Афганистанската трагедия и ерата на безмирие

Афганистанската трагедия и ерата на безмирие

© Associated PressКраят на "вечната война" на САЩ в Афганистан няма да донесе мир, защото методите, които държавите използват, за да се атакуват, са се променили. Започва новата световна ера на безкрайно съревнование между световните сили, пише Марк Ленард от Европейския съвет за външна политика.


Геополитическият момент, в който се намираме, е запечатан в кадрите на отчаяни афганистанци, катерещи се по оградата на кабулското летище в опит да избягат от талибаните. Администрацията на американския президент Джо Байдън несъмнено се опитва да се освободи от предходните си международни ангажименти и да предприеме нова стратегия - това стана ясно от бруталния начин, по който афганистанците, оказвали помощ на Запада през всички тези години, сега са изоставени сами да посрещнат съдбата си.


Много критики могат да бъдат отправени към бързото американско оттегляне от Афганистан, особено като се има предвид липсата на загриженост у американците за афганистанските жени и момичета, провалите им в разузнаването и отсъствието на адекватен план за оттегляне. Въпреки това под всички критики се крие силна носталгия, дори скръб, че една ера си отива. 20-годишната американска операция в Афганистан е последният остатък от един друг свят, в който водещи бяха стремежът за либерален международен ред и мисията за установяване на демокрация и върховенство на закона в отдалечени краища на света. Много от западните критици на Байдън всъщност са по-скоро разстроени от завръщането на жестокото геополитическо съревнование между държавите.
Байдън е силно повлиян от същността на новата ера, в която навлизаме. Движещата сила на глобализацията, която ни сплоти в началото на мисията на западните съюзници в Афганистан, сега ни разделя. Глобалните вериги за доставки, масовата миграция и безкрайните информационни потоци са съпътствани от нарастващо неравенство, което подклажда завистта на хората по света и ги кара да се сравняват с по-привилегированите от тях. Появи се нов вид политика, основана на оплаквания и различни идентичности, служеща като реакция на интернационализма, както стана ясно от управлението на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и на подобни на него лидери по целия свят.


В този контекст всеки президент на САЩ би трябвало да се вслуша в нагласите на американския народ, които в момента представляват комбинация от идеята за "Америка на първо място" и широко разпространено недоверие към елита - два фактора, сочещи към неминуемо оттегляне от чуждестранни операции. Американците искат правителството им да възстанови своя авторитет и да не бъде зависимо от други държави. Искат то да спре да пролива кръв и да хвърля пари за далечни мисии, които уж стабилизират света, при положение че за повечето американци страната им има достатъчно проблеми и без това.


Байдън е изправен пред този


нов свят, в който държавите се атакуват една друга


и използват за оръжия точно тези неща, които преди ги свързваха. През последните няколко десетилетия свалихме стени и премахнахме граници, изграждайки една световна мрежа, която свързва хора и държави, но отношенията между великите сили сега приличат повече на брак без любов. Партньорите се ненавиждат един друг, но не могат да се разведат. Тъй като нямат деца или куче, които да използват като разменна монета, за да причинят болка на другия, геополитическите партньори, търсещи отмъщение, се възползват от търговията, финансите, миграцията, пандемиите, изменението на климата и интернета за тази цел.


Такива конфликти вече зачестяват. Някои държави отказват на други достъп до търговия, предпазни маски за лице, ваксини, глобални финанси или минерали. Други прибягват до кибератаки, разпространяват дезинформация или се възползват от трансграничните потоци на бежанци. Тези съвременни методи не отговарят на определението за война, но убиват и засягат много повече хора, отколкото въоръжените конфликти.


Следователно краят на "вечната война" в Афганистан няма да донесе мир. Талибаните се възползваха от контрола върху информационните потоци, за да убедят враговете си в Афганистан да се предадат мирно. Огромната вълна от афганистански мигранти ще се превърне в силен коз за Беларус и други държави, които искат да подкопаят западните демокрации чрез спонсорирането на онлайн тролове, които предизвикват страх и сеят разединение. В същото време САЩ ще се опитат да възстановят контрола си над Афганистан като манипулират потоците от хуманитарна помощ и достъпа до финансовите пазари.


Това не е нито война, нито мир. Светът ни навлиза в една ера на безмирие и вечно съревнование между световните сили, а в основата на това съревнование е съперничеството между САЩ и Китай. Администрацията на Байдън


твърди, че новите битки за свобода ще се водят не в Афганистан,


а в рамките на световната икономика, инфраструктурата, изкуствения интелект и технологиите. Решението на Байдън да направи САЩ конкурентоспособни в тази нова ера обоснова решението му да напусне предишната.


Следващата задача на Байдън е да изгради съюз, който да може да управлява ерата на безмирие. Дотук не се справя добре. Много правителства изпратиха военните си сили в Афганистан, за да се сближат със САЩ, убеждавайки себе си и своите граждани, че защитават универсалните ценности и либералния ред, също като Америка. Те няма лесно да забравят рязката промяна в американските приоритети и американската некомпетентност в Кабул.


В бъдеще Америка няма да бъде лидерът, който беше в периода си на единствената световна суперсила. Тя ще се нуждае от съюзи, основани на свързаност, а не на военна мощ. За европейските държави това представлява едновременно възможност и предизвикателство. В Афганистан те довериха своята геостратегия на Америка и затвърдиха липсата си на авторитет, който така кротко предадоха на американците след терористичните атаки на 11 септември 2001 г. Преди да изгладят сътрудничеството си със САЩ и другите съюзници, европейците трябва да се научат да се съревновават в тази нова ера на конфликти.


Вечната война най-после приключи. Ерата на безмирието започна.


Този анализ беше публикуван за първи път в Project Syndicate на 3 септември 2021 г.


Оригиналът е достъпен и на английски.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  Талибаните щели да предлагат на афганистанците за основно ястие руски калашници и ердоганчова фотосинтеза...Хихи...Пак на САЩ и Запада опряха,но не ги огрява...

  shlshlshlshl
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  ЕСВП са някакви мушмороци които никога не са чували да се трака с оръжия и да се стреля! За това преди да пишат анализи е добре да ги пускат за по един месец в Афганистан за шлифоване на либертоносните умения за нищоказване!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  ЕСВП са някакви мушмороци които никога не са чували да се трака с оръжия и да се стреля! За това преди да пишат анализи е добре да ги пускат за по един месец в Афганистан за шлифоване на либертоносните умения за нищоказване!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  "Следващата задача на Байдън е да изгради съюз, който да може да управлява ерата на безмирие. Дотук не се справя добре. Много правителства изпратиха военните си сили в Афганистан, за да се сближат със САЩ, убеждавайки себе си и своите граждани, че защитават универсалните ценности и либералния ред, също като Америка. Те няма лесно да забравят рязката промяна в американските приоритети и американската некомпетентност в Кабул"

  Няма такова фиаско като това на Байдън в Афганистан - провали Америка, обрече Афганистан и излъга традиционните си партньори...

 5. 5 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  САЩ първо да отговорят, защо оставиха всичкото това оръжие там ?
  Да почнем от малките въпроси и ще стигнем и до големите.

  кратък
 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  Дрън-дрън!

  Мийнуайл Франция в момента беснее за нУмера, който са и спретнали не само при правенето, но и при обявяването на AUUKUS.

  Не само били разбрали като с Афганистан "от телевизора", но само преди две седмици Морисън и външният му министер са се кълняли и вЕрили на Париж как сделката за подводниците била бИтон армЕ и как са първи дружки и тутти кванти бля-бля-бля ...

 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  Ааа колко рев, сълзи и сополи че американските данъкоплатци искат да си оправят държавата и проблемите на Третия Свят им са през макарона. :)

  Автора вместо да рИве да си напуска хубавата работа, да стане доброволец в някоя организация и да ходи да "оправя" Света :)

 8. 8 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  “В бъдеще Америка няма да бъде лидерът, който беше в периода си на единствената световна суперсила. Тя ще се нуждае от съюзи, основани на свързаност, а не на военна мощ“

  Това го говорят Путин и Си Дзинпин от поне десет години, ама бяха люто оплювани от евро-каймака.
  Добрата новина все пак е, че ЕСВП макар и късно е проумял някои истини.

 9. 9 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  САЩ първо да отговорят, защо оставиха всичкото това оръжие там ?Да почнем от малките въпроси и ще стигнем и до големите.
  —цитат от коментар 5 на Мариана Кълвачева  За да има дестабилизация, за да тръгнат потоци мигранти към Европа и централно азиатските страни. За да се създадат проблеми на тези страни и те да се фокусират върху решаването им и да не мислят за еманципация и за новия многополюсен свят.

 10. 10 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  "Партньорите се ненавиждат един друг, но не могат да се разведат. "

  Уви, много точно описание на ситуацията.

  Panta rhei....
 11. 11 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#5] от "Мариана Кълвачева":

  що оставиха оръжието? Щото афганите го беха платили! 3 трилки от бюджетот на САЩ се излеха в афганистан. То бива длавери и корупция, но офицялно имаха 300 000 обучена армия и очакваха минимум 90 дневна съпротива......се пак, докради, обучения, бойци! А то: виртуални войници и редовна армияу която не изстреля и един куршум по талибаните. САЩ беха оставили оръжиета да се ползва и да убива. липсата на боеве го направи пленено. Има ена страна, която е близнак на тез, афганите. и това е България през 1944-та. Да оплакват като жени територията,която не защитиха като мъже. и да си чакат желязната завеса, беленето, лустрацията и сичкото пара у имама.

 12. 12 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1733 Весело

  "В бъдеще Америка няма да бъде лидерът, който беше в периода си на единствената световна суперсила."

  https://youtu.be/-E58zUTfa4Y?t=57

  На, едно и също нещо говорят хората...

 13. 13 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1733 Весело

  Нещата ще се променят и вече всички ще бъдат възпитани и няма да се ругаят...

  https://www.youtube.com/watch?v=7JV7hyaAbj0

 14. 14 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1488 Весело

  Ако видя тоя хаджи на улицата с тая картечница, нито за секунда не бих си помислил да пипна, мамка му дори не бих погледнал козата му от страх.

 15. 15 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  До коментар [#11] от "scott":

  Защо ли ми се струва, че това бе последната американска пролет, и че вече няма кой да им се хваща на постановките.
  Замисълът им при сегашното изтегляне от Афганистан пак е същият, да тръгнат вълни от мигранти към Европа.
  За тази цел оставиха и както пишете вие платеното оръжие, за да има с какво хората да бъдат прогонени.

  кратък
 16. 16 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3138 Весело

  Талибаните са американско творение, както и муджахидините преди това ! Целта е винаги една и съща - дестабилизация на Русия а сега и на Китай ...


 17. 17 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  Талибаните са американско творение, както и муджахидините преди това ! Целта е винаги една и съща - дестабилизация на Русия а сега и на Китай ...
  —цитат от коментар 16 на SS


  Получаваш световна награда за фентъзи...

  shlshlshlshl
 18. 18 Профил на cyklonb
  cyklonb
  Рейтинг: 106 Неутрално

  Някой може ли да ми обясни кво значи безмирие ....аз не съм я чувал тази дума ,а и Гугъл в българската му версия майче също не я знае. Руският я знае ,но аз не знам руски?

 19. 19 Профил на rhk011076282
  rhk011076282
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Няма какво да се вторачваме в Афганистан, това трябва да ни е обеца на ухото и да се постараем това да бъде невъзможно да се случи у нас. Очевидно е, че не можем да го направим свободни, ами поне ние да се опазим такива. А с темповете, с които се разрастват такива течения в света, включително и в свободния свят, трябва да се безпокоим.

 20. 20 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  Талибаните са американско творение, както и муджахидините преди това ! Целта е винаги една и съща - дестабилизация на Русия а сега и на Китай ...
  —цитат от коментар 16 на SS


  Ама американците ги ликвидират,а Турция,Катар,СА ,ОАЕ,Русия и Китай са в близък контакт с тях...

  shlshlshlshl
 21. 21 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#15] от "Мариана Кълвачева":

  ава нииииииииииииииииииииии!
  мигрантен в европа беха част от три чудовищни експерименти с големи маси от харо - провеждани в раелно време и на терен.
  Експеримент 1: икономически, направен в Япония. Пустаха им количествени, за да видат границата до която хората ше пхродължават да работът и да се подчиняват при практически 0 възвръщъемост за работника.
  соцялен: искаха да тестват скорост на смесване на християни и мусулмани на територията на традиционна християнска власт. тоест, да установят безопасната бройка на вливана на мусулмани, при която неме твърдза ответна реакция от вековноустановената власт, а мюслите си пристигат и си безчинстват чрез искания за джамии, помощи и неинтеграция.
  експеримент3: екологичен, направен в северна европа. Онез там са луди по природата и ги накараха да станат хардеко, за да намерът работещи практики за остатъка от светот.
  ТЕЗ, ТИРТЕ ЕКСПЕРИМЕНТА, ОБЕДИНЕНИ, БЕХа ПРЕДСТАВАТА ЗА НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД....
  обаче, не им се получи смесването.
  И СЕ ПОЧВА ВАРЯНТ2: ПАНДЕМИЯ УБИВАНЕ И КАСТРИРАНЕ НА ПО-ГОЛЕМА ЧАСТ ОТ СВАТОВНОТО ВАСЕЛЕНИЕ.
  нова върна мигтрантен у европата не очаквам. виж, боеве, това да.

 22. 22 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  Напънал се автора да напише янализ и да плати някоя сметка. Лошо няма.

  Съвременни ят свят е доста ясен и простичък.
  В продължение на няколкостотин години най богатият един процент на планетата беше от бял европейски произход и правеше кинти източвайки ресурси, велики географски открития, империи, отвъдморски територии и т.н.
  Сега обаче Азия вече си оформи техен отделен 1 процент, който прави същото. Проблемът е, че неусвоените чужди ресурси вече не са толкова много и има конкуренция за тях, както между европейския и азиатския 1 процент така и вътре в европейския 1 процент. Когато има конкуренция количеството което се усвоява реално е по малко, а 1 процент не е свикнал да усвоява по малко...

  И ето ти проблем, всеки иска да продължава да усвоява повече, а не по малко и съответно има ритане по кокалчетата, докато физиономиите се усмихват...

 23. 23 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  [quote#9:"мики маус"][/quote]

  Какъв Мики Маус си ти??Ти си завършен "Ну,погоди"!

  shlshlshlshl
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Този на снимката личи ли му да носи мир? Той си е бандит и убиец и друго не може да стане.

 25. 25 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 887 Весело

  Този на снимката личи ли му да носи мир? Той си е бандит и убиец и друго не може да стане.
  —цитат от коментар 24 на Роси


  Как? Това е умерен опозиционер, от същият тип като умерената опозиция в Сирия.
  Такива Западът неизвестно защо много ги хвали, боготвори, помага, журмалята дето трябва да ги пазим пишат одои започващи с "не знам дали това не е последният ми репортаж".

  Наш човек с други думи.

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 26. 26 Профил на zocho1
  zocho1
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#21] от "scott":

  И кой значи измисли, организира и реализира тези “три чудовищни експерименти”?

 27. 27 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 744 Любопитно

  са, че Байдън не знае къде се намира верно е, ама все пак Тръмп реши да се изтеглят - и правилно, тая война започна с някакви мотиви които отдавна нямат нищо общо с това което бяха и е невъзможно да се обясни на средния американец за каква точно кауза умират американски момчета някъде на майната си в допълнение на харчените трилиони

  а това как САЩ нямали да са вече глобален лидер е твърде твърде преувеличено - макар да нараства моща на Китай, един глобален съюз на САЩ + ЕС + ОК + Индия+ Япония+Корея+ Австралия може да стъжни живота на дръпнатите комунета

 28. 28 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  При сегашните елити да говорим за ценности е нелепо. Независимо дали са китайски, руски, американски или дори европейски, техните основни ценности са властта и капитала. Усилията на всички елити са концентрирани в това, да преследват икономическата и военна ефективност, с цената на демокрацията, човешките права, социалната справедливост и човешкото развитие. Така че и в бъдеще междуособните битки между елитите ще продължат, като всяка страна ще претендира че защитава някакви ценности и че предлага единствения модел за оцеляване. Но всъщност зад паравана на декларираните ценности елитите са идентични.

  "Китай обаче не е толкова далеч от останалия свят, във всеки един смисъл. Русия и даже Западът вървят по същия път, трасиран от технологиите и възможностите, които те предоставят. Свободите прогресивно намаляват, ограничавани и отнемани под благовидни предлози. Системите за наблюдение са и по западните улици. Тоталната манипулация е факт, макар и да е прикрита. Както видяхме, науките за манипулация и моделиране на човешкото съзнание се използват най цинично и безскрупулно, едвам прикрити от тънкия воал на лицемерието и арогантното отричане. Средният западен гражданин ежедневно е подложен на облак от внушения по всевъзможни канали, научнообосновани и повтарящи се методично, така че поведенческата промяна да бъде просто въпрос на време, или ако вече е настъпила, то съзнанието и поведението да се поддържат в установените рамки. След десетина години Западът вероятно ще е „догонил“ Китай в много „иновативни“ области, свързани с контролирането на човешкото поведение и социума. Става въпрос за конвергенция между тоталитарни режими и демократични общества, породена от развитието технологията и стремежа на елитите към власт. Плашещото е, че всичко това се случва пред очите на хората, които наблюдават с безразличие, сякаш са под хипноза този разпад на демокрацията. Днес мнозина са на мнение, че вече е късно тези тенденции да се обърнат, да се разплете този чудовищен тоталитарен възел между политика, технология и общество."

  https://unbrain.eu/?bg

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 29. 29 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4251 Неутрално

  До коментар [#10] от "Molossian":
  "Партньорите се ненавиждат един друг, но не могат да се разведат. "

  Не се развеждат , защото съжителстват без брак. За сега се търпят , но скоро идва времето , когато ще се хванат гуша за гуша. Това е неминуемо да стане , защото интересите им са различни, противоположни. За Русия и Китай става въпрос.

 30. 30 Профил на zocho1
  zocho1
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#22] от "mso011053684":

  “Напънал се авторът да напише анализ и да плати някоя сметка”.
  Според мене даже не се е и напънал, а направо е пуснал генератора на шпации. Като му чета директорското CV в сайта на въпросния Европейски съвет, той е експерт по всички актуални глобални проблеми и по повечето локални.

 31. 31 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  са, че Байдън не знае къде се намира верно е, ама все пак Тръмп реши да се изтеглят
  —цитат от коментар 27 на carmello


  Уффффф!
  Процесът на изтегляне го обяви О-БА-МА!
  И за Афганистан, и за Ирак.
  При Втория си мандат.

  Прочее ... тогава Общественото мнение в Щатите вече беше стигнало и току-що задминало 40-те% "ЗА".
  После ТРъмп имА това предизборно обещание и го избраха, а процентът сбеше стигнал къде 50%.
  Накрая Байдън също го обеща предизборно, а процентът гонеше 60-те%.

  та така ...

 32. 32 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2314 Весело

  "Байдън е силно повлиян от същността на новата ера, в която навлизаме. Движещата сила на глобализацията, която ни сплоти в началото на мисията на западните съюзници в Афганистан, сега ни разделя."

  Чичо Джо си строши крака, спъвайки се в кучето си, какво остава за глобализацията.
  Трябват му спокойни старини, ъопла завивка и най-вече гинкго билоба!

  I Want To Believe
 33. 33 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1924 Весело

  Я, изненада. От дебрите на замръзналата мисъл започват да се процеждат някакви паралитични струйки.

 34. 34 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4251 Неутрално

  До коментар [#31] от "xm...":

  Тръмп договори с талибаните изтеглянето и определи срок това да стане до месец май тази година.
  БайДън не спази този срок и го удължи до месец септември без да го съгласува с талибаните.
  Видяме какво се случи. Американците не се изтеглиха , а панически унизително избягаха , за което виновен е БайДън и евентуално ЦРУ , което не предвиди бързата капитулация на афганистанската армия , която те създадоха и въоръжиха.
  И отново няма виновни. Вместо да търси отговорност от определени длъжностни лица от американското разузнамане за очевидния провал , БайДън обяви американското бягство от Афганистан като успех.

 35. 35 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  Бягството на САЩ от Афганистан бележи апогения на империята им, от тук насетне ще се върви само надолу!

  В Афганистан две други велики сили се препънаха, Британската империя 2 пъти, а СССР 1 път, но след това и двете империи се сринаха!

 36. 36 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#26] от "zocho1":

  не е ясно.
  До тез заключения съм стигнал чрез дедукция и постоянно кълчене на мозъкес посрецтвом инвестиране на фондовите борсес. Подозренията ми са за клъгът билдзевберг и сие. с една дума - вечните заподозрени. Се пак, преди да го приложат в реално време в САЩ, требваше да има опитни зайци. земеха сичко по-читаво от икономическия експеримент в япония. най-вече не им се верваше, че хората ше държът пари в банки при нулеви лихви и че ше стават за инвеститори, а нема да фалиргат. целта: да дължиш безбожни данъчи, щото въртиш бизнес, от който не вадиш пари. е, свариха жалата у тенджерата. епоред мен, екоескперимента им е най-неуспешен.

 37. 37 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4381 Неутрално

  Хайде да не сме толкова емоционални, а да погледнем историята. Територии, в които има региони управлявани от враждуващи племена, които извършват набези и крадат добитък, жени, храни от другите никога не са били под илюзията за "мирно съвместно съществуване". Племената винаги са имали военен вожд за нападения навън и главен шаман/молла за по-комплексните вътрешни въпроси.
  Тези враждуващи племена и родове са се обединявали срещу всеки външен враг, особено ако от това е имало някаква изгода и плячка.
  Е, 20 години имаха възможността да усвояват огромни средства и да крадат от "глупавите чужденци", но този източник секна и започват отново да гледат към другите племена за плячка. Проблемът им е, че в големите градове на Афганистан по време на тези 20 години се родиха и израснаха в едни по-добри условия много млади хора с различни разбирания. И ето един нов конфликт на изостаналото мислене на идващите от селата и научените на по-добро млади хора от града. Лошото е, че оръжията са у селяните идващи от планините, а оттам и "безмирието", сиреч "постоянните конфликти " на много нива... Въпросът за Европа е, има ли смисъл след тези уроци да се намесва, и ако да, как и с колко за да предотврати пренасянето на тези конфликти в самата Европа.

 38. 38 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  До коментар [#37] от "daskal1":

  Виж сега, ти явно си зад океана, но въпросът за Европа все по-често става как да се отърве от американците и подгонените от тях тълпи...
  Няма да го срещнеш това написано никъде, но витае във въздуха.
  Само за сведение, не се заяждам.

 39. 39 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4381 Неутрално

  До коментар [#38] от "ju.li":

  Не го приемам като заяждане. Но, ако погледнем реалностите, военно-въздушните сили на Европа в момента са изцяло зависими от американската инфраструктура - от летящите радарни системи тип АУАКС до космическото наблюдение и комуникация. Едно адекватно (с каква цел?) превъоръжаване на Европейските армии за да бъда на сегашното ниво на НАТО с американските сили ще е изключително скъпо.
  Лично аз нямам нищо против военните разходи на САЩ за базите в Европа да бъдат съкратени, а функциите им поети от Европейските страни (ако се счете за необходимо и в каква степен).
  Лично впечатление: до мои роднини в Германия имаше американско танково поделение, смееха им се как не паркирали в една линия. Това поделение беше съкратено, и в казармите настаниха мигранти търсещи азил. Сега германците реват, че изчезнали приходите им от военните и че се увеличили проблемите с "азюлантите" :-)...

 40. 40 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Не разбирам от военни работи и ми е трудно да се обоснова.
  -Просто ми се струва нередно, някакво населено място да зависи от пребиваването на чужда войска в околностите.
  - Аборигените загубиха държавите си и е много по-лесно да се доберат до Европа отколкото до Америка (която им разби държавите).
  - Въоръжена заплаха за Европа (освен самите европейци), струва ми се са само Русия (която не успява да се справи със собствената си територия и едва ли и трябва още) и Америка (и те едва ли имат интерес)
  Извинявам се за първобитните разсъждения.

 41. 41 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4381 Неутрално

  До коментар [#40] от "ju.li":

  Защо, нали дискутираме, няма "първобитни разсъждения". За "разбиването на държавата на аборигените" необходимото условие е да е имало такава държава. И тук нещата стават сложни, дали е СССР или САЩ този виновник. Погледнато исторически, и двете страни имат своето участие в този процес в условията на студената война, в която тези "аборигени" навсякъде по света бяха "заместители", или както е модерно да се казва "прокси агенти на външни влияния и манипулации". Приемам, че САЩ направиха огромна грешка да остават толкова дълго и в Афганистан, и в Ирак с цената на тежки човешки и финансови загуби без някакъв видим резултат. Та нали сега спорът е за подобни суми за вложенията в инфраструктурата на САЩ, колко би спечелила страната ако тези трилиони долари бяха вложени вътре в нея в пътища, мостове, електроснабдителни мрежи, комуникационни системи и т.н. Май, както се казва, понякога очите ни са по-големи от това което стомахът може да поеме.

 42. 42 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Честно казано, американците ме дразнят много, защото към тях, имах явно много големи очаквания. От СССР и Русия очаквам винаги някаква гадост и не ме изненадват. Все още свиквам със създалото се положение и понякога се изказвам язвително, просто гледните ни точки са различни. (не мога да повярвам, че вчерашната новина за генералът, който си общува с врага, може да мине като нещо добро)

 43. 43 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  Тоз другар що го приема за трагедия? Да не му е умряла котката?

 44. 44 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Няма никаква афганистанска трагедия. Има американска трагедия, цитирам Драйзър. Светът си отдъхва от диктатурата на САЩ, настъпват светли дни и за Българско.

 45. 45 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 696 Любопитно

  "Бемирие" звучи меко казано НЕадекватно. Много приказки за нищо.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 46. 46 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Дали безгрешния Джо Байдън няма вина ???

 47. 47 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#4] от "jazzdevil":
  ..... Май ФИАСКОТО е в горния ти израстъки си нямаш понятие за политика....
  Амин!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK