По-високите пенсии влекат увеличение на осигуровките и данъците

С актуализирания бюджет на ДОО парламентът заложи мина за следващото управление.

© Надежда Чипева, Капитал

С актуализирания бюджет на ДОО парламентът заложи мина за следващото управление.Иван Нейков, директор на Балканския институт за социална политика и бивш министър на социалната политика, коментира по БНР тази сутрин вчерашното гласуване в Народното събрание на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Във вторник партиите актуализираха размера на всички пенсии от 1 октомври на 370 лв. и увеличиха месечните добавки за всички пенсионери на 120 лева до края на годината. Разходът за увеличенията и датата на обнародването обаче останаха да бъдат окончателно гласувани днес. Служебният финансов министър Асен Василев обяви, че депутатите трябва да решат откъде да отрежат разходи, за да има пари и за двете мерки, тъй като иначе бюджетът се взривява.


Слушайки вчера дискусията по актуализацията на бюджета в Народното събрание, изведнъж разбрах колко умно, че има стенографи в парламента да записват всичко, за да се разбере какво е станало.


Мисля че дискусията трябва да продължи и днес. Какво беше направено вчера - бяха увеличени разходите, които трябва да бъдат направени през бюджета на ДОО. Но не е ясно кое от кога.
Ние чисто конституционно вече нямаме заден ход и ако стенографските записи покажат, че всичко е гласувано - и стоте лева, и 120-те лева, и увеличаването на минималната пенсия, и актуализирането на останалите пенсии, и увеличаването на тавана на пенсиите - ако всичко това излезе, че е гласувано - ние назад не може да се върнем.


Тогава - единственият разумен вариант, който има този не много разумен парламент, е да размести във времето мерките. Тоест едни да започнат от първи октомври, други да започнат от първи януари, да речем актуализирането на пенсиите да е от първи януари.


Но искам да си спомним защо беше цялата сага с 50-те лева. Защото те бяха дадени веднъж и никой нямаше куража да ги вземе обратно. А сега ще дадем може би веднъж 100, веднъж 120 лева. И ако е така, излиза, че ще дадем 220 лв. Значи още по-малко следващото правителство ще има кураж да ги спре. Както не спряха 50-те лева, така няма да спрат и тези.


И тогава вече започвам да се притеснявам, че всичко това работи против осигурителната система. Ние непрекъснато увеличаваме дела в пенсията, който не е свързан с приноса на хората в пенсионната система, а е свързан с предизборните борби на партиите.


При всички положения тези решения, независимо че се обясняват с голяма любов към пенсионерите, зад тези решения стоят, първо, изборите, второ, това е опит да бъде заложена мина пред следващото управление, каквото и да е то. За да може да се казва: "Ние бяхме добрите, а тези, новите, са лошите".


Слава богу, че не съм на мястото на министъра на финансите, защото в един момент той или друг финансов министър ще трябва да бръкне в раната и тези действия рано или късно ще доведат до увеличаване на осигуровките, а вероятно в някакъв момент и на данъците. Защото трябва да има приходи.


При всички положения дефицитът на НОИ ще нарасне, а той се допълва винаги от републикансикя бюджет. Затова се боя, че приближаваме с голяма скорост момента, в който ще трябва да сложим на масата нов размер на осигуровките или нов размер на данъците.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK