Онлайн преброяване 2021 – практически съвети

Онлайн преброяване 2021 – практически съвети


Текстът е от блога на автора.


От днес започва преброяването през интернет и ще продължи до 17 септември. След това преброители ще обикалят всяко жилище и адрес, за да преброяват лично всички. Ако сте сте преброили електронно, достатъчно е да им дадете кода, който ще получите по мейл. Това, освен че пести време, ще намали и контакта, което е важно в сегашните условия.


Преброяването става на тази страница. Регистрирате се с мейл, ЕГН и лична карта. Мейлът за потвърждаване на регистрацията може да се забави няколко минути, също както и този с кода накрая. Важно е в преброителната карта да въведете адреса, в който действително живеете, а не там, където сте регистрирани.
Ако адресът не може да бъде намерен автоматично - например ако сте въвели на ръка описание - ще излезе карта, на която на ръка ще трябва да поставите отметка къде се намира. Това няма да е толкова лесно за някои, но за съжаление е било единственото решение в редките случаи, които не адресите не съвпадат с регистрите.


Също така да преброите само хората, които наистина живеят там - не близки, които обичайно живеят в чужбина или в друго жилище. Според чл. 39 до 41 от Закона за преброяването всички данни, събрани от тази анкетна карта или по друг начин за целите на преброяването, са статистическа тайна, не могат да се използват за друго, няма да бъдат предоставяни на други органи и не могат да се използват като доказателства пред изпълнителната или съдебната власт.


Съветът ми е да проверявате внимателно данните, въведени на всяка страница. Има възможност да се връщате и поправяте, но само преди да сте натиснали "Запазване" на последната страница. За сметка на това доста от информацията се добавя автоматично - например дата на раждане или родствените връзки. Нещо, което може да затрудни някои, е квадратурата на жилището и конкретно на стаите, които се използват за живеене. Това са всички без килер, коридор, офис и прочие. При точката какво се отоплява, може да въведете максимално число обитаемите стаи плюс кухнята, ако е отделна стая.


Не забравяйте да си копирате и номера, който ще ви излезе накрая. Би трябвало да го получите по мейл, а може да влезете в портала и да го откриете в профила си - натискате на човечето горе вдясно и после "Профил".


В рамките на преброяването ще има допитване, търсещо отговор на това както ни кара да останем или да напуснем България, както и дали, колко и кога искаме деца. То ще се проведе сред 44 000 случайно избрани адреса и цели да даде представа какви са настроенията в страната.


Преброяването като цяло е изключително важно за редица аспекти от живота ни. Основа е на неща като планирането на бюджета, изследвания, влияещи на инвестиции, и изборния процес. Възможно е дори да доведе до преразпределение на мандатите в парламента.


Най-вече обаче ни дава представа какво е положението в страната и помага да оборим заблуди. Преди 10 години показах графики за етническия състав на населението на база предишното преброяване. Данните от преброяването са в основата на анализите ми за раждаемостта от последните 50 години, детските надбавки и бедността и смъртността и как я сравняваме през годините. Помогна и при показване на данните за българчетата, родени в чужбина.


Редовно има критики за това как се провежда преброяването, как се следи населението и дали въобще числата отговарят на истината. При последното преброяване наистина имаше корекция надолу в населението и тя беше с 1.82%. Това е в рамките на статистическата грешка и близко до корекцията, която се наблюдава в Германия например при тяхното преброяване. Описал съм вече проблемите на германците с броенето на диаспората ни. Особена критика имаше също към въпросите за самоопределянето - че всеки можел да пише каквото си иска. Това всъщност е идеята на "самоопределяне". Не може преброителите да вървят по къщите и да пришиват етнос и определения на хората пред тях.


Заради пандемията по-широкото навлизане на интернет услугите у нас и информационната кампания на НСИ се очаква този път значително повече хора да се преброят през интернет. Ще е значителен успех и показателно за интернет грамотността ни, ако успеем да достигнем 50%. Доста обаче се съмняват в това. Ако имате възможност, може да помогнете и на близките си да се преброят, за да им спестите време и излишен контакт с преброителите.


Допълнение - 7 септември 10.00 ч


За съжаление, се забелязва, че сайтът им се претоварва сутрин и вечер покрай рекламните кампании, течащи по медиите. Имайте търпение, тъй като някои проверки и записи отнемат известно време.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6249 Любопитно

  Живеещите в чужбина, могат ли да се броят електронно, или те не се считат за част от населението на страната, дори и да имат само български паспорт?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 2. 2 Профил на svetlanag
  svetlanag
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#1] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Ще бъдат преброявани само българските граждани, които временно отсъстват от страната към референтната дата на преброяването, като под временно отсъствие се има предвид по-кратко от 1 година. Българските граждани, които пребивават постоянно в чужбина, ще бъдат обект на преброяване в страните, в които пребивават, отбелязва НСИ.

  po_orwell
 3. 3 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  "Преброяването става на тази страница."

  Не става!

 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6249 Неутрално

  До коментар [#2] от "svetlanag":

  Благодаря!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Строй се, преброй се !!!!

 6. 6 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 388 Весело

  В тези анкети можете да лъжете и да се самоопределяте както си пожелаете.. не се носи наказателна отговорност, така че можем спокойно да развихрим народното творчество в тях :-))

 7. 7 Профил на aspet
  aspet
  Рейтинг: 203 Любопитно

  До коментар [#1] от "Незнайко в Слънчевия град":Ще бъдат преброявани само българските граждани, които временно отсъстват от страната към референтната дата на преброяването, като под временно отсъствие се има предвид по-кратко от 1 година.
  —цитат от коментар 2 на svetlanag


  А как ще предадат на преброителя листчето с изписания на ръка код?
  Предвиден ли е друг вариант на предаване и, ако да, не може ли да се използва и от България?
  Естествено тези въпроси не са лично към Вас :)

 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Любопитно

  До коментар [#6] от "cnu40695109":

  Това е смисъла на правото на самоопределяне. Всеки да се пише такъв какъвто се чувства.

  Лошото е, че тази графа не е задължителна. И много хора маи няма дори да я попълнат.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#8] от "Иво":

  Говорим за всички графи, не само за тази.
  Щом няма наказателна отговорност, глупости може да се пише в цялата анкета.

 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Любопитно

  До коментар [#9] от "cnu40695109":

  Да, вие сте прав за това. Примерно в частта какво имате в дома си като електроуреди, дали имате интернет, кабелна и сателитна ТВ и други подобни неща. Ето как изглежда анкетата:

  https://census2021.bg/wp-content/uploads/2021/06/karta_jilishta_16str_obrazec.pdf

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 914 Весело

  Аз затова ли се чипиргах, за да ме броят пак??!? Да вземат данната директно от 5Г чипа на ваксината!!!!😂

 12. 12 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Ще е голям смях, ако в анкетата се навъдят "югославски македонци" повече отколкото има българи на пописот в БЮРМ. Ще е доказателство, че фейк нюз и фейк хистори стават реалност, когато има повече идиоти, които да ги приемат за достоверни.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 13. 13 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 649 Неутрално

  От 13:05 до 14 опитвах да се регистрирам - на стана, все трябваше д апроверявам данните си, а пък те - верни. Телефоните за помощ и информация, обявено на сайта не функционират.
  И преди съм смятала това с гласуването по интернет за нереалистично, обаче от днес, всеки, който тръгне да го пробутва минава пред мен за непоправим и нагъл лъжец.

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иво":

  КАк ще преброите карантинираните?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3957 Неутрално

  Няма достъп до страницата от чужбина!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 16. 16 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#15] от "дедо Андро":

  Това е идеята!

 17. 17 Профил на psb
  psb
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Само аз ли не мога да се регистрирам ?
  Казва че няма лице с това ЕГН и номер на лична карта !

 18. 18 Профил на psb
  psb
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Не е открито лице с въведените данни
  ×
  Моля проверете въведената информация в полетата:
  -Вашия идентификатор;
  -Номер на идентификатор;
  -Номер на документ за самоличност;
  -Дата на издаване на документа за самоличност;

 19. 19 Профил на Martin Todorov
  Martin Todorov
  Рейтинг: 71 Неутрално
 20. 20 Профил на @
  @
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Няма достъп до страницата от чужбина!
  —цитат от коментар 15 на дедо Андро


  "Достъпът до електронната карта ще бъде ограничен само за България" - това е информация от сайта. Може да се попълва картата само от български IP адреси. Ако пребивавате временно в чужбина, не можете да участвате в преброяването с чуждестранния си IP адрес. Трябва някой от България да ви преброи. Ако живеете постоянно в чужбина, не трябва изобщо да участвате в преброяването.

 21. 21 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Интересна информация, също и при изследването на възрастовата структура на населението по етнически признак. Единствено остава въпросът - защо поколения политици се правят, че не виждат проблемите? Защо изгониха от страната огромна част от хората в активна възраст? Умисъл, глупост, или може би уникална комбинация от двете!?

  master
 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4398 Любопитно

  До коментар [#14] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Нямам идея. Аз няма да бъда преброител. Тук пиша това, което съм прочел / видял в българските медии по темата преброяване.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на miropenkov
  miropenkov
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Полезна информация. Да се надяваме, че няма да има повече сривове в системата.

 24. 24 Профил на Nixon
  Nixon
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#17] от "psb":

  И аз.

 25. 25 Профил на Nixon
  Nixon
  Рейтинг: 12 Неутрално
 26. 26 Профил на ALEX BA
  ALEX BA
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Сутринта от 9 до 9.30 се преброихме без никакви проблеми. Фейса на сайта не е като да е сложен, всичко е ясно... Получих и пптребителския код както следва...После ми се обадиха приятели, че не им излиза картата да си позиционират домовете, но това беше след 11 часа. сега не знам как е

 27. 27 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  докато няколко сървъра за преброяването са претоварени, има десетки и стотици сървъри в държавната администрация, които нищо не правят. да не говорим че от 15 години има cloud , които са баш за такива работи.

 28. 28 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 941 Неутрално

  ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТ: не си губете времето да ходите там. Сайтът продължава да не работи.

  Евроатлантида
 29. 29 Профил на avangard
  avangard
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Не мога да въведа, че детето има основно образование, независимо че го завърши тази година. При това с набора си, не е тръгнала на 6 години ...

 30. 30 Профил на Георги Велев
  Георги Велев
  Рейтинг: 294 Неутрално
 31. 31 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  "Ще е значителен успех и показателно за интернет грамотността ни, ако успеем да достигнем 50%."

  - Няма как, след като страницата е недостъпна през доста повече от 50% от времето. Преди час и малко започнах да си попълвам данните, стигнах до бутона "Напред" и всичко приключи - от страницата нито вопъл, нито стон.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 32. 32 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Чужденците с постоянна резиденция и имот в България трябва ли да де преброят?

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 33. 33 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  До коментар [#32] от "angevins":

  Постоянно пребиваващите се преброяват.

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 34. 34 Профил на ZEN
  ZEN
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Сайта е мъртъв като динозавър.
  Това е като ИСУН по време на първите 10к отпускани от банкянския.
  Точно когато започна подаването на проектите ИСУН заби.
  Администрация на калинките, шуранайките и пишман ИТ "специалистите".

 35. 35 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1819 Весело

  Явно първата страница census2021.bg не успяха да я оправят.
  Следва втори неуспешен опит :
  https://www.e-census2021.bg/smartcensus/landing
  Обаче нито smartcensus е поне малко smart, нито landing-а е успешно приземяване....
  Хайде наслука със следващия опит,белким нещо проработи като хората....

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 36. 36 Профил на buran007
  buran007
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Ха ха тез абсолютни некадърници, статистици дет само плашат с прогнози за Ковид едно преброяване не могат да организират,цял ден не им работи сайтът, пълни смехурковци

 37. 37 Профил на buran007
  buran007
  Рейтинг: 315 Неутрално

  До коментар [#35] от "mitko11":

  РъБъ програмисти най-добрите програмист и айтишници, ха ха ха...много правилно Майкрософт отиде в Гърция пък тук некви смешковци нека си организират телерик мелерик академии, с това и ще си останат.....

 38. 38 Профил на buran007
  buran007
  Рейтинг: 315 Неутрално

  До коментар [#26] от "ALEX BA":

  А Баце поздрави ли ви? Снимахте ли се д него)))))?

 39. 39 Профил на hyperano
  hyperano
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Имах желание да попълня анкетата ама стигнах до 100 въпроса за информация която държавата има. Отказаха ме. Приключих. Нека се зачетат за redundancy information gathering

 40. 40 Профил на ZEN
  ZEN
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Крехък ъпдейт на ситуацията.
  Сега линка, който уж трябва да води до начална страница за процеса на регистрация, води... към себе си. Демек, можем да преброим колко опита ще направим в този closed loop cycle.
  Аферим, машалла...

 41. 41 Профил на signmeinalready
  signmeinalready
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Хубаво е преброяването на теория. Сайтът обаче прави проблеми. А и нямам 30 минути време да отделям, за да опиша дали ползвам аналогово или цифрово радио. Твърде много излишни въпроси.

 42. 42 Профил на pry131048991
  pry131048991
  Рейтинг: 62 Неутрално

  До коментар [#17] от "psb":

  Аз вчера сутринта се регистрирах и попълних анкетата без проблем. След обяд майка ми се опита и тя да се регистрира, но и казваше същото: няма такъв човек, а след това , че има някакъв проблем с информационния архив. Явно много народ се е опитвал едновременно и сървъра им се е насрал.

 43. 43 Профил на Tanya
  Tanya
  Рейтинг: 472 Неутрално

  7 септември ли е крайният срок или 3 октомври?

 44. 44 Профил на Γεργανα Μαρκοβα
  Γεργανα Μαρκοβα
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Попълних всички данни, но след бутона "запази" ми излиза съобщение "Този раздел не е достъпен в момента. Моля изберете друг раздел. Съответно не ми дава код!
  Пробвах да се свържа на посочения телефон. Мисия НЕВЪЗМОЖНА!

 45. 45 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 735 Неутрално

  И днес не работи... :(

  Eddie lives... somewhere in time!
 46. 46 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4581 Неутрално

  UNITED EU UNION

  До коментар [#15] от "дедо Андро":
  "Няма достъп до страницата от чужбина!"

  Не ти и трябва ;)
  Трябва ли ти да попълваш отговор на въпрос:
  С колко домашни любимци съжителствувате?
  Порода?
  А с електрически уреди?...

 47. 47 Профил на psb
  psb
  Рейтинг: 320 Неутрално

  И днес не работи... :(
  —цитат от коментар 45 на tigervi


  Не работи. И като гледам няма и да работи ...

 48. 48 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  "Преброяването става на тази страница."Не става!
  —цитат от коментар 3 на star bastun


  Българско преброяване.Българска работа.
  След милионите изпапкани от Методиев и Дончев не можем даже да се преброим електронно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK