Защо се броим

Целта на преброяването е създаване на статистическа информация, която да се приближи най-близо до реалното разпределение на населението и жилищния фонд и неговите характеристики.

© Велко Ангелов

Целта на преброяването е създаване на статистическа информация, която да се приближи най-близо до реалното разпределение на населението и жилищния фонд и неговите характеристики.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Със значителни технически проблеми, хакерски атаки и обвинения в зле свършена работа от институциите тази седмица започна преброяването на населението. И докато този път статистическият институт положи доста усилия, за да информира обществото за датите на преброяването и периода на онлайн броене, причините, поради които се извършва то, и информацията, която създава, останаха по-назад.


На първо място, струва си да отговорим на въпроса дали е необходимо да провеждаме преброяване изобщо. В крайна сметка, администрацията поддържа бази данни за най-различни неща, в това число за броя регистрирани лица по адреси. Основната разлика е, че целта на преброяването не е създаване на административна, а на статистическа информация, която да се приближи най-близо не до формалното, а до реалното разпределение на населението и жилищния фонд и неговите характеристики. С други думи, то представя
картина, която отразява по-точно живия живот.


Съществуват уникални данни, които се събират само в рамките на преброяванията на населението, но пък са от ключово значение за отделни политики. Такава е, например, информацията за ежедневната трудова миграция между общините и населените места, която би следвало да залегне в планирането на бъдеща инфраструктура, така че по-новите и по-широки пътища да се строят там, където има много ежедневно пътуващи. Сред тези данни са и етническата структура на населението и вероизповеданията, образованието, семейното положение, както и редица характеристики на жилищата.


Тези данни от своя страна са от основно значение за дефинирането и прецизирането на редица политики, особено в социалната сфера. Сред новите неща за 2021 г. е и събирането на много по-точна географска информация (с разделителна способност до километър), което позволява по-точния анализ на икономическите и социални процеси в пространството, а и свалянето на равнището на анализ дори под нивото на общините.


Най-важно е, разбира се, самото население.


Между преброяванията НСИ оценява динамиката на населението на база на раждаемостта, смъртността и миграционните процеси, но тези оценки никога не са точни. Всяко преброяване коригира броя на населението, и очакванията за 2021 г. също са да има корекция, към по-малко общо население. Населението пък от своя страна е от значение, тъй като то седи в основата на много голям брой статистически индикатори, които ползваме - най-често то е знаменателят в повечето показатели, например най-често ползваният за сравняване на общо икономическо развитие брутен вътрешен продукт на човек от населението. Възможно е да се окаже, че в момента заради надценения брой на населението БВП/човек на България (и особено на някои от регионите в нея) са подценени.


Населението седи в основата на извадковите изследвания, които НСИ провежда - такива са, да речем, изследването на доходите и условията на живот (EU-SILC), което дава информация за бедността, неравенствата и доходите на домакинствата, и проучването на работната сила (LFS), което събира данни за безработицата, заетостта, заплатите, професиите и много други. Заради отдалечеността от преброяването от 2011 г. много от индикаторите, които се събират чрез извадки обаче загубиха статистическата си точност, особено на областно и общинско ниво. След преброяването от тази есен всички тези изследвания ще стъпят на актуалното разпределение на населението и неговите характеристики, и в резултат на това


ще получим значително по-качествени данни.


Що се отнася до прецизността на данните, които ползваме за анализ и дефиниране на политики, преброяването на населението няма алтернатива. Извадковите проучвания, които дават достатъчно точни резултати на ниво държава и дори област, често не са задоволително прецизни на равнище община или град. Това от своя страна прави планирането и актуалния анализ на местните икономики трудни, и може да доведе до зле дефинирани и прицелени политики. Преброяванията, от своя страна, не страдат от този проблем, тъй като представят изчерпателна и точна информация, независимо от равнището, на която се разглежда.


Най-честата критика, която отправяме към политиките в България, е липсата на акуратна обосновка и оценка на въздействието на база на актуални и точни данни. Преброяването на населението ни дава именно това - достъп до възможно най-точните и изчерпателни данни за редица социални и икономически характеристики на населението, и значителни подобрения във всички останали.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  Между преброяванията НСИ оценява динамиката на населението на база на раждаемостта, смъртността и миграционните процеси, но тези оценки никога не са точни. Всяко преброяване коригира броя на населението, и очакванията за 2021 г. също са да има корекция, към по-малко общо население.

  Това добре!
  Защо накрая списъците за избори са пълни с мъртви души?

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1210 Весело

  Тва преброяване се опитва да прецака изборите, та ще го позабавим.

 3. 3 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  Овцете , както се знае се броят на есен .....

 4. 4 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Лично аз не, знам дали да попълня онлайн формуляра. Живея в странство, но съм Български гражданин.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 5. 5 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Ние сме една страна на емигранти.Раждаме се ,за да слугуваме в чужди държави.Най-некадърно управляваната страна в ЕС,където над 1 -2 милиона нямат работа тук и се скитат немили-недраги по света.Комунистите ни съсипаха

 6. 6 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 826 Неутрално

  търсиш си алиби за убийството ли бе, брояч?
  Броите се, за да знае мвф къв кредит мож да отпусне, изплатим.
  И кълкъ робчета в имението са се пръкнали.
  отврат ти казвам.

 7. 7 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  “ данните, които ползваме за анализ и дефиниране на политики”
  ——
  Ко сега, значи българите са броят за да пишете статии у Дневник, тъй ли? Кво пък, щом са навити няма лошо. Само дето, като ви знам кво публикувате в Дневник, нито може да прайте “анализ”, нито пък някой ще ви даде да прайте “ дефиниране на политики”.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3267 Неутрално

  До коментар [#4] от "tsyrvulan":

  "Електронното преброяване ще бъде възможно само на територията на България."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3894 Весело

  До коментар [#1] от "Alexander97":

  Защото там няма динамика! 😀 Те са константа!

 10. 10 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1015 Любопитно

  Това с информацията за плошта на стаите е абсолютна шитня - много не ги знаят, нито пък имат намерение да ги мерят баш заради преброяването.

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  Питам автора какви политики ще прави на база броя на миялните и сушилните машини? Или на ефирната телевизия?
  Може би тази, която е правил дядо му на база броя радиоточки защото и тях ги брояха преди години.

  Защо разпитват за здавния статус хората?
  Защо няма въпроси за корупцията и за медицинското покритие и обслужване?
  Защо не питат за качеството на образованието?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#10] от "rainbou1":

  Още повече, че имат данните в кадастъра и то съвсем точни.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":

  здРавния статус

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#10] от "rainbou1":

  Пишеш "на око" и толкова, никой няма да дойде у вас да ги мери така или иначе, дори тия които обикалят по домовете. Мисля, че това го ползват за да "сметнат" колко българи живеят в пренаселени жилища.

 15. 15 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1604 Весело

  "картина, която отразява по-точно живия живот."

  Ами да пратят млади засукани преброителки, да броят колко пъти и да мерят колко сантиметра...

  мурзилка
 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Същественият въпрос не е : "Защо", а "КАК"???
  Отговора на този въпрос определя колко са надеждни емпиричните данни, които ще бъдат събрани и дали ще могат да свършат работата, з която са предназначени...?!

 17. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  При нас преброяването мина пролетта. Повече от половинста са се броили онлсйн. Глобата за неучастие беше в български пари около 1000 лева. Очаква се населението да е нараснало и да гони 11 000 000. По различни данни чужденците (гост работниците) са мебду 500 000 и 700 000. И тук при онлайн броенето имсше изпадане на системата в началото и за това го удължихс във времето.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 18. 18 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3508 Весело

  Ами логичен въпрос!Мишо Константинов вече ни е преброил.

 19. 19 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 60 Неутрално

  До коментар [#8] от "дерибеев":

  Странно, работещите/ живеещите извън България българи не са ли българи, нямат ли сграден фонд в България, нямат ли избирателни и др. права на български граждани....? Няма да ги броят (тях и сградният им фонд), ще ги броят неелектронно (по къщята) ли, кво?....

 20. 20 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Ще броят ли "гимназиите"които подариха за по 1 лев? Сега стоят празни . Или ще броят само жилищната площ?
  Да вземат ролетката и да мерят каквото им трябва .
  Мисля си че е за определяне на данъци?Или например да ни разпределят мигранти? По западни критерии запустелите къщи по селата ограбени от циганите се броят за жилищна площ?
  Изобщо политики разни разнообразни. .

 21. 21 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  До коментар [#8] от "дерибеев": Странно, работещите/ живеещите извън България българи не са ли българи, нямат ли сграден фонд в България, нямат ли избирателни и др. права на български граждани....? Няма да ги броят (тях и сградният им фонд), ще ги броят неелектронно (по къщята) ли, кво?....
  —цитат от коментар 19 на zhoo


  Броят се само живеещите в България както български граждани,така и чужденци.Каква е ползата от преброяване,което ще преброи хора,които не живеят в България?

 22. 22 Профил на Brasil
  Brasil
  Рейтинг: 361 Неутрално

  Между преброяванията НСИ оценява динамиката на населението на база на раждаемостта, смъртността и миграционните процеси, но тези оценки никога не са точни. Всяко преброяване коригира броя на населението, и очакванията за 2021 г. също са да има корекция, към по-малко общо население.Това добре!Защо накрая списъците за избори са пълни с мъртви души?
  —цитат от коментар 1 на Alexander97


  Защото се прави по списъците на ГРАО, а не по данните от НСИ. Между двете има разминавания към милион и нещо.

 23. 23 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 382 Любопитно

  Разбрахме защо се броим.
  Сега да ви кажа защо НЕ се броим.
  Не се броим, за да намалим реалната, раздута картина, на база на която се разпределят парите за администрацията. Понеже администрацията е раздута, отказва да се реформира, затова ние не се броим, за да създадем подценена картина, на база на която ще трябва принудително да се намали раздутата администрация.
  И всичко това се случва, защото доверието в държавните и общински органи е сринато на нива под нулата.
  С две думи - копаем дъното.

 24. 24 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Преброяване на население е разбираемо, но не разбирам защо трябва да се брои какво населението има по апартаментите, в кои фирми и какво точно работи и разна друга лична информация. Това че за държавата може да е полезно да знае тези неща не е аргумент. На държавата ще е полезно и да знае за интимния живот на всеки гражданин, за да може да се бори с демографската криза по-ефективно. Всяка информация ще е полезна за държавата, но това не означава, че й се полага.

  Преброяването в САЩ беше много по-просто. Представям си какво би станало там, ако някой ти дойде до вратата на дома и започне да те разпитва какви предмети има вътре и къде точно работиш. И ако не кажеш, глоба. Пълно извращение на един нормален процес.

 25. 25 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2247 Весело

  ....Преброяването в САЩ беше много по-просто. .....
  —цитат от коментар 24 на Locke


  В рамките на добронамерената шега - тъй като всички, който знаят как да се правят добре и просто нещата, са извън държавата и само се възмущават от далече, то в държавата са останали само тези, които могат да ги направят сложно. Или ако може да обобщиме шегаджийската - да би в къщи седяло и умен пример давало. 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 26. 26 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#25] от "DDR":

  Аз едно време се възмущавах от далече, но вече се възмущавам от съвсем близо. Преброяването ме засяга директно и смятам да не се включа с риск да платя глобата. Ако можех, щях да отговоря на самото преброяване, а маркетинговото проучване щях да го осатавя празно, но щом искат всичко или нищо, значи от мен нищо.

 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  "Защо се броим?"

  За да се разбере, че още ни има. Щото възникват съмнения.

 28. 28 Профил на truder
  truder
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#21:"Мусаши"][/quote]

  Защо да не се броят българските граждани живеещи в чужбина? Просто се отбелязват, че не пребивават тук. Да не забравяме, че са български граждани. Това би дообагатило статистическите данни, няма да е във вреда. Северомакедонците пребродиха Европата, да убеждават тяхната диаспора /много от които и с българско гражданство/ да се преброят.

 29. 29 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3318 Неутрално

  плитки придумвания

  чупка

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 30. 30 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  За да може НСИ да покаже колко некадърно може да се направи едно иначе не особено сложно регистрациионно уеб приложение.
  Ей Богу, незнам дали е човешки постижимо! Аз, който с това си вадя хляба, 3 пъти звънях да питам и последно сега чакам "да ми съ убадйът щото аз трябва да звъня в София са аз не могъ тъка да въ пумогна"
  А що "ми съ убажда" някой извън София след като аз съм в София, това "ни знайъ"

 31. 31 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 956 Любопитно

  Защо се броим
  ...
  Абсолютно безпредметно. В ЕСГРАОН има точни данни колко ЕГНта има активни, МВР знае колко от тях са зад граница. Какво повече?

  В Русия съм! В Русия съм!
 32. 32 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Ние сме една страна на емигранти.Раждаме се ,за да слугуваме в чужди държави.Най-некадърно управляваната страна в ЕС,където над 1 -2 милиона нямат работа тук и се скитат немили-недраги по света.Комунистите ни съсипаха
  —цитат от коментар 5 на Сд


  Ало, гараж! Комунистите свършиха преди 30 години! Нещо друго ще да е да ни е съсипало. И види се предвид липсата на комунисти от 30 години ще да са капиталистите.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  "Що се отнася до прецизността на данните, които ползваме за анализ и дефиниране на политики, преброяването на населението няма алтернатива."

  Я ми назовете поне една "политика" от последните 30 години, която да е "дефинирана" вследствие на анализ на безалтернативното преброяване?
  Шибаняци.

 35. 35 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1979 Весело

  Питам автора какви политики ще прави на база броя на миялните и сушилните машини? Или на ефирната телевизия?Може би тази, която е правил дядо му на база броя радиоточки защото и тях ги брояха преди години.Защо разпитват за здавния статус хората?Защо няма въпроси за корупцията и за медицинското покритие и обслужване?Защо не питат за качеството на образованието?
  —цитат от коментар 11 на КМЕТ В СЯНКА


  Ше питаш, като не си учил навремето, сега ше питаш по-умните. Ама дали ще ти кажат...
  Колкото и да не ти е ясно, наистина въпросите за пералните, миялните и сушилните машини си имат своята логика и приложение. А защо преброителите не питат хората за корупцията, ми не им е работа. Това е работа на хората, да питат избраниците си що търпят корупция, що здравеопазването има само една здравна каса. Пак си объркал кой кого за какво да пита, ама на шапкарите им е простено такова объркване.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK