Медиците носим отговорност да пазим колеги, пациенти и техни роднини

"Заедно можем да преодоляваме предизвикателствата в образователния процес – не с гняв и ненавист, а с разбиране и диалог, основани на научна информация", се казва в отвореното писмо на ръководството на Медицинския университет в Пловдив до студентите.

© МУ-Пловдив

"Заедно можем да преодоляваме предизвикателствата в образователния процес – не с гняв и ненавист, а с разбиране и диалог, основани на научна информация", се казва в отвореното писмо на ръководството на Медицинския университет в Пловдив до студентите."Дневник" публикува отвореното писмо на ръководството на Медицинския университет в Пловдив до студентите. Днес то стана повод депутатът от "Има такъв народ" и директор на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН Андрей Чорбанов от парламентарната трибуна да нарече "унизителна" заповедта на ректора, която гласи, че студентите ще трябва да представят здравен сертификат за коронавирус, а тези които нямат или не искат да представят такъв, ще се обучават онлайн. Чорбанов се обърна с молба към здравния министър да отмени заповедта "даваща основание на редица ръководители да правят интерпертации по темата за противоепидемичните мерки".


Пред прага сме на новата учебна година. И за сетен път сме изправени пред предизвикателството да работим и да се обучаваме в условията на доказана пандемия. Заповедта на ректорското ръководство Р-1350/20.08.2021 г. за организация на учебния процес през следващата учебна година предизвика напрежение сред някои, изразено бурно в социални мрежи и медии. За съжаление, никой от протестиращите студенти не поиска разговор с нас по темата.


Подобна организация на учебната дейност с изисквания в ситуация на COVID-19 пандемия се прави и в други университети в света - в САЩ стотици висши училища изискват студентите да са ваксинирани при началото на учебните занятия през есента. Това са университетите в Колумбия, Харвард, Принстън, Станфорд, Илиноис, УКЛА, Иейл и много други. В Европа задължително ваксиниране се въведе за работещите в здравния сектор и обучаващите се в Англия, Франция, Германия. В Италия, Гърция и Франция парламентът одобри задължителната ваксинация в здравния сектор. Медицинските университети в тези страни предвиждат задължителна имунизация или антигенен тест за присъстващите студенти.
Благодарим за категоричната подкрепа на тези студенти и колеги, а те бяха стотици, които: разбраха правилно отговорността, която носим като обучители и обучаеми за опазване на индивидуалното и общественото здраве; са наясно, че вирусът SARS-CoV-2, болестта COVID-19 и настоящата епидемична обстановка представляват сериозна реалност; съзнават, че медицинското образование е специфично, изисква контакт с болни хора и техни роднини, множество комуникации, но и стриктно спазване на противоепидемични мерки и правила, съобразени с особеностите на медицинското обучение; не се поддадоха на провокации за бунт, заплахи за съд, публични протести, внушения за дискриминация и натиск за ваксинация, защото заповедта дава право на избор.


Всеки студент има право да учи и работи, а в медицината това право е свързано с определени задължения и дисциплина, защото носим гражданската и медицинска отговорност да пазим не само нас самите, но и колеги, пациенти и техни роднини, тъй като живеем и работим в общество.


Медицинският университет - Пловдив желае да запази атмосфера на спокойствие и разбирателство в учебната си среда и не се стреми към насаждане на напрежение в обществото в условия на сложна политическа обстановка в страната.


На последния ректорски съвет предложихме уточнения в спорната за някои студенти т. 3 с цел осигуряване на повече информираност относно възможностите за вида на обучение, а именно:


Достъпът на студенти до клиничните учебни бази ще се съобразява стриктно с изискванията на ръководствата на лечебните заведения и необходимостта от преструктуриране на болничните звена, която ще се наложи от натоварването на здравната система. Студентите при влизане в практически занятия в учебните клинични бази следва да представят ясни данни за индивидуалния си статус по отношение на COVID-19 (наличие на валиден документ за ваксиниране или документ за преболедуване/антителен тест в началото на семестъра, антигенен или PCR тест), за оценка на риска от внасяне на инфекция при рискови болни и медицински персонал, минимизиране на шанса за предаване на зараза, опазване на индивидуалното и общественото здраве и стабилността на здравната система.


Ковид-19 новата криза на XXI в.
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

За тези студенти, които при обективно доказани обстоятелства и медицински контра-индикации, не могат да се обучават присъствено, ще бъде осигурено адекватно присъствено обучение в Симулационния център или он-лайн обучение. Същите при болест, заразоносителство, карантина или други обстоятелства ще бъдат компенсирани с възможност за практическа работа с хоспитализирани пациенти след настъпване на промени, които ще позволят влизането им в присъствена среда. Желаещите да работят в COVID-19 структури могат да компенсират част от практическите си занятия по вътрешни болести.


Призоваваме студентите да се съобразяват с правилата и да спазват противоепидемичните мерки. Подкрепяме правото им на личен избор, но следва да проявяват гражданска и медицинска отговорност, да уважават правото на здраве на пациентите, медицинския персонал и колегите си. Както и в предишни семестри, така и за този, МУ-Пловдив ще осигури необходимите комплекти от лични предпазни средства.


Предстои ни труден семестър. Заедно можем да преодоляваме предизвикателствата в образователния процес - не с гняв и ненавист, а с разбиране и диалог, основани на научна информация.


Проф д-р Мариана Мурджева, дм, мзм - Ректор


Проф д-р Ани Белчева, дм - Зам.-ректор по учебна дейност


Проф д-р Благой Маринов, дм - Зам.-ректор по научноизследователска дейност


Проф. д-р Диляна Вичева, дм - Зам.-ректор по международно сътрудничество и проектна дейност


Проф. д-р Анастас Баталов, дм - Зам.-ректор по учебно-болнична координация


Проф. д-р Иван Иванов, дм - Зам-ректор по управление на качеството


Проф. д-р Ангел Учиков, дмн - Декан на Медицински факултет


Доц. д-р Веселина Кондева, дм - Декан на Факултет по дентална медицина


Проф. Пламен Загорчев, дб, дбн - Декан на Фармацевтичен факултет


Проф. д-р Мария Семерджиева, дм - Декан на Факултет по обществено здраве


Доц. Мария Божкова, дм - Директор на Медицински колеж


Доц. Димитър Мирчев, диф - Директор на Департамент за езиково и специализирано обучение


Д-р Евгения Иванова-Бацелова - Началник Учебен отдел


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  Медиците носим отговорност да пазим колеги, пациенти и техни роднини.
  =========================
  Дрън-дрън!
  Който иска да се пази - да се ваксинира.
  Който не иска - да не го прави.
  Така че подписалите да бъдст така добри да говорят само от свое име.

 2. 2 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Вие сте тия които играят с държавната мафия да поробите народа. Отвратителни сте.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 3. 3 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4958 Неутрално

  Жълтите звезди и забраната на евреите да влизат на обществени места навремето също не са приети като нормални от нас, българите, всъщност единствено от нас, другите не само ги приемат, но ги докладват на немците.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Колкото по-рано, толкоз по.

 6. 6 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4283 Неутрално

  Съгласен съм с медиците. Те са най-изложените на многократни натрупвания на зарази, а при "делта" варианта възрастовата граница тръгна нагоре. Сега например във Флорида, в интензивните отделения на болниците има и 20, и 30 годишни, и заразата се разпространява с неколкократно по-високи темпове от "алфа" варианта, с по-тежко преминаване.

 7. 7 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  Чорбанов - депутат и директор в БАН, и анти ковидист-популист?
  Где ги намирате тез човечета?
  Шъ съ упраим демек!!!!

 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Чорбанов - депутат и директор в БАН.
  Помня му физиономията от репартаж по телевизията където неговият екип работеше върху ваксини.
  Дори по това време правителството отпусна някакви пари за БЦЖ ваксини, които се правели с участието на този екип.
  Но живота ни поднася изненади. Чобанов напусна екипа и стана депутат. Време е да попитаме какво стана с ваксините, по които те работеха.
  След като Чобанов е експерт по ваксините нека покаже какъв принос има в тази сфера и защо точно сега, когато светът има нужда от ваксина той стана депутат, който не харесва ваксината направена от други.

  подпис
 9. 9 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Долу БКП!

  В Русия съм! В Русия съм!
 10. 10 Профил на nikolay_mihaylov
  nikolay_mihaylov
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Писмото е малоумно, иначе посланието е правилно.

 11. 11 Профил на Hoho Boho
  Hoho Boho
  Рейтинг: 194 Неутрално

  Ваксинираният можа да запази себе си. Това ми е ясно.
  Но как ваксиниран може да пази другите не ми е ясно.

  Но не ми го обяснявайте.
  Ваксинирайте се и ме пазете!
  ВЯРВАМ ВИ!

  ПП
  Ако ме ухапе куче, нека всички да се ваксинират с ваксина против бяс.
  Благодаря предварително!

 12. 12 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2194 Разстроено

  "директор на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН Андрей Чорбанов от парламентарната трибуна да нарече "унизителна" заповедта на ректора, която гласи, че студентите ще трябва да представят здравен сертификат за коронавирус, а тези които нямат или не искат да представят такъв, ще се обучават онлайн."

  Г-н Чобанов унижава сам себе си и титлите си с подобни антиваксърски изяви! Оставка!

 13. 13 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  Писмото е малоумно, иначе посланието е правилно.
  —цитат от коментар 10 на nikolay_mihaylov


  Но е само послание .. лицемерно.

  А на терен - ох бабачко..

  Пейките им в двора - неизкъртени... смятай !! Има и незапечатани кафеавтомати..

  Теа не вярват на науката и са против Мерките.

  Хубаво им го казват

  Нечовечност, егоизъм, идиотизъм!
  Поне се носете шибаните маски!
  —цитат от коментар 22 на Таралеж

 14. 14 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  В Медицински Университет - Пловдив, има хора от Калфер !!!!!!!

  Какво повече да говорим ??!

 15. 15 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 175 Неутрално

  тая мурджевата по всички сайтове с лайняната пропаганда... ше ви шибат манафите един ден

 16. 16 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Унизителното всъщност е, че в целия западен свят, към който уж принадлежим, нашето модерно балканско общество е на последно място по степен на имунизация. Не заради липса на ваксини, които са безплатни и слагането им е изключително достъпно и лесно, и които се чудум на кой да подарим, преди да изтече срока на годност. А явно поради Типичния Балкански Манталитет, който отричаме, а всъщност доказваме, че предразсдъдъците към нас са напълно оправдани. Вироглави, задръстени, посредствени дървени философи, чели не дочели, учили не доучили, не признаващи доказани авторитети и всякаква власт, в плен на суеверия, варварски обичаи (като тричане), слухове, митове и легенди, в комбинация с критично голяма маса опростачени и откровено тъпи хора и ниско качество на медийната среда, в която всеки може да публикува всичко (без проверка на достоверността) = истерично, параноично и с малоумно колективно съзнание общество. В което свестните, нормални и отговорни хора сме под критичния минимум.

 17. 17 Профил на the_european
  the_european
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Не се учудвам, след като в Румъния в някакво село съвсем не отдавна вадили труп от гробищата, за да го доубият с кол, понеже сметнали, че е вампирясал и заради това разни хора се разболявали необяснимо. Там има места, дето цивилизацията от последните 1000 години явно ги е подминала. И все пак Румъния ни води с почти двойно повече ваксинирани. ;) Антиваксърите дали знаят, че всеки българин е ваксиниран с минимум 5, а днешните цеца и с повече задължителни ваксини, като това започва непосредствено след раждането? Някой, ако и искал да им монтира чип или да им инжектира глупост, щеше да го е направил до сега, като част от ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ваксинация. И срещу Ковид трябва да стане задължителна. Не виждам друг начин, при толкова масова посредственост. На тъп човек разумни, рационални аргументи не можеш да му предложиш. Не може да ги проумее. Размишленията му не са разумни и рационални, съответно изводите, които прави са посредствени, решенията му - неадекватни. Поведението му - от там - малоумно, параноично, истерично.

 18. 18 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  И по какъв начин носят отговорност, като при ваксинацията подписваш декларация, че производителя не носи отговорност? Явно всеки ваксиниран добавя от себе си някаква субстанция и вече течността става напълно безопасна и той вече може да носи отговорност за всички околни.

 19. 19 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#1] от "atmanpg":

  Кажете го на имуносупресираните пациенти, при които ще влизат студентите по време на практиките си. То бива невежество и егоизъм, но Суверенът вече се самоунищожава.

 20. 20 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 502 Неутрално

  "Прекрасният нов свят" е една много интересна книга. Заслужава си да я прочете човек. Сякаш вече сме на входа на прекрасния нов свят. Единствено смущават неистините, да не кажа - лъжите, с които се рекламира новото чудо.

  master
 21. 21 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#7] от "Таралеж":

  чорбанов НЕ Е ЛЕКАР!!!!!!!!!!!!!

 22. 22 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#18] от "otrqdnik":

  Тъ--пако, такава "деклараиця" подписваш дори, когато ти правят кариес!! Нарича се "информирано съгласие"! Такава е същността на медицината - никога не е е едно и също да всички! Човекът е уникален по създание! Но, доколкото, при повече от 90% сработват еднакви механизми, ТО ВАКСИНАЦИЯТА Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ВАРИАНТ ДА ЗАЖИВЕЕМ НОРМАЛНО!! И ПО-ВАЖНОТО - ДА НЕ ВИ СЕ НАЛАГА ДА СИ КОНТАКТУВАМ С ИНДИВИДИ КАТО ТЕБ!!

 23. 23 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#6] от "daskal1":

  Даскале, прибрах се уж за малко в БГ и лепнах най- вероятно делта варианта. Вече карам 56-тата. Изкарах го като обикновен грип, да кажем 4 дена по- дълго от обикновеното ми боледуване, щото започна много незабележимо при мен. Жената го изкара малко по- леко. Виж майка и, която гони 80-те и има други проблеми и беше тежко, но го прехвърли.
  Айде стига с тия паники. Повечето ми приятели са го прекарали, кой леко, кой малко по- зле, но не са умрели. Тази гад явно мори хора в много лошо здравословно състояние или такива със разбита имунна система и които не си обръщат никакво внимание на начина на живот.
  Трябва да се набляга там.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 24. 24 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4283 Неутрално

  До коментар [#23] от "sandman":

  Чудесно, но внимавай, имах студентка при която след месец "групът" се "върна", явно е имало вътрешни инфекции, и го изкара тежко.
  Разни хора, разни имунни системи. При мен тъщата в Ню Йорк на 82 го изкара за 3 дни. Тя беше след удар и с непълно функционираща мисловна дейност поради операция на голяма хематома в мозъка, като малко дете е.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK