СССР обявява война на България, за да я окупира и съветизира

СССР обявява война на България, за да я окупира и съветизира

© Николай ДойчиновТекстът е препубликуван от сайта "Държавна сигурност". Нотата, с която е обявена войната, вижте тук.


На днешната дата - 5 септември - през 1944 г. Съветският съюз обявява война на Царство България. Актът има за цел съветската армия, представяна уж като "освободителка", да окупира България, която да подложи на съветизация и да я превърне в свой сателит за близо половин век.


Сайтът desebg.com припомня фактите от бруталната политика на Сталин срещу България преди 77 години.
Когато на 5 септември 1944 г. Москва обявява войната България, която като част от Тристранния пакт е единствената страна, която не само не е изпратила нито един войник на източния фронт, но и не е прекъснала дипломатическите отношения със СССР.


Кремъл не се съобразява и с обявения на 26 август 1944 г. от българското правителство начело с Иван Багрянов неутралитет във войната между Германия и СССР.


Подготовката за окупацията на България


Подготовката за окупацията на България от СССР започва предходния месец. Под натиск на Кремъл Отечественият фронт в България се отказва от съставяне на нов кабинет, инициатива, която е подета от ОФ заедно с дясната опозиция на 12 август 1944 г.


На 22 август 1944 г. заместникът на върховния главнокомандващ маршал Георгий Жуков е извикан във Върховното главно командване, където получава задачата да разработи план за настъпление в България на 3-ти Украински фронт.


Целта на стратегията на СССР е да осъществи бързо нахлуване в България, с което да изпревари и да се парират евентуални действия на Великобритания по откриване на фронт на Балканите опит да окупира България.


Обявяване на война на правителство, възстановило конституционния ред


Сталин (меки корици)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Обявяването на война на България от Съветския съюз става три дни, след като на 2 септември 1944 г. опозиционните Народната и Демократическата партия и БЗНС съставят ново правителство с министър-председател земеделецът Константин Муравиев, което започва да възстановява конституционния ред в страната.


Възстановени са политическите партии, Народното събрание е разпуснато, обявена е политическа амнистия, жандармерията е премахната.


България обявява война на Германия


Същия ден - 5 септември - правителството на Муравиев обсъжда решение за обявяване война на Германия. Обнародването му обаче е отложено за 72 часа по настояване на военния министър ген. Иван Маринов с мотива, че някои български части трябва да се изтеглят от Македония.


В действителност ген. Маринов, който ще участва в Деветосептемврийския преврат, когато е назначен за главнокомандващ на българската армия, предварително е съгласувал своите действия с Отечествения фронт за отлагане обявяването на войната на Германия, за да се даде основания на СССР да обвини правителството в неискреност и да обяви война на България.


Така в един момент България се оказва с положение във война с Германия и едновременно със СССР, САЩ и Великобритания.


Хитлер и Сталин - тираните и Втората световна война
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Москва отказва примирие, само и само да окупира България


След обявяване на война от СССР на България София поисква примирие, но Кремъл отказва такова.


На 8 септември 1944 г. армиите на 3-ти Украински фронт нахлуват на територията на Царство България без да срещат никаква съпротива и започват окупацията му. В нощта срещу 9 септември е извършен държавен преврат, съставено е правителство на ОФ начело с Кимон Георгиев, с което на власт идва Българската работническа партия (комунисти).


Започва масов терор с хиляди жертви убити без съд и присъда, ликвидиране на политическия елит чрез набързо организиран и проведен "народен съд". С помощта на Кремъл политическата опозиция е смазана, а от 1947 г., докогато в България се намират съветски войски, Българската комунистическа партия поставя началото на тоталитарно управление, продължило до 1989 г.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (301)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4223 Неутрално

  Статията започва добре, но накрая е един миш-маш, от който съвременните млади хора няма да разберат нищо. Това са важни години, особено как БКП установява системата на тоталитарен контрол. От тези механизми можем да проследим евентуални паралели със съвременните процеси.
  Може би в написаното от мен има и лично отношение, след като единият ми дядо е убит 1945.

 3. 3 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  Съдбата на България е отдавна решена, кой какво обявил или необявил през август и септември 1944-а, няма никакво значение. Това са дребни и маловажни формалности.

 4. 4 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Горбачов и Елцин сринаха Русия.

  В момента Путин държи здраво, е да не е перфектно има бедност, то и в САЩ има огромна бедност. Но Горбачов и Елцин наистина срутиха тази държава могъща.

  Тодор Живков влезе в конфликт с ръководството, той виждаше напред. Някои казват че именно Живков предрече гибелта на СССР.

 5. 5 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 864 Неутрално

  СССР и Сталин са причината да бъде избит елитът на българската нация, а след 09.09.1944 г. започва времето на застой в развитието на България.

 6. 6 Профил на plamen95
  plamen95
  Рейтинг: 57 Весело

  9 септември - най-великият ден в модерната българска история.

 7. 7 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Окупацията има за цел да се плячкоса страната. Официално са "иззети" материални и финансови активи за над 5 млрд долара (по днешни цени), а неофициално - неизвестно число, което по груби сметки е за поне още толкова. Показателен е примера с изнасянето на 2 тона розово масло, което е във валутните резерви на БНБ, оценено от руснаците по 500 долара/кг и продадено на Финландия по 2000 долара.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3986 Неутрално

  133 милиарда ни е струвала съветската окупация на България ! За който още не го е разбрал, макар че се съмнявам да има много такива неосведомени българи....:

  http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=25537

  Суверенитет : загубен на 100 % !!!........

 9. 9
  skw42563365
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 10. 10 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  Преди 77 години комунистите ограбиха българите и България. Ограбиха дори пенсионните фондове. Екзекутираха видни българи, политици, учители, лекари, хора на изкуството, заради техните възгледи.

  Въпреки ограбеното, комунистите фалираха още през 1960-та година. След това още веднъж 1978-ма година и накрая окончателният фалит 1989, когато България спря да изплаща погасителните вноски по кредитите си.

  Междувременно Тодор Живков извърши най-голямото предателство в историята на България - на два пъти се е опитал да предаде суверенитета ни на Русия, в замяна на опростяване на дълговете. За наша радост, Хрушчов му е отказал.

  Комунизма е най-срамният период в историята на България, а комунистите, сегашната БСП, са предатели в кръвта си към всичко свято и българско.

 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3986 Неутрално

  " Започва масов терор с хиляди жертви убити без съд и присъда, ликвидиране на политическия елит чрез набързо организиран и проведен "народен съд". С помощта на Кремъл политическата опозиция е смазана, а от 1947 г., докогато в България се намират съветски войски, Българската комунистическа партия поставя началото на тоталитарно управление, продължило до 1989 г."

  За да си затвори човек очите пред чудовищните факти на тотален червен терор у нас, просто трябва да се е отрекъл от родината си, рода си, съвестта си ! Но и до днес има безродници у нас, които помагат в плащането на данък Кремъл чрез престъпния модел на сараите, процъфтявал 12 години по времето на ГЕРБ........

 12. 12 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  "" Как „фашизмът“ победи на 9 септември 1944 година

  На 26 август 1944 г ЦК на БРП издава Окръжно №4 с което призовава за „въоръжено въстание и всенародна борба“. Силите на БКП обаче са прекалено мижави, за да се организира „въстание“. По признанията на командира на всички партизански части, наричани помпозно Народно-освободителна въстаническа армия-НОВА, Добри Терпешев комунистите не разполагат с достатъчно сили, за да извършат преврат в София. В столицата те разполагат с около 600 партийни членове, 72 членове на бойни групи и с 20 партизани от Шопския отряд. Затова партията, по нареждане на Москва, прибягва до услугите на авторите на два преврата „звенарите“ Кимон Георгиев, Дамян Велчев и Димо Казасов.
  Координацията на преврата се извършва от военния министър Иван Маринов. Последните детайли в преговорите за свалянето на правителството на Муравиев са уточнени в дома на Кимон Георгиев между представителите на Военния съюз и Отечествения фронт на 7 септември. По-късно преврата е наречен „народно антифашистко въстание“ и до 10 ноември 1989 година продължаваха да излизат нови и нови „активни борци срещу фашизма и капитализма“.
  Комунистическата историография обаче не казва как „фашисти“ като Кимон Георгиев и Дамян Велчев извършват народната антифашистка революция. Не е удобно някак. На 9 юни 1923 г. с преврат е свалено правителството на БЗНС, начело с премиера Александър Стамболийски. Авторите са членове на Военния съюз, начело с Кимон Георгиев. Операцията по свалянето на Стамболийски се нарича „Сабя“. Георгиев става съосновател на Демократическия сговор, който управлява след преврата и за награда е министър на пощите, телеграфите в кабинета на Андрей Ляпчев.
  След 9 юни БКП първоначално се дистанцира, но по-късно през септември, пак по нареждане от Москва, взема курс към въоръжено въстание срещу „военно-фашисткия“ преврат. Терминът „военно-фашистски“ може да се срещне всяка година на 9 юни във вестник „Дума“, орган на БСП.
  Друг от участниците в операция „Сабя“ Димо Казасов, социалдемократ и журналист, става министър на пощите в правителството на „фашистите“, начело с Александър Цанков.
  Казасов, като член на „Звено“ и Кимон Георгиев участват и в преврата на 19 май 1934 г. Георгиев е премиер, а Казасов е изпратен за пълномощен министър, посланик, в Белград. БКП заклеймява преврата като фашистки, а цялото управление от 1934 до 1944 по-късно комунистическите историография нарича „монархо-фашизъм“.
  На 9 септември 1944 професионалните превратаджии Казасов и Георгиев отново са на линия. Кимон Георгиев става министър-председател на правителството на Отечествения фронт, а в него Казасов е министър на пропагандата до 1946 г. После в правителството на Георги Димитров е министър на изкуствата и информацията. След това за награда е назначен за главен цензор на Републиката.
  Да припомним, че Димо Казасов участва в правителството на Александър Цанков, което с помощта на армията разгромява т.нар. Септемврийско въстание през 1923 г. Според червената историография Александър Цанков е най-върлият „фашист“ в България. Именно Казасов напуска „Звено“ и се присъединява към Народното социално движение на Цанков. Ултрафашист, който е министър в правителството на народното антифашистко въстание.
  Третия професионален превратаджия е ген. Дамян Велчев, избран за военен министър в кабинета на Отечествения фронт. Той е сред организаторите на „фашисткия преврат“ на 9 юни 1923 г. Затова е награден с връщане в армията без прекъсване на стажа. Получава и пост-началник на Военното училище. Велчев е сред офицерите, ръководили избиването на комунисти и леви земеделци при последвалата гражданска война в България в периода 1923-1925 г.
  Ръководи и преврата на 19 май 1934 г, не заема министерски постове, но ръководи „в сянка“ като секретар на Военния съюз.
  След успеха на третия преврат на 9 септември 1944 г Велчев отново е върнат в армията и става военен министър в правителството на Отечествения фронт. Генерал Велчев ръководи българската делегация на Парада на победата в Москва на 24 юни 1945 година.
  Как трима „фашисти“ ръководят „народното антифашистко“ въстание на 9 септември 1944 г и после управляват страната, могат да обяснят само червените историци.
  9 септември 1944 г продължава да разделя страната заради хилядите избити и репресирани българи, извършено по нареждане от Москва от БКП и нейните слуги като Велчев, Казасов и Георгиев. За унищожението на елита на нацията, офицери, свещеници, писатели, професори и т.н. и последвалата съветска окупация и разграбване на страната.""

 13. 13 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  В тубата има много клипове на Живков. Просто гледайте. Ще видите че Живков беше визионер. И че СССР се разпадна заради Горбачов

 14. 14 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  Живков е ималк открит конфликт с руското ръководство и ги е предупреждавал че трябва иновация. Тогава е било много опасно да се опълчиш на съветските лидери.Живков беше визионер, още 100 години прочит на историята трябва за да се разбере.След това дойде Костов и разпродаде всичко на безценица и народа нямаше представа какво става. Аз така знам
  —цитат от коментар 9 на skw42563365


  А на каква цена да се продадат разни губещи и неконкурентни предприятия ?? .... тези заводи и предприятия бяха създадени да съществуват в една изкуствена среда, но когато тя рухна, те се оказаха напълно неспособни да съществуват в една конкурентна среда.

 15. 15 Профил на Viva la tsar Asen i tsar Kiro
  Viva la tsar Asen i tsar Kiro
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  10.11.1989 трябва да бъде нац. празник - освобождението от съветско робство.

 16. 16 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#9] от "skw42563365":

  Живков беше визионер, още 100 години прочит на историята трябва за да се разбере.

  След това дойде Костов и разпродаде всичко на безценица
  _______________________________________
  Не лъжи, Костов не е откраднал нито лев дори. То от Живково време не е останало нищо за крадене. Забравили за милиардите на Живков в швейцарски банки? Е гледай Евгения Живкова и малък Тошко какъв живот живеят с тия милиарди

 17. 17 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4020 Неутрално

  "Започва масов терор с хиляди жертви убити без съд и присъда, ликвидиране на политическия елит чрез набързо организиран и проведен "народен съд"!  Ликвидиран е не само политическия елит, а също интелектуалният, икономическият, медицинският и т.н., вкл. доктори, които са помагали на ремсисти, партизани, доброволно, от хуманност, са били тъпкани от прокъсани обуща на голтаци и гамени (челядта на които сега е по разни партийни и фирмени елити, подкрепяни и от тази медия), избождани са им очите, чупени са им зъбите, и накрая, са разстрелвани (най-накрая са се отървали)...
  Дано имат възмездие свише, че тук, в реалният свят, не получиха такова...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 18. 18 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  В тубата има много клипове на Живков. Просто гледайте. Ще видите че Живков беше визионер. И че СССР се разпадна заради Горбачов
  —цитат от коментар 13 на skw42563365


  Живков е най-големият предател в историята на България !!!
  Той единствен, се е опитвал да продаде суверенитета на България и то на два пъти. За наша радост, Хрусчов му е отказал.

 19. 19 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#14] от "Alex Ivanov":

  А не можеше ли да не се приватизират и да се държат на загуба доде ни приемат в ЕС и ни помогнат ? Защо трябваше да се режат на скрап ? А селското стопанство, защо се унищожи ?

  ОИизобщо СССр падна заради Горбачов. СССр не беше банкрутирала, Горбачов го направи. И да е било трудно щеше да се справиме.

 20. 20 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1001 Разстроено

  Съдбата на България е отдавна решена, кой какво обявил или необявил през август и септември 1944-а, няма никакво значение. Това са дребни и маловажни формалности.
  —цитат от коментар 3 на Alex Ivanov


  За съжаление си прав..."Тримата големи" са си разпределили Европа и Балканите бая време преди август 44. А това кой к'о предложил/отложил/направил през август/септември е просто едно жонглиране с формални ходове. Ама без кръчмаря (тримата големи) сметката не излиза!

  Без значение че "съюзникът" България не праща дори и един войник на Източния фронт! Един келеш тук се фукаше как чичо му, българин, станал от курсант на майор в СС за година в началото на ВСВ, болнав чикиджия! И без значение че "съюзническа България" не е пратила и пол'вин евреин от "свойте територии" до концлагерите.

  П.С. Чудя се кои са тези 4 малоумника цъкнали ти минус? Тъпанари които не са и чували за конференциите на тримата в Ялта и Техеран, и я карат още по учебниците от преди 1989...
  До коментар [#3] от "Alex Ivanov":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 21. 21 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#14] от "Alex Ivanov":А не можеше ли да не се приватизират и да се държат на загуба доде ни приемат в ЕС и ни помогнат ? Защо трябваше да се режат на скрап ? А селското стопанство, защо се унищожи ?ОИизобщо СССр падна заради Горбачов. СССр не беше банкрутирала, Горбачов го направи. И да е било трудно щеше да се справиме.
  —цитат от коментар 19 на skw42563365


  СССР банкрутира! Всички страни имаха дългове и когато Чернобил гръмна, системата не издържа. Но и без Чернобил щеше да се случи няколко години по-късно. България по това време вече беше окончателно фалирала! Има много документи за това.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3986 Неутрално

  До коментар [#12] от "constatator":

  Същият материал ми попадна днеска ! Много поучителна статия за това как се подготвя идването на власт у нас на комунизма и комунистите именно чрез тези, които те самите по - късно ще обявят за фашисти ! Фашизъм у нас, обаче, никога не е имало !

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#21] от "Гражданин":

  Да наистина нямаше стоки в магазините. Бях малък, но помня празните рафтове. Но искам да ти кажа че това не е точно заради вина на Тодор Живков, а заради бруталната икономическа блокада на запада. Те ни оставиха. Добре че е Путин сека и стабилизира Русия, те искаха да я разкъсат на парчета.

 26. 26 Профил на 5g
  5g
  Рейтинг: 0 Весело

  Добре че бяха братушките, та да ни светнат крушките😃😄😁😂💯💯

 27. 27 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4020 Неутрално

  До коментар [#2] от "daskal1":

  Съвременните млади хора точно тази статия или други на тази тема, никога няма да я четат, просто, "но ме импорта". Малката ми дъщеря е до мен, пита, тате, за какво пишеш, леко разяснявам, и отг., "Да, добре", и до тук. Иначе, знае много добре, от доста години, за какво става дума, кой е причинил най-големи и многогодишни вреди на България, и т. н. Но, просто не ги интересува, това е вече мнооогооо далечно минало, други неща са им на дневен ред...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 28. 28 Профил на 5g
  5g
  Рейтинг: 0 Весело

  Българосъветската дружба е нерушима и е небходима на българите като въздуха и водата за всяко живо същество 🐻🐕🐖🐔😂😂

 29. 29 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Империята на злото, която беше победена, но злите и отмъстителни джуджета, все още поддържат диктатурата.

 30. 30 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#20] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
  Тъпанари които не са и чували за конференциите на тримата в Ялта и Техеран, и я карат още по учебниците от преди 1989..."" "" "".

  Следвоенното преразпределение на Европа е договорено между ръководителите на СССР, САЩ и Британската империя на Ялтенската конференция. Ялтенската конференция се провежда през месец февруари 1945г. а България е окупирана на 09.09.1944г. от СССР.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2282 Неутрално  Да си винаги със силния на деня в Сърбия се нарича "Българска политика".

 34. 34 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Христо Христов като говори за "окупация" дали му е минало през главата, че тази окупация е съгласувана доста по рано на конференциите в Ялта и Техеран на едни чичковци ..... плющи младежа едни мисли велики но не казва има ли страна съюзник на Германия която да се е разминала с това което той разбира под думата "окупация"........общо взето статията е бля-бля......

 35. 35 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Яд ме е за СССР, защото знам че можехме да устискаме. Но Горбачов предаде всички народи под американски натиск от ЦРУ (вербуван подкупен). СССР обхващаше огромни територии, богатства и население. Горбачов е най-големият предател. Аз така знам.

 36. 36 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Коментар 16 е ироничен, там където се твърди, че Костов не е гепил нито лев, а Живков има милиарди в швейцарски банки които още немогат да бъдат намерени. Това за тия къде са сложили +.

 37. 37 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#23] от "samoedin":

  "" Кимон Георгиев е герой от войните, един от дейците на Военния съюз и на кръга "Звено". Един от основните организатори на три от превратите на 9 юни 1923, 19 май 1934 и 9 септември 1944. Бил е два пъти министър председател на България. Стоял е редом и до цар Борис Трети и до Георги Димитров.

  Гиньо Ганев е наричан още "човекът парламент". Един от авторите на идеята за Кръглата маса след промените на 10 ноември 1989 година. Много добър юрист, с изключително чувство за хумор, човек който винаги се бори за национално съгласие и консенсус.

  Гиньо Ганев е зет на Кимон Георгиев, женен за негова дъщеря Мария."" "" "

 38. 38 Профил на witch_doctor
  witch_doctor
  Рейтинг: 614 Весело

  Историята трябва да се помни, човечеца си заслужи гранта
  —цитат от коментар 1 на Niko Kostantinov


  Да помним разпада на СССР и ще продължаваме да го помним!

  Една хубава дата в световната история!

 39. 39 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4020 Неутрално

  Даниела Горчева
  7 ч ·
  Съветските войски и тяхната роля в терора
  Даниела Горчева
  "77 години от обявяването на война на демократична България от страна на тоталитарната престъпна държава СССР , начело, на която стои масовият убиец и военнопрестъпник Сталин
  Обезпокоен от пристигащите и от провинцията вести за кървава саморазправа, Бретхолц, заедно с други чуждестранни журналисти, предприема пътуване из България и се убеждава с очите си, че "произволът и тиранията, които българските комунисти упражняваха заедно със съветските окупационни войски, е обхванал цялата страна".
  "В това развитие - свидетелства немският журналист - съветско-руските войски, които се честват от новите властници като "освободители на българския народ от фашистко иго" играят крайно активна роля.
  Във всеки град и във всяко село се настанява руски гарнизон, който конфискува къщи и хранителни стоки, притеснява населението и - което е най-лошото - открито подкрепя режима на терор на комунистическата "народна милиция".
  Където населението се опълчва срещу произволни арести и отвличания, където селяните се вдигат срещу тиранията, където се образуват центрове на съпротива, съветските войски вземат радикални мерки.
  И онова, което местните комунистически властници не смееха директно да предприемат на своя глава, правеха го скришом чрез руската окупационна власт, която се изплъзваше от всяка отговорност."
  Българите - на фронта да се бият, съветските окупатори - в България да избиват
  Десетилетия наред българската историография историография мълчи, че окупационната армия на Сталин - тази същата, на която в цялата страна са вдигнати гигантски паметници "от признателния български народ", всъщност остава в България, за да подпомага терора на малочислените в тогавашна България комунисти и избиването на съпротивляващите се българи, а вместо съветските войски на бойната линия са изпратени 450 хиляди български войници и офицери да гинат в т.нар. "Отечествена война".
  Тези български войници, на които - въпреки огромния натиск на Хитлер, държавният глава цар Борис спести участие на фронта, за да не умират по бойните полета на една мръсна завоевателна война.
  А през 1946 г. съветският агент генерал Маринов (този същият, на чието предателство "дължим" осъществяването на сатанинския план на Сталин за окупация на България) ще се бие в гърдите пред българския дипломат Евгений Силянов в Париж, че под негово лично командване са ранени и убити 30 хиляди българи във войната срещу Германия (Недева 2007).
  И за капак главният обвинител на т.нар. "Народен съд" Георги Петров ще се хвали в доклада си до ЦК на БРП(к), че не са осъдили на смърт само тези български офицери, които... "са се укрили на фронта"! (Доклад 2005).
  Което, разбира се, няма да пропуснат да сторят веднага след връщането им оттам."

  Отделно има и такива съветски окупатори и "воини":
  https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2019/08/30/3957222_sigurno_edinstveniia_pametnik_v_sveta_v_pamet_na/

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 40. 40 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  "" "" Военната операция по окупирането на Царство България приключва на 15 септември 1944 г., когато съветски части достигат столицата София без да срещнат съпротива от българската армия. Месец по-късно 450 хилядна българска армия е хвърлена от комунистическото марионетно правителство във военни действия с отстъпващите от Балканите немски части. Тази война, в която по заповед от съветските окупатори е включена цялата българска армия води до огромни загуби.
  България дава за 7 месеца война с Германия общо над 40 000 жертви (убити, изчезнали и ранени войници и офицери). Убитите са 8337, ранените са 22 958 и изчезналите са 9155 души. За тези свидни жертви в България няма нито един значим паметник, за разлика от чудовищните по размер паметници във всеки по-голям български град в прослава на невоювалата на българска територия окупаторска Съветска армия."" ""

 41. 41 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1001 Разстроено

  До коментар [#20] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Тъпанари които не са и чували за конференциите на тримата в Ялта и Техеран, и я карат още по учебниците от преди 1989..."" "" "". Следвоенното преразпределение на Европа е договорено между ръководителите на СССР, САЩ и Британската империя на Ялтенската конференция. Ялтенската конференция се провежда през месец февруари 1945г. а България е окупирана на 09.09.1944г. от СССР.
  —цитат от коментар 30 на constatator


  На Техеранската конференция е имало и обсъждане на следвоенното развитие на Европа, и тогава всеки е натискал да получи повече, аргументирайки се с неговите причини. За ссср главните аргументи са били "историческата връзка с България (явен аргумент) и ОГРОМНИЯ МЕРАК да имат достъп до Беломорието чрез "голяма" България.

  На което се е опъвала Великобритания, считаща Гърция за "нейна" държава.

  Влизането на сАвеЦката армия в България просто реално е вкарала България в сАвецката зона на влияние. Което не е станало с Югославия (въпреки че Тито си е бил комунист), нито с Гърция. Другите завалии (от линията Румъния -Унгария-Чехословакия и на север) автоматично падат в сАвеЦката зона на влияние. Трагично но логично-там е минала червената армия. Интересен е казусът Австрия...
  До коментар [#30] от "constatator":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 42. 42 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  "" "" Стопанските загуби на страната през 1945 г. възлизат на около 3/4 от националния доход на България през 1945 г.
  Въпреки многобройните жертви във войната и причинената стопанска разруха България не получава статут на съвоюваща страна, а на победена, когато на 28 октомври 1944 г. тя сключва примирие с антихитлеристката коалиция и след това – при подписване на мирния договор на 10 февруари 1947 г. в Париж.
  От това положение на България най-голяма полза извлича СССР, който я е окупирал.  Българската армия е пратена да се бие на германския фронт, но в страната ни остават 600 000 войници и офицери от 3-ти Украински фронт до края на 1947 г. Те имат за цел да подсигурят и гарантират утвърждаването на тоталитарния режим на БКП, ликвидирайки българския държавен и стопански елит и смачквайки политическата опозиция с кървави чистки, монтирани съдебни процеси, въдворяване в концлагери и изселвания на хиляди семейства. Издръжката на тази огромна чужда окупационна армия в продължение почти на три години и половина е платена от българския народ.  Прecтъплeниятa нa cъвeтcкaтa aрмия от 1944 до 1947 г. у нac ca признaти личнo oт дори кoмуниcтичecкия главатар по това време Гeoрги Димитрoв в пиcмo дo Йocиф Cтaлин.
  Докато нашите войници воюваха извън пределите на България, вътре в територията и се бяха разположили съветски войници, числеността им заедно с преминаващите за фронта от 8.9 до края на 1944 и началото на 1945 г. достига 600 000 души.  „Най-разорително за българската икономика се оказва подписаното през есента на 1944 г. в Москва примирие. То изисква от България да предава безвъзмездно на съветското командване огромни количества въоръжение, финансови средства, техническо оборудване, храни и нехранителни стоки, а също и да извършва безплатни ремонти на съветска техника и съоръжения. Изсмукването на последните резерви на страната продължава и след капитулацията на Германия и Япония през 1945 г. Дори марионетният премиер Кимон Георгиев е принуден да напомни през декември 1945 г. на Бирюзов, че войната вече е свършила, а исканията на съветското командване за нови безвъзмездни доставки нямат край. Окупаторите обаче нямат никакво намерение да преустановят рекета и грабежа. България продължава да плаща измислените в Москва незаконни контрибуции дори след подписването на Парижкия мирен договор през февруари 1947 г. Цената на тригодишната съветска окупация по най-скромни изчисления достига почти половината от целия брутен вътрешен продукт на България за периода 1944 – 1947 г.“  Според точка 15 от примирието на съюзниците с България тя (трябва да) изплаща парични суми и предоставя гориво, храна и др., нужни на Съюзното (Съветското) Главно командване.
  Българското правителство е силно озадачено от факта, че само за четири месеца (до края на 1944 година) по същия параграф са взети стоки и пари за повече от 17 (седемнадесет) милиарда лева за съветската войска.  До края на 1945 година, пак според сведение на БНБ, озадачаването се увеличава до 30 милиарда и 470 милиона лева, а в шифрована телеграма, изпратена на 20.9.1947 г. до българската легация в Москва, не друг, а Трайчо Костов пише черно на бяло: „…по изпълнението на съглашението за примирие държавата е изразходвала приблизително 150 милиона долара.”  За сравнение: жестоките репарации, които трябваше да платим след войната на Гърция и Югославия в продължение на 8 години, бяха общо 70 милиона долара – сиреч: издръжката на съветската армия за три години ни струва двойно повече: 150 милиона долара!
  Пресметнато по тогавашния официален курс на БНБ (298-302 лева за долар), тези 150 милиона долара се равняват на 45 милиарда лева, а по пазарния курс, който достига 350-450 лева за долар, сумата е около и над 60 милиарда лева.  Но и тази цифра не е реална, тъй като само около една трета от тази сума се изплащаше с парични знаци, а двете трети – в стоки и хранителни продукти, калкулирани по силно занижени цени: брашното – 23 лева вместо реалните 100; олиото – 25 лева вместо реалните 300-400; захарта – 93 лева вместо 500-600, тютюнът – 320 вместо над 1000 лева за килограм и т. н.
  Това изсмукване на България е узаконено от Спогодбата за взаимни доставки, сключена на 10 март 1945 г. Oт нашия министър на търговията и промишлеността Нейков със съветския министър на външната търговия Микоян.  Според тази спогодба и по нареждане на Министерския съвет Българската земеделска и кооперативна банка продава на СССР 5000 килограма розово масло от неприкосновения държавен резерв по 110 000 лева килограма при призната стойност на банката 250 000 лева за килограм, като Министерският съвет разпорежда “разликата да се покрие от Изравнителния фонд на цените”, т. е. от държавата – казано по-просто: продавайки 5000 килограма розово масло, държавата не печели, а губи (плаща на банката) 700 милиона лева. (Между другото СССР тутакси продал розовото масло на Франция по 1400 долара, т. е. по 410 000 лева (четири пъти по-скъпо), печелейки от всеки килограм по 300 000 лева, или общо милиард и половина!)  Това е още нищо. Според същата спогодба трябва да продадем на СССР 25 000 тона тютюн по 320 лева за килограм, а той струва на международния пазар 2,60 долара (775 лева по официалния курс на долара, над 1000 по пазарния курс), сиреч губим от всеки килограм 455 до 680 лева, умножено по 25 000 000 килограма – загубата се изразява с колосалната сума от 10 до 17 милиарда лева!  За утеха СССР ни продава свои стоки по-скъпо, отколкото струват – например, тон бензин на международния пазар струва 24 долара, ние го купуваме от СССР по 42 долара."" ""

 43. 43 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Обаче след 19 ноември комунистите вече не са на власт. Посипаха си главата с пепел и предадоха властта на демократите. Поне това е официалната весрсия призната от Запада и нашата официална история.

 44. 44 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 943 Весело

  За СССР ясно, и добре че беше Христо Христов да ни образова... а САЩ окупатор ли е сега или освободител в Европа като съюзник на СССР ? ...... Да знам......

 45. 45 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2823 Любопитно

  "На 22 август 1944 г. заместникът на върховния главнокомандващ маршал Георгий Жуков е извикан във Върховното главно командване, където получава задачата да разработи план за настъпление в България на 3-ти Украински фронт.

  Целта на стратегията на СССР е да осъществи бързо нахлуване в България, с което да изпревари и да се парират евентуални действия на Великобритания по откриване на фронт на Балканите опит да окупира България."

  Авторчето какво се опитва да ни внушава че влизането на съветските войски не е било съгласувано със западните съюзници?! Ами защо не са продължили към Гърция да помогнат но гръцките партизани и да спрат влизането на Великобритания на Балканите?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 46. 46 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Много негативно се гледа на окупацията на България от СССР. Ако не беше окупацията съвременният елит дошъл на танковете на Съветската армия като Стамишев, Бокова и Пирински щяха да пасат патките

 47. 47 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Русия е последният бастион на християнството. Повтарям, не на демокрацията, а на християнството, не бъркайте едното с другото.

  Никой не може да спре Афганиста или Иран и Ирак и Сирия ордите им мюсюлмански, не дай боже Турция. Само Русия може като локален играч да гои спре с военна мощ. Какво плюете по Русия ?

  Не ви е ли е малко че ни освободиха руснаците ?

 48. 48 Профил на jzh49616635
  jzh49616635
  Рейтинг: 44 Неутрално

  До коментар [#8] от "samoedin":

  Нали сега имаш пълен суверинитет

 49. 49 Профил на ocean
  ocean
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Най-голямото падение в българската история е комунистическото управление!

 50. 50 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#47] от "skw42563365":


  Не ви е ли е малко че ни освободиха руснаците ?

  Естествено че сме вечно благодарни на руските братя и с радост се правим на ударени когато Лукойл не плаща данъци.

 51. 51 Профил на ocean
  ocean
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Аз съм за премахването на съветския паметник от центъра на София. Да го пратят в Москва, да му се радват.

 52. 52 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3209 Разстроено

  Тъжна дата в историята ни! Най- отвратрителното робство от което изплува най- гадният и просташки слугинаж в хилядолетната ни история.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 53. 53 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  До коментар [#41] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
  Интересен е казусът Австрия...>>>> Бих добавил и Финландия тук. Що така се е отказал СССР да ги окупира?

 54. 54 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Последният бастион на християнството (ортодоксалното) е Русия.

 55. 55 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#47] от "skw42563365":

  Само да напомня, че всеки пети жител на Руската федерация е мюсюлманин!

 56. 56 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2823 Неутрално

  Тези които много реват против турското робство непременно държат да бъдат окупирани от руснаците! Съветска окупация има в Германия. Тук си имаме запазени български институции и политически живот, а руснаците са в казармите и след две години си тръгват.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 57. 57 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#50] от "blondofil":

  Лукойл не може да преработва западен нефт. Инсталациите са му такива че може само руски нефт, фракции. Ако ти можеш да вложиш милиони за преинсталации, добре няма проблем

 58. 58 Профил на Viva la tsar Asen i tsar Kiro
  Viva la tsar Asen i tsar Kiro
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  Русия е последният бастион на християнството. Повтарям, не на демокрацията, а на християнството, не бъркайте едното с другото.Никой не може да спре Афганиста или Иран и Ирак и Сирия ордите им мюсюлмански, не дай боже Турция. Само Русия може като локален играч да гои спре с военна мощ. Какво плюете по Русия ?Не ви е ли е малко че ни освободиха руснаците ?
  —цитат от коментар 47 на skw42563365


  Теб може да са те освободили, от здравия разум....
  Русия няма да си мръдне пръста да предпази цивилизования християнски свят от нашествието на ордите. Само ще се подхилква острани.

 59. 59 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#51] от "ocean":

  Аз съм за премахването на съветския паметник от центъра на София. Да го пратят в Москва, да му се радват.

  И да го махнеш, панелките не оставят съмнение от коя страна на желязната завеса сме били още докато кацаш в София.

 60. 60 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#55] от "constatator":

  Неме интересува. Русия има място в моето сърце, както и Китай. Аз живея в САЩ и в моето сърце има място и за латино-американците, ох какви хубави жени имат.

  На важно е ортодоксалното християнство. И Русия е това, освободиха ни само заради това че няма как братски народ по вяра да живее подтиснат от мюсюмани талибани. Най0хубавата религия на света е ортодоксалното християнство.

 61. 61 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#57] от "skw42563365":

  Фракции шмакции, важното е братушките да не плащат данъци

 62. 62 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2389 Весело

  Българска работа:))) (от руска Уикипедия) >
  Когато на 8 септември България обяви решението си да обяви война на Германия, се разви необичайна ситуация - страната беше едновременно в състояние на война със СССР, САЩ, Великобритания и Германия.

  "Чуждестранен агент"
 63. 63 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#58] от "скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III":

  Неблагодарник, но както и да е въшка такава, Русия е Русия и няма нито САЩ нито Китай, това е нашата ортодоксални братя

 64. 64 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4223 Неутрално

  До коментар [#27] от "hamiltonf":

  Ами нали по тази причина се водят информационните войни и се създават спекулативни “истории” , дъвка за масова консумация. И ако младите хоране се научат да мислят и анализират критично, то те са лесна плячка за манипулаторите . Не видя ли какво стана и как политическата ситуация в България днес е затънала в спекулации , а телевизионни “звезди” са “лидери”. ОстВи България, и в САЩ един подобен ход разклати системата, именно поради липса на знания и лековерие.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 67. 67 Профил на Viva la tsar Asen i tsar Kiro
  Viva la tsar Asen i tsar Kiro
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  До коментар [#58] от "скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III":Неблагодарник, но както и да е въшка такава, Русия е Русия и няма нито САЩ нито Китай, това е нашата ортодоксални братя
  —цитат от коментар 63 на skw42563365


  Освободителите идват, освобождават и си заминават. Окупаторите остават...

 68. 68 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  UNITED EU UNION

  "СССР обявява война на България, за да я окупира и съветизира"

  За да я окупира и себеподобно Фашизира.

  Още от антична древност, "фаш" означава яка централна власт.
  В модерни времена, 20 век: Див централистки екстремизъм.
  19 век: чрез световен Манифест на Комунистическиата Партия
  за въоръжена борба за еднопартийни компартийни диктатури за "крайния идеал",
  под Една световна Компартийна диктатура:
  това е "научно" подстрекателство и предписание за Ултра Фашизъм.
  Известен като Марксистки.

  С плодове безчет: в Русия: КПСС (СССР).

  В Италия, начело с Мусолини, марксист социалист,
  адаптирал марксизма, и модерен фашизъм на друг италианец,
  в италиански национал-специфичен нацизъм.

  В Германия, Хитлер: същата работа "буламач".

  Маркс и Энгелс са открай-докрай, 70 години,
  официални култове на Марксистката тоталитарна нация СССР.
  От 1922 до 1992.
  Според добре известни задълбочени изследвания на д.р Желю Желев,
  Първи демократично избран Президент на Р.България:
  Тоталитаризъм = Фашизъм.
  Особено, при терориста от 19 век Джугашвили "Сталин",
  който в 20 век е диктатор, нацист и "брат близнак" на малкия си събрат
  с истинско име, а не с ник прикрит, Адолф Хитлер.

  Затова, може би, историчарски матрял е склонен да положи колене,
  така да се каже, пред Джугашвили прикрит с ник "Сталин",
  за сметка на неприкрития с ник малък събрат (на ника "Сталин") Хитлер.

  "Подготовката за окупацията на България от СССР започва предходния месец"

  Грънци.
  Подготовката за световно дерибейство на СССР е отпочната още от Маркс и Енгелс
  с "Манифест на комунистическата партия" предписваща награди за който най-първи се случи. В случая: СССР.

  Учредена Марксистки образом от Ленин и Сталин в 1922,
  КПСС Нацията СССР веднага се втурва да разлага света с дезинформация, пропаганда
  и подривни действия.

  1923: против Християнско Царство България.
  Коминтерновските Москвичи Димиитров и Коларов, от Сърбия,
  агитират за антидържавно въоръжено въстание.
  Неуспешно агитирали, подвили опашки и се върнали в Матушката си.

  1925: Марксистки атентат в Християнско Царство България
  спонсориран от КПСС (СССР).
  ...
  ...
  ...
  ...
  1944...
  ...
  Не се заблюждавайте.
  Марксизмът е Антихристиянски Фашизъм.

  още инфо

  "Тоталитаризмът",
  "Фашизмът",
  "Тоталитарните близнаци Сталин и Хитлер",
  от д-р Желю Желев

  ""Освободителните" мисии на Русия/СССР в и около България",
  от Иван Лилов, юрист

  още инфо

  стар психопараноически концепт на Аксаков:
  "Всеко тържество на България е смърт за Русия"

 69. 69 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#67] от "скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III":

  Защо окупатори ? Защо ? Окупаторите бяха отоманската империя, а Русия какво ? Същите братя

 70. 70 Профил на Viva la tsar Asen i tsar Kiro
  Viva la tsar Asen i tsar Kiro
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  До коментар [#67] от "скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III":Защо окупатори ? Защо ? Окупаторите бяха отоманската империя, а Русия какво ? Същите братя
  —цитат от коментар 69 на skw42563365


  Сталин по нищо не се различава от Хитлер, или от османската империя.
  Примат.

 71. 71 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Вие намразихте освободителка Русия заради американска идеология демокрация комунизъм. А забравихте основата и християнството, което хиляди години отне да сме същите. И това забравихте заради някаква шибана идеология която е само една трайна идеология. А Християнството е вечно

 72. 72 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3986 Неутрално

  До коментар [#48] от "jzh49616635":

  "Нали сега имаш пълен суверинитет"

  И според тебе да не помним какво ни е сполетяло като нация, а междувпроèм, то и днес е също толкова актуално, както и през 1944 г.......

 73. 73 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Иван Костов, който се кланяте тука, той също е завършил в Русия. Я го питай Ванко като беше млад на 20 години какво му беше мнението за Русия ?

  Горбачов и Елцин разсипаха Русия, добре че е Путин. Инак няма кой да спре мюсюлманите

 74. 74 Профил на Viva la tsar Asen i tsar Kiro
  Viva la tsar Asen i tsar Kiro
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  Иван Костов, който се кланяте тука, той също е завършил в Русия. Я го питай Ванко като беше млад на 20 години какво му беше мнението за Русия ?Горбачов и Елцин разсипаха Русия, добре че е Путин. Инак няма кой да спре мюсюлманите
  —цитат от коментар 73 на skw42563365


  Ти се неспасяема радиоточка...
  Продължавай! Радиоточките на никой не липсват.

 75. 75 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Путин спря войната в близкият изток, като влезе в Сирия. Путин спря войната с Азербайджан и Туреция, можеше да стане голямо мазало там. Той спира конфликти, а не 20 години да окупира държави като Виетнам и какво ли не бъркотии на харвардският малоумник Кисинджър.

  Да не говорим че велика Русия ни освободи от най-коварното мюсюлманско робство.

 76. 76 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3986 Неутрално

  До коментар [#58] от "скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III":

  " Теб може да са те освободили, от здравия разум....
  Русия няма да си мръдне пръста да предпази цивилизования християнски свят от нашествието на ордите. Само ще се подхилква острани."

  Тя отдавна го прави, заедно с турския султан, заслепена от омразата си към Европа, въпреки че ние и дадохме всичко - език, писменост, цивилизация !

 77. 77 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Това не са мои разни измишльотини, това се споделя в САЩ

  https://www.youtube.com/watch?v=fCjQbTEuoDU

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#75] от "skw42563365":

  Вече шеста година продължава окупацията на Крим и войната в Донбас и Луганск. Вече над 15 000 украинци са убити на украинска територия.Кой нападна Украйна?

 80. 80 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#79] от "constatator":

  Крим е руска територия, всъщност Крим беше подарен на Украйна от Брежнев ли беше. Беше подарък на глупаци сенилни. Тодор Живков се разправяше ей с такива сенилни глупаци.

  Най-накрая в Русия застана истински мъжи защити ортодоксалното християнство. Макар че не обичам да смесвам религия с политика.

 81. 81 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  Вие намразихте освободителка Русия заради американска идеология демокрация комунизъм. А забравихте основата и християнството, което хиляди години отне да сме същите. И това забравихте заради някаква шибана идеология която е само една трайна идеология. А Християнството е вечно
  —цитат от коментар 71 на skw42563365


  Приятел, само да спомена, че към момента в Русия живеят около 30 милиона мюсюлмани. До 15 години се очаква да са към 30% от населението на Русия. Толкова за бастионите на християнството ...

 82. 82 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#81] от "Гражданин":

  Е то и в България си имаме мюсюлмани 30%, и кво ? Проблем ?

  Ако искаш да живееш по законите на шерията,ами хващай си чукалата и децата и се махай за Афганистан.

 83. 83 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#80] от "skw42563365":


  Боже, колко мъка има по тоя свят, боже!

  Йордан Йовков „По жицата”

 84. 84 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#83] от "constatator":

  Е да класиците, но не виждам какво общо има с темата.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  UNITED EU UNION

  На 5.9.1944 СССР вероломно, непредизвикано и безсмислено нарушава мирни дипломатически отношения с Царство (без цар в момента) България
  и нахлува в Царството.

  На 8.9 То вече е окупирано.

  Обявяване на война против Германия е не суверенно действие.
  Не случайно.

  Нацията СССР е официален съюзник наци Германия от 1939
  и такъв ще си остане "вовеки".
  Няма официално разтрогване на Нацисткия пакт от 1939.

  През ВСВ сталинистката нация СССР граби чужи територии и
  фашистки тероризира народи, но влиза в територията на съюзника си
  хитлеристка наци Германия чак в 1945,
  чак когато нови съюзници, Демократични,
  изтласкват хитлеризма, от Запад.

  Апропо, СССР - старши съюзник на Хитлер, се ослушвал "като свиня в боб"
  когато Англия и Франция влизат във война срищу наци Германия
  още в началото на 9.1939... и когато други държави от Западна Европа влезли в борбата.
  И от Източна...

  Ослушвал се и подло снишавал дълго и продължително,
  след като Япония нападнала САЩ, и така веднага Германия с Япония,
  против САЩ.

  При което САЩ били принудени да се отбраняват, присъединяват към лоялнии съюзници (Полша, Англия, Франция...) и да набият нацизма.

  пп
  Колкото до Царство България:
  пазело си Суверенитета срещу прелитащи чужди самолети, чужди парашутисти, чужди подводничари, чужди подривници и "вся остальная"

  До коментар [#62] от "putinxujlo":

  Българска работа:))) (от руска Уикипедия) >

  Когато на 8 септември България обяви решението си да обяви война на Германия,
  се разви необичайна ситуация - страната беше едновременно в състояние на война
  със СССР, САЩ, Великобритания и Германия.

 87. 87 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 868 Неутрално

  на война като на война

 88. 88 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  До коментар [#64] от "daskal1":
  Понеже в статията на Христов се говори за отказаното предложение за примирие, питам се защо с Финландия не са действали така:...The Moscow armistice was signed by Finland and the Soviet Union on 19 September 1944 ending the Continuation War, though the final peace treaty was not to be signed until 1947 in Paris.
  The conditions for peace were similar to those previously agreed in the 1940 Moscow Peace Treaty, with Finland being forced to cede parts of Finnish Karelia, a part of Salla and islands in the Gulf of Finland. The new armistice also handed the whole of Petsamo over to the Soviet Union. Finland also agreed to legalize communist parties and ban fascist organizations. Finally, the armistice also demanded that Finland must expel German troops from its territory, which was the cause of the Lapland War....
  Чета и , че Финландия е действала доста агресивно в т.н. Продължение на Зимната война, като отказът и да се съгласи да върне териториалните придобивки е станала причина Великобритания да и обяви война. САЩ пък чак до 1944 поддържат с тях даже дипломатически отошения:......During the summer and autumn of 1941 the Finnish Army was on the offensive, retaking the territories lost in the Winter War. The Finnish army also advanced further, especially in the direction of Lake Onega, (east from Lake Ladoga), closing the blockade of the city of Leningrad from the north, and occupying Eastern Karelia, which had never been a part of Finland before.
  This resulted with Stalin asking Roosevelt for help in restoring peaceful relations between Finland and the Soviet Union on 4 August 1941. Finland's refusal of the Soviet offer of territorial concessions in exchange for a peace treaty would later cause Great Britain to declare war on Finland on 6 December (The US maintained diplomatic relations with Finland until the summer of 1944)...

 89. 89 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4271 Разстроено

  UNITED EU UNION

  Култ към оръжието.
  Култ към насилието.
  ...

  Талибанска им работа

  https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860y484_4250286.jpg

 90. 90 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#5] от "ck":

  “след 09.09.1944 г. започва времето на застой в развитието на България.”
  ——
  Нямаш си нахабер за кво приказваш, нали? Я погледни БВП-то ни за тоя период и го сравни с това, дето е било преди това:
  https://clio-infra.eu/Countries/Bulgaria.html

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 91. 91 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Гледам сега някакви про-демократи плюят срещу Русия

  А про-САЩ техният рай. Путин лош, демокрация рай

  В рая наречен американска демокрация, след атентата 9/11 , във Флорида осъждат 7 човека негри на затвор по 10 години. През една изфабрикувана ченгесарска история на ФБР. По времето на Мюлер.

  След като изгледаш тази история сигурно ще ти се досере. Буквално. Тоалетна хартия е препоръчително

  Преди месец два Русия щеше да потопи най-модерният британски кораб. Не се ебавайте с руснаците, и с китайците.

  Германия не одобрява блокирането на Русия. Германия счита че Русия трябва да е част от ЕС. Там е проблема, ако Русия влезев ЕС тогава ЕС става изключително голям играч и надминава САЩ,които са свикнали да се мислят за номер едно в света.

 92. 92 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3209 Весело

  До коментар [#90] от "Gretel":

  "Нямаш си нахабер за кво приказваш, нали? Я погледни БВП-то ни за тоя период и го сравни с това, дето е било преди това:"

  БВП изградено от съветски боклуци, които вие самите от партпросветата не харесвате и никога не сте харесвали? Левчета и рублички, които не желате? Сибир, който не искате да заселите?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 93. 93 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Та да видим кога най-накрая руснака и европееца ще започне да мисли себе си като номер едно, а не да козирува на САЩ ?

  Жан Клод Юнкер изповядваше тази философия, и в един паметен сблъсък

  https://www.youtube.com/watch?v=ltokomw4UoQ

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  UNITED EU UNION

  [#70] от "скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III":
  [#67] от "скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III":
  Защо окупатори ? Защо ? Окупаторите бяха отоманската империя,
  а Русия какво ? Същите братя
  —цитат от коментар 69 на skw42563365

  "Сталин по нищо не се различава от Хитлер, или от османската империя.
  Примат."

  Цитат на деня!

  Ника на автора не одобряваме, а цитата

 96. 96 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3986 Неутрално

  До коментар [#47] от "skw42563365":

  Защо Русия пречи на Съединението?
  Стефан Стамболов
  В. „Свобода", бр. 7, 19.XI.1886 г.  Мнозина у нас живяха дo скоро време с твърдо убеждение, че наший народ трябваше да очаква доб­ро от Русия; но от 6 септемврий миналата година всеки разбра доколко тя е била искрено (расположена) в благопожеланията си спрямо нашата страна. От този знаменит ден 6 септемврий се забележва постоянно, че политиката на руското правителс­тво е устремена против нашата независимост и самостоятелност.

  Всеки здравомислещ человек разсъждава, че ако Россия е желаела една силна, съединена и независи­ма България, тя трябваше освен да се въсползва от извършеното на 6 септемврий и да поддържа Cъеди­нението.

  Нейните доброжелателства за наший на­род щяха да се покажат пред целий свят, че са искренни, несвързани с никаква задня мисъл.

  Обаче Россия какво направи?

  Тя употреби всички средства само и само да попречи на народний идеал - съедине­нието. Не искаме да упоменавами тука за всички интриги и подлости, които се вършеха против интересите на нашето Отечество.

  Делото на Съединението беше общонародно, а не частно на княз Александра, както претендираше руското правителство и поради което най-много го обвиняваше, като тръбеше чрез своите органи, че княз Александър щял бил да продаде България ту на англичаните, ту на турците и пр.

  Интригите на руското правителство отзова­ха своето зловредно влияние на този род от наша­та интелигенция, която, заслепена от страстта на властолюбието, мереше народните интереси и нужди според своите лични.

  По този начин кликата на цанковистите проповядваше чрез печата, че зло­то на България бе княз Александър, а министрите Каравелов, Цанов и Никифоров приготовляваха поч­ва из между войската за свалянието на Негово Ви­сочество, чрез което тези господа искаха да се нап­равят приятни и услужливи на руското правителс­тво, което в замяна на това да ги закрепи на власт­та, тъй като почвата им в народа беше почнала да се исплъзва из под краката им.

  Гнусните замисли на властолюбците се осъ­ществиха посредством легкомислието и клетвопрестъпничеството на някои военни.

  После сваля­нието на княз Александра от българский престол руската политика захвана се повече и повече да си разкрива картата.

  Всеки, който по-напред предполагаше, че мо­же би с отиванието на княз Александра из България ще се премахнат причините за едно сдобрявание с руското правителство, остана смаян, като видя как царский пратеник г. Каулбарса работеше не за едно сближаванье и споразумение, а приготовлява­ше бунтове и смущения в страната с цел да предиз­вика една окупация на България с руски войски и за окончателно завоевание Отечеството ни.

  За всекиго вече стана ясна тая цел на руските дипло­мати и на царят.

  Грубите отношения на руския пратеник спря­мо нашето правителство, неговото незачитанье на законите в страната, приготовлението на бунто­ве посредством подкупничества и още други гнусни работи на този господин накара всеки вече един чес­тен и съвестен человек да изгуби всяка симпатия към „покровителката" и да са позамисли върху ней­ните благопожелания за наший народ. Настана ве­че решителний час за нашите ръководящи елемен­ти, нашата интелигенция да покаже пред света до­колко наший народ е достоен за свободен индивиду­ален живот.

  И действително, трудно беше да се произнесе човек отстрана като как ще се покаже наший на­род.

  Борбата беше неравна: от една страна, една велика империя, която разполага с грамадни мате­риални средства, а от друга, млад един беден, малочислен и неопитен народ, току-що излязъл из пеле­ните на политический живот и който нямаше на своята страна друго, освен правдата.

  При такава една неравна борба, при такива критически времена, каквито преживя и преживя­ва нашето Отечество, когато нашата независи­мост и самостоятелност са изложени на опаснос­ти да бъдат закопани завинаги, поражда се неволно въпроса: как е възможно да се намерват българи, които под булото на патриотизма да стават още оръдия на чуждите замисли против самостоятелността на своето Отечество, които с четири очи гледaт да дойдат неприятелите по-скоро у нас!

  На този въпрос може лесно да се отговори, щом направим една повърхностна анализа върху нравствената самостоятелност на нашата интелигенция. При тази борба за съхранението (на) самостоятелността на Отечеството нашата интелигенция се е поделила тъй: първий ред се състои от хора, снабдени с инициатива и твърда решимост, които се въодушевляват и ръководят от идеята за съхранението на истинската народна независи­мост и самостоятелност, като са в същото време твърдо убедени във високонравственнноста и ползотворността на тази идея. Към тази интелиген­ция принадлежи болшинството от нашата инте­лигенция начело с днешното правителство.

  Подир това следват личности, които не при­тежават твърди политически убеждения и на кои­то е се едно каквото и да бъде управлението в Оте­чеството им, стига само техните лични интереси да не бъдат докачени. Тези хора, без всякакво по­нататъшно разсъждение, са обаяни от блясъка на грубата сила на руското правителство и очакват от него всичко добро за България. Към този ред не принадлежат мнозина.

  Последний ред обхваща ония хора, които се явя­ват много пo-активно в полето на политический жи­вот, отколкото тези във вторий ред, които не се ръководят от никакви високонравствени принципи, а мерят народните интереси според своите лични. Те не се спират пред никакви средства, за да мо­гат да си постигнат целта, държението власт­та.

  Те се обявяват и коленичат пред величието на грубата сила и се стремят да й се представляват угодни и приятни, за да може тази груба сила да ги умилостивява, те са готови да вършат всякакви бе­зобразия, да направят престъпления, да предадат Отечеството си, само да имат милостта на по-силний.

  От този род са напр. Каравелов, водителите на бившата Источна Румелия — лъжесъединистите.

  От характеристиката, която дадохми за на­шите хора, се вижда кой какво върши и кой какво е. Работата е много ясна. Но какъв е в действителност успеха на тази наша борба, ще възразят може би някои.

  „Ето и до сега не се е решило още кой и какъв ще бъде бъдъщий български княз?"

  В отговор на това ний ще кажем, че един успе­шен резултат от нашата национална досегашна борба съществува. Той се състои в раскриванието на истинский исторический ход по нашите работи от страна на общественото мнение в образований мир.

  Да се обясним: в началото на преврата от 9-й август хората в Европа мислеха, че ний българите сми един нищожен народ, който не се ръководи в своя обществен живот от никакви високонравствени по­литически принципи, а инстинктивно и без всякак­ви по-нататъшни разсъждения се покланя пред бля­съка на грубата сила и е в състояние да се откаже от всичко свято и мило като самостоятелна на­ция.

  Днес общественото мнение за нашите работи не е вече така.

  То високо признава, че българский народ крие в себе си такива жизнени сили, които му гарантират пълно самостоятелно развитие в политический му живот. Това обществено мнение, в убеждението на тази истина, заставя своите пра­вителства през печата и своите народни предста­вители да помогнат на нашия народ в борбата му за неговата независимост поне чрез морална под­дръжка.

  Като видя, че нашия народ не желае да бъде сляпо оръдие на завоевателните стремления на рус­кото правителство, издигна знамето на възражданието и уягчаванието на българите, като прогла­си, че на мястото на болна Турция трябва да се ос­нове силна самостоятелна държава. То казва, (че) европейските интереси не могат да не бъдат ед­накви с тези на нашия народ.

  Мислим, прочее, че днешния резултат от на­шата национална борба не е маловажен, и твърдо сме убедени, че българския народ е повикан да играе немаловажна роля в политическия живот на Балкан­ския полуостров.

 97. 97 Профил на skw42563365
  skw42563365
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#96] от "samoedin":

  Мда, тежката категория влезе в чата. Историците на балканите.

  Но не знам дали вие познавате добре историята на САЩ ?

  И по специално щата Тексас, и начина по който беше придобит.

  То е много интересно, и сложно в Европа, но в САЩ моля пригответе си тоалетна хартия като се запознаете как точно САЩ отне Тексас от Мексиканците.

 98. 98 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 840 Разстроено

  Като преди това ликвидира Царя, защото щеше да бъде непреодолимо препятствие!

 99. 99 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 943 Весело

  Аааааа ясна работата...... Значи първо ние обявяваме война на САЩ...те ни бомбят яко.... обаче понеже много ги било страх САЩ от великата българска армия поискали помощ от СССР-то и така СССР-то ни обявивило война на нас да спасят САЩ ....... а през това време ние въобще не сме губили време а сме обявили война и на Германия...... И за жалосТ войната свършила и не сме успяли и на Китай да обявим война и т.н........ всичко вече ми е ясно благодарение на тази хубава безпристрастна статия на великият Христо Христов

 100. 100
  Gretel
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK