Парещият въпрос по повод Любомир Яков

Парещият въпрос по повод Любомир Яков

© Юлия ЛазароваЗащо тъкмо младеж като Любомир Яков отправи заплахата срещу Ива Митева? Защо допускаме млади хора с потенциал да се маргинализират? Тези въпроси би трябвало да стоят в центъра, а не самата заплаха, коментира Веселин Стойнев за "Дойче веле".


Сякаш никой не се възмущава от заплахата за убийство на председателката на парламента Ива Митева. Но не защото подобна постъпка сама по себе си не е отвратителна и нетърпима. А защото бе употребена политически още от оповестяването ѝ. И това захлупи всякакви човешки измерения.


Лидерите на ИТН дори пропуснаха елементарната загриженост и съчувствие към колежката си, откривайки веднага пряка връзка между заплахата и гласуването на промените в закона за Националната служба за охрана, възпрепятствано от ГЕРБ, ДПС и БСП. Опонентите им пък видяха в заплахата политическа инсценировка с обратен знак. Както изисква добрата драматургия, институциите ще покажат решителност и старание спрямо Любомир Яков, а щастливият финал на този шумен водевил предполага среща на Митева с извършителя, който получава морално опрощение свише от една жена и майка.


Да поговорим за Любомир Яков
Но никой не се интересува от младия мъж извън сценария, в който му бе поверена главната роля или в който той сам се вкара. Защото нали политиците, а и ние, техните избиратели, се интересуваме главно от голямата политика, а голямата политика се отнася до големите, онези по върховете на властта. Пък и какво съчувствие, щом става дума за крадец, който за втори път отправя терористични заплахи.


Но напротив - голямата политика започва тъкмо от малкия човек. Малкият човек трябва да има възможност да порасне колкото може повече. Целта на голямата политика е минимален брой хора да остават малки и да се насърчава максимално растежът на всеки. Това всъщност е смисълът на едно нормално човешко общежитие. Но за да има изобщо общност от хора, първо е нужна някаква елементарна съпричастност към другия. Не непременно симпатия - нужна е базисна емпатия към всеки, за да разберем защо е такъв. Към Любомир Яков засега не проявяваме нищо подобно.


Оскъдните публично известни факти за него са обаче достатъчни, за да очертаят профила на децата, останали без семейно възпитание, защото родителите им са заминали на гурбет в чужбина. При Любомир съдбата е насложила още няколко утежняващи живота обстоятелства. Бащата не се връща и дори е осъден в Гърция. Майката сама отглежда три деца в постоянен недоимък и умира, когато Любомир е само на 20. Започва шляене, кражби, пропадане.


А животът му можеше да се развие съвсем иначе. Любомир е умен младеж, отличник в училище. Майка му, учителка и училищен директор, го е възпитала в любов към четенето. Когато обаче я губи, той губи и всякаква опора. Остават му баба и дядо, но Любомир вече е излязъл от коловоза, а не след дълго и дядото умира. Баба му понякога е последното битово спасение, но вече и тя е вдигнала ръце от него.


Безсмислено е да казваме, че други младежи са се справяли и при по-тежки съдби. Или обратното - че и 12-те апостоли не са били безгрешни. Но като говорим за голямата политика и се идентифицираме с лявото и дясното, трябва да си дадем сметка, че лявото и дясното започват тъкмо оттук.


Ако бяхме зряло общество


Ако сме социалисти, ще искаме завишени социални помощи за майки, които сами отглеждат децата си. Ако сме либерали, ще настояваме за значителни образователни стипендии за деца на самотни родители, за да имат равен старт в живота. Ако сме консерватори, ще заложим на финансови и други мерки за закрила на семейството. И в трите случая, всеки от своята страна, ще изискваме активен ангажимент на местните институции и общности - социални служби, община, църква, квартал. А на национално ниво ще поведем дебат за това как да развиваме човешкия потенциал, независимо от различията в семейната и социална среда.


Глупаво е да се тюхкаме за демографското (количествено) стопяване на нацията, а да не мислим за качественото ѝ осакатяване. Никаква голяма политика не правим, ако допускаме да се маргинализират млади хора, които имат потенциала да бъдат добри професионалисти и добри граждани.


Ако бяхме зряло общество, способно да прави наистина голяма политика, центърът на случката с председателката на парламента нямаше да е самата заплаха, а защо тъкмо Любомир Яков я е отправил. Проблемът щеше да бъде защо сме допуснали да се маргинализира един младеж, който при други обстоятелства вероятно би могъл да има кариерата на Ива Митева. Но понеже не сме такова общество, излъчваме политици, чиято голяма политика е партизанска. И, погнусени, сами се отстраняваме от наистина голямата политика и сами се маргинализираме като политическа общност.


Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на "Дойче веле" като цяло.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1407 Весело

  Бащата на този, доколкото разбрах, излежава дълга присъда в гръцки затвор, а и на сина това не му е първа магария в живота. Явно тук генетиката си казва думата, обаче за сценаристите на шоуто всичко е много по- дълбоко законспирирано😂😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Какви сценаристи, бе?! Кой има интерес да сплаши Митева да не подкрепя измененията в Закона за НСО? ГЕРБ. Откъде иде заплахата? От Стара Загора. Кои са депутатите на ГЕРБ от Стара Загора? Айде прокуратурата да си влезе в ролята, а не да се занимава с клюките от адвокатските кантори!

 3. 3 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Едното обяснение е че обществото е виновно. Второто възможно обяснение е че е идиот.

 4. 4 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1539 Любопитно

  Сега не разбрах да го жалим за какво?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 5. 5 Профил на bry14687126
  bry14687126
  Рейтинг: 31 Неутрално

  Съгласен съм че не трябва да се слага петно върху името на младежа. Но откъде знае името на майката на Митева. Или много добре я е проучил, или му е платено за да пусне заплахата.

 6. 6 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6052 Неутрално

  И какво толкова се е случило, че трябва да го жалим. Такива хора приемат съчувствието като слабост и следващата им стъпка може да е по-сериозна.

 7. 7 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#2] от "krummm":

  Ония прост милиционер - Кунг Фу Панда масон е организатор на водевила. Но... да видим !

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5640 Неутрално

  Като не го слуша главата, трудно може да му се помогне

 9. 9 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  До коментар [#3] от "blondofil":

  "Едното обяснение е че обществото е виновно. Второто възможно обяснение е че е идиот."
  ============
  Повече са.
  Някакъв поръчител от ГЕРБ. Възможно, но елементарно. Всички в тях ще гледат.
  Някакъв поръчител от ИТН. Възможно, но елементарно. Уж реклама, пък голямо нищо. Нищо не спасява, процентите падат.
  МВР намира идиот и се спасява като професионална отговорност, бързина..... Кореспондира с твоята втора възможност, но друг е моторът.
  Вероятно има и други възможности.

  Еретик
 10. 10 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1060 Любопитно

  Поредната сълзлива статия от ДВ. Как пък един път не зажалиха някой читав човек? Примерно средностатистическо 4-челнно семейство, което всеки ден се бори да си гледа децата като осигури стоки от първа необходимост, спести някой лев за семейна ваканция и хвърля боб, за да разбере ще приемат ли по-малкото в детската градина? Защото ако не го приемат, парите няма да стигнат за всичко - или единият родител трябва да си остане вкъщи, за да гледа детето, или трябва да наемат детегледачка, която ще "изяде" заплатата на единия родител.

  Та по този повод парещият въпрос всъщност е: Що за мазохисти сме, та сме избрали 240 олигофрена уж да намерят решение на проблема с доходите (или местата в градините, което дойде първо по ред), а вместо това те ни занимават с компромати и някакъв изстрадал михлюзин на име Любомир Яков, на който най-веротно не са му издържали нервите да гледа мазните физиономии на въпросните 240 нищоправници и е решил малко да ги поуплаши.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 11. 11 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  "майката умира, когато Любомир е само на 20"

  Интересно до кога майката е отговорна за възпитанието на децата?

 12. 12 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  "Проблемът щеше да бъде защо сме допуснали да се маргинализира един младеж, който при други обстоятелства вероятно би могъл да има кариерата на Ива Митева"

  Надявам се е тънък , но все пак груб сарказъм .
  Инак , авторът е по-безнадежден идиот и от обсъждания клетник Яков .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 13. 13 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  “ Ако бяхме зряло общество”
  ——
  … може би нямаше да са публикуват такива глупости. Ох! Ама не, тоя бил от ДВ…

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 14. 14 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1027 Весело

  До коментар [#2] от "krummm":

  Митева, другарю, е безгласен фиигурант. Заплахата към нея няма никакъв шанс за "възвръщаемост на инвестицията".
  Що не приемете логичната истина, че някакъм надрусан, очивидно ментално нестабилен индивид си е почесал егото?
  Твърде малоумно е това дело да има замисъл.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 15. 15 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  По принцип крадците не се занимават с политика. Те изпълняват поръчки срещу заплащане. Както Данко Хаирсъзина.
  Но защо точно Ива Митева? Тази женица е напълно безобидна. Била е секретарка в парламента и само това може. Тя няма политически цели и идеи и амбиции няма, и от нея нищо не зависи. За младежа не пише да е невменяем, значи е действал съзнателно. Може и да обясни защо го е направи. Мина и доста време вече, и вероятно "органите" знаят всичко по въпроса. Обществото обаче няма да разбере. Защо? Това е въпроса.

 16. 16 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#14] от "olexander":

  Специално тоя "надрусан" индивид, другарю, надали е и знаел коя е Митева.

 17. 17 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 678 Неутрално

  когато искаш да си мазен "анализатор" , напълно естествено е да пишеш чудатости , а дневник с "любов" го отпечатват

 18. 18 Профил на George Pantev
  George Pantev
  Рейтинг: 678 Неутрално

  До коментар [#16] от "krummm":

  това няма значение , важното е , че Митева е шеф на НС ( т.е. въпросния я гледа всеки ден на екран) + неговия "бунтарски" нрав ( подобно поведение не му е за първи път) + житейските несгоди са му дали подтик да напише този имейл ...Едва ли си е мислил да изпълнява заканата си ... Та целия "анализ" , как обществото сме захвърлили в ъгъла , подобни "перспективни" младежи е един булшит.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на БичБожи
  БичБожи
  Рейтинг: 251 Неутрално

  поредната псевдо-сиромахомилска нищонеказваща боза.

  от муха се прави слон, като обилно се гарнира с тъпи намеци и още по-тъпи намигвания.

  "парещ" въпрос било че някакъв отвсякъде кретен пратил имейл на болонката; ми то ако някой си даде труд да прочете какви по-големи идиотизми се ръсят по форумите, кочината отдавна да е завряла и изкипяла...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK