"Искаме си парите!", или за милионите и магистралите

Някои от протестиращите не са получавали заплати няколко месеца. Но не ги искат от мениджърите, които са получили авансово милиони от правителството на ГЕРБ.

© Велко Ангелов

Някои от протестиращите не са получавали заплати няколко месеца. Но не ги искат от мениджърите, които са получили авансово милиони от правителството на ГЕРБ.Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


На 20 февруари 2013 година премиерът Бойко Борисов обявява оставката на първия си кабинет. Ден по-късно в София се изсипаха земеделци с трактори и свиневъди с цял ТИР с прасета, на чието предно стъкло пишеше: "Бойко, кръстник на свиневъдите! Ако теб те няма, и нас няма да ни има!"


Вече е 2021 година. Бойко Борисов не управлява, а пътните работници, протестиращи в центъра на столицата, не скандират името му. Но ако Борисов го нямаше, надали само за две години щяха да са раздадени близо 8.7 милиарда лева на определени фирми чрез "ин хаус" процедури - без търг и конкурс, за някаква работа в близко бъдеще. Други са били авансирани от 70 до 100 процента, дори без проект - а една от тях е получила 100 милиона за денонощие.
Лъвският пай е за пътища - строителство, ремонт, поддръжка. Пътищата са емблемата на ГЕРБ. Както и корупцията.


"Искаме си парите, няма да се откажем!"


Мъжете и жените в светлоотразителни жилетки, пратени от шефовете си на жълтите павета с лозунги като "Без път няма посока!" и "Не сме политическа дъвка!", наистина си искат парите. Някои от тях не са получавали заплати няколко месеца. Но не ги искат от мениджърите, които са получили авансово милиони от правителството на ГЕРБ.


Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова провери една от фирмите, чиито строителни работници негодуваха в центъра на столицата, и публично съобщи резултатите. Те са от фирма, която работи на км 135 от магистрала "Хемус" - "Автомагистрали Хемус", сключила договор за временно и възмездно ползване на транспортни средства, строителна механизация и оборудване с държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД за участъци от "Хемус". Към договора има и анекс за доставка на материали и изделия.


Благодарение на тези контракти фирмата е получила авансово 23 712 768 лв. с ДДС. От тях са приспаднати близо 7.2 милиона лева с ДДС - за извършени и приети от възложителя дейности, обясни Комитова. Останалите над 16 милиона лева трябва да се намират във фирмата - по сметка, като материали или техника. От МРРБ припомнят, че същата фирма е авансирана с други близо 72.7 милиона лева за участък 4 от "Хемус", за който бе установено незаконно строителство.


Сред протестиращите има и такива, които също са жертви на модела, наложен при управлението на Борисов - да се залагат ниски годишни разходи за Агенция "Пътна инфраструктура", и да се сключват договори за в пъти по-високи суми, които в края на годината да се разплащат от бюджетните излишъци.


Едно обаче е безспорен факт - има договори, отчетена е дейност. Процедурите "ин хаус", наложени от ГЕРБ, са законово уредени в Закона за обществените поръчки (ЗОП). И независимо от това, че в прокуратурата са изпратени договори, където има възлагания много над разрешения по закон лимит от 50% от стойността на контракта, те трябва да се изпълняват - тоест да се платят фактурите.


Още нарушения на ЗОП в името на изборите


Така се стигна до парадокса министърът на финансите Асен Василев - същият, който заедно с министъра на икономиката Кирил Петков и Виолета Комитова обясняваха за източените публични средства и порочните схеми, да настоява депутатите да одобрят нови 222 милиона за разплащане с пътните фирми в актуализацията на бюджета - така общата сума става 322 млн. лева. А плащанията за други 1.3 милиарда лева за дейности, които не са фактурирани, да се разсрочат за пет години. За целта обаче е нужно да се допусне "изключение" от ЗОП, както се разбра на заседанието на парламентарната бюджетна комисия. Вестник "Сега" отбелязва, че то е било вкарано в последния момент, не е било депозирано от депутати до крайния срок - 7 септември, а е внесено директно от министъра на финансите.


Форсмажорното решение за плащанията, взето под натиска на пътния бранш, показва, че преди избори протестите обикновено постигат целта си. Въпреки това браншова камара "Пътища", в която членуват най-големите компании, не е доволна и настоява да бъдат платени над два пъти повече от заложените сега средства в актуализацията на бюджета. Протестите на бранша могат да ескалират до блокади на пътища с пътностроителна техника и многолюдни протести.


Задават се президентски и трети предсрочни парламентарни избори. Освен пътните работници протестират и собственици на заведения срещу наложените със заповед на здравния министър д-р Стойчо Кацаров ограничения за работа заради Ковид-19. Недоволството, режисирано или не, рискува да навреди на високото одобрение, с което се ползват министрите от служебния кабинет на президента - а значи и на самия Румен Радев.


"Ако не се плати и фирмите си търсят парите по съдебен ред, може да бъде блокирано зимното почистване и да спре строителната дейност", предупреди Асен Василев. В служебното правителство обаче би трябвало да предвидят последствията от спирането на плащания по действащи договори. Реформирането на сектора и смяната на модела остава за следващите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (187)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3508 Неутрално

  Нали си спомняте култовата реплика от холивудската продукция „Историята на света” -„Бедните да го духат!”.Парите са раздадени на фирмаджиите а пък те на кого са ги давали ако иска прокуратурата може да се опита да се разбере.

 2. 2 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  То и ние си искаме пътищата за които платихме!

 3. 3 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Така, така. Икономическите протести на различни браншове с видното наливане на масло в огъня от Борисов са акт на безсилие на шайката за постигане на изборни резултати. Да, ама не.
  - Блокади на пътищата - друг път. Тук полицията ще си свърши работата и тия ще им се охлади ентусиазма много бързо.
  - Протест на ресторантьори - тоя филм го гледахме, само дето сега има пари за компенсации и като скочат поддръжниците на ограничителните мерки за справяне с епидемията и тия ще подвият опашки бързо бързо.

 4. 4 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 982 Неутрално

  ГЕРБ- след нас и потоп!

 5. 5 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Жалко за работниците които са останали излъгани, но в края на краищата трябва да си покажат трудовите договори… и от тук да се започне …

 6. 6 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Баце заложи голяма бомба, но всички незаконно разписали могат да бъдат намерени, исъдени и вкарани в затвора. Всъщност с повечко желание, техните подписи могат да бъдат обявени и за нищожни.

 7. 7 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Кратко и ясно - за спасяването на Радев неговите протежета Комитова и харвардите си плюха на заклинанията за корупция и с перде на очите изклинчиха някой лев в бюджета за да платят на бачкаторите. Уникално! Гледам и Милчева загрижена какво ще става на изборите. Сигурно има за какво.

 8. 8 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  УЧУДВАЩО ЗАЩО от Временното Правителство не излизат

  с ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ която да бъде ПРЕДАВАНА ДИРЕКТНО

  от ДЪРЖАВНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ и РАДИО

  и на която да бъдат поканени ВСИЧКИ МЕДИИ да предават ДИРЕКТНО

  като на тази Пресконференция ДА СЕ КАЖЕ ЦЯЛАТА ИСТИНА която четем тук

  С де факто АПОКРИФНИ СТАТИИ в БУТИКОВИ сайтове като Дневник,

  хората ще продължават да бъдат ОБЛЪЧВАНИ от Славчо-Тошковци,

  ГЕРБоляци и Корумпетата.....

 9. 9 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Значи се появиха тези горди строители на участъка от магистралата, който беше като бурно море и с ограничение 90 пет години? Мисля че доста шофьори имат какво да им кажат и пожелаят, като са дошли на крака в София.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 10. 10 Профил на Мощ
  Мощ
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Как десет години се построиха толкова пътища и магистрали и нямаше нито един протест на строителни работници, а сега за три месеца всеки ден протестни?!

  И тъй, враг ваш ли станах, като ви говоря истината? (Гал. 4:16)
 11. 11 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#5] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":


  плащания по трудови правоотношения са с привилегия пред останалите плащания при образувано производство. НАП лесно ще ги вкара тия фирми в правия път като им запорира всичко.

 12. 12 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До тук новите се упражняваха в намиране на кусури.

  Имало кусури - ами, айде, направете го без кусури

  Нали уж сте по-кадърни от ГЕРБ? Къде е построеното от Вас?

  Новото правителство е построило 0км, но за сметка на това са съвършени.

  Хората ги виждат тези неща - и резултатите ще си проличат на изборите.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3230 Неутрално

  Жалко за работниците които са останали излъгани, но в края на краищата трябва да си покажат трудовите договори… и от тук да се започне …
  —цитат от коментар 5 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  И не само.

  ПЪЛНА ДАНЪЧНО - ОСИГУРИТЕЛНА РЕВИЗИЯ на ФИРМИТЕ-РАБОТОДАТЕЛИ

  Да се види КОЛКО и ЗА КАКВО са ДАВАЛИ ПАРИ през последите 5 години

  Току-виж РЕВИЗИЯТА стигнала до ЧЕКМЕДЖЕТАТА на Знаеме Кой.....

 14. 14 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2691 Неутрално

  Как десет години се построиха толкова пътища и магистрали и нямаше нито един протест на строителни работници, а сега за три месеца всеки ден протестни?!
  —цитат от коментар 10 на Мощ


  Не очаквай отговор на този въпрос и то точно от ДВ. Целта на статията е друга и се вижда отдалеч.

 15. 15 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#5] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  О разбира се, ще си ги носят на 14 ноември и ще ги покажат в избирателната секция.

 16. 16 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#6] от "Лео":

  Ами действайте, вече 6 месеца го няма Баце и цяата власт е в куклата на Решетников, на която коленичиха умните и красивите. Що не сте ги намерили и изправили пред съда тия агент-провокатори?

 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  Парите са дадени АВАНСОВО, чекмеджето е захранено, а че булдозеристите, асфалтаджиите, шофьорите на самосвали и пр. не са си получили заплатите - ами да идат да викат под прозорците на Зайчарника.

  Както каза Анна Заркова преди няколко дни, мафията се опитва да убие с един куршум два заека: хем милионите откраднати, хем хората обвиняват сегашната власт.

  Както и казал колегата Хавай по-горе, необходимо е правителството да свика пресконференция и да обясни къде са парите на работниците.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 0 Неутрално

  След като дойдоха, комунистите за нула време изкараха"Пирогов" на протест. Оттогава всяка седмица протести. На Бокича му трябваха десет години, да направи това, което комунистите сториха за няколко месеца. Нека си припомним призива на вожда им Георги Димитров - "за 15-20 години България да постигне това което други народи при други условия са постигнали за столетие".

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги (Еф. 5:10-12).
 19. 19 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#13] от "Hawaii":

  Действайте, 6 месеца минаха от както управляват здравите сили, докога ще чакаме да стигнете до тия чекмеджета?

 20. 20 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  До тук новите се упражняваха в намиране на кусури.Имало кусури - ами, айде, направете го без кусуриНали уж сте по-кадърни от ГЕРБ? Къде е построеното от Вас?Новото правителство е построило 0км, но за сметка на това са съвършени.Хората ги виждат тези неща - и резултатите ще си проличат на изборите.
  —цитат от коментар 12 на Николов


  Иха . Ти да не се опитваш да ни пробуташ някакво внушение?
  Я обясни е така кратко сбито с твои думички за няколко месеца колко километра магистрала могат да построят.

  SHADOWS of SOFIA
 21. 21 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До тук новите се упражняваха в намиране на кусури.Имало кусури - ами, айде, направете го без кусуриНали уж сте по-кадърни от ГЕРБ? Къде е построеното от Вас?Новото правителство е построило 0км, но за сметка на това са съвършени.Хората ги виждат тези неща - и резултатите ще си проличат на изборите.
  —цитат от коментар 12 на Николов


  Викаш да им платим втори път на тия?

 22. 22 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело

  "Искаме си парите!", или за милионите и магистралите.......искат нашите пари да вземат ...... но прокопските министри ги изпревариха .......

 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мощ":

  “...десет години се построиха толкова пътища и магистрали...”

  Цели 9 километра Хемус да 12 години.

  Останалото се построи и ремонтира по 3 пъти, щото го строиха, колкото оня да пререже лентата.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2421 Неутрално


  Нещата много яко опират до Каскета, ама той не си го причинява, защото няма време - чати си с Арнаудката …

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#12] от "Николов":

  “Хората ги виждат тези неща - и резултатите ще си проличат на изборите.”

  Нали?

  Затова ли Байко го е страх да се кандидатира за президент?

  Какво става, май само Найо Тицин не сте канили още?

  Щото знаете какво ще ви отговори. 😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#24] от "niksan1":

  нещо няма знакови арести на олигарси от началото на 2021 г, които да лежат с години по арестите, даже всички предишни бяха освободени.
  Или са свършили олигарсите или е настанало нещо друго, което не знаем.

 27. 27 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  пътните работници, отношение имат само с работодателя си ...... като не им се плаща, напускат и по бюрата по труда да ходят....... а работодателите им са бъкани с пари и даже по Карибите станаха топ инвеститори вече 4-5 години .......

 28. 28 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#25] от "Norman Granz":

  "Кого може да издигнете срещу Радев, за да постигнете по-утешителна загуба?" /Въпрос към ГЕРБ по БНР/

 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#26] от "doctor.no":

  “Или са свършили олигарсите или е настанало нещо друго, което не знаем.”

  Pi ar Sevi положително знае, защото Гешев се отчита директно пред нея.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#25] от "Norman Granz":

  Бойко ще се кандидатира, само ако Бойкикиев се пусне също. За да може да направят лидерски дуел.

 31. 31 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#28] от "doctor.no":

  “ "Кого може да издигнете срещу Радев, за да постигнете по-утешителна загуба?" /Въпрос към ГЕРБ по БНР/”

  Каква стана тя?! От “И магаре да издигна, па̀ че ги бия” отидохме на “И Петър Стоянов да издигна, па̀ че ми откаже”...

  😆😆😆😆💀

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 32. 32 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#24] от "niksan1":нещо няма знакови арести на олигарси от началото на 2021 г, които да лежат с години по арестите, даже всички предишни бяха освободени.Или са свършили олигарсите или е настанало нещо друго, което не знаем.
  —цитат от коментар 26 на doctor.no


  Ти да видиш до няколко години колко ще плащаме на Бобокови, Божков и другите, дето ги опандизиха и насила им закриха бизнеса. Ама нали пак ще плаща народът, какво ти пука? Има ли ОСЪДЕН олигарх? Щото стоенето в ареста нищо не е.

 33. 33 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1016 Любопитно

  Тия протести май не са като миналогодишните "протести", а?
  Няма напоителни репортажи, дълбоки анаЛЛизи, умилителни снимки, жигосващи филипики против властта...
  Ма така ще е като на не им идва наум един ковчег да разнесат насам-натам и да хвърлят някое и друго кило свински уши или развалена риба.
  Или поне да оросят някоя градинка...

  Знанието е сила, информацията - власт
 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#30] от "m17":

  “Бойко ще се кандидатира, само ако Бойкикиев се пусне също. За да може да направят лидерски дуел.”

  Ха-хааааа, верно ли бе?! Любимецът на народа срещу трипроцентния подопашник?! Дотам ли се докарахте?

  Мале-мале...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2281 Неутрално

  Авансово получените 'милиони', афторката проверявала ли е кога са получени и дали вече не са вложени в строителството и ремонтите и дали няма да се поилучават още пари по договор.
  Тук се върти и суче т т.ч. и с тролове, как да се оправдаят действията на некадърното служебно правителство по спирането на строежа на магистралата.
  Да ви имам 'продуктивното' занимание.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 36. 36 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#17] от "Norman Granz":

  Давайте, пък избирателите ще ви кажем какво мислим за поредните "разкрития" на 14 ноември.

 37. 37 Профил на witch_doctor
  witch_doctor
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Как десет години се построиха толкова пътища и магистрали и нямаше нито един протест на строителни работници, а сега за три месеца всеки ден протестни?!
  —цитат от коментар 10 на Мощ


  Е как да няма нито един бе гербераст? Лъжеш безогледно! Но то си ви е черта! Начело с тулупа...!

  https://bntnews.bg/bg/a/268973-rabotnitsi-ot-avtomagistrali-cherno-more-otnovo-na-protest

 38. 38 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#29] от "Norman Granz":

  Ще е истинско шоу като се разприказва за да отърве собствената си кожа. ББ не се отличава със старание в кадровата си политика, това важи и за престъпната му организация. А пословици за склонността на българина към предателство, колкото искаш.

 39. 39 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#34] от "Norman Granz":

  Е как трипроцентов, нали твърди че щял да бъде първа или най-много втора партия в следващия парламент?

 40. 40 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 291 Неутрално

  До коментар [#8] от "Hawaii":

  +++
  Ще допълня.Всички пишат за кореспонденцията между Гешев и Севи,и добре я онагледяват.Даже ни става смешно.Но покрай това веселие беше пропуснато едно нещичко.А то беше огласено от трибуната на НС."ЦОНЕВ,ВДИГНИ СИ ТЕЛЕФОНА"Тази реплика на сценариста Филип Станев остана без последствия и тръгнахме да се занимаваме със Севи,която вече е ясна на Цяла България.Но Вие сте прав,прекалената диалогичност и възпитание са съотносими за други географски ширини и народопсихологии.

 41. 41 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#32] от "Лео":

  Бръшняния чувал наречен народ, когато и да го изтупаш, все ще пусне нещо.

 42. 42 Профил на Мощ
  Мощ
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Строителствата спрират навсякъде, защото започнаха кражбите... Така е било винаги при комунистите.

  И тъй, враг ваш ли станах, като ви говоря истината? (Гал. 4:16)
 43. 43 Профил на itu30648505
  itu30648505
  Рейтинг: 80 Неутрално

  Протестърите на ГЕРП: зърнари, строителни фирми и квартални мутри - съдържатели на барчета и дискотеки.

 44. 44 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  До коментар [#17] от "Norman Granz":Давайте, пък избирателите ще ви кажем какво мислим за поредните "разкрития" на 14 ноември.
  —цитат от коментар 36 на m17


  Избирателите в София изритаха в трътката простия и го направиха втора политическа сила в града. Какво те кара да мислиш , че няма да го изритат и в други градове?

  SHADOWS of SOFIA
 45. 45 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#42] от "Мощ":

  не е верно, най-много се е строяло при комунистите - Бай Тошо, БМБ. Не си слушал вожда си, че си го и признава. Само дето едно ново Кремиковци не изтипоса в това съревнование.
  И всичко под мотото - Важно е да се строи, защо и как няма значение.

 46. 46 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#38] от "doctor.no":

  “Ще е истинско шоу като се разприказва за да отърве собствената си кожа.”

  Ами тя (ако нея имаш предвид) вече се разприказва: независимият Главен прокурор на Република България я осведомявал в реално време по Вайбер за изказванията в правната комисия.

  Нея - бившата пиарка на бившия (завинаги) премиер.

  Ти по-голям скандал от това можеш ли да си представиш?

  Аз - не.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Борисов от години разхожда джипката по "Хемус". Колко лота са построени изцяло досега, че не мога да ги оправя. Трите се строят, по други три няма необходимите документи, а по последните три няма и определено трасе. Ма те си строят и чакат да им се плати. И никой не носи отговорност в тази сбъркана държава.

 48. 48 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Строителствата спрират навсякъде, защото започнаха кражбите... Така е било винаги при комунистите.
  —цитат от коментар 42 на Мощ


  Така е. Нали потомствения комунар буци точно това правеше. Гепи кога има а не кога ти требва.

  SHADOWS of SOFIA
 49. 49 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#31] от "Norman Granz":

  от други форуми по повод "номинацита" на Петър Стоянов

  " ... това, че предложението излиза от устата на Тома Биков и Георги Марков - аген Николай е само по себе си обида. В комплект, че една репутация ще служи за прикритие на 12 г золуми на Борисов само по себе си задължава всеки с достойнство и себеуважение да откаже преди даже да са го питали.
  гербаджиите си имат достатъчно подлоги, които с радост биха приели номинацията - Даниел Митов, Томислав, самият Биков, а защо не и Георги Марков, който най-вече ще изпълни профила на партията им."

 50. 50 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#36] от "m17":

  “... избирателите ще ви кажем какво мислим за поредните "разкрития" на 14 ноември.”

  Какво по-точно ще ни кажете?

  Че Бойко от Банкя е скъсал менискус и няма да дава пресконференция?


  Хи-хиииии... 😆😆

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 51. 51 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Обикновено простите въпроси са разобличителни. Например достатъчно е да се попита, защо като управляват реформаторсктие сили ежедневно има протести? Каква е причината хората да излязат на улицата само седмици след началото на "здравословното" управление и оттогава да не спират? Как допреди шест месеца имаше пари, а сега изведнъж няма? Къде отидоха тези пари и кой ги отклони? Лесни въпроси и лесни отговори, просто трябва да можеш да мислиш...

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги (Еф. 5:10-12).
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#46] от "Norman Granz":

  Да бъдем точни - настоящата пиарка на действащ политически лидер, посочен от Департамента на САЩ, че е получавал подкупи от Божков, си чати с главния прокурор, който би трябвало да разследва шефа и.

  Е няма по-скандална работа.

 54. 54 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  УЧУДВАЩО ЗАЩО от Временното Правителство не излизатс ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ която да бъде ПРЕДАВАНА ДИРЕКТНОот ДЪРЖАВНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ и РАДИО.....
  —цитат от коментар 8 на Hawaii

  ===
  Едно са партенки тип рошкофф за гигантски нарушения на закона, пускани в бутикови медии, друго е ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ПРЕДАВАНА ДИРЕКТНО ОТ ДЪРЖАВНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ и РАДИО.
  Още ли си учуден?

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 55. 55 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#49] от "doctor.no":

  Колега, така се е стекъл животът ми, че познавам и Петър Стоянов. Няма да приеме офертата на Зайчарника. И то не защото не му се става президент - загубата от Гуце (която дължи на собствената си суета) още му горчи. А защото знае, че ГЕРБ и покойния Роналд Рейгън да възкресят и издигнат, и той ще загуби изборите.

  Понеже ще бъде издигнат от ГЕРБ - т.е. покрит с кал.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 56. 56 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 382 Любопитно

  Аюи така става, когато вместо разследване и затвор, министърчето от харвард го играе меката мара раздава парички на калпак и плаща рекета на пътищари и кръчмари.
  Време е за твърда ръка.

 57. 57 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  Абсолютно очевидно е, че протестите с режисирани и организирани - И на пътния бранш, и на кръчмарите.

  Лазар Лазаров, който беше шеф на АПИ и е раздавал необезпечени поръчки за стотици милиони, сега е в първия ред на протестите като шеф на някаква браншова асоциация.

 58. 58 Профил на witch_doctor
  witch_doctor
  Рейтинг: 764 Весело

  [quote#37:"witch_doctor"]
  —цитат от коментар 52 на Мощ
  Благодаря, че ме поправи. Не десет години, а осем (2009 - 2017). Занех си, че винаги ще се намери един глупак, който да налее вода в моята мелница. Бу-ха-ха! [/quote]

  Не съм те поправял герберастче! Просто показах на форума, че си ново регистриран долен лъжец, който от простотия не знае какво пише!

 59. 59 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#55] от "Norman Granz":

  Аз също го познавам и съм 99% съгласен, че ще ги отсвири. Оставям 1% обаче, тъй като напоследък на някои хора им става нещо с мозъците.
  Също смятам, че "Петимата от СДС" ще дадат всичко от себе си да го убедят, ако Буци им заповяда.

 60. 60 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1777 Весело

  До коментар [#59] от "doctor.no":

  Гърневски да издигнат! Автентичен седесар е, и винги е готов за поръчки. Ще напише и стихотворение за Баце ако трябва.

 61. 61 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3780 Неутрално

  До коментар [#4] от "Vesselin Velkov":

  Не сте точни!
  ГЕРБ - сред нас за пролетариата потоп, за нашите капиталисти - възход!

 62. 62 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#60] от "мики маус":

  Верно, тоя го бяхме позабравили. А поезията му е шекспирова. Особено онова прочуствено стихотворение за възхвала на Георги Димитров от средата на 80-те

 63. 63 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Истината е проста. Фирмите на едните се страхуват, че ще бъдат сменени от фирмите на другите ( и с основание). Затова правят максималното, за да върнат своите хора на власт.

 64. 64 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#53] от "doctor.no":

  “... настоящата пиарка на действащ политически лидер, посочен от Департамента на САЩ, че е получавал подкупи от Божков, си чати с главния прокурор, който би трябвало да разследва шефа и.”

  Много уместно уточнение.

  Което показва само, че Гешев е назначен на този пост като главен АДВОКАТ на оперативно интересни лица.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 65. 65 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#50] от "Norman Granz":

  Потърпете още малко, после ще се смеем всички.

 66. 66 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 909 Весело

  До коментар [#46] от "Norman Granz":

  разделение на властите та дрънка

 67. 67 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#44] от "К2":

  Кога го "изритаха простия", когато избрахме Фандъкова ли?

 68. 68 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  До коментар [#50] от "Norman Granz":Потърпете още малко, после ще се смеем всички.
  —цитат от коментар 65 на m17


  Буци 4? Бял кон?

  SHADOWS of SOFIA
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  До коментар [#44] от "К2":Кога го "изритаха простия", когато избрахме Фандъкова ли?
  —цитат от коментар 67 на m17


  Добър опит. Опитай пак като си припомниш резултата от двата парламентарни избора. Не ти ли уморително да спориш с обективни факти?

  SHADOWS of SOFIA
 71. 71 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#64] от "Norman Granz":

  Аз честно казано се обърках, първо беше "инструмента на Господ", после взе да скромничи, че е само администратор и нищо по делата не зависи от него.
  Даже се бях учудил, че нямаше произнасяне на Светия Синод по първата теза.

 72. 72 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Протестърите на ГЕРП: зърнари, строителни фирми и квартални мутри - съдържатели на барчета и дискотеки.
  —цитат от коментар 43 на itu30648505


  Ти май ще изброиш цялата българска икономика, ще останат само банкерите и останалите ДС ченгета срещу ГЕРБ.

 73. 73 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  До коментар [#25] от "Norman Granz":Бойко ще се кандидатира, само ако Бойкикиев се пусне също. За да може да направят лидерски дуел.
  —цитат от коментар 30 на m17  Дуел, ли … ?
  Ти колко пъти го видя да се дуалира С КОГОТО И ДА БИЛО ?
  А аз мога да ти напомня, че се насра от страх и отказа такъв дуел и на Татяна Дончева и на Корнелия Нинова, които щяха да го смачкат като хлебарка !
  И накрая - дуелът е за рицари и благородници, а не за пожарникарски цървули !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 74. 74 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  До коментар [#17] от "Norman Granz":Давайте, пък избирателите ще ви кажем какво мислим за поредните "разкрития" на 14 ноември.
  —цитат от коментар 36 на m17  Ами вече два пъти избирателите казаха - мутрата и шайката калинки - АУТ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 75. 75 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  [quote#73:"niksan1"][/quote]

  Кой знае. Господин рабит може да проведе дуел със зайците в зайчарника.

  SHADOWS of SOFIA
 76. 76 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#68] от "К2":

  Май коня е избягал. И той се оказа предател.

 77. 77 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  До коментар [#68] от "К2":Май коня е избягал. И той се оказа предател.
  —цитат от коментар 76 на doctor.no


  +

  SHADOWS of SOFIA
 78. 78 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Знаят за кой работят , как са работили. Ако е било незаконно , да си сърбат попарата. Това е положението.

 79. 79 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  "Протестите на бранша могат да ескалират до блокади на пътища"

  Другарко Милчева, ако това стане, то ще е по примера на миналогодишните блокади на улици и кръстовища. Нямам спомен, да сте били против тогава. Какво е това, двоен протестърски морал или липса на морал?

 80. 80 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  Строителствата спрират навсякъде, защото започнаха кражбите... Така е било винаги при комунистите.
  —цитат от коментар 42 на Мощ  Тук позна и вероятно имаш предвид комуниста Борисов, комунистката Цачева и още 18 такива комунисти от ПГ на ГЕРБ в 44-то НС .
  Подчертавам 44-то НС, защото в 45- и 46-то бяха ШКАРТИРАНИ и ТОКСИЧНИ .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 81. 81 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1333 Любопитно

  До коментар [#13] от "Hawaii":

  @Hawaii, а културистът какво чака, та не прави „ПЪЛНА ДАНЪЧНО - ОСИГУРИТЕЛНА РЕВИЗИЯ на ФИРМИТЕ-РАБОТОДАТЕЛИ

  Да се види КОЛКО и ЗА КАКВО са ДАВАЛИ ПАРИ през последите 5 години“? Ще ни кажеш ли?

 82. 82 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Знаят за кой работят , как са работили. Ако е било незаконно , да си сърбат попарата. Това е положението.
  —цитат от коментар 78 на Наблюдател


  Работниците не трябва да се обвиняват. Хората са работили за да изхранват семействата си. Очевидно е , че са искарани на улицата от работодателите си който не им плащат . Въпреки , че са получили авансово пари.

  SHADOWS of SOFIA
 83. 83 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  [quote#74:"niksan1"]Ами вече два пъти избирателите казаха - мутрата и шайката калинки - АУТ !/quote]

  Никсъне, в подлеза в който свириш, не достигат ли новините от България? Какъв аут, когато на предишните избори ГЕРБ бяха първи, а на последните-номер 1 в Родината?

 84. 84 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  До коментар [#59] от "doctor.no":Гърневски да издигнат! Автентичен седесар е, и винги е готов за поръчки. Ще напише и стихотворение за Баце ако трябва.
  —цитат от коментар 60 на мики маус  Кое му е типичното ?
  Член на БКП, на СДС, на ДСБ, на ГЕРБ …
  Не е Бил член само на Светия синод, но да не бързаме - все още има време . Почти същото се отнася и за Митов, Биков, Сачева и още много други бояджии . Те са там, където е папото .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 85. 85 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  Избирателите в София изритаха в трътката простия и го направиха втора политическа сила в града. Какво те кара да мислиш , че няма да го изритат и в други градове?
  —цитат от коментар 44 на К2


  Хайде на бас, че през ноември ГЕРБ ще бъде първа сила и в София?

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 86. 86 Профил на witch_doctor
  witch_doctor
  Рейтинг: 764 Весело

  До коментар [#52] от "Мощ":

  Освен това особено лъжливо герберастче 2014 г. как се вписва между 2009 и 2017 г. и в тъпата ти мелница?

  Защото протеста в линка е от тогава.

  https://bntnews.bg/bg/a/268973-rabotnitsi-ot-avtomagistrali-cherno-more-otnovo-na-protest

 87. 87 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  [quote#85:"Николов"][/quote]

  Знам , знам! Ние сме един файтон хора под опашката на коня. Вие сте многоо.Пожелавам ви успех.

  SHADOWS of SOFIA
 88. 88 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  В цялата работа има нещо много странно. Хунтата казва, че фирмите са получили парите авансово. ОК, щом е така, защо Комитова и Василев искат втори път да им се плати? Това не е ли незаконно? Някой лилав може ли да обясни.

 89. 89 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Парите от аванса са за ЧЕКМЕДЖЕТА, МИСИРКИ и друга герболяшка изме@т. На работниците трябва да плати държавата , нищо че те имат договори с фирмите !
  Нека да се публикуват няколко договора на работници ,ако не всичките ...:))
  Например в договор за услуга за наем на техника ...как прераства в работа по полагане на каменна настилка !??

 90. 90 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Очаква се, назрява и протест на търговците на горива, заради засиления контрол. Ще бъде предвождан лично от Влаьо Златев.

 91. 91 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2478 Неутрално

  До коментар [#68] от "К2":

  Е не, съвсем определено ще е бял джип.

 92. 92 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  [quote#74:"niksan1"]Ами вече два пъти избирателите казаха - мутрата и шайката калинки - АУТ !/quote]Никсъне, в подлеза в който свириш, не достигат ли новините от България? Какъв аут, когато на предишните избори ГЕРБ бяха първи, а на последните-номер 1 в Родината?
  —цитат от коментар 83 на uvtest  В подлеза в който свиря, пристигнаха новини от НС, че шайката била силно токсична и всички останали я били наритали и изправили в ъгъла в ролята на боксовова круша .
  По принцип първата политическа сила, прави кабинет ( ако има с кого/кои ), а не връща мандата неизпълнен и ние с колегите от подлеза недоумяваме, защо това е така .
  Ти да имаш някакво мнение … ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 93. 93 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  До коментар [#68] от "К2":Е не, съвсем определено ще е бял джип.
  —цитат от коментар 91 на m17


  Мойта Секвоя е бяла. Освен да вземе нея.

  SHADOWS of SOFIA
 94. 94 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  Гледам дай-българите са включили минусохвъргачката

  Давайте момчета, момичета и тези от третия пол! Това ще Ви е. Защото ноември ще има отрезвяване :)

  Тези протести не са като пърформансите на лилявитета дето 5 човека затваряха цяло кръстовище

  Тези хора протестират не защото имат пари да хвърлят яйца от щастливи кокошки и чери домати. Това са хора, които зависят от тези заплати за да хранят семейства.

  Бъдете сигурни, че през ноември те ще Ви се отплатят

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 95. 95 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  До коментар [#89] от "dejmos":

  От къде на къде, хунтата ще плаща с нашите пари за работа, за която вече е платено? Оставка, съд и затвор!!!

 96. 96 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  [quote#85:"Николов"][/quote]


  Какво залагаш ?
  Милиционерската шинелка, фуражката, или и двете ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 97. 97 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Хубавото е, че през мандата на кабинета Стефан Янев 1, се успя да се разкарат повечето ключови гербави фигури, което отне доста време де, но през мандата на кабинета Стефан Янев 2 ще има яко бой по гербавите.

 98. 98 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1333 Любопитно

  До коментар [#30] от "m17":“Бойко ще се кандидатира, само ако Бойкикиев се пусне също. За да може да направят лидерски дуел.”Ха-хааааа, верно ли бе?! Любимецът на народа срещу трипроцентния подопашник?! Дотам ли се докарахте?Мале-мале...
  —цитат от коментар 34 на Norman Granz


  „трипроцентния подопашник“ е бил такъв и пак ще стане такъв след предстоящите избори! А шамарът зад врата ще му дойде от други хора – Кирето „Ех, Канада“ и Асенчо! Те двамата да не са луди да се захващат с жълтопаветна партия като ДеБъ и озверелият от алчност за министерски постове Ристе Сандоканчето? М? Че да ги скара с всички и да торпилира техния проект още от самото начало с неговите интриги? Ще си потърсят друга партия за мандатоносител (както направи дедо цар навремето с Партията на българските жени с лидер Весела Драганова – помни ли ги някой?), ако вече не са си и намерили! И знаеш ли какво ще стане? Ще му забършат електората и „трипроцентния подопашник“ пак ще се хакне под опашката! Я ни кажи сега и подробно как няма да се случи това, а? Ще можеш ли?

 99. 99 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#94] от "Николов":

  10 фирми (това са Бойковите) с по 300 човека = 3000 човека. Ще ги нахраним бе, и семействата им.
  ама за електорална подкрепа не стигат.

 100. 100 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  В цялата работа има нещо много странно. Хунтата казва, че фирмите са получили парите авансово. ОК, щом е така, защо Комитова и Василев искат втори път да им се плати? Това не е ли незаконно? Някой лилав може ли да обясни.
  —цитат от коментар 88 на uvtest  Не съм лилав, но обяснявам - защото СА ХОРА и много добре знаят, че макар и излъгани и ограбени от Буци и близките до него фирми, тези работници имат семейства които хранят, а след това, може спокойно да се изчака края на този ВСС, а това е и краят на Каскета и началото на новия ВСС и новия прокурор - Е ТОГАВА ЗАПОЧВА ВЕСЕЛОТО !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK