Клопката на сигурността. Как ще се отворят затворените от COVID-19 общества

Най-трудно ще бъде приемането на отказа от настояване за окончателна победа над вируса.

© European Union 2021

Най-трудно ще бъде приемането на отказа от настояване за окончателна победа над вируса.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


Виктория Кроо от седмици е с нарушен сън. Новозеландката има и нов ритуал, при всяко събуждане през нощта моментално проверява системата за хотелска карантина за свободни места, защото без подобна резервация тя не може да се прибере в страната си.


Виктория прави опити от повече от година, а трудностите около системата дадоха живот на всякакви техники за справяне с нея. Една от тях е ротационни опити за логване с помощта на приятели, които живеят в други часови пояси.
Мнозина наемат фрилансъри или т. нар. клик ферми с надеждата да прескочат опашката и уцелят точния момент. Някои опитват да използват различни кодове. В "Туитър" пък има акаунти, които изпращат моментални съобщения при отворено свободно място.


Австралия има подобна система с идентични проблеми. Хиляди хора не могат да се върнат в страните си по една проста причина - възприемането на т.нар. политика на "нулев COVID-19". Само преди седмици, Нова Зеландия отново влезе в пълен локдаун, заради един-единствен случай.


COVID-19 буквално влетя в живота ни и обществата формираха своите представи и отношение към вируса в рамките на седмици.


За около два месеца той се трансформира от пореден екзотичен вирус в глобална заплаха, която внезапно опредмети дълголетните клишета за рисковия взаимосвързан свят.


Шокът от това събитие оказа и голямо влияние върху калкулацията за риска и обхвата от възможни реакции на случващото се.


Възприятия и нагласи


С безпрецедентна скорост се формира цялостна конфигурация от възприятия и нагласи. Тя стъпи върху няколко елемента.


Първият беше острото усещане за обща неяснота, произтичащо от новостта на самия вирус. Неизвестността изглеждаше заплашителна.


На второ място, погледната отвън и поне в началото, реакцията на китайците се разчиташе като оценка на реалния риск, а не като политическа специфика. Казано иначе, зад екстремната реакция се виждаше екстремен риск.


Нататък, скоростната трансформация на случващото се от регионална в глобална криза допълнително втвърди управленските решения. Отсъствието на цялостна готовност за управление на подобна криза в огромната част от света допълнително радикализира нагласите. В подобен контекст, цената на бездействието или недостатъчното действие беше прекалено висока, а свръхреакцията простима.


Обявяването на война на вируса


Затова и обявяването на война на вируса не беше изненада. Стартира блиц операция по преформатиране на гражданския ред и повсеместна мобилизация на всички публични ресурси до пълна победа, до заличаване на биологичния враг.


Едновременно беше фиксирана целта, институционалната логика и времевата рамка на битката срещу вируса. Доминиращата стартова реторика беше за овладяване на ситуацията, за подготовка на публичните системи, за напасване към заплахата, но военно подобната мобилизация постепенно се превърна в рутина и доминиращ критерий за изхода от кризисната ситуация.


Крайната точка е унищожаването на вируса, а водещата логика на битката остава ограничителната.


На много места възникна нетолерантност към всякакви междинни състояния, към техните неизбежни рискове, към онова житейско поле, в което естествения ред на нещата продължава по някакъв начин. Цялото това развитие има един много съществен ефект - затруднява се неизбежния преход от живот без COVID-19 към живот с управляван риск от COVID-19.


Идеята за "нулев COVID-19"


Всъщност, идеята за "нулев COVID" продължава да е доста популярна в най-различни точки на света. Организации в нейна подкрепа могат да бъдат открити в десетки страни, част от тях са дори обединени в т.н. "Zero Covid Alliance".


Главната им цел е нулева трансмисия, съчетана със социално-икономическа програма за нейното постигане. Макар и в различна степен и периоди, множество държави възприеха именно подобна цел.


Сред примерите са Сингапур, Нова Зеландия, Австралия, Виетнам и, най-вече, Китай. На много места в прилагането на стратегията се включва и армията.


В най-трудна ситуация се намира именно Китай, защото страната е плътно затворена, дори микро клъстъри предизвикват истерична институционална реакция, уволнения и пълни затваряния.


Предизвикателствата


Ранната победа над вируса се представя като политически триумф, а контролът над него е претенция за превъзходство над западните системи.


Но тази стратегия се изправя пред все повече предизвикателства. Зачестяват затварянията, включително на ключови пристанища като на много места в страната има подобни проблеми. Ефективността на ваксините е доста ниска и повторните заразявания непрекъснато се увеличават, а използването на западни ваксини ще се приеме като провал.


На практика страната ще е затворена поне още година, което допълнително ще засили политиката на самодостатъчност.


Съществуват обаче и по-общи причини, поради които идеи като "нулев COVID" са привлекателни.


Мнозина политици търсят реабилитация на държавата, на нейния капацитет, правомощия и обхват. Заедно с това и на собствените си позиции и авторитет в цялостната социална система. Очевидно е изкушението на националната мобилизация, особено във все по-разединени, хаотични и трудно управляеми общества. Това не просто фокусира публичното внимание, но и генерира търпение.


Отговорността на управлението нараства, но пък унифицираният темплейт на "нулевия COVID" улеснява. Битката с него представлява и еднозначна морална кауза, тя позволява етическа монолитност на управленията каквато те все по-рядко получават.


Съвременното политическо ежедневие е все повече непрекъснато и вечно амбивалентно жонглиране на множащите се групи и интереси вътре в обществата. Някои пък просто използват ситуацията, за да популяризират идеите за самодостатъчност и ограничаване на интензитета и връзките с останалите системи и култури.


Отказът от "нулев COVID" е неизбежен


Отказът от "нулев COVID" е неизбежен, но няма да бъде лесен. Все повече специалисти проблематизират самата идея за колективен имунитет, а всеки следващ вариант е по-заразен от предходния.


Ковид-19 новата криза на XXI в.
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

На практика, неравномерното ваксиниране или отказът от такова предоставя на вируса достатъчно време и поле за следващи мутации.


Цената на самодостатъчността непрекъснато нараства, а страничните ефекти стават повече и по-видими. Като цяло, в най-затворените страни ваксинацията върви с по-бавно темпо, поради предоверяване на сегашната система или липса на спешност.


Нещо повече, подходът на "нулевия COVID" трудно може да бъде повторен, защото сегашната му финансова цена доведе до невиждани от десетилетия нива на задлъжнялост. Има и праг на социална търпимост, който в определен момент ще бъде достигнат.


Сравнението с вече отварящи се общества също ще притиска управляващите в страните на тоталните ограничения. Все по-трудно е и представянето на военно-рестриктивния подход за следващи пандемии.


Най-трудно ще бъде обаче приемането на отказа от настояване за окончателна победа над вируса. Може би защото означава завръщане към баналното управленско всекидневие на контролирания риск, с цялата несигурност и отговорност на това начинание.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Зомби-апокалипсис от ковид няма да дойде, но глупостта и страха съсипаха здравето и живота на много хора. Затварянето на цял континент го разбирам, ако беше в началото, но вече е банално.

 2. 2 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2495 Неутрално

  Нова Зеландия не влезе в локдаун заради един единствен случай, а когато хванаха първия от многото, които откриха веднага след това. Защото не са като щраус, който да каже “е, това е само един”, а си знаят, че като има дим, има и огън. И бяха прави, откриха доста повече, проследиха ги и ги изолираха. И колкото и да ги плюете, там хората си живеят отлично и подкрепят мерките, защото виждат как се спазват от всички и че след седмица-две-три се връщат към нормалното. А с нашето лигаво поведение, вече втора година мъка.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 3. 3 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "COVID-19 буквално влетя в живота ни и обществата формираха своите представи и отношение към вируса в рамките на седмици."

  СЗО, медии и правителства се потрудиха доста за оформянето на тези представи и отношение.

  "Затова и обявяването на война на вируса не беше изненада. Стартира блиц операция по преформатиране на гражданския ред и повсеместна мобилизация на всички публични ресурси до пълна победа, до заличаване на биологичния враг."

  Колко много напомня за постоянната война с невидимия враг в 1984. Днес е Океания, утре Евразия. Днес са комунистите, утре е СПИН, вдругиден озоновата дупка и глобалното затопляне, другата седмица ще е пандемията.

  Не виждаш врага, не го чуваш, а само ти говорят за него ежедневно и ежечасно.

 4. 4 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1262 Гневно

  "Новото нормално, а" .... Вашта....

 5. 5 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Доста безсмислен текст.
  Някаква жена в нова Зеландия?
  Това каква информативна или аналитична стойност има точно?

 6. 6 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  И колкото и да ги плюете, там хората си живеят отлично и подкрепят мерките, защото виждат как се спазват от всички и че след седмица-две-три се връщат към нормалното.
  —цитат от коментар 2 на fpyyh


  Максимум 3-4 месеца.. или 6-7 .. и им идва Нормалния Живот..

  А при нас - няма да дойде , щото не бяхме стриктни с Мерките..

  Помниш ли в София? Как се отнасяха към ковидозаразителите?
  -----------------------------
  Coronavirus deaths and those of George Floyd
  George Floyd was infected with COVID-19, autopsy reveals
  Autopsy report: George Floyd had COVID-19
  -------------------------------
  Заразен с Ковид-19 - не спазва самоограничения , джитка насам-натам , няма никаква маска и не му пука , ходи вечерта да си купува пиячка с некви 20 долара там , отива близо до други хора .


  И ако си служител на реда , или си в магазин , или си таксиджия , или просто си жител на Минеаполис - как ще се опазиш от такива , като Джордж Флойд ?

  А се намериха хора в София - да приемат подобно поведение , да издигат Джордж Флойд за знаме!

 7. 7 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  ..хората си живеят отлично и подкрепят мерките, защото виждат как се спазват от всички и че след седмица-две-три се връщат към нормалното. А с нашето лигаво поведение, вече втора година мъка.
  —цитат от коментар 2 на fpyyh


  Ако мензис, нормален живот и акъл - не дойдат навереме - не ги чакай въобще !

 8. 8 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  Добре зададени въпроси с добре коментирани възможни отговори.
  Аз обаче си мисля, че отговора вече е пред очите ни: Великобритания. И отговора го виждаме с очите си всеки уикенд на ТВ-тата си (тези, които обичаме Премиер лийг): пълни стадиони. Стадиони, които никога вече няма да затворят.

  Как стана така: ами една от най-старите демокрации реагира със закъснение в началото, но с течение на времето реакцията ѝ става най-адекватната от всички. Усещането ми е, че Б. Джонсън (май само обича да изглежда като шут, ичаче май е твърде подготвен за мисията си на британски премиер) си плати цената на първоначалното незатваряне, после плати цената на биг-фарма (Пфайзер отстреля А-З на територията на ЕС, но май не толкова във ВБр), но понеже е прагматик, заобиколен от прагматични управляващи, отказва и в бъдеще все така ще отказва да плаща цена на масовата истерия. Мерките и ваксините вършат някаква работа, но колкото - толкова. Усещането ми е, че консервативното британско правителство повече НЯМА да тероризира собствения си народ с глупави тотални локдауни, а за ваксинациите - натискаха яко май само за първата кампания. Но ако оттук-нататък биг-фарма си позволи мачкане с трета, четвърта и не-знам-си-коя последваща бустрена доза, едва ли властите на ВБр ще са толкова настоятелни.
  Въобще, британците май те ще са едни от първите, които ще излязат от този глупав крамп, забъркан преди всичко от медии, финансови интереси и манипулирана от тях уплашена тълпа...

 9. 9 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Въобще не си го слагам за госпожата Кроо. Като иска да ходи там ще се съобразява а като не иска може да дойде у нас, никкъв дерт тука

 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  Нулев ковид е Утопия. Коронавируси е имало, има и ще има. Просто това е удобен мотив за сринатите икономики.. Още през 2019 година, специалисти предричаха финансова и икономическа криза. Цикличните кризи предречени от оня руснак са истина. Но не е удобно да се споменават. И ето ти повод за оправдание.

 11. 11 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#8] от "inn":

  Как лекичко пропуснахте основаната причина за успеха на Великобритания а именно МАСОВА ВАКСИНАЦИЯ. Щото като имаш 70% ваксинация на цялото общество и 99% на рисковите групи е много различно - вече вируса не е проблем на общественото здраве а само личен проблем на неваксинираните. И да, живеят си нормално, ходят на заведения, на мачове дори. Ама нали знаете че това е само за ваксинираните, другите се тестват до побъркване ако искат да припарят до масови събития. А доста групи като лекари и социални работници са задължени да се ваксинират.

 12. 12 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1262 Любопитно

  Нулев ковид е Утопия. Коронавируси е имало, има и ще има. Просто това е удобен мотив за сринатите икономики.. Още през 2019 година, специалисти предричаха финансова и икономическа криза. Цикличните кризи предречени от оня руснак са истина. Но не е удобно да се споменават. И ето ти повод за оправдание.
  —цитат от коментар 10 на Vlado Nikolov


  +++++
  Да, така е, иначе има опасност от социален взрив - революции, войни и т.н. Сега има обяснение за населението, а в същото време зад димната завеса върви преразпределението. Ако Ковид го нямаше, щяха да го създадат...

 13. 13 Профил на music___Joker
  music___Joker
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Експериментът продължава!

 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4268 Любопитно

  До коментар [#10] от "Vlado Nikolov":

  Нулевия COVID-19 е наистина утопия. Този нов коронавирус няма как да изчезне, това което трябва всички правителства и общества по света да разберат е, че трябва да свикнем да живеем заедно без страх и паника, както беше досега.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  До коментар [#11] от "m17":

  Не съм го пропуснал този факт, но и не съм се разпростирал върху него:

  Мерките и ваксините вършат някаква работа, но колкото - толкова.
  —цитат от коментар 8 на inn


  А иначе, аз пък намирам за трогателна вярата ти, че отшумяването на вируса, което е абсолютно неизбежно ще се дължи (едва ли не) единствено на ваксините. Това ще е резултат на един бая сложничък микс от фактори, сред които ваксините ще са само един от тях. Колко му е относителната тежет - не може ти отговори никой, пък бил той гениален и като Айнщайн. Но не е и важно - как ли го е правила еволюцията хиляди пъти досега?
  Иначе държа на следното: знаейки, че ваксините имат сериозни пробиви в ефекта си (мутации), ако биг-фарма си позволи да бъде крайна в настояванията си за следващи и следващи дози, българите (неорганизирано) ще са първите, които ще покажат среден пръст на това попълзновение. Което ще е много пропорционално като ответна реакция.

 16. 16 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 515 Весело

  “Клопката на сигурността. Как ще се отворят затворените от COVID-19 общества“

  Ами много просто, тези дето са били общества ще се отворят така, както са се затворили. А тези дето не са били? Още по-просто, някой бие ли ги да се отварят?

  73! Go Go
 17. 17 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4131 Гневно

  Много приказки за нищо!
  Шопов можеше да напише просто:
  "Бизнес и печалба на всяка цена! Кой умрял - умрял!"

 18. 18 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 1077 Любопитно

  До коментар [#11] от "m17":

  А това прочете ли го ?!?

  "Ефективността на ваксините е доста ниска и повторните заразявания непрекъснато се увеличават, а използването на западни ваксини ще се приеме като провал."

 19. 19 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Еми как. В Австралия пердашат жандармерията и тираджиите организират блокада на страната. В Германия многохилядни протести и железничарите организират стачка. В Гърция снощи замеряха полицията с бомби, 8000 медици публично излязоха на протест против задължителната ваксинация.
  Франция кипи - уикенда беше с най-многолюдни протести от последните седмици. Според нпо-та над 250 000 хиляди са участвали в цялата страна. Макрон се покри по чукарите.
  Само в България си правим оглушки и така е най-добре. Правителството се прави, че предприема мерки, а хората че ги спазват. А като дойдат чужденците вайкат, че тука е като преди…

  П.П. Ваксинирани в въпросната Нова Зеландия - 23% ;)

 20. 20 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1183 Неутрално
 21. 21 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 993 Любопитно

  До коментар [#11] от "m17":А това прочете ли го ?!?"Ефективността на ваксините е доста ниска и повторните заразявания непрекъснато се увеличават, а използването на западни ваксини ще се приеме като провал."
  —цитат от коментар 18 на drill


  Е, и?
  Май ти не си 'прочел', че става въпрос за Китай и ефективността на китайската ваксина сравнена със 'западните'.

 22. 22 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#18] от "drill":

  Веднъж че става дума за китайска ваксина, която не случайно не е одобрена в ЕС. И втори път, ефективността на ваксината е измерена като тотална защита от заразяване. Докато това въобще не е толкова важно и нужно, достатъчно е ваксината да защитава от тежко боледуване и смърт и при такова измерване и китайските и всички други ваксини дават много висока защита - 99% и нагоре.

 23. 23 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#15] от "inn":

  Разбира се че българите ще покажат среден пръст, то и затова са най-бедните в ЕС, затова са и най-измиращите от Ковид. Но пък няма лошо, българския ген има нужда от пречистване - ще измрат голям брой кретени и това ше даде ценен урок на техните близки и познати. Пък и че разтоварят държава от простотията си. А ние ваксинираните българи ще си живеем живота и ще се подсмихваме на глупаците в болниците.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  До коментар [#23] от "m17":

  А ние ваксинираните българи ще си живеем живота и ще се подсмихваме на глупаците в болниците.
  —цитат от коментар 23 на m17


  Ако ще си мерим "тарикатлъка/късмета", не бързай да се радваш. Щото има няколкостотин хиляди българи (такива като мен), дето изкарахме болестта на века без да я забележим особено. Живей си живота с твоите две дозички (добре е, че си се ваксинирал, вместо да го хванеш; при мен вирусчето изпревари), само да не дойде момент, в който биг-фарма + власти решат да те бутат към "бустерите" (трети, пети, десети). Нищо де, какво толкоз - ще си здрав като космонавт.

  Иначе - да, българите сме бедни, измиращи от "Ковид" (пишеш го с главна буква от уважение, вероятно), макар и не всички в еднаква степен. Но пък вярата ти, че едничкото боцкане с ваксините прави разликата, те прави не лош представител на новата религия...

 26. 26 Профил на okind
  okind
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "m17":
  Последните няколко години все сме на първо място по смъртност на 1000.
  https://data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.CDRT.IN?end=2017&most_recent_value_desc=true

 27. 27 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#25] от "inn":

  Това е много профанско мислене "ние изкарахме болестта без да я усетим", на нивото на детската градина "аз не виждам значи не съществува". Е да де ама 18 хиляди официално, 30 хиляди реално и от тях двама които лично познавам нямаха този късмет.

 28. 28 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#26] от "okind":

  Т.е казвате - няма нужда да се мъчим, така и така ще си измрем. Ами недейте, не се мъчете, не се ваксинирайте но мерки НЯМА да има. Ако оживеете- хубаво, ако не пак хубаво.

 29. 29 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  До коментар [#27] от "m17":

  До коментар [#25] от "inn":Това е много профанско мислене "ние изкарахме болестта без да я усетим"
  —цитат от коментар 27 на m17


  Това не е "мислене", това е съобщаване на факт.
  От този факт какви изводи да се правят, ти е казано в контекст.
  Какво си в състояние да разбереш - не е необходимо да има надежда.

 30. 30 Профил на okind
  okind
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "m17":
  Хм, 30 хиляди починали казваш.
  Сега ако дадеш и реална бройка на вирусоносителите и ще сметнем процента смъртност.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1991 Весело

  До коментар [#25] от "inn":

  Във фирмата имаме един болен неваксиниран и двама ваксинирани... Та какво казват ковидистите за тази статистика?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 33. 33 Профил на poly_na
  poly_na
  Рейтинг: 115 Неутрално

  В щата Виктория отново удължиха локдауна. До достигане на 70% ваксинирани с една доза, сега били около 57. Трябвало да достигнат тази цифра на 23 септември, ама дали ще се случи, никой не може да каже. Обаче отвориха детските площадки, където можеш да заведеш отрочето самостоятелно и след регистрация. Какво да очаква човек от страна, населена с потомци на затворници и техните пазачи.

 34. 34 Профил на Дядо Йоцо
  Дядо Йоцо
  Рейтинг: 535 Неутрално

  ИДИОТИ, както и всеки подобен ХИПНОТИЗАТОР като автора на този АНАЛ-ЛИЗ....

  Един прочут ФИЛОСОФ го бе казал НАЙ-ТОЧНО= "АЗ СЕ СТРАХУВАМ ОТ СТРАХА, КОЙТО ПОРАЖДА СТРАХ"...

  Живейте си в страх, малки човечета = на мен не ми пука за ваште СТРАХОВЕ!!!

  "The conscious and intelligent manipulation of the organized habits and opinions of the masses is an important element in democratic society" E.Bernays/USA-1928
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK