Присъствено обучение в училище – в противен случай протест

Присъствено обучение в училище – в противен случай протест

© Георги Кожухаров"Дневник" препубликува отвореното писмо до председателя на 46-ото Народно събрание, министър-председателя, президента и омбудсмана от Гражданското обединение "Да запазим училището като средище за децата".


Уважаеми дами и господа,


Ние сме общност от родители, учители, университетски преподаватели, учени и граждани, които смятат, че в условията на пандемия от COVID-19 българската държава системно пренебрегва и омаловажава потребностите на децата и жертва техните интереси.
С това отворено писмо настояваме за спешна и съвместна реакция на ръководените от Вас институции, която да постави като основна цел запазването на присъственото обучение в предстоящата учебна година и да набележи мерки за ограничаване на здравните рискове за учители и ученици по време на присъственото обучение.


На 18. август 2021 г. се проведе изслушване на Министъра на образованието и науката (МОН) в Народното събрание.В рамките на обсъждането в детайл бяха разгледани въпроси относно плана за провеждане на учебната година в контекста на епидемия от COVID-19 и съобразно Плана за управление на пандемията, разработен от Министерството на здравеопазването (МЗ). МОН предвижда четири различни сценария за работа, които би следвало да приоритизират присъственото обучение, съобразявайки най-добрия интерес на децата.


Изключително притеснени сме от дефицитите в този план и от прогнозата той изобщо да не бъде приведен в изпълнение.


При сегашния темп на разпространение на заболяването към 15 септември страната, или поне по-голямата част от нея, ще бъде в тъмночервената зона според критериите, определени от МЗ. Това означава, че учебната година или въобще няма да започне присъствено, или обучението от разстояние в електронна среда ще бъде въведено непосредствено след началото ѝ за по-голямата част от учениците.


Ние няма да приемем това.


Като съзнаваме, че българското общество е дълбоко разделено във вижданията си до каква степен и какви мерки за ограничаване на COVID-19 да се прилагат, ние смятаме, че децата вече поеха несъразмерна тежест през изминалите 18 месеца.


Настояваме осигуряването на продължително присъствено обучение да бъде поставено като основен приоритет при управление на епидемичната обстановка у нас. Основните ни мотиви да искаме това са следните:


1. Локални проучвания на неправителствени организации и детски психолози установяват, че децата у нас вече търпят тежки последици върху психичното си здраве и развитие в следствие на продължителната изолация - депресивни състояния, повишена агресия, понижена концентрация, апатия.


2. Специалисти алармират за специфична десоциализация при деца, както и за "пандемия от екранна зависимост".


3. Педиатричната общност от месеци се опитва да привлече вниманието ни върху негативните ефекти от продължителното застояване върху физическото здраве на децата - намален дихателен обем, недоразвити бели дробове, увредено зрение, гръбначни изкривявания.


4. Все повече деца изпадат в риск от отпадане от образование. Други губят способността си да пишат на ръка, да предават съдържание със собствени думи или да решават проблеми в група, заради спецификите на обучението от разстояние в електронна среда.


5. Онлайн обучението ограничава художественото мислене на децата и тяхното въображение, което се стимулира, когато децата се виждат и разговарят на живо. Това свежда до минимум от своя страна способността за създаване и възприемане на текстове, съответно за четене на книги - отново ключови умения за детското израстване.


6. Онлайн обучението унищожава часовете по различните видове изкуства - музика и рисуване. Познаваме деца от музикални училища, които се отказаха да свирят на инструмент заради това, че две години не можеха да се срещат с обучаващите ги учители на живо.


7. Всички големи международни организации, имащи компетенции по проблемите на пандемията от COVID-19, взеха отношение по въпроса за затваряне на училищата, като ясно указаха на правителствата да осигурят максимално продължителен присъствен учебен процес.


Декларираме готовността си да дискутираме с всички ангажирани институции и експерти конструктивно и добронамерено условията, при които ще се осигури присъствен учебен процес. Настояваме това да се осъществи веднага - броени дни остават до 15 септември.


При продължаваща липса на реакция на нашите искания ще останем с убеждението, че бъдещето на децата отново се пренебрегва.


Няма да имаме друг избор, освен да предприемем протестни действия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (113)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на колева
  колева
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Само така, ако не вземат предвид отвореното писмо, отиваме на протест. Съгласна съм с всичко написано.

 2. 2 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  За какво им е да учат. Важно е да са ваксинирани и маскирани, не им трябва образование.
  Бабите и дядовците им все на училище са ходили...айде глезотии. Да си стоят в къщи. Няма ли по една лопата да копат, или крава да я пасат. Аман от лигавщини....
  И пак ... да не забравите да си сложите по две ваксини сега, за гимназисти по три. Втория срок пак.

 3. 3 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 197 Неутрално

  "Трудовите колективи" и "будните граждани" се активизираха. Могат да говорят само от свое име.

 4. 4 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Децата тряба да си ходят на училище.
  Учителите и родители имат глава на раменете да мислят. Да се ваксинират или да се пазят в бункери кат Ан Он.

 5. 5 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 722 Неутрално
 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  То и работата от разстояние от вкъщи има много отрицателно влияние.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  :Много разумни доводи. Бройте ме за протеста, ако се стигне дотам.

 8. 8 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Според мен това са един куп глупости. Традиционното образование е отживелица, българското образование така или иначе е на много ниско ниво - да не кажа безсмислено и загуба на време. Имам прекрасни примери около мен за деца, които се справят страхотно и научават много по-полезни и интересни неща, когато са дистанционно. Оставете децата на мира и не се притеснявайте за тях. Те ще се оправят. Гледайте си вашите проблеми - здраве, икономика и тн.

  Великите The Who са си го казали отдавна - The Kids Are Allright

  https://youtu.be/afam2nIae4o

 9. 9 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 530 Неутрално

  И още нещо - родителите които мрънкат за дистанционното са тези, които не искат да са ангажирани с децата си! Не искат да им отделят време и да им обръщат внимание и им е по-лесно някой друг (училището) да го прави вместо тях. С една дума за мен това са безотговорни хора. Вместо да намерят начини и да направят условията за децата си по-добри и да им помагат да се адаптират и развиват в тази ситуация. Това е новото нормално - бъдете гъвкави и начуете децата си да бъдат такива. И по дяволите - обръщайте им внимание!

 10. 10 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Няма как да се поддържа вирус идеологията без да са силно ограничени децата.
  А и президентските избори наближават. Ще е полезно за някой кръгове хората да са по-дълго пред телевизора.

 11. 11 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Поредното предозиране. Нищо от изброените драматични неща няма да се случи за 2-3 седмици дистанционно обучение. И преди ковида е имало грипни, дървени и други ваканции и нищо апокалиптично не се е случило.
  А това, че качеството на образованието е ниско е друга тема и няма нищо общо с начина на учене.

 12. 12 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2835 Любопитно

  "ще бъде в тъмночервената зона според критериите, определени от МЗ." - и КОЕ е по-важно за здравето или там, в у-ще някой друг да носи отговорност?! Стресът е поголовен - сред родители, учители, деца, а дали всички направиха и правят необходимото за оГРЪМотяване откъм основни правила за хигиена, не само физическа? Не е рядкост когато нЕкой се оплаче: "На антибиотик съм, че нещо настинка...", но въпреки или нарочно е на работа, че надницата да не се губи, или пък началниците не "дават" болнични, че нямат полза от тях. Дистанция в у-ще е немислимо да се спазва, но хигиенните норми ще са само в началото или ако РЗИ прави проверка. При най-малко съмнение за зараза отговорностите на всички се разминават и размиват, защото сме свикнали, че ще има каквото да става, и защото все се намира някой друг, който да е виновен. Отношението към здравето е най-важно, най-лично и задължително за всеки и когато свикнем и спазваме това във всеки колектив няма да има проблеми и вечното разделение за и против. Децата в у-ще може и да са под контрол, но извън него, в междучасие, по пътя едва ли. Та, просто е - сериозно и отговорно отношение от всеки, а не аларма и "протест" без личен пример за разумен подход към заразата.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 13. 13 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Децата в училище . Възрастните ваксинирани.

 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#3] от "Емил Добрев":

  "Трудовите колективи" и "будните граждани" се активизираха. Могат да говорят само от свое име.
  ===============
  Подобно нещо може да напише всеки. Принципно го подкрепям, но подозирам, че става въпрос за поредната секта. Животът ми е минал в образованието, тези не съм ги чувал.

  Еретик
 15. 15 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Няма как да се поддържа вирус идеологията без да са силно ограничени децата.А и президентските избори наближават. Ще е полезно за някой кръгове хората да са по-дълго пред телевизора.
  —цитат от коментар 10 на mara71


  Нали? Световният заговор в действие.
  Лично Бил Гейтс е дал нареждане за дистанционно обучение на всички деца в България!

 16. 16 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#4] от "taratanki":

  "Децата тряба да си ходят на училище.
  Учителите и родители имат глава на раменете да мислят. Да се ваксинират или да се пазят в бункери кат Ан Он."
  ============
  Ан Он е недосегаем за ветрове, вируси и ваксинации. Той не се пази в бункери, бункерите се пазят от него.

  Еретик
 17. 17 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  при добро желание (и умения от страна на родителя) домашното обучение също е ефективно.

  най-шумни по темата са точно родителите, дето са в "културен" шок от учебния материал на децата :-)

  друго си е да метнеш отговорността на учителя/училището/обществото и после само да критикуваш ...

 18. 18 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 197 Неутрално

  До коментар [#3] от "Емил Добрев":"Трудовите колективи" и "будните граждани" се активизираха. Могат да говорят само от свое име. =============== Подобно нещо може да напише всеки. Принципно го подкрепям, но подозирам, че става въпрос за поредната секта. Животът ми е минал в образованието, тези не съм ги чувал.
  —цитат от коментар 14 на Костадин Иванов


  Аз пък не го подкрепям. Защото идва от секта, като казваш.

 19. 19 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  Който го е страх да не си пуска детето на училище, какъв е проблемът.
  Който учител го е страх, да напуска работа. Ковидистите ни убеждават, че ваксините работят, безплатни са, следователно ако учителя го е страх няма оправдание.
  Същото се отнася и за родителите, който го е страх да не си пуска детето на училище, защо трябва аз да се съобразявам и да не пускам моето?

 20. 20 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#9] от "koalarevolution":

  В някои държави (не знам как е в Бг), но е забранено да се оставя само в къщи дете под определана възраст. При положение, че за да се издържа едно семейство е необходимо в повечето случаи и двамата родители да работят (поне в Бг), как практически виждате едно 10 годишно дете само да учи дистанционно? Имайте предвид, че не всички родители могат да работят от дома.
  пп Покрай нас имаше много случаи на деца, които са сами в къщи защото имат само един родител или по някаква причина никой не може да е с тях, и които "отбичвали" обучението. Възникна сериозен проблем, защото от една страна закона трича такива родители, от друга страна ефин сам родител не може да е отпуска половин година.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 21. 21 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Любопитно

  До коментар [#13] от "pro_bono":

  "Децата в училище . Възрастните ваксинирани."
  ===============
  И това подкрепям. Ваксиниран съм. Само защо за пореден път хората са съгласни с ваксините, ако ще ги ръгат на даскалите, но иначе лозунгът е "Моето тяло си е мое, няма да ми вкарвате...". Нашите тела обществени ли са?

  Еретик
 22. 22 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1026 Любопитно

  Специално за малките от първи до четвърти клас си е задължително да се съберат в училище, поне в началото. Та се моля поне за тях нещата да се получат...

 23. 23 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#18] от "Емил Добрев":

  "Аз пък не го подкрепям. Защото идва от секта, като казваш."
  ============
  Уф..... Преди да започне политическата истерия от миналата година, лошото момиче на "Дневник" беше Корнела. Тогава обяснявах, че ако Корнела изрецитира таблицата за умножение, във форума ще ревнат, че не е вярна.
  Мястото ни е в училище, разбира се, без истериите на сдружения и отегчени родители.
  И не, няма да подскачам с тези, ако правят протест.

  Еретик
 24. 24 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Не е само до учебен материал, а и до общуване с други деца. На тази възраст се учат и как да си сътрудничиш или решаваш конфликти с други хора, как да си създаваш приятели, как да намираш гаджета и пр. И в училището се събират всякакви деца, не само такива, каквито са ти приятни. И няма как да избягаш - също както в реалния живот.

  Ако се появи цяла реколта саксиени човечета, дето цял живот ще изкарат насаме с екрани, това ще е най-големият провал на поколението на родителите им.

 25. 25 Профил на Сенсей НАНАЙ ЕжкоБежко НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ ЕжкоБежко НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  Не е само до учебен материал, а и до общуване с други деца. На тази възраст се учат и как да си сътрудничиш или решаваш конфликти с други хора, как да си създаваш приятели, как да намираш гаджета и пр. И в училището се събират всякакви деца, не само такива, каквито са ти приятни. И няма как да избягаш - също както в реалния живот.Ако се появи цяла реколта саксиени човечета, дето цял живот ще изкарат насаме с екрани, това ще е най-големият провал на поколението на родителите им.
  —цитат от коментар 24 на еспресо


  Клишета. Екранените човечета са факт, независимо дали се мандахерцат в класната стая или не. Няма абсолютно никакви доказателства, че онлайн обучението води до някакви сериозни обществени или личностни проблеми. Но пък има сериозни доказателства, че Ковид убива и че социалната изолация помага срещу разпространението му.

 26. 26 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Ако половината, че и повече родители бяха внимавали малко повече в час, проблемът с ковида отдавна да беше преодолян.
  Щяха да са ваксинирани, вместо плоскоземци.
  Сега същите тези плоскоземци напъват за присъствено обучение. Но не за да се образоват децата им и евентуално да не са плоскоземци като тях.
  Не!
  За да не им се пречкат в къщи. Затова!
  Вероятно даже плоскоземните родители не са и разбрали че и децата вече са в опасност с Делта варианта?
  А даже и да са разбрали най много да са измуууучали?

 27. 27 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1103 Любопитно

  До коментар [#9] от "koalarevolution":

  Ти отгледал ли си дете или отглеждаш?

 28. 28 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Разстроено

  "Ако се появи цяла реколта саксиени човечета, дето цял живот ще изкарат насаме с екрани, това ще е най-големият провал на поколението на родителите им."
  =============
  То вече се появи. Деца и млади хора, дори да са заедно, държат телефоните, които са с предимство пред нормалния разговор.

  Еретик
 29. 29 Профил на Сенсей НАНАЙ ЕжкоБежко НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ ЕжкоБежко НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  Тия хора от гилдията, които толкова неистово държат на присъствено обучение, имат някаква скрита причина да го правят. Дали са просто индоктринирани политически, или има нещо още по-дебело, не знам. Но няма никаква логика да си толкова агресивно настроен срещу една толкова естествена мярка.

 30. 30 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#20] от "DDR":

  Никой не говори за оставени деца сами вкъщи. Аргументите ви са малко тип "който не иска начин намира оправдание". И с една заплата се живее - всичко е въпрос на приоритети. Ако децата са приоритет родителите ще намерят начин. Но нека си го кажем честно - за повечето хора е важно да имат нови телефони, автомобили, имоти и плащат кредити и ипотеки и затова не могат да се откачат от заплатата, нали?

  В БГ няма чак такава нищета... "който иска намира начин".

 31. 31 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#29] от "Сенсей НАНАЙ ЕжкоБежко НАНАЙ":

  Хората са дали доста доводи. Ти отговаряш с лични нападки срещу тях. Може да не си съгласен, но пробвай да се аргументираш или да оспориш техните доводи.

 32. 32 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#30] от "koalarevolution":

  Има не малко хора, не дамо в Бг, които не могат да си вземат отпуска и да седят в къщи, за да наблюдават децата си по време на обучение от вкъщи. За добро или зло -съдби всякакви, на самотни родители (разведени или овдовели или изоставени), на хора с ниски доходи и т.н. Не е добре човек да е толкова категоричен и самоуверен, че недай си Боже, какво може да му сервира живота.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2714 Любопитно

  Няма да има присъствено обучение, протестирайте срещу родителите простаци и неграмотници. И срещу истинските антиваксъри, чиито деца нямат кьорава ваксина, но са приети с недействителни документи.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 35. 35 Профил на Сенсей НАНАЙ ЕжкоБежко НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ ЕжкоБежко НАНАЙ
  Рейтинг: Неутрално

  Не мога да разбера тия главанаци на коя планета живеят? Не видяха ли как измират хора, и млади при това? Как може такава безотговорност, наистина не ми го побира главата.

 36. 36 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#30] от "koalarevolution":

  В БГ няма чак такава нищета... "който иска намира начин".

  😂😂😂
  Тук ще се опитам да защитя децата на бедни родители.
  Сигурен съм че и в България са много.
  Представете си дете на заможни хора, опитващи се да го амбицират да учи и успее?
  Седнали си е в стаята пред компютъра, учи си дистанционно, някой му помага при нужда.
  И другото дете, в став с още няколко, с и без компютър и интернет, грижещо се за други деца и къщата, с родители не можещи/искащи да помагат или да го амбицират? Равния старт става съвсем неравен, а?

 37. 37 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#29] от "Сенсей НАНАЙ ЕжкоБежко НАНАЙ":

  Все оак, освен семейства с гувернантки и айти гении работещи от вилата си, има и много семейства с по един родител (развод, овдовяване, изоставяне), такива, които просто не могат да си позволят дълъг отпуск за да следят детето или такива, на които професията не позволява работа от вкъщи.
  Трябва да има взаимно приемливо решение. Светът не е само професии, позволяващи работа от дома

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 38. 38 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Абсолютно съгласен, но по-важното е друго. Освен че нанася вреди, прекъсването на нормалното обучение не носи никакви ползи.
  Ето сега няма училище, заразените се увеличават. Тоест, дори пълната липса на училища не помага. Тогава за какво си играем на електронно обучение?

 39. 39 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Доводите им са измислени. Няма такива данни, каквито цитират.
  —цитат от коментар 33 на Сенсей НАНАЙ ЕжкоБежко НАНАЙ


  Значи имаш други данни, които ги опровергават? Ще съм признателен да ги видя.

 40. 40 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#37] от "DDR":

  Трябва да има взаимно приемливо решение.
  ☝️
  Има го.
  В много училища в различни щати има опция да учиш от вкъщи или да дел в училище.
  Учителя си предава урока от класната стая и айпада е пред него за да може децата които са в къщи да слушат/гледат. Има и деца в класната стая.

 41. 41 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  Според мен, децата 12+ трябва да са по желание, може да се сформират няколко паралелки присъствено, няколко онлайн,а учителите задължително с ваксина.

  Учителите трябва да ходят в училище /!!!/ и когато са с паралелката онлайн, отварят лаптопа, следващия час присъствено и така.... само, че на тях им хареса да не проверяват домашни, да не преподават. Всички деца преписват!!!

  Любовта ще спаси света!!!
 42. 42 Профил на mtn09681910
  mtn09681910
  Рейтинг: 109 Неутрално
 43. 43 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Ето впрочем данни от САЩ, след съвсем повърхностно търсене в Гугъл с ключови думи на английски "социални умения, онлайн обучение, ковид". Според тези данни учебното съдържание се усвоява добре, проблемите са в психическия и емоционалния баланс, социалните умения и концентрацията.

  https://www.statista.com/statistics/1224060/covid-19-changes-academic-social-skills-us-online-learning/

 44. 44 Профил на Сенсей НАНАЙ ЕжкоБежко НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ ЕжкоБежко НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Значи имаш други данни, които ги опровергават?
  —цитат от коментар 39 на еспресо


  Как мога да имам данни, които опровергават нещо, което го няма? По-скоро ги питай тях на какви проучвания се позовават. Малко нелогично ми звучи за толкова кратко време да са се получили такива деформации, каквито претендират да са уж установени. Пък и имам наблюдения върху тийнейджъри, не се тревожи. Нищо им няма.

 45. 45 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2714 Любопитно

  До коментар [#37] от "DDR":

  Правилно, за селското стопанство също трябват кадри.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 46. 46 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#25] от "Сенсей НАНАЙ ЕжкоБежко НАНАЙ":

  “ Няма абсолютно никакви доказателства, че онлайн обучението води до някакви сериозни обществени или личностни проблеми.”
  ——
  Ако знаеше как са ползва Гугъл може би нямаше да я напишеш тая глупост… е, човек може да се надява поне. Който не е залюпен може да направи един сърч в Гугъл Сколар, да речем: “ children mental health covid 19 pandemic” или нещо от рода, да чете и да бере страх на воля.

  Ма видиш ли сега плюсовете на това да нямаш деца, а ти намрази жените, че та подминавали с погнуса.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 47. 47 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Много странно, че в тази декларация няма нито ред за възможните решения на проблема с присъственото обучение. Странно е, защото основният проблем е ясен и за децата, а той е вирусът. Решението също е известно и то е ваксините срещу този вирус. В този смисъл, присъствено обучение би следвало да има за тези, които са ваксинирани (ученици и учители). Толкова е просто.

 48. 48 Профил на golqmsmotanqk
  golqmsmotanqk
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#8] от "koalarevolution":

  Много ++++. И за мнението, и за парчето.

 49. 49 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#44] от "Сенсей НАНАЙ ЕжкоБежко НАНАЙ":

  Ето данни и с българско търсене, за една минута работа. С цитирани изследвания, статистики и пр.

  https://prakticheska-pediatria.net/2021/08/17/kosveni-efekti-na-covid-19-vurhu-decata/
  https://www.puls.bg/aktsenti-c-16/narastvane-sluchaite-na-diabet-pri-detsa-sled-posledniia-lokdaun-n-41575

  Няма да те обиждам, макар да съм много склонен да го направя, но все пак като изказваш категорични мнения, пробвай поне малко да проверяваш преди това.
  Не е справедливо да обвиниш хората, написали петицията, в користни лични мотиви, преди да си проверил доводите им.

 50. 50 Профил на golqmsmotanqk
  golqmsmotanqk
  Рейтинг: 613 Неутрално

  До коментар [#36] от "Таралеж":

  Стартът от около 25 години е неравен. Тая с братството и равенството свършИ.

 51. 51 Профил на txo151070521
  txo151070521
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Децата трябва да ходят на училище, в това няма спор. Учителите също трябва да ходят на училище, но какво се случва с обучението при болен учител, а при повече болни учители? Ами, започват едни замествания, които са много по-безсмислени от дистанционното обучение. Така че, еднопосочното съждение, че задължително трябва да има само и единствено присътвено обучение е глупаво.

 52. 52 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#45] от "Consumer":

  Не мога да преценя, дали коментара е подигравателен или сериозен, но истината е, че поне за сега, храната, която слагаме на масата, се произвежда и доставя благодарение на присъствен труд...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 53. 53 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Интересно е колко от написалите писмото са се ваксинирали. Четох, че само 20 % от учителите са го направили. В Харвард за да обучаваш и за да бъдеш обучаван трябва задължително да си ваксинира. Знам, че ние не сме Харвард и дори ненавиждаме завършилите го. Ние сме народа на Бай Ганьо.

 54. 54 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Колкото по-глупавички, толкова по-кресливи:

  " основна цел запазването на присъственото обучение в предстоящата учебна година"

  Пък аз си мислех, че основен приоритет трябва да е опазване здравето на учениците и техните родители, учителите, както и на докторите и сестрите, които ги лекуват при необходимост. Пък тези иди_ти настояват да се прилага естествения подбор...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  :Много разумни доводи. Бройте ме за протеста, ако се стигне дотам.
  —цитат от коментар 7 на еспресо


  И мен ме бройте! Идвам!

 57. 57 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4561 Любопитно

  До коментар [#29] от "Сенсей НАНАЙ ЕжкоБежко НАНАЙ":

  "Но няма никаква логика да си толкова агресивно настроен срещу една толкова естествена мярка."

  Твърдите, че дистанционното обучение е по-естественно от присъственото такова? Странно!

 58. 58 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#55] от "Сенсей НАНАЙ ЕжкоБежко НАНАЙ":

  Не можеш да дадеш никакви доводи.
  Не приемаш сериозни източници като СЗО и статиста, а не можеш да изкараш нищо, което да ги опровергава.
  Обвиняваш в користни мотиви хора, които се аргументират, без да имаш абсолютно никакви доказателства.

  Стюпи, не знам кой ти плаща да се представяш за поддръжник на разумни политици и разумни каузи, но успяваш да ги орезилиш така, както всички герберски тролове заедно не могат.

 59. 59 Профил на Сенсей НАНАЙ ЕжкоБежко НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ ЕжкоБежко НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Не можеш да дадеш никакви доводи..
  —цитат от коментар 58 на еспресо


  За кое?

 60. 60 Профил на Сенсей НАНАЙ ЕжкоБежко НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ ЕжкоБежко НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#29] от "Сенсей НАНАЙ ЕжкоБежко НАНАЙ":"Но няма никаква логика да си толкова агресивно настроен срещу една толкова естествена мярка."Твърдите, че дистанционното обучение е по-естественно от присъственото такова? Странно!
  —цитат от коментар 57 на vassilun


  Естествено е при смъртоносен вирус да се опиташ да спасиш животи. Те са незаменими и не се връщат.

 61. 61 Профил на Сенсей НАНАЙ ЕжкоБежко НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ ЕжкоБежко НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Не приемаш сериозни източници като СЗО
  —цитат от коментар 58 на еспресо


  СЗО са против онлайн обучението ли?

 62. 62 Профил на anx55520847
  anx55520847
  Рейтинг: 82 Неутрално

  Според мен, децата 12+ трябва да са по желание, може да се сформират няколко паралелки присъствено, няколко онлайн,а учителите задължително с ваксина.Учителите трябва да ходят в училище /!!!/ и когато са с паралелката онлайн, отварят лаптопа, следващия час присъствено и така.... само, че на тях им хареса да не проверяват домашни, да не преподават. Всички деца преписват!!!
  —цитат от коментар 41 на hope


  Много сте прав/а за тази така удобна система, но сега ще Ви представя проблем от практиката (от миналата година със смените): В едно средно голямо училище на ден има около 50-60 учители, които си провеждат часовете. Сега си представете, че половината класове са онлайн - независимо дали става дума за сборни класове или не, т.е. 25 човека си провеждат едновременно часовете от училище. Ха сега кажете каква интернет мрежа трябва да има едно училище, поддържана със средства на училището, за да може едновременно 25 човека да проведат успешна видео конференция с по средно 25 други човека на клас, при условие че МС Тиймс гълта интернет като змей? За справка - къщният ми интернет от 50 мегабита не издържа видеоконференция с повече от 10 човека в разговора. Пролетта се налагаше да си пускам мобилния интернет, за да си провеждам часовете, и той изчезна точно за 3 дена. Дефакто съм подпомагала образователната система със собствени пари...
  Хубаво е като се правят предложения, да се съобразяват и реалностите - медицински и технически. На мен сегашният план ми се струва доста по-адекватен от предишните, които бяха променяни всяка седмица - виждам ясни критерии за бързо влизане и излизане от онлайн обучение, а не да я караме на ръчна в продължение на месеци, за да не ядосаме електората... Да не забравяме, че тепърва предстои да се появи и позицията на родителите, които се притесняват да пуснат децата си на училище при доказано по-заразен вариант, който изкарва клинична картина и при по-младите. Какво да правим тогава - да ги оставим да се сбият на площада ли и който победи, такива правила да спазваме в училище?!
  А относно твърдението как учителите не работят - не знам как така се дават едни нелоши пари като постоянна стабилна заплата, при това без да работиш, и на училищата още да не са им избили праговете желаещите да ги вземат тези пари за нищо... Има толкова много свободни места - нека господинът или госпожата да заповядат, ще го/я вземат - толкова е сериозна липсата на кадри!

 63. 63 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  [quote#61:"Сенсей НАНАЙ ЕжкоБежко НАНАЙ"][/quote]

  СЗО "Keeping schools open is a key objective"

  https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/342075/WHO-EURO-2021-2151-41906-59077-eng.pdf

  СЗО, регионален офис Европа, препоръки за училищно образование по време на пандемията КОВИД 19, юни 2021

 64. 64 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  [quote#59:"Сенсей НАНАЙ ЕжкоБежко НАНАЙ"][/quote]

  Доводи, че онлайн обучение не влияе негативно на психическото здраве на децата, както ти твърдиш. Източници, данни, статистики.
  Доводи, че писалите петицията имат користни мотиви. Чакам.

 65. 65 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#9] от "koalarevolution":Ти отгледал ли си дете или отглеждаш?
  —цитат от коментар 27 на choguna


  Имам дете. Жена ми не работи и го гледа. Ако работеше и нямаше време щяхме да наемем гледачка. Ако нямахме пари за гледачка щяхме да го заведем при баба му и дядо му. Ако нямаше баба и дядо някой от нас щеше да си смени работата с такава на смени и да работи през нощта. Ако нямахме достатъчно средства щяхме да си продадем жилището в София и да отидем в по-малко населено място, където живота е по-евтин. И така нататък... и така нататък... както каза който иска намира начин.

 66. 66 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  как са оцелявали хората преди задължителното средно образование :)
  то депресии, то стрес :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 67. 67 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#9] от "koalarevolution":

  ''родителите които мрънкат за дистанционното са тези, които не искат да са ангажирани с децата си! ''

  Защо на го кажеш на хиляди лекари, сестри, шофьори, готвачи, продавачи в магазините, поддръжка на електроснабдяването?

  Обясни, как семейство без баба и дядо (или които а на стотици км) ще гледа деца до 10г, като са на работа!?!?

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на Сенсей НАНАЙ ЕжкоБежко НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ ЕжкоБежко НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Доводи, че писалите петицията имат користни мотиви. Чакам.
  —цитат от коментар 64 на еспресо


  Както казах, може и да са политически индоктринирани.

 70. 70 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#47] от "Никола Николов":

  '' основният проблем е ясен и за децата, а той е вирусът.''
  Не основният проблем е ясен и за децата, а той е неадкватнот реагуиране на една паника и безсмислените мерк'й

 71. 71 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Разстроено

  До коментар [#65] от "koalarevolution":

  Пак ще се повторя, за което се извинявам
  Викай "бай бабо да ме нестига", че какви изненади поднася живота... То на приказки всичко е много лесно, доксто не ти потропа на вратата...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 72. 72 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#9] от "koalarevolution":

  Да, добре беше някой да маркира истинският проблем - че родителите искат да се отърват от децата си. На тях не им пука за шестчасовото киснене пред лаптопа, след което още четири часа децата са избушени физически и душевно и полуадекватни, а им остават само още 4 часа домашни. Изобщо не им дреме на родителите за късогледството, сколиозите и социалното психясване. Ни най-малко пък не се налага и на самите тях (родителите) да работят, за да издържат децата си и да плащат данъци, за да има пари за "герои", тестове и ваксини. Не! Нека дебело да подчертаем, че родителите масово мразят децата си, чудят се къде да ги захвърлят и поради тази причина слагат прът в колелата на добрите ваксъри, затвористи и свидетели на ковида, които по данни от ваксинацията са няма и 15% от населението, но пък шумят като за 400. И разбират от всичко, вкл. от родителство.

 73. 73 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#72] от "Green Day":

  Вижте, никой не говори, че родителите не обичат децата си. Няма връзка между това родителите дали обичат децата си или не и дали са безотговорни спрямо тях. Едно дете може да е много обичано и много неглижирано едновременно. Тук става въпрос за психология. Животът е доста по-сложен : )

  Хората по принцип масово избират лесните решения, а в случая лесното решение е, да си пратиш детето на училище и после на занималня и ти да си ходиш на работа или да си гледаш кефа. И когато това не е възможно да се случи и не могат да се адаптират изведнъж започва някой друг да е виновен, а не тяхната невъзможност да се адаптират. Изведнъж имат нужда да оправдаят страховете си, това че не искат да направят промяна и тн. и започват да организират групи във Фейсбук и да създават петиции. Това всъщност е симптом на масовата психоза, която вие наричате "социално психясване" и е доста по-опасно.

 74. 74 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1190 Весело

  До коментар [#9] от "koalarevolution":Да, добре беше някой да маркира истинският проблем - че родителите искат да се отърват от децата си. На тях не им пука за шестчасовото киснене пред лаптопа, след което още четири часа децата са избушени физически и душевно и полуадекватни, а им остават само още 4 часа домашни. Изобщо не им дреме на родителите за късогледството, сколиозите и социалното психясване. Ни най-малко пък не се налага и на самите тях (родителите) да работят, за да издържат децата си и да плащат данъци, за да има пари за "герои", тестове и ваксини. Не! Нека дебело да подчертаем, че родителите масово мразят децата си, чудят се къде да ги захвърлят и поради тази причина слагат прът в колелата на добрите ваксъри, затвористи и свидетели на ковида, които по данни от ваксинацията са няма и 15% от населението, но пък шумят като за 400. И разбират от всичко, вкл. от родителство.
  —цитат от коментар 72 на Green Day


  +++++++
  Тия повечето се надявам, че нямат деца и няма да имат. Ще прозведат същите уплашени от и за живота социопати ... 75. 75 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  Болшинството от тези които заплашват, че ще протестират са хора, кито отивайки сутрин на работа, няма на кой да оставят децата си.
  При нормални условия, та хвърлят децата в двора на учлилището и от там нататък....."шапка на тояга", чак до вечерта когато трябва да ги взема то училището.
  Това пак е грижа за детето, но то няма нищо общо със стремежа да дадеш добро образование на детето ти.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 76. 76 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3319 Неутрално

  До коментар [#75] от "Храбър":

  Пък и после, ако не дай си Боже, стане нещо, училишето ще е виновно.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 77. 77 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  До коментар [#75] от "Храбър":

  Обикновено някой друг е виновен, сигурно същите смятат и че училището е виновно за (липсата на ) възпитание на иначе прекрасните им деца

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 78. 78 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  Имаше пък едни дето искаха децата им да си ги учат в къщи, да не ги развалят със разни глупости като наука и теория на еволюцията

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 79. 79 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Родителите са прави и учителите са прави, и здравните власти са прави. Но най-важно е здравето.

 80. 80 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  Прави са хората, вече година и половина само едни и същи хора, включително децат търпят негативите т тъпите мерки. Предлагам всеки който досега е ограничаван по някакъв начин да не бъде пипан повече а тези които са си получавали удобно заплатката през този период те да бъдат затваряни и тяхната дейност да бъде забранена. И без това точно това са хората дето искат затваряне.

 81. 81 Профил на Бате Венци
  Бате Венци
  Рейтинг: 90 Неутрално

  До коментар [#79] от "Роси":


  Родителите са прави и учителите са прави, и здравните власти са прави. Но най-важно е здравето.
  —цитат от коментар 79 на Роси


  Морално погледнато, здравето на децата (физическо, психологическо, ментално, емоционално, социално) е най-важно. Най-необходимото за една държава в 21 век е човешкия капитал, а образованието на децата не може да се пренебрегва заради политически игри. Децата веднага обратно присъствено в училище, не може да ги оставяте те да отпират пешкира в бъдеще заради чужди грешки в момента, най-вече управленчески.

  Fere libenter homines id quod volunt credunt.
 82. 82 Профил на Моргана
  Моргана
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Т.нар.ученици по цял ден висят на компютрите,ама видиш ли,не можело да учат електронно!Като са вкъщи,няма да носят маски,нали сте против носенето на маските или забравяте?Освен това,си ваксинирайте децата,защото те са много повече от учителите и много повече могат да разпространяват вирусите,вижте ги като са навън как са нагъчкани и не спазват никаква дистанция!

 83. 83 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Щом хотели, къщи за гости, фитнеси, спа и басейни могат да бъдат отворени в червената зона, както предвижда планът на МЗ, а кръчмите на 50%, значи и училищата не са толкова опасни.

  Ако ще затварят, да затварят всичко сериозно и за сравнително кратко, но ако ще имат приоритети, училишето трябва да се затвори след кръчмата и фитнеса.

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/covid/2021/08/19/4244542_koga_i_kakvi_kovid_ogranicheniia_shte_ima_za_biznesa_i/

 84. 84 Профил на Бате Венци
  Бате Венци
  Рейтинг: 90 Неутрално

  До коментар [#82] от "Моргана":


  Т.нар.ученици по цял ден висят на компютрите,ама видиш ли,не можело да учат електронно!Като са вкъщи,няма да носят маски,нали сте против носенето на маските или забравяте?Освен това,си ваксинирайте децата,защото те са много повече от учителите и много повече могат да разпространяват вирусите,вижте ги като са навън как са нагъчкани и не спазват никаква дистанция!
  —цитат от коментар 82 на Моргана

  Ваксинацията със сегашните препарати НЕ спира разпространението на вируса, а сегашния Делта щам води до еднакъв вирусен товар при ваксиниран и неваксиниран. Все още ли има неразбрали ситуацията в момента? Аргументът Ви, че децата били висели по компютрите е абсурден, няма какво да го коментирам. Въпросът с маските е доста обширен, но накратко ефектът от сегашните маски при сегашния им начин на носене е нулев, чиста проба "имитираме дейност".

  Fere libenter homines id quod volunt credunt.
 85. 85 Профил на boogaloo
  boogaloo
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#37] от "DDR":

  Аргументът с гледането на децата не го разбирам съвсем.
  Занятията в училището са половин ден, а повечето хора работят на пълен ден.
  Дори при присъствено обучение, кой би им гледал децата през другото време?

 86. 86 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  До коментар [#85] от "boogaloo":

  никой, и си личи...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 87. 87 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1768 Любопитно

  До коментар [#73] от "koalarevolution":

  ''да си ходиш на работа или да си гледаш кефа.'' - защо с частицата ''си'' ми се струва, че мислите работата за нещо по желание?
  Обяснете ни, как без да работят и двамата родители, ще могат да си позволят добрре нахранено, спокойно и на топло растящо дете?
  Да звемем за пример средната заплата и средните наеми в градовете...

  Или визирате, че една по-изпечена група от населението, ражда много попвече, не ги гледа, а си гледа кефа?

 88. 88 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 893 Неутрално

  брей.
  а като бяха кръчмите и чалготеките отворени, а училищата и университетите затворени - си траЯхте гръмко.

  трябва съд и присъди за убийците на десетки хиляди българи и за пропагандата срещу ваксините.

 89. 89 Профил на Сенсей НАНАЙ ЕжкоБежко НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ ЕжкоБежко НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ваксинацията със сегашните препарати НЕ спира разпространението на вируса, а сегашния Делта щам води до еднакъв вирусен товар при ваксиниран и неваксиниран.
  —цитат от коментар 84 на Бате Венци


  Много ме "кефи" как от време на време се появява някой, който декларира с абсолютна сигурност и самочувствие неща, които почти всички специалисти опровергават.

 90. 90 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  Мда тази декларация ми напомна
  -Мили имам час за маникьор педикюр и т.н. би ли взел детето от градината
  Като се връща и вижда че не е тяхното
  - Ти не видя ли че не е нашето
  - Какво значение има нали утре пак ще им го върнем

 91. 91 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Преди всичко, децата трябва да бъдат учени, а не събирани накуп. А който не може да се адаптира към новите реалности и възможности, и драпа все към методите на перипатетиците, да заминава в историята.

 92. 92 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  брей.а като бяха кръчмите и чалготеките отворени, а училищата и университетите затворени - си траЯхте гръмко. трябва съд и присъди за убийците на десетки хиляди българи и за пропагандата срещу ваксините.
  —цитат от коментар 88 на Bira


  Факт е, че отварянето на кръчмите не увеличи заболелите. Парадокса е, че две седмици след възобновяване на присъствените занятия, заболеваемостта рязко нарастна. Освен това, ходенето на кръчма е чисто по желание. Докато ходенето на училище и получаването на основно образование е задължително, поне в България.

 93. 93 Профил на Бате Венци
  Бате Венци
  Рейтинг: 90 Неутрално

  До коментар [#89] от "Сенсей НАНАЙ ЕжкоБежко НАНАЙ":


  неща, които почти всички специалисти опровергават.
  —цитат от коментар 89 на Сенсей НАНАЙ ЕжкоБежко НАНАЙ

  Кое оправдават бе, смешко?

  https://thehill.com/homenews/sunday-talk-shows/565831-fauci-amount-of-virus-in-breakthrough-delta-cases-almost-identical

  Сам Доктор Фаучи, който Ви е Пътеводната Светлина на вас казва:

  Guest host John Dickerson asked Fauci what the CDC's reasoning was for recommending masks be worn by both vaccinated and unvaccinated people indoors.

  "What we learned that's new, John, in answer to your question, is that when you look at the level of virus in the nasopharynx of people who are vaccinated who get breakthrough infections, it's really quite high and equivalent to the level of virus in the nasopharynx of unvaccinated people who get infected," Fauci said.

  The nasopharynx is part of the nasal cavity located above the back of the throat. Fauci stated that it was "troubling" to find that the level of virus from the delta variant in both vaccinated and unvaccinated people is "really quite similar, almost identical."

  According to Fauci, these findings differ from what was observed in cases involving the previously dominant alpha variant."
  "Нивото на вируса при Делта варианта в носоглътката на ваксиниран и неваксиниран е еквивалентно и идентично"!!!

  Хайде бягай да пасеш трева сега

  Fere libenter homines id quod volunt credunt.
 94. 94 Профил на Сенсей НАНАЙ ЕжкоБежко НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ ЕжкоБежко НАНАЙ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#93] от "Бате Венци":

  Ба ха ха. И по някакъв начин тоя цитат трябваше да докаже нещо, което си казал преди това ли, Бат Венци? Ма какво ли се учудвам за човек, който дори не може да чете правилно.

  Вместо това, ето фактите:

  "Няколко широко разпространени родни заблуди, които станаха част от Ковид фолклора, и консенсусното мнение на научните дружества и регулатори:
  1. Трябва да си тествате антителата преди ваксинация
  Грешно. Само наливате пари на лабораториите, никъде в развития свят не се тестват антитела преди ваксина. Ваксинирането допълва естествения имунитет и го усилва.
  2. Естественият имунитет е по-добър от ваксината
  Грешно. Поемате риска да починете или да имате трайни усложнения при инфекция. При ваксина този риск липсва.
  3. Една ваксина се разработва поне за 10 години
  Грешно. Разработката на лекарство или ваксина отнема точно толкова време, колкото е необходимо, за да се докаже ефективност и безопасност. Дигиталните технологии позволиха да се съкрати разработката на ваксините срещу Ковид-19. Разработките на ваксини с РНК и с векторна технология е на повече от 30 години - т.е. технологията не е нова.
  4. Ваксините предизвикват рак и водят до стерилитет
  Няма абсолютно никакви данни за това, дори напротив - стимулирането на имунитета има дори и противораков ефект (информация от други ваксини). Липсват каквито и да е данни за стерилитет и нарушения в бременността от ваксините срещу Ковид.
  5. Пациенти с автоимунни заболявания не бива да се ваксинират
  Невярно. Автоимунните заболявания сами по себе си не са противопоказани за ваксинация. Самата терапия при тях увеличава риска от тежко протичане на болестта, затова и ваксинирането при тях се препоръчва приоритетно.
  6. Хората умират масово след ваксинация
  Единични случаи на смърт след ваксинация има, но са изключително редки. По-вероятно е да починете след аспирин. Важно е всички странични реакции да се съобщават, за да можем да ги предвидим вбъдеще и да направим ваксините още по-сигурни.
  7. Ваксините в миналото са проучвани по-дълго време и затова са по-добри
  Грешно. Почти няма толкова детайлно изследвани ваксини, колкото настоящите. Изискванията за тестване на ваксините и лекарствата в миналото са били значително по-малко и на нас са ни слагали продукти, които са били много по-малко изследвани.
  8. Ваксинираните боледуват, следователно няма смисъл от ваксините
  Невярно. Дори и боледуващи, ваксинираните боледуват тежко и умират много по-рядко от неваксинираните, дори и в Израел. Проблемът в Израел е намаляващата ефективност на ваксините към 6-ия месец, но дори и в такъв случай ваксинацията предпазва от тежко боледуване в повече от 80% от случаите.
  9. Болните от рак не трябва да се ваксинират
  Грешно. Те са приоритетна група за ваксиниране, защото смъртността при тях от Ковид е по-висока.
  10. Вирусът мутира към по-безобиден вариант
  Грешно. Вирусът мутира към по-опасни варианти. Този процес обаче няма да е безкраен, въпреки че не знаем до кога ще продължи.
  11. Маските не помагат и разболяват
  Грешно. Има стотици проучвания, които показват, че носенето на маски намалява количеството на аерозоли и вируси в издишания въздух, а маските не разболяват.
  Всички тези заключения са получени след научни изследвания, ескперименти, точни анализи и статистика и не са измислени на маса пред телевизора, в кръчмата или на чаша вино."

 95. 95 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Никакво подчинение Ганьовци! Напред български селяндури!

 96. 96 Профил на Бате Венци
  Бате Венци
  Рейтинг: 90 Неутрално

  До коментар [#94] от "Сенсей НАНАЙ ЕжкоБежко НАНАЙ":


  До коментар [#93] от "Вместо това, ето фактите:."
  —цитат от коментар 94 на Сенсей НАНАЙ ЕжкоБежко НАНАЙ

  Не ми се прави на тарикат и да ми бягаш по тъча за ваксините и некви антиваксърски опорки да ми спускаш. В моите постове пиша за вече наличните от десетилетия лекарствени препарати, за които има научни данни и изследвания, че лекуват ранна фаза на Covid-19 или т.нар доболнично лечение.
  Отделно принципната ти аргументативна логика за ваксините е грешна, защото при каквито и да е лекарствени препарати важи презумпцията за виновност, тоест производителите трябва да доказват,че е техния продукт е безопасен, а не пациента да им доказва,че нещо може да му се случи. Това вашето "нашите яки ваксини са целите в бяло, щото сме много напреднали научно" просто няма как да мине в реалната научна сфера без данни за дългосрочните ефекти.

  Fere libenter homines id quod volunt credunt.
 97. 97 Профил на sfl32583434
  sfl32583434
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Присъствено и без маски! Не може да избягате от неизбежното! Само го отлагат, за сметка на децата.
  Ако от утре се отменят задължителните "мерки" и станат препоръчителни..адиос "мерки" Който е бил на море, знае. Иии..я, странно, жив е!

 98. 98 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2714 Любопитно

  Писаха ми приятели, в дадени държави издърпват началото на учебната година от понеделник, нашите какво чакат, толкова дълга лятна ваканция къде има?

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 99. 99 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  До коментар [#62] от "anx55520847":

  Технически проблемът ще се реши, едва ли е толкова трудно да се достави бърз интернет, като се има пред вид, че всички градове са окабелени.
  А що се отнася до преподаването, за това им плащаме, да обучават децата ни. За София заплатите не са добри, но за Дупница са два пъти над средната.

  Любовта ще спаси света!!!
 100. 100 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 579 Неутрално

  На училище да се допускат деца само на ваксинирани или преболедували родители. Останалите или онлайн или след ежедневен бърз тест.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK