от университета, де... Някои просто носят на изпит "съответната сума".

 46. 46 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  Образованието е вътрешен багаж

  О диър.

  И по уникални глупости сме чували.

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 47. 47 Профил на koevip
  koevip
  Рейтинг: 63 Неутрално

  Гочев, образованието никога не може да бъде в главите на студентите. То е само ИНСТРУМЕНТ за придобиване на знания.
  Мисля, че образованието е само в твоята глава.
  Колкото до НБУ бях поканен преди години да преподавам по предприемачество.
  След като разбрах, че практически няма да има изпит в края на семестъра се отказах!!!

 48. 48 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2608 Весело

  До коментар [#8] от "Боян Баянов":

  Както се вижда кадрите от милиционерското превъзхождат надутите всезнайковци от т.нар. елитни заведения... За съжаление ама е факт.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 49. 49 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  До коментар [#41] от "Николай Теллалов":

  Приписват го и на Айнщайн. Аз също не съм сигурен кой и как точно го е казал, но общо взето съм се убедил, че е така.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 50. 50 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Браво, браво! Така е, когато образованието е нещо реално, а не получено по втория начин. Той е бичът на българската образователна система и основна причина за изостаналостта ни! Иначе имаме 42 висши учебни заведения и сигурно хиляда и повече професори. Но виждаме и чуваме отчайващи прояви на индивиди с дипломи и звания, зад които зее празнота.

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 51. 51 Профил на diy16648649
  diy16648649
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Страхотна реч на един очевидно много впечатляващ човек, но това че варварите не могат да унищожат образованието е много спорно. Справка талибаните в Афганистан.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK