Афганистан: как можеше да бъде различно

Афганистан: как можеше да бъде различно

© ReutersПревземането на Афганистан от талибаните можеше да бъде предотвратено. САЩ обаче загубиха дори и малкото си стратегическо търпение, коментира бившият премиер и външен министър на Швеция, който е един от председателите на неправителствената организация Европейски съвет за външна политика.


Двадесетата годишнина от терористичните атентати от 11 септември съвпада с консолидирането на второто Ислямско емирство Афганистан, което Ал Кайда приветства тържествено.


Можеше ли това да бъде избегнато или Западът и международната общност бяха обречени на провал от момента, в който САЩ свали талибанския режим със светкавична атака през 2001 г.? Бяха ли пропуснати възможности за политическа стабилност?
Очевидно е, че ще бъдат извлечени уроци, въпреки че през идните години ще има противоречиви мнения.


След оттеглянето и на последните съветски въоръжени сили през февруари 1989 г. предложеното под егидата на ООН примирие между режима на Наджибула и различните антисъветски групи от муджахидини не беше осъществено, най-вече поради несъгласието на САЩ и Пакистан. Може би това беше най-голямата пропусната възможност.


Никога няма да разберем дали е било възможно да се постигне споразумение 12 години след отблъскването на талибаните. Приобщаването им към политическия живот на страната теоретично бе разумно. САЩ обаче едва ли щяха да приемат това, а и групите от Северния съюз не бяха склонни да споделят властта.


Споразумението от конференцията в Бон предначерта съдбата на Афганистан за следващите години. То прокламираше силно централизирана президентска система; структури, доминирани от стария Северен съюз; зависимост от предишните регионални военачалници, спонсорирани от ЦРУ.


В САЩ днес се налага мнението, че ангажирането на американците в изграждането на нация в Афганистан е било грешка. САЩ непреклонно отказваха да предприемат по-амбициозен подход в политиката си спрямо Афганистан, фокусирайки се вместо това върху антитероризъм и в най-добрия случай някакво "възстановяване". Това доведе до силно ограничено чуждестранно присъствие, въпреки съветите на мнозина експерти, и до съсредоточаване на военните сили единствено в Кабул. Такива бяха годините на Доналд Ръмсфелд със силен фокус върху антитерористичната операция "Трайна свобода". Тенденцията продължи, докато войната в Ирак не отвлече американското внимание от Афганистан.


Сключването на всеобхватно и устойчиво споразумение бе възможно през ранните години на американското присъствие. При липсата на такова и в резултат на други провали от периода като например зависимостта от старите военачалници, през 2005 г. талибаните започнаха да се завръщат, поставяйки началото на нова война в Афганистан.


Следващите години бяха белязани от възходи и падения, като международните усилия до голяма степен се определяха от промените в политиката на Вашингтон. Европейските държави изиграха ключова роля в операциите за сигурност на НАТО и доминираха във финансирането на различни граждански инициативи. Въпреки това политиката се определяше изцяло от Вашингтон на основата на американската военна традиция, която невинаги съвпадаше с европейския подход.


С изключение на Лондон нито една европейска столица не положи сериозно усилие да повлияе върху политиката на САЩ през тези години. Афганистан никога не е бил приоритет в европейския дневен ред, тъй като тази отговорност падаше върху НАТО. Посещенията в Кабул на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност бяха изключително редки.


В политиката на САЩ липсваше последователност поради честа смяна на различни подходи. Като командир на Международните сили за поддържане на сигурността Дейвид Петреъс твърдеше, че победата е възможна посредством целенасочени убийства на талибански командири. Специалният представител на САЩ Ричард Холбрук застъпваше тезата за политическо приобщаване на талибаните и ангажиране с Иран.


В крайна сметка и двата подхода не сработиха. Нощните нападения срещу талибани отчуждиха много афганистанци от каузата, докато в редиците на талибаните не липсваха новобранци, които запълваха местата на убитите. Политическият процес също се провали, тъй като Вашингтон вярваше, че талибаните трябва първо да бъдат победени или поне намалени по численост.


Конфликтът често представляваше високотехнологична война срещу нискотехнологично бунтовничество. Въздушните удари можеше да бъдат тактически ефективни, но косвените щети увеличиха недоволството сред населението. Освен това тази тактика излизаше скъпо - високите технологии имаха висока цена.


Важна беше и политиката в самия Афганистан. Президентските избори прераснаха в тежка криза, която наруши и делегитимира политическата система. Притокът на парични потоци на фона на липсващи управленски опит и финансова архитектура задълбочи корупцията.


Осезаемото военно и международно присъствие през 2009 и 2010 г. се оказа неустойчиво и вероятно контрапродуктивно. Започна процес на постепенно намаляване на международното присъствие и прехвърляне на отговорността върху афганистанските власти. Едва тогава усилията за търсене на политическо споразумение се задълбочиха. Ако това се беше случило преди сигнала за отстъпление, шансовете за успех щяха да са по-високи.


НАТО прекрати военната си мисия през 2015 г., но продължи да обучава и да подкрепя афганистанските сили, чиято зависимост от американските въздушни сили и доставчици се увеличи.


Възможно е целият този процес да е целял постепенно договаряне на всеобхватно политическо споразумение. След оттеглянето на СССР през 1989 г. афганистанският режим, вече проповядващ национализъм вместо комунизъм, остава на власт за още няколко години. Пада, когато СССР спира финансирането.


В крайна сметка провалът не се дължи на корупционните практики в Кабул, а на разделящата политика, която водеше Вашингтон.


Доналд Тръмп настояваше за оттегляне на американските сили от Афганистан и други държави с американско присъствие. Неизвестната сделка от Доха от февруари 2020 г. беше сключена поради страха от ненадейно хрумване на Тръмп за незабавно оттегляне от Афганистан. Споразумението от Доха не е мирно споразумение, а споразумение за оттегляне. Сделката де факто води до прекратяване на подкрепата за афганистанското правителство и на усилията за намиране на политическо решение.


Джо Байдън довърши това, което Тръмп започна. На 14 април той обяви, че всички останали американски сили трябва да бъдат изтеглени до 11 септември. Консултации със съюзниците на САЩ нямаше. Това не се беше случвало дори когато Тръмп подписа споразумението от Доха. Съюзниците на САЩ трябваше да разберат за оттеглянето от медиите.


Афганистан не беше само американски проблем. Американските сили съставляваха малко над една четвърт от всички сили. Икономическият и гражданският принос на Европейския съюз и държавите членки беше два пъти по-голям от американския.


Талибаните и каквото е останало от Ал Кайда сега просто трябва да изчакат, за да отпразнуват 11 септември.


Имаше шанс оттеглянето на САЩ да бъде по-добро от съветското. Това изискваше съгласувана политическа стратегия за оттегляне и още по-ключова стратегия за последствията от такова действие. Изтекли в пространството разузнавателни анализи показват, че режимът можеше да просъществува за още известен период от време. Въпреки това в тях очевидно липсваше анализ на американската политиката и ефекта ѝ върху доверието на афганистанците.


След разпада в страната Байдън и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвиниха за всичко Афганистан и афганистанската армия.


Силата на една армия не се крие в силата на оръжията й, а в силата на нейния дух и във вярата й в победата. Афганистанската армия имаше оръжията, но загуби духа и вярата си, когато САЩ започна да настоява всички американци да напуснат страната колкото се може по-скоро.


Чуждестранни държавни представители побързаха да се срещнат с талибаните в Доха, но никой не отиде в Кабул, където у населението се надигаше усещане за предателство. Афганистанските военни разбраха посланието.


Ситуацията се разви много по-добре за талибаните отколкото самите те предполагаха. Режимът в Кабул падна с американския сигнал за пълно оттегляне и се изпари на 15 август. Тъй като не бяха подготвени за такъв сценарий, американците бяха подложени на унижението да помолят талибаните за разрешение от няколко дни да изтеглят своите хора от страната.


Беше безславен край. Американското оттегляне от Афганистан се оказа значително по-лошо от съветското.


Можеше ли да бъде различно?


Очевидно е, че Байдън искаше американците да се оттеглят и не беше заинтересован по какъв метод това ще стане или какви ще са последствията. Това беше една "вечна война" и той търсеше изход.


Двадесет години е дълъг период от време предвид нетърпеливия политически маниер на САЩ, но не и когато се касае за изграждане на функционираща държава, добра армия и стабилно общество. Стратегически успех в ситуации като тази идва само със стратегическо търпение, което САЩ изглежда изгуби.


Стратегията за ограничено военно присъствие в Кабул в комбинация с ясно послание към талибаните, че това положение ще продължи до намирането на политическо решение, можеше да удържи. Доколкото знам обаче нито едно правителство не е поставило този вариант на масата за разговори. Изглежда, че Афганистан дори не е бил в дневния ред на срещите на ЕС след драматичните събития от април.


Сега сме в тази ситуация.


До 11 септември ще знаем дали в афганистанския режим ще бъдат включени други страни освен победоносните талибани, или страната ще навлезе в нов дълъг период на конфликт и отчаяние. Не бива да забравяме, че Афганистан трябва да се справи и с ужасна суша, бушуваща пандемия, хуманитарна катастрофа и сриваща се финансова система.


Що се отнася до тежките последици за глобалния безпорядък и за Европа, това е отделна и много по-сложна тема.


Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (114)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гошо
  Гошо
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Когато кола се обърне ,пътища много ,особено па шведски

  ГоШо
 2. 2 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  Афганистанците трябва сами да си оправят държавата.
  Никой не длъжен да хвърля милиарди, за да им организира държавата.

 3. 3 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  "Джо Байдън довърши това, което Тръмп започна. На 14 април той обяви, че всички останали американски сили трябва да бъдат изтеглени до 11 септември. Консултации със съюзниците на САЩ нямаше. Това не се беше случвало дори когато Тръмп подписа споразумението от Доха. Съюзниците на САЩ трябваше да разберат за оттеглянето от медиите."

  Това е един от митовете, които вече циркулират около американското изтегляне от Афганистан. Всъщност в споразумението което Тръмпи и неговата администрация сключиха с талибаните (подписано през февруари 2020 г.) имаше точно определена дата до която САЩ трябваше да се изтеглят напълно от страната. И тази дата беше 1 май 2021 г. След това Байдън удължи тази дата до 11 септември 2021 г. И видиш ли това било изненада за афганистанското правителство и за европейските страни от НАТО!? Защо бяхте изненадани, като всички вие знаехте, че САЩ имат подписано споразумение с талибаните според което САЩ се махат от Афганистан до май месец 2021 г. !?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 4. 4 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Хотели сделать лучше, а получилось как всегда.
  Важи не само за руснаците, мда...

  Знанието е сила, информацията - власт
 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  "След разпада в страната Байдън и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвиниха за всичко афганистанското правителство и афганистанската армия."

  И тези обвинения бяха много основателни. Защото най-голяма вина за превземането на страната от талибаните носят точно бившето вече афганистанско правителство и президент и управляваните от тях афганистанска армия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  По 20 статии на ден за Афганистан...
  Преди ден 40 минутна градушка е съсипала декари с чушки и домати, десетки семейства остават без доходи.
  Стига с тази пропаганда, бъдете поне малко журналисти и вижте как живеят хората в България.

  Любовта ще спаси света!!!
 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  "Двадесет години е дълъг период от време предвид нетърпеливия политически маниер на САЩ, но не и когато се касае за изграждане на функционираща държава, добра армия и стабилно общество. Стратегически успех в ситуации като тази идва само със стратегическо търпение, което САЩ изглежда изгуби."

  Карл, колко още години САЩ трябваше да седи в Афганистан!? 50, 100... 500 г.!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  Тук имаше една тайфа, която ни продаваше Джо Байдън както циганин продава крадена кокошка. Предполагам, последни ще разберат колко им струва стоката.

  Удивителното е, че цялата тази балканска страст беше за страна, максималко отдалечена от тутраканската селищна система.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 9. 9 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 975 Любопитно

  Какво толкова извънземно се е случило ?!?
  Просто афганистанците си искат да живеят с ширията !!!

 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  "... Афганистан трябва да се справи и с ужасна суша, бушуваща пандемия, хуманитарна катастрофа и сриваща се финансова система..."!

  Ми да се справя...! Да отварят Корана и да четат как се прави. С повечко молитви може и да се получи. Сега и за тях ли да седнем да мислим? Имат си и братски мюсюлмански държави. Да се обърнат към тях за помощ.

  Бивш tww09306483.
 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иво":

  Може би съюзниците са били изненадани от ОТЛАГАНЕТО на изтеглянето. Това отлагане няма начин да не е изнервило талибаните и въобще всички афганистанци.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Лелееее, доживях, европейско НПО да критикува великото ЦРУ и американски президенти. Нещо им загоря под опашките...

 14. 14 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Американските комуняги си бутнаха трите небостъргача за да могат да идат в Авганистан където ЦРУ обработва маковите полета за да прави и търгува с наркотици.

  След двайсет години и 4600% печалба на Локхйд Мартин и 1600% печалба на Райтеон четем някакви статии как можело да бъде различно.

  Ами можеше, ако американските комунисто фашисти не бяха поробвали американския данъкоплатец да плати 1 трилион долара на разни прилбижени фирми на държавната мафия, ако руската държавна мафия си беше свършила работата преди това в авганистан но тя също беше там за наркотиците. Ако ЦРУ не търгуваше с наркотици, ако Пакистан не обучаваше талибани.

  Проблема е обаче че всичко това се спонсорира от държавните мафии назначени по света от демонокрацията или по точно фашизма.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  “В САЩ днес се налага мнението, че ангажирането на американците в изграждането на нация в Афганистан е било грешка.”
  ————————

  Грешка е разбира се. Ясно, че нация не може да се формира за некакви си 20г.
  При това за спойка между клановете са пробвали да използват национализма. А естествената спойка можеше да е ислямът.

 17. 17 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Има три сценария за нещо различно:
  1. Да не бяха пипали Британската империя, която вече щеше да е поизтребила местните и да е превърнала страната в подобие на Австралия или Канада.
  2. Да не бяха пипали СССР, които вече щяха да са превърнали страната в аналог на съветски Таджикистан.
  3. Афганистан и Иран да бяха продължили по пътя на гражданското общество, подобно на Турция от началото на 90-те или Сирия, Либия и Египет от преди шарените революции.

  Уви, имаме това, което имаме.

 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  " Афганистан: как можеше да бъде различно"

  Уви, НЕ Е различно ! Реалността е доста по - грозна от очакваното за всички, освен за талибаните и радикалните ислямисти !!!
  ........

 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Весело

  Що за безсмислен преразказ на миналто "в свой прочит"?
  Грам анализ нЕма, нито прогноза.
  Пък и заглавието! Другарат Билд не знае ли постулата, че в историята "ако" нЕма?
  Ако Левски беше с ботуши, а Ботев с каска ... такъв лаф имахме като деца.

  Прилича на мемоар.
  А в мемоарите хората или са фалат сами, защото иначе другите не ги фалат - или се ... оправдават!

  Но Карл Билд за какво да се оправдава? Щото не се и хвали ...
  Ами ... оправдава политиката, на която той служи. Като замазва и размазва пейзажа.
  Доколкото може, де. Щото фактите са си факти.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 674 Весело

  Афганистанците трябва сами да си оправят държавата.Никой не длъжен да хвърля милиарди, за да им организира държавата.
  —цитат от коментар 2 на atmanpg


  Особено когато не са го канили.

  Who the fuck are you to lecture me?
 22. 22 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  От последните 180 години, бай Афган е прекарал 120 в пердах на Британци, Руснаци и Американци, дето искат да му оправят страната. До вчера бай Авган използваше за целта калашника, който е останал от дядо му. Днес е с най-модерното оръжие на стойност 83 милиарда (повече от БВП на България), армаган от американците. Единствения проблем на Авганеца в момента е, че под краката му са закопани над трилион в ресурси, а империите са изгладняло и му се точат.
  Личната ми прогноза е, че след не много време и Китаеца ще се пробва да оправи Авганистан, а Руснака може да се включи за реванш…

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Можеше да е различно, ако афганистанците не разчитат някой да ги пази, да им свърши работата и да умира за тях.

 24. 24 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3892 Весело

  Афганистан: как можеше да бъде различно

  Бе няма ли на немски аналог на българската поговорка "Когато се обърне колата пътища много" или Карл Билд не я знае?

 25. 25 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3892 Неутрално

  До коментар [#17] от "ivanpopov":

  Британската империя щеше да превърне Афганистан в подобие на Пакистан.

 26. 26 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2645 Разстроено

  "След оттеглянето и на последните съветски въоръжени сили през февруари 1989 г. предложеното под егидата на ООН примирие между режима на Наджибула и различните антисъветски групи от муджахидини не беше осъществено, най-вече поради несъгласието на САЩ и Пакистан. Може би това беше най-голямата пропусната възможност."

  Учудващо отрезвяване на водещ западен политик след 30 години! След още толкова години сигурно и руснаците ще разберат че днешната им малоумна политика на сближаване с талибаните е била дълбоко погрешна.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 27. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Весело

  Афганистан: как можеше да бъде различноБе няма ли на немски аналог на българската поговорка "Когато се обърне колата пътища много" или Карл Билд не я знае?
  —цитат от коментар 24 на Patsis


  Карл Билд е швед.

 28. 28 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Карл Билд би трябвало по-добре от нас -простосмъртните да знае, че в историята и в политиката условно наклонение и хипотези просто не съществуват!?

 29. 29 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Просвещение е решението, но не става за 10 години, а насреща им стоят студенти по ислямско мракобесие.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 30. 30 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 674 Весело

  До коментар [#19] от "xm...":

  Не съм съгласна, че няма анализ. Има, макар и много плах, поденсен като оценки. Ето тук например:

  "След оттеглянето и на последните съветски въоръжени сили през февруари 1989 г. предложеното под егидата на ООН примирие между режима на Наджибула и различните антисъветски групи от муджахидини не беше осъществено, най-вече поради несъгласието на САЩ и Пакистан. Може би това беше най-голямата пропусната възможност."

  Продължилата подкрепа за джихадистите, въпреки изтеглянето на съветите, се смята за "най-голямата пропусната възможност", рабирай грешка. Да видим в други анализи на ЕСВП дали ще почне разграничаването и от други джихадисти или това е временен проблясък :)

  Who the fuck are you to lecture me?
 31. 31 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Насила хубост не става, като искат да са във средновековна кочина да си седят там !!!

 32. 32 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Така, както хората извън Балканите не разбират тукашния манталитет, така и хората извън Афганистан немогат да вникнат в нещата там.
  Статията е моного несполучлив опит всичко отново да се "обясни" в нормата на американската представа за нещата.
  А, че проблемът е МНОГО сериозен за всички, защото там се създава инкубатор на ислямски тероризъм никой не отрича.
  Какво може да се направи? Колкото и да е тъжно - май нищичко... освен тотална, широкомащабна унищожителна война. Която обаче гарантира поне едно десетилетие на тероризъм от невиждан до сега мащаб.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  Великолепна и богата с аналитичен материал, статия....!
  Като че ли Дневник започна да се имунизира от оня страх. Страха от писане на анти американизъм....

  Bukalemun
 34. 34 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Празнословието е силната страна на Карл Билдт.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 35. 35 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  До коментар [#19] от "xm...":Не съм съгласна, че няма анализ. Има, макар и много плах, поденсен като оценки.
  —цитат от коментар 30 на Helen of Bikini


  Ами не смятам.
  Това е пак "мемоарно", както казвате плахо. Себефалене.
  Щото Карл Билд беше умиротворител в екс-Югославия.

  И освен това е доста тъпо "историческо "ако".
  Защото в онази обстановка СССР "късаше" васалите си, а Щатите експандираха уърлуайд на тагадък. Пък Пакистан си "осребрява инвестицията" в тази ситуация.

  Та въпросното "ако" е поза. И боза.
  Някаква маниловска боза ...

  И смятам, че тази боза е именно в руслото на мазането и замазването.
  Да сте видели да споменава, че влизането в Афганистан беше на НАТО, което Щатите спешиха по прословутия чл.5 ? Единственият случай в историята на НАТО! Исторически! И мощно се мълчи ...
  А след изтеглянето на основният военен американски контингент кой остана там?
  2/3 европейци, вкл. Британия, и 1/3 американци. Т.е. пак НАТО.
  Дори Тръмп уведомяваше съюзниците си за стъпките, които предприема.
  А за действията на Байдън съюзниците им, дори англичаните, разбраха от ... талавизуръ!

  И тук е заровено кучето!
  Което всички се правят, че не само не е заровено, но и никакво куче не е имало. Въобще!

 36. 36 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 674 Весело

  Ето тук пък нещо, с което не съм съгласна:

  "В крайна сметка провалът не се дължи на корупционните практики в Кабул, а на разделящата политика, която водеше Вашингтон."

  Напомянм, че НАТО, а не САЩ влязоха в Афганистан. Но когато дойде време САЩ подписаха сепаративен договор с талибаните, без знанието на съюзниците в алианса. За това "решение" американците са заявили на съюзниците, много по-късно, без да допускат разсъждения или възражения. За това вече се изказаха политици в Чехия и Словакия, Ердоган заяви, че те са били против и са искали да останат в Афганистан. Показателно е как САЩ се държат с уж съзюзниците си - като с прислужващ персонал.
  И не съм съгласна с горната теза, не защото не е имало сепративна политика, а защото едва ли не, ако не я е имало, то не би имало провал. Напротив - провал винаги ще има, когато се опитваш да промениш ценностния код на обществото. Затова се проалииха и СССР и САЩ. Ето дори в Турция, делото на Ататюрк в момента дори след един век пак се ревизира. В този смисъл в Северна Америка например краварите не са се провалили по простата причина, че са изтребили местното население и там устойчиво са "построили нация". Ето само по този начин в Афганистан също "можеше да бъде ралично".

  Who the fuck are you to lecture me?
 37. 37 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Весело

  До коментар [#30] от "Helen of Bikini":

  Опс! И още нещо ...

  Цялото това ... таквозата ... забелязвате ли, че е пропито от някаква "жалба по младост"? Когато Карл Билд е бил млад и Гоуема работа! През 90-те - началото на новия век.

  Ама тогава ситуацията в света беше кардинално различна!

  Та затова пак да си кажа, че клоня да го класифицирам към мемоарните отпустовпразнопреливания ...

 38. 38 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Любопитно

  До коментар [#35] от "xm...":

  Ами не смятам.
  ===========
  Кое не смяташ, бе човек....?
  Сложи поне едно настроение 'весело'...да разберем че се майтапиш...
  Кое не ти хатесва в такава статия...?
  Максималната позитивна свобода на словото... ЛИ...?
  Само до преди пет години нито една медия нямаше смелостта да пише, че...
  " САЩ трябва да си вземат поуки"....независимо кога, къде или каквото са сторили.....
  Защо недоволстваш....?
  Къде те стяга...?

  Bukalemun
 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  До коментар [#37] от "xm...":

  Никога няма да разберем дали е било възможно да се постигне споразумение 12 години след отблъскването на талибаните. Приобщаването им към политическия живот на страната теоретично бе разумно. САЩ обаче едва ли щяха да приемат това, а и групите от Северния съюз не бяха склонни да споделят властта.
  ======
  Ето ти повод за размисъл....
  Още преди 12 години е почнало да се оформя днешната ситуация...
  Още тогава е станало ясно.....че днес ще има тичащи подир панически отлиттащи американски самолети....

  Bukalemun
 40. 40 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  обърне ли се каруцата, пътища много...

  да си бяхте правили сметките по-рано

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 41. 41 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Любопитно

  В крайна сметка и двата подхода не сработиха. Нощните нападения срещу талибани отчуждиха много афганистанци от каузата, докато в редиците на талибаните не липсваха новобранци, които запълваха местата на убитите.
  =======
  Ето пак....
  Заровени кучета ли търсиш.....?

  Bukalemun
 42. 42 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Можеше да е различно, ако САЩ бяха работили директно със старейшините.
  Почти нищо от западните фондове за развитие и помощи не стигна до клановете. А можеха да им дават пари директно срещу конкретни стъпки, заобикаляйки местната корумпирана система.

 43. 43 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  До коментар [#11] от "deaf":

  В такъв случай този Карл Билд вместо да критикува САЩ и нейните управляващи в момента трябва да ги похвали, че са забавили оттеглянето.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 44. 44 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Любопитно

  Чуждестранни държавни представители побързаха да се срещнат с талибаните в Доха, но никой не отиде в Кабул, където у населението се надигаше усещане за предателство. Афганистанските военни разбраха посланието.
  ======
  Още едно заровено куче....
  Утре да не питаш отново защо военните са си предали оръжието на талибаните....
  Статията ти дава конкретен отговор на въпроса...

  Bukalemun
 45. 45 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#11] от "deaf":В такъв случай този Карл Билд вместо да критикува САЩ и нейните управляващи в момента трябва да ги похвали, че са забавили оттеглянето.
  —цитат от коментар 43 на Иво  До коментар [#43] от "Иво":

  Ама точно отлагането (може би) е причината за атентатите през последните дни на летището в Афганистан! И другата причина е,че Спящият Джо взе малоумното решение първо да почне изтеглянето на американските войници,а после на цивилните. Тръмп беше договорил с талибаните обратното...

 46. 46 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Весело

  До коментар [#12] от "venci4":

  Зад цялата тази човешка трагедия стои неадекватната, корумпирана и бездарна шайка нацистки шарлатани от Белия дом, начело с бившият командир на айнзацгрупата - лудият дъртофелник Тръмпи :-D

  Точно те подписаха споразумението с талибаните за изтеглянето на американските войски от САЩ до 1 май 2021 г.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 47. 47 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Любопитно

  В крайна сметка провалът не се дължи на корупционните практики в Кабул, а на разделящата политика, която водеше Вашингтон.
  =======
  На ти още едно заровено куче.... Цял "Дого Аржантин"....

  Специално на тая тема може да се спори безкрайно.....

  Къде не си доволен....?
  Статията пращи от теми и анализи....!

  Bukalemun
 48. 48 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  До коментар [#37] от "xm...":Никога няма да разберем дали е било възможно да се постигне споразумение 12 години след отблъскването на талибаните. Приобщаването им към политическия живот на страната теоретично бе разумно. САЩ обаче едва ли щяха да приемат това, а и групите от Северния съюз не бяха склонни да споделят властта.======Ето ти повод за размисъл....Още преди 12 години е почнало да се оформя днешната ситуация...Още тогава е станало ясно.....че днес ще има тичащи подир панически отлиттащи американски самолети....
  —цитат от коментар 39 на eti mehter


  Ми не мисля ...
  Вече съм споменавал за мен две важни свидетелства за ситуацията в Афганистан:
  Едното - на стар и многогодишен военнен американски кореспондент, който си обяви в прав текст на американците: "Разберете, че там ни смятат за окупатори и ни мразят!"
  Другото - на един български лекар в мисиите в Ирак и Афганистан. И той казва буквално същото, но и с важни уточнения - че един приятел и сътрудник иракчанин там го "светнал" - "До три години как да е, но след това местните ви смятат вече за окупатори".

  Та какви "преди 12 години"? Това е 2008! Седем години след инвазията!

  Плюс това ... я се сети 2008 година какво ставаше?
  Преди това Мюнхенската реч на Путин, после Осетия, че и Лемъните и кризта за капак ...
  И в тази обстановка Щатите да дадат "заден"? Ъхъм!
  Карл Билд просто си дрънка ...

 49. 49 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Весело

  Лелееее, доживях, европейско НПО да критикува великото ЦРУ и американски президенти. Нещо им загоря под опашките...
  —цитат от коментар 13 на ju.li


  А не, бе!
  Такъв ни го бОднаха ...

  Ей, че и ЕК даже се е нахъсала и зове да се създадяли "Европейски експедиционни сили" !

 50. 50 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Виждате ли как с липсата на лидерство света се разпада!

  И това е лесно да се види, защото лидерите не са изчезнали, но нямат място сред тази сган от политическа коректност и лицемерие!

  ДНЕС НАЧЕЛО НА ВСЯКА ДЪРЖАВА ПО СВЕТА СТОЯТ БЕЗПОЛЕЗНИ ЧУЧЕЛА!!!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 51. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Весело

  Вениаминке, много си дейна тази ветровита утрин!
  А, да те питам - защо ти е да ми четеш коментарите от профила?!? Ти колко често ми посещаваш профила!? Да не си ми станала фенка нещо... и заради това не искаш да пропуснеш нито един мой коментар във форума!?

  П.П.
  Иначе, тази опция в профила, която аз съм ползвал се ползва и от много други съфорумци на които ти явно не си фенка и последователка. :-) И давам пример, такъв е случая с профила на: half truth, hamiltonf, pomak, comandante vs либерални ентусиасти&корпократи и други.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 52 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Весело

  До коментар [#50] от "konservator.bg":

  Оооооо, не.....
  Държавата в която живея....не боледува от тоя проблем....
  Имаме си диктатор който сигурно държи юздите....

  Bukalemun
 53. 53 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  на въпроса "можеше ли да бъде различно" в статията всъщност няма отчетлив отговор, а шикалкавене и оправдания

  властовата администрация на САЩ би постигнала нещо, ако не беше тръгнала "да създава нова нация" по свой образ и подобие, при положение че представата й за себе си не е съвсем адекватна;
  САЩ щяха да имат успех, ако не натрапваха своя начин на живот и системата си, която много убедено те смятат за "демокрация" (и на едно общинско ниво тя е близка до демократичната идея, но вече на следващото ниво се спихва до олигархия и плутокрация при меритократски лозунги и олхократични маскировъчни практики - именно охлократичните елементи имитират същинската демокрация); а можеха да се опрат именно на системата на съветите на племенните старейшини, да поощрят смекчаване на възрастовата йерархия, половото равноправие... ама ядец - как може една лицемерна система с реален господ Долар да култивира нещо по-добро от себе си, нещо уличаващо я като имитация и лъжа?!
  ами - не може
  това което можаха - сториха, а то беше да отгледат култура на още по-фанатични бойци от тези, които Афганистан вече имаше като традиция
  и плодът на усилията им ги ухапа, те хукнаха да го превъзпитават... със споменатото си вече лицемерие и желанието навсякъде всичко да отлеят в познат им калъп

  и съвсем предсказуемо се провалиха, и то публично, пред целия свят, и то рекордно в сравнение с предишните си провали


  т.е. отговорът е ясен - НЕ, НЕ Е МОГЛО да бъде различно

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 54. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Весело

  До коментар [#46] от "Иво":

  ... от Афганистан *

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 55 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Весело

  До коментар [#49] от "xm...":

  Не благодарник си.... 👈.....да знаеш..... :)
  В коментар 19 си го доказал.....
  И остави с кого си говорил, коя медицинска сестра какво ти е казала....
  Аз пък се срещам почти всеки ден с афгани.....и пак не съм предварително зареден колкото тебе....

  Bukalemun
 56. 56 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  До коментар [#45] от "deaf":

  Не е това причината. В статията това също беше обяснено, след бързото падане на Кабул под властта на талибаните САЩ са се свързали с тях да обсъдят този въпрос и двете страни са се разбрали изтеглянето да продължи до 31 август. Иначе по план то е трябвало да продължи до 11 септември тази година.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 57. 57 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#50] от "konservator.bg":

  разпадал се светът, ха

  разпада се подредбата, която е явно толкоз мила на сърцето ти, че ти се привижда апокалипсис
  прогнилата подредба

  на падащото нещо му трябва само едно - допълнителен ритник, за да рухва по-бързо

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 58. 58 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#37] от "xm...":

  точно го каза - жалба си е
  жалка

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 59. 59 Профил на mun4o
  mun4o
  Рейтинг: 301 Неутрално

  ШвеТския коментатор да събере родна дружина и да ходи в Афганистан да цивилизова и омиротворява, а държавата му да плаща сметката за това! Палячо!

 60. 60 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Любопитно

  До коментар [#42] от "half truth":

  Можеше да е различно, ако САЩ бяха работили директно със старейшините.
  =======+=
  Как....?.... Като ядат пред тях консервирани джолани и слушат кънтри музика, ли.....?
  А парите явно не помагат..... Щом и Байдън го признава по телевизията.

  Bukalemun
 61. 61 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Имаме си диктатор който сигурно държи юздите....
  До коментар [#52] от "eti mehter":

  А какво ще правите след диктатора?

 62. 62 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#36] от "Helen of Bikini":

  делото на Ататюрк не бе добре премислено

  той установи система, която не се самовъзпроизвежда, а се нуждае от авариен механизъм за рестарт - военни преврати

  т.е. системата е била половинчата
  Ататюрк е претендирал за "трети път" - не западната капиталистическа класика, нито "съветската" система (при все че е имало кой в Турция да му обясни, че разлика няма, че и двете са капитализъм, само че единият е частен, а другият - държавен), затова получил несъзряващо недоносче на много яки системи и под въоръжена охрана.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 63. 63 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#33] от "eti mehter":

  къде видя антиамериканизъм?

  статията е елегантен начин за облизване на вашингтонския задник с грапав език, така че намръщената мимика от другия край да създава илюзията, че облизването е критика...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 64. 64 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Весело

  До коментар [#61] от "half truth":

  А какво ще правите след диктатора?
  ========
  Специално днес празнуваме.....!!!
  Няма ли да поздравиш Ети по случай най светлия и голям празник на Република Турция....?
  Чакам чакам, но Мария не се сеща.... :)

  Bukalemun
 65. 65 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2971 Весело

  До коментар [#55] от "eti mehter":

  Не са МИ казали, не са дрънканици, докато се посръбва чай, а са интервюта.
  Нейсе ...

  Иначе ... тезата ти е смешна.
  Било се очертавало вътре! Според нечии твърдения ...
  А и дори да го приемем за вярно - ами "навън"?

  И като сме започнали ... да си спомняш след тази "дата" какво се случи?
  И защо Узбекистан натири американците?

  Да били зарежели американците Афганистан перз 2008-9, ръйшли!

 66. 66 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#32] от "olexander":

  плюсирах те, но ще ти възразя:

  когато се нагърбваш с намеса в непозната обстановка, се консултираш със знаещи хора

  а с такива САЩ разполага - и специалисти антрополози изтоковеди, и натурализирани вече афгански имигранти, и 2 в 1 - афганци със съответното образование

  но политиците НАВСЯКЪДЕ по света обичат да слушат само себе си
  и съвети приемат единствено от счетоводителя си
  те наистина не бъркат справедливото със законно, а полезното и етичното - с печалбата (на първо място своята, после и изгодата за държавния апарат, а ако се сетят - и нещо да падне на данокоплатни електоралнодашни граждани)

  и, поне привидно, свято вярват, че са демократи (при все идиотската си система за НЕПРЯКО избиране на най-могъщия държавен функционер)

  изобщо, американците май още не са осъзнали колко дълбоко са им го втъкнали "бащите на американската демокрация", като са се опитвали хем да минат за демократи, хем да съхранят своите почти аристократични привилегии над простата фермерска маса, а фермерската маса да утешат с наличието на роби - т.е. някой, който да е още по-зле...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 67. 67 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#31] от "valtoro":

  не става, особено ако и "хубостта" не е никаква хубост, а резултат от дебело гримиране и фотошоп...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 68. 68 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  До коментар [#63] от "Николай Теллалов":

  В САЩ днес се налага мнението, че ангажирането на американците в изграждането на нация в Афганистан е било грешка.
  =======
  Дори само това изречение е "ренесанс" от към свободата на словото при тематика към САЩ....
  Къдеее преди няколко години....такива редове....!

  Bukalemun
 69. 69 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#30] от "Helen of Bikini":

  и, не се надявай - това е наистина ВРЕМЕНЕН ПРОБЛЯСЪК, даже не проблясък, а неволно самопризнание

  което няма да се повтори
  не и скоро
  не и от бивши и настоящи "официални лица" (не знам защо им викат лица, при положение че са пълни задници)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 70. 70 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Има три сценария за нещо различно:1. Да не бяха пипали Британската империя, която вече щеше да е поизтребила местните и да е превърнала страната в подобие на Австралия или Канада.2. Да не бяха пипали СССР, които вече щяха да са превърнали страната в аналог на съветски Таджикистан.3. Афганистан и Иран да бяха продължили по пътя на гражданското общество, подобно на Турция от началото на 90-те или Сирия, Либия и Египет от преди шарените революции.Уви, имаме това, което имаме.
  —цитат от коментар 17 на ivanpopov


  Иване, никой от тези сценарии не е реалистичен.
  1. Британската империя я е свършила до положение цял техен полк да е бил изклан до крак. Оставили са жив само доктора за да се върне в Индия и да съобщи за случилото се. Оттогава не са се опитвали повече.
  2. СССР се опита да направи страната в аналог на Съветски Таджикистан. Резултатът беще около 15 хил. войници загинали, съсипана психика на над 200 хил. младежи, част от които станаха наркозависими , други останали без работа през 1990-те прилагаха военните си умения в бандитските „разборки“, и военни разходи които окончателно съсипаха и без това подкопаната съветска икономика.
  3. Афганистан няма много общо с Турция и Сирия за да може да „продължи по пътя на гражданското общество“. Това че религията и в трите страни е исляма е единствената прилика, но от разбиране и прилагане на исляма в различните страни има разлика. Преди всичко важна е структурата на обществото. В този смисъл бих оприличил Афганистан по-скоро на Сомалия.

 71. 71 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  До коментар [#64] от "eti mehter":

  Хубава препратка! ⭐️
  Турция днес празнува денят на победата на окупационните войски. Същото събитие е отворило пътя към международни преговори, завършили с раждането на турската република.
  Каква ли е вероятността това да се случи днес с Афганистан ??

  Честит празник!

 72. 72 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#13] от "ju.li":

  беззъби критики

  повече приличат на фелацио, отколкото на хапане

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 73. 73 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#5] от "Иво":

  не са основателни

  покровителите-надзиратели-спонсори на афганските правителство и армия невинни ли ще ги изкараме!
  ами че без американска благословия и/или снизходително замижване в Афганистан нищо не ставаше!

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 74. 74 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#68] от "eti mehter":

  имаш страшно ниски очаквания и критерии

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 75. 75 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 947 Весело

  До коментар [#66] от "Николай Теллалов":
  Леле, направо ми разтопи сърцето с това, че ме "плюсира".

  Приемам ти и забележките.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 76. 76 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Можеше да е различно, ако САЩ бяха работили директно със старейшините.
  =======+=
  Как....?..
  До коментар [#60] от "eti mehter":

  Kлановете трябваше да участват в управлението на страната. Между клановете има дразги, имат различни култури и интереси, нямат общо национална афганска култура. Общото между тях е исляма. Затова някаква мека форма на политически ислям можеше да ги обедини.
  Още не са си родили собствен Ататюрк.

 77. 77 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  До коментар [#71] от "half truth":

  Каква ли е вероятността това да се случи днес с Афганистан ??

  Честит празник
  =======
  Първо мерси....!
  Но не съм голям оптимист за Афганистан.....
  Допускам дори да бъде сменено името на държавата.....
  Епохата на държавите отмина.....
  Започва епохата на влиянията...

  Bukalemun
 78. 78 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Весело

  До коментар [#24] от "Patsis":

  Карл Билд е бившият шведски премиер 1991-1994, после външен министър на Швеция 2006-2014. Може и да знае немски... :-)

 79. 79 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Весело

  До коментар [#46] от "Иво":

  Иво, нека сме последователни и по-внимателни с избора на определения. Все пак америкиканците казват, че "последно е решението на боса". Сега Джо Байдън е главнокомандващ и можеше да реши да не се изтеглят, а да останат още 20 години. Просто колкото и да ругаеш Тръмп, той, въпреки дедодялания си и недипломатичен език, се оказа носител на няколко добри радикални решения които Байдън продължи да използва. Така е с някои моменти в имиграционната политика, така е и с изтеглянето от Афганистан.
  Има предизборни приказки като "аз като дойда, ще променя всичко!", но след това има реалности. Пред Байдън са огромен куп от вътрешни проблеми с ограничени на брой и мащаб възможности за решение. Казаха ви, че той ще се съсредоточи на тези проблеми, а външната политика ще е приказки, но без реални мащабни действия.
  Когато един бизнес върви към фалит, умните хора го затрарят овреме, а не чакат да ги повлече към бедност.

 80. 80 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  До коментар [#5] от "Иво":не са основателни покровителите-надзиратели-спонсори на афганските правителство и армия невинни ли ще ги изкараме! ами че без американска благословия и/или снизходително замижване в Афганистан нищо не ставаше!
  —цитат от коментар 73 на Николай Теллалов


  Техните покровителите-надзиратели-спонсори (сигурно визираш САЩ) също имат вина разбира се. И по конкретно например факта, че те си затваряха очите за дълбоката корупция и злоупотреба с власт упражнявана от афганистанските политици (президент, МП и министри). За тези политици явно не важеше закона Магнитски. :-)

  Друг недостатък според мен беше наложения централизиран модел на управление в страната. Аз си мисля, че щеше да е по-добре всяка една провинция да получи по-голяма автономия, страната да получи федерална структура на управление по подобие на други държави примерно - Германия, Канада, Малайзия, Бразилия, Индия и т.н.

  И накрая, но не по значение, според мен САЩ, ЕС, Япония, Южна Корея, страните от Персийският залив (всички те вложиха доста пари в Афганистан) да инвестират повече пари в изграждане на инфраструктура (пътна и енергийна), както и образованието и създаването на повече работни места в страната.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 81. 81 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  До коментар [#79] от "daskal1":

  Така е Даскале, този мой предишен коментар имаше за цел да припомни на въпросният му автор, че това решение за изтегляне на американските войски и цивилни от Афганистан го взе Тръмпи, а не Байдън. И че изтеглянето на войските вървеше както по времето когато на власт беше Тръмпи, така и след това, когато на власт дойде настоящия президент Байдън.

  Иначе, както много пъти съм писал преди, за мен това беше правилно решение от американска страна. Хубаво е, че и двете основни партии се обединиха около това трудно решение - САЩ да се оттегли от Афганистан (както и от Ирак).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 82. 82 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Да можеше и друго да е. Ако всеки афганистанец беше целунал кръста и отхапал от свинската наденица, вместо да се мъчеха заоадняците да си доказат, че релугията няма значение. Няма ако е правилна, иначе има.

 83. 83 Профил на cwb54648490
  cwb54648490
  Рейтинг: Неутрално

  Афганистанците трябва сами да си оправят държавата.Никой не длъжен да хвърля милиарди, за да им организира държавата.
  —цитат от коментар 2 на atmanpg

  Ами нали точно милиардите на Запада съсипаха страната им бе, гений? Като не можеш да помогнеш поне не пречи:

  https://www.segabg.com/category-observer/kak-miliardi-pomoshti-byaha-prahosani-ili-otkradnati-afganistan

 84. 84 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#57] от "Николай Теллалов":

  Виж, аз съм ясен, но ти трябва да си по-разбираем – какво харесваш и какво не!
  Каква "подредба", каво "рухва", какъв "ритник",... за какво говориш – трудно ли е да казваме нещата с техните имена или зад усукани и "хлъзгави" съждения крием, бъркотията, в която вярваме!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 85. 86 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 514 Неутрално

  ПРЕДЛАГАМ НА САЩ И СЪЮЗНИЦИТЕ ИМ ПРЕДЛОЖЕНИЕ, НА КОЕТО НЯМА ДА МОГАТ ДА УСТОЯТ:
  Една трета или половината от територията на Афганистан да се обособи, както е в Северна и Южна Корея, Израел и Палестина, както беше ФРГ и ГДР и в тази територия всеки, който иска да се присъедини и да участва във съзиданието на държавата с помощта на Запада – да се отпуснат пари, да се използват природните богатства, технологиите и народа да се образова!
  Ако талибаните се опитата да противодействат вече ще си имат работа с друга държава и ще им се отговори подобаващо, дори и при терористични атаки.
  Това ще създаде модел за подражание и целия регион ще се стабилизира и развие, а няма да стои шест (6) века назад!

  Ако това се вземе от лидер. с него може да се промени тази част на света и да ... спечели Нобеловата награда за мир :)

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 86. 87 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Коментарите дават възможност, да се "прочете" донякъде личността на пишещия – тежка обремемненост от комунизма, от атеизма, от езичеството и като добавим потрбителската вакханалия на 21 век, и тоталната незаинтересаваност към другия, направо говорим за антропологична катастрофа!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 87. 88 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Весело

  До коментар [#77] от "eti mehter":

  Ети, ти със закъснение от 30-тина години започваш да приемаш тезите на Фукуяма за отмирането на държавата. Е, кризите попромениха нещата, но кой знае... :-)

 88. 89 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  До коментар [#17] от "ivanpopov":Британската империя щеше да превърне Афганистан в подобие на Пакистан.
  —цитат от коментар 25 на Patsis


  Пакистан, като изключим северните напълно диви територии и приграничните "спорни" територии с Индия, по нищо не се различава от самата Индия. И съвсем не е лошо място, както за бизнес, така и за живот. Може би за това и процентът потенциални емигранти от мюсулманска Индия е по-малък от тези на хиндуистка. Е, ако забрави за Бангладеш, които са един малък (но много плътно населен) Пакистан. Афганистанците обаче не са като тях. Различават се както по манталитет, така и по обществени традиции. Все пак индийците имат най-старата цивилизация (по последни данни, 3-3.5 хил.години преди Шумер), докато северните им комшии още не могат да излязат от родовите общини и пещерите.

 89. 90 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  До коментар [#88] от "daskal1":

  Той ли го е казал.....?
  Не ги чета такива.....най различни фокоями..... :)
  Нищо от след средата на миналия век....не вземам на сериозно...

  Bukalemun
 90. 91 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#78] от "daskal1":

  шведите не са много добре с немския според личните ми впечатления

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 91. 92 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  До коментар [#75] от "olexander":

  уф, не съм искал нищо да разтопявам!
  извинявай!
  бързо пий нещо студено, даже лед добави, за да кристализира отново!

  ще внимавам занапред....

  ;) ;) ;)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 92. 93 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#17] от "ivanpopov":

  Иване, съвсем си прав! А американските политици - съвсемглупави.

 93. 94 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  До коментар [#82] от "blondofil":

  Нямаше ли нещо по реалистично....?

  Bukalemun
 94. 95 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  До коментар [#82] от "blondofil":Нямаше ли нещо по реалистично....?
  —цитат от коментар 94 на eti mehter


  ами не, Пробваха да ги игнорират 1990 - 2000 - не става. Пробваха да ги хранят и да им построят - туй онуй между 2001 - 2021 пак не става.

 95. 96 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  Дрън-брън, ала-бала.

  От гледна точка на афганистанците, САЩ са разглеждани като окупатори. Когато окупаторите се изнесоха, нещата си дойдоха на мястото само за 1 седмица.

  Хората си искат там талибаните и това е. Ако не ги искаха, щяха да се бият срещу тях, а армията и специалните им части се изпариха за 1 нощ в Кабул.

 96. 97 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Весело

  До коментар [#95] от "blondofil":

  Ок....!
  Тогава заминавай за там....с кръст в ръка.  Bukalemun
 97. 98 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Неутрално

  До коментар [#91] от "Николай Теллалов":

  Зависи, по-възрастната генерация са си много добре с немския, а немци от северна Германия са ми казвали, че шведският им звучи като немски диалект и се учи не толкова трудно (работеха като месари в много добър шведски ресторант в Малмьо).
  А и Карл Билд е от старата им аристокрация, още па-пра-дядо му е бил министър.

 98. 99 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Весело

  До коментар [#90] от "eti mehter":

  Абе ти май нищо от средата на 8-ми век насам не вземаш на сериозно :-)

 99. 100 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1501 Весело

  Хотели сделать лучше, а получилось как всегда.Важи не само за руснаците, мда...
  —цитат от коментар 4 на pag


  Пууу, как можа да го кажеш?!
  Ще развалиш деня на правоверните атлантици и вечни приятели на новия голям брат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK