Катастрофалното наводнение в Германия – защо темата не изчезва от медиите

За първи път за мнозина германци климатичните промени придобиха съвсем конкретно измерение.

© Диана Иванова, Свободна Европа

За първи път за мнозина германци климатичните промени придобиха съвсем конкретно измерение.133 жертви, 4 изчезнали, 766 ранени, неизвестен брой травматизирани. 53 напълно разрушени и 17 частично разрушени моста от общо 112. Изцяло разрушена железопътна линия. 133 км разрушен газопровод. 31 разрушени и тежко увредени училища. Над 7 хиляди ученици започват учебната година в други училища в съседни градове.


Всеки ден донася нови факти за размера на щетите, нанесени от опустошителното наводнение от 14 и 15 юли, в района на реката Ар. Този наистина катастрофален размер на щетите е една от причините бедствието да продължава да вълнува германците. Диана Иванова разказва още в "Свободна Европа".


Как и защо?
Това е една от основните теми в медиите. Редица разследвания по часове на фаталния 14 юли показват необяснимо поведение на кризисния щаб и регионалния управител, изпуснали важни часове, за да обявят бедствено положение.


Желание за оставки, за поемане на политическа отговорност, недоумение, гняв - всичко това вече над месец е гореща тема, още повече, че катастрофата се случва в навечерието на парламентарните избори в края на септември.


Дали това не е само началото?


Катастрофата поставя в центъра на вниманието темата с климата и климатичните промени - и факта, че обществото няма готовност да посреща и да се справя с подобни големи катастрофи.


Несъществуваща или остаряла система за бързо съобщаване на опасност, подценяване на риска, липсваща бърза система за евакуация, липса на алтернативни планове за защита и застрояване на районите в близост до реки. Катастрофата извади на показ, колко много райони и институции в Германия нямат план Б за подобни сценарии.


За първи път за мнозина германци климатичните промени придобиха съвсем конкретно измерение.


Катастрофата като колективна травма


Няма незасегнати. Това е една от новините на трагедията. За хората в целия регион, дори и тези, които не са загубили нищо лично и не са пострадали, травмата е обща.


Новините и разказите за хора, изчезналите ресторанти, невъзможните разходки около реката, невъзможните вечери с чаша вино, отложеното за друго време пътуване с влака, опустошеният седмичен пазар на риба и зеленчуци, изкорубеното футболно игрище и тенискортове по крайбрежието на реката


Всекидневният свят е рухнал за един цял регион, известен и любим на цялата страна именно заради виното и един от най-живописните маршрути за туризъм през лозарските баири. Всички са засегнати. Въпросите са много - ще се съвземе ли районът? Ще се съвземат ли хората? Колко дълго ще отнеме това?


Неочаквано огледало на обществото


Голямата новина - вече над месец всеки ден хора от цяла Германия се стичат доброволно към долината на Ар да помагат. Доброволни частни инициативи веднага организираха превоз, храна, инструменти, уреди, дарения.


Очакването, че помощта ще секне след няколко седмици, не се оправда. Хората не спират да идват. В социалните медии е пълно с групи на помагащи. Именно тази безпрецедентна солидарност и съпричастност правят от трагедията нещо ново, различно, вълнуващо, защото пред очите на всички показват колко голяма е разликата между това - да наблюдаваш - и това - да участваш.


Когато участваш, намаляваш размера на ужаса, защото променяш. Пред очите си виждаме още нещо - размерът на колективната травма зависи не от размера на страданието, а от това - доколко това страдание е видяно, съпреживяно и признато от другите. Тоест - доколко страдащите се чувстват изоставени или подкрепени.


В този смисъл - начинът, по който хората се справят с последствията на катастрофата, показа простото правило - всеки е важен, от всекиго зависи трагедията да намалее.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1213 Разстроено

  Тръмп казА, нЕма такова нещо.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Защо темата не изчезва от медиите ли?

  Ами много просто, медиите са пропагандата на комунисто-фашистките правителства по света. Всичките правителства по света печатат хартийки и трябва да ги наливат в своите приближени мафиози олигарси. Зелената мафия е част от тези олигарси, като чрез постоянна паника се вселява страх от промените в климата.

  Климата се е променял хиляди години но понеже сега медиите са ползвани за мозъчна промивка на стадото, и се оказва че бил нещо страшно. Медиите като слободна европа и дойче веле са едни от най големите нацистки пропагандисти. Не забравяйте че Хитлер е бил също защитник на климатичните промени. Така от печатаните пари се правят проучвания напълно платени от работещите хора чрез инфлацзия и данъци и насочени срещу работещите хора.

  Не случайно 95% от изследванията за климатичните промени са с държавно финансиране, и а си казал че няма климатични промени повлияни от човека, а ти резнат финансите.

  А колкото дали климатични промени съществуват може да видите част от историята на източна Англия която потъва постоянно в океана още от 900 година след новата ера. И тогава се е променял климата, и сега се променя без намесата на хората.


  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 4. 4 Профил на uchuden
  uchuden
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Истината е, че платетите медии са "достигнали" ново ниво в "професионализма" си. След всяко бедствие се добавя климатични промени. Без, разбира се, да се даде каквото и да е обяснение за причинно-следствената връзка. Решението пък ни убеждават е в нови и по-високи данъци, бедност и стоене на тъпно и студено. Лошото за тях е, че искат да крадат директно от "джоба" на хората, а това никога не свършва добре за крадците.

 5. 5 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4474 Неутрално

  Защото има много загинали.

 6. 6 Профил на sylvester
  sylvester
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Истината е, че платетите медии са "достигнали" ново ниво в "професионализма" си. След всяко бедствие се добавя климатични промени. Без, разбира се, да се даде каквото и да е обяснение за причинно-следствената връзка. Решението пък ни убеждават е в нови и по-високи данъци, бедност и стоене на тъпно и студено. Лошото за тях е, че искат да крадат директно от "джоба" на хората, а това никога не свършва добре за крадците.
  —цитат от коментар 4 на uchuden


  Има ясни обяснения за причинно-следствената връзка. Но те са научни и трябва да си климатолог, за да ги проумееш. Затова ги няма в масовите медии. Защото хората не могат да възприемат техническа, специализирана информация, нито пък журналистите могат да я поднесат в събран и опростен вид. Но обяснените причинно-следствени връзки лесно могат да се намерят в специализираните сайтове и списания, докладите на научни групи и публикуваните оценки на екперти. Масовите медии НЕ са за това. Те съвсем естествено (като се има предвид аудиторията им) се ограничават с това, на разбираем език да посочат, че практически всички експерти в областта се обединяват около мнението, че човешката дейност води до промени в климата, които водят до такива екстремни явления като наводненията в Германия. А това че вие търсите специализираната информация в масовите медии показва най-вече, че нямате елементарно разбиране нито как работят медиите, нито как и къде се публикува такава информация. В допълнение искате масовите медии да напишат вашето мнение, иначе са "платени". Това е ваш проблем, не на медиите.

 7. 7 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Горенето на кюмюр за да може хора като бате Ице Ковачки и сокола да вържат бюджета, ще ни излезне през носа. На запад поне застраховки имат. Тука като замине къщата, пляскаме с ръце и се прегръщаме.

 8. 8 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 976 Неутрално

  “ институции в Германия нямат план Б за подобни сценарии.”
  ——
  План Б? От разказаното не проличава те да са имали дори А. И ква е тая река дето е толкова чувствителна към “климатичните промени”?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 9. 9 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1876 Неутрално

  Затоплистите плашеха със суша заради глобалното затопляне. Сега станаха климатични промени,та каквото и ще да става-суша или дъжд,да изкарат,че човешката дейност била виновна.
  Най-голямото документирано наводнение в света е през 1931г в Китай с 4 милиона жертви.Преди 90 години ,когато не е имало "man made climate change ".

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  Природни бедствия е имало и преди и ще има. Промени в климата - също.
  Изводът: властите трябва да са готови за такива бедствия с планове за евакуация. Нивото на една река не се вдига за секунди за да не може да се предвиди подобно стечение на събитията и хората да се евакуират отрано.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Горенето на кюмюр за да може хора като бате Ице Ковачки и сокола да вържат бюджета, ще ни излезне през носа.
  —цитат от коментар 7 на L Glassman


  И на природен газ - и това е фосилно горене .. Циментовите заводи у нас вече го заместиха и силно намалиха СО2 емисията..

  -------------------
  ""ГАЕА - Зелена Алтернативна Енергия" ЕАД, е джойн венчър на "ТИТАН Цимент" АД, и Evolution Environmental Group LLC (“E2”).

  Чрез работата с алтернативни горива спестихме над 80 000 тона емисии от въглероден диоксид, с което ..спомогнахме за подобряване състоянието на околната среда в страната като цяло."
  -----------------------

  Минаваме на РДФ и на биомаса, вече нещата тръгват..

  Скоро и в София!

  Зелената Сделка !

  И ще се радват на труда си, хората и ще се обичат, като братя ..

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 713 Неутрално

  За разлика от всякакви дрънкала, дето имат винаги мнение, но обикновено нямат знания, хората са написали подробно какви са проблемите с климата и каква е ролята на човека в промените. Например пълният отчет за физическите основи на изследванията е 3949 страници

  https://www.ipcc.ch/

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  Затоплистите плашеха със суша заради глобалното затопляне. Сега станаха климатични промени,та каквото и ще да става-суша или дъжд,да изкарат,че човешката дейност била виновна.Най-голямото документирано наводнение в света е през 1931г в Китай с 4 милиона жертви.Преди 90 години ,когато не е имало "man made climate change ".
  —цитат от коментар 9 на Мусаши


  Имаше и в Хамбург някакво огромно наводнение в началото на 1960-те .... като цяло, това са естествени неща и ги е имало винаги. Както ураганите, торнадата, земетресенията, вулканичните изригвания .... разбира се, нео комунистите се опитват да внушат, че всичко това е нещо ново, едва ли не, и виновен е човекът .... а решението е да бъркаме в джоба и да им пълним гушите.

 20. 20 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  За разлика от всякакви дрънкала, дето имат винаги мнение, но обикновено нямат знания, хората са написали подробно какви са проблемите с климата и каква е ролята на човека в промените. Например пълният отчет за физическите основи на изследванията е 3949 странициhttps://www.ipcc.ch/
  —цитат от коментар 17 на stein


  А написали ли са защо винаги е имало "климатични промени", с човека и без него ??!

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  За разлика от всякакви дрънкала, дето имат винаги мнение, но обикновено нямат знания, хората са написали подробно ..
  —цитат от коментар 17 на stein


  Мани ги бе..

  То са написани и решенията , какви да са ..

  Па и Грета Тунберг, момичето ги сподели от най-високо място..

  А хората работят по проблемите.. Малка България БЕ ВТОРА В ЕС по антифосилност и нулевост на отпечатъка !!
  Постигнахме го с усилия..

  Махаме природният газ - стига е отделял карбонови отпечатъци - и минахме на алтернативи !

  ------------------------
  ".. Чрез работата с алтернативни горива спестихме над 80 000 тона емисии от въглероден диоксид..
  Стари Гуми– понастоящем „Златна Панега Цимент” АД има две работещи линии за подаване на стари гуми към двете пещи на завода.
  RDF(подбрани отпадъчни горива)– това са горива, направени от подбрани отпадъчни материали, като пластмаса, хартия, каучук, текстил..
  .. Биомаса – СО2неутрална. .. отпадъчни материали .., например месокостно брашно от екарисажи и утайки от пречистването на битови води..."
  -------------------------

  Стари гуми - за унижените и оскърбените!
  Вземи огин, запали ги - направи ги пепел!

  Намали СО2 !

  https://www.dnevnik.bg/zelen/2019/05/09/3536574_bulgariia_e_sred_liderite_v_es_po_spad_na_vuglerodnite/

  Добра новина за българската природа!
  Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  "Това е една от основните теми в медиите. Редица разследвания по часове на фаталния 14 юли показват необяснимо поведение на кризисния щаб и регионалния управител, изпуснали важни часове, за да обявят бедствено положение.
  Желание за оставки, за поемане на политическа отговорност, недоумение, гняв - всичко това вече над месец е гореща тема"

  Разбираме , че темата е за поведението на местните и централни власти , които на се си свършили работата за превенция срещу подобни наводнения , както и като реакция и действия за защита от това природно бедствие. Разбираме , че затоплистите използват бедствието за своята пропаганда , като обвиняват за жертвите и разрушенията изменението на климата, а не местните и централни власти, които са били безотговорни и не са си свършили работата като превенция и реакция за защита на населението от това бедствие. Така затоплистите защитават престъпната безотговорност на властите и насочват усилията и средствата не към подготовка за посрещане на подобни наводнения , които винаги ще се случват в бъдеще, а към борба срещу климатичните промени , което по същество е прахосване на средства за борба срещу вятърните мелници.

 27. 27 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 952 Неутрално

  "... необяснимо поведение на кризисния щаб и регионалния управител..."
  Навсякъде едно и също - тотално безхаберие и отбиване на номера при тренировки и учения. Така ми се стекоха нещата, че почти десет години присъствах на заседЕнията на "кризисния щаб" в голяма българска община. Тези хора десет години спасяваха Общината и общинарките от пожар, а когато нахлу наводнението - всички се изпокриха и се пляскаха по кълките. Само полицаите измъкваха хора и животинки. На десетата година, когато решиха "да играят" спасители след земетресение 7.5 степен, шефът на полицията им го рекна в очите - че са пълни некадърници и тотални неадекватници. След месец го отстраниха.
  Та и в Германия така...

 28. 28 Профил на uchuden
  uchuden
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#6] от "sylvester":

  Благодаря за изключително конкретната информация, "има специализирани сайтове, списания", това вече ме убеди, като медийно неграмотен човек. Има специалицирани сайтове и списания, в които експерти се обединяват, че климатичните промени се случват като природни цикли, извън човешката дейност. Все пак, Вие, като медийно грамотен човек, нямате проблем да констатирате, че "всички" експерти са се обединили. Навярно гечи познаваете поименно всички, запознат сте с трудовите им и имате подходящото образование да сте уверен в заключенията им. Бъдете здрав !

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  Климат, млимат, тинтири минтири. Най-важното е къде се е случило бедствието:
  "вече над месец всеки ден хора от цяла Германия се стичат доброволно към долината на Ар да помагат."
  Та "долината на Ар" е долина, точно защото реката минава от там. Строите къщи до реката и се чудите после защо реката ги е отнесла. Ами нормално е. на 30-40-50 години да има едно прииждане. Няма река, която да не го прави. Всичко друго са празни пропагадистки лакърдии.

 34. 34 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  Само не разбрах как и суша и наводнения и тайфуни и липсата на тайфуни и жега и студ - все от човешката дейност са предизвикани и все от отделянето на СО2. И като почнат да ми вадят генерални изводи като сравняват някакви данни от последните 150 години, все едно тая планета е на два века просто умирам. Дет викат вече хората "Вярвам на науката, но не и на учените".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 35. 35 Профил на uchuden
  uchuden
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#31] от "И този потребител е с ограничени права!":

  Ти нали си умен и ти е лесно....

 36. 36 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  "Несъществуваща или остаряла система за бързо съобщаване на опасност, подценяване на риска, липсваща бърза система за евакуация, липса на алтернативни планове за защита и застрояване на районите в близост до реки."

  ами ето то обяснението на случилото се
  не са виновни "климатичните промени"

  а обяснението защо "темата не изчезва от медиите" - ами защото пряко отговорните за цитираното в началото безобразие си търсят извинения; при това "подценяването на риска" е грях и на обикновените германски граждани, свикнали "специалистите" да оценяват такива неща и да им съобщават.
  И сега всички са гузни, но не готови да признаят, че жестоко са сбъркали, че не са действали с оглед на задаващи се проблеми - например повече дъждове, което изисква съответни отводнителна инфраструктура... за което обаче трябва да се плати

  е, не им се е плащало
  още повече, че привидното масово германско благосъстояние виси на косъм, повечето немци нямат спестявания, разчитат на заплати и пенсионни фондове
  една нова финансова криза ще отнесе това както наводненията отнасяха къщи

  проблемът е системен, структурен, политико-икономически
  не климатичен
  само че политиците, вързали се за печелившата далавера "зелена сделка", няма да го признаят; за тях е характерна реакцията "признат грях - двоен грях"

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 37. 37 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#5] от "Тsonkooo":

  да
  това също
  +

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 38. 38 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1754 Весело

  До коментар [#6] от "sylvester":

  ''човешката дейност води до промени в климата, които водят до такива екстремни явления като наводненията в Германия. ''

  Учени от (изберете си университет) откриха, че Потопът, описан в Библията, е бил причинен от човешка дейнст. УчЕните изтъкват като доказателство, че Ной е бил антиваксър-консерватор, който е ползУвал природни ресурси като дЪрво, за да спаси вредни бозайници, които при храненнето си с трева, изпускат вредни газове като метан и др. добави проф. д-р Едвам Крета Тунгус-Берг.

 39. 39 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  “ институции в Германия нямат план Б за подобни сценарии.”——План Б? От разказаното не проличава те да са имали дори А. И ква е тая река дето е толкова чувствителна към “климатичните промени”?
  —цитат от коментар 8 на Gretel


  Всяка река с широк (голям по площ) водосбор. Отделно, че повечкото хора означава повечко застрояване, дори на места, смятани за безопасни досега... Ей ти я рецептата за сакатлък.
  Аре по-лесното, дето се вижда и схваща. Като се застрои яко с кооперации терен, дето е бил предимно лозя и бунгала, и изведнъж се почват "потоп", "досега там никога е нямало такива реки", "отнесе улицата"... А то всичкото идва от две неща — малко повечко дъжд за кратко време (аканъ климатичните промени) + повечко бетон, покриви и асфалт, които пречат на водата да попива и да се задържа по терена, а я насочват към една обща точка... 2+2

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 40. 40 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#23] от "И този потребител е с ограничени права!":

  май стоплих бегло тоа burnin у теа MCMC
  ——
  👏

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 41. 41 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1708 Весело

  Германия е рай както за климатичните промени, така и за политическите им ревнители - зелените. Нормално би било да бъдат взети мерки във водния мениджмънт за превенция на наводнения при "екстремни" климатични ситуации, които според зеленчука се увеличават. Но не. "Климатолозите" са родени да реват заради суша - вчера, а днес реват от наводнения. Но интересно е как Рейн не предизвика проблеми, а това се случи с две малки рекички. Мърлящината не е само българско явление.

 42. 42 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 844 Неутрално

  До сега там никога не е ставало такова наводнение, а става точно сега по времето на цирка с фалшивия вирус (войната с глобалистите)! Ясно е че глобалистите са го направили, въпроса е как точно? Пак ли са насочвали бури или взривявали язовири?

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 43. 43 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Той щумът сигурно идва от тракането на печатарската машина, която запълва дупките в бюджета.

 44. 44 Профил на id
  id
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Е, по-добре е отколкото през войната '43-та година.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK