Защо толкова малко ваксинирани? Пет хипотези

Изглежда съвсем вероятно значителна част от все още неваксинираните да изчакват или да не са сигурни кога да се ваксинират.

© Юлия Лазарова

Изглежда съвсем вероятно значителна част от все още неваксинираните да изчакват или да не са сигурни кога да се ваксинират.Анализът е препубликуван от "Тоест".


През последните месеци ваксините срещу COVID-19 вероятно могат да се класират като обществена тема номер едно в България. Въпросите за това при какви условия, колко и кои хора искат или не искат, трябва или не трябва да се ваксинират, тънат в жесток хаос от мнения, провокации и противоречива информация.


Какво става изобщо?
Традиционно доверието във ваксините в Европа е по-ниско спрямо това в други части на света, но от 2015 г. насам то се повишава. България е сред малкото изключения с противоположна тенденция. Въпреки това през 2020 г. беше популярен разказът, че БЦЖ ваксината предпазва българите от COVID-19, което за известно време беше почти повод за гордост и спокойствие в публичното пространство.


С информацията, че ваксините тръгват към медицинските пунктове в страната, започнаха и социологическите проучвания. През декември и януари "Галъп интернешънъл", "Тренд" и "Алфа Рисърч" обявиха в голяма степен противоречиви данни, че между 28 и 45% от българите са склонни да се ваксинират, а между 36 и 45% - не са. През март "Галъп Интернешънъл" излезе с нови данни за намаляващ брой на нежелаещите (41%), но в същия месец Eurofound засече цели 60%, които казват, че е малко или много малко вероятно да се ваксинират. През май "Евробарометър" откри едва 23% (макар и най-много за целия ЕС), които никога не биха си поставили ваксина, и 18%, които биха се ваксинирали някога след 2021 г.


Всички тези данни, освен че си противоречат помежду си, дори не се доближават до реалната ситуация месеци по-късно в България, в която под 19% от хората са с една доза ваксина срещу COVID-19, а едва 17% - със завършен ваксинационен цикъл.


Защо толкова малко ваксинирани? Пет хипотези

© "Тоест"


Може да се каже, че склонни да се ваксинират срещу COVID-19 са поне тези с фактически поставена ваксина - и това е. За точния процент категорично несъгласни трудно може да се съди - може да е всяко число между 81 (всички неваксинирани към 7 септември) и 23% (най-ниската последно засечена стойност). Така излиза, че за 50 или дори 60% от принципно подлежащите на ваксинация български граждани засега е неизвестно дали активно се съпротивляват, дали имат разнородни колебания, дали просто не се вълнуват особено от въпроса, или пък настроенията им са толкова променливи, че проучванията няма как да засекат устойчиви тенденции.


На този фон е нужна една уговорка. Анклавите на Facebook лесно лепят етикети едни на други в безкрайната война на мнения, която социалните мрежи насърчават по дизайн. Така бързо се оказа, че всеки, който е против настоящите ваксини или дори само изпитва колебания, е антиваксър. Антиваксърското движение обаче почива на определена доктрина, отричаща ваксините по принцип. Това не са обществените колебания и съмнения, които неминуемо съпътстват ваксините от два века, а набор от конкретни убеждения сред малки, но шумни групи основно в западния свят. Според тях всяка ваксина може да е отговорна за всевъзможни ефекти и болести - от превръщането на човек в крава (за ваксината срещу дребната шарка в началото на ХIХ век) до прословутия в днешно време ефект "аутизъм".


Нещо повече, имунизацията се обвързва с разнообразни религиозни догми и мащабни конспирации, които се разширяват от една към друга ваксина във времето. Нищо от това не може да бъде отнесено към масовите обществени реакции днес, за които, както стана дума по-горе, се знае твърде малко. Да, истинските антиваксърски групи и послания в публичното пространство със сигурност влияят върху настроенията, но


да се твърди, че всички противници или колебаещи се са антиваксъри, е несериозно и опасно.


Най-честите официално докладвани причини за отказ и колебание във всички проучвания остават едни и същи от самото начало и са съвсем тривиални - че ваксината не е била достатъчно проучена и че са възможни сериозни странични реакции. Тези причини обаче засягат индивидуалната мотивация, при това спрямо начина на поставяне на въпроса. Те са напълно недостатъчни, ако се търси обяснение защо месеци по-късно, след милиарди поставени дози и практически неоспорима полезност тъкмо на индивидуално ниво, процентът ваксинирани остава толкова нисък.


Накратко, не се знае какво става с ваксинациите в България, но се подозира, че е тревожно. Големи парчета от пъзела липсват и сякаш официалните институции не проявяват интерес кои са те - в началото на септември Министерството на здравеопазването продължава да се позовава на данните си отпреди почти година за 38% отказващи ваксинация, въпреки очевадно динамичната ситуация. Ето защо следващите редове са опит за обобщение на пет хипотези защо се получава така - защо у нас има толкова малко ваксинирани?


1. Всъщност проблем няма


Макар и към септември 2021 г. данните за ваксинационното покритие и за разболяващите се в България да изглеждат тревожни, може да се развие хипотезата, че проблем реално няма - не и в сравнителен план. Ако се приеме, че категорично отказващите ваксина са между 30 и 40% (реалистична стойност спрямо досегашните данни), това може и да е много само по себе си, но е сравнимо с доста други държави. Сравненията в публичното пространство обикновено се правят с успешните във ваксинирането държави - които имат (пре)достатъчно дози за всичките си граждани, впрегнали са огромни ресурси за кампании и логистика и са успели бързо да постигат голямо ваксинационно покритие.


В тази хипотеза трябва да се отчете, че преболедувалите в България са изключително висок процент - по-висок от официалния, макар и да е трудно да се прецени точно колко. Свидетелствата за разболели се, но нетествани хора изобилстват и за това има ясни причини: недостъпно тестване; непропорционални ограничения за работа и за достъп до здравна грижа; враждебно отношение към боледуващите; опасение от карантиниране, което да навреди на доходите в домакинството.


Същевременно препоръката кога преболедувалите да се ваксинират, официално гласи "между три и шест месеца след излекуване" - значително по-дълго, отколкото в други държави. Така някой, боледувал през март например, няма да си постави първа доза преди юни и няма да е напълно ваксиниран преди август. Поради това изглежда съвсем вероятно значителна част от все още неваксинираните да изчакват или да не са сигурни кога да се ваксинират.


С други думи - може би по-вярното твърдение не е, че твърде малко български граждани са склонни да се ваксинират, а че твърде бавно се уверяват да го направят.


2. Българите са неграмотни


Твърдението, че ниският процент ваксинирани се дължи на малограмотното население в България, често се среща във Facebook, а понякога и в медийни участия на специалисти. То гласи, че масово българските граждани са функционално неграмотни и неподготвени за предизвикателствата на съвремието, свързани с боравенето с много и често противоречива информация. Също често като доказателство и допълнение се спряга склонността да се вярва в суеверия и конспирации.


Но как тогава са възможни общества със значително по-ниски нива на грамотност, където обаче готовността за ваксиниране е далеч по-висока? Само един случайно взет пример е Етиопия, където делът на възрастните с базова грамотност е почти наполовина на този в България, но цели 94% са готови да се ваксинират срещу COVID-19. Не би ли трябвало тези хора да са значително по-податливи на внушения или поне на неразбиране защо им е нужна ваксина? Също така, ако се вземе например резултатът на българските ученици от последното изследване на PISA, съседна Румъния, чиито ученици практически постигат същите резултати, води пред България с 10% повече напълно ваксинирани; Мексико и Кипър са със същите точки на PISA и водят съответно с 10% и 42% повече ваксинирани.


Защо толкова малко ваксинирани? Пет хипотези


По подобен начин стоят нещата с твърдения, които търсят външни причини за ситуацията с ваксинирането у нас - например манталитет отпреди 1989 г. или пък намеси тип "хибридна война". Процентът ваксинирани у нас е такъв, че при всяка съпоставка със сравними страни подобни твърдения просто не издържат.


3. Ниско доверие


От дълго време върховните институции на българската държавност се ползват с изключително ниско доверие от страна на гражданите. В добрите си периоди парламентът и правителството "се радваха" на доверието на не повече от 20-23% от гражданите. Според ново изследване на Европейския съвет по външна политика България е страната в Европейския съюз с най-ниско доверие в мотивите на правителството да налага определени мерки за справяне с пандемията - 34% у нас смятат, че правителството само е симулирало действия, за да прикрие некомпетентността си, а 27% са на мнение, че то просто цели да увеличи контрола си над гражданите.


За аксиома се приема, че по-високото доверие в институциите корелира с по-висок процент ваксинации. Това обаче е само необходимо, а не достатъчно условие. Все пак голямата война около ваксините се разгаря тъкмо когато едно (служебно) правителство се ползва с безпрецедентно високо доверие, но това не води магически до ръст на ваксинациите. От друга страна, бурната изборна година и без това не позволява излъчване на парламент, към който да има време да се изгради някакво значително (не)доверие. Корабът навлиза в поредната буря, но си няма капитан. Заслужава отделен анализ фактът, че и кандидат-капитаните в общия случай старателно държат бурята извън приоритетите на управлението си.


Едно важно измерение на доверието често се коментира в публичното пространство и се подплатява от някои изследвания, а именно доверието в науката, което често се представя като "вяра" и се поставя в контраст със суеверния български народ. Твърдението е, че ако българските граждани вярваха в науката повече, щяха и да се ваксинират повече. Тук е интересно проведеното по поръчка на Wellcome Trust проучване през 2018 г. за доверието в науката, учените и експертите. На въпроса "Като цяло в каква степен бихте казали, че вярвате на науката?" отговорите от България не се различават значително от тези от съседните страни. Големите разлики с ваксинационното покритие обаче, особено с Турция и Гърция, са известни.


Друго значимо измерение на доверието се отнася за здравната система. У нас то се смята за традиционно ниско, но от "Тренд" измерват повишение през август м.г., а в началото на извънредното положение "Галъп интернешънъл" отчита високо доверие в лекарите. Но тук е парадоксът - ако се приеме, че здравната система е мобилизирана да осигурява и насърчава поставянето на ваксини и че гражданите по-скоро имат достатъчно доверие в нея, то защо тогава нивата на ваксинация остават толкова ниски? Алтернативно (и за това не липсват свидетелства) самите служители в здравната система често "не вярват" във ваксините и в този смисъл доверието в тези служители в ролята им на авторитети само подсилва обратното на това, което се очаква системата да прави.


Особено важно измерение на доверието е т.нар. междуличностно доверие и различните фактори на социалната кохезия (към които ще се върна накрая). Първото обикновено се измерва чрез степента на (не)съгласие с твърдение от типа "На повечето хора може да им се има доверие" и е решаващо за взаимната подкрепа и насърчение между хората в полза на ваксинациите - в едно общество с високи нива на междуличностно доверие от повече ваксинирани ще следват още повече ваксинирани. Според изследване на Технологичния университет на Куинсланд в Австралия пандемията и свързаните с нея мерки неизбежно подриват междуличностното доверие в обществата. По този въпрос обаче, изглежда, няма актуални и адекватни данни за България, които да позволяват сравнение. За последно през 2016 г. Eurofound отчита, че нивата на междуличностно доверие в България, макар и под средното за ЕС, не са особено различни от тези в много други страни.


Един често изтъкван от противниците на ваксините и от колебаещите се аргумент, на който не се обръща достатъчно внимание, е, че никой не носи отговорност за нежелани ефекти от ваксините, освен самият пациент. Това не е вярно, но действително от декларацията за информирано съгласие, която се подписва преди поставяне на ваксината, не става ясно кой и при какви условия носи отговорността. По-запознатите пък са открили, че в общия случай според европейските споразумения с производителите на ваксини отговорността се понася от държавите, чиито граждани са изпитали сериозни нежелани странични ефекти, както и че това може да означава парично обезщетение - от нарочен фонд (какъвто в България няма) и/или от националния бюджет.


Това е легитимно основание за недоверие, на което трябва(ше) да се обърне по-сериозно внимание. Ако се върнем към случая с БЦЖ ваксината, тя се прилага в България от 70 години, а освен това страната е от големите ѝ производители в световен мащаб. Оксфордската ваксина на "Астра Зенека" е официално предпочитаната и от правителството, и от гражданите във Великобритания. Ваксината на "Байонтех/Пфайзер" е официално предпочитана в Германия, където е разработена. По отношение на ваксините срещу COVID-19 държави като България изпълняват роля единствено на търговец, пиар и логистик и се налага да снабдяват и убеждават за продукт, за който носят твърде малка морална отговорност. Дори проверките за безопасността на ваксините за България са някак по-валидни, ако идват от други държави или от наднационално ниво - Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA), Европейската агенция по лекарствата (EMA), Института "Роберт Кох" (RKI) и др.


Не става дума за национализъм, а за представителство и за чувството, че националните власти имат значим принос за разработването и удостоверяването на ваксината, а оттам и носят повече отговорност пред гражданите си. Обратно - при знанието, че за нежеланите ефекти отговорност ще носи твоята държава, макар тя да няма отговорност за производството, основателно се появява съмнение и усещане за несправедливост. Нежеланието за освобождаване на патентите на ваксините, така че да започне производство на повече точки по света, също не помага.


4. Противоречива информация, разнопосочни послания, липсващи и спорни авторитети


Друга хипотеза за причините за ниското ваксинационно покритие в България, която често се изтъква, се отнася за това кой и какво говори и прави в публичното пространство. Действително, ако публичното говорене у нас по въпроса беше свързано със съзнанието на един човек, то този човек щеше да страда от много сериозно личностово разстройство.


На първо място, Министерството на здравеопазването се държи като зрител на чужд филм, а не като основен продуцент - просто констатира процента ваксинирани и от време на време изразява загриженост. Многократните призиви за мащабна и убедителна информационна кампания не доведоха до повече от плакати на централни места в големите градове, публикации в социалните мрежи и някои медии и застъпване за ваксинацията от специалисти и някои публични личности.


Това не е достатъчно нито по мащаб, нито по начин, като се има предвид състоянието на публичното пространство по темата. Медиите - както традиционните, така и дигиталните - често дават трибуна на противоречащи си мнения, понякога и едно след друго. Под знамето на "всички гледни точки", те, изглежда, просто не искат "да изпуснат" никоя публика, а да печелят от всяка възможна провокация. Но както стана популярно да се казва, ако темата беше "Вали ли?", първата отговорност на медиите е просто да погледнат навън и да информират хората какво става, а не да канят лица с противоположни мнения по въпроса, докато по улиците гражданите стават все по-мокри.


Така популярност придобиха лица, изразяващи твърдения, които са недопустими с оглед на научния консенсус и безспорните данни по света.
И по-лошо - тези лица не са санкционирани нито от официалните власти, отговорни за разпространяваната информация във време на криза, нито от собствените им професионални организации, като Българския лекарски съюз и др., вече повече от година.


А хаосът от противоречащи си мнения и авторитети е наистина огромен. Някои примери: в парламента влезе партия ("Има такъв народ"), част от чийто успех се дължи именно на отричането както на сериозността на вируса и заболяването, така и на нуждата от ваксините. Същевременно в скорошно интервю за "Панорама" лидерът ѝ потвърди, че е ваксиниран, и дори каза, че е важно възможно повече хора да се ваксинират. Основни политически лидери като Румен Радев и Бойко Борисов се ваксинираха изключително късно и след дълго повтаряне, че те ще решат дали да го направят, захранвайки колебанията и съмненията на хората. За президента дори тази информация излезе случайно и едва ли много хора са разбрали.


Ефектите от противоречивата информация са съвсем практични. Пример е вече споменатият проблем с липсата на единно разбиране колко време след преболедуване следва да се постави ваксина. А още по-лошото е, че често най-близките до хората авторитети - личните им лекари, лекуващи лекари, медицински сестри и други - обезсърчават бременни, хора с различни заболявания или на определена възраст въпреки актуалните данни в полза на ваксинирането на тези специфични групи.


5. Социално-икономическата ситуация не помага


Към март 2020 г. Eurofound отчита, че над една трета от българите се чувстват изключени от обществото, което нарежда страната на осмо място сред всички 27 държави в ЕС, доста над средното - това е важно измерение на социалната кохезия, за която стана дума по-горе. Близо една трета не са оптимисти за бъдещето. Редом със Словакия и Гърция, българските граждани са най-малко удовлетворени от живота си.


Отново по данни на Eurofound от тази пролет 42% от българите твърдят, че финансовото състояние на домакинствата им се е влошило спрямо три месеца по-рано, което ги поставя на първо място по този негативен показател в целия ЕС. Нещо повече: оценката за подкрепата, която правителството оказва на хората и домакинствата, е изключително негативна в България. Анализ на данните от проучване по темата на Eurofound показва следните резултати:


Защо толкова малко ваксинирани? Пет хипотези


Все повече изследвания сочат, че икономическата несигурност като цяло и загубата на доходи по време на пандемията в частност са фактори, които често се свързват с по-високи нива на отказ от ваксинация. По-добре осигурените финансово хора и домакинства по-лесно се съгласяват да получат ваксина. Но за тази зависимост може да се спекулира и на национално ниво; между нивата на ваксинационното покритие в страните от ЕС и степента, в която гражданите са почувствали влиянието на кризата (по данните, изведени в доклада на Европейския съвет по външна политика), може да се открои силна корелация.


Скорошно изследване на очакваните ефекти от въвеждането на ваксинационните паспорти в Обединеното кралство показва, че изключените социални групи са склонни да гледат на ваксините не като на нещо, което им се дава за тяхно добро, а като на нещо, което им се налага, за да бъдат ограничавани и използвани (което припомня и проблема за доверието). При една трета от българските граждани, живеещи в риск от бедност и социално изключване вече години наред, тази хипотеза и актуалните изследвания по въпроса следва да са сериозен повод за размисъл и за конкретни политики.


В крайна сметка - без собствено задълбочено и актуално проучване по въпроса специално в България - причините за ниските нива на ваксинация си остават в сферата на хипотезите. Все пак в редовете дотук се опитах да изведа най-вероятното, а именно: комбинация от ниско доверие в институциите и между хората, лоши социално-икономически условия, липса на последователни и отговорни авторитети, противоречиви послания и информация в публичното пространство и не на последно място, може би проблемът не е толкова голям, колкото изглежда - не и в сравнителен план, не и дългосрочно.


Във всички случаи, за съжаление, ниското ваксинационно покритие ще вземе нови хиляди жертви и при настоящата вълна на епидемията в България.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (213)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Неутрално

  Докато в министерството на здравето управляват антиваксъри, като Кацаров няма хипотези, а държавна политика против ваксинацията @!

  [email protected]
 2. 2 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ
  Рейтинг: 48 Неутрално

  Е как защо, защото 70% вярват в урокито.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Ще кажа за себе си. Преболедувал съм през ноември 2020-та, но бих си сложил ваксина, ако имаше такава. Определето не съм анти-ваксър. Въпросът е, че такава ваксина, която да е минала 100% тестове, особено на дългосрочни ефекти (3-5 години), просто няма. Реално тестовият период тече сега. Освен това знаем, че вирусът мутира постоянно, така че в даден момент тези "ваксини" е много вероятно да не го спират изобщо... Все още няма напълно ефективна ваксина срещу грип, не очаквам, че ще има срещу Covid-19.

 10. 10 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  Аз не съм се ваксинирал и НЯМА да се ваксинирам, защото съм преболедувал. Въпреки това, в Европа за да те броят за такъв ти искат някакви документи за прекаран Ковид отпреди месеци, вместо да се гледа количеството на антителата, което е реално от значение.Нали целта и на ваксината е да накара организма да произведе антитела? Защо тогава не се гледат антителата, а документите? Защо те карат да се ваксинираш с някакви продукти, чийто ефект не е съвсем ясен. Първо предпазваха 100% от Ковид, сега се разбира, че дори и да си ваксиниран, може пак да се разболееш, но щяло да бъде по леко боледуването. Утре кой знае какво ще се окаже...

  Но дори и да имаш документ, че си прекарал Ковид, пак искат да си биеш поне една доза...

  Цялата тази липса на логика и истерия около ваксинациите ме кара да бъда подозрителен и да НЕ се ваксинирам, каквото и да става.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  Понеже 10 млн за информационна кампания са малко.....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  Всяко общество/човек като се презадоволи материално и почва да губи връзка с реалността. Всеки става "француз акъллия".
  Отделно е вярата във врачки, гуровци, муски, баячки и т.н.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 14. 14 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ
  Рейтинг: 48 Неутрално

  Ще кажа за себе си. Преболедувал съм през ноември 2020-та, но бих си сложил ваксина, ако имаше такава. Определето не съм анти-ваксър. Въпросът е, че такава ваксина, която да е минала 100% тестове, особено на дългосрочни ефекти (3-5 години), просто няма.
  —цитат от коментар 9 на 4okuto


  Умник, нали ти ясно, че учените са преценили какви "дългосрочни" ефекти може да има ваксината спрямо обективна научна информация, която е много далеч от компетентността на такива като теб. Не мога да разбера как такива като теб си представят, че хиляди учени и доктори от цял свят ще пуснат нещо в обращение, в което не са сигурни 100%, че няма дълготрайни странични ефекти.

 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  До коментар [#10] от "Боян Таксиров":

  Все още не е определен единен критерии по отношение на анти телата на преболедувалите. Има хора с 200, 400 дори и 1500 единици. Една преболедувала позната пък е с 2 единици.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 16. 16 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 844 Неутрално

  До коментар [#14] от "Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ":

  И учените са хора, и те работят за пари... А дори между тях няма 100% консенсус за "ваксините".

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  До коментар [#14] от "Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ":

  Случва се понякога и учените да сбъркат в преценките си. Пример за това е известното успокоително Контерган, масово предписвано от лекарите вкл на бременни. Оксзва се, че предизвиква малформации на плода

  https://de.m.wikipedia.org/wiki/Contergan-Skandal

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 19. 19 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ
  Рейтинг: 48 Неутрално

  Първо предпазваха 100% от Ковид, сега се разбира, че дори и да си ваксиниран, може пак да се разболееш, но щяло да бъде по леко боледуването. Утре кой знае какво ще се окаже....
  —цитат от коментар 10 на Боян Таксиров


  Мое да ти поникнат рога... 😀😀😀

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1145 Любопитно

  Ще кажа за себе си. Преболедувал съм през ноември 2020-та, но бих си сложил ваксина, ако имаше такава. Определето не съм анти-ваксър. Въпросът е, че такава ваксина, която да е минала 100% тестове, особено на дългосрочни ефекти (3-5 години), просто няма. Реално тестовият период тече сега. Освен това знаем, че вирусът мутира постоянно, така че в даден момент тези "ваксини" е много вероятно да не го спират изобщо... Все още няма напълно ефективна ваксина срещу грип, не очаквам, че ще има срещу Covid-19.
  —цитат от коментар 9 на 4okuto


  Кои точно тестове не са минали ваксините за да задоволят твоите критерии за безопасност? Защо смяташ, че ваксината остава в организма 3-5 години?

 22. 22 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  Добър анализ. Включително избягва категорични изводи - борави с наличните данни, а те не стигат. Много е вероятно да е комбинация от фактори. Аз бих заложил на факта, че премиер/и, министри и президент НЕ заеха категорична позиция. (Без да ги оправдавам, предполагам, за да не загубят рейтинг.)

  Никола Йорданов
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 24. 24 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Не сме толкоз неграмотни, а невежи! За 150г ваксините са спасили милиарди животи и пак има нашенци дето се съмняват! Не знам друга държава дето да има действаш израз "учените съсипаха света"! Но пък ще изтърпим и тоягите и накрая ще изядем и солта както се разказва в известната приказка.

 25. 25 Профил на GRUBO
  GRUBO
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Простите хора са мнителни, недоверчиви и отказват да мислят. Основните им движещи сили са страх и завист. Ето тук е аровено кучето. Както пише автора - липсата на доверие към околните и към авторитетите (лекари, учени, анализатори и т.н.) е причината да отказват ваксинация. Все пак трябва да отбележа, че финансовото благосъстояние създава известна сигурност и доверие, а парите и другите блага при Българите, просто липсват в голям мащаб.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ
  Рейтинг: 48 Неутрално

  До коментар [#18] от "DDR":

  Е, предполагах, че някой ще направи аналогия между подобни случаи и днешните ваксини. Случаите с лекарства, които се приемат системно и ваксини, които се приемат еднократно за дълъг период от време, са съвсем различни. Много ясно, че нещо, което вземаш всеки ден, може да има някакъв негативен дълготраен ефект - то това е вярно за повечето лекарства, така или иначе.

 28. 28 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1999 Неутрално  Ще кажа за себе си. Преболедувал съм през ноември 2020-та, но бих си сложил ваксина, ако имаше такава. Определето не съм анти-ваксър. Въпросът е, че такава ваксина, която да е минала 100% тестове, особено на дългосрочни ефекти (3-5 години), просто няма. Реално тестовият период тече сега. Освен това знаем, че вирусът мутира постоянно, така че в даден момент тези "ваксини" е много вероятно да не го спират изобщо... Все още няма напълно ефективна ваксина срещу грип, не очаквам, че ще има срещу Covid-19.
  —цитат от коментар 9 на 4okuto  4,6 милиарда дози ваксини са сложени по света. Скоро ще стане 1 година.

  Аз нямам нищо против да изчакаме, но защо 3-5 години? Кой определи този срок, ти ли? Защото май не са хората по света, които разбират тези неща и затова са там да вземат решения?
  Ами ако се появи нещо на седмата година? Или на 17-тата? А внуците, не ги ли застрашаваме?
  Я по - добре да изчакаме още, който оцелее, след 10-20 години да се ваксинираме.

 29. 29 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 844 Неутрално

  До коментар [#21] от "У Чен":

  https://www.gsk.com/en-gb/research-and-development/trials-in-people/clinical-trial-phases/

  "Phase III trials may last several years. If a new medicine or vaccine completes phase III with positive results, we may seek regulatory approval to make it available in a range of countries or regions."

 30. 30 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  Как така няма като фактор руските тролове, които сеят дезинформация? От форумите на вестниците, самите медии, през някои партии, та дори в торент тракерите промотират всякакви възможни глупости, защото искат да сеят хаос и разединение.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  До коментар [#27] от "Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ":

  Нищо не си разбрал от отговора ми. Примера, който давам е илюстрация на това, че и учените могат да сбъркат, независимо от успешните изпитания и моделиране.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Въпросът е, че такава ваксина, която да е минала 100% тестове, особено на дългосрочни ефекти (3-5 години), просто няма. Реално тестовият период тече сега. Освен това знаем, че вирусът мутира постоянно, така че в даден момент тези "ваксини" е много вероятно да не го спират изобщо... Все още няма напълно ефективна ваксина срещу грип, не очаквам, че ще има срещу Covid-19.
  —цитат от коментар 9 на 4okuto


  Ваксините срещу вируси бързо се заобикалят от мутирали вируси. Превид дългият срок за създаване на ваксина за новия мутант, налага предикция какъв ще бъде новия мутант. Желанието за 3-5 годишни тестове е неприложимо за конкретна ваксина, а по скоро за технология.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 35. 35 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Много са го изкарали или си мислят, че са го изкарали работейки, заради ниските заплати и сиеия сектор. Не е за пренебрегване политическото решение, че не пуснаха китайски, руски и други ваксини. Покрай това вече познавам хора, които твърдят, че каквото и да им приказват ще си сложат ваксина, когато излезе българската. Не на последно място хората не им харесва факта, че и ваксинирани се разболяват и могат да разболят други пък и да ни обесняват, че само ваксините, които са направени набързо са решение не е нещо на което разумен човек ще приеме.

 36. 36 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 844 Неутрално

  До коментар [#28] от "taratanki":

  Никой не спирам да се "ваксинира". Всеки преценя за себе си. Въпросът е да не се налага диктат със задължителен характер.

 37. 37 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2073 Весело

  До коментар [#33] от "Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ":

  Важното в случая е, че на тебе ти е нанадолно.
  Айде, лек и успешен ден и чок селям.

  До коментар [#33] от "Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ":
  "Не, приятелю. Аз напълно добре разбрах тъповатата ти логика, но ти не разбра моята, защото ти е малко нанагорно, явно."

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 38. 38 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1812 Любопитно

  Може би, ваксинираните са малко, защото са знаели, че ще е така:

  https://www.newsweek.com/members-congress-staff-exempt-biden-covid-vaccine-mandate-1627859

  Пак

 39. 39 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Няма 5 хипотези. Има едно сигурно - масивната дезинформационна кампания против ваксините е дело на Кремъл, ФСБ и други близки до тях кръгове.

  Къде спят ДАНС и прокуратурата? Мангъров. Чорбанов и подобни да бъдат веднага арестувани за разпространяване на дезинформация и антидържавен тероризъм

  Freedom of speech
 40. 40 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  "Така популярност придобиха лица, изразяващи твърдения, които са недопустими с оглед на научния консенсус и безспорните данни по света. И по-лошо - тези лица не са санкционирани нито от официалните власти, отговорни за разпространяваната информация във време на криза, нито от собствените им професионални организации, като Българския лекарски съюз и др., вече повече от година"

  Точно така г-н Додов - само с цензура, гонения и затвор за инакомислещите едно общество може да се стигне до успех!

 41. 41 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  До коментар [#14] от "Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ":

  Сигурно няма. Миокардит, перикардит, тромбози. Това са термини от нф филм, а не медицински понятия. За временната парализа и алергичните реакции няма да говорим. Те се оправят за една седмица в болница.

 42. 42 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  До коментар [#27] от "Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ":

  Еднократно ли? Две дози за пълен цикъл, с изключение на "Янсен". Сега се работи по поставяне на трета (усилваща), а се говори за четвърта. И ставаме, като пилетата във фермата.

 43. 43 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2245 Весело

  Обичам форума под статии, в които функционално неграмотния Стюпид, с практически липсващо образование в която и да било област на знанието и нулев практически опит извън слугинаж на бригада в САЩ, се изказва от името на Науката и Учените. Напомня ми ФБ страницата "Наука и рационално мислене", в която някакъв учил-недоучил лешпер проповядва с нетърпящ възражение менторски тон неща, дето е прочел от същите като него в интернет. Много е забавно.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 44. 44 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1908 Любопитно

  Това е Стъкмистика (верен сбор от неверни данни) 💡 💭 😁
  40хил ваксинирани, д'ге, =17.3%...
  Все едно сме 200хил... Абсурд, едва ли има и 60 хил, кат махнеш бабите и дечурлията сме 90% ваксинираните ...
  https://photos.app.goo.gl/i7bQUVh9C9pg29LM6

 45. 45 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Като премахнат декларацията за отказ от претенции срещу бигфармата...Може и да си помисля да дам да ме боцнат. Срещу 10000€

  мурзилка
 46. 46 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ
  Рейтинг: 48 Неутрално

  Няма 5 хипотези. Има едно сигурно - масивната дезинформационна кампания против ваксините е дело на Кремъл, ФСБ и други близки до тях кръгове.
  —цитат от коментар 39 на Petar Ivanov


  Не мисля, че е само Кремъл. Като цяло, интересното (в лошия смисъл на думата) е, че отношението към цялата пандемия сякаш се определя от обществено-политическа ориентация. Примерно, консервите масово бяха облъчвани да не вярват, че има вирус; да не вярват, че е опасен; нямаше как след разработването на ваксини да не продължат да плещят глупости, щото след като е нямало вирус и той не бил опасен, няма сега изведнъж да признаят, че има ваксина за него, я.

  Но да - руските тролове пак бяха намесени активно и тоя път вече човек би недоумявал защо, след като самата Русия мина и още минава през много тежък период, а сам Цар Путя никога не отрече наличието на вирус, за разлика от един Тръмп, примерно.

  Отделно, хората, зарибени с прежни кремълски опорки, примерно за Истанбулската конвенция, сега са в голямата си част същите, които реват против ваксините.

 47. 47 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ
  Рейтинг: 48 Неутрално

  . Напомня ми ФБ страницата "Наука и рационално мислене", в която някакъв учил-недоучил лешпер проповядва с нетърпящ възражение менторски тон неща, дето е прочел от същите като него в интернет. Много е забавно.
  —цитат от коментар 43 на Тюфлекчия


  Има едн страница "Наука и критично мислене". Ако визираш нея, създателят и е истински учен, за разлика от теб, примерно. Това колкото и да си тъп, няма как да не си го разбрал. А го хейтиш заради това, че от време на време изразява поства неща на политически теми, с които не си съгласен. Както знаем, импотентна интелектуално тахтаба като теб може единствено да клевети човека, с когото не е съгласна и да му подхвърля абсолютно изфабрикувани лични нападки. С друго не може.

 48. 48 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  До коментар [#45] от "Маршалов":

  Къде ги има тези декларации? Сума ти народ покрай нас е ваксиниран и никой не си спомня да е подписвал тскава декларация. Попълва се въпросник за здравословното състояние и че си прочел листчето със страничните ефекти.
  И листчето и въпросника са свободно достъпни на всяко място дето ваксинират.
  Къде ги четете тези декларации?
  То и преди рутинна оперсция подписваш инфорирано съгласие за нея.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 49. 49 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ
  Рейтинг: 48 Неутрално

  До коментар [#27] от "Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ":Еднократно ли? Две дози за пълен цикъл, с изключение на "Янсен". Сега се работи по поставяне на трета (усилваща), а се говори за четвърта. И ставаме, като пилетата във фермата.
  —цитат от коментар 42 на Vlado Nikolov


  Пак е съвсем различно от това да вземаш лекарство по 2 пъти на ден.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  Истина е, че не ни дават ваксинираните по възрасти, за да се види, че най-уязвимите групи вече СА ваксинирани. Хората под 50 го изкараха, повечето на крак, а децата няма никакъв смисъл да се ваксинират. След тази вълна вече ще сме постигнали и стадния имунитет и нещата ще приключат с този вирус. Да тежък е, да има висока смъртност, но това е положението. Нетествани достатъчно ваксини, които може да проявят странични ефекти след години не са опция, особено за младите хора, за които създаването на семейство и поколение тепърва предстои.

 52. 52 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  До коментар [#48] от "DDR":

  Абе не се нарича декларация за отказ от претенции, ама си е фактически такава. Нарича се декларация за информирано съгласие. Щото за да си истински информиран за тия препарати, първо трябва да ги приемат официално за ваксини, в това число и в България, щото мен не ме интересува дали в някоя друга страна вече се е случило да обявят само един единствен от препаратите за ваксина. Не ми отърва ситуацията, все още.

  мурзилка
 53. 53 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  Обичам форума под статии, в които функционално неграмотния Стюпид, с практически липсващо образование в която и да било област на знанието и нулев практически опит извън слугинаж на бригада в САЩ, се изказва от името на Науката и Учените. Напомня ми ФБ страницата "Наука и рационално мислене", в която някакъв учил-недоучил лешпер проповядва с нетърпящ възражение менторски тон неща, дето е прочел от същите като него в интернет. Много е забавно.
  —цитат от коментар 43 на Тюфлекчия


  Ааа - и автора на материала си го бива - "социален педагог, координатор и фасилитатор" - Един такъв като ти кресне "Пред научния консенсус - Рааавнис! Мирно!" И на човек не му остава друго освен да се изчерви и с маршова стъпка да тръгне към Зеления кабинет след което да отиде да полага обществено полезен труд за 2 години за да изкупи това, че се е офлянквал толкоз време...

 54. 54 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Ами защото и трите игли ще се окажат недостатъчни за предпазване от ковид. А това вече не е ваксина, а някаква химико-биологична течност, която ще не ще те кара пак да ходиш да ваксинационния пункт, със сигурност по-често да си при докторята. Лекарство или ваксина е медицински продукт, който предпазва и лекува, а не кара оранизма леко да боледува. Лекото винаги става тежко на по късна фаза. С тези т. нар. ваксини се получава ефекта на снежната топка. Ваксинираш се, но пък се разболяваш леко, или разпространяваш вируса върху организам с по-слаба имунна система. Всички дружно боледувате, някои поне са в болница или на тръба и т. н. Най-добре здравословно и печелившо при всякаква ситуация е Биг Фармата.

 55. 55 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3844 Неутрално

  До коментар [#15] от "DDR":

  То и от лаборатория до лаборатория има сериозна разлика, ама да не я почваме тази тема...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Кои точно тестове не са минали ваксините за да задоволят твоите критерии за безопасност? Защо смяташ, че ваксината остава в организма 3-5 години?
  —цитат от коментар 21 на У Чен


  Здравните регулатори в САЩ обявиха официално пълно одобрение на ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" на 23 август - преди 20 дни. Останалите ваксини още се прилагат с условното временно разрешение.
  Дори ЕМА която иначе се е впрегнала да обслужва политически и икономически интереси все още не е издала пълно одобрение за ваксините.

 58. 58 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  До коментар [#52] от "Маршалов":

  И къде в тази декларация за ингормирано съгласие пише, че освобождаваш производителя на всксините от отговорност? Виждал ли си я, снимал ли си я?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 59. 59 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2386 Весело

  До коментар [#14] от "Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ":

  "учените са преценили какви "дългосрочни" ефекти може да има ваксината"

  Е, то пак учени бяха преценили "дългосрочните ефекти" на антибиотиците (да се развие резистентност), на използването на полимери (и Океана да се напълни с пластмасови торбички), разширяването на Озоновата дупка, мощните реактивни двигатели (за военните) и замърсяването с СО2 на горните слоеве на тропосферата и тропосферната пауза.
  И пак учени ни лъжат, че "въглеродните квоти", нефта, изтребители били имали борсова цена и не се определя задкулисно от ЕК, ОПЕК, НАТО.

 60. 60 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2245 Весело

  [quote#47:"Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ"][/quote]

  Прав си за заглавието на страницата - объркал съм го. Иначе тоя може да е "истински учен" само за такива като тебе. Истински учен е шефът на брат ми, който има 300+ публикации в peer-reviewed журнали и няколко монографии, както и преподава/е преподавал в най-качествените научни факултети в САЩ и Европа, докато ръководи няколко научни проекта в областта на теоретичната физика (демек - такива дето може потенциално да променят концепцията ни за света). Оня пич дето е работил неизвестно какво в някаква фармацевтична компания може да е "истински учен" само за илитерати като тебе. Самият факт с какво се занимава и какви крайни позиции заема, е показателен, че е минал покрай науката. Истинските учени знаят колко малко знаят и никога не се изказват от последна инстанция дори в частни разговори. Също така не четеш за тях във Vice или Rolling Stone. Няма нужда да ми благодариш за поредния ценен житейски урок, който ти преподадох - знаеш, че ми е хоби.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 61. 61 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  До коментар [#56] от "Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ":

  Ето, дори и фашоизирания кретен, който по случайност все пак имаше що-годе адекватна преценка относно опасността от вируса, вече консерва-пропагандата го тласка там, където са неговите идейни събратя по малоумие.
  —цитат от коментар 56 на Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ


  нанайчо, много си либерален. Един истински демократ уважаваш различното мнение. хахах :-) Лицето на градската "десница". хаха :-)

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  До коментар [#49] от "Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ":

  И е съвсем различно да се ваксиниран и реваксинираш веднъж на десет години, или веднъж за цял живот.

 64. 64 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2245 Весело

  До коментар [#53] от "jazzdevil":

  Абсолютно. На мен обаче ми липсва оня "експерт по управление на кризи" - математик ли беше, къв беше? Няма ли и от него да публикуват някой фундаментален материал тия дни?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 65. 65 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Каквито и да са причините, резултатът е, че България по ваксиниране е като Индия. Много, много тъжно и позорно.

 66. 66 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4816 Неутрално

  До коментар [#51] от "stargate":

  "Хората под 50 го изкараха, повечето на крак"

  А едни 19-20 000 не можаха да го изкарат и починаха! Но на вас не ви пука за тях! Гнус!

 67. 67 Профил на protoger
  protoger
  Рейтинг: 256 Неутрално

  По-полека с процентите. Кой знае колко от "българските граждани" въобще не са в България и реално не знаем дали и къде са ваксинирани. А хипотезата за нашето антиваксърство е само една - страх за собствената кожичка поради (познати или бъдещи) нежелани ефекти. Човещинка.

 68. 68 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  До коментар [#65] от "alg57373608":


  Каквито и да са причините, резултатът е, че България по ваксиниране е като Индия. Много, много тъжно и позорно.
  —цитат от коментар 65 на alg57373608


  Защо да е тъжно и позорно. Най=уязвимите групи СА ваксинирани. За останалите е доста безсмислено и голям риск за здравето. Тъжно е, че на запад напълно безсмислено накараха млади прави хора да се ваксинират. Сега карат и децата да го правят! Няма никакъв смисъл от това при положение, че изкарват вируса леко и почти безсимптомно.

 69. 69 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  А ето ви и един факт, вместо хипотези - никой нормален не би си сложил ваксина, която е измислена за 1 месец, и тествана за 3.
  Независимо колко е напреднала медицината, времетраенето на тестването за ефектите от една ваксина не може да бъде редуцирано и трябват да минат години за да се видят и анализират всички възможни резултати от използването на продукта.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 70. 70 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  До коментар [#66] от "vassilun":

  До коментар [#51] от "stargate":"Хората под 50 го изкараха, повечето на крак"А едни 19-20 000 не можаха да го изкарат и починаха! Но на вас не ви пука за тях! Гнус!
  —цитат от коментар 66 на vassilun


  хайде, хайде, повечето починаха преди да има ваксини по време на първата и втората вълна. Стига се правихте на особено загрижени за хората! Лицемери!

 71. 71 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  Браво на автора за този абзац:

  трябва да се отчете, че преболедувалите в България са изключително висок процент - по-висок от официалния, макар и да е трудно да се прецени точно колко. Свидетелствата за разболели се, но нетествани хора изобилстват и за това има ясни причини: недостъпно тестване; непропорционални ограничения за работа и за достъп до здравна грижа; враждебно отношение към боледуващите; опасение от карантиниране, което да навреди на доходите в домакинството.
  —цитат от коментар 0 на статия


  И "слаб - 2" на автора за този абзац:
  Същевременно препоръката кога преболедувалите да се ваксинират, официално гласи "между три и шест месеца след излекуване" - значително по-дълго, отколкото в други държави. Така някой, боледувал през март например, няма да си постави първа доза преди юни и няма да е напълно ваксиниран преди август. Поради това изглежда съвсем вероятно значителна част от все още неваксинираните да изчакват или да не са сигурни кога да се ваксинират.
  —цитат от коментар 0 на статия


  Това изобщо не е укор към автора, защото е въпрос на медицина. Именно фактът, че официалната пропаганда "препоръчва" "преболедувалите да се ваксинират", е най-яркото доказателство, че в тази препоръка има почти нулева доза наука и максимални дози политика и печалба. "Препоръката" е тежко посегателство към самата наука - такава, каквато студентите по медицина я учеха преди ковид (а впрочем - и сега науката си е такава). Колкото и човек да не вярва на конспиративни теории, яростта на мейнстрийма да налага тезата "преболедувалите да се ваксинират", първото възможно обяснение е именно това: става дума за пари и политика, не и за медицина.

 72. 72 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 370 Любопитно

  До коментар [#51] от "stargate":"Хората под 50 го изкараха, повечето на крак"А едни 19-20 000 не можаха да го изкарат и починаха! Но на вас не ви пука за тях! Гнус!
  —цитат от коментар 66 на vassilun


  Вася, 99% от починалите бяха тежко болни хора с разбита имунна система.Не е нужно да се ядосваш.Ковид-19 не е по-смъртоносен от който е да е грипен вирус,НО е десетки пъти по-заразен.Затова целта на ограниченията е само една,да се разтегне максимално кривата на смъртността,както е и при обикновения грип.😎☠

  Много съм прост
 73. 73 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2386 Весело

  До коментар [#24] от "iliyapopov":

  "Не сме толкоз неграмотни, а невежи! За 150г ваксините са спасили милиарди животи и пак има нашенци дето се съмняват!"

  Спасили само когато организмът изгражда имунитет. Когато организмът не може да създаде активен имунитет, няма спасение от ХИВ, грип, херпес, сифилис...
  А в случаят говорим за експериментални имунологични лекарствени продукти, за които няма данни за създаването на активен имунитет по смисъла на чл.1, т.4 на ДИРЕКТИВА 2001/83/ЕО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 6 ноември 2001 година
  за утвърждаване на кодекс на Общността относно лекарствени продукти за хуманна употреба
  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/HTML/?uri=CELEX:02001L0083-20210526&from=EN

  "Не знам друга държава дето да има действаш израз "учените съсипаха света"!"
  Ами, например, целия Европейски съюз - отричат и не допускат използването на "научните достижения" на руските, китайските и индийски учени.
  А ние нали сме хрисим народ, подкован яко срещу дискриминацията (на хомофили, хомофоби и други множествени филии), усетим ли дискриминация в "научните постижения", отма ги приемаме за партийна пропаганда, на каквото сме били живи свидетели повече от 45 години.
  Вие като сте такъв велик веж грамотник, защо китайските ваксини не се използват? Дали защото се ефективни (и "наши" фирми ще имат пропуснати ползи) или защото поради незнанието на китайски език не може да се сключи надежден договор (ей как Баце купи един милион боклучиви маски за по две евро парчето)?

 74. 74 Профил на imar
  imar
  Рейтинг: 227 Неутрално

  До коментар [#10] от "Боян Таксиров":

  Никога не се е твърдяло, че ваксините са на 100% ефикасни, нищо в медицинара не е.
  По-малко ефикасни са срещу Делта варианта, който се появи доста по-късно. Въпреки това спомагат д той да се прекара по-леко и да се избегне летален край. Дори това само по себе си е достатъчен аргумент за ваксините.
  Хубаво е не само да се изживяваме като много компетентни във всичко, а да се позоваваме на факти (научни и доказани) и логика.

 75. 75 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Не съм антиваксър - имам всички ваксини до момента. Щях да се ваксинирам и с тези, но изброените неща ме възпират:
  1. Кой ще гарантира, че няма дългосрочни ефекти от ваксините?! Да, ясно ми е, че  mRNA технологията се разработва от началото на 70-те, но прилагана ли е досега при толкова голяма група от хора и изследвани ли са дългорочните й ефекти?!
  2. Прекарах ковид миналата година август месец. Във всички реномирани научни журнали (в т.ч. Nature) мнението на повечето учени е, че вероятно клетъчния имунитет ще трае години. Защо никой не споменава това?! Дали пък все пак организма не знае как да си създаде имунитет при преболедуване поне толкова добре, колкото и след ваксиниране...
  3. Слава богу нямам придружаващи заболявания, но жена ми има хронично автоимунно заболяване. Някой изобщо изследвал ли е как би се отразило ваксинирането на хора с подобни заболявания?! Както разбрахме, векторните ваксини макар и в редки случаи могат да предизвикат подобни автоимунни реакции.
  4. Специално J&J имат история с абзест в най-известните им продукти за бебета, знаели са отлично, че е там, но въпреки това са си замълчали и са продължили да го продават. Защо трябва да им вярвам на клиничните проучвания, след като корпоративната им политика е оцапана с толкова много петна?! За тези, които ще ми наскачат - прочетете повече за окситоцина и опиоидната криза в щатите и ролята на фармацевтичните компании и по-конкретно за натиска над лекарите и лъжливите лекарствени характеристики.

  Това са само част от въпросите, които имам и на които трябва да си отговоря, преди да реша да се ваксинирам. Преди това ще разчитам на здравия ми организъм, качествената храна и спортуването.

 76. 76 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#28] от "taratanki":Никой не спирам да се "ваксинира". Всеки преценя за себе си. Въпросът е да не се налага диктат със задължителен характер.
  —цитат от коментар 36 на 4okuto


  И аз мисля така. Всеки носи глава на раменете. Но и диктат не виждам. Със задъжителен характер.

 77. 77 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Не съм антиваксър - имам всички ваксини до момента. Щях да се ваксинирам и с тези, но изброените неща ме възпират:1. Кой ще гарантира, че няма дългосрочни ефекти от ваксините?! Да, ясно ми е, че  mRNA технологията се разработва от началото на 70-те, но прилагана ли е досега при толкова голяма група от хора и изследвани ли са дългорочните й ефекти?!2. Прекарах ковид миналата година август месец. Във всички реномирани научни журнали (в т.ч. Nature) мнението на повечето учени е, че вероятно клетъчния имунитет ще трае години. Защо никой не споменава това?! Дали пък все пак организма не знае как да си създаде имунитет при преболедуване поне толкова добре, колкото и след ваксиниране...3. Слава богу нямам придружаващи заболявания, но жена ми има хронично автоимунно заболяване. Някой изобщо изследвал ли е как би се отразило ваксинирането на хора с подобни заболявания?! Както разбрахме, векторните ваксини макар и в редки случаи могат да предизвикат подобни автоимунни реакции.4. Специално J&J имат история с абзест в най-известните им продукти за бебета, знаели са отлично, че е там, но въпреки това са си замълчали и са продължили да го продават. Защо трябва да им вярвам на клиничните проучвания, след като корпоративната им политика е оцапана с толкова много петна?! За тези, които ще ми наскачат - прочетете повече за окситоцина и опиоидната криза в щатите и ролята на фармацевтичните компании и по-конкретно за натиска над лекарите и лъжливите лекарствени характеристики.Това са само част от въпросите, които имам и на които трябва да си отговоря, преди да реша да се ваксинирам. Преди това ще разчитам на здравия ми организъм, качествената храна и спортуването.
  —цитат от коментар 75 на zero_day


  Моя грешка, окситоцин да се чете OxyContin

 78. 78 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#9] от "4okuto":

  Чел си нещо, оттук-оттам, като всеки от бг-населението. В резултат на това повърхностно познание, изводите са нереални и смешни! Може и да декларираш, че не си антиваксър, но си служиш с техните опорки. Имал си късмет, преболедувал си. Но, никога не е късно за късата клечка. Ваксинирай се и си живей живота! ВИЖ ДАНИЯ!!!

 79. 79 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#74] от "imar":

  ++++++++++++++++

  Толкова рядко чета нещо адеватно! Благодаря!

 80. 80 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  До коментар [#29] от "4okuto":

  Сега си отвори речника и виж как се превежда думата "may"! Отделно Комиртати успешно си мина и третата фаза, и вече има напълно редовен лиценз.

 81. 81 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  А ето ви и един факт, вместо хипотези - никой нормален не би си сложил ваксина, която е измислена за 1 месец, и тествана за 3.Независимо колко е напреднала медицината, времетраенето на тестването за ефектите от една ваксина не може да бъде редуцирано и трябват да минат години за да се видят и анализират всички възможни резултати от използването на продукта.
  —цитат от коментар 69 на Taiga


  Типично руско мислене. Нормално е, след като в Русия животът на обикновения руснак не струва и копейка. Оттам идва и недоверието ви към управляващите.
  За разлика от вас, в цивилизованите страни, хората вярват на науката и институциите. Това накара хората да повярват и да се ваксинират. В цяла Европа, САЩ, Канада и навсякъде, където има общество.
  Страни като Швеция, Норвегия и Дания, които всички много обичате да давате за пример са най- напред. Доброволно, бе никаква принуда.
  Не ви ли светва някоя лампичка в коравите кратуни, че този път нещо не е наред с нас?

 82. 82 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 370 Любопитно

  До коментар [#75] от "zero_day":

  Преболедувалите Ковид-19 сме врагове на Биг Фарма.Затова оглушително мълчат!😎👂

  Много съм прост
 83. 83 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 843 Весело

  До коментар [#82] от "Контрол на съзнанието":
  важното е, да си приятел на Путин, Биг Фарма,ще се справи и с теб и без теб, така че дръж контрола, успех!

 84. 84 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  До коментар [#81] от "taratanki":

  Страни като Швеция, Норвегия и Дания, които всички много обичате да давате за пример са най- напред. Доброволно, бе никаква принуда.
  —цитат от коментар 81 на taratanki


  За какво може да са пример тези северни държави? :-) Пълен леш, особено в Швеция. Норвегия са били бедни като църковни мишки, добре че е петрола, да ги направи богати и надути. Чист късмет. Изобщо тези социалисти там са прехвалени, та прехвалени!

 85. 85 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 514 Неутрално

  След много тежък грип преди 7 години, ежегодно си поставям антигрипна ваксина. Бях сред първите, ваксинирани с Пфайзер. Чувствам се прекрасно, но тежко понасям загуба на близки, колеги и непознати хора! И ЗАЩО?? От едната глупост!! НИМА ДАТЧАНИТЕ СА ПО-ПРОСТИ?? Невежеството ще погуби българите! Не бедността, не политиците, а НЕВЕЖЕСТВОТО! Никога не е имало толкова агресивно и арогантно невежество!

 86. 86 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#14] от "Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ":Сигурно няма. Миокардит, перикардит, тромбози. Това са термини от нф филм, а не медицински понятия. За временната парализа и алергичните реакции няма да говорим. Те се оправят за една седмица в болница.
  —цитат от коментар 41 на Vlado Nikolov


  4.6 милиарда ваксини поставени по света. Колко умряха от това.
  А-а-а, чакай малко, ама то заради това смъртността е толкова голяма? Ама ги крият или обвиняват заради това ковид.
  Ет ви нова опорка!

 87. 87 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Тия пет хипотези са изсмукани от пръстите. Ще ви предложа други пет:
  1. Болшинството от неваксинираните вече са се сблъскали с вируса и са оцелели. Те не смятат да дърпат дявола за опашката, като рискуват сърдечен арест или друг негативен ефект от ваксинирането. Появиха се изследвания, които показват, че ваксинираните са в пъти по-застрашени от повторно заразяване от преболедувалите - виж *.
  2. Много неваксинирани хора са болни (то кой ли в БГ е напълно здрав) и не са сигурни, дали заболяванията им няма да се влошат след ваксинирането.
  3. Властимащите изговориха твърде много лъжи, вместо да кажат истината от самото начало. Например бившия министър Ангелов разправяше, как като се ваксинираме и ще можем да се прегръщаме. Много специалисти тогава изразиха съмнение, че ваксинираните биха предпазвали от заразяване, поради факта, че не предизвикват лигавичен имунитет - виж **. Над 2/3 от новозаразените в Израел са ваксинирани - виж ***. Лъжите преобърнаха каруцата на доверието.
  4. Има твърде много изследвания, които показват, че ваксините не са еднакво ефективни за различните варианти на вируса. Тези изследвания и статистики опровергаха очакванията, че като се ваксинираме и всичко ще свърши. В ЮК в момента умират повече ваксинирани спрямо неваксинирани - виж **** (таблица 5, последните редове).
  5. Биг Фарма излива колосални суми за лобиране с които купува пропаганда от ЕУ-депутатите - виж *****. Това поражда еднополюсни безкритични изказвания, което само по себе си е силно съмнително. Няма друга подобна тема, която толкова безкритично да се възприема от властимащите, за пример Истамбулската конвенция заради която някои страни са заплашени със санкции от Брюксел.

  * - https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.08.24.21262415v1
  ** - https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2020.611337/full
  *** - https://techstartups.com/2021/08/07/israel-top-health-official-says-90-severe-covid-patients-hospitals-fully-vaccinated-vaccine-effectiveness-waningfading-video
  **** - https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1014926/Technical_Briefing_22_21_09_02.pdf
  ***** - https://corporateeurope.org/en/2021/05/big-pharmas-lobbying-firepower-brussels-least-eu36-million-year-and-likely-far-more

 88. 88 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  от хипотезите 3, 4 и 5 се оформя, според мен, истинската причина, като №4 е основна, а елементи от другите две я подсилват

  нелош анализ, поздравления за автора

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 89. 89 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Разстроено

  Истина е, че не ни дават ваксинираните по възрасти, за да се види, че най-уязвимите групи вече СА ваксинирани. Хората под 50 го изкараха, повечето на крак, а децата няма никакъв смисъл да се ваксинират. След тази вълна вече ще сме постигнали и стадния имунитет и нещата ще приключат с този вирус. Да тежък е, да има висока смъртност, но това е положението. Нетествани достатъчно ваксини, които може да проявят странични ефекти след години не са опция, особено за младите хора, за които създаването на семейство и поколение тепърва предстои.
  —цитат от коментар 51 на stargate


  В Германия почват да ваксинират бременни жени!

  Освен това се разработва ваксина за 5 до 12 годишни деца!

 90. 90 Профил на Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ
  Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ
  Рейтинг: 48 Неутрално

  Самият факт с какво се занимава и какви крайни позиции заема, е показателен, че е минал покрай науката. .
  —цитат от коментар 60 на Тюфлекчия


  Какви крайни позиции заема?

 91. 91 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  До коментар [#66] от "vassilun":

  "А едни 19-20 000 не можаха да го изкарат и починаха!"

  Бяха сложени на обдишване с евтини китайски "вентилатори", дарени от фирмите на Пеевски, които отчетоха милионни печалби от дарението. При адекватно обгрижване (Кирил Домусчиев или оставените сами на себе си под карантина) повечето, в десетки пъти повече, са излекувани.
  Поради липсата на аутопсия няма данни от какво са починали, отчетените (8555 за 2020 г.) от Ковид - разкъсани бронхити поради неправилното обдишване, нарушена сърдечна дейност (75 хил. починали за 2020 г.), хронично заболяване или вътрешноболнична инфекция или просто отказ от медицинска грижа (масовият случай в Силистра - хората си мрат или пред лекарски кабинет или преди линейката да дойде. Ако се тури диагноза Ковид, едни 1200 лв. в повече взема поставилият диагнозата).
  Апропо, статистиката е силно пропагандна - не дава отговор, например, агент Алберт (Георги Коритаров) от какво е починал - Ковид или от ваксина.
  https://www.24plovdiv.bg/novini/article/9683586
  Една лъжа (прикриване на данни) е като капката катран в кацата с мед - еб@ва мамата на цялата статистика, ако ще Джон Хопкинс да се нарича.
  И още нещо, освен пропагандна статистиката е и манипулационна в случая - PCR и антигенните тестове не са безплатни. Тоест, такива тестове си прави по-заможната половина от населението. Само от този факт са възможни две спекулации - тестовете отразяват част от населението, което има по-добри икономически възможности да поддържа по-висока хигиена и грижи за здравето си. Което води до липсата на каквито и да е данни за останалата част от населението, което си боледува, преболедува или умира самостоятелно. Втората спекулация - тестове си правят едни и същи хора (Баце има четири - един положителен и три отрицателни) и мантрите "колективен имунитет" и "коефициент на репродукция на Ковид-а" стават безпочвени - почиват на изкривени данни. Отделно точността и достоверността на тестовете - хващат ли всички мутации, еле хората със симптоми, но с отрицателен тест.

 92. 92 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  До коментар [#24] от "iliyapopov":

  за протокола: изразът "учените съсипаха света" е заемка от АНГЛОЕЗИЧНАТА чужбина

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 93. 93 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  Простите хора са мнителни, недоверчиви и отказват да мислят. Основните им движещи сили са страх и завист. Ето тук е аровено кучето. Както пише автора - липсата на доверие към околните и към авторитетите (лекари, учени, анализатори и т.н.) е причината да отказват ваксинация. Все пак трябва да отбележа, че финансовото благосъстояние създава известна сигурност и доверие, а парите и другите блага при Българите, просто липсват в голям мащаб.
  —цитат от коментар 25 на GRUBO


  ——

  +++
  Да добавя, че хората са лъгани постоянно и често се усещат. Та недоверието към елитите не е случайно.

  Любовта ще спаси света!!!
 94. 94 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1872 Любопитно

  Тия пет хипотези са изсмукани от пръстите.

  Ще ви предложа други пет:1. Болшинството от неваксинираните вече са се сблъскали с вируса и са оцелели. Те не смятат да дърпат дявола за опашката, като рискуват сърдечен арест или друг негативен ефект от ваксинирането. Появиха се изследвания, които показват, че ваксинираните са в пъти по-застрашени от повторно заразяване от преболедувалите
  —цитат от коментар 87 на 4u4o


  Ето аз не съм ваксинирана, но до сега имам 7 теста, които са все отрицателни.

  Явно съм прекарала Ковид на крака, без клинични симптоми. Е защо тогава трябва да се боцкам?

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2772 Весело

  До коментар [#94] от "Дария Колев":

  Явно, явно... имаш ли изследване за антитела. Много хора си мислят, че са го изкарали, така без да разберат :)

  Любовта ще спаси света!!!
 97. 97 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2245 Весело

  Какви крайни позиции заема?
  —цитат от коментар 90 на Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ


  Същите като тебе - "Аз съм Алфата и Омегата, аз знам всичко и който не е съгласен е тъп и прост малоумник.". Такова нещо никой човек, който НАИСТИНА се е занимавал с наука и е видял колко хипотези (най-вече негови) се появяват, изглеждат безспорни и в един момент се сриват без остатък на база доказателства от най-различен характер, не би си позволил да каже. Не знам защо ме питаш, при условие, че явно си запознат със страницата и все си виждал какви "дискусии" води това лице в постовете си, като при това не коментира собствени тези и разработки, а неща които някъде е прочел. Сигурен съм обаче, че този дискурс ти импонира много де.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 98. 98 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2386 Весело

  До коментар [#86] от "taratanki":

  "А-а-а, чакай малко, ама то заради това смъртността е толкова голяма? Ама ги крият или обвиняват заради това ковид.
  Ет ви нова опорка!"

  Е, не е ли нова опорка!? Смъртността преди Ковид истерията в България е 15.6‰ и се вдига на 18.0 ‰ през 2020 г. (от починалите 16735 души в повече, само 8555 са преписани на Ковида. Останалите са в резултат на "доброто" здравеопазване" на "пръстовия отпечатък", инвалидните директори на болници (в Пазарджик), "здравната карта" на частните търговски дружества "Болница")
  https://nsi.bg/bg/content/3014/коефициенти-на-смъртност-по-местоживеене-статистически-райони-области-и-пол
  В Израел смъртността от 5.54 ‰ пада на 5.31 ‰ (при трите локдауна през 2020 г.)
  https://knoema.com/atlas/Israel/topics/Demographics/Mortality/Crude-death-rate
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_mortality_rate

  А ето как се отчита занижената смъртност в Израел - като 6% увеличение, единствено и само на Ковида
  https://ijhpr.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13584-021-00450-4

 99. 99 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2245 Любопитно

  За теб знаем, че си прост травестит и без да ни го казваш по заобиколен начин.
  —цитат от коментар 95 на Сенсей НАНАЙ Ежко БАЙБАЙ


  Стюпид, подобни обиди не бяха ли признак за ганьовска омраза към "различните", а в конкретния случай - и към жените?!?

  П.П. Успокоих се, че щом съм ваксиниран, поне не съм гореописаното...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 100. 100 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  Аз лично допреди коронаистерията нямах нищо против установените с времето ваксини, но откакто почна тази грозна и агресивна кампания отвсякъде за доброзорно боцка е вече съм твърд антиваксър :). Виновена за моите антиваксърски настроения е така наречената “информационна кампания за ваксините”. За антиваксърските настроения благодарете на всичките апостоли на ваксинирането които от сутрин до вечер ни нареждат че трябва да се боднем. Е само заради тях няма да го направя. А и в крайна сметка данните от света показват че тия ваксини са безпредметни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK