Три двигателя на инфлацията

Причината са няколко взаимообвързани фактори - цените на суровините, "отложената инфлация" и политиката на централните банки.

© Юлия Лазарова

Причината са няколко взаимообвързани фактори - цените на суровините, "отложената инфлация" и политиката на централните банки.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


В десетилетието между 2010 и 2020 г. свикнахме на относително бавен ръст на потребителските цени, особено в сравнение с бързото повишаване на заплатите и доходите като цяло. През последните няколко месеца отчетливо високият темп на нарастване на цените обаче върна темата на преден план. Промяната е движена от няколко взаимообвързани фактори - цените на суровините, "отложената инфлация" и политиката на централните банки.


На първо място, инфлацията далеч не е хомогенна - повишението на общия индекс на потребителски цени с 3% на годишна база през юли не е индикативен за реалното влияние на ръста на цените върху домакинските бюджети. Причина за това е много различната динамика в цените на различните стоки и услуги - докато спрямо юли миналата година ръстът при транспорта е 14,4%, то при храните повишението е с 1,8%, а при облеклата дори се наблюдава лек спад, с 1,1%.
На по-ниското ниво на агрегация виждаме и основните двигатели на ръста на цените - на годишна база индексът на животинските и растителни масла е нараснал с цели 25%, на газообразните горива - с 47%, на горивата и смазочните материали за личния транспорт - с 25%, на топлоенергията - с 13%. Доста по-бързият ръст при тези ключови за домакинските бюджети групи (заедно с много високите цени на жилищата в големите градове) обяснява и защо този път темата е в центъра на публичния дискурс.


Трудно е да се подредят по важност факторите, които тласкат нагоре потребителските цени през последните няколко месеца. На фона на значителния ръст на горивата и енергийните продукти, няма как да не се спрем на голямото повишаване на цените на суровините на международните пазари.


От началото на годината средните цени на суровия петрол почти са се удвоили до равнища от 70-75 долара за барел, сходна е динамиката и при природния газ. Те обаче до голяма степен зависят както от обема на добива, така и от регулярните доставки на суровини. Трябва да имаме предвид и влиянието на цените на енергоносителите върху практически всички потребителски стоки - когато транспортните разходи растат благодарение на по-скъпите горива, това се отразява на крайната цена в магазина на всичко.


Не трябва да забравяме обаче, че петролът поскъпна с много, но в сравнение с драматичния срив през 2020 г. по време на първата вълна на пандемията и последвалото практическо блокиране на транспорта, търговията и индустрията. В по-дългосрочен план, цената на петрола е сходна с тази през част от 2018 г., и чувствително по-ниска от периода между 2011 и 2014 г.


В този смисъл, по-високата инфлация от последните няколко месеца може да се разглежда и като функция на чувствително по-бавния ѝ темп през последното десетилетие. Въпреки опасенията (и опитите за въвеждане на ценови контрол) дори през кризисната 2020 г. при потребителските цени не се наблюдаваше особена динамика, а в периода 2014-2016 г. - дори спад. В България, а и в цяла Европа, част от дефлационните тенденции бяха подкрепяни от остатъчните ефекти от глобалната финансова криза от 2008 г. и последвалата дългова криза в еврозоната.


В същото време обаче доходите на домакинствата растяха, което води със себе си по-голяма покупателна способност. Оттам повишеното търсене тласка нагоре ценовите равнища. Не е без значение и влиянието на отложеното потребление в хода на кризисните месеци, когато разходите на домакинствата бяха фокусирани най-вече върху стоките от първа необходимост. Комбинацията от тези два фактора означават, че част от ръста на цените, който наблюдаваме днес е своеобразна "отложена инфлация".


В средносрочен план обаче най-важният фактор е повишеното парично предлагане. Кризата подтикна правителствата в Европа масово да "развържат кесиите" - но това означаваше многократно по-високи бюджетни дефицити, финансирани на практика неограничено с новосъздадени пари от ЕЦБ. Отделно започва и подкрепата за нови публични разходи чрез плановете за възстановяване, които отново ще се финансират с нов дълг на международните пазари. Това неизбежно води до ръст на потребителските цени като отложен, вторичен ефект.


Сходно въздействие имат и мерките за повишаване на доходите стартирали и представени като временни и антикризисни от предходното правителство, сега изглежда всички партии в синхрон предлагат различни увеличения за сметка на осигурителните фондове и държавния бюджет. Доколкото следкризисният период ще е белязан от големи публични разходи за възстановяване на икономиките, този фактор най-вероятно ще тласка нагоре и потребителските цени.


Негативните последствия от ускорения ръст на цените са повече от очевидни - те изяждат паричните спестявания, свиват покупателната способност и препятстват способността на предприемачите да планират дългосрочно. Важният въпрос в главите на всички е дали има риск от хиперинфлация и сценарий като от средата на 90-те години; към 2021 г. обаче този въпрос ни насочва към действията на Европейската централна банка, както и в по-общ план на големите централни банки изобщо.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Абе вдигането на цени си е опасно занимание, все пак българският джоб е доста плитък и празен, нЕкой мое и да прекратят активна състезателна дейност от повишените цени.

 2. 2 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Защо всички идиоти смятат инфлацията само за последната година след е ясно, че след година дефлацията е повече от нормално и предвидимо цените да наваксат?!?!?! Инфлацията трябва да се смята за двугодишния период от началото на пандемията! Това не са нормални 2 години, че да се смятат по отделно! Алююююю!

  Цитирам гениалното прозрение на високоинфлационния гений:

  "Не трябва да забравяме обаче, че петролът поскъпна с много, но в сравнение с драматичния срив през 2020 г. по време на първата вълна на пандемията и последвалото практическо блокиране на транспорта, търговията и индустрията. В по-дългосрочен план, цената на петрола е сходна с тази през част от 2018 г., и чувствително по-ниска от периода между 2011 и 2014 г."

  И как бе брате реши, че има "голяма" инфлация, след като цените още по-ниски от преди пандемията?! КАК?

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4635 Весело

  Важното е, че не е от алчност на монополите и картелите.
  Нека вярваме в техния алтруизъм.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2776 Весело

  А и още една причина има - прекалено забогатя масата с тия новонапечатани ковидни мъни ...

 5. 5 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 147 Неутрално

  Брех института за планова икономика най накрая смота в текста това което трябваше да е написано с удебелени букви:

  --------------------------
  В средносрочен план обаче най-важният фактор е повишеното парично предлагане. Кризата подтикна правителствата в Европа масово да "развържат кесиите" - но това означаваше многократно по-високи бюджетни дефицити, финансирани на практика неограничено с новосъздадени пари от ЕЦБ,
  -----------------------

  Това да ти кажа е в дългосрочен план и не е само ЕЦБ на ЕССР ами ФЕД на Американските социалисти. Защото цените на международните пазари са в долари, а когато трите най големи комунистически мастодонта ЕССР, САЩ и Китай печатат хартийки като за последно няма начин това да не се отрази на плебеите.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 6. 6 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  Балансът в световната икономика е доста инертен. Обемите са големи, производства и работна ръка не се преквалифицират за секунди пандемията сериозно наруши този баланс и до голяма степен се крепихме на въпросната инертност. Сега при различни условия новия баланс не може да бъде достигнат плавно и ще има трусове. Цели индустрии са в практически фалит. Най ярките примери са в транспорта и туризма. Отделно елекромобилите надуват допълнително стреса в системата заради промени в енергетичния портфейл на държавно ниво. Отделно наливането на неизработени пари (компенсации) от държават допълнително всява хаос. Потреблението се поддърба заради коменсациите, а произвпдството го няма. И като намалее предлагането без да се променя търсенето цените растат. Според мен автора не е напипал пулса на икономиката. А може и аз да греша.

 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#5] от "radelmarfx":

  Последните години МВФ се затруднява да дава пари на държавите.
  Това е болката на някои финансови среди....
  Близо 285 трилиона виртуални долара по света ....при 83 реални...

  Bukalemun
 8. 8 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Посочените аргументи за инфлацията са верни, но мисля, че един важен фактор е доста подценен: в България голяма част от секторите са монополизирани или олигополизирани. Това води до изкривяване на пазара и съответно равновесната точка на цените, респективно и до инфлационен натиск

 9. 9 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#5] от "radelmarfx":Последните години МВФ се затруднява да дава пари на държавите.Това е болката на някои финансови среди....Близо 285 трилиона виртуални долара по света ....при 83 реални...
  —цитат от коментар 7 на eti mehter


  Мими,бъкел не разбираш от икономика и пишеш бисери!МВФ не е кокошарник,а най-мощната финансова институция в света и Турция скоро ще и клиент,заради оня банкрутиралия-мафиото-терорист и ислямис..т Ердоганчо!!!Турция е погреб в момента и само МВФ ще я изкара от тази бездна ислямистка банкрутирала!!Разбра ли бе кабак????

  shlshlshlshl
 10. 10 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 702 Неутрално

  а ръчната спирачка на инфлацията е, че нема да има кой да ви купава на измислените цена.
  МРЪСНИ КОПЕЛЕТА!

 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3454 Весело

  До коментар [#9] от "dfjftriktrcdt":

  бъкел не разбираш от икономика
  ======
  Да но инфлацията вече е повече политически отколкото икономически индекс.
  Така че първо помисли къде ви отидоха двата трилиона долара.....за 20 години в Афганистан..... :)

  Bukalemun
 12. 12 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#9] от "dfjftriktrcdt":бъкел не разбираш от икономика======Да но инфлацията вече е повече политически отколкото икономически индекс.Така че първо помисли къде ви отидоха двата трилиона долара.....за 20 години в Афганистан..... :)
  —цитат от коментар 11 на eti mehter


  Извинете, но инфлацията продължава да си е все така икономически индекс, който се потребява за политически цели :)

 13. 13 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Аре стига с тоя петрол. От десетилетия си е "нагоре-надолу", но що тъй когато е надолу хич не действа на цените... Иначе да, кинти се печатат и ... богатите стават още по-богати. И ни пускат хАрпунки по местните тв-та... АХАХАХААХХАХАХАХААХАХ

 14. 14 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  До коментар [#6] от "George Svinarov":

  В България в момента не се изливат пари и пак имаме инфлация. Основно заради нарасналото с 22% потребление.
  Но борсовите стоки са много нагоре. Като почнем от зърното през горивата, металите и стигнем до тока.
  Та България вчера изнасяше 2000 Мегавата ток на час.

 15. 15 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  "В десетилетието между 2010 и 2020 г. свикнахме на относително бавен ръст на потребителските цени, особено в сравнение с бързото повишаване на заплатите и доходите като цяло"
  ...............................
  ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!

 16. 16 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 147 Неутрално

  До коментар [#5] от "radelmarfx":Последните години МВФ се затруднява да дава пари на държавите.Това е болката на някои финансови среди....Близо 285 трилиона виртуални долара по света ....при 83 реални...
  —цитат от коментар 7 на eti mehter


  МВФ под вещото ръководство на Сталинка също печата
  Ако знаеш английски това е добро видео обясняващо доста от това какво става
  https://www.youtube.com/watch?v=Sl7QX6Y6N1c

  А това е моя коментар по въпроса
  https://www.youtube.com/watch?v=ldtejHmb5mo

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 17. 17 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  До коментар [#14] от "Да вярваме на истината":

  Това че изнасяме електроенергия не е повод за гордост и означава, че икономиката не работи и като се има предвид себестойността означава че изнасяме национален доход и подпомагаме съседните икономики!

 18. 18 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  До коментар [#17] от "telqk":

  Тука не става въпрос за гордост а за инфлационни фактори. При себестойност на тока на Козлодуй от 48 лева Мегаватчас продава на 230 лева вчера за износ.

 19. 19 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#9] от "dfjftriktrcdt":бъкел не разбираш от икономика======Да но инфлацията вече е повече политически отколкото икономически индекс.Така че първо помисли къде ви отидоха двата трилиона долара.....за 20 години в Афганистан..... :)
  —цитат от коментар 11 на eti mehter


  Два трилиона долара отидоха за Афганиста,но милиардите откраднати от Ердоганчо и неговата банкрутирала хунта къде са???Турция е банкрутирала,а оня пишман ислямис..т си прави Сараи за милиарди...

  shlshlshlshl
 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#17] от "telqk":

  Многократно се опитвах да му обесня същото, но без успех...
  Че когато икономиката на една държава е регресивна, а постоянно отчита бюджетен излишък.....последното нещо с което трябва да се хвали е....че е износител на Ел. енергия....

  Bukalemun
 21. 21 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  До коментар [#5] от "radelmarfx":Последните години МВФ се затруднява да дава пари на държавите.Това е болката на някои финансови среди....Близо 285 трилиона виртуални долара по света ....при 83 реални...
  —цитат от коментар 7 на eti mehter  До коментар [#20] от "eti mehter":

  Не са виртуални,а дадени на заем.

 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  До коментар [#5] от "radelmarfx":Последните години МВФ се затруднява да дава пари на държавите.Това е болката на някои финансови среди....Близо 285 трилиона виртуални долара по света ....при 83 реални...
  —цитат от коментар 7 на eti mehter  До коментар [#20] от "eti mehter":

  Не са виртуални,а дадени на заем.

 23. 23 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#14] от "Да вярваме на истината":

  "В България в момента не се изливат пари и пак имаме инфлация."

  А компесациите за бизнеса какво бяха? А парите за медицинските ряботници (не че не си ги заслужават, не в това е въпроса), а сега за компесациите за реколтата, а парите за унищожаването на продукцията на дребните животновъди.

 24. 24 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#17] от "telqk":Многократно се опитвах да му обесня същото, но без успех...Че когато икономиката на една държава е регресивна, а постоянно отчита бюджетен излишък.....последното нещо с което трябва да се хвали е....че е износител на Ел. енергия....
  —цитат от коментар 20 на eti mehter


  А Турция става клиент на България,нищшо,че руснаците ви правят атомни централи...Що не си правите сами централи ма Мими??Нали бяхте развита ислямска космическа сила???Комична сила сте без космически ракети...Хихи....Едно болтче самостоятелно не можете да си направите...В 21 век не можете още двигател да си произведете...Уж имате нов дрон,но той е с чужди компоненти,двигателят е украински...Че кое му е турското ма Мими оперет???

  shlshlshlshl
 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  До коментар [#14] от "Да вярваме на истината":Това че изнасяме електроенергия не е повод за гордост и означава, че икономиката не работи и като се има предвид себестойността означава че изнасяме национален доход и подпомагаме съседните икономики!
  —цитат от коментар 17 на telqk  До коментар [#17] от "telqk":

  Твоя "коментар" заслужава първа награда за нон сенс на годината!
  Какво общо има едното с другото?! Когато някой купува от нас,НЕГОВИТЕ пари отиват в НАШИЯ джоб. Тоест,България печели от износа на ток.

 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3454 Неутрално
  До коментар [#19] от "dfjftriktrcdt":

  Два трилиона долара отидоха за Афганиста,но
  ========
  НИЩО ПОДОБНО.
  Прегледай американската преса.... Нали уж си уса гражданин.... :)
  Вашингтон пост....пусна новината...
  В сметките на завръщащите се американски генерали от Афганистан....има милиони долари.....

  Bukalemun
 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#22] от "deaf":

  Не са виртуални,а дадени на заем.
  =======
  Нямат себестойност....
  Само всеки трети долар в джоба ти е истински....
  Останалото е хартия.

  Bukalemun
 28. 28 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Сложно е за анализ защото има припокриващи се фактори, които в някаква степен се неутрализират помежду си. От една страна има повишена ликвидност от централните банки за да не се прекъсват потоците от пари, от друга има по-консервативно поведение на икономическите субекти (домакинства, фирми). Ако някой харчи повече, той не би трябвало да го прави за да купи нови служебни Мерцедеси във фирмата, а например за да обнови оборудването или квалификацията на персонала.

 29. 29 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  До коментар [#17] от "telqk":Тука не става въпрос за гордост а за инфлационни фактори. При себестойност на тока на Козлодуй от 48 лева Мегаватчас продава на 230 лева вчера за износ.
  —цитат от коментар 18 на Да вярваме на истината


  Кой продава на 230 лв.? Козлодуй или търговецът на изхода на Козлодуй?

 30. 30 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  До коментар [#22] от "deaf":Не са виртуални,а дадени на заем.=======Нямат себестойност....Само всеки трети долар в джоба ти е истински....Останалото е хартия.
  —цитат от коментар 27 на eti mehter  До коментар [#27] от "eti mehter":

  Как да нямат? Да приемем,че 1/3 от доларите са напечатани,(което НЕ Е вярно!),но да приемем че е така,и аз ти давам на заем хиляда долара от тези напечатаните. Когато обаче ти почнеш да ми връщаш по малко заема - всеки месец по сто долара - тези твои сто долара,които си заработила са ИСТИНСКИ долари,(пари). Мъничкият проблем е,че вече сме на границата след която хората и държавите няма да могат да взимат заеми,защото имат да изплащат вече взети заеми. Това не е голям проблем според мен. Напротив,хората и държавите трябва да се отучат да живеят на заем.

 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#30] от "deaf":

  Да приемем,че 1/3 от доларите са напечатани,(което НЕ Е вярно!),
  ======
  Как да не е верно....?
  През 1971 година, президента на САЩ го узакони най официално....
  Жалкото е че света проспа тоя картотекиран рекет....без дори да обяви някаква протестна нота....

  Bukalemun
 32. 32 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  До коментар [#31] от "eti mehter":

  Преди Втората световна война Чърчил като министър на икономиката,връзва паунда със златото. Познай какво става? Избухва тежка икономическа криза в добрата стара Англия. След това Чърчил признава,че това е най-голямата му грешка в живота.

 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#30] от "deaf":

  Напротив,хората и държавите трябва да се отучат да живеят на заем.
  ======
  С това последното съм съгласен, но то е в противоречие с началото на коментара ти....

  Bukalemun
 34. 34 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#19] от "dfjftriktrcdt":Два трилиона долара отидоха за Афганиста,но========НИЩО ПОДОБНО.Прегледай американската преса.... Нали уж си уса гражданин.... :)Вашингтон пост....пусна новината...В сметките на завръщащите се американски генерали от Афганистан....има милиони долари.....
  —цитат от коментар 26 на eti mehter


  Мими,то и в турската преса за заграбебни от Ердоганчо милиоарди,но отговор адекватен от пишман султанчето няма.Сараят му обаче се извисява,а сметките му набъбват,а ти си на ислямска фотосинтеза..САЩ са най-богатата и просперираща държава,а Турция без американска помощ е НУЛА!Дръндър...

  shlshlshlshl
 35. 35 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Къде е Кмета да изреве:
  Гарантирано от Герб.😁😁😁

 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#32] от "deaf":

  След това Чърчил признава,че това е най-голямата му грешка в живота.
  =======
  Но затова пък паунда си остана паунд и до ден днешен.....и брекзит е част от борбата за неговото съществуване.....

  Bukalemun
 37. 37 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#30] от "deaf":Да приемем,че 1/3 от доларите са напечатани,(което НЕ Е вярно!),======Как да не е верно....?През 1971 година, президента на САЩ го узакони най официално....Жалкото е че света проспа тоя картотекиран рекет....без дори да обяви някаква протестна нота....
  —цитат от коментар 31 на eti mehter


  Ти на американска помощ за изостанала Турция му викаш рекет ли ма Мими???Акио не беше САЩ сега и Бурунди щяха да ви превземат без война...Технологии и пари американски,а не можете да си вържете шалварите.Резил на резилите...В това е грешката на Запада,вливаха трилиони долари в Турция,а тя си остана държава от Третия свят,същото както в Афганистан...Трилиони долари,а ония вашите талибани-терористи, гледат като извънземни красивите и модерни афганистански градове,направени с парите на американския данъкоплатец...Трилиони долари от американските данъкоплатци,а ония не знаят как се хваща оръжие и как се защитава една модерна и просперираща държава от западен тип...Срам за ислямизма,даваш пари,а те все по-изостанали стават.Пример е Турция,Афганистан,Иран,Йемен и прочие..

  shlshlshlshl
 38. 38 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#22] от "deaf":Не са виртуални,а дадени на заем.=======Нямат себестойност....Само всеки трети долар в джоба ти е истински....Останалото е хартия.
  —цитат от коментар 27 на eti mehter


  Щатският долар е най-Конвертируема и властваща валута в света и Турция без щатски долари е НУЛА!Ердоганчо не харчи хартийките наречени турски лири,а щатски долари.С щатски долари можеш да купиш всичко,а с хартийките от Анадола НИЩО....Турската лиричка дори е по евтина от хартията от която е направена,става само за WC..

  shlshlshlshl
 39. 39 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 537 Весело

  У нас имаме сигурен щит против инфлацията. Хунтата спря всички плащания по големи проекти, замрази заплати и пенсии, резна докторите, режат театри, кръчми и транспорт, мачкат с данъци. И правилно - нема паре, нема инфлация.

 40. 40 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  До коментар [#25] от "deaf":

  Просто но е но трябва се помисли, което май не е силнатаа ви страна.
  Когато изнасяш национален дохот вакумът трябва да се компенсира за сега от външни заеми.

 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  "... многократно по-високи бюджетни дефицити, финансирани на практика неограничено с новосъздадени пари от ЕЦБ."

  Напълно основателно авторът е отделил заслужено внимание, уважение и почитание към печатницата. Защото тя най-много работи и най-много произвежда.

 42. 42 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#22] от "deaf":Не са виртуални,а дадени на заем.=======Нямат себестойност....Само всеки трети долар в джоба ти е истински....Останалото е хартия.
  —цитат от коментар 27 на eti mehter


  Всеки щатски долар е истински,турската лиричка е шума.В банките искат щатски долари най-вече ,особено в закъсалите турски банки.Турската банкрутирала икономика крета само заради щатските долари,макар,че те бяха окрадени от мафиотското управление на Ермалък.. С щатски долари се купуват технологии,горива и прочие,никой не ще турски обезценени лири,които хартията е по-скъпа от самата лира...Ердоганчо къта щатски долари...Хихи..Свиквай с реалността,другото е ислямски фейлетони...

  shlshlshlshl
 43. 43 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  До коментар [#29] от "Лео":

  "търговецът на изхода на Козлодуй?"

  За по кратко - Сопола.

 44. 44 Профил на bistr
  bistr
  Рейтинг: 69 Неутрално

  еее, добро утро - радвам се, че Дневник намери малко място и време да се върне днес към корените си на по-професионален (и интелигентен) ежедневник, и правилно да обърне внимание върху много сериозния проблем с инфлацията. Тази глътка въздух - насред иначе непресъхващата партийна пропаганда (в позла на т. нар. "нов проект"), дава възможност на сериозните читатели и коментатори да дискутират жизненоважни проблеми - не само за нашата икономика като цяло, но и главно за всеки един от нас самите какво да прави в тази кризисна икономическа ситуация. Би било добре да има и конкретни препоръки 0 а не само да тласкат хората да си закопават парите в недвижими имоти - от които при обратната вълна няма излизане... и ще стане както в Америка през 2008-09...

 45. 45 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3679 Неутрално

  Блокиране на държавите, довело до ниско производство. Безконтролно печатане на пари от ФЕД и ЕЦБ (наличие на огромно количество необезпечени пари). Резултатът е известен - инфлация, при която плащат най - бедните.

 46. 46 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 433 Неутрално

  [quote#30:"deaf"][/quote]

  До коментар [#30] от "deaf":

  Мисля че не разбираш идеята на заемите. За да вземеш заем трябва да има някой да ти даде.

  В случая с твоя пример ти даваш на заем на някой който ти връща.

  В случая с държавите на тях няма кой да им дава заеми. Дефакто затова правителствата продават ДЦК. За да може да купуват инвеститорите, проблема обаче е че тези ДЦК са с отрицателна лихва като Германските например или с 0,5% като САЩ.

  Затова никой нормален инвеститор не купува а купуват само Централните банки на държавите.

  В идеалния вариант ЦБ биха купили ако имаха бюджетен излишек, проблема е че май няма държава с бюджетен излишек, затова и тези пари са напечатани за да се купят ДЦК.

  Така се и затваря кръга, създаваш дълг за да купиш дълг.

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  До коментар [#18] от "Да вярваме на истината":

  А на българския бизнес по 400 лв.

 48. 48 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Страхотни прозрения. Какво имаме: От една страна спънки в производството, търовията и транспорта, създавани от държавните власти по света. От друга страна - печатане на разноцветни хартийки. Това е - държавите пречат на бизнеса, парите без реално покритие помагат на инфлацията.

  master
 49. 49 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  До коментар [#2] от "Гражданин":

  Опасявам се, че при теб изцяло липсва разбиране на икономически термини и показатели.

  Инфлацията по същество не се влияе от цените. Можеш да имаш инфлация в момент, в който абсолютно всички цени спадат.

  Инфлацията е индекс който показва какво става с ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ. Технически държавите са избрали да го измерват през цени, което им отърва защото го манипулират по лесно.

  За да разбереш по добре, ако всички цени спаднат с 15%, а всички доходи спаднат с 25% ще имаш 10% инфлация
  / условно заради примера, релно няма да е точно 10% инфлацията/

 50. 50 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  До коментар [#49] от "mso011053684":

  Примерът ти е шизофреничен! Ако цените паднат с 10% и доходите (чии доходи?) - с 25%,то тогава за ТЕЗИ със спадналите доходи,цените са се УВЕЛИЧИЛИ.

 51. 51 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  До коментар [#46] от "turmion_katlot":

  От 70-те години на миналият век,до началото на този век,производителността на труда в САЩ се е увеличила четири пъти,но заплатата само един път. Тоест,собствениците на фирми са печелили три пъти повече. Ето откъде банките имат пари да дават заеми. Капиталистите експлоатират работниците,тоест крадат от парите им,и после същите тези пари им ги "дават" на заем с лихва.
  Голяма част от държавният дълг на САЩ е към частни банки,онези същите,които държат парите на капиталистите,които са ги откраднали от работниците.

  Твой цитат:

  "В случая с държавите на тях няма кой да им дава заеми"

  Как да няма?! Точно обратното! Държавата в случая САЩ има неизчерпаем източник на пари. Този източник се нарича данъкоплатци. Това е като ти да имаш сметка в банка,в която всяка година над три милиона българи да ти внасят пари. После - пей сърце!

  Стига с тези лихви! Свърши се! Въпрос - как може арабите и арабските банки да карат без лихви,а Запада не може?
  ДЦК си остават стабилни именно защото зад тях стои икономиката на САЩ,(най-мощната),и стотиците милиони американски работници,бизнесмени,инженери,учени и т.н.

 52. 52 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#51] от "deaf":

  Грешка си. Американските данъкоплатци не могат да покрият сумата на разходите на правителството.

  https://duckduckgo.com/?q=tax+revenue+vs+government+spends&iax=images&ia=images&iai=https://www.nalnol.tk/wp-content/uploads/48kOQm/us-federal-deficit-returns-to-pre.jpg

  затова имаш бюджетен дефицит и външен дълг, който се формира както ти обясних по горе.

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK