Срамен провал за България. А коронавирусът убива толкова много хора

Срамен провал за България. А коронавирусът убива толкова много хора


На първо място по смъртност, на последно място по ваксинация: в България коронавирусът се вихри на воля, припомня "Дойче веле". Имаше надежда, че новите управляващи ще променят нещо. Но се оказа, че тази надежда е била абсолютно напразна.


"Няма място за паника в момента и за разпространение на страхове. Ситуацията (с коронавируса - бел.ред.) е сериозна, но не е излязла извън контрол", повтаря тези дни служебният министър на здравеопазването. Да, така е, ако под контрол се разбира воденето на статистика (дано поне тя да е вярна). Иначе вече два месеца четвъртата вълна на заразата се вихри на воля с нарастващо темпо, необезпокоявана от почти нищо.


На първо място по смъртност, с голяма разлика пред останалите


Броят на заразените стабилно нараства (активните случаи наближават 40 000), расте и броят на приетите в болница. Десетки умират всеки ден. След като миналата година починалите бяха с 30 000 повече, отколкото в обикновени години, сега този антирекорд може да бъде не само повторен, но дори "подобрен".
И в други страни се наблюдава нова вълна. Но там тя отшумява по-бързо, а броят на нуждаещите се от болнично лечение и на починалите е несравнимо по-малък в сравнение с предишните. За разлика от България - по брой на смъртните случаи тя е твърдо на първо място в ЕС с огромна разлика пред останалите. Свързаната с вируса смъртност в България е повече от три пъти над средната за Европа.


В това отношение ограничителните мерки, които влизат в сила от днес, едва ли ще помогнат кой знае колко. Още повече че те позакъсняха, относително меки са (във всеки случай по-меки в сравнение с предвиденото в Националния оперативен план на правителството - по отношение на моловете например) и в движение омекват допълнително (като при работното време на ресторантите например). Да не говорим за видимата с просто око съпротива срещу спазването им и хронично слабия контрол. А предстои и присъственото начало на учебната година, което със сигурност ще даде нов тласък на епидемичната вълна (при в пъти по-заразния делта вариант, който засяга в пъти повече деца).


Твърдо на последно място по ваксинация


Единственото, което можеше да направи нещата различни, е ваксинацията. Но делът на ваксинираните българи (около 17 на сто) е направо незначителен от гледна точка на разпространението на вируса и поставя страната твърдо на последно място в ЕС (с голяма "преднина" пред останалите). Той е по-нисък дори от редица страни по света, които (за разлика от нас) продължават да изпитват недостиг на ваксини. С темпо от едва 10-12 хиляди поставени дози в работен (и 2-4 хиляди в почивен) ден няма никакви изгледи тази картина да се промени в обозримо бъдеще.


"Последното място по ваксинация води до първо място по смъртност", отбелязва здравният министър. И е напълно прав. Само дето говори по тази тема, сякаш самият той няма нищо общо с нея. Но има.


Наистина, още през май, преди служебното правителство да поеме властта, имунизацията вече пъплеше и беше много далеч от заветната цел от 70 на сто ваксинирани до края на август (цел, която ЕС като цяло вече постигна). Но поне имаше надежда, че новите управляващи ще променят нещо, за да отговорят на този във висша степен национален интерес. Днес може да се каже, че тази надежда е била абсолютно напразна. Те не само не превърнаха имунизацията в свой първостепенен приоритет, но и не направиха почти нищо за нейното ускоряване.


Пропуснатите възможности


Вярно, тук голяма част от населението не гори от нетърпение да се ваксинира, а страховете, недоверието и малоумните конспиративни теории, свързани с ваксините, са широко разпространени. Но властта разполагаше с редица инструменти и възможности, за да им се противопостави. Тя обаче не се възползва от нито една от тях.


Можеше например да предложи различни материални стимули за ваксинация, както постъпиха по света. Но не го направи. Тези дни голяма търговска верига започна кампания по раздаване на ваучери за храна срещу ваксиниране. Здравният министър обаче изрично подчерта, че държавата не участва в нея - да не би някой да си помисли нещо друго.


Можеше да приложи поне някаква мека форма на принуда, за да стимулира някои професии като здравни и социални работници, учители и администрация да се ваксинират (едва напоследък министърът заговори за такава възможност, но в бъдеще неопределено време). Можеше да ограничи достъпа на неваксинирани до поне някои публични места и събирания. В това отношение Гърция със своите изисквания за влизане в страната направи много повече за имунизацията в България.


Държавата обяви, че ще заложи на убеждаването чрез информационна кампания. Но ако въобще е имало такава кампания, тя остана напълно незабелязана. Ако не се броят едно заседание на създадения за целта обществен съвет и красивите думи, казани на него, които са отдавна забравени.


Тогава здравният министър обеща цялото правителство да бъде ангажирано с подобен тип кампания. Нищо такова не се случи. Властта мълчи, а когато каже нещо, то има обратен ефект. Служебният премиер например непрекъснато повтаря, че ваксинирането било личен избор и всеки имал право да разполага с тялото си. Както отбеляза една моя позната, по тази логика и терористите камикадзета имат право да разполагат с телата си. Вероятно заради непрекъснатите избори партиите също са крайно пестеливи и внимателни. Държавният глава пък месеци наред не намери за нужно да каже и една дума по въпроса - едва в последните дни с половин уста призна, че е ваксиниран. В мълчанието си той отстъпва единствено на православната църква, за която такава тема изобщо не съществува.


Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на "Дойче веле" като цяло.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Не знам какво точно иска да каже тоя другар. Ваксинирането си е лично решение (с изкл при децата). Информация има достатъчно, така че всеки сам си поема риска. Това не е решение на държавно ниво да ни разправят, че сме изостанали и т.н.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на koz
  koz
  Рейтинг: 714 Неутрално


  Често се дава за пример успешния подход на Швеция, нека видим какво казва шведската агенция по лекарства Lakemedelsverket.

  Lakemedelsverket е държавната агенция в Швеция, отговорна за регулирането и наблюдението на разработването, производството и продажбата на лекарствени средства.

  Цитирам:

  "Погрешни схващания, митове и чиста дезинформация по темата COVID-19

  COVID-19 е сериозно и непредсказуемо заболяване и ползите от ваксинацията са много по-големи от риска от сериозен страничен ефект.

  Неверни са твърденията, че е по-добре да разчитаме на силна имунна система, отколкото да се ваксинираме срещу COVID-19.

  Неверни са твърденията, че ваксините срещу коронавирус не осигуряват адекватна защита срещу болестта. Това не е истина.

  Неверни са твърденията, че Витамин Д, Хлорохинов фосфат и Ивермектин са ефективни като лечение за COVID-19. Това не е истина.

  Неверни са твърденията, че ваксините могат да доведат до аутизъм.
  Това не е истина.

  Неверни са твърденията, че ваксините са свързани със стерилитет.
  Това не е истина.

  Неверни са твърденията, че ваксините могат да променят вашата ДНК.
  Това не е истина.

  Неверни са твърденията, че ваксините съдържат микрочип за наблюдение. Това не е истина.

  Неверни са твърденията, че ваксините срещу коронавирус съдържат опасни вещества, които се пазят в тайна. Това не е истина."

  https://www.lakemedelsverket.se/en/coronavirus/covid-19-vaccine/this-is-what-applies-to-corona-vaccine

  Швеция към момента е с 53% ваксинирано население, предимно с Файзер и Модерна.

 4. 4 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  А дневник като плюеха по щаба и мерките барабар с антиваксърите Стойчо, Чорбанов и мангърката не беше провал?

 5. 5 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Имаше надежда, че новите управляващи ще променят нещо. Но се оказа, че тази надежда е била абсолютно напразна.

  Разбира се, че е била напразна. Не е ясно, защо въобще тази надежда я е имало. Ние знаем, че "Демократическата република е най-добрата възможна политическа обвивка на капитализма и затова капиталът овладял тази най-добра обвивка обосновава своята власт дотолкова надежно, дотолкова сигурно, че никаква смяна нито на лицата, нито на учрежденията, нито на партиите в буржуазно-демократическа република не поколебава тази власт."

  Та който не е разбрал, или е прост като мен - да си записва. Новите управляващи като обвивка на реалната власт на капитала не бива, не могат да пораждат надежди, че "ще променят нещо". Реалната власт на вълка не може да дава надежди под овчата кожа.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 6. 6 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Ами така ще е, като България е най-силно засегната от руската хибридна антиваксърска пропаганда.
  Мислите ли, че Мангъров, Чорбанов и подобни псевдо “учени” и “специалисти” говорят против ваксините случайно или просто ей така си плюят на титлите и кариерата? Ами не всичко е подплатено със солидно заплащане от Кремъл, може би и от Китай, и това вече се доказа..
  Като добавим и политическата криза от повече от година насам, и нежеланието на почти никой от политиците ясно да се ангажира с ваксинирането, за да не загуби привърженици, и да се угоди на тези или онези бизнес интереси, картинката се изяснява съвсем и става още по-мрачна..
  Както се казва - прост народ, слаба държава.

  Freedom of speech
 7. 7 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  Единственото хубаво на политическата криза и близките резултати на партиите е, че ни дават свобода поне от тази ваксинационна тирания. Не, че ще ни се размине леко де, но поне (за сега) отлагат полицейщината.

 8. 8 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  Явно българинът е доста по умен от разните му европейци и не си слага лошата ваксина.
  Но тревожното е че изоставаме от някои още по умни.
  Сенегал, Габон, Хаити са по-малко ваксинирани, демек по-умни!
  🐒🐒🐒🐒
  Все повтаряме кои са тъпаците.
  Прочетете по-долу кои са по-умните от нас. По-тарикатите, по-бабаитите, по-знаещите.
  Bulgaria 16%* 17%
  Philippines 17%* 14%
  Venezuela 21% 12%
  Comoros 21% 12%
  Belarus 17% 14%
  Zimbabwe 19% 12%
  Tajikistan 22% 8.6%
  Guatemala 21% 8.7%
  West Bank & Gaza 20% 9.7%
  Pakistan 22% 9.3%
  Bosnia and Herzegovina 17%* 11%*
  Saint Vincent and the Grenadines 17% 11%
  Equatorial Guinea 15% 12%
  São Tomé and Príncipe 18% 5.5%
  South Africa 17% 11%
  Botswana 14% 9.0%
  Ukraine 13% 9.7%
  Vietnam 18% 2.8%
  Eswatini 8.4%* 9.5%*
  Kiribati 17% 3.9%
  Rwanda 13% 7.2%
  Jamaica 15% 5.0%
  Kyrgyzstan 11% 7.6%
  Algeria 12% 7.0%
  Bangladesh 12% 5.4%
  Libya 16% 0.9%
  Gambia 8.2% 6.7%
  Vanuatu 12% 3.0%
  Namibia 8.6% 4.6%
  Solomon Islands 9.4% 3.1%
  Myanmar 8.2%* 3.3%*
  Senegal 7.2% 3.5%
  Egypt 6.9% 3.5%
  Armenia 6.6% 3.7%
  Nicaragua 7.1% 3.2%
  Guinea 6.7% 3.1%
  Iraq – –
  Lesotho 3.4% 1.5%
  Togo 5.1% 2.9%
  Mozambique 5.4% 2.2%
  Gabon 3.9% 2.9%
  Angola 3.7% 2.9%
  Djibouti 3.7% 2.4%
  Mauritania 5.4% 0.5%
  Ivory Coast 5.6% –
  Kenya 3.9% 1.5%
  Republic of the Congo 3.4% 2.0%
  Afghanistan 2.0% 1.1%*
  Malawi 3.7% 2.3%
  Ghana – –
  Zambia 1.7% 1.6%
  Uganda 2.0%* 0.5%*
  Sudan 1.5%* 0.6%*
  Nigeria 1.7% 0.8%
  Sierra Leone 2.0% 0.4%
  Liberia 2.1%* 0.6%*
  Ethiopia 2.3% –
  Central African Republic 1.6% 0.5%
  Syria 1.4%* 0.9%*
  Niger 1.7% 0.4%
  Somalia 1.3% 0.7%
  Mali 1.3% 0.4%
  Cameroon 1.4% 0.3%
  Guinea-Bissau 1.5%* 0.2%*
  Papua New Guinea 1.2% 0.4%
  Benin 1.0% 0.4%*
  Yemen – –
  Madagascar 0.8% 0.3%
  Turkmenistan – –
  South Sudan 0.5% 0.1%
  Burkina Faso 0.5% 0.1%
  Tanzania 0.5% 0.5%
  Chad 0.3% 0.1%
  Haiti 0.3% 0.1%
  Congo 0.1%

 9. 9 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Броят минуси които сега ще получат постове 2, 3, 6 и този ще ви покаже колко кремълски антиваксърски профила работят в Дневник.

 10. 10 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Според антиваксърската пропаганда държави като Англия, Франция и Германия са малоумни, но ние с нашата вродена мъдрост, се спасяваме от злото.

 11. 11 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  А дневник като плюеха по щаба и мерките барабар с антиваксърите Стойчо, Чорбанов и мангърката не беше провал?
  —цитат от коментар 4 на zxp53317185


  Като пишех, че Мангъров е пелтек, веднага ме банваха, докато цялата помия върху генерала си циркулираше съвсем спокойно под статиите на Дневник.. После били независима медия..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 12. 12 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2534 Любопитно

  "Можеше да приложи поне някаква мека форма на принуда..." - колкото и да е мека или твърда, толкова е и принуда. Принуда, не толкова заради здравето, а заради една кампанийна борба за кой е по-напред с ваксините, поръчани с милиони и на периоди, без да са ясни последствията в бъдещ период. Колкото и да възпрепятстват заразата, не са ефективни като ваксини, спасили човечеството, но открити, произведени, прилагани заради него. Къде е кампанията за лична хигиена, която поне малко ще подобри колективната, къде е лекарството, което да ограничава и мутациите на вирусите, къде в крайна сметка са СЗО, която да не напътства впоследствие и заради икономиката? Къде е грижата за здравето със задължителен ПРЕГЛЕД преди ваксинация, а не игла на всеки ъгъл? Провал на КОЯ политика е "борбата" със заразата?

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 13. 13 Профил на nmq25555650
  nmq25555650
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Кво стана с ny body, my choice бе либерасти? Тоя Бояджиев като толкова иска да се ваксинира да ходи да си слага бустера! Петият път ще е последен, обещали са!

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Спокойно, следващите два месеца ще се мре яко, казвам това с голямо съжаление и загриженост.
  Служебният кабинет доиде след една година “анти ваксини пропаганда и идеология” във всички Държавни Медии, от Бойко Борисов/Премиер Министър -“ само страхливите да носят маски” до Чалга доктори като Мангъров, “маските не помагали” до ИТН Чалга “светила” като Чобанов и т.н., и т.н.,
  ГЕРБ за 900 000 васинации, срещу 1 300 000 за три месеца/Служебният Кабинет.
  Крайно недостатъчно, както някои казват добре е за бизнеса, в този случай Погребалните Бюра, за наше огромно съжаление.

 16. 16 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1723 Любопитно

  Тюрлю-гювеч от "факти" и "изводи".
  Миналата година (календарна) почти нямаше ваксинирани държави. Ваксинацията започна в края на годината, а истинските и темпове бяха навсякъде през 2021 г. Т.е. "първото ни място" по смъртност миналата гозина няма нищо общо с ваксинацията и спазването или неспазването на мерките.
  От починалите 30 хиляди повече, половината са починали не "С ковид", а поради паниката създадена от ковидистите,. Това е психозата, която кара съвсем не тежко болни, здрави и прави хора да тичат в болница, "за да са сигурни". За сметка на това болниц;ите не правят планови операции и прегледи и не приемат наистина застрашени болни.
  Броят на нуждаещите се от болнично лечение пък е свързан от една страна с вече споменатата наложена психоза, а от друга страна с принципа на нашата система на здравеопазване, където властва принципа "парите следват човека", което казано на човешки език е "колкото повече пациенти имате в болницата, толкова повече пари от здравната каса ще получите, толкова по-добри заплати ще вземете".
  Ковидистите от последния ден не си задават въпроси, те знаят, че един е Великия Ковид и невярващите трябва да се изгорят на клада. Въпрос на религия....

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Ноември месец, изгубените човешки съдби ще са на съвеста и целенасочените усилия на анти-ваксатската партия ИТН, Чобанов и разни други “башка революционери и люминари”, само ги вижте с какво се занимават сега в парламента ?
  На следващите Парламентарни Избори внимавайте за кой гласувате.

 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2443 Весело

  До коментар [#6] от "Petar Ivanov":

  Ваксиниранеро трябва да е свободно а Мангъров казва,че не е антиваксър! Само либералните турбовакси и либерални вувузели верекат за ваксините без да имат медицинско образование.
  Да се слагат по 3 дози ваксини на човек който е преболедувал ковид е политически протокол за психясване от ковид пропагандата и няма нищо общо с медицинските нужди за крепко здраве и щастие на индивидите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#18] от "nmy381005793":
  “Ваксарската” сори, грешка

 21. 21 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 673 Весело

  До коментар [#19] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Скрий се бе, руско тролче..: )

  Freedom of speech
 22. 22 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#17] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  След като в Германия има терор и се мъчат да го направят и тук, веднага хващай пътя към свободните Русия, Северна Корея и напълно свободния Китай с еднопосочен билет.

 23. 23 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Искам да попитам като Гошо Тарабата на Лайпцигския процес - но кога партийните секретари на БКП на програма Хоризонт не са се срамували от България, че сега да не се?!

 24. 24 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Същият тоя Ясен Бояджиев преди говореше: =======Впрочем, ако нещо беше категорично доказано от досегашния ход на епидемията в България, то е точно това - очевидната връзка между нейните пикове и спадове, от една страна, и етапите на отваряне и затваряне на училищата, от друга.========= https://www.dnevnik.bg/analizi/2021/01/19/4165010_zadava_se_tretata_vulna_na_virusa_koi_sa_kljuchovite/

 25. 25 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2443 Весело

  агенция в Швеция, отговорна за регулирането и наблюдението на разработването, производството и продажбата на лекарствени средства.
  —цитат от коментар 3 на koz


  Принципно тези които печелят трилиони от продажбите на лекарствени средства, отдавна изпреварват военната промишленост по лесни печалби и успешно корумпиране на калинки и мисирки за дейността си!
  Истината е ,че Швециая си е ок а такива като Германия,Италия,Гърция, и т.н. където натиска за по-строги мерки беше силен тепърва берат ядове с новите щамове от кошницата на ковид диверсията!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Би Би Си: Прокремълски тролове атакуват българското обществено мнениеДезинформационната кампания удря коментарните секции на родните медииhttps://www.clubz.bg/117897-bi_bi_si_prokremalski_trolove_atakuvat_balgarskoto_obshtestveno_mnenie
  —цитат от коментар 2 на Jazz


  бившите партийни секретари на БКП от Хоризонт водят ли се прокремълски? Е логичният въпрос. А какво правят в Дойчо Веле - не знам, вероятно нещо по традиционно съветско-германска линия

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5951 Неутрално

  Чехия и Унгария са преди нас по смъртност, такава омраза към собствения си народ могат да имат само описаните от Вазов Кирияк Стефчовци.

 31. 31 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  защо не глобяват за неправилно носене на маски а оставят тъпанарите да си развяват тъпанарщината.

 32. 32 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  Единственото хубаво на политическата криза и близките резултати на партиите е, че ни дават свобода поне от тази ваксинационна тирания. Не, че ще ни се размине леко де, но поне (за сега) отлагат полицейщината.
  —цитат от коментар 7 на ju.li


  хитро, ще ни се размине ваксинацията, за да може още по-добре да ни изпердаши ковида сега като тръгне училището и заведенията на открито затворят.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Когато ваксинацията не е задължителна и хората не искат да се ваксинират, то за какъв провал говори Бояджиев?
  Аз не разбирам

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Изчакайте да се завърнат летовниците от Морето, българско/гръцко и т.н., и да започне училище.
  Погледнете данните от миналата година ще разберете какво ще се случи сега.
  Ниски стойности цяло лято до 15/25 Септември и дежа ву.

 40. 40 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1371 Весело

  Срамен провал за България. А коронавирусът убива толкова много хора........ Същият тоя Ясен Бояджиев
  колумнист на "Дойче веле" преди говореше: =======Да не говорим за маските, тестовете, антителата, имунитета и прочие. Както и защо при супер твърди мерки (примерно в Сърбия) и при либерален подход като в Швеция резултатът е горе-долу един и същ ???????? Отговори ли си вече Ясен Бояджиев, защо?.........

 41. 41 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  Няма да допусна, някой друг да решава за мен, дали да се ваксинирам.

 42. 42 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  Спокойно, следващите два месеца ще се мре яко, казвам това с голямо съжаление и загриженост.
  —цитат от коментар 15 на nmy381005793


  Е и ?
  Неваксинираните са направили своя избор и ще си носят последствията.
  Кой си ти, че да се месиш в личния живот на хората?

 43. 43 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5510 Неутрално

  До коментар [#2] от "Jazz":

  +++++++++++++++++

 44. 44 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1905 Любопитно

  Бреееее, то не останаха коментари?! Какво му направихте на момчето с парцала? Тц тц тц

 45. 45 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Всъщност стойностите вече не са ниски, а сме само 7ми Септември.

 46. 46 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  Два въпроса.
  Ако си прекарал Ковид и следователно имаш клетъчен имунитет трябва ли да се ваксинираш?
  Знае ли се колко души са го прекарали?
  Благодаря за отговорите!

 47. 47 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Срамен провал за България. А дали коронавирусът убива толкова много хора ???? ....... Методологиите за измерване на медийната свобода ...
  Свободата на медиите и словото, плурализмът на мнения са стълбове на демокрацията, нали така пише...????........но мисля, че сериозно е нарушен принципа за даване право на мнение на всички страни.......и форума го доказва....

 48. 48 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#42] от "atmanpg":
  “Спокойно, следващите два месеца ще се мре яко, казвам това с голямо съжаление и загриженост.
  —цитат от коментар 15 на nmy381005793
  Е и ?
  Неваксинираните са направили своя избор и ще си носят последствията.
  Кой си ти, че да се месиш в личния живот на хората?”

  :) Пич, само констатирам, самият ти можеш да се хвърлиш от единафесетият етаж в случай че това е твоят избор, няма да те спра бъди сигурен.

 49. 49 Профил на mbe281060634
  mbe281060634
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Дали за този срамен провал не носи поне мъъъъъъъъъничка отговорност любимеца на Дневник и DW - румен радев и еднолично наредения от него кабинет ???

  Или не е възпитано така да се говори и ще ми забраните да коментирам ?

 50. 50 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Сигурен съм, че скоро ще публикуват и тук новината на сезона относно Ковид - излязоха оригиналните документи, доказващи, че Фаучи е финансирал лабораторията в Ухан за изработването на по-заразни от нормалното Ковид вируси - факт, който този почтен учен, отговорник за борбата с пандемията в САЩ, категорично и гневно отрече пред сенатска комисия преди два месеца.

 51. 51 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  Два въпроса.Ако си прекарал Ковид и следователно имаш клетъчен имунитет трябва ли да се ваксинираш?Знае ли се колко души са го прекарали?Благодаря за отговорите!
  —цитат от коментар 46 на lz73


  Не задавай въпроси!!! Вярата не иска питане, иска подчинение.
  Невяврващите ще горят в огъня на вечния Ковид, да разлика от вярващите, които ще получат благословията на ежегодишната мана под формата на благ богоугоден "бустер".
  Амен
  Един е Великия ковид и много са пророците му на земята ....

 52. 52 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#48] от "nmy381005793":
  “Единадесетият” за да бъда по точен.

 53. 53 Профил на mbe281060634
  mbe281060634
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Какви са данните за израел преди ваксинацията и след ваксинацията ?

  В един сайт август 2020 и август 2021 изглеждаха много подобни въпреди високия процент боцнати.

 54. 54 Профил на Hoho Boho
  Hoho Boho
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Тоя как ги изчислява тези активни случаи - 40 000?
  Това означава, че за последния месец дневно са се разболявали по 1333 души
  и никой от тях не е оздравявал или умирал..

 55. 55 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1959 Весело

  До коментар [#50] от "Anton Andonov":

  Така е. Фаучи е финансирал изработването на вируса, а Трьмп, по внушение на Путин, с голи гьрди го вьзспирал. Кремьлската пропаганда стана сьвсем дебилна. Точно на нивото на целевата си публика.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 56. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7692 Неутрално

  Когато хората искаха и търсеха ваксина, нямаше. После пристигна АстраЗенека, Борисов, без да има право я спря, като вредна. Добре че от ЕС се смилиха, че ни дадоха едни в повече договорени, но темпото вече беше загубено.

 57. 57 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Към то коментар [#24] от "MPetr":
  """''''Срамен провал за България. А коронавирусът убива толкова много хора""""" и в коментар 24 колеги на мен ли слагате минуси или на точният цитат чийто автор е същият този Ясен Бояджиев и съм го цитирал 1/1 а и съм дал линк впрочем към статията му?........... между другото са му много интересни статиите относно Ковида, в продължение на година и нещо........ Тезите които защитава съвпадат с "вятъра на къде духа".....

 58. 58 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  До коментар [#15] от "nmy381005793":

  Защо чак тогава тука Професори и Математици заковаха точната дата 19 Септември ей го къде е.
  Но жалкото е че не се качиха на една Клада и ако не са прави да си драснат клечката или поне да си скъсат дипломите.
  Ако Бояджиев преди 2019 е написъл даже един Ред че сме на първо място по смъртност в Европа нещо което и тогава беше безспорен Факт бих го подкрепил сега.
  Българите нито сме прости нито сме умни просто сме прагматици.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 59. 59 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  До коментар [#46] от "lz73":

  Ако си прекарал Ковид и следователно имаш клетъчен имунитет трябва ли да се ваксинираш?
  😊😊😊
  Казват че най добрата защита дава комбинация между ваксина и имунитет след заразяване.
  Проблемът е как и дали ще прижевееш заразяването.
  Освен това не знаеш дали си прекарал ковид ако е било без симптоми.

 60. 60 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#50] от "Anton Andonov":Така е. Фаучи е финансирал изработването на вируса, а Трьмп, по внушение на Путин, с голи гьрди го вьзспирал. Кремьлската пропаганда стана сьвсем дебилна. Точно на нивото на целевата си публика.
  —цитат от коментар 55 на 7777


  не знам какво общо има Кремъл с оригиналните документи за дадени грантов, публикувани днес къде ли не

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#9] от "Явор":

  10 :)

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#7] от "ju.li":

  НА 100% ВЯРНО. НО СМЕ ЧАСТ ОТ СИСТЕМАТА РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ НАВАКСАТ.

 65. 65 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Работата на правителството е да чегърта, а не да имунизира. Не трябва да се разрешава на Дойче Веле да критикува най– прекрасното правителство, назначено от най– прекрасния президент.

 66. 66 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#22] от "anty":

  НЕ МЕ ЗАНИМАВАЙТЕ С ВАШАТА РОСИЯ ФАКТИТЕ СА СИ ФАКТИ В ЗАПАДНА ЕВРОПА Е АБСОЛЮТНА ПЪЛНА ЛУДНИЦА ВСИЧКИ ПРАВА СА ОТМЕНЕНИ И ВСЕКИ Е ТРЕТИРАН КАТО БИО ТЕРОРИСТ-ФАКТИ ,ОСПОРЕТЕ ГИ АКО МОЖЕТЕ ..... С ФАКТИ. ПЪЛЗЯЩ ТОТАЛИТАРИЗЪМ ТОВА НЕ ВИ ЛИ ПЛАШИ ???? НЕ СМЕ ЛИ ГО ГЛЕДАЛИ ВЕЧЕ ТОЗИ ФИЛМ.(САМО ДЕТО СЕГА ТЕХНОЛОГИЧНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА КОНТРОЛ СА НЕСРАВНИМО ПО-ГОЛЕМИ. НЯКОИ ОТ НАЙ БИСТРИТЕ УМОВЕ НА ЕВРОПА(ВИЗИРАМ ФИЛОСОФИТЕ МИШЕЛ ОНФРЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ И ДЖОРДЖО АГАНБЕН(ТОЙ НАПИСА И КНИГА ОТ САЙТА В КОЙТО ПАЗАРУВАМ Я КРИЯТ) ВЕЧЕ СЕ ИСКАЗАХА ПО ВЪПРОСА МНОГО ИСТИНСКИ И НЕПОДКУПНИ УЧЕНИ НАПИСАХА И КНИГИ,АМА КОЙ ДА ЧЕТЕ.

 67. 67 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#22] от "anty":

  ДА ОТБЕЛЕЖА И ДИЕГО ФУЗАРО(ПРОПУСНАХ ГО ПРЕДИ МАЛКО),ДЖОРЖО АГАМБЕН СА ИТАЛИАНЦИ НАПИСАХА ПРЕКРАСНИ КНИГИ ЗА КОВИД СИТУАЦИЯТА.

 68. 68 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#58] от "dedoliben":
  “ До коментар [#15] от "nmy381005793":

  Защо чак тогава тука Професори и Математици заковаха точната дата 19 Септември ей го къде е.
  Но жалкото е че не се качиха на една Клада и ако не са прави да си драснат клечката или поне да си скъсат дипломите.
  Ако Бояджиев преди 2019 е написъл даже един Ред че сме на първо място по смъртност в Европа нещо което и тогава беше безспорен Факт бих го подкрепил сега.
  Българите нито сме прости нито сме умни просто сме прагматици.”

  :) A vaccine it won’t kill you, it is proven in general that a vaccine against though it may help you to recover from the illness that causes the the virus known as the severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2).
  And yet your want is totally absurd ?
  Why, so you can be right, maybe once in your life time or for the sport?

  Българите сме това което сме за добро или за лошо, това е факт.

 69. 69 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#58] от "dedoliben":
  За Бояджиев съгласен, незнам може и да е така.

 70. 70 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1661 Любопитно

  До коментар [#59] от "Таралеж": може ли толкова простотии да избълваш в едно изречение. То явно е че можеш, въпроса е за к"ъв чеп ти е ?!
  Те едни навремето казваха че има вещици и ги горяха, после едни други казваха че еврейте са подчовеци и лекинко ги редуцираха, едни други пък казваха че работниците трябва да управляват с терор. Та от как свят светува все някой казва нещо и все някой вади статистика да покаже че всичко е тип топ.

  ум море, глава шамандура
 71. 71 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1101 Любопитно

  Интересно защо всичкото червено писач е вече под крилото на дойче зеле

 72. 72 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Още през пролетта беше осигуреба възможност на всички да се ваксинират,малко по-късно беше осигурен и избор на ваксина,нещо което е налично в много малко други държави,ако изобщо е,защото не знам за други.
  Повече не може да се направи или дори и да може е недопустимо или поне неприемливо,като ползване от държавата на тролове и подобни практики,установяване и притискане на разпостраняващите пропаганда против ваксинирането,въвеждане на цензура и т.н.Плюс че при вярващите това може и да има обратен ефект и да им създаде "светии",както и да засили страха у уплашените.

 73. 73 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Когато ваксинацията не е задължителна и хората не искат да се ваксинират, то за какъв провал говори Бояджиев?Аз не разбирам
  —цитат от коментар 34 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Дори и да е задължително ваксинирането пак не може да се прави принудително.Ще има някаква глоба и толкова.

 74. 74 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  До коментар [#60] от "Anton Andonov":

  Моля дайте линкове, но не към жълти вестници. В сериозната преса пише, че Рон Пол твърди, че институт, ръководен от Фаучи, е финансирал изследователска дейност в Ухан през 2014 г, включително за поручването на КОВИД вариант, който дотогава се среща само сред прилетите. Което е вярно. Институтът, ръководен от Фаучи дава 600 000 доларана института в Ухан за това проучване. Пол твърди също така, че Фаучи, чрез това финансиране, е индиректно виновен за създалата се криза. https://www.latimes.com/science/story/2021-07-24/fauci-theres-no-way-the-coronavirus-was-made-with-u-s-research-funds-heres-why .
  Но дори и Пол не обвинява Фаучи, че

  Фаучи е финансирал лабораторията в Ухан за изработването на по-заразни от нормалното Ковид вируси а.
  —цитат от коментар 50 на Anton Andonov
  Вашето твърдение е манипулативна кремълска лъжа, в което няма нищо учудващо. За това Ви плащат. Въпросът за мен е какво кара човек като Вас да падне толкова ниско. Не че ще ми отговорите.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 75. 75 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  За тези, които четат на английски, ето още един линк относно конфликта между Фаучи и Рон Пол: https://www.bbc.com/news/57932699

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 76. 76 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Единственото, което можеше да направи нещата различни, е ваксинацията
  —цитат от коментар 0 на другара Бояджиев


  Нещо нема Цифри къмто туй твърдение.
  Ако турим начална дата 1 май 2021, когато има вече някакъв % Ваксинирани (по старата Дефиниция) и крайна дата 6 септември, получаваме:

  Страна , погинали от Ковидя май - 06 септ 2020 , май - 06 септ 2021 , % Ваксинирани 06.09.21 (за 2020 навсякъде са 0%) и се получава:

  България: 609 -- 3005 -- 17%
  Израел: 797 -- 842 -- 61%
  Германия : 2778 -- 9360 -- 61%
  Навсякъде при повече Ваксини се мре повече, отколкото е било преди тях. В различните страни с различен коефициент - национални особености. За по - пълна сметка би требало да се добавят и погиналите тая година след самото ваксиниране, ама наща и юдейската статистики нещо не ги показват.

 77. 77 Профил на ambra
  ambra
  Рейтинг: 131 Неутрално

  До коментар [#1] от "JPJ":

  Колкото по-малко са ваксинирани в една страна, толкова по- има възможност да се появят мутации, които да избегнат ваксината. И хайде стига с това „лично решение“! В България никой не мисли за общото благо, а само за себе си!

 78. 78 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  До коментар [#77] от "ambra":

  Линк може ли.
  Защото имаше статии, твърдящи обратното.

 79. 79 Профил на ambra
  ambra
  Рейтинг: 131 Неутрално

  До коментар [#10] от "Явор":

  До коментар [#66] от "bnc59488372":

  Явно в България не ви е ясно какво точно е демокрация.

 80. 80 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  До коментар [#77] от "ambra":

  И кой решава, кое е "общото благо"?
  Ти ли?

 81. 81 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 424 Любопитно

  До коментар [#58] от "dedoliben":
  “ Ако Бояджиев преди 2019 е написъл даже един Ред че сме на първо място по смъртност в Европа нещо което и тогава беше безспорен Факт бих го подкрепил сега.”

  2019та общо взето няма общо с Пандемията К-19, в Китай стартира Декември 2019, в Европа е приета/взета дата някой си февруари 2020, сега България може и през 2019 да е била с кофти смъртност показатели, незнам?

 82. 82 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Няма какво да се чудите. Така е в третия свят!

 83. 83 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 558 Весело

  До коментар [#82] от "EU Fighter":

  Какъв трети свят, какви три леви и нито един десен??? С всяка следваща вълна царството се мести в свят с номер съответстващ на вълната…

  73! Go Go
 84. 84 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  Важното е че има ваксини за всички
  Аз се ваксинирах и престанах да се пазя.

  подпис
 85. 85 Профил на OA
  OA
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#1] от "JPJ":

  Не може да е лично решение!

  Ако скочиш от балкона и убиеш няколко души на улицата, това лично решение ли е пак??

 86. 86 Профил на OA
  OA
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#41] от "atmanpg":

  Но държавата трябва да защитава всички при заразно болни...

  Не може да е само лично решение!

 87. 87 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Срамен провал за Дойче Веле 😂 😂

  Дойчовци, беше ваша задача да рекламирате ваксините, ваш е провала 😂

 88. 88 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Спокойно, следващите два месеца ще се мре яко, казвам това с голямо съжаление и загриженост.
  —цитат от коментар 15 на nmy381005793


  Ти отдавна си изпържен там горе - централната нервна система - нема да се плашиш, няма какво да губиш!

 89. 89 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2556 Любопитно

  До коментар [#50] от "Anton Andonov":

  А “фатките” кой е финансирал вариантите на Ковида ще излязат ли? Имам голямо подозрение, че Борис Джонсън и Жаир Болсонаро имат голям пръст, дори лично се разболяха, за създаването на британски и бразилски щам. Един вид - влезнаха в Историята.

 90. 90 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2556 Весело

  До коментар [#14] от "nmq25555650":

  “Петият път ще е последен, обещали са!”

  ЕК е поръчала малко над три милиарда ваксини. Средно, всеки европеец требе да се набоде девет пъти (два досега и още седем бустера). Ако петият път е последен, кралство Бутан ще се удави от дарени ваксини ... и язък, че оцеляха при земетресението, също дар от Природата.

 91. 91 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2556 Весело

  До коментар [#1] от "JPJ":


  “Не знам какво точно иска да каже тоя другар. ”

  Когато човек не може да борави с информация, просто си лъже на воля. За простака това е разтоварва психотерапия. Да мислим за ближния! Не му придиряйте, че ще лисне още една кофа психотерапевтични лъжи. Току виж прости математически разлики, 124.6 хил. починали през 2020 г. минус 108 хил. починали, станали еволвента от 30 млн. починали българи от Ковид по “всичките земни кълбета”.

 92. 92 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 615 Неутрално

  До коментар [#34] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Щом парите следват човека (пациент, ученик, студент), резултатът ще бъде винаги един и същи - Малките населени места ще останат без съответната услуга, в големите градове ще има концентрация на услуги. Също така надписване на сметки, предлагане на фиктивни услуги, други опити за измама. За какъв провал точно говори другарят Бояджиев? За пълния провал на българското общество, или конкретно нещо за медицината?

  master
 93. 93 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#13] от "nmq25555650":

  никой не се интересува от твойто боди, бе стюпид! Вероятно лоясало и 3 ката корем! НО.....като зазлееш ще цоцаш ресурс, който може да помогне на друг, нормален човечец! зАРАДИ ТЕБ, КУП БОЛНИ ХОРА НЯМА ДА СИ ПОЛУЧАТ ЛЕЧЕНИЕТО, ЗАЩОТО ЛЕКАРИТЕ ЩЕ СА АНГАЖИРАНИ ДА СПАСЯВАТ/ЗАЩО ЛИ???/ НАСРА--НИЯ ТИ ЗАД--НИК!
  Надменността и глупостта винаги се заплащат! Виж Каролев!

 94. 94 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 408 Разстроено

  Във Франция дневно 74 починали на 75 милиона, а в България 121 на 6 милиона. Франция 65% ваксинирани, България 20%. Красноречиво!

 95. 95 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 841 Неутрално

  и така стигаме до написаното в библията:
  "Живите ще завиждат на мъртвите"
  По-добре мъртъв, отколкото вковиден от пропаганда идиот!„
  ЖИВЕЙТЕ СИ МАСКИРАНИТЕ, УТРЕ ЩЕ КАСТРИРАТ. ЗА КЕФ НА КУКЛОВОДИТЕ.

 96. 96 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#94] от "bozkata":

  “Във Франция дневно 74 починали на 75 милиона, а в България 121 на 6 милиона. ”

  За съжаление, в България дневно умират по 341 души, 124735 души са починали през 2020 г.
  https://www.nsi.bg/bg/content/3351/умирания-по-причини-за-смъртта-по-пол-и-възрастови-групи
  Вие отговорете защо се дава само смъртността с Ковид, 8554 души, а се мълчи, като в гробище, за смъртността от Клас IX. Болести на органите на кръвообращението (I00-I99) - 75 586 души!
  Дали е защото няма още измислена ваксина срещу инфаркта? Или се цели прикриване на частната избирателна инициатива на търговските дружества “Болница”, ОПЛ ЕТ?
  Или няма значение колко ще се стресира до инфаркт/инсулт населението, важното е ваксините да се продават?
  При така наречената “свръх смъртност”, 16735 (124735 - 108000 починали за 2019 г.), само половината е преписана на Ковид. А за останалата се мълчи. Мълчи се и за това, че смъртността лани е абсолютен рекорд, с три хиляди повече от “гладната Виденова зима”, 121 хил. починали при 8 млн. население срещу сегашните 124.7 хил. души при 7 млн. население.

 97. 97 Профил на enc19313130
  enc19313130
  Рейтинг: 132 Неутрално

  Браво
  Да се види как сме се кротнали където ни е местото, при Екваториална Гинея и Кирибати. Защото БГ има лустрото заради еврофондовете на бяла държава, но като се оттегли прилива се вижда кой плува гол. Простотията каквото може да причини на един народ, нищо друго не може До коментар [#8] от "Таралеж":

 98. 98 Профил на Yoto
  Yoto
  Рейтинг: 424 Гневно

  До коментар [#42] от "atmanpg":


  Неваксинираните са направили своя избор и ще си носят последствията.
  Кой си ти, че да се месиш в личния живот на хората?
  —цитат от коментар 42 на atmanpg


  Ами няма да си носите неваксинираните последствията индивидуално, ще ви ги носим всички -- защото ще задръстите болниците и спешна помощ, и отново няма да дочакват помощ хора с инфаркти, инсулти и други неотложни състояния. Отново ще се наложи да се спрат планови операции и лечения.

  Така че вземете си обратно личното носене на последствия и вървете с него на частния си остров. Личният живот свършва там, където започва обществения интерес. Можете да си го прочетете в Конституцията, ама не в член 38, дето обичате да размахвате, а малко по-надолу.

 99. 99 Профил на Yoto
  Yoto
  Рейтинг: 424 Разстроено

  До коментар [#42] от "atmanpg":Отново ще се наложи да се спрат планови операции и лечения.
  —цитат от коментар 98 на Yoto


  Пет минути по-късно във фийда: Спират плановите операции във Варненска област
  https://www.24chasa.bg/region/article/10157478?fbclid=IwAR0Oy9K8EX8NgwG1ZHX9tkswwcqHRQXqEwVPEpa9OANUSFtmFTj_WX5grLA

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK