Ескалацията на напрежение в Черна гора и безсилието на ЕС

Всички подстъпи към Цетине в полите на планината Ловчен бяха блокирани от хора, стекли се да предотвратят ръкополагането на митрополит Йоаникий за наместник на Сръбската православна църква в Черна гора.

© Reuters

Всички подстъпи към Цетине в полите на планината Ловчен бяха блокирани от хора, стекли се да предотвратят ръкополагането на митрополит Йоаникий за наместник на Сръбската православна църква в Черна гора.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


Колкото и в България да си говорим колко много се интересуваме и каква важност отдаваме на Западните Балкани, истината е, че малцина следят какво се случва при съседите. Конкретен пример е Черна гора.


В неделя Цетине, историческата столица на балканската страна, стана сцена на безпрецедентни сблъсъци между демонстранти и полиция. Всички подстъпи към града в полите на планината Ловчен бяха блокирани от хора, стекли се с цел да предотвратят ръкополагането на митрополит Йоаникий за наместник на Сръбската православна църква (СПЦ) в Черна гора от страна на Патриарх Порфирий.
Изборът на Цетине като място на церемонията е буквално анатема в очите на много черногорци. За тях това е знак, че Белград - представляван от СПЦ - не се е отказал от хегемонистичните си претенции спрямо своя съсед. В Сърбия се говори за "Сръбски свят"- сфера на културно и политическо влияние, по подобие на т.нар. "Руски свят" в постсъветското пространство.


Именно заради тези опасения се стигна до баталните сцени край барикадите от автомобилни гуми, а Порфирий и Йоаникий бяха принудени да използват хеликоптер, за да се доберат до Цетинския манастир, където се проведе ръкополагането.


За да бъдем честни обаче и СПЦ има своите аргументи. Над две трети от православните в Черна гора принадлежат към нейното паство, а не към Черногорската православна църква (ЧПЦ), отцепила се през 1993 г., но засега останала непризната от другите ортодоксални църкви.


Кой яхва национализма


Опитите на властта да прокара законодателство, с което да сложи ръка на имоти на СПЦ (и евентуално да ги прехвърли към ЧПЦ), изкара на улиците хиляди в началото на миналата година. Именно тези протести, предвождани от покойния черногорско-приморски митрополит Амфилохий, доведоха миналия август до падането от власт на Демократичната партия на социалистите (ДПС) на черногорския президент Мило Джуканович, управлявала страната без прекъсване от началото на 90-те. Сегашните протести, твърдят критиците на Джуканович, са зле прикрит опит ДПС да си възвърне изгубените позиции, яхвайки национализма.


Макар да няма съмнение, че Джуканович играе подобна игра, неговите опоненти не проявиха кой знае каква политическа мъдрост. Напротив, настоящият премиер Здравко Кривокапич тържествено посрещна Йоаникий и Порфирий в Подгорица на 4 септември, заедно с множество, веещо сръбски знамена. Два дни по-късно изпрати полиция да разгонят демонстрантите около Подгорица с гумени куршуми и сълзотворен газ.


Докато президентът нахъсваше протестиращите, премиерът даде карт бланш на силите на реда. Вместо да уталожи страстите и да заеме неутрална позиция в спора около църковната и националната идентичност на черногорците, Кривокапич наля допълнително масло в огъня.


Ескалацията на напрежение не вещае нищо добро за бъдещето на балканската страна. Последните избори доведоха на власт широка коалиция, в която освен партии, чиято идеология е сръбският национализъм, участват и реформистки и прозападни формации. Например гражданското движение УРА на Дритан Абазович, вицепремиер в кабинета на Кривокапич от албански произход.


Кои са губещите


Общият знаменател на коалицията беше желанието да се изчистят авгиевите обори, завещани от десетилетията властване на Джуканович и ДПС. Но вместо да работи за реформи, за борба с корупцията и за повишаване на икономическото благосъстояние на всички граждани, сегашното правителство се оплете в теми около идентичността, които единствено поляризират обществото. (COVID-19 също изигра лоша шега, отнемайки живота на митрополит Амфилохий, добил известност в последните си дни със скептичните изявления по повод на коронавируса, и поставяйки на дневен ред въпроса за неговия наследник.)


Губещи в случая са именно политици като Абазович, а също така и онези граждани, които от една страна подкрепят независимостта на своята държава, имат ясно изразено черногорско самосъзнание, но не желаят да бъдат управлявани от Джуканович и неговия кръг от политически клиенти и бизнес партньори. Черногорското ДПС има кажи-речи същата слава като българското. Сега обаче те са поставени пред особено неприятен избор, тъй като политически предприемачи от двете страни на барикадата нагнетяват напрежението, разиграват националистически игри, от които печелят взаимно.


Кризата показва и безсилието на ЕС. Черна гора е най-напредналата страна в Западните Балкани по пътя към членството. Ако всичко върви по план, Подгорица би трябвало да се присъедини към 27-те в края на настоящото десетилетие. Пред малката балканска държава не стоят особени пречки, какъвто е Косовският спор в случая на Сърбия.


И въпреки това Брюксел очевидно не може да влияе особено силно върху вътрешната политика в Черна гора, а заедно с това и върху отношенията със съседите. Сравнително високата подкрепа за членството не е пречка местните политици да манипулират обществените страсти и да създават кризисни ситуации с цел да извлекат краткосрочни дивиденти. ЕС има въпиюща нужда поне една страна в Западните Балкани да се превърне в пример за успех. Дълги години изглеждаше, че Черна гора ще изпълни подобна роля. За съжаление едва ли ще е така.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  Национализмът е последното убежище на мерзавците. Те прикриват престъпленията си, с някакви "каузи". Но единствената им кауза е властта и далаверата. Както в Черна Гора, така и тук и навсякъде.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Любопитно

  Добре, че се качих на Ловчен, до мавзолея и разгледах Цетине , преди цветната Черногорска революция....

  [email protected]
 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2822 Весело

  Национализмът е последното убежище на мерзавците. Те прикриват престъпленията си, с някакви "каузи". Но единствената им кауза е властта и далаверата. Както в Черна Гора, така и тук и навсякъде.
  —цитат от коментар 1 на Боян Таксиров  До коментар [#1] от "Боян Таксиров":

  Не усещаш ли колко е глупава тази мисъл?! Добре,национализмът е последното убежище. А кои са първите убежища? И защо се критикува последното убежище,а не първите? Ако мерзавеца с последни сили е успял да се прикачи към националистическото убежище,то това говори ласкаво за национализма.

 4. 4 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  Добре, че цветната революция не ни я организираха тук. Затова Радев удари коляното пред американския посланик, за да засвидетелства вярност и вечна дружба, защото знае как действа ЦРУ в "неприятелските режими". Демократите има много ясна концепция за нашия регион, която се изразява в постоянна дестабилизация, очевидно.

 5. 5 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Това балканите никога не могат да погледнат към бъдешето, иновациите, технологиите. Винаги гледат назад към миналото с желание за отмъщение на някого... Арабска му работа...

 6. 6 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  Точно първото убежище не знам кое е, предполагам инструментализацията на нещо още по съкровено като чувство и ценност. Например свободата.

  Ето примери изсмукани от пръстите, но все пак даващи идея какво имам предвид:

  Искаме нашите градове и улици да са СВОБОДНИ от джендъри и комунисти. Да пратим джендърите и комунистите в затвора!

  Искаме нашите деца да имат СВОБОДАТА да живеят в една СВОБОДНА страна, без някой от Брюксел да им определя как да живеят!

  СВОБОДА за националноотговорния капитал от оковите на червения синдикализъм!

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Любопитно

  До коментар [#3] от "deaf":

  Самюел Джонсън, английски писател и публицист от XVIII век, е автор на този афоризъм:
  "Патриотизмът е последното убежище на негодника."
  (Patriotism is the last refuge of a scoundrel).
  И ТОВА е изказване в конкретем случай за конкретен тогавашен английски политик !!!

  [email protected]
 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Любопитно

  До коментар [#3] от "deaf":

  Не му помня името. мисля че беше някакъв английски военен гешефтар !!!
  При Джонсън мисълта е в следния контекст: Патриотизмът е нещо добро. Но негодникът си е негодник, като няма къде другаде, той се затулва зад патриотизма и продължава да негодничи.
  До коментар [#1] от "Боян Таксиров":

  [email protected]
 9. 9 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun":

  Аха. Значи този афоризъм не е приложим към нашата действителност?
  Например към Сидеров, Симеонов и... т.н.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":Не му помня името. мисля че беше някакъв английски военен гешефтар !!!При Джонсън мисълта е в следния контекст: Патриотизмът е нещо добро. Но негодникът си е негодник, като няма къде другаде, той се затулва зад патриотизма и продължава да негодничи.До коментар [#1] от "Боян Таксиров":
  —цитат от коментар 8 на karabastun  До коментар [#8] от "karabastun":

  Да де,и аз това казах. Че тази мисъл на Джаксън е комплимент към патриотизма/национализма.

 11. 11 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2977 Любопитно

  Черна гора верно че получава самостоятелно независимост от Османската империя но така или иначе е свързана със Сърбия с Православието и езика. Ако толкова много не иска да попада в "Сръбският свят" ще попадне в "Турският свят" с помощта на албанското малцинство както и ние впрочем.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Весело

  До коментар [#9] от "Боян Таксиров":

  Може, що да не може !
  Обяснявам , че все пак "Патриотизмът е последното убежище на негодника."е афоризъм, а не лозунг, а още по-малко научно доказан факт, нали :)

  [email protected]
 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun":Аха. Значи този афоризъм не е приложим към нашата действителност? Например към Сидеров, Симеонов и... т.н.
  —цитат от коментар 9 на Боян Таксиров  До коментар [#9] от "Боян Таксиров":

  Тези,които си посочил винаги са били и са комунисти...

 14. 14 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#13] от "deaf":

  Не мисля. Така или иначе, национализмът е основната тема в техните послания и идеи, не комунизма. Чрез насаждане на страх и омраза, както и чрез позоваване на племенното чувство, често в противовес с демокрацията, тези индивиди и техните организации се опитват да печелят популярност и да набират сила. НЕ са само те, естествено.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 15. 15 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#12] от "karabastun":

  То нищо в политиката не е научнодоказан факт. Всичко си го доказваме сами, като се позамислим. Доказваме си го както си можем. Афоризмите само задават тона.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  До коментар [#14] от "Боян Таксиров":

  Да де,комунистическите негодници Сидеров,Симеонов се крият зад национализма...

 17. 17 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#16] от "deaf":

  Чакай да уточним термините. Какво разбираш под комунизъм в този случай? Искаш да кажеш, че Сидеров и Симеонов например, са за леви икономически мерки, по голямо преразпределение, подоходна данъчна стълбица и високи данъци за бизнеса? Искат повече права за профсъюзите и силна социална роля на държавата? Ако е така, защо ги наричаш негодници?

  Ако не е така, какво разбираш под комунизъм?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 18. 18 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4251 Неутрално


  От статията разбираме , че политическата ситуация в Черна гора е сходна с тази в България. Черногорското ДПС и Джуканович имат същата слава на корумпирани като дълго управлявалия ГЕРБ и Борисов.Те са свалени от власт , но новите управляващи са сбирщина, която защитава сръбски интереси, подобно на партиите у нас около Радев , които защитават руски интереси. Джуканович и Борисов са лоши , но няма кой да ги подмени. Все пак България е в ЕС , докато Черна гора води преговори за членство. Приликата в политическата ситуация на Черна гора и България е и в това , че респективно Сърбия и Русия са деструктивните външни сили , които със своите агенти мътят водата в страните членки или кандидат членки на ЕС.

 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  До коментар [#16] от "deaf":Чакай да уточним термините. Какво разбираш под комунизъм в този случай? Искаш да кажеш, че Сидеров и Симеонов например, са за леви икономически мерки, по голямо преразпределение, подоходна данъчна стълбица и високи данъци за бизнеса? Искат повече права за профсъюзите и силна социална роля на държавата? Ако е така, защо ги наричаш негодници?Ако не е така, какво разбираш под комунизъм?
  —цитат от коментар 17 на Боян Таксиров  До коментар [#17] от "Боян Таксиров":

  Защото те са против НА ПРАКТИКА срещу тези "неща",които си изброил...

 20. 20 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#19] от "deaf":

  Значи не са комунисти.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 21. 21 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4251 Неутрално

  Това балканите никога не могат да погледнат към бъдешето, иновациите, технологиите. Винаги гледат назад към миналото с желание за отмъщение на някого... Арабска му работа...
  —цитат от коментар 5 на EU Fighter


  Не арабска му работа , а сръбска му работа. Основен деструктивен елемент на Балканите е Сърбия. Така ще бъде докато не се изкорени великореския сръбски шовинизъм, но ЕС нищо не прави по този въпрос. Твърде пасивно и снизходително се отнася със Сърбия и нейните провокации и аспирации към съседните страни.

 22. 22 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  Национализмът е последното убежище на мерзавците. Те прикриват престъпленията си, с някакви "каузи". Но единствената им кауза е властта и далаверата. Както в Черна Гора, така и тук и навсякъде.
  —цитат от коментар 1 на Боян Таксиров


  Така е, друго си е мулти културализмът, чието "красиво" лице видяхме отново в Римини ....

 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  До коментар [#19] от "deaf":Значи не са комунисти.
  —цитат от коментар 20 на Боян Таксиров  До коментар [#20] от "Боян Таксиров":

  100% комунисти. Те заробват хората...

 24. 24 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#22] от "Alex Ivanov":

  Мултикултурализмът не е антипода на национализма. Това е демократичната и правова държава. По канала "Хистори" непрекъснато въртят филми как нацистите идват на власт. Интересно е.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  До коментар [#20] от "Боян Таксиров":

  За да съм ясен. Комунизъм е когато всичко е обща собственост. Тоест комунизмът е утопия.

 26. 26 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  До коментар [#20] от "Боян Таксиров":

  За да съм ясен. Комунизъм е когато всичко е обща собственост. Тоест комунизмът е утопия.

 27. 27 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#26] от "deaf":

  Разбрах какво имаш предвид под комунизъм. Очевидно Сидеров и Симеонов не са комунисти и не бива да ги наричаш така.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 28. 28 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2822 Весело

  До коментар [#27] от "Боян Таксиров":

  Значи и Маркс не е комунист...

 29. 29 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  "Колкото и в България да си говорим колко много се интересуваме и каква важност отдаваме на Западните Балкани, истината е, че малцина следят какво се случва при съседите. Конкретен пример е Черна гора.
  В неделя Цетине, историческата столица на балканската страна, стана сцена на безпрецедентни сблъсъци между демонстранти и полиция."
  ===================
  Ами ние се интересуваме, ама вие, журналистите си имате план за изпълняване и го изпълнявате:
  Бойко...бойко...бойко....
  Радев.....радев....радев....
  Христо....христо....христо....
  Киро......киро....киро....
  Ковид....ковид.....ковид.....
  С ежедневната истерия по тези теми много важни неща бяха заметени...

  Еретик
 30. 30 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  “ Докато президентът нахъсваше протестиращите…”
  ——
  Ех, че хубав израз … “ нахъсваше”. Що ми напомня за един друг президент в подобна ситуация?…

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 31. 31 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#28] от "deaf":

  Прилагаш тролски номера.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 32. 32 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 892 Неутрално

  ЕС трябва да наложи пълномащабни санкции на руското прокси Сърбия и дори, ако трябва - и транспортна блокада.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 33. 33 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Т.нар. "сръбски свят" трябва да бъде изчегъртан от лицето на Европа, а Шумадия да се върне в границите на Белградския пашалък.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 34. 34 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2822 Неутрално

  До коментар [#28] от "deaf":Прилагаш тролски номера.
  —цитат от коментар 31 на Боян Таксиров  До коментар [#31] от "Боян Таксиров":

  Първата задача,която поставя Маркс в "Комунистически манифест" е частната собственост да стане държавна и едва по-късно,може би след много години,държавната собственост трябвало да стане ОБЩА,тоест едва тогава щял да настъпи комунизмът. Значи Маркс не е комунист,след като иска първо ДЪРЖАВНА собственост,а не обща.

 35. 35 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6582 Любопитно

  До коментар [#32] от "Пипера е много лют":

  Нови сад тази година беше даже европейска столица на културата ли, на младежта ли , ...какви санкции ?

  [email protected]
 36. 36 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  До коментар [#22] от "Alex Ivanov":Мултикултурализмът не е антипода на национализма. Това е демократичната и правова държава. По канала "Хистори" непрекъснато въртят филми как нацистите идват на власт. Интересно е.
  —цитат от коментар 24 на Боян Таксиров


  Ми именно "демократичните и правови държави" проповядват мулти културализма, следствие на което Европа се напълни с диваци и е залята от престъпност и насилие.

 37. 37 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 892 Весело

  До коментар [#28] от "deaf":
  До коментар [#31] от "Боян Таксиров":

  Не искам да ви спирам дискусията, ама силно изместихте фокуса.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#1] от "Боян Таксиров":

  Зависи от историческия контекст, драги ми Таксиров. Това са думи на един от големите полски дисиденти, казани в 1988, в навечерието на падането на комунизма, когато много комунисти станаха патриоти. Помниш ли антиДПС размириците в 1990, оглавявани от БСП? Същото депесе, основано от сътрудници на ДС, въоръженият юмрук на същата БСП...

 40. 40 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  Национализмът е последното убежище на мерзавците. Те прикриват престъпленията си, с някакви "каузи". Но единствената им кауза е властта и далаверата. Както в Черна Гора, така и тук и навсякъде.
  —цитат от коментар 1 на Боян Таксиров


  ....а пък интернационализма им е първото убежище и естествена среда .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 41. 41 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  В Брюксел методично се опитват да премахнат нациите.
  То затова са бежанци, мултикулти дшвотии, ЛГБТИ простотии, затоплисти прочие.
  Както искат от нас да се откажем от език, история и наподна памет, в полза на БЮРМ, така и искат Черна Гора да се откаже от националност и идентичност, различна от Сърбия.

  Имам нонина за Брюксел и Дойче зеле ...
  НЯМА ДА СТАНЕ !!!
  Германия ще се разпадне на държавици, но нациите ще останат.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 42. 42 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1859 Любопитно

  До коментар [#34] от "deaf":

  Принципната грешка на Маркс, е че той е смятал че одържавяването на собствеността я прави втоматично общонародна или обща... Ставайки 100% собственик/у нас даже и ваксаджиите и теляците бяха на държавна служба/ държавата просто стана анонимен капиталист и комунизма скоропостижно се отече в канала...

 43. 43 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1859 Любопитно

  Гледайте Черна гора, мислете за управляваната от сръбска пета колона Република северна Македония.

 44. 44 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1649 Весело

  Ти да видиш... Дневник, '' теми около идентичността, които единствено поляризират обществото'' ммм, т'фа, важи ли за сексуалната идентичност? :)

 45. 45 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  До коментар [#22] от "Alex Ivanov":Мултикултурализмът не е антипода на национализма. Това е демократичната и правова държава. По канала "Хистори" непрекъснато въртят филми как нацистите идват на власт. Интересно е.
  —цитат от коментар 24 на Боян Таксиров


  Е па ще въртят нацисти , нали за товва е създаден хисторито . Да ти набият у чутурата една прецизирана комиксова представа за събитията.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 46. 46 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  До коментар [#30] от "Gretel":

  "Ех, че хубав израз … “ нахъсваше”. Що ми напомня за един друг президент в подобна ситуация?…"
  =============
  Никой толкова крайно!

  Еретик
 47. 47 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  До коментар [#34] от "deaf":Принципната грешка на Маркс, е че той е смятал че одържавяването на собствеността я прави втоматично общонародна или обща... Ставайки 100% собственик/у нас даже и ваксаджиите и теляците бяха на държавна служба/ държавата просто стана анонимен капиталист и комунизма скоропостижно се отече в канала...
  —цитат от коментар 42 на fkm26555709


  Маркс не му се е налагало да работи за самоиздръжка никога през живота си. Как да има представа за собственост, работници , ваксаджии :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 48. 48 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 911 Неутрално

  С какво юридическо право ЕС има основание да се меси във вътрешните работи на Черна гора? Не че вече на ЕС някой обръща сериозно внимание.

 49. 49 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2871 Неутрално

  Когато на Берлинският Конгрес, великите сили раздробиха България - те направиха Балканите "барутният погреб на Европа".

 50. 50 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Мисля, че е много лесно да се конструира пропаганда срещу Сърбия.

  Например:
  СЪРБИТЕ ЗАПАЛИХА ИСКРАТА НА ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА, КОЯТО ДОВЕДЕ ДО ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА, ИДВАНЕТО НА КОМУНИЗМА И ОБЩО НАД 200 МИЛИОНА ЖЕРТВИ!!!!

  СЪРБИТЕ СА САТАНИНСКИ НАРОД - НИКОЙ ДРУГ НЕ ПСУВА ГОСПОД!!!

  Ако станат врагаове на Русия горните опорки много бързо могат да влезнат в употреба. Но "лошия" ЗАПАД не използва похватите на мутрите.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  "В Сърбия се говори за "Сръбски свят"- сфера на културно и политическо влияние, по подобие на т.нар. "Руски свят" в постсъветското пространство."
  Ето къде е заровено кучето. Велика Сърбия, боже, колко далеч са от Велики.

 52. 52 Профил на Perkele
  Perkele
  Рейтинг: 286 Неутрално

  "Колкото и в България да си говорим колко много се интересуваме и каква важност отдаваме на Западните Балкани, истината е, че малцина следят какво се случва при съседите. Конкретен пример е Черна гора."

  за тая работа сте виновни именно вие, Българските медии, дето единствено препечатвате (често и нескопосано) от чуждестранните

 53. 53 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 699 Неутрално

  [quote#36:"Alex Ivanov"][/quote]

  Типично изказаване на нацикомунист ксенофоб. Насилието е при вас на балканите, дърьавите от третия свят. Европа си е добре и БЕЗ вас !

 54. 54 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  От тия сърби нищо не става...

 55. 55 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2851 Любопитно

  Така е, не ни интересува. А трябва.

  Това би било отлична възможност да вземем страна в името на българския национален интерес. Така както Сърбия винаги се меси в делата ни със Северна Македония, така и ние трябва ясно да вземем страна в сръбските драми в Черна Гора и Косово. От къде накъде Сърбия ще диктува суверенни държави да признават сръбската църква? Началото на 20-ти век Сърбия незаконно и насилствено е присвоила диоцези, принадлежащи на признатата Българска Екзархия. Много въпроси може да се пводигнат и да се покаже на Сърбия, че и други могат да правят сечено. Със Сърбия само така ще се оправим, като ги разтегнем по всичките им безумни проекти. Обаче политиците са ни прости, страхливи и продажни. Много по-важно им е да имат къщичка в околностите и някой голям СУВ.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 56. 56 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2851 Любопитно

  До коментар [#36] от "Alex Ivanov":

  Е няма как да не намесиш мултикултуризма. Не, правовата държава не означава насилствен мултикултуризъм. Само чакам утре Гешев, сикаджията и сараите да кажат, че държавата наистина ни е пробита и няма върховенство а закона, обаче вижте колко по-лошо е там където има, където има истинска правосъдна система и законите работят, как им насилват разни цветни хора...

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 57. 57 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  До коментар [#48] от "Dimitar Kunev":

  Кунев,след ракритият организиран от руски служби опит за преврат в Черна гора , преди 3 г., руската пета колона го давайте те по скромно. Благодаря

 58. 58 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Джуканович е криминал, като нашата тиква. И черногорците не щат вече мафиоти във властта.

 59. 59 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 23 Неутрално

  До коментар [#11] от "Julian Mall":

  По тази логика, по-добре да не е имало българска екзархия навремето, а да си бяхме останали в лоното на гръцката патриаршия? Черногорците имат правото да решат дали да останат част от сръбската православна църква, или усещат, че през нея навлиза и сръбско културно и политическо влияние. Като познавам сърбите, съм убеден, че е точно така. В един идеален свят, това нямаше да има никакво значение, но в случая е много по-добре за самите черногорци да могат да имат призната самостоятелна църква.

 60. 60 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  До коментар [#59] от "Ivan Stoev":

  Какъв им беше проблемът като бяха заедно в Югославия и после останаха последната република в състава на остатъчна Югославия. Да не би сърбите да ги сърбизираха ? Когато ние сме се борили за българска църква сме нямали държава и това е била една от малкото ни опори като народ, а опасността от погърчване е била реална.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 61. 61 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 23 Неутрално

  До коментар [#60] от "Julian Mall":

  Явно имат проблем, след като не останаха във федерацията. Сигурно Сърбия не работи на територията на Македония, Босна и Черна гора в посока връщането им в потенциална нова федерация?

 62. 62 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#1] от "Боян Таксиров":

  Че то зад всяка една кауза стои далавера. Вкючително каузата за намаляване на въглеродните емисии, каузата за узаконяването на еднополовите бракове, каузата за зелена икономика. Важното е балъци да се намерят да вярват и да поддръжат.
  И в тон на статията, винаги е имало проблеми когато религията се използва за политическа цел.

 63. 63 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#62] от "bretschneider":

  Нека кажем, че зад повечето каузи стоят И далавери. Така ще избегнем пресилените генерализации. Много от каузите се инструментализират с цел печалба и власт. Но това не означава, че те са изначално без стойност. Всеки мисли за своя интерес, но не са малко хората, които едновременно с това са загрижени за нещо. Някои каузи, били те политически, икономически, социални и т.н. във времето се опорочават, поради обстоятелствата и определени склонности в човешката природа, активирани от обстоятелствата. Но не се опорочават на 100%. Съмнявам се, че концепцията за зелена икономика е възникнала, за да се отвори нова пазарна ниша. Религията, макар и инструмент за контрол и промивка на мозъка, не е била изобретявана с такава цел, а е възникнала по еволюционен път от митологията.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 64. 64 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  До коментар [#59] от "Ivan Stoev":

  за самите черногорци да могат да имат призната самостоятелна църква.

  По-добре е - но засега ЧПЦ разполага със седем черкви и един параклис /от тях пет черквички в едно само село!/ и е твърде слаба за да бъде самостоятелна.
  Подкрепят я според различни социологични проучвания 10 до 21% от православните в Черна гора, т.е. 7 до 15% от цялото население.

 65. 65 Профил на 146
  146
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Отношението на Сърбия към Черна гора е същото като отношението на България към Македония. Насилие и изнудване.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK