Парламентът да започне навреме избор на конституционни съдии

Непровеждането на тази процедура би довело до реална конституционна криза в страната и създаване на предпоставки за блокиране на правния ред.

© Цветелина Белутова, Капитал

Непровеждането на тази процедура би довело до реална конституционна криза в страната и създаване на предпоставки за блокиране на правния ред."Дневник" публикува отворено писмо на Българския институт за правни инициативи (БИПИ) до парламента във връзка с процедурата за избор на конституционни съдии от квотата на Народното събрание. До 15 ноември парламентът, президентът и двете върховни съдилища трябва да посочат конституционни съдии, тъй като изтичат мандатите на съдиите Анастас Анастасов, Борис Велчев, Георги Ангелов. През февруари догодина изтича и мандатът на Гроздан Илиев. На парламента се пада да избере двама съдии.


Съгласно чл. 4, ал. 1 от Закона за Конституционния съд (КС) Народното събрание избира 1/3 от състава на съда или понастоящем това са 2-ма съдии. През тази година изтича мандата на 3-ма съдии от КС. Това са: съдия Анастас Анастасов, избран чрез редовна процедура от квотата на 41-то НС - ДВ, бр. 85, стр. 4 от 06.11.2012 г. съдия Георги Ангелов (бивш съдия от ВАС), избран от Общото събрание на съдиите на ВКС и ВАС - Решение № 2 от 24.09.2012 г. и ДВ, бр. 75, стр. 61 от 02.10.2012 г.


Съдия Борис Велчев - настоящ председател на КС, назначен от квотата на президента (тогава Росен Плевнелиев) с Указ № 384 от ноември 2012 г., обн. в ДВ, бр. 85, стр. 6 от 06.11.2012 г.
Четвъртият съдия, чийто мандат изтича в началото на 2022 г., е съдия Гроздан Илиев, който също е от квотата на 41-то НС, но беше избран едва през февруари 2013 г. (ДВ, бр. 19, стр. 4 от 26.02.2013 г.). Припомняме, че причината за повторното провеждане на избор от парламента е образуваното дело за търговия с влияние и пране на пари, свързано с номинираната, избрана и почти назначена преди него съдия Венета Марковска, чието полагане на клетва бе бламирано в Конституционния съд с безпрецедентен акт на държавния глава.


Процедурата за избор на съдиите от Конституционния съд вече е започнала, тъй като, следвайки текстовете на Закона за КС, неговият председател съдия Велчев е изпратил писма до релевантните за избора/назначението институции, в което ги уведомява за това.


Излишно е да се припомня важността на Конституционния съд, която през годините се повишава, тъй като се увеличава и броят на субектите, които могат да го сезират. Това, което е необходимо да се припомни, е, че за разлика от всички останали органи, чиито мандати са изтекли (главен инспектор и инспектори при ИВСС, КЕВР, КЗЛД, БНБ и др.) и които продължават да изпълняват своите функции при изтекъл мандат, което Съдът на Европейския съюз е определил като "изпреварващо послушание", това правило не важи за съдиите от Конституционния съд.


Съгласно Решение № 1 от 2006 г. КС обявява за противоконституционна ал. 2 на чл. 5 от Закона за КС, която урежда, че "членовете на Конституционния съд продължават да изпълняват своите функции до встъпването в длъжност на техните приемници". Решението на КС следва императивната логика на чл. 147, ал. 2 от Конституцията на РБ, която урежда мандата на конституционните съдии (9 години) и както е казано в самото решение "Смисълът на този срок е да се ограничи упражняването на правомощията на конституционните съдии в тези граници."


От Българския институт за правни инициативи наблюдаваме процедурите за избор на ръководните позиции в държавата от 42 Народно събрание и във връзка с това отправяме към Вас второ писмо по този въпрос. В последните години различните конфигурации в българския парламент са си позволявали да нарушават срокове и закони, свързани с избора на лица и колективни органи на управленски позиции, което е било повод за обществено напрежение и публични критики. Досега обаче българският парламент никога не си е позволявал да нарушава Конституцията на РБ и да не се съобразява с Решенията на Конституционния съд.


Пред Вас като народни представители в 46-то НС стои задачата да попълните квотата в КС с двама съдии и процедурата за тяхното избиране вече трябва да е започнала. Имате няколко възможни варианта - провеждате обща процедура за двама юриста, които да попълнят квотата в КС, но този, който ще стане приемник на съдия Гроздан Илиев ще встъпи в началото на 2022 г., когато реално изтичат 9-те години от мандата му. Това е и по-икономичният вариант от гледна точка на процедура. Няма пречка и НС да проведе две отделни процедури и да попълни квотата си последователно съответно на изтичането на мандатите на съдия Анастасов и Илиев. Ако ситуацията продължава да се развива в посока предсрочни парламентарни избори, то най-вероятно процедурата за избор на втория съдия от парламентарната квота, ще се осъществи от следващото 47-мо НС.


Започването на процедура за избор на съдия/съдии за Конституционния съд от Ваша страна би показало мъдро, държавническо и отговорно поведение. Нещо повече, то би било в унисон с многократно заявяваното от всички парламентарно представени политически партии "възстановяване на парламентаризма" в държавата. Важността на тази процедура придобива допълнителна тежест и от факта, че в обновения си състав КС следва да избере и нов председател на съда, а това може да се осъществи само след като обновяването от всички квоти е приключило.


От друга страна, непровеждането на тази процедура би довело до реална конституционна криза в страната и създаване на предпоставки за блокиране на правния ред.


Надяваме са да обърнете внимание на изложените тук аргументи и в най-скоро време да вземете решение за начало на процедурата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  Ще изберат. Може още този парламент, може и следващия. Има време, стига да не се джогат много.

 2. 2 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  Кви конституционни съдии? Утре Президентът връчва мандат за последен шанс. И тъй като е ясно, че няма споразумение и разговори даже, след седмица ще има "Гуд бай май лав, гуд бай!"...."Довиждане на есен, герои ще ни срещнеш ти, отново с бодра песен"!

 3. 3 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1126 Весело

  ....."Дневник" публикува отворено писмо на Българския институт за правни инициативи (БИПИ)......

  Ако не е от Дойче веле, Фейса или някои портал, ще е писмо от прогресивно НПО.
  Явно пишещия персонал е кът.
  Смеех.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  От този парламент ли? Айде, стига бе!

 5. 5 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Маските са задължителни на закрито, само не и в парламента....
  и тези дрисляци ми надуват главата със законност и правосъдие...

 6. 6 Профил на zocho1
  zocho1
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  ....."Дневник" публикува отворено писмо на Българския институт за правни инициативи (БИПИ)......Ако не е от Дойче веле, Фейса или някои портал, ще е писмо от прогресивно НПО.Явно пишещия персонал е кът.Смеех.
  —цитат от коментар 3 на nhh18551388


  И какво лошо видяхте в публикуването на писмото и в самото писмо ?

 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  Въпрос към сложилите минуси : не искате ли да бъдат избрани съдии?

 8. 8 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  "От друга страна, непровеждането на тази процедура би довело до реална конституционна криза в страната и създаване на предпоставки за блокиране на правния ред."

  Силно ме съмнява едно забявяне от три месеца да доведе до там.По добре спокоен избор отколкото на юруш. 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  Тези, от този "институт", са трагикомични, трагикомични меко казано, много меко казано!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 10 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  Този напън от едно НПО, което защитава интерсите на не знаем кой спонсор, не бива да ни кара да бързаме!

  Има време за избор на конст. съдии, когато се сформира Народно събрание с кворум за редовно правителство, тогава е дошло времето!

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 11. 11 Профил на zocho1
  zocho1
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#8] от "star bastun":

  До коментар [#10] от "Полковник Паликъщов":

  Ами те самите са си го казали, ама кой да чете вражеските НПО-та:
  "Ако ситуацията продължава да се развива в посока предсрочни парламентарни избори, то най-вероятно процедурата за избор на втория съдия от парламентарната квота, ще се осъществи от следващото 47-мо НС"

 12. 12 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  "Дневник" публикува отворено писмо на Българския институт за правни инициативи (БИПИ) до парламента във връзка с процедурата за избор на конституционни съдии от квотата на Народното събрание.

  Едни дето ги няма на картата напомнят нещо си, което и без това всички знаят.

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 13. 13 Профил на Герберска Мутра
  Герберска Мутра
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Ако може даже вчера да са го свършили, че да не стават грешки с разни талкуваниа - ей на сега тука едни неща за двойни гражданства и незаконни укази ще се решават, и може да вземе да стане грешка

 14. 14 Профил на equalizer
  equalizer
  Рейтинг: 500 Весело

  Това бързане нали няма нищо общо с едно очаквано решение на КС за един министър? Нали? (Confused Padme look)

 15. 15 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Квотният принцип може да е естествен при вътрешнопарламентарните разпределения на постове, но е крайно вреден , когато се прилага при назначенията в държавните органи вън от него! Защото партиите си разпределят сфери на влияние и ликвидират независимостта на власти и институции. Така се създавават много корупционни практики. Солидни ОПГ със здрави опори. Партийните каси, "бели" и "черни"са стабилни. Ако някой някога има възможността, волята и смелостта да унищожи корупцията, това е един от главните ѝ източници! Затова има зависимости, където не трябва. Говорят против Гешев и други. Кой ги създава и крепи? Партии!

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK