Сложната ситуация за осмия състав на Висшия съдебен съвет

Засега отговорност за поредния провален проект понесоха единствено двама от членовете на съдийската колегия.

© Стопкадър

Засега отговорност за поредния провален проект понесоха единствено двама от членовете на съдийската колегия.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ). Заглавието е на "Дневник".


През тази година приключи един от съществените за Висшия съдебен съвет (ВСС) евро проекти по оперативната програма "Добро управление" със срок на изпълнение от 5 години. Дейностите предвиждаха оптимизация на съдебната карта, разработване и внедряване на Единната информационна система на съдилищата и Единния портал на електронното правосъдие и др. Общата стойност на проекта е приблизително 5 млн. лева.


Общата полезност от самия проект клони към нула - предложеният модел за реформа на териториалното разположение на съдилищата бе отхвърлен в цялост както от съдиите, така и от адвокатурата и изобщо от юридическата общност, както и от местната власт. ВСС се опитва деспотично да наложи Информационната система на съдилищата, но и тук намира автентична съпротива от ВКС, адвокатурата и съдилищата по места. В момента дори върви кампания от страна на съдиите от Софийския районен съд за ревизия на системата и
понасяне на отговорност от страна на отговорните лица.


Засега отговорност от страна на Съвета понесоха единствено двама от членовете му от съдийската колегия - Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев - като подадоха оставки след многократния призив на Съюза на съдиите в България целият състав на ВСС да признае несъстоятелност да изпълнява задълженията си и да се саморазпусне.


Интересното в случая е, че Димитрова и Шекерджиев са от избраните от самите съдии членове на ВСС, докато другите основни представители на ВСС в проекта, получили и солидни възнаграждения - Гергана Мутафова и Вероника Имова - някак се измъкнаха неопетнени между капките. С това си действие тези две представителки на парламентарната политическа квота в Съвета, издигнати от ГЕРБ, забравиха и изоставиха какво обещаваха в предизборните си концепции като кандидати за ВСС.


Допълнително дразнение предизвиква и отказът на ВСС да предостави публична информация за точните суми за изплатените възнаграждения по проекта. Ето защо тези частични избори за нови двама членове на съдебния съвет са толкова важни. Новоизбраните двама могат да бъдат свежата сила в оставащата година от осмия състав на ВСС.


Кандидатите и техните концепции


За двете освободени места има само двама кандидати - съдия Марина Михайлова от Върховния административен съд и съдия Деян Денев от Окръжен съд-Варна. Разбираем е ниският интерес към тези избори. Факторите за това са основно два. Първо, от сегашния мандат на Съвета остава едва година и повечето редови съдии не биха искали да се откъснат от делата си за такъв кратък период, след което отново да се върнат като редови съдии в системата, но с променени съдебни състави и натовареност. Второ, този състав на ВСС се ползва с изключително ниско ниво на доверие и искането за оставки е регулярно събитие.


Концепцията на Михайлова разглежда познатите проблеми с атестирането и конкурсите за повишаване на съдиите, обученията, актуализацията на възнагражденията, нормата за натовареност. Особен акцент е поставен именно на болезнения въпрос с електронното правосъдие (стр. 13 и сл. от концепцията ѝ). Изложени са редица предложения, но без да се отправят конкретни бележки по дефицитите именно на новоизградената информационна система на съдилищата. Вторият ключов въпрос - провалът на ВСС по съдебната карта е коментиран доколкото се застъпва тезата за запазване на съдилищата, без масово закриване на районни съдилища и намиране на работа на ниско натоварените.


Вторият кандидат Деян Денев изрично подчертава в мотивите си за участие, че не би се ползвал от популярния "кариерен бонус", който му дава Законът за съдебната власт. Този т. нар. бонус е основен метод за влияние от политическата власт към членовете на ВСС. Той предвижда след изтичане на мандата на ВСС неговите членове, били съдии, прокурори или следователи, да могат да бъдат назначени на длъжност с една степен по-висока от заеманата преди избора. И това спорно повишение е основен дразнител за редовите от системата.


Денев излага в концепцията си някои принципни виждания за изменения в състава на структурата на ВСС чрез редуциране на парламентарната квота и периодично обновление на състава по подобие на Конституционни съд. Важно за отбелязване е изразената подкрепа към съпротивата на ВКС и съдилищата по места срещу въвеждането на ЕИСС (стр. 16) както и отхвърлянето на Модел 4 за реформа на съдебната карта.


Ако двамата кандидати последователно удържат обещанията си в оперативната дейност на съдебния съвет определено работата им би имала положителен ефект. А има ли механизми за контрол на тези обещания?


Имат ли концепциите практическо измерение


Не, те служат като ориентир за избиращите ги, но реален механизъм за обвързване на поведението на избраните с обещаното няма. Няма и достъпна изпълнима процедура за отзоваване на излъчен от съдебната власт представител. И това обяснява защо тъй често лошото управление на публични ресурси от страна на членовете на ВСС и призивите за оставка остават без последствия.


Така процедурата се движи по оста - контрол на входа, безконтролен мандат и шут нагоре към кариерния ръст на изхода.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Какви конкретни предложения би направил авторът с цел въвеждането на контрол на спазване на поетите обещания ,т.е. реализирането на контрол и на изхода?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4895 Неутрално

  До коментар [#1] от "Боби Колев":

  Имуществена отговорност. ЛИЧНА!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  От не особената активност на съдийското съсловие при избор на членове от съдийската квота за съжаление показва , като че ли съдиите са се потопили в ЕДЕМ създаден от онзи Бог ,който успешно контролира ВСС.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 4. 4 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Ако на дрго място и по друг повод има само двама кандидати за две места, със сигурност щяхме в продължение на седмици да слушаме демократичен вой до небесата. Но щом е за съдийското съсловие, от нашите НПО-та настъпва неловка тишина. Различният аршин се явява основна европейска ценност на дедо Красен Станчев и котилото пазарни "експерти" около него. Докато аршинът не им заиграе по гърбината.

 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  Че е необходим такъв орган е безспорно, но начина на избиране на членовете му трявбва радикално да се промени. Доколкото това е гилдиен орган, първо трябва да е не един ( и не толкова голям), а разделен по професионаленм признак на съдии и прокурори и второ, още по-важно е да се избират членовете с гласуване от целия състав на съответната гилдия. Крайно време е да се премахнат политическите квоти - практиката доказа колко вреден е този начин на избиране. Всеки който е на власт в НС или президент гледа да си вкара удобни хора и естествено не пропуска да го направи. А после каскети управляват цялата система.

 6. 6 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 849 Неутрално

  типично за гербераските калинки, пак взели парите и са се отказали да поемат отговорност.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 7. 7 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1998 Неутрално

  Още със създаването си ВСС е бил предразположен към корупция и политически поръчки. Звучи абсурдно един всемогъщ орган да контролира цялата съдебна система в страната. Твърде много власт в ръцете на 20 души. А те, логично, усетили своята власт, стават податливи към корупция, защото биха искали да успеят да захлебят нещо от удобната ситуация.

  Най-добре трите съсловия във ВСС да се разделят и да сформират само един консултативен съвет, който в по-малък състав да обсъжда проблемите, но да не взема решения.

  След осмия състав на ВСС ще дойде девети, после десети. Промяна няма да има, съдебна реформа също. Защото всеки член на този съвет ще търси финансово и кариерно облагодетелтване, а не болезнени реформи и война с корумпираната власт.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK