Не, няма недостиг на учители

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4223 Неутрално

  Учителите са малко.
  Много са даскалите.
  Будителите се броят на пръсти!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4223 Неутрално

  На този фон броят първокласници намалява от 2017 г. насам и тази тенденция ще продължи през следващите години, имайки предвид данните на НСИ за раждаемостта. Прогнозният общ брой учащи се очаква да спадне до около 686 хил. през учебната 2025/26 г., като през 2014/15 г. е бил над 745 хил.

  ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!!!
  ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  Невъзможно е учителите да се оценяват по някакви универсални критерии. Оценката почти изцяло зависи от директора или там който избира и назначава учителите. То и затова много лесно се корумпират учителите.

 4. 4 Профил на S
  S
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  Обаче зъболекари има в излишък.Вземат за 1 пломба цялата минимална пенсия и не издават касови бележки.После обикалят света.

 5. 5 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3586 Неутрално

  Менторският тон на тази статия е доста откъснат от реалността. В много страни, включително и в САЩ още след първата година на работа в училищата напускат 11.9% от младите учители. До петата година над 41.3% напускат професията. Така нареченият "бърноут" сред начинаещите учители е факт, а причините са претоварване, климат в училищата, неадекватно заплащане.
  Примери за добра работа по задържане и развитие на учителите са Финландия и Шотландия, където са разработени дългогодишни програми по задържането на младите в тази професия, тяхното развитие и стимули.

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  До коментар [#5] от "daskal1":

  Статистиката за САЩ може би се дължи на гетата и латиносите...

 7. 7 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3014 Разстроено

  До коментар [#5] от "daskal1":

  Може и да имаш право за бърнаут ефект, и аз съм чувал, а и майка ми беше учител, но не съм съгласен за менторски тон и откъсване от действителността. Как точно и конкретно системата премира по-добрите учители? Частните уроци за хубави пари са някакъв вид лична премия, но образованието отличава ли добрия от лошия - ами не, авторката е напълно права.
  Образование и здравеопазване, докато не се оправят, потокът е към Терминал 2....

 8. 8 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Невъзможно е учителите да се оценяват по някакви универсални критерии. Оценката почти изцяло зависи от директора или там който избира и назначава учителите. То и затова много лесно се корумпират учителите.
  —цитат от коментар 3 на deaf


  Зависи от инспектората по образование и в много по-малка степен от постигнатите от учениците резултати, като среден успех, представяне на матури, участие в състезания и олимпиади и т.н. А последните трябва да са единствен критерий. Защото в момента се е стигнало до там, че дори за учителските места има кадруване и пари под масата...

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  До коментар [#8] от "ivanpopov":

  Критерият е само успехът на даден ученик в живота,тоест когато той порасне и влезе в "гювеча". Но за тази цел са нужни да минат доста години - десет,двадесет... Най-успелите са завършилите "Харвард"...

 10. 10 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 442 Весело

  Честно, как очаквате да имате качество от нещо доставено от държавата? С ръка на сърцето, кое точно държавната мафия направи качествено че и образованието да е такова?

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 11. 11 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 431 Неутрално

  това е много тежка професия и можеш да оцелееш само ако ти е присърце - иначе или си съсипваш здравето, или си тотален гьон

  Never Mind The Bollocks
 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2942 Весело

  Между другото,в гимназията в която съм учил,са я завършили доста известни хора. Като например Ицхак Финци,Захари Бахаров,Иван Костов,(това не знам дали е за хвалба!),а от по-старите Христо Смирненски и за съжаление Тодор Живков,като частен ученик.

 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1279 Весело

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Важното е, че българският демографски модел чудо "Малко, но качествени" успешно работи. Защо се притесняваш -според повечето българи, колкото са по малко, толкова по високи заплати щели да взимат и да тривт носовете на бг чорбаджиите, щото нямсло да има кой да им работи 😉

  Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4223 Неутрално

  До коментар [#8] от "ivanpopov":

  Зависи от директорката, която е партийно назначение на ГЕРБ и се мисли за другарката Колибесова.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 872 Весело

  .Образование и здравеопазване, докато не се оправят, потокът е към Терминал 2....
  —цитат от коментар 7 на boevbisser


  Айде стига вече с тоя "Терминал 2".
  Видяхме какво представляват "елитът на нацията" с изтеклите "мозъци"....

  Culus capitem delit
 16. 16 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  Аварийно кадровата политика на МОН беше поета от Рашков. За новите избори пак ще ги профилактира.

  Червена линия, червен картон
 17. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 1279 Весело

  До коментар [#7] от "boevbisser":

  Кой да ги оправи? Извънземните ли?
  Получава се много смешно положение -всеки явно чака, някой друг да оправи нещо и ско другия не ще -терминал 2 та да видел той 😂

  До коментар [#7] от "boevbisser
  "Образование и здравеопазване, докато не се оправят, потокът е към Терминал 2...."

  Frieren für die Freiheit. Tempolimit für die Freiheit. Ein Kühlschrank im Sommer – notwendig oder Kriegstreiberei?
 18. 18 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Всички ние вече имаме ясна представа,какво , как и чрез кого учатнашите деца.Лично аз на два пъти щях да се намесвам в часа по история на дъщеря ми.9 клас,уроци за ВСВ,9 септември,Ленин,Хитлер и т.н..Учебник на негово историчайшо величество проф Пантев и нейно нахалство г-жа проф.Калинова.Едно подлудяващо натъртване на гледните точки.Нашата история в момента е история на гледните точки,не на фактите и архивите,а на гледните точки.Какво нахалство и фарисейщина!През социализма имало лоши неща ,но и много хубави такива.Ама разбира се!Ако вземем да питаме всички активни борци против фашизма и тези от бригада"Чавдар",колко много гледни точки ще имаме и всички до една чудесни.А знаете ли ,аз каква гледна точка имам!Че Хитлер е бил благодетел на България.Ами,ако беше победил сега остров Тасос щеше дае наш бе!!!!Това лоша гледна точка ли е!Сърбеше ме езика,но се ваздържах,малката и без това не си пада по-историята,а учителите са отмъстителни хора.Отмъстителност и тесногръдие,това е единот проблемите.
  Нашата учителка ще се пенсионира,но пантевите научни подходи и пантевщината остават!

 19. 19 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Познавам няколко човека, които в последните 2 години напуснаха работа в банки, застрахователни дружества, счетоводни къщи, за да работят като учители. И нормално. Не знам колко знаят, но след увеличението заплатите са над 2000 лв., при това чисто. Такива пари извън София в частният сектор трудно могат да се получават. И да, учителите разказват колко е трудно, колко нерви и усилия са необходими и сигурно е вярно. Но моите познати разказват и друго - няма работа по 10 - 12 часа, няма неотложни срокове, няма задължително гонене на резултати. Часове по 40 минути, три месеца ваканция, отпуски, допълнителни заплащания... Дори тази сутрин разговарях с моя близка за конкурс за длъжност в едно училище - абсолютно формално, човека отдавна е определен, близък на директора.

 20. 20 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Училищата са невероятни змиярници като работни места, в които си има фаворити на директора/ката, които получават увеличения и бонуси, хора от синдикатите, които също биват “уважавани”, за да не създават проблеми, невероятна “класова” система, в която някои хора се пращат на обучения и изпити, за да минат ниво над другите и да заслужат екстра благини, връзки, за да не ти сложат в програмата в петък един час сутринта и един - вечерта, а по средата дупка или да ти дадат неремонтирания кабинет, и още тонове интриги кой с кого и какво на коя мъжът имал онова и правел това.
  Някъде там има и едни деца, които им се моткат в краката и им пречат.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Фалшът в образованието нараства значително - напиращите в момента кандидати за учители, са 90% бивши кадри на обслужващия сектор, сдобили се с дипломи за учители, поради неприемането им в други желани специалности навремето...

 23. 23 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#4] от "Сд":

  И какво ти пречи колко зъболекари има и на каква цена работят? Те са частни фирми и работят на свободен пазар. Това колко са си е техен проблем, защото им намалява броя пациенти/клиенти. Все едно да броиш колко са бакалиите в квартала ти или колко автосервиза работят.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7775 Неутрално


  "Проблемът с количеството може и да изглежда решен, но не и този с качеството."
  Там е трагедията. Учители има, сравнително добре платени, но качеството на образованието, вместо да се повишава, пада.

 25. 25 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 4159 Неутрално

  До коментар [#5] от "daskal1":

  "Менторският тон на тази статия е доста откъснат от реалността."
  +++++++++++
  Заеманата длъжност кара човека да говори и пише позитивно. Как мисли си е негова работа.

  Еретик
 26. 26 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Това не е анализ, а агресивна реклама! Атресивно налагане на доктрина и окупиране на пазарно пространство в най-чувствителната за една модерна нация сфера - мозъците!
  Зад гладките думички се крие методиката на "Заедно в час" за агресивно налагане на джендър доктрината и идеологията.
  Просто ни информират каква операция по подмяна провеждат след като са овладели посредством Николай Денков държавната власт в образованието.
  Търгаши.
  !

 27. 27 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#17] от "DDR":

  Зависи какво разбираш под оправяне на образованието и здравеопазването....
  Те бяха ТАКА "РЕФОРМИРАНИ" именно да ИМА НЕПРЕКЪСВАЩ ПОТОК към Терминал - 2!
  Изсмукване на човешки и интелектуален ресурс!!!!!
  В този "анализ" се предлага ОЩЕ ОТ СЪЩОТО!
  Кой има интерес?
  !

 28. 28 Профил на anx55520847
  anx55520847
  Рейтинг: 39 Неутрално

  Познавам няколко човека, които в последните 2 години напуснаха работа в банки, застрахователни дружества, счетоводни къщи, за да работят като учители. И нормално. Не знам колко знаят, но след увеличението заплатите са над 2000 лв., при това чисто. Такива пари извън София в частният сектор трудно могат да се получават. И да, учителите разказват колко е трудно, колко нерви и усилия са необходими и сигурно е вярно. Но моите познати разказват и друго - няма работа по 10 - 12 часа, няма неотложни срокове, няма задължително гонене на резултати. Часове по 40 минути, три месеца ваканция, отпуски, допълнителни заплащания... Дори тази сутрин разговарях с моя близка за конкурс за длъжност в едно училище - абсолютно формално, човека отдавна е определен, близък на директора.
  —цитат от коментар 19 на famousandco


  Айде стига лъгахте! Чистата ми заплата е 1100 след 10 години стаж в системата. Не съм чула досега колега да вземе 2000 чисто и преди пенсия даже... А не съм и видяла това стълпотворение от кадри, преквалифицирани в учители. Факт е обаче, че както влизат млади хора, така и си излизат скоропостижно от системата - работа на корем с тинейджъри в големи количества, а пък в малките училища шумът е толкова голям, че на летището е тихо като в църква! Няма чак толкова желаещи, които и да стават за тази професия.

 29. 29 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 4159 Весело

  До коментар [#28] от "anx55520847":

  "Айде стига лъгахте! Чистата ми заплата е 1100 след 10 години стаж в системата. Не съм чула досега колега да вземе 2000 чисто и преди пенсия даже.."
  :::::::::::::::::::::
  Здравейте, колега! Не навсякъде е еднакво. След 31 години стаж, длъжност "главен учител" и необходимото за това трето ПКС имам 1800 чисто без "украшения".
  Ако прибавите разделената 13-та заплата, диференцираното, представителното облекло /знам, че е социална придобивка/ и лекторските, средно надхвърлям 2000 чисто.
  Наясно съм, че съм изключение, както и съм готов да поканя всички в сферата да видят каква бумащина е.
  Пожелавам ви здраве и търпение по дългия път към пенсията, която дори за мен е далече.

  Еретик
 30. 30 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2322 Неутрално

  До коментар [#4] от "Сд":

  щот не си ходил при Златеви у Варна.
  там бележки издават , обаче само за отваряне на устата зимат едни 110 лева .
  еднократно чистене на зъбен камък с ултразвук е около 140 кинта .
  за по-сериозни интервенции не смея и да питам , щото не ми се е налагало .
  инак Златев е светило и в клиниката е ангажирана почти цялата му рода .
  добри са , младите се понаучиха на занаят по устите на хората ,ама дерат яко .

 31. 31 Профил на G. H.
  G. H.
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Естествено, че Прокопиев ще лансира тази аутсорсваща пирамида на задокеанските демократизатори, те само милеят за образовано и критично мислещо население, чак да се разплачеш.

  "In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act." George Orwell
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK