Щом ДПС използва името ми, значи Пеевски е изгубена кауза

Маршал Харис

© Личен архив

Маршал ХарисВ медийните си участия в края на миналата седмица членът на Централното изпълнително бюро на ДПС и депутат Хамид Хамид замеси и името на Маршал Харис и интервюто му от края на юли пред "Дневник". Внушението на Хамид бе, че американският лобист ясно бил разказал в него как срещу пари се въздейства върху решенията на администрацията на САЩ. Така властите във Вашингтон били подведени да санкционират Делян Пеевски, зад когото ДПС открито застана след обявяването на имената по Глобалния акт "Магнитски" (още за твърденията на депутата и фактите по тях - тук). Потърсихме Харис за коментар, ето неговата реакция:


Корумпирани български политици продължават да правят сбъркани предположения, че самите граждани, говорещи срещу тях, са корумпирани и безскрупулни. Тези хора са толкова деформирани от арогантност и оплетени в собствената си мрежа от лъжи, че забравят, че хората, които те само привидно представляват, могат да мислят самостоятелно.


Хората на България заслужават истината. Ако вместо това корумпираните лидери на страната избират да лъжат, може поне да си направят труда да измислят правдоподобни лъжи.
Депутат от ДПС да използва името ми като свой основен аргумент в защита на Пеевски и това е доказателство, че:


а) Пеевски е изгубена кауза
б) презрението на някои български политици към истината е толкова живо днес, колкото и по времето на комунизма.


В интервюто ясно казах, че не съм част от разследването на Пеевски от министерството на финансите на САЩ. Но изиграх малка роля в представянето на неговите закононарушения чрез усилията ми да защитя българските си клиенти от фалшиви обвинения, повдигнати им от двама главни прокурори на България. Документирането на няколко от нарушенията на Пеевски, което направих и то е публично достояние, едва-едва засяга този проблем.


Доказателствата, довели до санкциите на финансовото ни министерство срещу Пеевски, са огромно количество. Те са много по-ясни, по-изчерпателни и по-изобличаващи, отколкото доказателствата, които обикновено се представят в американски съд.

Поради тази причина за мен почти няма значение, че в първата си защита в медиите веднага след санкциите Пеевски се обяви за невинен и каза, че ще обжалва решението. Разбира се, той отрича да е виновен, но няма как вършеното от него да бъде оправдано в съда. Пеевски има право да обжалва, но няма да успее. Вината му е безспорна. Вината му е отвъд дори всякакви неоснователни съмнения.


Санкциите срещу него ще останат и се надявам да бъдат разширени с други виновни водещи фигури от ДПС и други представители на българското общество. За възстановяване от щетите, нанесени от Бойко Борисов, Иван Гешев и други на вашето иначе достойно общество, трябва да има национално разплащане на сметките, което да включва и изправяне пред правосъдието и търсене на отговорност.


Не се съмнявам, че в ДПС има добри и честни хора. Но някои, говорещи от тяхно име, които имаха всякакви възможности да се дистанцират от Пеевски и да проявят мъдрост да го сторят, вместо това закопават себе си и партията си в още по-дълбока бездна.


Преди 31 години прекарах цяла година от живота си в опити да приложим американската политика за слагане край на комунизма в България. Горд съм с работата си и съм още по-горд, че познавах и работих със смели български активисти, отдали целия си живот на тази достойна кауза.


Съжалявам за това как се развиха две конкретни неща от този период в моя живот: работих тясно с Емил Кошлуков, който предвождаше продемократичното студентско движение, и с Ахмед Доган, оглавил усилията да бъдат политически освободени етническите турци в България. И двамата се оказаха корумпирани. Не раздавам лични присъди за личности, а просто констатирам очевидното.


Някъде по пътя Кошлуков престана да бъде смелият привърженик на свободата и демокрацията. Вместо това той се превърна в инструмент на режима на Борисов, като направи националната телевизия - най-важната българска медия - основен рупор на корумпираната клика от политически лидери.


Доган стана корумпиран в доста по-пряк смисъл, като превърна ДПС в престъпно начинание за обогатяване и трупане на власт - лично за себе си и за съратниците си. Допълнителен позор му носи това, че е "злият учен", помогнал за съшиването на чудовището на Франкенщайн, известно като Делян Пеевски.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK