Поемете отговорност за бъдещето

Поемете отговорност за бъдещето

© Велко АнгеловУправляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева беше удостоена от Американския университет в България със званието доктор хонорис кауза като признание за хуманитарната ѝ дейност, приноса ѝ към образованието и активната ѝ работа в областта на международното сътрудничество. Церемонията беше на 8 септември в университета, който тази година празнува 30 години от създаването си (повече тук).


"Дневник" публикува речта, която тя произнесе след това, която започва с кратък увод.


Благодаря ви сърдечно, д-р Евънс. Чувствам се дълбоко трогната.
За мен и семейството ми днес е един изключителен ден. Дъщеря ми, която също е възпитаничка на АУБГ, е тук с евентуално друга бъдеща възпитаничка на университета - моята внучка, както и с кръстницата й, която също е ваш възпитаник.


Бих искала да отдам заслужено признание на посланик Херо Мустафа - България нямаше да има този прекрасен университет без всеотдайността и щедростта на американския народ. Бих искала да благодаря на кмета Стоянов за присъствието му на днешното събитие, както и да отбележа присъствието на областния управител Шушков и на председателя на общинския съвет Радослав Тасков. Благодаря ви, че сте тук.


За мен е особено важно, че церемонията се провежда в рамките на честването на 30-годишнината на АУБГ. Защото през 1991 г., когато университетът отвори врати, аз поех по пътя, който ме отведе до мястото, на което се намирам днес - начело на МВФ, след като през същата година спечелих стипендия на комисията "Фулбрайт" за обучение в Масачузетския технологичен институт.


Толкова вълнуващо е, че скъпи приятели - Енчо Господинов, Боб Зелих, Нгози Оконджо-Ивеала - отделиха от времето, за да ви предоставят доказателства за правилността за Вашето решение. Трябва да призная, че изпитвам известно смирение, слушайки думите им. И за да разведря атмосферата, ще Ви припомня един известен цитат: "Още съм жива!"


И така, какво бих искала да споделя с вас днес? Мислех да ви разкажа за невероятния опит от последните две много трудни години, откакто съм начело на МВФ, и за това какви поуки си извадих за бъдещето.


Уроци от една криза без аналог


Преминахме през и все още не сме загърбили безпрецедентна криза. През 2020 г. световната икономика беше на ръба на тотален срив и изживяхме най-тежката рецесия в мирно време след Голямата депресия.


През 2021 г. прогнозата ни е за възстановяване, но то също се отличава от всички останали - със спирания и нови проблеми, които се появяват на хоризонта.


Какво научихме от кризата до момента?
Научихме, че сме взаимосвързани и зависими от природата.


Уверихме се в невероятната ни изобретателност, за което свидетелства невероятният успех на учените и изследователите, които разработиха ваксини за рекордно кратко време.


Уверихме се и в способността ни да правим наглед немислими неща в ситуация, в която обстоятелствата ни притискат да продължим да се движим напред.


По-конкретно, успяхме да изведем световната икономика на безопасен пристан, като осигурихме огромна подкрепа чрез инструментите на фискалната и паричната политика.


А ние, европейците, се ориентирахме към заемането на парични средства на пазарите като колектив - нещо, което мислех, че няма да доживея.


Също така признахме, че икономическата политика не може да бъде оставена изцяло и единствено в ръцете на икономистите. МВФ за първи път интегрира в прогнозите си епидемиологични данни за способността на ваксината да ни предпази и за въздействието на бъдещи варианти, за да бъде в състояние да определим вероятния път на развитие световната икономика.


И за да ви разкажа за тази година, все още очакваме ръст на световната икономика от приблизително 6%, който обаче остава променлива величина, тъй като някои държави се справят по-добре от други.


Научихме и доста за пукнатините в нашия свят.
Най-очевидната от тях е пълната липса на готовност за пандемия, за която учените неведнъж са ни предупреждавали.
Второ, научихме, че когато пандемията дойде, колективната ни способност за действие не сработи.


Научихме също така, че в трудни времена някои са по-добре защитени от други. Видяхме, че богатите страни с развита икономика успяха да отделят 28% от своя БВП за фискална и парична подкрепа, за да смекчат въздействието на кризата върху бизнеса и хората.


Какъв процент отделиха нововъзникващите пазари? 6%.
А бедните страни? Само 2% от много по-нисък БВП.


До какво доведе това? До нарастване на различията в рамките на отделните държави, между хората, които живеят по-добре, и всички останали, като тези, които имат достъп до цифровата икономика. Много важно е, че се увеличи между отделните страни. Защо това трябва да има значение за всеки от нас? Защото ако продължим да вървим по този път, тази ситуация много скоро ще доведе до несигурност и нестабилност в света, в който живеем.


Мога с гордост да кажа, че в МВФ предприехме решителни действия. Институцията предостави финансови спасителни въжета - реални спасителни въжета - на 86 държави. През април миналата година ми се обадиха президенти и министър-председатели с думите: "Кристалина, благодарим на Бога за Фонда, защото ако ви няма, няма да можем да плащаме на медицинските сестри и лекарите си, няма да можем да подпомагаме бизнес сектора."


Нгози спомена специалните права на тираж. Забележително постижение е, че колективно успяхме да дадем тласък на световната икономика в размер на 650 милиарда долара. Това е най-голямата емисия на специални права на тираж в историята на фонда - подкрепата след световната финансова криза беше на стойност 250 млрд. и хората смятаха, че е в нечувано голям размер.


Инструментът е наистина чудодеен и функционира благодарение на колективните съгласувани действия на всички страни. В МВФ членуват 190 държави - някои изключително силни, а други слаби. Колективната сила на тези наши членове ни позволява да предоставим неограничена във времето кредитна линия на по-слабите държави, за да преодолеят кризата, пред която сме изправени.


А за тези, които може би се интересуват колко е получила България до момента, отговорът е 1.3 милиарда лева, или еквивалента на 2% от БВП на страната.


Уроци за бъдещето: изграждане на силен и устойчив свят


И така - и това е най-важната част от моето послание към вас днес - какви са поуките, които можем да вземем за бъдеще? Посланието ми към вас е, че трябва да признаем, че живеем в бързо променящ се, податлив на сътресения свят и трябва да се научим да бъдем гъвкави, адаптивни, силни и устойчиви в него.


Много важен урок за темпа на промените - за това, че вече не сме в света, в който аз израснах и който се развиваше бавно - неотдавна ми даде внучката ми. Като добра баба й разказвах как, когато бях на нейните години, нямаше телевизия, нямаше компютри, а тя ме погледна - тогава беше петгодишна - и ме попита: "Значи сте имали само iPad?"


Мисълта ми е, че трябва да признаем, че готовността, превенцията, ранните действия, устойчивостта са задължителни качества, които ще ни бъдат необходими, за да се адаптираме като хора, като общности, като държави и като предприятия.


Какво означава да изградим устойчивост?
На първо място, устойчиви хора.


Хора, които са отлично образовани, като вас, които завършвате образованието си тук. Хора, които са здрави, социално активни, отлично вградени в общностите, но и притежаващи здрави основополагащи ценности като смирение, съпричастност, доброта, защото живеем в свят, в който се нуждаем един от друг и трябва да можем да си подадем ръка.


Човешкият капитал е от решаващо значение за това дали бъдещето ще бъде по-добро. 70% от богатството на планетата сме ние - хората, въпреки че твърде често обръщаме повече внимание на пътищата, мостовете и сградите, а не на това, което ни прави силни - а именно на нас самите.


На второ място, устойчива планета.


Едно от нещата, които научих в живота си, е, че често пренебрегваме закона за непредвидените последствия. И няма по-убедително доказателство от кризата, породена от изменението на климата. В продължение на векове градихме благоденствие, използвайки нефт и газ, и въглища - това беше важно и даваше резултат. Днес имаме електричество, транспорт, свързаност, промишлеността ни е в подем.


Имаме обаче и емисии въглероден двуокис, които застрашават бъдещето ни. Трябва да се справим с този проблем решително и се надявам, че младите хора тук ще ни водят в това отношение.


И накрая, устойчиви икономики.


България е добър пример за макроикономическа стабилност, но не е най-добрият пример за приобщаващо развитие. Твърде много от нашите сънародници се чувстват изключени или изоставени, а това е глобален проблем, така че ако искаме да бъдем устойчиви, трябва да се справим с проблема на изключително асиметричното натрупване на богатство, който наблюдаваме във времето.


И очевидно носим огромна отговорност да работим заедно като едно цяло, като човечество, което е задължение на моята организация, но и задължение на всички нас.


Особено се радвам, че пред мен са студенти от 45 държави - вие постигате промяна заедно. И в тази връзка позволете ми да ви поставя една несложна задача:


Ейбрахам Линкълн е казал: "Най-надеждният начин да предвидиш бъдещето е да го създадеш сам."


Така че призивът ми към вас, млади хора и бъдещите лидери, е: поемете тази отговорност. Създайте бъдеще, което всички да уважаваме и на което да се радваме. Благодаря ви много!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Разстроено

  Нека обилното и целенасочено рублоидно слюноотделяне по една от най-успелите български жени по света да започне немедленно!!!
  Още повече, за съжаление идеята за "отговорност" е крайно непопулярна по тези географски ширини...!!!

 2. 2 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 759 Неутрално

  освен лафа на внучката, който искрено ме разсмя, толкова ли няма кой да й напише една реч без клише до клише.
  хората или са образовани или са завършили 'тука.' образованието в българия с твърде малки изклчения не става.

 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  До коментар [#2] от "saz391051887":

  То има, ама не е политкоректно :)

  Всички днешни речи трябва да звучат по тоя начин иначе ще те порицаят. :)

 4. 4 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  ми аз съм й фенка, но не и на тая реч - лишена от минимална оргиналност дори и напълно безинтересна и повтаряща някакви клишета в не много подреден вид. тя като цяло се пази от интересни изказвания. не вси1ки които критикуват речта критикуват човека

 5. 5 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3089 Неутрално

  "Кристалина, благодарим на Бога за Фонда, защото ако ви няма, няма да можем да плащаме на медицинските сестри и лекарите си, няма да можем да подпомагаме бизнес сектора."......"Създайте бъдеще, което всички да уважаваме и на което да се радваме. "

  Създават бъдеще с пари от печатницата. Страхотно бъдеще ще е.

 6. 6 Профил на
  Рейтинг: 338 Неутрално

  "Отговорен българин" звучи малко като "възпитан арабин". Оксиморон е.

 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2954 Неутрално

  Поемете отговорност за бъдещето?! А кой ще поеме отговорност за настоящето?
  Някой има ли информация, къде са отишли тия 1.3 милиарда лева от МВФ?

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  Мога с гордост да кажа, че в МВФ предприехме решителни действия. Институцията предостави финансови спасителни въжета - реални спасителни въжета - на 86 държави.
  ______________________
  Икономическия терор на слабите страни става все по-глобален!

  освен лафа на внучката, който искрено ме разсмя, толкова ли няма кой да й напише една реч без клише до клише. хората или са образовани или са завършили 'тука.' образованието в българия с твърде малки изклчения не става.
  —цитат от коментар 2 на saz391051887


  +++

  Ако може да каже искрено две смислени изречения, никога няма да бъде издигната като калинка с международна величина!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Поемете отговорност за бъдЪщето! Учете, станете шеф на най-голямата измама в света, раздавайте напечатани пари и взимайте реални, заработени лихви от бъдещите поколения! Да живее 9-ти септември!

 10. 10 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  МВФ една от най-мракобесните организации на нашето време, която е създадена с цел да поддържа сегашното статукво крепящо доларовата печатница.

 11. 11 Профил на saz391051887
  saz391051887
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  не съм част от вашта клика. речта е тъпа, човека е смислен

 12. 12 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2417 Весело

  Браво на Кристалина Георгиева!!! Вече е доктор хонорис кауза, като Христо Стоичков

 13. 13 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Дали е говорила на английски??
  С оня твърд акцент,типичен за КГБ агент.

 14. 14 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  И ,of course ,нито дума за вече галопиращата инфлация,допингирана от т.н." помощи".
  Кво произвеждат в МВФ ,че да могат да "помагат" с него?

 15. 15 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  Тия защо са с такива смешни облекла и шапки?

 16. 16 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Тъмночервените кадри в това най ги бива – да заемат някаква високопоставена бюрократична службица и да изнасят пламенни идеологически речи с твърд и равен тон.

 17. 17 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Селянинът без колелото само затвърждава мнението, което имаме за него.
  Пак недоразбрал, пак го водили за носа, пак заблуден, пак е жива рибка уловена с бирена бутилка.
  Срам за българите, ако разсъждават като него.
  Махнете розовите очила и погледнете истината.
  А ако може преди това махнете и конските капаци.
  Който не знае какво е конски капак, да ходи да пита дядо си.

  кратък
 18. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи": не съм част от вашта клика. речта е тъпа, човека е смислен
  —цитат от коментар 11 на saz391051887


  Аз не принадлежа към никоя клика. Старая се да съм обективен върху безспорни факти! Когато някой казва едни и същи клиширани тъпоти стотици пъти е логично хората да се съмняват в искреността му и колко смислен човек е!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 19. 19 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Дъртата болшевишка свиня ни говори за бъдеще...хахахаха да ти забият 2 милиарда ваксини в чугунената тиква, ти еа мааата

 20. 20 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  Тази, а под тогата и нищо.

 21. 21 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  До коментар [#20] от "Gunners":

  Арсенал, що изгонихте Унай Емери и си баталясахте отбора ?
  Тази година май ще сте в дъното на таблицата.
  А преди години изгонихте и Арсен, който и шампион ви направи и Тиери Анри доведе и Виера, че и Денис Бергкамп.
  Само ще си спомняте нощем какъв отбор сте имали.
  Тоя сегашния ви треньор да не е някакъв връзкар, че го държите още?

  кратък
 22. 22 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  До коментар [#21] от "Мариана Кълвачева":

  Сегашният поне до Нова година ще изкара.

 23. 23 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 622 Гневно
 24. 24 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Сталинка:
  Дъщеря ми, която също е възпитаничка на АУБГ, е тук с евентуално друга бъдеща възпитаничка на университета - моята внучка, както и с кръстницата й, която също е ваш възпитаник.

  Отврат.
  Какви добри слуги на световния елит отгледа нашия комунизъм, толкова дисциплинирани и послушни не се намират лесно!

 25. 25 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Ето това е следващия президент на България, след МВФ и Радев...

 26. 26 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 826 Неутрално

  ОТГОВОРНОСТА ЗА НАС, ПАРИТЕ И ХУБАВИЯ ЖИВОТ ЗА ВАС?
  СТАЛИНКЕ, НЕ СИ У КОМОНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ.....................

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Сталинка:Дъщеря ми, която също е възпитаничка на АУБГ, е тук с евентуално друга бъдеща възпитаничка на университета - моята внучка, както и с кръстницата й, която също е ваш възпитаник.Отврат.Какви добри слуги на световния елит отгледа нашия комунизъм, толкова дисциплинирани и послушни не се намират лесно!
  —цитат от коментар 24 на everlast666


  Абсолютно. Американците много обичат да "сменят вярата" на "правоверни" комунисти. За тях това е най-голямото постижение. Те не подкрепят своите съмишленици, а правят от враговете си приятели, като междувременно оставят последните да довършат читавите хора. Гнусни комунистически отрепки са тези, както и американците, които удариха най-здравото възможно рамо на всички комуняги в България и на техните деца. Години наред няма да можем да се отървем от последствията.

 29. 29 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1058 Весело

  "България нямаше да има този прекрасен университет без всеотдайността и щедростта на американския народ"

  Бре, да му се не види! Че и гледам - Девети септември е... А-а-а, не, спокойно, липсва "братския", че да бъде алюзията успешна.

 30. 30 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  Това е едно безкрайно празно плямпане, което влиза в дълбоко противоречие със себе си, не знам как не са я освиркали, нали все пак са умни хора, студенти. Няма как да има устойчиво развитие и устойчива планета, поради простата причина, че консуматорското общество убива бавно планетата, а госпожата преди година ни съветваше да харчим колкото можем повече. Капитализма в днешния си вид не предполага никаква устойчивост и грижа към околната среда, напротив, търсят се максимални печалби на база потребление.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK